Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 183 din 20 martie 1991  privind organizarea Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 183 din 20 martie 1991 privind organizarea Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 75 din 11 aprilie 1991
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se înfiinţeazã Şcoala Nationala de Studii Politice şi Administrative, instituţie de învãţãmînt postuniversitar, de înalte studii, cu personalitate juridicã.
Şcoala Nationala de Studii Politice şi Administrative are sediul în Bucureşti.
ART. 2
Şcoala Naţional de Studii Politice şi Administrative are ca obiective:
a) completarea pregãtirii profesionale, teoretice şi practice, a personalului cu studii superioare pentru a ocupa funcţii în administraţia de stat - centrala şi localã -, în diplomatie, în magistratura, precum şi în alte sectoare ale activitãţii publice;
b) perfecţionarea profesionalã a personalului cu studii superioare care ocupa funcţii în domeniile de activitate prevãzute la lit. a);
c) asigurarea informãrii documentare cu privire la legislaţia şi doctrina de specialitate, din ţara şi din strãinãtate, în domeniul administraţiei publice, stiintelor politice, relaţiilor internaţionale, al dreptului, managementului şi ştiinţei comunicãrii în masa.
ART. 3
Şcoala Nationala de Studii Politice şi Administrative are urmãtoarele secţii:
a) ştiinţe politice;
b) ştiinţe administrative;
c) pregãtirea şi perfecţionarea magistraţilor;
d) relaţii internaţionale;
e) management;
f) ştiinţe ale comunicãrii în masa.
ART. 4
Numirea directorilor secţiilor Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, precum şi stabilirea programelor anuale de studii, se vor face în condiţiile legii şi cu consultarea: birourilor permanente ale Senatului şi Adunãrii Deputaţilor, pentru Secţia de ştiinţe politice; primului-ministru al Guvernului României, pentru Secţia de ştiinţe administrative; ministrul justiţiei, pentru Secţia de pregãtire şi perfecţionare a magistraţilor; ministrului afacerilor externe, pentru Secţia de relaţii internaţionale; ministrului finanţelor, pentru Secţia de management; ministrului culturii, pentru Secţia de ştiinţe ale comunicãrii în masa.
ART. 5
Şcoala Nationala de Studii Politice şi Administrative dispune de personal de învãţãmînt, de personal administrativ şi de serviciu.
Personalul de învãţãmînt al şcolii este asimilat cu personalul instituţiilor de învãţãmînt superior. La normarea activitãţii didactice sau la stabilirea nivelului de salarizare se va tine seama de caracterul de înalte studii al şcolii.
Pentru buna desfãşurare a activitãţii de formare şi perfecţionare profesionalã, şcoala poate folosi, în condiţiile legii, şi personal din alte instituţii de învãţãmînt superior, institute de cercetãri, persoane care ocupa funcţii în organele centrale ale administraţiei de stat, în magistratura, în aparatul tehnic al Parlamentului sau în diplomatie, în cadrul unor agenţi economici şi al mass-mediei, care sînt recunoscute prin competenta şi autoritate profesionalã, precum şi profesori şi experţi strãini.
ART. 6
Organele de conducere ale Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative sînt: rectorul şi Senatul.
ART. 7
Rectorul este membru de drept al Conferintei Naţionale a Rectorilor. El este ales de adunarea generalã a personalului de învãţãmînt pentru o perioada de 4 ani. Mandatul Rectoratului poate fi reînnoit numai o data pentru o noua perioada de 4 ani.
În timpul perioadei pentru care a fost ales, rectorul nu poate fi demis din funcţie decît prin hotãrîre adoptatã cu votul a cel puţin doua treimi din membrii adunãrii generale a personalului de invatamin al şcolii.
ART. 8
Senatul este alcãtuit din 25 membri, desemnaţi dupã cum urmeazã:
- rectorul şcolii;
- cei 6 directori ai secţiilor şcolii, numiţi în aceste funcţii de cãtre
rectorul şcolii;
- 6 reprezentanţi ai personalului de învãţãmînt, aleşi pe timp de 4 ani prin
vot secret de cãtre adunarea generalã a acestei categorii de personal;
- 6 reprezentanţi ai cursanţilor şcolii, cîte unul din fiecare secţie, aleşi prin vot secret, pe timp de 1 an, de cãtre adunarea generalã a acestora.
Fac parte de drept din Senat cîte un reprezentant al secretarului general al Guvernului, al ministrului învãţãmîntului şi ştiinţei, al ministrului afacerilor externe, al ministrului justiţiei, al ministrului finanţelor, precum şi al ministrului culturii, desemnat, de cãtre aceştia, din rindul persoanelor care deţin cel puţin funcţia de director.
ART. 9
Şedinţele Senatului sînt prezidate de rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, iar în lipsa acestuia, de unul dintre directori, desemnat de rector.
ART. 10
Senatul delibereazã în mod valabil în prezenta majoritãţii membrilor ce-l compun şi ia hotãrîri cu majoritatea absolutã a membrilor.
Rectorul convoacã Senatul şi stabileşte ordinea de zi a şedinţei.
Senatul se întruneşte trimestrial şi ori de cîte ori este necesar.
ART. 11
Senatul stabileşte, potrivit legii şi celorlalte reglementãri în vigoare, orientarea generalã a activitãţii şcolii, condiţiile de admitere, organizarea şi programele de studii, pe profilul fiecãrei secţii, condiţiile de recrutare a personalului de învãţãmînt, precum şi orice reglementãri cu caracter intern, necesare pentru buna funcţionare a şcolii.
Senatul avizeazã proiectul de buget al şcolii, pe care îl înainteazã Ministerului Învãţãmîntului şi Ştiinţei.
ART. 12
Admiterea cursanţilor la Şcoala Nationala de Studii Politice şi Administrative se face pe baza de concurs.
Pentru admiterea la Secţia de pregãtire şi perfecţionare a magistraţilor, la concurs vor putea fi înscrişi numai absolvenţi ai facultãţilor de drept.
ART. 13
Durata cursurilor de pregãtire a specialiştilor este de 1-2 ani, iar a cursurilor de perfecţionare este de pînã la 3 luni.
Pe durata cursurilor de pregãtire a specialiştilor, participanţii care au obţinut rezultatele cele mai bune la concursul de admitere beneficiazã de burse plãtite de şcoala. Numãrul burselor se stabileşte de ministerele interesate, în colaborare cu Ministerul Învãţãmîntului şi Ştiinţei, în limita fondurilor alocate cu aceasta destinaţie. Vor putea acorda burse şi persoanele fizice, organizaţiile neguvernamentale, fundaţiile şi orice alte persoane juridice.
Participanţilor la cursurile de perfecţionare li se asigura, de cãtre instituţia la care sînt angajaţi, plata salariului avut în ultima luna anterioarã admiterii la concurs, cu condiţia de a încheia cu ministerul sau organul administraţiei de stat ierarhic superior al instituţiei respective un contract prin care se obliga ca, dupã absolvirea cursului, sa lucreze cel puţin cinci ani în sistemul acelui minister sau organ al administraţiei de stat.
ART. 14
În mãsura în care activitatea de cercetare a cadrelor didactice ale Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative impune structuri organizatorice complementare, prin hotãrîrea Senatului se poate infiinta un institut de analiza politica şi administraţie.
Institutul poate avea ca obiective studierea şi analizarea relaţiilor internaţionale, a sistemelor politice contemporane, a fenomenelor şi tendinţelor politice interne, a direcţiilor de dezvoltare şi perfecţionare a unor ramuri ale dreptului, precum şi a structurilor şi activitãţii administraţiei publice, în scopul eliberãrii de proiecte şi studii care sa fundamenteze activitatea şcolii şi sa fie prezentate Parlamentului, Guvernului, ministerelor sau altor instituţii interesate.
Structura organizatoricã a institutului se va stabili prin hotãrîrea Senatului Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.
ART. 15
Dispoziţiile prezentei hotãrîri se completeazã , în ce priveşte activitatea Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, cu prevederile legale referitoare la instituţiile de învãţãmînt superior.
ART. 16
Structura organizatoricã, numãrul şi structura de personal şi statul de funcţii pentru Şcoala Nationala de Studii Politice şi Administrative se aproba de cãtre Senatul şcolii.
ART. 17
Baza materialã a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative se asigura, în condiţiile legii, prin subvenţii anuale de la bugetul statului, din donaţii ale unor persoane juridice sau persoane fizice din ţara ori strãinãtate, prin transferul unor bunuri aparţinînd altor instituţii de stat şi din venituri proprii rezultate din executarea de contracte de cercetare, avizare sau a unor lucrãri, consultaţii şi alte activitãţi.
ART. 18
Prezenta hotãrîre intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României.
Pe aceeaşi data, Facultatea de înalte studii politice, cu durata de 2 ani, avînd profil postuniversitar, din cadrul Universitatii Bucureşti, trece în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative care urmeazã sa funcţioneze cu secţiile de ştiinţe politice, ştiinţe administrative şi relaţii internaţionale.
Ministerul Învãţãmîntului şi Ştiinţei, în colaborare cu ministerele interesate, va organiza secţiile de pregãtire şi perfecţionare a magistraţilor, de management şi de ştiinţe ale comunicãrii în masa.
ART. 19
Baza materialã a unitãţii prevãzute în art. 18 alin. 2 trece, pe baza de protocol, la Şcoala Nationala de Studii Politice şi Administrative.
ART. 20
Personalul care trece de la unitatea prevãzutã în art. 18 alin. 2 la Şcoala Nationala de Studii Politice şi Administrative se considera transferat în interesul serviciului.
ART. 21
Studenţii Facultãţii de înalte studii politice trec la Şcoala Nationala de Studii Politice şi Administrative - Secţia de ştiinţe politice, Secţia ştiinţe administrative sau Secţia relaţii internaţionale, dupã caz.
ART. 22
Pînã la constituirea, potrivit prevederilor prezentei hotãrîri, a organelor de conducere ale Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Ministerul Învãţãmîntului su Ştiinţei va numi, în mod provizoriu, rectorul şcolii, care va lua mãsurile de organizare necesare.
ART. 23
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri se abroga prevederile <>art. 3 alin. ultim din Hotãrîrea nr. 55 din 19 ianuarie 1990 a Guvernului României, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN

----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016