Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 190 din 22 martie 1991  privind transformarea scolilor militare de ofiteriin institute militare de invatamint    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 190 din 22 martie 1991 privind transformarea scolilor militare de ofiteriin institute militare de invatamint

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 80 din 16 aprilie 1991
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Pe data prezentei hotãrîri şcolile militare de ofiţeri subordonate Ministerului Apãrãrii Naţionale se transforma în institute militare de învãţãmînt. Institutele militare de învãţãmînt sînt instituţii de învãţãmînt superior.
ART. 2
Institutele militare de învãţãmînt asigura formarea de ofiţeri pentru toate armele şi specialitatile militare necesari armatei România, precum şi altor beneficiari interni sau externi.
ART. 3
Institutele militare de învãţãmînt se subordoneazã Ministerului Apãrãrii Naţionale şi funcţioneazã pe facultãţi sau secţii ce se înfiinţeazã prin ordin al ministrului apãrãrii naţionale. Durata studiilor la cursurile de zi este de 4 ani (5 ani la aviatie - piloti).
Structura organizatoricã, nomenclatorul armelor şi specialitatilor militare se stabilesc de Ministerul Apãrãrii Naţionale.
ART. 4
Admiterea candidaţilor în institutele militare de învãţãmînt se face prin concurs, cu respectarea normelor legale referitoare la admiterea în învãţãmîntul superior.
Ministerul Apãrãrii Naţionale stabileşte criteriile de selecţionare a candidaţilor şi cifra anuala de şcolarizare.
ART. 5
Planurile de învãţãmînt pe arme şi specialitãţi militare se avizeazã de Ministerul Învãţãmîntului şi Ştiinţei şi se aproba de ministrul apãrãrii naţionale.
Profilurile, specializãrile şi direcţiile de aprofundare se stabilesc de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale.
ART. 6
Numirea, promovarea şi eliberarea din funcţie a cadrelor didactice se face de Ministerul Apãrãrii Naţionale, cu respectarea condiţiilor legale stabilite pentru învãţãmîntul superior.
Normele didactice sînt cele stabilite de Ministerul Învãţãmîntului şi Ştiinţei, adaptate la specificul militar, aprobate de ministrul apãrãrii naţionale.
Pentru desfãşurarea unor activitãţi de învãţãmînt se pot folosi şi cadre didactice din instituţii civile de învãţãmînt superior şi specialişti din domeniul cercetãrii ştiinţifice care îndeplinesc condiţiile legale. Plata acestora va fi suportatã de Ministerul Apãrãrii Naţionale, în condiţiile stabilite de lege.
ART. 7
Absolvenţii susţin examen de diploma, iar celor care promoveazã acest examen li se elibereazã diploma de absolvire a institutului militar de învãţãmînt şi diploma de licenta, respectiv de inginer, în raport cu facultatea (secţia) absolvitã).
Diploma de licenta, respectiv inginer, da dreptul titularului ca numai în eventualitatea trecerii în rezerva sa poatã fi încadrat în funcţii pentru care normele legale prevãd studii superioare.
Conţinutul diplomei se stabileşte de Ministerul Apãrãrii Naţionale de comun acord cu Ministerul Învãţãmîntului şi Ştiinţei.
Repartizarea absolvenţilor se va face în funcţie de rezultatele obţinute la învãţãtura şi în raport cu nevoile Ministerului Apãrãrii Naţionale, ale beneficiarilor interni sau externi.
ART. 8
Candidaţii admişi în institutele militare de învãţãmînt sînt consideraţi încorporaţi. Studenţii vor încheia angajamente scrise prin care se obliga ca, dupã terminarea cursurilor, sa îndeplineascã serviciul militar activ pe o durata de minimum 10 ani.
În cazul nerespectãrii angajamentului, precum şi în cazul în care este îndepãrtat din institut ori trecut în rezerva pentru comiterea unor infracţiuni ori sãvîrşirea unor abateri disciplinare grave, care îl fac incompatibil cu calitatea de militar, studentul sau absolventul este obligat sa restituie cheltuielile de şcolarizare şi întreţinere, tinindu-se seama de timpul servit.
Prin cheltuieli de şcolarizare şi întreţinere se înţeleg cheltuielile efectuate cu hranirea, echiparea, cazarea şi alte drepturi primite de studenţi.
ART. 9
Studenţi care, din cauza de boala sau pentru alte motive neimputabile, nu mai pot urma cursurile institutului, vor putea continua studiile în alte instituţii civile de învãţãmînt superior, în condiţiile respectãrii instrucţiunilor elaborate în comun de Ministerul Apãrãrii Naţionale şi Ministerul Învãţãmîntului şi Ştiinţei.
Studenţii exmatriculati care sînt apţi pentru serviciul militar sînt trimişi la unitãţi militare ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, pentru continuarea serviciului militar în termen sau sînt trecuţi în rezerva, acordindu-li-se gradul potrivit reglementãrilor legale.
ART. 10
Elevii din actualele şcoli militare încheie învãţãmîntul conform prevederilor planurilor în baza cãrora au început şcolarizarea.
Ofiţerii în activitate posesori ai diplomei care atesta absolvirea şcolilor militare de ofiţeri cu durata de 3 sau 4 ani, pînã la intrarea în vigoare a prezentei hotãrîri, pot fi înmatriculaţi în institutele militare de învãţãmînt în cel mult anul III de studii, învãţãmînt fãrã frecventa, în vederea obţinerii diplomei de licenta pentru intendenta şi finanţe şi în cel mult anul II de studii, învãţãmînt de zi, în vederea obţinerii diplomei de inginer, în condiţiile ce se stabilesc de Ministerul Apãrãrii Naţionale.
Disciplinele ce se echivaleaza şi examenele de diferenţa pe ani de studii se stabilesc de institutele militare de învãţãmînt şi se aproba de organul central de învãţãmînt din Ministerul Apãrãrii Naţionale.
ART. 11
Între MInisterul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne şi alţi beneficiari vor fi încheiate protocoale prin care se reglementeazã asigurarea pregãtirii în cadrul institutelor militare de învãţãmînt superior.
ART. 12
Statutul studenţilor şi regulamentul de funcţionare al institutelor militare de învãţãmînt se elaboreazã de Ministerul Apãrãrii Naţionale pe baza prevederilor prezentei hotãrîri şi a reglementãrilor corespunzãtoare pe plan naţional şi se aproba de ministrul apãrãrii naţionale.
ART. 13
Procesul de învãţãmînt în institutele militare de învãţãmînt, în condiţiile prezentei hotãrîri, se aplica începînd cu anul universitar 1991/1992.
ART. 14
Pe data aprobãrii prezentei hotãrîri se abroga Hotãrîrea Guvernului României nr. 906/1990 privind reorganizarea şcolilor militare de ofiţeri din subordinea Ministerului Apãrãrii Naţionale, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
ART. 15
Anexele nr.1 şi 1 A fac parte integrantã din hotãrîre.

PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN

ANEXA 1

Institutele militare de învãţãmînt subordonate Ministerului Apãrãrii Naţionale

- Institutul militar de infanterie, graniceri şi chimie "Nicolae Balcescu"
- Institutul militar de intendenta şi finanţe "Gheorghe Lazar"
- Institutul militar de tancuri "Mihai Viteazu"
- Institutul militar de auto "Basarab I"
- Institutul militar de artilerie şi geodezie "Ion Voda"
- Institutul militar de artilerie şi rachete antiaeriene "General Bungescu"
- Institutul militar de radiolocatie "Avram Iancu"
- Institutul militar de aviatie "Aurel Vlaicu"
- Institutul militar de geniu, construcţii şi cai ferate "Panait Donici"
- Institutul militar de transmisiuni "Decebal".

ANEXA 1 A


SITUAŢIE
cu profilul, specializarea şi echivalarea studiilor absolvenţilor institutelor
militare de învãţãmînt
--------------------------------------------------------------------------------
Nr. Denumirea insti- Arma Echivalarea studiilor Diploma
crt. tutului militar (specia- ----------------------- de învãţãmînt litatea) Profilul Specializarea
--------------------------------------------------------------------------------
1 2 3 4 5 6
--------------------------------------------------------------------------------
Infan- Mecanic Autovehicule Inginer auto-
terie rutiere vehicule rutiere
----------------------------------------------------
1 Institutul militar
de infanterie, gra- Grani- Ştiinţe Drept Licenta ştiinţe
niceri şi chimie ceri juridice juridice
"Nicolae Balcescu"
----------------------------------------------------
Chimie Chimie Chimie-fizica Profesor chimie-
fizica
--------------------------------------------------------------------------------
Inten- Econo- Marketing Licenta econo-
denta mic mist-marketing
----------------------------------------------------
2 Institutul militar Econo- Contabili- Licenta econo-
de intendenta şi Finanţe mic tate mist-contabili-
finanţe "Gheorghe tate
Lazar"
--------------------------------------------------------------------------------
3 Institutul militar Tehnologia Inginer tehnolo-
de tancuri "Mihai Tancuri Mecanic construc- gia construcţii-
Viteazul" tiilor de lor de maşini
maşini
--------------------------------------------------------------------------------
4 Institutul militar Auto Mecanic Autovehicule Inginer autove-
de auto "Basarab I" rutiere hicule rutiere
--------------------------------------------------------------------------------
Artile- Mecanic Tehnologia Inginer tehnolo-
rie şi construcţii- gia construcţii-
rachete lor de maşini lor de maşini
5 Institutul militar ------------------------------------------------------
de artilerie şi Topo- Geodezie Geodezie Inginer geodezie
geodezie "Ioan Voda" grafie
--------------------------------------------------------------------------------
6 Institutul militar Rachete
de artilerie şi ra- şi arti- Electro- Electromeca- Inginer electro-
chete antiaeriene lerie mecanic nica mecanicã
"General Bungescu" antiaeri-
ene
--------------------------------------------------------------------------------
7 Institutul militar Radio- Electric Electronica Inginer electro-
de radio-locatie locatie industriala nica industriala
"Avram Iancu"
--------------------------------------------------------------------------------
Navi- Echipamente Inginer echipa-
ganti şi Aero- şi instalaţii mente şi insta-
nenavi- nave de bord latii de bord
8 Institutul militar ganti
de aviatie "Aurel -----------------------------------------------------
Vlaicu" Meteo- Geo- Cercetarea Inginer cerceta-
rologie grafie mediului rea mediului în-
înconjurãtor conjurator
--------------------------------------------------------------------------------
9 Institutul militar Trans- Electric Comunicaţii Inginer comuni-
de transmisiuni misiuni catii
"Decebal"
--------------------------------------------------------------------------------
Geniu Con- Drumuri şi Inginer drumuri
structii poduri şi poduri
------------------------------------------------------
10 Institutul militar Con- Con- Construcţii Inginer con-
de geniu, cai ferate structii structii civile, indus- structii civile,
"Panait Donici" triale şi industriale şi
agricole agricole
------------------------------------------------------
Cai Con- Cai ferate, Inginer cai fe-
ferate structii drumuri şi rate, drumuri
poduri şi poduri
--------------------------------------------------------------------------------

------------------------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016