Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 195 din 30 aprilie 1994  pentru aprobarea Acordului de comert si cooperare economica dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federative a Braziliei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 195 din 30 aprilie 1994 pentru aprobarea Acordului de comert si cooperare economica dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federative a Braziliei

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 124 din 19 mai 1994
Guvernul României hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul de comerţ şi cooperare economicã dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Federative a Braziliei, semnat la Brasilia la 23 februarie 1994.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
-----------------
Ministrul comerţului,
Cristian Ionescu

p. Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Dan Mogos,
secretar de stat

p. Ministru de stat,
ministrul afacerilor externe,
Cornel Dinu,
secretar de stat

ACORD DE COMERŢ ŞI COOPERARE ECONOMICĂ
între Guvernul României şi Guvernul Republicii Federative a Braziliei

Guvernul României şi Guvernul Republicii Federative a Braziliei, denumite în continuare pãrţi contractante,
dorind sa lãrgeascã şi sa întãreascã legãturile comerciale şi de cooperare economicã între cele doua tari, pe baza principiilor egalitãţii suverane a statelor şi reciprocitãţii,
luind în considerare, în relaţiile comerciale bilaterale, principiile şi regulile G.A.T.T., la care ambele tari sînt pãrţi contractante,
cu obiectivul primordial de a intensifica relaţiile bilaterale pe baze reciproc avantajoase,
au convenit urmãtoarele:

ART. 1
1. Pãrţile contractante vor incuraja şi vor facilita dezvoltarea schimburilor comerciale şi cooperãrii economice bilaterale în conformitate cu prezentul acord şi cu reglementãrile legale în vigoare în cele doua tari.
2. Sectoarele în care cooperarea economicã bilaterala s-ar putea dezvolta sînt, între altele, urmãtoarele: industria alimentara, maşini şi echipamente, industria lemnului şi a construcţiilor, industria chimica şi petrochimica, siderurgie, minerit, transport şi comunicaţii, electronica şi electrotehnica, energie, bunuri de consum, finanţe şi bãnci.
ART. 2
1. Pãrţile contractante îşi vor acorda reciproc tratamentul naţiunii celei mai favorizate, potrivit regulilor G.A.T.T., în toate problemele care privesc schimburile comerciale.
2. Orice fel de avantaje, facilitãţi, scutiri şi privilegii acordate de cãtre pãrţile contractante cu privire la importul sau exportul de produse provenind din sau livrate în teritoriul unei terţe tari vor fi aplicate imediat şi necondiţionat produselor analoage provenind din sau livrate în teritoriul oricãreia dintre pãrţile contractante.
ART. 3
Prevederile art. II nu vor fi aplicate la avantajele, facilitãţile, privilegiile şi scutirile pe care una dintre pãrţile contractante le acorda sau le va acorda:
a) ţãrile limitrofe, cu scopul de a facilita tranzitul de frontiera şi/sau cooperarea în zonele de frontiera;
b) ţãrile terţe, ca urmare a participãrii sale la o zona de comerţ liber, uniune vamalã sau la un acord de integrare economicã la care este membra;
c) ţãrile terţe, potrivit acordurilor pentru evitarea dublei impuneri, acordurilor multilaterale la care cealaltã parte contractantã nu participa, acordurilor de cooperare care, conform legislaţiei interne a partii contractante, prevãd scutiri acordate numai ca urmare a actelor internaţionale care conţin clauze exprese cu privire la aceste avantaje;
d) la importul mãrfurilor în cadrul programelor de ajutor în favoarea uneia dintre pãrţile contractante, furnizate de terţe tari sau de instituţii, organisme sau orice alta organizaţie internationala.
ART. 4
În schimburile comerciale bilaterale, pãrţile contractante vor aplica preferintele vamale convenite în cadrul Sistemului global de preferinţe comerciale între ţãrile în curs de dezvoltare şi al Protocolului privind negocierile comerciale între ţãrile în curs de dezvoltare din cadrul G.A.T.T.
ART. 5
Contractele specifice de import şi export încheiate în baza prezentului acord vor fi negociate direct între firmele din cele doua tari pe baza preţurilor mondiale la produsele respective.
ART. 6
Plãţile în cadrul contractelor încheiate în baza prezentului acord se vor efectua în devize liber convertibile şi în conformitate cu regimul valutar în vigoare în fiecare ţara.
ART. 7
Produsele comercializate în baza contractelor încheiate în cadrul prezentului acord vor putea fi reexportate în terţe tari numai cu consimţãmîntul expres al întreprinderii exportatoare.
ART. 8
În scopul promovãrii şi implementarii obiectivelor prezentului acord, pãrţile contractante vor sprijini şi facilita:
a) intensificarea contractelor şi legãturilor între agenţii economici, specialişti şi tehnicieni din diverse sectoare de activitate din cele doua tari, inclusiv prin înfiinţarea de camere de comerţ romano-braziliene, astfel încît sa fie stimulat comerţul bilateral; avînd în vedere acest obiectiv, autoritãţile competente din cele doua tari vor face cunoscut prezentul acord şi vor garanta punerea lui la dispoziţia tuturor agenţilor economici interesaţi;
b) organizarea de acţiuni promotionale cum sînt tirgurile, misiunile comerciale, seminariile, conferinţele şi altele, în ambele tari, ca şi participarea agenţilor economici la astfel de acţiuni;
c) instalarea, pe teritoriul celor doua tari, de reprezentante comerciale ale agenţilor economici ai celeilalte pãrţi contractante şi acordarea unui tratament nediscriminatoriu fata de reprezentantele agenţilor economici din terţe tari în ce priveşte activitãţile lor;
d) schimbul de informaţii cu caracter neconfidential între autoritãţile competente şi agenţii economici din ambele tari cu privire la legile, reglementãrile şi procedurile administrative legate de comerţul exterior, investiţii, impozite şi taxe, activitate bancarã, asigurãri şi alte servicii financiare şi de transport, ca şi cele referitoare la programele şi orientãrile de dezvoltare economicã, la posibilitãţile de import şi export între ambele tari, inclusiv la licitaţiile internaţionale ce se vor organiza în cele doua tari;
e) participarea mai intensa a întreprinderilor mici şi mijlocii la schimbul de mãrfuri şi servicii între cele doua tari, în cadrul prezentului acord.
ART. 9
1. Pãrţile contractante, în conformitate cu legile şi reglementãrile lor interne, vor scuti de taxe vamale urmãtoarele bunuri:
(i) materiale pentru încercãri sau cercetare;
(ii) mostre fãrã valoare comercialã şi material publicitar;
(iii) bunuri care au fãcut obiectul unor reparaţii sau care au fost înlocuite, precum şi piesele de schimb în perioada de garanţie;
(iv) donaţii cu caracter umanitar, cultural şi sportiv.
2. Bunurile şi produsele menţionate mai sus nu vor putea fi comercializate şi nici folosite de cãtre terţi în scopuri lucrative.
ART. 10
Fiecare parte contractantã va acorda, în conformitate cu legile şi reglementãrile sale interne, facilitãţi de tranzit pe teritoriul sau pentru mãrfuri originare din teritoriul celeilalte tari şi destinate cãtre terţe tari, precum şi mãrfurilor originare din terţe tari destinate celeilalte pãrţi contractante.
ART. 11
1. În scopul de a asigura implementarea prezentului acord, pãrţile contractante convin sa dea continuitate Comisiei mixte bilaterale ce se vor reuni alternativ în Bucureşti şi Brasilia, la solicitarea uneia dintre pãrţi, la date care vor fi stabilite de comun acord.
2. Comisia mixtã va cauta sa abordeze îndeosebi teme care sa conducã la întãrirea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale, în special în cadrul cooperãrii comerciale şi economice.
3. Pãrţile contractante vor stimula participarea reprezentanţilor guvernamentali şi a agenţilor economici din ambele tari la Comisia mixtã, delegatiile fiind conduse la nivel corespunzãtor.
ART. 12
Pãrţile contractante vor desemna ca organe însãrcinate cu executarea prezentului acord Ministerul Comerţului, pentru România, şi Ministerul Relaţiilor Externe, pentru Republica Federativã a Braziliei.
ART. 13
1. Diferendele care pot sa apara din interpretarea sau aplicarea prezentului acord vor fi soluţionate pe calea consultãrilor directe între organele menţionate la art. XII, pe cale diplomaticã, sau în cadrul Comisiei mixte menţionate în art. XI al prezentului acord.
2. Diferendele care pot sa apara în legatura cu executarea contractelor încheiate în baza prezentului acord vor fi soluţionate conform dispoziţiilor contractuale specifice din acestea şi/sau conform legislaţiei aplicabile prevãzute în respectivele contracte.
ART. 14
Dispoziţiile prezentului acord se vor aplica, de asemenea, şi contractelor încheiate în timpul valabilitãţii sale şi realizate dupã expirarea sa.
ART. 15
Prezentul acord va fi valabil pentru o perioada de 5 ani şi va fi prelungit automat cu perioade succesive de 3 ani, în afarã de cazul cînd una dintre pãrţile contractante comunica celeilalte, în scris sau pe cale diplomaticã, intenţia sa de a-l denunta cu 90 (nouãzeci) de zile înainte de data prevãzutã pentru expirarea sa.
ART. 16
Prezentul acord va intra în vigoare la 30 (treizeci) de zile dupã data primirii ultimei notificãri cu privire la îndeplinirea formalitãţilor interne pentru aprobarea sa.
ART. 17
1. La intrarea sa în vigoare, prezentul acord va înlocui Acordul comercial şi de plati semnat între guvernele celor doua tari la Brasilia la 5 iulie 1975.
2. Banca Centrala a Braziliei şi autoritãţile financiare şi bancare din România vor lua mãsurile necesare pentru a închide contul în moneda convenitã în Acordul comercial şi de plati menţionat mai sus.
Încheiat la Brasilia, la data de 23 februarie 1994, în doua exemplare originale, în limbile romana şi portughezã, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru Guvernul României,
Cristian Ionescu
ministrul comerţului

Pentru Guvernul Republicii Federative
a Braziliei,
Roberto Abdenur,
ministru de stat ad-interim al relaţiilor
externe
--------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016