Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE nr. 221 din 30 aprilie 1992  cu privire la reglementarea modului de negociere a preturilor si tarifelor la marfurile si serviciile destinate populatiei, in conditiile diminuarii subventiilor de la bugetul de  stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE nr. 221 din 30 aprilie 1992 cu privire la reglementarea modului de negociere a preturilor si tarifelor la marfurile si serviciile destinate populatiei, in conditiile diminuarii subventiilor de la bugetul de stat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 99 din 21 mai 1992
    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
   Preţurile cu amănuntul şi tarifele la mărfurile şi serviciile destinate populaţiei, pentru care se reduc cu 25% subvenţiile acordate de la bugetul de stat, considerate limita maximă, sînt cele prevăzute în anexa la prezenta hotărîre.
    ART. 2
   Preţurile cu ridicată, cu amănuntul şi tarifele la celelalte sortimente din grupele sau subgrupele de produse şi servicii din care fac parte cele prevăzute în anexa se stabilesc prin negociere între furnizori şi beneficiari, pe propria răspundere, sub supravegherea Ministerului Economiei şi Finanţelor - Departamentul pentru Preţuri şi Protecţia Concurentei şi a Ministerului Comerţului şi Turismului - Direcţia Generală pentru Protecţia Cumpărătorilor.
    ART. 3
   Diferenţele dintre preţurile cu ridicata şi tarifele, dimensionate potrivit prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 776/1991, şi cele stabilite conform prezentei hotărîri, pentru produsele şi serviciile din anexa, se subvenţionează de la bugetul de stat, potrivit prevederilor legale în vigoare.
    ART. 4
   Preţurile cu ridicata la carne tăiată în carcasă de vită şi de porc, carne de pui şi de găină, carne tranşată şi preparate din carne se stabilesc de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 53/1992, în condiţiile eliminării subvenţiilor la carnea de porcine şi pasăre în viu şi prin luarea în calcul a noilor preţuri de contractare şi achiziţie.
    ART. 5
   Preţurile la proteze şi produse ortopedice plătite de către beneficiarii acestora nu se modifică; diferenţele rezultate ca urmare a reducerii subvenţiilor vor fi suportate potrivit dispoziţiilor legale.
    ART. 6
   Chiriile pentru locuinţele proprietate de stat, în vigoare la 30 aprilie 1992, rămîn nemodificate.
    ART. 7
   Preţurile cu amănuntul la caietele şcolare se dimensionează în funcţie de nivelul costurilor, iar diferenţele de preţ ca urmare a eliminării subvenţiilor se vor acorda elevilor şi studenţilor prin unităţile de învăţămînt, potrivit dispoziţiilor legale.
   Manualele şcolare se distribuie, în continuare, gratuit, prin unităţile de învăţămînt preuniversitar, potrivit reglementărilor legale în vigoare.
    ART. 8
   Preţurile cu ridicată şi cu amănuntul la sortimentele subvenţionate de la bugetul de stat se aplică de toţi agenţii economici, indiferent de forma de proprietate, pentru produsele din ţară, precum şi pentru cele provenite din import.
    ART. 9
   Rezultatul negocierii preţurilor cu ridicata şi tarifelor potrivit prevederilor prezentei hotărîri va fi înscris în note de negociere, ce vor fi semnate şi de către departamentele economice coordonatoare ale unităţilor economice producătoare, prestatoare sau cu activitate de comerţ, după caz. Preţurile şi tarifele astfel negociate vor fi aduse la cunoştinţa agenţilor economici de către departamentele economice coordonatoare.
    ART. 10
   Sumele ce se vor acorda pentru compensare-indexare, ca urmare a măsurilor suplimentare de protecţie socială ce se vor adopta de Guvern cu aplicare de la 1 mai 1992, nu constituie temei pentru majorarea preţurilor cu ridicată, adaosurilor comerciale şi tarifelor.
    ART. 11
   Agenţii economici, persoane juridice, au obligaţia ca pînă la data de 15 mai 1992 sa declare şi sa înregistreze la organele teritoriale ale Ministerului Economiei şi Finanţelor - Departamentul pentru Preţuri şi Protecţia Concurentei preţurile şi tarifele renegociate potrivit prevederilor prezentei hotărîri.
   Stabilirea, înregistrarea şi renegocierea preţurilor şi tarifelor ce se modifică potrivit prezentei hotărîri se fac cu respectarea Hotărîrii Guvernului nr. 776/1991 şi a normelor tehnice ale Ministerului Economiei şi Finanţelor emise în aplicarea acesteia.
    ART. 12
   Agenţii economici cu capital integral sau majoritar de stat, care produc, prestează sau comercializează produsele şi serviciile prevăzute de prezenta hotărîre cu subvenţii de la bugetul de stat, vor asigura cantităţile de produse şi volumul de prestări cel puţin la nivelurile realizate în anul 1991.
   cu prioritate aprovizionarea cu materii prime şi materiale a unităţilor care executa produse şi prestează servicii subvenţionate de la bugetul de stat, pentru realizarea programelor de protecţie.
    ART. 13
   Regiile autonome şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat vor inventaria şi reevalua stocurile produselor care fac obiectul prezentei hotărîri, existente la 4 mai 1992, pe baza preţurilor stabilite în condiţiile prezentei hotărîri.
    ART. 14
   Organele de control ale Ministerului Economiei şi Finanţelor, Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, Ministerului Comerţului şi Turismului, ale poliţiei, Ministerului Industriei, ale altor organe centrale şi ale autorităţilor locale, cu atribuţii în domeniul preţurilor, protecţiei concurentei şi consumatorilor, vor verifica modul de respectare a prevederilor prezentei hotărîri, corectind operativ preţurile şi adaosurile comerciale supraevaluate.
   Agenţii economici, indiferent de forma de proprietate a acestora, sînt obligaţi sa pună la dispoziţia organelor prevăzute la alineatul precedent toate datele şi informaţiile necesare.
    ART. 15
   Abaterile de la prevederile prezentei hotărîri se sancţionează, după caz, potrivit prevederilor Legii nr. 12/1990, modificată prin Legea nr. 42/1991, Legii nr. 11/1991 şi art. 7 alin. 1 lit. d) şi alin. 2 din Hotărîrea Guvernului nr. 211/1991.
    ART. 16
   Prezenta hotărîre intră în vigoare la data de 5 mai 1992.
   Pe aceeaşi dată se abrogă prevederile Hotărîrii Guvernului nr. 105/1992.
   Totodată, se elimină poziţia "medicamente de uz uman" din anexa nr. 2 cap. B la Hotărîrea Guvernului nr. 776/1991 şi se completează cu aceasta poziţie cap. A din aceeaşi anexa.
    ART. 17
   Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Comerţului şi Turismului, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Ministerul Industriei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Învăţămîntului şi Ştiinţei şi Ministerul Sănătăţii vor asigura punerea în aplicare a prezentei hotărîri.

                PRIM-MINISTRU
              THEODOR STOLOJAN

                      Contrasemnează:
                    ---------------------
           p. Ministrul economiei şi finanţelor,
                      Florian Bercea

             Ministrul comerţului şi turismului,
                     Constantin Fota

            Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
                     Petru Marculescu

                  p. Ministrul industriei,
                      Dumitru Popescu,
                      secretar de stat

                 p. Ministrul transporturilor,
                      Alexandru Bunea,
                      secretar de stat

                 p. Ministrul Învăţămîntului
                         şi ştiinţei,
                        Dumitru Visan,
                      subsecretar de stat



    ANEXA 1
                          LISTA
    preţurilor cu amănuntul şi a tarifelor la produsele şi serviciile
      destinate populaţiei, determinate prin reducerea cu 25% a
            subvenţiilor de la bugetul de stat

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea produselor şi serviciilor U.M. Preţul cu amănuntul
crt. sau tariful
                                                            - lei/U.M. -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Combustibili pentru încălzit şi prepararea
       hranei, inclusiv lemne de foc :
       - lignit sortat t 1.980
       - lignit nesortat t 1.830
       - brichete din cărbuni t 4.220
       - combustibil tip P t 16.890
       - combustibil tip M t 14.950
       - combustibil lichid uşor pentru calorifer t 10.170
       - gaz petrolier lichefiat t 12.000
       - gaz petrolier lichefiat în butelii de12,5kg buc 150
       - gaze naturale mc 3,70
       - lemne de foc t 2.250
2. Energie electrică kwh 3,70
3. Energie termică Gcal. 875
4. Pîine :
       - pîine albă simplă 500 g/buc buc 12
       - pîine albă simplă 600 g/buc. buc 14
       - pîine "Bucureşti" 500 g/buc. buc 13
       - pîine "Bucureşti" 1.000 g/buc. buc 26
       - pîine "Dîmboviţa" 600 g/buc. buc 12
       - pîine "Dîmboviţa" 800 g/buc. buc 15
       - pîine integrală 400 g/buc. buc 8
       - pîine neagră 1.000 g/buc. buc 9
5. Zahăr rafinat vrac kg 48
6. Ulei rafinat din floarea-soarelui l 57
       - ulei rafinat din soia l 57
7. Lapte de consum cu 1,8% grasime l 16
       - lapte praf normalizat cu 20% grăsime kg 127
8. Unt cu 80% grasime pachet 200 g buc 50
9. Vată medicinală kg 460
10. taxe pentru întreţinerea copiilor în creşe
       şi grădiniţe indice % 108-
       (exclusiv cele particulare) 137,5
11. Abonamente pentru transport auto :
       - auto interurban indice % 325
       - C.F.R. indice % 715
12. Carne şi preparate din carne :
       - carne de vită (adultă şi mînzat), calitatea
         a II-a, cu os (cap de piept, greaban, rasol,
         fleică, piept) kg 195
       - amestec de carne de vită pentru mîncaruri
        (gît, junghietura şi salba) kg 95
       - carne de porc, cu slănină, calitatea a II-a
        (fleica, piept, rasoale) kg 135
       - carne de porc, fără slănină, calitatea a
         II-a (fleica, oase garf) kg 165
       - amestec de carne de porc pentru mîncaruri
         (piept şi rasoale) kg 105
       - carne de pui şi găină, fără cap, picioare
          şi gît, calitatea I kg 165
       - Idem, calitatea a II-a kg 155
       - carne de pui şi de găină, cu cap şi
         picioare calitatea I kg 150
       - piept de pui şi de găină, cu os kg 270
       - pipote şi inimi de pui şi de găini kg 165
       - tacimuri de pui pentru mîncaruri (spinari,
         aripi, gîturi, capete şi picioare) kg 72
       - carne de raţă, fără intestine, calit. I kg 170
       - parizer din carne de vită şi din carne porc kg 215
       - salam de vară kg 325
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    NOTĂ:
   Adaosurile comerciale şi condiţiile de livrare sînt cele în vigoare la 30 aprilie 1992. La combustibili solizi (lignit sortat şi nesortat, brichete din cărbuni şi lemne de foc) adaosul comercial este de 600 lei/t.
   Lista celorlalte sortimente şi servicii din categoria produselor şi serviciilor subvenţionate de la bugetul de stat este cea în vigoare la data prezentei hotărîri, stabilită, potrivit reglementărilor în vigoare, de ministerele de resort împreună cu Ministerul Economiei şi Finanţelor.
   Tarifele de abonament pentru transportul interurban de călători cu mijloace auto şi pe calea ferată, diferenţiate pe baza criteriilor existente, se stabilesc de Ministerul Transporturilor, prin aplicarea la tarifele actuale a indicilor ficsi prevăzuţi în anexa.
   Pentru transportul fluvial al localnicilor în Delta şi pe relaţiile Brăila-Hîrşova şi Hîrşova-Moldova Noua, tarifele se stabilesc de Ministerul Transporturilor, cu avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor - Departamentul pentru Preţuri şi Protecţia Concurentei.
   La transportul urban de călători, tarifele pe abonamente se vor stabili de autorităţile locale, cu avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor - Departamentul pentru Preţuri şi Protecţia Concurentei.
   Pentru cantităţile de zahăr şi ulei aferente cotelor nevindute populaţiei pentru perioada pînă la 1 mai 1992, precum şi pentru cantităţile de combustibili solizi, achitate de beneficiari pînă la 30 aprilie 1992, se vor aplica preţurile în vigoare pînă la aceasta data. Diferenţele de preţ vor fi suportate de la bugetul de stat.
   La taxele pentru întreţinerea copiilor în creşs şi grădiniţe, cota procentuală care revine părinţilor nu se schimba.
   Creşterea cheltuielilor cu hrana va duce la preluarea de către părinţi a unei părţi din aceasta creştere.
-------------------------
   *) În funcţie de numărul copiilor şi tranşele de venituri.

                                     --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016