Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 202 din 3 aprilie 1995  privind administrarea acordurilor comerciale si de plati, precum si organizarea si functionarea comisiei interdepartamentale instituite prin Ordonanta Guvernului nr. 59/1994    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 202 din 3 aprilie 1995 privind administrarea acordurilor comerciale si de plati, precum si organizarea si functionarea comisiei interdepartamentale instituite prin Ordonanta Guvernului nr. 59/1994

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 67 din 12 aprilie 1995
HOTĂRÎRE Nr. 202 din 3 aprilie 1995
privind administrarea acordurilor comerciale şi de plati, precum şi organizarea şi funcţionarea comisiei interdepartamentale instituite prin Ordonanta Guvernului nr. 59/1994
EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 67 din 12 aprilie 1995
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
Ministerul Finanţelor administreazã operaţiunile financiare decurgind din acorduri comerciale şi de plati guvernamentale, care se deruleazã prin cliring, barter şi cooperare economicã internationala.
ART. 2
Activitatea de analiza şi avizare a ofertelor referitoare la recuperarea şi încasarea drepturilor statului, precum şi la angajarea şi plata obligaţiilor care decurg din acorduri comerciale şi de plati guvernamentale şi aranjamente tehnico-bancare, reglementate prin Ordonanta Guvernului nr. 59/1994, se realizeazã de cãtre Comisia interdepartamentala pentru analiza şi avizarea ofertelor referitoare la nivelul şi gradul de recuperare şi de angajare, precum şi a modalitãţilor de încasare a drepturilor şi de plata a obligaţiilor.
ART. 3
Se aproba instrucţiunile privind modul de derulare a operaţiunilor efectuate prin conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internationala, în baza acordurilor comerciale şi de plati guvernamentale, şi de organizare şi funcţionare a activitãţii comisiei interdepartamentale, prevãzute în anexa, care face parte integrantã din prezenta hotãrîre.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneazã:
-----------------
p. Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Dan Mogos,
secretar de stat
Ministrul comerţului,
Cristian Ionescu
Guvernatorul Bãncii Naţionale a României,
Mugur Isarescu
ANEXA 1
-------
INSTRUCŢIUNI
privind modul de derulare a operaţiunilor efectuate prin conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internationala, în baza acordurilor comerciale şi de plati guvernamentale, şi de organizare şi funcţionare a activitãţii comisiei interdepartamentale
Conform Ordonanţei Guvernului nr. 59/1994 privind reglementarea operaţiunilor de import-export care se deruleazã prin cliring, barter şi cooperare economicã internationala în baza acordurilor comerciale şi de plati guvernamentale, aprobatã prin Legea nr. 127/1994, Guvernul României a fost autorizat sa aprobe negocierea drepturilor şi obligaţiilor care decurg din acorduri comerciale şi de plati guvernamentale şi aranjamente tehnice bancare corespunzãtoare, înregistrate în conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internationala.
În aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 59/1994, se emit urmãtoarele instrucţiuni:
1. Prin drepturi ale partii romane, înregistrate în conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internationala, se înţelege sumele rezultate din exporturi şi alte acţiuni externe efectuate de partea romana conform acordurilor comerciale şi guvernamentale convenite cu partenerii externi.
2. Prin obligaţii ale partii romane se înţelege angajamentele de plata pentru importuri şi alte acţiuni externe derulate conform acordurilor comerciale şi guvernamentale convenite cu partenerii externi.
3. Comisia interdepartamentala pentru analiza şi avizarea ofertelor privind recuperarea, angajarea, încasarea drepturilor şi plata obligaţiilor examineazã lunar şi ori de cîte ori este necesar şi selecteaza propunerile efectuate de cãtre reprezentanţii autorizaţi ai ţãrilor respective, de la firme şi instituţii bancare şi financiare de intermediere romane şi/sau strãine privind negocierea drepturilor şi obligaţiilor partii romane înregistrate în conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internationala şi înaintate Ministerului Finanţelor, Ministerului Comerţului sau altor ministere, dupã caz, Bãncii Naţionale a României, pentru prezentarea acestora spre aprobare Guvernului.
4. Drepturile şi obligaţiile care decurg din acordurile comerciale şi de plati guvernamentale şi aranjamentele tehnice bancare corespunzãtoare, înregistrate în conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internationala, pot fi realizate prin plata în devize convertibile, prin import-export de mãrfuri, executãri de lucrãri, investiţii, prestãri de servicii, cesiuni cu titlu oneros şi prin alte modalitãţi care pot fi convenite, tinindu-se seama de condiţiile concrete din ţara debitoare sau creditoare, cît şi de influenta factorilor conjuncturali externi.
5. În funcţie de analiza şi selecţia ofertelor celor mai avantajoase partii romane, comisia interdepartamentala propune Guvernului proiectul de mandat pentru aprobarea negocierii drepturilor şi obligaţiilor care decurg din acordurile comerciale şi de plati guvernamentale şi aranjamentele tehnice bancare corespunzãtoare, dupã însuşirea acestuia de cãtre conducerile instituţiilor abilitate.
6. Comisia interdepartamentala analizeazã condiţiile de recuperare a drepturilor şi de plata a obligaţiilor partii romane, în funcţie de moneda de cont, de modul de lichidare a soldului, rezultat în urma derulãrii operaţiunilor de cliring, barter şi cooperare economicã internationala, şi de natura mãrfurilor şi a altor acţiuni externe stabilite în acordurile comerciale şi de plati guvernamentale.
Pentru toate cazurile în care este necesarã reactivarea unor drepturi sau obligaţii ale partii romane din conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internationala, negocierea de cãtre partea romana se va putea iniţia şi desfasura numai pe baza de mandat elaborat de comisia interdepartamentala şi aprobat de Guvern.
7. Preşedinte al comisiei interdepartamentale este desemnat un secretar de stat din Ministerul Finanţelor, numit prin ordin al ministrului de stat, ministrul finanţelor.
8. Administrarea operaţiunilor decurgind din acordurile comerciale şi de plati guvernamentale cu decontare în conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internationala se asigura de cãtre Ministerul Finanţelor, împreunã cu Ministerul Comerţului şi Banca Nationala a României, prin serviciile, birourile şi colectivele de experţi, care, dupã caz, primesc atribuţii specifice cu privire la:
- organizarea primirii şi analizei ofertelor în baza cãrora se elaboreazã proiectele de mandat pentru negocierea acordurilor comerciale şi de plati guvernamentale prezentate comisiei interdepartamentale în vederea supunerii spre aprobare Guvernului;
- negocierea şi încheierea documentelor financiare şi de plati guvernamentale, pe baza şi în limitele mandatului aprobat de Guvern;
- urmãrirea modului de îndeplinire a operaţiunilor financiare legate de derularea acordurilor comerciale şi de plati guvernamentale;
- eliberarea licenţelor de export-import pentru derularea operaţiunilor de cliring, barter şi cooperare economicã internationala, prevãzute în acordurile comerciale şi de plati guvernamentale, de cãtre Ministerul Comerţului, cu avizul Ministerului Finanţelor;
- raportarea operaţiunilor financiare din conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internationala derulate prin bãncile comerciale desemnate de comisia interdepartamentala. În acest scop se încheie convenţii-cadru între Ministerul Finanţelor, Ministerul Comerţului şi bãncile comerciale, avizate de comisia interdepartamentala;
- deschiderea şi urmãrirea functionarii conturilor prin care se efectueazã decontãrile în lei pentru operaţiunile de cliring, barter şi cooperare economicã internationala, precum şi a înregistrãrilor contabile aferente acestor conturi;
- deschiderea creditelor bugetare prevãzute anual în bugetul de stat, în vederea completãrii resurselor necesare onorarii obligaţiilor de plata în lei decurgind din derularea operaţiunilor de cliring, barter şi cooperare economicã internationala.
9. În vederea derulãrii corespunzãtoare a operaţiunilor de cliring, barter şi cooperare economicã internationala, bãncile comerciale desemnate de comisia interdepartamentala încheie aranjamente tehnice bancare cu bãncile propuse de partea externa cosemnatara a acordurilor comerciale şi de plati guvernamentale. Bãncile comerciale romane urmãresc respectarea întocmai a clauzelor prevãzute în acordurile comerciale şi de plati guvernamentale şi convenite prin aranjamentele tehnice bancare încheiate.
10. Operaţiunile de lichidare a soldurilor existente în conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internationala pentru care a fost convenit un mod de reglementare legal aprobat, înainte de intrarea în vigoare a Ordonanţei Guvernului nr. 59/1994, se vor derula, pînã la închidere, conform reglementãrilor respective.
11. Prin ordin comun al ministrilor finanţelor, afacerilor externe şi comerţului, cu avizul Bãncii Naţionale a României, se vor stabili procedurile şi modalitãţile de decontare a contravalorii soldurilor din conturile de cliring, barter şi cooperare economicã internationala, precum şi principiile de analiza, de evaluare şi de lichidare a acestor solduri.
-----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016