Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE NR. 236 din 01 iunie 1993  privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea si utilizarea energiei electrice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE NR. 236 din 01 iunie 1993 privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea si utilizarea energiei electrice

EMITENT: GUVERN
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 134 DIN 24/06/93
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice, anexa la prezenta hotãrîre.
ART. 2
Conţinutul contractelor de furnizare a energiei electrice se convin între pãrţile contractante, cu respectarea prevederilor Regulamentului pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice şi a dispoziţiilor Codului comercial roman.
ART. 3
Prevederile Regulamentului pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice se aplica dupã 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pe aceeaşi data se abroga <>H.C.M. nr. 2763/1968 privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice şi a listei tarifelor pentru energia electrica, precum şi stabilirea unor mãsuri în legatura cu aplicarea acestui regulament şi articolul 3 din <>Hotãrîrea Guvernului nr. 73/1990 privind unele mãsuri pentru menţinerea stabilitatii Sistemului energetic naţional.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
Ministrul industriilor,
Dumitru Popescu

ANEXA 1

REGULAMENT
pentru furnizarea şi utilizarea energiei electrice

Definiţii
În prezentul regulament, în afarã cazurilor în care se prevede altfel, prin termenii mentionati în continuare în ordine alfabetica, se înţelege:
1. Aviz de racordare: aviz scris care se da de cãtre Regia Autonomã de Electricitate "RENEL" sau de cãtre unitãţile sale furnizoare asupra posibilitãţilor şi condiţiilor de alimentare cu energie electrica din Sistemul energetic naţional (S.E.N.) a unui consumator.
2. Consumator: persoana fizica sau juridicã ale carei instalaţii electrice de utilizare sînt conectate la reţeaua furnizorului prin unul sau mai multe puncte de alimentare prin care primeşte şi livreaza, dacã are centrala proprie, energie electrica.
3. Consumator casnic: consumatorul care foloseşte energia electrica pentru iluminat şi receptoare electrocasnice necesare în propria locuinta.
4. Consumatori industriali şi similari: consumatorii care folosesc energia electrica, în principal, în domeniul extragerii de materii prime, fabricãrii unor materiale sau prelucrãrii materiilor prime, a materialelor sau a unor produse agricole în mijloace de producţie sau bunuri de consum. Prin asimilare, santierele de construcţii, staţiile de pompare, inclusiv cele pentru irigaţii, unitãţile de transporturi feroviare, rutiere, navale şi aeriene şi altele asemenea se considera consumatori industriali.
5. Consumatori tertari: restul consumatorilor, în afarã consumatorilor casnici şi a celor industriali şi similari.
6. Echipament de mãsurare: aparatura şi ansamblul instalaţiilor care servesc la mãsurarea puterii şi energiei electrice furnizate unui consumator sau livrate de cãtre acesta în sistemul energetic, în vederea facturarii.
7. Furnizor: unitate din subordinea Regiei Autonome de Electricitate "Renel", la care activitatea de baza este furnizarea energiei electrice cãtre consumatori.
8. Instalatie de alimentare (bransament - la joasa tensiune - şi racord la medie şi inalta tensiune): instalatia electrica prin care se face legatura dintre reţeaua furnizorului, în punctul de racordare, şi instalatia consumatorului în punctul de delimitare.
9. Instalatie de utilizare: ansamblul instalaţiilor electrice aparţinînd consumatorului, situat în aval de punctul de delimitare.
10. Loc de consum: amplasamentul instalaţiilor de utilizare ale unui consumator, inclusiv ale subconsumatorilor sãi, prin care se consuma energie electrica furnizatã prin una sau mai multe instalaţii de alimentare.
11. Punct de delimitare: locul în care instalaţiile consumatorului se racordeaza la instalaţiile furnizorului şi în care acestea se delimiteaza ca proprietate.
12. Putere contractatã: cea mai mare putere medie cu înregistrare orara sau pe 15 minute consecutiv, convenitã prin contract, pe care consumatorul are dreptul sa o absoarba în perioada de consum.
13. Putere la orele de virf ale Sistemului energetic naţional: cea mai mare putere medie cu durata de înregistrare orara sau pe 15 minute consecutiv, convenitã prin contract, pentru a fi absorbitã de consumator la orele de virf ale Sistemului energetic naţional.
14. Putere minima de avarie: puterea strict necesarã consumatorului pentru menţinerea în funcţiune a agregatelor care conditioneaza securitatea instalaţiilor şi a personalului.
15. Puterea minima tehnologicã: cea mai mica putere necesarã - în regim de limitãri - necesarã unui consumator pentru menţinerea în funcţiune, în condiţii de siguranta, numai a acelor echipamente şi instalaţii impuse de procesul tehnologic, pentru a evita pierderi de producţie nerecuperabile.
16. Regim de limitare sau restrictie: situaţie în care este necesarã reducerea la anumite limite a puterii electrice absorbite de consumatori cu asigurarea puterii minime tehnologice, pentru menţinerea în limitele normale a parametrilor de funcţionare a sistemului energetic.
17. Sistem pausal: modul de stabilire a consumului de energie electrica, în funcţie de puterea instalata şi de numãrul orelor de utilizare, pe tipuri de receptoare electrice.
18. Situaţie de avarie în Sistemul energetic naţional: situaţie în care, datoritã avarierii unor instalaţii şi agregate energetice sau întreruperii intempestive a importului de energie electrica, nu se mai pot menţine parametrii principali în limitele normale de funcţionare a Sistemului energetic naţional.
19. Statie de primire: prima statie situata pe amplasamentul sau în vecinãtatea amplasamentului unui consumator, care poate fi statie electrica de transformare sau de conexiuni, post de transformare sau tablou de distribuţie şi care îndeplineşte simultan urmãtoarele condiţii:
a) se afla pe traseul reţelelor electrice de legatura dintre furnizor şi consumator;
b) prin intermediul acesteia se realizeazã nemijlocit alimentarea cu energie electrica a consumatorului;
c) tensiunea primara sau tensiunea secundarã a statiei este egala cu cea mai mare tensiune din instalatia de utilizare a consumatorului.
20. Subconsumator: persoana fizica sau juridicã, ale carei instalaţii electrice sînt racordate la instalaţiile electrice ale unui consumator.
21. taxe de putere: suma fixa, stabilitã prin tarif, pe unitatea de putere contractatã sau absorbitã, pentru o anumitã perioada de timp (luna sau an).
22. taxe de racordare: suma pe care o plãteşte anticipat un consumator pentru executarea instalaţiei de alimentare şi racordare la reţeaua furnizorului.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentul regulament stabileşte raporturile dintre furnizor şi consumatori privind contractarea, furnizarea şi utilizarea energiei electrice absorbite din reţeaua electrica a furnizorului. Acest regulament se aplica şi raporturilor dintre consumator şi subconsumator. ART. 2
Prevederile regulamentului se aplica, de asemenea, la proiectarea, executarea, receptionarea, exploatarea şi întreţinerea instalaţiilor electrice de alimentare.
ART. 3
(1) Consumatorii pot avea unul sau mai multe locuri de consum.
(2) Prevederile prezentului regulament se aplica consumatorilor în raport cu fiecare loc de consum, luat separat.
ART. 4
Consumatorii pot sa racordeze la instalaţiile lor instalaţii ale subconsumatorilor, cu respectarea prevederilor prezentului regulament şi a prescripţiilor specifice Regiei Autonome de Electricitate "RENEL".
ART. 5
(1) În funcţie de puterea contractatã, consumatorii se împart în:
a) mici consumatori, cu puteri contractate sub 100 kW;
b) mari consumatori, cu puteri contractate de 100 kW sau mai mari.
(2) Dupã natura consumului de energie electrica, consumatorii se împart în urmãtoarele categorii:
a) consumatori casnici;
b) consumatori industriali şi similari;
c) consumatori terţiari.
ART. 6
Orele de virf de sarcina ale Sistemului energetic naţional se stabilesc, prin decizie a Regiei Autonome de Electricitate "RENEL", pînã la data de 30 septembrie pentru anul urmãtor şi apoi se aduc la cunostinta consumatorilor.
ART. 7
(1) Consumatorii de energie electrica, exceptind consumatorii casnici, au obligaţia de a obţine, înainte de a începe proiectarea instalaţiei de utilizare, avizul de racordare de la furnizorul de energie.
(2) Pentru consumatorii casnici, avizul de racordare se considera obţinut o data cu aprobarea cererii de alimentare cu energie electrica.
ART. 8
Proiectarea, executarea şi receptionarea instalaţiilor de alimentare şi de utilizare a energiei electrice, racordate la Sistemul energetic naţional, precum şi extinderea sau modificarea acestora se vor efectua în conformitate cu prescripţiile, normativele şi reglementãrile în vigoare.

CAP. 2
Reglementãri privind contractarea energiei electrice

ART. 9
(1) Furnizarea energiei electrice se face numai pe baza de contract încheiat de furnizor cu consumatorul.
(2) Consumul de energie electrica fãrã contract este considerat consum fraudulos, constituie contravenţie sau infracţiune, dupã caz, şi se pedepseşte conform legilor în vigoare.
ART. 10
Conţinutul contractului de furnizare a energiei electrice se convine între pãrţile contractante, cu respectarea prevederilor prezentului regulament şi a dispoziţiilor Codului comercial roman. Contractul-cadru se întocmeşte de Regia Autonomã de Electricitate "RENEL" şi se aproba de ministerul coordonator al regiei.
ART. 11
Contractul de furnizare a energiei electrice se încheie pentru fiecare loc de consum pe o durata convenitã.
ART. 12
Contractarea energiei electrice, la toate categoriile de consumatori, se face ţinînd seama atît de necesarul solicitat, cît şi de posibilitãţile de asigurare de cãtre furnizor, iar cantitãţile convenite se prevãd în anexele la contract, cu excepţia consumatorilor casnici.
ART. 13
(1) Contractul reglementeazã raporturile dintre furnizor şi consumator cu privire la furnizarea, facturarea, plata şi condiţiile de utilizare a energiei electrice.
(2) Avizul de racordare sta la baza contractului şi constituie parte integrantã a acestuia.
ART. 14
(1) Prevederile din contract pot fi detaliate şi completate prin acte adiţionale.
(2) Clauzele contractuale variabile în timp fac obiectul anexelor la contract şi constituie pãrţi integrante ale acestuia.
ART. 15
(1) Modificãrile cantitãţilor de energie electrica contractate trimestrial sau lunar pot fi cerute de consumator, în scris, cu minimum 5 zile calendaristice înaintea începerii perioadei pentru care se cere modificarea.
(2) Furnizorul va comunica, în scris, rãspunsul sau la solicitarea consumatorului, în cel mult 4 zile.
(3) În mod excepţional, furnizorul poate aproba operativ, pentru o perioada determinata de timp, depãşirea puterii absorbite, peste prevederile contractuale, de cãtre un consumator, la cererea acestuia.
ART. 16
Pentru consumatorii la care, prin contract, nu sînt stabilite cantitãţile de energie electrica lunare, defalcarea pe luni a cantitãţilor trimestriale se face la propunerea scrisã a consumatorilor, care trebuie înregistratã la furnizor cu 15 zile înainte de începerea trimestrului în cauza.
În lipsa unei asemenea comunicãri, defalcarea se va face de cãtre furnizor, prin împãrţirea în mod egal pe luni a cantitãţilor trimestriale.
ART. 17
Pentru fiecare mare consumator industrial se stabileşte prin contract puterea ce poate fi redusã în situaţii de deficit de putere şi energie, pînã la limita puterii minime tehnologice, defalcate pe 4 transe pentru fiecare schimb.

Prevederi specifice pe categorii de consumatori.
Consumatori casnici

ART. 18
Pentru încheierea contractelor de furnizare a energiei electrice este obligatorie prezentarea, de cãtre viitorul consumator casnic, a urmãtoarelor documente:
a) actul de proprietate sau contractul de închiriere a locuinţei;
b) dovada de la furnizorul din zona unde a avut domiciliul anterior ca nu are debite restante.
ART. 19
În cazul locuinţelor cu mai mulţi locatari principali, cu un singur bransament şi un singur contor de decontare, contractul se încheie cu locatarul principal în spaţiul cãruia este montat contorul sau cu unul dintre locatarii principali, desemnat de ceilalţi, cînd contorul este montat în spaţiul comun.
ART. 20
La imobilele cu destinaţia de locuinţe, unde exista consum de energie electrica în încãperi sau în instalaţii de folosinta comuna, contractul de furnizare a energiei electrice se încheie cu asociaţia de locatari sau, în lipsa acesteia, cu persoana imputernicita de locatari sau de proprietar, dupã caz.
ART. 21
(1) Consumatorul casnic, care foloseşte energia electrica şi în alte scopuri decît cele de iluminat şi utilizãri casnice, este obligat sa solicite racord separat pentru acest consum.
(2) În mod excepţional, cînd separarea nu este posibila sau justificatã, se va proceda la stabilirea ponderii consumului casnic din totalul consumului, pe baza sistemului pausal, în vederea aplicãrii tarifelor corespunzãtoare.
ART. 22
Consumatorul casnic, titular al unui contract de furnizare a energiei electrice, este obligat sa ceara rezilierea contractului şi încetarea furnizarii energiei electrice cu minimum 5 zile înainte de a pierde titlul juridic care a stat la baza încheierii contractului.
ART. 23
La încheierea contractului, furnizorul are obligaţia de a înlocui contorul cu altul verificat şi atestat metrologic în prezenta noului consumator, indiferent dacã cel demontat are plomba metrologica în termenul de valabilitate.

Mari consumatori industriali şi similari

ART. 24
În contractul ce se încheie de cãtre furnizor cu asemenea consumator, printre altele se vor mentiona obligatoriu urmãtoarele:
a) condiţiile de corelare a marimilor de reglaj a instalaţiilor de protecţie şi de automatizare ale consumatorului cu cele din instalaţiile furnizorului;
b) încadrarea în limitele prevãzute de prescripţiile Regiei Autonome de Electricitate "RENEL" a efectelor perturbatoare determinate de funcţionarea receptoarelor consumatorului;
c) nivelul de siguranta în alimentarea cu energie electrica a consumatorului în funcţie de sarcina maxima, de durata şi de condiţiile de continuitate cerute de consumator, în limitele prescripţiilor Regiei Autonome de Electricitate "RENEL";
d) sursele de compensare a energiei electrice reactive cu dispozitivele de reglaj;
e) puterile absorbite la orele de virf.
ART. 25
(1) Contractul încheiat între furnizor şi consumatorul care are centrala electrica proprie va conţine şi prevederi privind livrãrile de energie electrica de la consumator la furnizor, convenite de pãrţi.
(2) În contractele care se încheie de furnizor cu consumatorii care au centrale proprii, care funcţioneazã interconectat cu sistemul energetic, se precizeazã şi cantitãţile lunare de energie electrica produse şi care se livreaza în sistem, precum şi puterile produse şi debitate în sistem la orele de virf ale acestuia, atît în zilele lucrãtoare, cît şi în zilele nelucrãtoare.
ART. 26
(1) Livrãrile de energie electrica de cãtre consumator, în afarã celor prevãzute în contract, se pot realiza pe baza negocierii între pãrţi, efectuatã anterior realizãrii efective a acestora.
(2) Dacã asemenea livrãri au loc fãrã negociere, din vina consumatorului, furnizorul este în drept sa plãteascã pentru aceste livrãri preţurile prevãzute în contract, diminuate cu 20%.
(3) Livrãrile de energie electrica efectuate de cãtre consumator, suplimentar fata de prevederile contractuale, la comanda furnizorului prin dispecerul sau energetic, se plãtesc cu tarifele prevãzute în contract.
ART. 27
Prelungirea contractului încheiat pe o perioada limitatã se poate efectua, la solicitarea în scris a consumatorului, cu minimum 15 zilele înaintea expirãrii termenului de valabilitate a contractului.
ART. 28
Contractul de furnizare a energiei electrice încheiat între un consumator şi subconsumatorul sau se aduce la cunostinta furnizorului.
ART. 29
(1) Rezilierea contractului se poate efectua la cererea consumatorului, cu anunţarea prealabilã scrisã, de 30 de zile, cu excepţia cazurilor în care regulamentul prevede, în mod expres, altfel.
(2) Rezilierea contractului din initiativa furnizorului se va efectua dupã 45 de zile de la data întreruperii energiei electrice.

CAP. 3
Reglementãri privind realizarea instalaţiilor electrice de alimentare şi de utilizare
ART. 30
(1) Instalaţiile de alimentare cu energie electrica a consumatorilor se proiecteazã şi se executa prin unitãţi specializate, cu personal autorizat, la comanda Regiei Autonome de Electricitate "RENEL".
(2) Prin excepţie de la prevederile alineatului precedent, coloanele şi cofretul general de la blocurile de locuinţe pot fi proiectate şi executate şi de alţi agenţi economici cu personal autorizat, pe baza de documentaţii avizate de furnizor.
ART. 31
Pentru realizarea racordurilor şi branşamentelor electrice consumatorii vor pune la dispoziţia furnizorului avizul de racordare obţinut, inclusiv acordurile definitive ale deţinãtorilor de teren sau alte proprietãţi de pe traseul acestora, şi vor achitã taxa de racordare stabilitã conform reglementãrilor în vigoare.
ART. 32
Orice modificare a instalaţiei de alimentare cu energie electrica solicitatã de consumator va fi plãtitã integral de acesta.
ART. 33
În vederea racordarii şi punerii în funcţiune a instalaţiilor executate, consumatorul are obligaţia de a depune la furnizor un dosar, întocmit de executant, în conformitate cu instrucţiunile în vigoare.
ART. 34
(1) Punerea sub tensiune a instalaţiei consumatorului se va efectua, dupã încheierea contractului de furnizare a energiei electrice, numai de cãtre furnizor, în prezenta beneficiarului şi a executantului. Executantul va prezenta atestarea în scris ca s-au efectuat, în prealabil, toate verificãrile tehnice necesare, însoţitã de buletinele respective, şi ca instalatia corespunde normelor, prescripţiilor şi normativelor.
(2) La cererea beneficiarului furnizorul poate executa, contra plata, verificãri, încercãri şi probe ale instalaţiei de utilizare.
ART. 35
(1) Se admite racordarea provizorie a instalaţiei unui consumator la instalaţiile furnizorului pe o durata determinata de timp care nu poate depãşi 90 de zile.
(2) Pentru consumatorii care încheie contract cu durata determinata de timp, se admite racordarea temporarã pe durata valabilitãţii contractului.
(3) Racordarile provizorii vor fi executate astfel încît sa nu poatã da naştere la accidente de circulaţie, electrocutari, sa nu incomodeze cãile de acces sau sa nu constituie sursa altor pericole.
ART. 36
Se interzice executarea de construcţii, subterane sau terestre, pe traseele instalaţiilor de alimentare aparţinînd furnizorului, la distanţe mai mici decît prevãd prescripţiile în vigoare, fãrã aprobarea prealabilã a acestuia, indiferent de proprietarul terenului pe care este amplasata instalatia de alimentare.
ART. 37
Distrugerea, avarierea sau degradarea prin intervenţii necontrolate sau intenţionate a instalaţiilor de alimentare, proprietate a furnizorului, este consideratã, dupã caz, contravenţie sau infracţiune.

CAP. 4
Delimitarea instalaţiilor electrice dintre furnizor şi consumator

ART. 38
(1) Prealabil delimitãrii propriu-zise, furnizorul împreunã cu consumatorul vor stabili statia de primire.
(2) Staţiile de racord adinc, care alimenteazã un singur consumator, se considera staţii de primire.
ART. 39
(1) Delimitarea instalaţiilor electrice din punct de vedere al proprietãţii se face în raport cu statia de primire: în amonte, în aval sau în cadrul statiei de primire.
(2) Instalaţiile din amonte de punctul de delimitare aparţin furnizorului, iar cele din aval, consumatorului. Notiunile de amonte şi aval corespund sensului de parcurgere a instalaţiilor dinspre instalaţiile furnizorului spre instalaţiile consumatorului.
ART. 40
Punctul de delimitare se stabileşte la un element fizic care permite realizarea efectivã a separarii instalaţiilor ce aparţin furnizorului de cele ale consumatorului (cleme, borne, izolatoare de trecere, cutii terminale etc.).
ART. 41
(1) Clãdirile şi serviciile interne ale statiilor de primire aparţin, dupã caz, consumatorului sau furnizorului, în funcţie de punctul de delimitare.
(2) În cazul în care delimitarea instalaţiilor se face în cadrul statiei de primire, apartenenţa clãdirilor statiei şi a serviciilor interne se stabileşte în funcţie de situaţia concretã, pe baza de protocol încheiat între furnizor şi consumator. În acest caz, spaţiul destinat furnizorului se separa de cel al consumatorului prin pereţi sau îngrãdiri fixe.
ART. 42
Pentru instalaţiile electrice ce se vor realiza dupã intrarea în vigoare a prezentului regulament, delimitarea lor se va face prin avizul de racordare de care se tine seama la proiectarea şi executarea instalaţiilor.

CAP. 5
Condiţii tehnice şi organizatorice referitoare la funcţionarea instalaţiilor de alimentare şi de utilizare

ART. 43
Furnizorul şi marii consumatori vor încheia convenţii de exploatare care sa cuprindã obligaţii reciproce cu privire la exploatarea şi întreţinerea instalaţiilor electrice şi urmãrirea regimului de consum.
ART. 44
(1) Comanda electrica sau mecanicã a intrerupatoarelor, proprietate a furnizorului, care sînt montate pe transformatoarele sau pe liniile de alimentare ale utilajelor tehnologice ale consumatorului, poate fi data pentru manevrarea acestuia, la cerere, pe baza unei convenţii de exploatare care obliga pe consumator sa asigure exploatarea corecta a dispozitivelor respective.
(2) Întreţinerea şi repararea intrerupatoarelor, care fac obiectul alineatului precedent, se fac de furnizor.
ART. 45
În acelaşi mod se poate proceda şi cu comanda electrica la distanta a comutatoarelor de reglaj sub sarcina a tensiunii la transformatoarele care aparţin furnizorului şi alimenteazã un singur consumator.
ART. 46
Consumatorii care au echipamente sau instalaţii la care întreruperea alimentarii cu energie electrica peste o durata critica mai mica decît cea corespunzãtoare nivelului de siguranta înscris în contract poate conduce la explozii, incendii, distrugeri de utilaje sau accidente umane, au obligaţia sa asigure surse proprii de alimentare cu energie electrica a acestor instalaţii.
ART. 47
(1) Toate centralele electrice, compensatoarele sincrone şi bateriile de condensatoare statice de 5 MVAr şi mai mari, conectate la Sistemul energetic naţional, se supun operativ comenzii prin dispecer, atît în ceea ce priveşte pornirea şi oprirea, cît şi regimul de funcţionare a acestora, conform prevederilor din contract.
(2) Consumatorii care au montate mijloace de compensare a energiei reactive sînt obligaţi sa scoatã din funcţiune aceste mijloace în schimburile şi în zilele în care nu lucreazã, cu excepţia situaţiilor în care furnizorul cere sa ramina în funcţiune, în conformitate cu prevederile din contract.
ART. 48
Oprirea din funcţiune, pentru intrarea în reparaţii a unor instalaţii dintr-o centrala electrica interconectata, proprietate a unui consumator, avînd drept urmare reducerea puterii ce poate fi produsã, se va face dupã aprobarea data, la cererea consumatorului, de dispecerul energetic naţional prin treapta de dispecer care are aceasta competenta.
ART. 49
Lucrãrile de reparaţii şi durata acestora, la instalatia de alimentare, proprietate a furnizorului, situate în incinta consumatorului, se stabilesc de furnizor cu acordul consumatorului.
ART. 50
Executantul unor instalaţii de alimentare noi sau de reparare şi modificare a unor instalaţii existente este obligat sa readuca la starea iniţialã terenul şi alte elemente de construcţii şi instalaţii afectate de lucrãrile pe care le-a executat.
ART. 51
În cazul în care, în mod excepţional, este necesar ca pe terenul pe care este amplasata instalatia de alimentare sa se execute o construcţie, beneficiarul acesteia va suporta toate cheltuielile de modificare şi va obţine acordurile definitive ale deţinãtorilor de teren sau ai altor proprietãţi de pe traseul pe unde urmeazã sa fie amplasata noua instalatie.
ART. 52
Consumatorii sînt obligaţi sa asigure accesul liber la instalaţiile aparţinînd furnizorului şi sa nu permitã, pe traseele liniilor electrice aeriene şi pe cabluri, ridicarea de construcţii, depozitarea diferitelor materiale, precum şi executarea pe aceste locuri de lucrãri subterane cu scoaterea pavajului, fãrã a avea, în prealabil, autorizaţia furnizorului.
ART. 53
Consumatorii au obligaţia de a permite accesul delegatului furnizorului la echipamentele de mãsurare şi pentru verificarea instalaţiilor, în cazul consumurilor frauduloase de energie electrica.
ART. 54
(1) Furnizorul are obligaţia de a livra energie electrica la parametrii - frecventa şi tensiune - nominali de funcţionare a Sistemului energetic naţional, potrivit clauzelor contractuale. Excepţie fac situaţiile în care aceste condiţii sînt nerealizate din vina consumatorilor sau a unor factori independenţi de furnizor.
(2) Continuitatea în livrarea energiei electrice la un mare consumator va fi asigurata de furnizor, în limitele nivelului de siguranta înscris în contract.
(3) Limitele maxime de variatii ale parametrilor - frecventa şi tensiune - pe care furnizorul este obligat sa le asigure fata de parametrii nominali sînt urmãtoarele:
- la frecventa 50 Hz cu variatii de +/_ 0,5 Hz;
- la tensiuni variatiile fata de valorile nominale sînt cele prevãzute în standardele în vigoare.
(4) Limitele variatiilor de tensiune în punctul de delimitare, menţionate, sînt valabile numai în cazul în care consumatorul realizeazã un factor de putere mediu lunar de cel puţin 0,92 sau cel optim rezultat din calcule tehnico-economice.
ART. 55
(1) Întreruperile în furnizarea energiei electrice, care depãşesc limitele prevãzute prin contract şi pentru care s-au înregistrat sesizãri scrise din partea consumatorilor, vor fi analizate de cãtre furnizor şi consumator pentru stabilirea responsabilitãţilor ce decurg din aceste evenimente.
(2) Termenul pentru depunerea sesizãrii scrise de cãtre consumator este de maximum 3 zile lucrãtoare de la data întreruperii.
ART. 56
(1) Furnizorul este obligat a efectua analiza intreruperilor menţionate în articolul precedent împreunã cu consumatorul, în maximum 10 zile de la primirea sesizãrii consumatorului.
(2) Consumatorul va pune la dispoziţia furnizorului toate datele legate de întrerupere şi care sînt necesare sustinerii sesizãrii.
ART. 57
(1) Pentru întreruperile în furnizarea energiei electrice, care depãşesc limitele precizate prin gradul de siguranta prevãzut în contract şi ale cãror cauze s-au identificat a fi din culpa furnizorului, despãgubirea datoratã de furnizor nu va depãşi, pe întrerupere şi în limita prejudiciului suferit de consumator, preţul energiei electrice vîndute în cursul unei zile medii din punct de vedere al livrãrii considerate, ziua medie fiind stabilitã pe baza ultimei citiri. Pentru întreruperile din aceeaşi zi, suma despãgubirilor nu va putea depãşi de doua ori preţul energiei vîndute în cursul unei zile medii.
(2) Consumatorii la care, prin specificul activitãţii lor productive, întreruperile de furnizare a energiei electrice le pot cauza prejudicii importante, trebuie sa-şi prevadã surse proprii care sa le asigure energia electrica a carei furnizare din sistemul energetic s-a întrerupt. Neîndeplinirea de cãtre consumatori a acestei obligaţii determina, implicit, riscul de a primi o despãgubire limitatã.
(3) Pentru energia electrica prevãzutã în contract şi nelivrata din centrala electrica proprie a consumatorului în reţeaua furnizorului, în perioada în care în sistemul energetic se aplica limitãri de consum, consumatorul plãteşte furnizorului contravaloarea energiei electrice nelivrate cu de 4 ori tariful convenit, cu excepţia cazurilor prevãzute expres în contractul încheiat între cele doua pãrţi.
ART. 58
(1) Pentru energia electrica livrata unui mare consumator timp de mai mult de 30 de minute consecutiv, cu o tensiune sau cu o frecventa în afarã limitelor precizate de art. 54, la cererea scrisã a consumatorului, furnizorul va acorda o reducere tarifara de 12,5%, iar în cazul în care furnizarea energiei electrice se face cu nerespectarea concomitenta a limitelor de tensiune şi frecventa, reducerea va fi de 25%.
(2) Cererea scrisã a consumatorului pentru aplicarea reducerii tarifare se va depune la furnizor în maximum 3 zile lucrãtoare de la constatarea situaţiei anormale.
ART. 59
Reducerile tarifare menţionate în articolul precedent se acorda numai în situaţia în care, în perioada de consum respectiva, consumatorul s-a încadrat permanent în puterile şi cantitãţile de energie electrica prevãzute în contract.
ART. 60
(1) Furnizorul nu rãspunde fata de consumator pentru întreruperea furnizarii energiei electrice sau pentru calitatea energiei electrice furnizate, în cazul unor calamitati sau unor fenomene ale naturii care au avut o intensitate mai mare decît cele prevãzute în prescripţiile de proiectare.
(2) De asemenea, furnizorul nu rãspunde pentru întreruperile cauzate de consumator.
ART. 61
(1) Furnizorul are obligaţia sa ia mãsuri neintirziate pentru remedierea defectelor şi a deranjamentelor din instalaţiile de distribuţie şi de alimentare ale consumatorilor.
(2) Cînd se constata ca defecţiunile sînt localizate în instalaţiile de utilizare sau în instalaţiile furnizorului dar sînt din culpa consumatorului, acesta va suporta costul remedierii şi al cheltuielilor de deplasare a personalului de intervenţie al furnizorului.
(3) Furnizorul are obligaţia de a permite accesul delegatului consumatorului, cu respectarea condiţiilor impuse de zona, la echipamentele de mãsurare în incinta sa.
ART. 62
Furnizorul are urmãtoarele drepturi:
a) de a constata la consumatori încadrarea în prevederile contractuale;
b) de a sesiza organelor judiciare cazurile de consum fraudulos de energie electrica sau de distrugeri, degradare şi sustrageri de elemente din instalaţiile electrice proprii, în scopul recuperãrii pagubelor.
ART. 63
Consumatorii au urmãtoarele obligaţii:
a) sa respecte întocmai clauzele contractuale şi, în mod special, sa se încadreze permanent în puterile şi cantitãţile de energie electrica contractate;
b) sa exploateze şi sa întreţinã instalaţiile proprii în conformitate cu prescripţiile şi normativele în vigoare;
c) sa realizeze un factor de putere mediu lunar de 0,92 sau cel optim rezultat din calcule tehnico-economice;
d) sa pãstreze permanent în buna stare instalaţiile şi utilajele aparţinînd furnizorului şi care se afla în incinta consumatorului;
e) sa nu instaleze şi sa nu punã în funcţiune receptoare electrice neomologate, din ţara sau din import, fãrã acordul furnizorului;
f) sa respecte dispoziţiile dispecerului furnizorului;
g) sa nu modifice categoria de receptoare prevãzutã în avizul de racordare decît cu acordul scris al furnizorului;
h) sa nu modifice valorile parametrilor de protecţie şi reglaj stabilite de comun acord cu furnizorul;
i) sa menţinã în buna stare de funcţionare dispozitivele de reglaj automat al bateriilor de condensatoare din dotare;
j) sa permitã accesul delegatului furnizorului la punctul de mãsurare pentru a verifica respectarea prevederilor contractuale;
k) sa permita necondiţionat accesul în incinta sa a mijlocului de transport cu echipa de intervenţie a furnizorului, în scopul executãrii unor lucrãri de revizii şi reparaţii sau pentru remedierea unor deranjamente sau avarii ale instalaţiilor electrice ale furnizorului, cu respectarea condiţiilor tehnice specifice zonei;
l) sa întocmeascã şi sa punã la dispoziţia furnizorului, la cerere, curbele de consum zilnice pe perioada solicitatã, iar consumatorii care au centrale electrice proprii sa comunice şi datele privind funcţionarea acestora;
m) sa ia mãsuri pentru încadrarea în limitele prevãzute de prescripţii a efectelor perturbatoare determinate de funcţionarea receptoarelor sale. Pînã la luarea mãsurilor respective, consumatorul ale cãrui receptoare provoacã perturbatiile este obligat sa plãteascã daunele justificate cerute de consumatori afectaţi şi, respectiv, pierderile suplimentare de energie electrica produse în instalaţiile furnizorului.
ART. 64
Prevederile suplimentare introduse în instalaţiile furnizorului de perturbatiile provocate de receptoarele consumatorului se determina, prin studii şi mãsurãtori, de cãtre o unitate de specialitate convenitã între furnizor şi consumator.
ART. 65
Consumatorii au dreptul de a solicita furnizorului sa ia mãsuri corespunzãtoare în urmãtoarele cazuri:
a) deranjamente în instalaţiile de alimentare;
b) în situaţii justificate tehnic pentru reconsiderarea marimilor de reglaj ale protectiilor;
c) funcţionarea necorespunzãtoare a echipamentului de mãsurare a energiei electrice;
d) depãşirea limitelor de variatii admisibile ale parametrilor de calitate cu care se livreaza energia electrica;
e) accesul pentru delegatul sau la echipamentele de mãsurare, cînd acestea sînt montate în instalatia furnizorului;
f) plata energiei electrice neconsumate ca urmare a limitarilor impuse de furnizor şi a intreruperilor cauzate de acesta;
g) reducerea tarifelor în condiţiile furnizarii energiei electrice în afarã limitelor parametrilor de calitate.

CAP. 6
Întreruperi şi limitãri în furnizarea energiei electrice

ART. 66
Furnizorul va întrerupe furnizarea energiei electrice în urmãtoarele cazuri:
a) consumarea de energie electrica fãrã contract încheiat în acest scop;
b) consum fraudulos de energie electrica;
c) neachitarea facturii, notei de plata sau anticipatiei în termenele stabilite, precum şi neplata daunelor rezultate din deteriorarea unor instalaţii ale furnizorului;
d) împiedicarea delegatului împuternicit al furnizorului de a monta, verifica, înlocui sau citi aparatele de mãsurare pentru decontarea energiei electrice sau de a verifica şi remedia defecţiunile la instalaţiile proprietate a furnizorului, cînd acestea se afla pe teritoriul consumatorului;
e) contractul de furnizare a energiei electrice este pe numele altei persoane fizice sau juridice decît ale celei ce deţine de drept locul de consum;
f) consumatorul nu aplica reducerea puterii absorbite, convenite prin contract, cerutã de furnizor sau de dispecerul energetic în regim de restrictii;
g) consumatorul a depãşit puterea maxima contractatã a fi absorbitã la orele de virf de sarcina şi în afarã acestora, iar la cererea repetatã a furnizorului, nu a luat mãsuri de încadrare;
h) consumatorul a depãşit consumul de energie electrica prevãzut în contract şi nu a luat mãsuri pentru reducerea acestuia pînã la încadrarea în cantitãţile contractate;
i) consumatorul nu participa la întocmirea programului pentru întreruperi în scopul executãrii reviziilor tehnice ale instalaţiei de alimentare sau nu respecta acest program convenit;
j) consumatorul modifica reglajele instalaţiilor de protecţie stabilite cu furnizorul;
k) pentru a lua mãsuri imediate de prevenire sau de lichidare a avariilor din instalaţiile sale, anuntind în prealabil consumatorii, în afarã cazurilor cînd urgenta nu permite;
l) cînd consumatorul nu a luat, la termenele convenite cu furnizorul, mãsurile de limitare a perturbatiilor pînã la valorile normate;
m) pentru lucrãri de instalaţii de alimentare noi sau pentru remedierea, înlocuirea sau modificarea celor existente, pe baza de program convenit cu consumatorul;
n) la cererea consumatorului.
ART. 67
La consumatorii care au echipamente sau instalaţii la care întreruperea alimentarii cu energie electrica peste o durata critica poate conduce la explozii, incendii, distrugeri de utilaje sau accidente umane, puterea absorbitã de aceştia se reduce pînã la nivelul puterii minime de avarii, cu excepţia prevederii lit. n) din articolul precedent.
ART. 68
Se excepteazã de la prevederile art. 66, mai puţin lit. a), b), j), k), m) şi n), tractiunea urbana şi interurbana, minele subterane, alimentarile cu apa şi gaze, instalaţiile de canalizare şi de evacuare a apelor reziduale, instalaţiile de termoficare, spitalele, policlinicile, staţiile de salvare, cãminele de batrini, creşele, unitãţile militare, precum şi porturile, aeroporturile, organele de trafic aerian, naval şi feroviar care concura la siguranta circulaţiei.
ART. 69
Cazurile de întrerupere a furnizarii energiei electrice prevãzute la art. 66 lit. c), d), e), f), g), h), i), l) şi m) vor fi obligatoriu preavizate cu 5 zile lucrãtoare înainte şi vor fi aplicate în cazul cînd consumatorul nu s-a conformat preavizului primit.
ART. 70
Sistarea temporarã a furnizarii energiei electrice se poate efectua, la solicitarea, în scris, a unui consumator, dacã perioada de întrerupere solicitatã este mai mare de 3 luni şi de maximum un an. Consumatorul va plati lucrãrile pentru dezlegare şi legare din nou la reţea, dupã caz.
ART. 71
(1) În regim de restrictii, cînd este deficit de putere sau de energie în Sistemul energetic naţional, furnizorul aplica la consumatori tranşele de reducere a puterii sau a consumului de energie electrica precizate în contracte.
(2) Transa de reducere care trebuie aplicatã ca şi durata de aplicare se comunica tuturor consumatorilor afectaţi de reducere prin telex, fax sau nota telefonica, cu cel puţin 24 de ore înainte de aplicare.
(3) În situaţii speciale, pentru menţinerea în funcţiune a Sistemului energetic naţional, furnizorul are dreptul sa aplice limitãri de putere şi de energie şi la restul consumatorilor care nu au stabilite transe de reducere prin contract.
ART. 72
În situaţia în care apar deficite de putere şi de energie electrica de scurta durata, prin avarierea unor instalaţii de producere sau de transport al energiei electrice, inclusiv întreruperea importului prin avarierea liniilor de transport ale partenerilor, Regia Autonomã de Electricitate "RENEL este în drept sa dispunã operativ, prin dispecerul energetic naţional, mãsuri de deconectare a puterii absorbite de consumatori cu asigurarea ulterioara a puterii minime de avarii, pentru prevenirea efectelor grave ale unor avarii în Sistemul energetic naţional.
ART. 73
Consumatorul are dreptul sa consume, cu acordul furnizorului, într-o perioada de maximum 30 de zile, energia electrica neconsumata în perioada de limitãri, prin depãşirea energiei zilnice fãrã sa depãşeascã puterea contractatã a fi absorbitã la orele de virf de sarcina a Sistemului energetic naţional. În acest caz, furnizorul nu mai plãteşte consumatorului energia electrica limitatã.

CAP. 7
Plata energiei electrice furnizate
Tarifare - principii

ART. 74
(1) Tarifele pentru energia electrica, unice pe ţara, acoperã costurile de producţie, transport şi distribuţie a energiei electrice, cota pentru crearea surselor de dezvoltare a sistemului energetic, coeficientul de risc, precum şi profitul furnizorului.
(2) Plata energiei electrice furnizate se face fie dupã tarife monome (preţ unic lei/kWh), fie cu tarife binome la care, în afarã preţului energiei electrice (lei/kWh) se percepe şi o taxa fixa de putere (lei/kW) plãtitã independent de cantitatea energiei consumate.
(3) La consumatorii care realizeazã un factor de putere mediu lunar sub cel neutral se plãteşte şi energia reactiva consumatã (lei/kVArh) cu preţul legal aprobat.
ART. 75
Tipul de tarif care se aplica unui consumator se negociaza cu acesta, avîndu-se în vedere condiţiile tehnice de funcţionare existente la consumator, precum şi posibilitatea de mãsurare a marimilor necesare.
ART. 76
(1) Tipul de tarif convenit între furnizor şi consumator se înscrie în contractul de furnizare a energiei electrice.
(2) Tipul de tarif înscris în contract poate fi modificat pe parcurs, din initiativa uneia dintre pãrţile contractante, în cazul în care s-a convenit aplicarea unui alt tip de tarif.
(3) Tariful cu care furnizorul plãteşte energia electrica preluatã de la centralele electrice proprii ale consumatorilor se negociaza cu aceştia.
Echipamente de mãsurare
ART. 77
(1) Echipamentele de mãsurare, care servesc pentru decontare între pãrţile contractante, vor fi omologate legal, se monteaza numai de furnizor şi se procura, de regula, de acesta.
(2) Echipamentele de mãsurare ce se procura de consumator vor fi avizate, în prealabil, de furnizor şi se vor preda acestuia, iar valoarea lor se scade din taxa de racordare.
(3) În cazul în care echipamentul de mãsurare este defect, calculul cantitãţilor de energie electrica consumatã se face dupã metodologia stabilitã de furnizor împreunã cu consumatorul.
ART. 78
(1) Furnizorul stabileşte, de comun acord cu consumatorul, pentru fiecare loc de consum, tipul echipamentelor de mãsurare în funcţie de categoria consumatorului şi tariful corespunzãtor.
(2) Instalarea echipamentelor de mãsurare se va face în locuri accesibile pentru citire, atît furnizorului cît şi consumatorului.
ART. 79
În cazul în care se convine prin contract, se admite utilizarea tehnicii de calcul pentru decontarea energiei electrice cu folosirea unor agregate acceptate de ambele pãrţi.
ART. 80
(1) Echipamentele de mãsurare vor fi verificate, periodic sau ori de cîte ori este necesar, şi înlocuite, în caz de uzura sau avariere, de furnizor pe cheltuiala sa.
(2) În cazul cînd deteriorarea, în orice mod, se produce din vina consumatorului, acesta va suporta costul echipamentelor deteriorate şi al lucrãrilor de demontare, verificare şi de remontare.
ART. 81
Echipamentele de mãsurare se monteaza, de regula, în statia de primire sau în imediata apropiere a acesteia.
ART. 82
Contoarele pasante montate în instalaţiile de utilizare de cãtre consumatori nu servesc la decontarea energiei electrice cu furnizorul.
ART. 83
Echipamentele de mãsurare se monteaza şi se sigileaza de furnizor în prezenta obligatorie a delegatului împuternicit al consumatorului, cu consemnarea acestei operaţiuni într-un proces-verbal.
ART. 84
Ruperea sau violarea sigiliilor aplicate echipamentelor de mãsurare, precum şi afectarea integritãţii lor în orice mod, cînd acestea se afla în incinta consumatorului, constituie contravenţii şi se pedepsesc în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
ART. 85
(1) Furnizorul are obligaţia sa înlocuiascã, în termen de cel mult 10 zile de la data înregistrãrii sesizãrii scrise, echipamentul de mãsurare reclamat ca fiind defect sau suspect de înregistrãri eronate.
(2) Echipamentul de mãsurare demontat se verifica de un laborator metrologic autorizat, care stabileşte eroarea de înregistrare cu care se va recalcula consumul pe perioada nefunctionarii acestuia.
ART. 86
(1) Echipamentul de mãsurare pentru decontarea energiei electrice debitate în reţelele furnizorului, de cãtre un consumator cu centrala electrica proprie se verifica metrologic şi se monteaza prin grija consumatorului. Sigilarea echipamentului se face simultan de ambele pãrţi contractante.
(2) În acest caz, echipamentul de mãsurare se procura de consumator şi rãmîne proprietatea sa, acesta avînd obligaţia sa efectueze verificarea periodicã şi înlocuirea, în caz de uzura sau avariere, numai în prezenta furnizorului.
ART. 87
(1) Contoarele de energie electrica ce servesc la schimburile de energie dintre furnizor şi consumatorul cu centrala electrica proprie vor fi prevãzute cu blocarea mersului invers.
(2) De asemenea, la consumatorii care au montate mijloace de compensare a energiei electrice reactive, contoarele de energie reactiva vor fi prevãzute cu blocarea mersului invers.
ART. 88
Se interzice conectarea la reţelele furnizorului a instalaţiei de utilizare a unui consumator, care nu este prevãzutã cu echipamente de mãsurare.
Facturarea şi încasarea contravalorii energiei electrice livrate
ART. 89
(1) Energia electrica livrata consumatorilor se factureaza de furnizori pe baza masurarii energiei electrice consumate.
(2) Taxa de putere se factureaza în funcţie de tariful aplicat, fie la puterea absorbitã masurata, fie la puterea contractatã.
(3) În situaţiile în care echipamentul de mãsurare lipseşte, calculul cantitãţilor de energie electrica consumatã se face dupã sistemul pausal.
ART. 90
Periodicitatea de citire a echipamentelor de mãsurare şi modul de facturare sînt cele stabilite prin contract.
ART. 91
(1) Factura pentru plata taxei de putere se prezintã spre achitare în prima zi a perioadei pentru care se face facturarea.
(2) Consumatorii cãrora li se aplica tariful monom vor plati energia electrica activa pentru jumãtate din consumul prezumat, în prima zi a perioadei de facturare.
ART. 92
(1) Achitarea facturilor emise de furnizor pentru energia electrica livrata se face fie din contul în banca al consumatorului, la termenele prevãzute în contract, fie prin plati directe la casieria furnizorului sau delegatului acestuia, fie prin alte sisteme de plata.
(2) Eventualele corecturi ale valorii facturii, în cazul constatãrii unor erori, se vor efectua cel mai tirziu cu ocazia emiterii urmãtoarelor facturi.
ART. 93
(1) Pentru neachitarea facturii în termen de 10 zile de la data înregistrãrii acesteia la un mare consumator se percepe o majorare de tarif de 0,2% pentru fiecare zi de intirziere, cu începere din prima zi a înregistrãrii facturii şi pînã la achitarea ei.
(2) Dupã trecerea a 15 zile de la aplicarea majorãrilor, dacã factura nu a fost achitatã de consumator, furnizorul va proceda la întreruperea livrãrii energiei electrice cu un preaviz de 5 zile lucrãtoare, iar eventualele consecinţe ce rezulta din aceasta întrerupere privesc în exclusivitate pe consumator.
(3) Dupã efectuarea plãţii facturilor şi a majorãrilor respective, furnizorul va realimenta consumatorul în maximum 3 zile.
ART. 94
(1) La restul consumatorilor, pentru neachitarea contravalorii energiei electrice livrate în termen de 5 zile lucrãtoare de la data înştiinţãrii de plata, se aplica o majorare de tarif de 0,2% pentru fiecare zi de intirziere, începînd cu ziua a 6-a pînã la achitarea facturii.
(2) Dupã trecerea a 30 de zile calendaristice de la aplicarea majorãrii, cu un preaviz de 3 zile lucrãtoare, furnizorul va întrerupe livrarea energiei electrice.
(3) Dupã efectuarea plãţii facturilor şi a majorãrilor respective, furnizorul va realimenta consumatorul în maximum 3 zile.
(4) În cazul în care consumatorul nu efectueazã în termen de 15 zile calendaristice, de la data întreruperii furnizarii energiei electrice, plata integrala a consumului şi a majorãrilor aplicate, furnizorul are dreptul sa rezilieze contractul de furnizare şi sa desfiinteze racordul sau bransamentul de alimentare, urmînd sa obţinã pe cale legalã recuperarea debitelor respective restante.
(5) Consumatorul, la care s-a desfiinţat bransamentul sau racordul, dupã ce a plãtit facturile restante şi majorãrile respective, poate cere un nou racord urmînd aceeaşi metodologie ca un nou consumator.
ART. 95
(1) În cazul în care, la verificarea efectuatã din initiativa furnizorului sau la cererea consumatorului, se constata erori ce depãşesc limitele admisibile, consumul de energie electrica se va recalcula retroactiv, dupã metodologia stabilitã de furnizor împreunã cu consumatorul.
(2) Dacã abaterile se încadreazã în limitele de erori admise, consumatorul care a solicitat verificarea va suporta plata integrala a cheltuielilor efectuate de furnizor cu ocazia verificãrii. În celelalte situaţii cheltuielile se suporta de furnizor.
ART. 96
(1) În cazul constatãrii unui consum fraudulos de energie electrica, determinarea consumului se va efectua conform sistemului pausal.
(2) Perioada de recalculare se ia în considerare de la data începerii consumului fraudulos sau, cînd acesta nu se poate constata, se procedeazã conform reglementãrilor legale.
ART. 97
La aplicarea tarifului pe niveluri de tensiune, facturarea energiei electrice se efectueazã la tariful corespunzãtor tensiunii punctului de delimitare a instalaţiei.
ART. 98
Dacã punctul de mãsurare a puterii şi (sau) a energiei electrice pentru facturare nu corespunde cu punctul de delimitare a instalaţiei, furnizorul va introduce în factura corecturile necesare convenite cu consumatorul, care sa ţinã seama de pierderile din linii şi transformatoare situate între punctul de mãsurare şi cel de delimitare.
ART. 99
În situaţia în care unui consumator i se livreaza energie electrica, pentru acelaşi loc de consum, prin mai multe puncte de delimitare dotate cu mãsura distinctã, tariful stabilit pentru consumatorul respectiv se aplica separat pentru fiecare punct de delimitare, în afarã cazului în care exista posibilitatea tehnica a insumarii puterii simultane din toate punctele.
ART. 100
La încheierea contractului, consumatorul persoana fizica depune la furnizor contravaloarea consumului prezumat de energie electrica pentru o perioada de 30 de zile, denumita anticipatie.
ART. 101
Dacã se constata la un consumator ca valoarea anticipatiei este cu peste 20% mai mica decît valoarea consumului de energie electrica pentru o perioada de 30 de zile, furnizorul are dreptul sa solicite majorarea în mod corespunzãtor a anticipatiei, iar consumatorul este obligat sa plãteascã diferenţa în termen de pînã la 90 de zile de la data anunţãrii de cãtre furnizor.
ART. 102
Suma depusa drept anticipatie se va restitui numai în situaţia în care cel ce a depus-o înceteazã de a mai fi consumator al furnizorului la care a plãtit anticipatia şi a lichidat integral debitul sau fata de acesta.
ART. 103
În cazul în care consumatorul realizeazã un factor de putere mediu lunar mai mic de 0,65, plãteşte energia reactiva consumatã cu de 3 ori tariful în vigoare, exceptind cazul în care mijloacele de compensare au fost deconectate la dispoziţia dispeceratului furnizorului.
ART. 104
(1) În cazul depãşirii, fãrã acordul operativ al furnizorului, cu peste 10% şi pe o durata de peste 15 minute a puterii contractate a fi absorbitã în timpul orelor de virf de sarcina, consumatorii, cu excepţia celor casnici, vor plati pentru puterea depãşitã de 2 ori tariful prevãzut în contract.
(2) În situaţia în care, la cererea furnizorului, consumatorul nu aplica reducerile de putere convenitã prin contract, consumul de energie electrica realizatã prin nereducerea puterii absorbite se determina ca produsul dintre puterea neredusa şi timpul pentru care s-a dispus reducerea şi se factureaza cu de 8 ori tariful convenit prin contract.
ART. 105
Cantitãţile de energie electrica reduse de consumatori, cu excepţia celor casnici, la cererea furnizorului, vor fi plãtite de acesta cu aceleaşi tarife pe care furnizorul le aplica consumatorului la cantitãţile contractate.

CAP. 8
Reglementãri privind electricienii autorizaţi

ART. 106
În scopul respectãrii prevederilor prescripţiilor tehnice şi a normativelor în vigoare, toate instalaţiile de utilizare care se racordeaza la Sistemul energetic naţional vor fi proiectate şi executate sub supravegherea electricienilor autorizaţi de Regia Autonomã de Electricitate "RENEL".
ART. 107
Calitatea de electrician autorizat se obţine numai în baza unui examen care se desfãşoarã în conformitate cu instrucţiunile de autorizare elaborate de Regia Autonomã de Electricitate "RENEL".
ART. 108
(1) Candidatul care este declarat admis, în urma examenului susţinut, primeşte calitatea de electrician autorizat atestata prin carnet.
(2) Carnetul de electrician autorizat este nominal, netransmisibil şi valabil pe întreg teritoriul tarii, în baza vizei periodice a emitentului.
ART. 109
Activitatea depusa, în baza calitãţii de electrician autorizat, poate fi exercitatã de titularul carnetului pe cont propriu sau ca angajat al unui agent economic cu capital de stat sau privat.
ART. 110
Calitatea de electrician autorizat are la baza principiul competentei şi este organizatã pe patru grade, dupã cum urmeazã:
a) Gradul I - acorda competenta pentru lucrãri la instalaţiile de utilizare de joasa tensiune cu puteri instalate pînã la 10 kW inclusiv;
b) Gradul II - acorda competenta pentru lucrãri la instalaţiile de utilizare de joasa tensiune cu puteri instalate pînã la 200 kW inclusiv;
c) Gradul III - acorda competenta pentru lucrãri la instalaţii de utilizare de joasa şi de medie tensiune cu putere nelimitatã;
d) Gradul IV - acorda competenta pentru lucrãri la instalaţii de utilizare la toate tensiunile şi putere nelimitatã.
ART. 111
La intrarea în vigoare a prezentului regulament, în termen de maximum doi ani, electricienii autorizaţi se vor prezenta la reexaminare pentru verificarea cunoştinţelor privind noul regulament şi obţinerea autorizaţiei corespunzãtoare.
ART. 112
(1) Electricienii autorizaţi au obligaţia ca în activitatea ce o presteazã, în baza titlului obţinut, sa respecte întocmai prevederile prezentului regulament şi a celorlalte acte normative privind proiectarea, execuţia şi verificarea instalaţiilor de utilizare.
(2) De asemenea, au obligaţia de a avea un comportament corect, etic şi profesional, în relaţiile cu beneficiarii şi cu furnizorii de energie electrica.
ART. 113
Sînt interzise electricienilor autorizaţi urmãtoarele:
a) semnarea de documentaţii pentru lucrãri pe care nu le-au executat sau supravegheat personal;
b) executarea de lucrãri în afarã competentei prevãzute în autorizaţie;
c) începerea execuţiei unei instalaţii de utilizare, pentru care nu exista avizul de racordare al furnizorului;
d) executarea racordarii instalaţiei de utilizare la reţeaua electrica a furnizorului;
e) ruperea sau violarea sigiliilor furnizorului sau reconectarea unei instalaţii deconectate de furnizor;
f) intervenţia sub orice forma în instalaţiile furnizorului.
ART. 114
Electricienii autorizaţi care au proiectat sau supravegheat în execuţie şi executat o instalatie de utilizare sînt obligaţi sa participe la conectarea instalaţiei respective la reţeaua furnizorului, la data stabilitã de acesta de comun acord cu beneficiarul.
ART. 115
Reprogramarea racordarii unei instalaţii de utilizare la reţeaua furnizorului din cauza neprezentarii electricianului autorizat, responsabil de lucrare la data stabilitã conform articolului precedent sau datoritã imposibilitãţii racordarii din cauza unor deficiente în instalatia de utilizare, va fi condiţionatã de achitarea taxelor corespunzãtoare de cãtre beneficiarul lucrãrii, pentru lucrãrile ce vor fi executate de furnizor.

CAP. 9
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 116
Regia Autonomã de Electricitate "RENEL" este imputernicita sa elaboreze instrucţiuni de detaliere a unor reglementãri ce decurg din prezentul regulament.
ART. 117
Pentru instalaţiile existente la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament, punerea de acord cu prevederile de delimitare se va face în termen de 10 luni, inclusiv întocmirea formelor legale de transmitere a instalaţiilor.
ART. 118
Consumatorii existenţi, care nu au plãtit anticipatia pînã la data publicãrii prezentului regulament, vor depune la furnizor contravaloarea anticipatiei în termen de 90 de zile calendaristice de la aceasta data.
ART. 119
Pãrţile contractante nu rãspund pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale cînd aceasta se datoreazã unor cauze de forta majorã.
ART. 120
Soluţionarea eventualelor divergenţe între furnizor şi consumator, care apar la încheierea contractelor de furnizare a energiei electrice, se va face de organul împuternicit în acest scop de cãtre conducerea Regiei Autonome de Electricitate "RENEL".

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016