Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 152 din 27 martie 1992  pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a   Legii nr. 64 din 11 octombrie 1991 privind brevetele de inventie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 152 din 27 martie 1992 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 64 din 11 octombrie 1991 privind brevetele de inventie

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 79 din 30 aprilie 1992
Guvernul României hotãrãşte:

Se aproba Regulamentul de aplicare a Legii privind brevetele de invenţie, anexa la prezenta hotãrîre.

PRIM-MINISTRU
THEODOR STOLOJAN

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul învãţãmîntului şi ştiinţei,
Mihail Golu


ANEXA 1

REGULAMENT DE APLICARE A <>LEGII NR. 64/1991 PRIVIND
BREVETELE DE INVENŢIE


CAP. 1
Procedura de înregistrare a cererilor de brevet de invenţie
SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
Regula 1 - Brevetarea inventiilor
Brevetarea inventiilor se face conform dispoziţiilor <>Legii nr. 64 din 11 octombrie 1991 , cu respectarea convenţiilor, tratatelor şi acordurilor la care România este parte.
Prezentul regulament stabileşte modul de aplicare a Legii privind brevetele de invenţie.
Regula 2 - Definiţii
Termenii folosiţi în acest regulament au urmãtorul înţeles:
- prin lege se înţelege <>Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie;
- prin O.S.I.M. se înţelege Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci;
- prin inventator se înţelege persoana care a creat inventia;
- prin succesor în drepturi se înţelege orice persoana fizica sau juridicã cãreia i s-au transmis fie dreptul la eliberarea brevetului de invenţie, fie drepturile care decurg dintr-un brevet de invenţie eliberat;
- prin solicitant se înţelege persoana fizica sau juridicã care cere eliberarea unui brevet de invenţie;
- prin titularul brevetului se înţelege persoana cãreia îi aparţine dreptul conferit prin brevet;
- prin unitate se înţelege persoana juridicã care funcţioneazã legal;
- prin publicare se înţelege fãcut accesibil publicului;
- consilier în proprietate industriala este persoana specializatã în acordarea asistenţei în domeniul proprietãţii industriale (invenţii, mãrci, desene, modele etc.), care desfãşoarã legal aceasta activitate;
- prin mandatar autorizat se înţelege consilierul în proprietate industriala care poate avea şi calitate de reprezentare în procedurile în fata Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci;
- prin cerere de brevet se înţelege cererea scrisã care conţine solicitarea expresã a eliberãrii unui brevet de invenţie;
- prin descriere se înţelege prezentarea în scris a inventiei în condiţiile art. 18 din lege;
- prin revendicari se înţelege prezentarea obiectului protecţiei solicitate şi a elementelor de noutate ale inventiei;
- prin depozit reglementar se înţelege cererea de brevet de invenţie, însoţitã de descrierea inventiei, revendicari şi, dacã este cazul, de desene explicative;
- prin proprietate se înţelege data primului depozit al cererii de brevet, indiferent de autoritatea nationala competenta la care s-a fãcut depozitul cererii, în condiţiile Convenţiei de la Paris.
SECŢIUNEA 2
Înregistrarea cererii de brevet de invenţie
Regula 3 - Depunerea cererilor de brevet la O.S.I.M.
(1) Toate cererile de brevet de invenţie depuse la Registratura generalã a O.S.I.M. vor fi analizate în ziua depunerii.
(2) Depunerea unei cereri de brevet de invenţie la O.S.I.M. se poate face:
a) direct la Registratura generalã a O.S.I.M., deschisã publicului în fiecare zi lucrãtoare;
b) prin posta, trimisa recomandat cu confirmare de primire.
În ambele situaţii, O.S.I.M. confirma solicitantului primirea cererii de brevet de invenţie şi condiţiile în care a fost primitã.
(3) Depunerea cererilor de brevet de invenţie din domeniul apãrãrii şi siguranţei naţionale create pe teritoriul României se face conform legislaţiei în vigoare.
(4) Celelalte cereri şi documente depuse la Registratura generalã privind procedurile în care se afla cererile de brevet de invenţie vor fi analizate ulterior datei înregistrãrii lor, O.S.I.M. notificind petitionarului rãspunsul sau în termen de 60 de zile.
(5) Orice scrisori sau documente depuse la registratura, referitoare la o cerere de brevet sau un brevet de invenţie, va trebui sa indice numele şi adresa petitionarului pentru corespondenta, cît şi numãrul de înregistrare al cererii sau numãrul brevetului de invenţie la care se referã; în caz contrar, O.S.I.M. nu da curs solicitãrii, acestea fiind clasate sau restituite, dacã petiţionarul este identificabil.
(6) Dacã se depun modificãri sau completãri descrierii, revendicarilor şi/sau desenelor unei cereri de brevet înregistrate la O.S.I.M., acest fapt trebuie menţionat prin indicarea expresã "completare la cererea de brevet nr. ..../ din ........." şi se vor depune paginile din descriere, revendicari şi/sau desene dactilografiate conţinînd modificãrile sau completãrile cerute; în caz contrar ele vor fi returnate solicitantului.
(7) Atunci cînd legea sau regulamentul prevede ca o cerere sau un document sa fie înregistrat într-o anumitã forma, aceasta cerere sau document trebuie înregistratã în forma prescrisã.
Dacã cererea de brevet sau alt document nu îndeplineşte condiţiile prescrise, O.S.I.M. notifica solicitantului lipsurile, acordind un termen de corectare, cu excepţia cazului prevãzut la regula 8 (4), cînd cererea de brevet se returneazã solicitantului.
Toate notificãrile O.S.I.M. vor fi motivate şi vor conţine temeiul legal.
(8) O.S.I.M. va înscrie pe cerere data primirii, numãrul de la Registratura generalã a O.S.I.M. şi documentele primite, sub semnatura. Un exemplar al cererii astfel completat se va returna de îndatã solicitantului drept confirmare de primire. Data de recepţie şi numãrul de la Registratura generalã a O.S.I.M. se completeazã lizibil.
(9) Exemplarul cererii returnat va indica lipsurile constatate de O.S.I.M. la depunerea cererii de brevet şi termenul în care acestea pot fi remediate.
(10) La depunerea unei cereri de brevet la O.S.I.M., solicitantul va preciza ca este îndreptãţit la eliberarea brevetului de invenţie, va indica baza legalã prin care este îndreptãţit sau va depune actele necesare care pot confirma acest fapt.
(11) În cazul în care, în perioada de la înregistrarea unei cereri de brevet de invenţie pînã la eliberarea brevetului, printr-o hotãrîre judecãtoreascã se stabileşte ca o alta persoana decît solicitantul sau succesorul sau în drepturi este indreptatita la eliberarea brevetului, O.S.I.M. va executa hotãrîrea respectiva.
(12) Taxa de înregistrare a cererii de brevet de invenţie este datoratã de solicitant o data cu depunerea cererii de brevet la O.S.I.M. Dacã solicitantul a plãtit taxa de înregistrare înainte de depunerea cererii de brevet, el va preciza aceasta în cerere, anexind o copie a documentului de plata.
(13) Dacã la depunerea cererii de brevet de invenţie solicitantul nu a plãtit taxa de înregistrare, aceasta taxa poate fi plãtitã în termen de 3 luni de la data depozitului naţional reglementar, cu o majorare legal stabilitã; în caz contrar cererea de brevet de invenţie se considera abandonatã şi se respinge.
(14) Orice document de plata în care nu sînt înscrise datele de identificare a cererii de brevet sau a brevetului de invenţie (cel puţin numãrul cererii sau brevetului) se claseaza ca martor şi suma va fi restituitã numai în cazul în care plãtitorul poate fi identificat prin nume şi adresa. În cazul restituirii sumei, aceasta va fi diminuata cu costul serviciului poştal.
Regula 4 - Termene
(1) Termenele stabilite pe zile cuprind zile calendaristice şi nu includ nici ziua cînd a început şi nici ziua cînd s-a sfîrşit termenul. Termenele stabilite pe ani, luni sau saptamini se sfirsesc în ziua anului, lunii sau saptaminii corespunzãtoare zilei de plecare.
(2) Termenul, care începînd la 29, 30, 31 ale lunii, se sfirseste într-o luna care nu are asemenea zi, se va socoti împlinit în prima zi a lunii urmãtoare. Termenul care se sfirseste într-o zi de sãrbãtoare legalã sau cînd serviciul este suspendat se va prelungi pînã la sfîrşitul primei zile de lucru urmãtoare.
(3) Termenele încep sa curgã de la data comunicãrii actelor de procedura, intelegind prin comunicare data la care notificarea O.S.I.M. a fost depusa la oficiul poştal.
(4) Actele de procedura, trimise prin posta la O.S.I.M., se socotesc îndeplinite în termen, dacã au fost predate la oficiul poştal înainte de împlinirea lui.
(5) O cerere de prelungire a unui termen pentru rãspuns la notificarea O.S.I.M. trebuie sa poarte data oficiului poştal sau a Registraturii O.S.I.M. în interiorul termenului scadent şi va depinde de motivele pentru care se cere aceasta prelungire.
O.S.I.M. va notifica în scris solicitantului acceptul sau respingerea cererii de prelungire a termenului.
(6) Neîndeplinirea actelor de procedura în termenele legale nu atrage sancţiunile prevãzute de lege şi prezentul regulament, dacã solicitantul dovedeşte ca a fost împiedicat printr-o împrejurare mai presus de vointa lui şi dacã îndeplineşte procedura într-un termen de 2 luni de la încetarea cauzei.
Regula 5 - Reprezentarea prin mandatar autorizat
(1) Depunerea cererii de brevet de invenţie la O.S.I.M. sau reprezentarea solicitantului în procedurile în fata O.S.I.M. se poate face prin mandatar autorizat, cu domiciliul sau sediul în România.
(2) În cazul în care solicitantul brevetului de invenţie este reprezentat prin mandatar autorizat, acesta poate semna cererea de brevet pe baza unei procuri scrise.
(3) În procedurile în fata O.S.I.M., solicitantul sau titularul strãin poate fi reprezentat numai de un consilier în proprietate industriala, autorizat.
(4) Potrivit art. 43 din lege, consilierul în proprietate industriala poate asigura, la cerere, asistenta persoanelor fizice şi juridice romane şi strãine şi le reprezintã în fata O.S.I.M., potrivit prevederilor contractului încheiat cu clientul.
Reprezentarea se asigura din împuternicirea şi în limitele mandatului stabilit prin contract cu persoanele interesate în scopul dobîndirii, apãrãrii şi revendicãrii drepturilor privind inventiile, desenele şi modelele industriale, mãrcile de fabrica, de comerţ şi de serviciu sau alte drepturi de proprietate industriala. Reprezentarea persoanelor fizice şi juridice în fata O.S.I.M. se face prin procura scrisã.
(5) Asistenta juridicã a solicitantului sau titularului în fata instanţelor judecãtoreşti este condiţionatã de calitatea de avocat sau consilier juridic.
(6) Consilierul în proprietate industriala se supune numai dispoziţiilor legale şi este obligat sa acţioneze cu buna-credinţa şi probitate profesionalã.
Acesta este obligat sa nu divulge datele şi informaţiile primite de la client. Nu va fi consideratã divulgare informarea consilierului de cãtre client în exercitarea funcţiei de reprezentare.
(7) Poate fi consilier în proprietate industriala cetãţeanul roman, cu domiciliul în România, care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
- poseda diploma de absolvire a unei instituţii de învãţãmînt superior tehnic sau juridic;
- are o vechime în profesii tehnice sau juridice de cel puţin 5 ani;
- nu are antecedente penale;
- se bucura de o buna reputaţie;
- a fost declarat reuşit la examenul pentru aceasta profesie organizat de O.S.I.M.
(8) Profesia de consilier în proprietate industriala poate fi exercitatã numai dupã ce persoanele reusite la examen au fost înscrise, la cererea lor, în Registrul naţional al consilierilor în proprietate industriala şi dupã ce, pe baza adeverintei de înscriere eliberata de O.S.I.M., s-au înregistrat la Primãria municipiului Bucureşti, Secţiunea financiarã.
Lista consilierilor în proprietate industriala se publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.
(9) Examenul pentru profesia de consilier în proprietate industriala se susţine în fata unei comisii alcãtuite din 5-7 membri, al carei preşedinte este directorul O.S.I.M. Membrii comisiei sînt numiţi de Consiliul de administraţie al O.S.I.M.
Din comisie pot face parte specialişti cu vechime de cel puţin 5 ani din cadrul O.S.I.M., cadre didactice universitare, experţi.
(10) Exercitarea profesiei de consilier în proprietate industriala este incompatibilã cu calitatea de salariat al O.S.I.M.
(11) Radierea din Registrul naţional al consilierilor în proprietate industriala se poate face la solicitarea persoanei în cauza, cît şi de cãtre O.S.I.M., atunci cînd persoana nu mai îndeplineşte una din condiţiile prevãzute la pct. (7).
(12) Încãlcarea cu vinovãţie de cãtre consilierul în proprietate industriala a obligaţiilor profesionale şi a normelor de conduita constituie abatere disciplinarã, care se sancţioneazã, dupã caz, cu: avertisment, radierea temporarã pe o perioada de pînã la 5 ani sau radierea definitiva din Registrul naţional al consilierilor în proprietate industriala.
Sancţiunea disciplinarã se stabileşte şi se aplica de o comisie numita în acest scop de conducerea O.S.I.M. Impotriva sancţiunii de radiere se poate face plîngere la instanţele judecãtoreşti în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei de sancţionare.
Radierea va fi operata numai dupã rãmînerea definitiva a hotãrîrii.
Regula 6 - Limba oficialã
Toate cererile de brevet de invenţie şi corespondenta referitoare la acestea vor fi întocmite şi depuse la O.S.I.M. în limba romana.
Regula 7 - Confidenţialitatea cererii de brevet de invenţie. Regimul secret
(1) Datele conţinute în cererea de brevet de invenţie sînt confidenţiale pînã la publicarea acesteia de cãtre O.S.I.M., divulgarea lor fãrã acordul inventatorului sau succesorului sau în drepturi fiind interzisã, indiferent de modul în care persoanele au luat cunostinta de ele şi oricare ar fi calitatea acestora (mandatari, consilieri în proprietate industriala, orice persoana din situaţiile prevãzute la art. 5 şi art. 18 alin. 2 din lege).
Divulgarea înainte de publicarea cererii de brevet de invenţie se pedepseşte conform Codului penal.
(2) O.S.I.M. asigura confidenţialitatea cererilor de brevet de invenţie de la data depunerii acestora la Registratura generalã a O.S.I.M. pînã la publicarea lor în conformitate cu art. 23, art. 44 alin. 1 şi 3 şi se sancţioneazã conform art. 60 din lege.
(3) În conformitate cu art. 44 alin. 2 din lege, atribuirea caracterului de secret descrierilor de invenţii din domeniul apãrãrii şi siguranţei naţionale create pe teritoriul României revine Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informaţii, prin reprezentanţii lor oficial desemnaţi.
(4) Reprezentanţii Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne şi Serviciului Roman de Informaţii au obligaţia respectãrii dispoziţiilor legale şi a angajamentelor semnate de O.S.I.M. privind manipularea, confidenţialitatea şi pãstrarea secretului cererii brevetului de invenţie.
Atribuirea caracterului de secret se face numai pentru cererile de brevet de invenţie din domeniul apãrãrii şi siguranţei naţionale, în termen de 15 zile de la data depozitului reglementar, prin aplicarea pe documentaţia cererii de brevet de invenţie a ştampilei cu înscrisul "Secret" şi semnatura în clar (numele şi prenumele) a reprezentantului care a atribuit acest caracter; în caz contrar, O.S.I.M. urmeazã procedurile prevãzute de prezentul regulament.
(5) Instituţia care a atribuit caracterul de secret unei cereri de brevet de invenţie, în termen de 60 de zile de la data atribuirii, va plati o taxa anuala de menţinere în regim secret şi va informa solicitantul.
(6) Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne sau Serviciul Roman de Informaţii vor putea menţine o descriere în regim secret numai pe perioada pentru care a achitat taxa anuala corespunzãtoare menţinerii în acest regim. Regimul secret înceteazã prin neplata taxei sau prin hotãrîrea scrisã a Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne sau Serviciului Roman de Informaţii de la data primirii acesteia la O.S.I.M.
(7) În conformitate cu art. 44 alin. 2 din lege, Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne sau Serviciul Roman de Informaţii vor acorda o compensaţie materialã echitabila solicitantului brevetului de invenţie stabilitã prin contract pe toatã perioada de menţinere în regim secret a inventiei.
(8) Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne sau Serviciul Roman de Informaţii, pentru cererile de brevet de invenţie provenite din unitãţile lor, vor stabili caracterul de secret, dupã caz, înaintea transmiterii lor la O.S.I.M., transmiterea în acest caz facindu-se prin posta specialã, în condiţiile legislaţiei în vigoare.
(9) O.S.I.M. va asigura condiţiile necesare pentru pãstrarea, accesul, manipularea sau orice alta activitate referitoare la cererile de brevet de invenţie cãrora li s-a atribuit caracterul de secret, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind apãrarea secretului de stat.
(10) Brevetarea în strãinãtate a inventiilor care fac obiectul cererilor de brevet de invenţie se poate face numai dupã expirarea unui termen de 30 de zile de la data depozitului reglementar.
Regula 8 - Condiţii minime pentru înregistrarea în Registrul naţional al cererilor de brevet de invenţie depuse
(1) Cererile de brevet de invenţie care îndeplinesc condiţiile art. 15 din lege şi prevederile prezentului regulament vor fi înregistrate în Registrul naţional al cererilor de brevet de invenţie depuse. Data de înregistrare la O.S.I.M. a cererilor de brevet de invenţie este data primirii lor la Registratura generalã.
(2) În conformitate cu art. 15 din lege, O.S.I.M. înregistreazã în Registrul naţional al cererilor de brevet de invenţie depuse o cerere de brevet, dacã sînt depuse cel puţin urmãtoarele documente:
a) o cerere, în limba romana, care sa conţinã solicitarea explicita a eliberãrii unui brevet pentru o invenţie al carei titlu este menţionat şi datele de identificare a solicitantului;
b) un text care la prima vedere sa para descrierea inventiei.
Înregistrarea cererilor de brevet în Registrul naţional al cererilor de brevet de invenţie depuse se face în ordinea numerelor şi a datei depunerii la Registratura generalã a O.S.I.M.
(3) Numãrul din Registrul naţional al cererilor de brevet de invenţie depuse şi data înregistrãrii se înscriu în cerere şi pe prima pagina a fiecãrui exemplar al descrierii, precum şi pe plicul poştal, dacã cererea a fost transmisã prin posta.
Acest numãr este numãrul cererii de brevet de invenţie şi va fi utilizat în toatã corespondenta.
(4) În cazul în care nu sînt îndeplinite cumulativ condiţiile de la pct. (2) a) şi b), cererile se primesc, nu se înregistreazã în Registrul naţional al cererilor de brevet de invenţie depuse şi documentaţia se restituie, O.S.I.M. pãstrînd un exemplar martor. Exemplarul martor se pãstreazã în regim confidenţial şi poate fi consultat de cãtre solicitant.
Regula 9 - Data depozitului naţional reglementar
(1) Toate actele prevãzute de art. 14 alin. 1 din lege, depuse la O.S.I.M., constituie depozitul naţional reglementar.
(2) Data depozitului naţional reglementar este data primirii la O.S.I.M. a tuturor documentelor prevãzute de art. 14 alin. 1 din lege sau cea prevãzutã de convenţiile la care România este parte.
(3) În cazul solicitanţilor strãini care depun descrierile, revendicarile şi desenele într-o limba strãinã, data depozitului naţional reglementar va fi data primirii la O.S.I.M. a acestora, cu condiţia ca în termen de 2 luni sa depunã şi traducerea conformã în limba romana a documentelor respective, în 3 exemplare, semnate de mandatarul autorizat. În caz contrar, cererea se considera abandonatã şi se respinge.
(4) În cazul în care din cererea de brevet de invenţie lipsesc revendicarile, acestea pot fi depuse în termen de 2 luni de la data înregistrãrii cererii de brevet de invenţie. În acest caz, data depozitului reglementar este data la care au fost depuse revendicarile.
Dacã în termenul de 2 luni de la data înregistrãrii, solicitantul nu depune revendicarile, cererea de brevet de invenţie se considera abandonatã şi se respinge.
(5) Dacã în descrierea inventiei se fac referiri cu privire la desenele explicative, dar acestea nu au fost primite la O.S.I.M. o data cu depunerea cererii de brevet, la alegerea solicitantului:
a) orice referire din descriere cu privire la desene va fi consideratã ca suprimatã;
b) O.S.I.M. va examina numai acele pãrţi din descriere care nu necesita desene;
c) data depozitului reglementar va fi data primirii desenelor la O.S.I.M., dacã acestea au fost depuse în termen de 2 luni de la data înregistrãrii cererii de brevet de invenţie.
În cazul lit. a) şi b), data depozitului reglementar va fi data depunerii cererii de brevet de invenţie la O.S.I.M.
(6) În toate cazurile în care O.S.I.M. constata îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 14 alin. 1 din lege acorda data de depozit naţional reglementar pentru cererea de brevet de invenţie, înscrie aceasta data în Registrul naţional al cererilor depuse la O.S.I.M. şi notifica aceasta solicitantului în termen de 30 de zile.
(7) Acordarea datei de depozit pentru cererile de brevet de invenţie divizionare sau de perfecţionare se face în aceleaşi condiţii cu cele prevãzute la pct. (1)-(5) de mai sus.
SECŢIUNEA 3
Inventia brevetabila
Regula 10 - Condiţii de brevetare
Pentru ca o invenţie sa fie brevetabila, aceasta trebuie sa îndeplineascã cumulativ condiţiile prevãzute de art. 7 alin. 1 din lege.
Inventiile avînd ca obiect un nou soi de planta, un hibrid sau o noua rasa de animal trebuie sa îndeplineascã cumulativ numai prevederile art. 7 alin. 3 din lege, completate cu regulile din capitolul III din prezentul regulament.
Regula 11 - Obiectul inventiei
(1) Obiectul inventiei brevetabile prevãzut de art. 7 alin. 2 din lege poate fi din orice domeniu.
(2) Inventiile care au ca obiect un produs pot fi:
a) maşini, aparate, scule, dispozitive, mecanisme, organe de maşini, utilaje, agregate, instalaţii, circuite şi aparate electronice sau electrotehnice, sisteme de comanda sau de protecţie, elemente de construcţie, inclusiv materiale de construcţii, mobilier, articole de uz caznic, jucarii, instrumentar medical, instrumentar pentru grafie, instrumente muzicale etc. Aceste produse vor fi definite tehnic prin elemente constitutive, rolul funcţional al fiecãrui element, legatura dintre acestea, relaţii constructive, functionale şi de poziţie dintre elementele constitutive etc.;
b) substanţe chimice şi biologice, cu excepţia celor care exista în natura şi asupra cãrora nu s-a acţionat printr-un efort creator. Aceste produse vor fi definite prin formula chimica şi proprietãţile lor fizico-chimice, curative, profilactice, insecticide, fungicide sau alte proprietãţi. Dupã caz, substantele chimice sau biologice se definesc şi prin radicalii substituenti, structura moleculara, geometria, greutatea moleculara sau prin alte caracteristici care le individualizeazã sau le identifica;
c) amestecuri (fizice sau fizico-chimice) care se definesc prin componentele lor, raportul cantitativ al acestora, structuri, proprietãţi fizice sau chimice, dupã caz, prin alte proprietãţi care le individualizeazã şi care le fac aplicabile pentru rezolvarea unei probleme;
d) microorganisme nou create sau izolate prin selecţie cu efecte mutatorii; ele vor fi definite prin caracteristicile morfologice, taxonomice, biochimice sau fiziologice şi efecte de cultura sau alte efecte specifice folosirii lor.
(3) Inventiile care au ca obiect procedee sau metode vor fi definite ca succesiuni logice de operaţii caracterizate prin etape (faze), ordinea lor de desfãşurare, condiţiile iniţiale (materii prime, parametri), condiţiile tehnice de desfãşurare, mijloacele tehnice utilizate (utilaje, instalaţii, dispozitive, aparatura, catalizatori), produsele sau rezultatele finale.
Sînt considerate procedee activitãţile care au ca rezultat obţinerea sau modificarea unui produs.
Sînt considerate metode activitãţile care au rezultate de natura calitativã (mãsurare, analiza, reglare, control, diagnosticare sau tratament medical).
Procedeele biologice sau genetice au particularitãţi specifice, şi anume pentru procedeele biologice: indivizii de la care se porneşte modul de actionare asupra acestora (selecţie individualã, hibridare, poliploidie, transfer genetic, tratare cu agenţi chimici sau fizici), condiţiile de mediu în care se desfãşoarã, iar pentru procedeele genetice: separarea ARN şi ADN, secvente ADN, modificare a secventelor ADN, clonare, sinteze ARN şi ADN, acestea putind fi însoţite de procese chimice sau biologice.
Metodele de tratament se definesc prin modalitãţile specifice de intervenţie asupra organismelor vii: natura, mijloacele utilizate (aparatura, medicamente, agenţi fizici, chimici şi balneologici, dezinfectanti etc.), parametrii tehnici (doze, intervale de timp, durate, temperaturi, concentratii, parametrii agenţilor fizici sau balneologici), calea de acţiune sau de administrare.
Simpla posologie a unui medicament nu este brevetabila.
(4) Programele pentru calculator, în sine, nu sînt invenţii. Protecţia programelor pentru calculator se realizeazã prin alte forme de proprietate intelectualã. Totuşi, nu pot fi excluse de la brevetare inventiile care întrunesc condiţiile prevãzute de art. 7 alin. 1 şi 2 din lege, numai pentru faptul ca acestea conţin şi elemente sau programe pentru calculator.
SECŢIUNEA 4
Cererea de brevet de invenţie
Regula 12 - Formularul cererii de brevet de invenţie
(1) Cererea pentru eliberarea unui brevet de invenţie trebuie întocmitã în 3 exemplare, pe un formular tip, imprimat sau dactilografiat, redactat în limba romana, a cãrui forma este prescrisã de O.S.I.M.
(2) Solicitantul sau mandatarul autorizat va completa formularul tip de cerere, prin dactilografiere sau de mina, clar şi lizibil, la toate rubricile sale şi va semna cererea.
Cînd solicitantul este o persoana juridicã, cererea va fi semnatã de conducãtorul unitãţii şi stampilata.
(3) Solicitantul va înscrie în cerere numele şi adresa completa. Dacã sînt mai mulţi solicitanti, se fac aceleaşi menţiuni pentru fiecare.
Persoanele fizice trebuie sa fie numite cu numele de familie, urmat de prenume, naţionalitatea şi indicarea tarii al carei cetãţean este.
Persoanele juridice trebuie sa fie numite cu denumirea completa, localitatea şi ţara în care se afla sediul lor.
Solicitantul trebuie sa indice telefonul, telexul, faxul, în vederea unei comunicãri corecte şi rapide.
(4) Solicitantul trebuie sa ceara, expres, eliberarea brevetului de invenţie, indicind titlul inventiei şi sa arate ca este îndreptãţit la eliberarea brevetului de invenţie.
Dacã solicitantul brevetului de invenţie este alta persoana decît inventatorul, se va indica, la cerere, temeiul legal în baza cãruia poate solicita brevetul de invenţie sau va depune actul prin care inventatorul i-a cedat dreptul, la eliberarea brevetului de invenţie.
(5) În conformitate cu art. 14 alin. 2 din lege, solicitantul trebuie sa declare inventatorul sau inventatorii, dacã aceştia nu sînt aceiaşi cu solicitantul. Declararea inventatorului se face prin indicarea numelui şi adresei, locului de munca, iar dacã exista mai mulţi inventatori, solicitantul va înscrie în cerere, pentru fiecare, datele necesare.
(6) Dacã solicitantul depune cererea de brevet de invenţie printr-un mandatar autorizat, el va înscrie în cerere datele de identificare ale acestuia (nume, adresa, telefon, telex, fax, cont, cod). Dacã mandatarul este şi consilier în proprietate industriala, solicitantul îi poate permite sa semneze, în numele lui, cererea de brevet de invenţie şi sa-l reprezinte în fata O.S.I.M. în toate procedurile, în baza unei procuri scrise.
(7) Dacã sînt mai mulţi solicitanti, iar aceştia nu sînt reprezentaţi în fata O.S.I.M. printr-un mandatar autorizat, în cerere se va indica unul din solicitanti, care este desemnat pentru corespondenta cu O.S.I.M.; în caz contrar, O.S.I.M. va purta corespondenta cu primul solicitant înscris în cerere.
(8) Dacã solicitantul doreşte sa foloseascã dreptul de prioritate al unei cereri depuse anterior într-o alta ţara, la o administraţie nationala, regionala sau internationala, va indica în cerere denumirea tarii sau administraţiei, data depozitului şi numãrul depozitului.
Cînd se invoca mai multe prioritati se înscriu în cerere datele de mai sus, pentru fiecare depozit în parte.
În cazul unei erori materiale, cînd solicitantul a omis sa invoce în cerere prioritatea unui prim depozit anterior, acesta o poate face într-un termen de maximum 2 luni de la data înregistrãrii cererii de brevet de invenţie. Dacã în acest termen solicitantul nu invoca o prioritate, cererea de brevet de invenţie va beneficia de prioritatea de la data înregistrãrii cererii de brevet de invenţie la O.S.I.M., în conformitate cu art. 17 din lege.
(9) În cererea de brevet de invenţie se pot solicita, expres, urmãtoarele proceduri:
a) publicarea cererii de brevet de invenţie, într-un termen mai scurt de 18 luni, conform art. 24 din lege;
b) efectuarea unui raport de documentare, în conformitate cu art. 25 din lege;
c) examinarea în fond, în conformitate cu art. 26 din lege.
Dacã solicitantul nu înscrie nici o procedura în cerere, O.S.I.M. va considera, ca prima procedura pentru cererea de brevet de invenţie, publicarea ei în termenul precizat la art. 23 din lege.
(10) Dacã cererea nu este semnatã, un exemplar din formularul cererii (alt exemplar decît cel prevãzut la regula 3 (8)) va fi returnat de O.S.I.M. solicitantului, pentru ca acesta, în termen de 2 luni, sa îl restituie semnat; în caz contrar cererea de brevet se considera abandonatã şi se respinge. Dacã în acest termen cererea de brevet de invenţie este trimisa la O.S.I.M., semnatã, data depozitului va fi data înregistrãrii cererii de brevet la O.S.I.M., sub condiţia îndeplinirii dispoziţiilor art. 14 alin. 1 din lege.
Regula 13 - Descrierea inventiei
(1) Descrierea inventiei trebuie sa conţinã în mod succesiv, în ordinea de mai jos, urmãtoarele:
a) titlul inventiei asa cum a fost indicat în cererea de brevet de invenţie într-o formulare clara şi concisã a obiectului inventiei, fãrã sa o divulge;
b) precizarea domeniului tehnic, în care poate fi folositã inventia, fãrã sa divulge soluţia;
c) prezentarea stadiului anterior al tehnicii, în mãsura în care solicitantul îl cunoaşte şi îl considera util pentru înţelegerea inventiei, cu indicarea documentelor care stau la baza acestuia; se va prezenta cel puţin o soluţie consideratã cea mai apropiatã de obiectul inventiei; cînd descrierea cuprinde un grup de invenţii care respecta criteriul unitãţii, pentru fiecare invenţie din grup se va prezenta cîte o soluţie din stadiul tehnicii;
d) expunerea inventiei astfel încît sa fie inteleasa problema tehnica pe care o rezolva (chiar dacã problema tehnica nu este în mod explicit menţionatã) şi soluţia de rezolvare, asa cum este ea revendicata; expunerea va fi însoţitã şi de avantajele inventiei, în raport cu stadiul tehnicii; în cazul în care descrierea cuprinde un grup de invenţii care respecta criteriul unitãţii, expunerea fiecãrei invenţii din grup se va face separat;
e) prezentarea pe scurt a fiecãrei figuri din desenele explicative, dacã acestea exista;
f) prezentarea detaliatã a obiectului inventiei pentru care se solicita protecţie, a modului sau de executare şi folosire/funcţionare, într-un mod suficient de clar, complet şi corect, cu trimitere şi la desene, dacã acestea exista, astfel încît o persoana de specialitate sa o poatã realiza; prezentarea va fi susţinutã de exemple concrete de realizare; în cazul unui grup de invenţii, care respecta criteriul de unitate a inventiei, se va prezenta cel puţin cîte un exemplu de realizare pentru fiecare invenţie din grup;
g) indicarea în mod explicit, dacã aceasta nu rezulta în mod evident din prezentarea detaliatã conform lit. f) sau din natura inventiei, a modului în care inventia îndeplineşte condiţia de aplicare industriala.
(2) În descriere pot fi prezentate modele şi formule matematice, algoritmi, fãrã ca prezentarea obiectului inventiei în exemplul de realizare sa se bazeze exclusiv pe acestea.
Regula 14 - Descrierea unei invenţii din domeniul biotehnologiilor
(1) Fac excepţie de la modul şi ordinea de prezentare prevãzute de regula 13 descrierile inventiilor care au ca obiect un nou soi de planta, un hibrid sau o noua rasa de animal şi acestea vor fi descrise în cap. III al prezentului regulament.
(2) Dacã obiectul inventiei pentru care se cere protecţie este un microorganism, pe lîngã cele prevãzute de regula 13, descrierea va trebui sa conţinã, în conformitate cu art. 18 din lege, caracteristicile morfologice, taxonomice şi biochimice ale acestuia şi cel puţin un procedeu de obţinere a acestuia, plecind de la un microorganism cunoscut. Pentru îndeplinirea condiţiei prevãzute la art. 18 alin. 2 din lege, trebuie indicatã denumirea microorganismului, numãrul şi data sub care a fost înregistrat, precum şi instituţia sau autoritatea la care a fost înregistrat noul microorganism.
(3) Dacã obiectul inventiei pentru care se cere protecţie este un procedeu nou de obţinere a unui microorganism avînd cel puţin o caracteristica morfologica, taxonomica sau biochimica noua, descrierea va cuprinde, pe lîngã cele prevãzute de regula 13, şi urmãtoarele:
a) în capitolul "stadiul tehnicii", indicarea denumirii microorganismului de la care s-a plecat în aplicarea noului procedeu, caracteristicile lui morfologice, taxonomice şi biochimice şi instituţia sau autoritatea de depunere, cu nume şi data depunerii;
b) în capitolul "exemplu de realizare", dupã descrierea procedeului, se va descrie microorganismul obţinut prin caracteristicile sale morfologice, taxonomice şi biochimice, cu precizarea acelor caracteristici ce fac obiectul inventiei şi/sau efectele tehnice noi obţinute.
(4) Dacã obiectul inventiei este un nucleotid sau o secventa de acizi aminati, se considera ca descrierea este dezvaluita în conformitate cu art. 18 din lege, numai dacã în descriere se va indica succesiunea aminoacizilor în nucleotid sau secventa.
Regula 15 - Revendicari
(1) Revendicarile determina întinderea protecţiei conferite prin brevetul de invenţie şi trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
a) trebuie sa defineascã, în termeni tehnici, obiectul pentru care se solicita protecţia şi sa indice elementele tehnice ale inventiei;
b) trebuie sa se bazeze, în întregime, pe descrierea inventiei.
(2) Revendicarile trebuie sa conţinã:
a) un preambul indicind titlul inventiei, elementele tehnice ale acesteia, care sînt necesare pentru definirea obiectului inventiei şi care fac parte din stadiul tehnicii;
b) o parte caracteristica, precedatã de expresia "caracterizat(a) prin aceea ca" şi în care se expun, în mod concis, elementele tehnice noi ce definesc inventia, împreunã cu elementele tehnice enunţate în preambul.
(3) Elementele noi sînt prezentate în partea caracteristica a revendicarilor, cu menţionarea legãturilor lor de interdependenta (constructivã, funcţionalã, sinergica etc.), pastrindu-se aceeaşi denumire a elementelor şi aceeaşi pozitionare din textul descrierii şi desenelor.
(4) Funcţie de complexitatea inventiei pot exista mai multe revendicari; acestea pot fi independente sau dependente.
(5) Revendicarea independenta trebuie sa asigure protecţia inventiei, în limitele pentru care aceasta poate fi realizatã cu aceleaşi efecte tehnice şi, totodatã, sa conţinã elementele noi suficient de conturate, astfel încît sa asigure reproducerea obiectului inventiei.
(6) Dacã cererea de brevet de invenţie se referã la mai multe invenţii şi unitatea inventiei este respectata, se redacteazã cîte o revendicare independenta pentru fiecare invenţie.
(7) Fiecare revendicare independenta poate fi însoţitã de un numãr rezonabil de revendicari dependente, care sa se refere la aceasta şi sa dezvolte sau sa expliciteze elemente tehnice, deja enunţate în revendicarea independenta sau varianta de realizare a obiectului inventiei, cu condiţia respectãrii unitãţii inventiei.
(8) Dacã cererea de brevet de invenţie conţine desene explicative, toate elementele tehnice menţionate într-o revendicare vor fi însoţite de semnele de referinta respective, plasate între paranteze.
(9) Revendicarile nu vor conţine desene sau grafice, linii de programe, subrutine sau programe de calculator. Revendicarile pot conţine tabele, formule chimice sau matematice, care sînt esenţiale pentru a defini noutatea inventiei.
Regula 16 - Desenele explicative ale inventiei
(1) Desenele sînt necesare în mãsura în care contribuie la înţelegerea inventiei şi a elementelor de noutate ale ei. Desenele trebuie sa conţinã semne de referinta (cifre şi/sau litere) care sa indice elementele componente, corespunzãtoare prezentãrii lor în exemplul de realizare din descriere.
(2) Fila conţinînd desene nu va depãşi formatul A4 sau, în cazuri excepţionale, A3 şi va putea fi din calc, carton alb sau alt suport, cu condiţia ca desenul sa aibã contrastul necesar pentru reproducerea prin metodele electrostatice.
Filele nu vor avea chenar sau alte linii care sa delimiteze desenele.
Marginile minime libere ale filelor trebuie sa fie pe fiecare latura de 2,5 cm.
(3) Schemele şi diagramele se considera desene. Tabelele nu se considera desene.
(4) Desenele nu trebuie sa conţinã texte, cu excepţia unui cuvint sau a unor cuvinte izolate - atunci cînd acest lucru este absolut necesar - cum sînt "apa", "abur", "deschis", "închis" etc., iar pentru schemele şi diagramele ce ilustreaza etapele unui procedeu, citeva cuvinte cheie, absolut necesare înţelegerii acestora. Fiecare cuvint folosit trebuie aşezat în asa fel în desen încît sa permitã înlocuirea lui fãrã sa acopere nici o linie a desenelor.
(5) Semnele de referinta care nu sînt menţionate în descriere nu trebuie sa apara în desene şi invers.
(6) Semnele de referinta ale aceloraşi elemente trebuie sa fie identice în descriere, revendicari şi desene.
Regula 17 - Condiţiile de forma a cererii de brevet de invenţie
(1) Cererea, descrierea, revendicarile şi desenele se întocmesc pe file separate, de format A4 şi se depun la O.S.I.M. în 3 exemplare.
(2) Toate filele cererii de brevet de investiţie trebuie sa fie întocmite pe o singura fata a filei şi în asa fel încît sa poatã fi separate în vederea reproducerii lor.
(3) Toate filele se numeroteaza cu cifre arabe, în ordine crescatoare.
(4) Descrierea şi revendicarile vor fi dactilografiate la 1 1/2 - 2 rinduri.
(5) Nu se admit, pe file, ştersãturi, corecturi, cuvinte scrise deasupra sau rinduri intercalate. Dacã, totuşi, acestea exista, solicitantul va semna la locul/locurile modificate, pe exemplarul original.
(6) Fiecare pagina a descrierii, în exemplarul original, va fi semnatã de solicitant.
(7) Este indicat sa se foloseascã termeni, semne şi simboluri tehnice, care sînt, în general, acceptate în ramura respectiva.
(8) Unitãţile de mãsura pentru greutãţi, temperaturi, densitati etc. trebuie sa fie exprimate în sistemul internaţional, chiar dacã în descriere se menţin şi alte sisteme de mãsura.
(9) Pentru indicaţiile privind caldura, energia, lumina, sunetul şi magnetismul, ca şi pentru formulele matematice şi unitãţile electrice, trebuie sa se respecte normele din practica internationala; pentru formulele chimice, trebuie sa se foloseascã simbolurile, greutatile atomice şi formulele moleculare de uz general.
(10) Terminologia şi semnele din cererea de brevet de invenţie trebuie sa fie folosite uniform pe tot cuprinsul acesteia.
(11) Nu pot face parte din depozitul unei cereri de brevet de invenţie şi se restituie solicitantului urmãtoarele: produsul realizat conform inventiei, machetele, proiectele de execuţie privind inventia etc.
(12) Cererea de brevet de invenţie nu trebuie sa cuprindã:
a) expresii sau desene contrare bunelor moravuri şi ordinii publice;
b) declaraţii denigratoare cu privire la produse, metode sau procedee, la meritele ori valabilitatea cererilor sau brevetelor de invenţie ale altei persoane; comparatiile cu stadiul tehnicii nu sînt considerate ca fiind denigratoare.
Dacã, totuşi, descrierea va conţine expresiile nepermise indicate mai sus, O.S.I.M. va proceda la eliminarea lor din text.
Regula 18 - Alte documente anexate cererii de brevet de invenţie, care nu conditioneaza data depozitului
A. Rezumatul inventiei
(1) Rezumatul trebuie sa indice domeniul tehnic cãruia îi aparţine inventia şi sa fie astfel redactat încît sa se înţeleagã clar problema tehnica şi esenta soluţiei date de invenţie, precum şi domeniul de folosire a inventiei.
(2) Rezumatul are în exclusivitate un rol de a servi ca mijloc de selecţie a informaţiilor tehnice pentru specialişti, în scopul luãrii deciziei privind necesitatea consultãrii descrierii inventiei şi desenelor, publicate în extenso.
(3) Rezumatul inventiei anexat cererii de brevet de invenţie nu poate fi luat în considerare pentru nici un alt scop, cum ar fi aprecierea întinderii protecţiei.
(4) În final, se va preciza figura explicativa sau formula chimica care se doreşte a fi publicatã o data cu rezumatul; rezumatul va conţine, între paranteze, şi semnele de referinta corespunzãtoare elementelor de noutate existente în desene.
(5) Rezumatul va conţine maximum 150 de cuvinte.
B. Procura
În cazul în care depunerea cererii de brevet de invenţie se face prin mandatar autorizat, este necesarã depunerea unei procuri, sub semnatura privatã, la înregistrarea cererii sau în termen de 3 luni de la data depozitului; în caz contrar se notifica solicitantului ca, în lipsa procurii, cererea se considera abandonatã şi se va respinge.
C. Actul de prioritate
(1) În cazul în care au fost invocate în cererea de brevet de invenţie una sau mai multe prioritati convenţionale conform art. 20 sau art. 21 din lege, este necesar sa se depunã unu sau mai multe acte de prioritate, în cel mult 3 luni de la data constituirii depozitului reglementar, conform art. 22 din lege.
Nedepunerea actelor de prioritate în termenul de mai sus conduce la nerecunoasterea prioritatii invocate.
(2) O.S.I.M. poate cere solicitantului o traducere conformã în limba romana a certificatului de prioritate, dacã aceasta este necesarã în vederea recunoaşterii prioritatii invocate.
(3) Actul de prioritate, conform art. 20 din lege, trebuie sa conţinã un certificat eliberat de administraţia la care s-a constituit primul depozit, din care sa rezulte cel puţin ţara, data şi numãrul depozitului, datele de identificare a solicitantului şi titlul inventiei. Certificatul va fi însoţit de o copie a primului depozit.
Actul de prioritate poate confirma depozitul unei cereri de brevet de invenţie, al unei cereri de protecţie, al unui model de utilitate sau al unei cereri pentru acordarea dreptului de ameliorator, în cazul unui soi de planta sau al unei rase de animal.
(4) Invocarea prioritatii conform art. 21 din lege se justifica cu certificatul de garanţie, care trebuie sa cuprindã:
- numele şi adresa administraţiei care a organizat expozitia în care a fost expusã inventia;
- denumirea expoziţiei, adresa şi data deschiderii acesteia;
- numele, prenumele şi adresa persoanei fizice sau sediul persoanei juridice care a depus obiectul în expoziţie;
- data la care s-a fãcut expunerea publica;
- numãrul şi data certificatului de garanţie;
- o copie a descrierii obiectului expus, certificatã de administraţia expoziţiei din care sa rezulte ca obiectul expus este identic cu cel descris şi o traducere în limba romana a acestei descrieri.
(5) Conform art. 47 din lege, invocarea unei prioritati este supusã unei taxe care trebuie plãtitã în termen de 3 luni de la data depozitului.
Dacã în cerere sînt invocate mai multe prioritati, pentru fiecare prioritate invocatã se va plati taxa legal stabilitã.
Neplata taxelor în termenul prevãzut va conduce la nerecunoasterea prioritatilor invocate.
(6) Cînd pentru o cerere de brevet de invenţie sînt invocate una sau mai multe prioritati, prioritatea poate fi recunoscuta numai pentru acele elemente conţinute în cererea primului depozit sau în cererile ulterioare invocate, cu respectarea condiţiei de unitate.
(7) Dacã unele elemente ale inventiei pentru care prioritatea a fost invocatã nu figureazã în nici o revendicare formulatã în cererea anterioarã, prioritatea poate fi recunoscuta, dacã din ansamblul cererii anterioare rezulta evident aceste elemente.
(8) Invocarea prioritatii va fi publicatã de O.S.I.M. în condiţiile art. 23 din lege.
(9) Pot fi invocate pentru o cerere de brevet de invenţie mai multe prioritati ale unor cereri anterioare provenind din tari diferite.
(10) Dacã pentru o cerere de brevet de invenţie au fost invocate mai multe prioritati, termenele de la care începe data de prioritate sînt calculate ţinînd cont de data de prioritate cea mai veche.
(11) Nu se admite invocarea mai multor prioritati în cascada.
(12) Atunci cînd se invoca una sau mai multe prioritati şi O.S.I.M. a solicitat traducerea certificatului de prioritate, solicitantul sau succesorul sau în drepturi va indica şi pasajele din descriere, revendicarile şi, dacã este cazul, desenul sau desenele care corespund fiecãrui act de prioritate.
D. Autorizaţia privind dreptul la invocarea prioritatii
(1) În cazul în care solicitantul cererii de brevet de invenţie invoca un drept de prioritate care aparţine altei persoane, pentru recunoaşterea prioritatii este necesarã depunerea la O.S.I.M. a unei autorizaţii din partea cedentului, din care sa rezulte ca solicitantul are dreptul sa invoce prioritatea primului depozit.
(2) Termenul de depunere a autorizaţiei este de maximum 3 luni de la invocarea prioritatii; în caz contrar, O.S.I.M. nu recunoaşte prioritatea invocatã.
E. Actul de certificare a depunerii microorganismelor
(1) Dacã cererea de brevet de invenţie se referã la un microorganism, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. 2 din lege, este necesarã depunerea la O.S.I.M. a unui act care sa certifice depunerea microorganismului într-o instituţie nationala de depozit, desemnatã de Guvern sau la o autoritate de depozit internationala.
Actul care atesta constituirea depozitului microorganismului, într-o colectie nationala sau internationala, oficial recunoscuta, în cazul în care se solicita acordarea unui brevet de invenţie pentru un nou microorganism sau un procedeu în care este folosit un microorganism, trebuie sa conţinã în mod obligatoriu urmãtoarele:
- denumirea şi adresa colectiei naţionale sau internaţionale, oficial recunoscuta, la care s-a fãcut depozitul microorganismului;
- data (anul, luna, ziua) depunerii microorganismului în colecţia nationala sau internationala, oficial recunoscuta;
- denumirea microorganismului;
- numãrul depozitului microorganismului;
- caracteristicile morfologice, taxonomice şi biochimice ale microorganismului înregistrat.
(2) Din acest act menţionat la alineatul precedent trebuie sa rezulte ca microorganismul a fost depus la o instituţie de depozit la o data anterioarã datei de înregistrare a cererii de brevet de invenţie la O.S.I.M.
(3) Actul prevãzut la pct. (1) trebuie depus la O.S.I.M. pînã la luarea unei hotãrîri; în caz contrar, cererea se considera abandonatã şi se respinge.
F. Declararea inventatorilor
(1) Dacã în cerere nu au fost declaraţi inventatorii, solicitantul este obligat sa-i declare pînã în luna a 15-a de la data depozitului reglementar sau de la data prioritatii invocate; în cazul cererilor de brevet de invenţie care se încadreazã în prevederile art. 44 alin. 2 şi 3 din lege, declararea inventatorilor se va face pînã la publicarea sau pînã la luarea unei hotãrîri de cãtre O.S.I.M.
(2) În cazul în care solicitantul nu rãspunde la notificarea O.S.I.M. privind declararea inventatorilor la termenele prevãzute mai sus, cererea de brevet de invenţie se considera abandonatã şi se respinge.
(3) Declararea inventatorilor se face pe rãspunderea solicitantului.
Litigiile intervenite între solicitanti şi inventatori privind declararea acestora sînt de competenta instanţelor judecãtoreşti conform art. 61 din lege.
Hotãrîrile definitive ale instanţei se depun la O.S.I.M. de cãtre partea interesatã, în vederea executãrii lor.
(4) Inventatorul sau inventatorii, declaraţi de solicitanti, pot cere în scris la O.S.I.M. sa nu fie mentionati la publicarea cererii de brevet de invenţie sau în brevetul de invenţie.
(5) În cazul în care solicitantul cere modificarea colectivului de inventatori, acesta trebuie sa depunã la O.S.I.M. o declaraţie autentificatã, din care sa rezulte ca persoanele iniţial menţionate în cerere ca inventatori sînt de acord cu:
a) excluderea unuia sau mai multora dintre ei;
b) includerea altor persoane, ordinea în care aceştia urmeazã sa fie înscrişi în brevetul de invenţie, dovada acceptului inventatorilor incluşi, cît şi acordul lor pentru transmiterea drepturilor cãtre solicitant.
Depunerea declaraţiei la O.S.I.M. poate fi facuta cel mai tirziu pînã la luarea hotãrîrii de acordare a brevetului de invenţie; în caz contrar, O.S.I.M. nu ia în considerare cererea solicitantului de modificare a colectivului de inventatori.
G. Actul de transmitere a dreptului la eliberarea brevetului de invenţie
(1) Dacã inventatorul sau inventatorii au cedat dreptul la eliberarea brevetului de invenţie unei persoane fizice sau juridice înainte de depunerea cererii de brevet de invenţie, solicitantul va depune la O.S.I.M. actul din care rezulta aceasta transmitere.
(2) În cazul în care din documentaţia cererii de brevet de invenţie nu rezulta ca solicitantul este îndreptãţit la eliberarea brevetului de invenţie, O.S.I.M. va cere acestuia actul în temeiul cãruia are dreptul la brevet.
(3) Actul se va depune în original sau în copie autentificatã, în termen de maximum 6 luni de la data solicitãrii examinãrii în fond; în caz contrar, cererea de brevet de invenţie se considera abandonatã şi se respinge.
(4) Dacã dreptul la eliberarea brevetului de invenţie s-a transmis dupã constituirea depozitului reglementar, actul de transmitere va fi depus în forma prevãzutã la pct. (2) pînã la luarea unei hotãrîri de cãtre O.S.I.M.; în caz contrar, brevetul de invenţie se elibereazã pe numele solicitantului cererii de brevet.
SECŢIUNEA 5
Cereri internaţionale depuse prin procedura Tratatului de cooperare în domeniul brevetelor (P.C.T.)
Regula 19 - O.S.I.M. - oficiu receptor
(1) În vederea brevetarii inventiilor, în alte state, prin procedura prevãzutã de Tratatul P.C.T., O.S.I.M. acţioneazã în calitate de oficiu receptor pentru cererile internaţionale ai cãror solicitanti sînt cetãţeni romani, cetãţeni strãini cu domiciliul stabil în România sau persoane juridice romane şi strãine cu sediul în România, în conformitate cu dispoziţiile Tratatului P.C.T. şi ale Regulamentului P.C.T.
(2) Cererea internationala se întocmeşte de solicitant, în 3 exemplare, şi va respecta condiţiile prevãzute de Tratatul P.C.T. şi Regulamentul P.C.T. Formularul tip al cererii este elaborat de Biroul Internaţional al Organizaţiei Mondiale a Proprietãţii Industriale (O.M.P.I.) şi va fi completat de cãtre solicitant prin dactilografiere sau pe calculator, într-una din limbile franceza, engleza, germanã sau rusa. Descrierea, revendicarile şi rezumatul vor fi redactate într-una din aceste limbi, şi anume, aceea aleasã de solicitant.
(3) Oficiul constata dacã documentele cererii internaţionale îndeplinesc condiţiile prevãzute de Tratatul P.C.T. şi Regulamentul P.C.T.
(4) În cererea internationala, solicitantul trebuie sa declare inventatorii, sa indice statele desemnate în care doreşte protecţia inventiei sale, precum şi sa invoce, dacã este cazul, datele de prioritate ale primului depozit.
(5) Cererea internationala va fi semnatã de solicitant sau de mandatarul autorizat; dacã solicitantul va fi reprezentat de un mandatar autorizat, în cererea internationala este obligatoriu sa fie înscrise datele de identificare a mandatarului.
(6) În cazul cînd într-o cerere internationala se invoca prioritatea unuia sau a mai multor depozite naţionale, actul sau actele respective de prioritate trebuie sa fie depuse la O.S.I.M., o data cu cererea, sau trimise ulterior de cãtre solicitant Biroului Internaţional al O.M.P.I. într-un termen de maximum 16 luni de la data prioritatii cererii.
(7) O.S.I.M. verifica corectitudinea întocmirii cererii internaţionale, în conformitate cu dispoziţiile Tratatului P.C.T. şi Regulamentului P.C.T. şi invita solicitantul, printr-o notificare, sa facã corecturile necesare într-un termen de o luna. Dacã solicitantul nu da curs acestei invitaţii, O.S.I.M. considera cererea abandonatã şi o respinge. Decizia de apreciere a corecturilor, ca o constatare a lipsei acestora, trebuie luatã în raport cu efectuarea unei publicari internaţionale rezonabile.
(8) În cazul în care cererea internationala îndeplineşte toate condiţiile prevãzute de Tratatul P.C.T. şi Regulamentul P.C.T., aceasta va fi înscrisã în Registrul cererilor internaţionale depuse şi O.S.I.M. va acorda data de depozit internaţional.
(9) Solicitantul din cererea internationala este obligat sa plãteascã taxele în moneda stabilitã în Ghidul Depozantului P.C.T.
(10) Dovada de plata a taxelor referitoare la o cerere internationala trebuie depusa la O.S.I.M., fie o data cu cererea internationala, fie cel mai tirziu la o data la care O.S.I.M. sa poatã respecta termenele prevãzute de procedura Tratatului P.C.T. şi Regulamentului P.C.T., pentru primirea la Biroul Internaţional al O.M.P.I., Administraţia de Documentare Internationala sau Administraţia de Examinare Preliminarã Internationala a taxelor cuvenite, înscrise în Ghidul Depozantului P.C.T.
Neprimirea la O.S.I.M. a dovezilor de plata a taxelor prevãzute în procedura P.C.T. conduce la considerarea cererii internaţionale ca abandonatã şi O.S.I.M. suspenda procedura de tratare a acesteia ca o cerere internationala.
(11) Solicitantul împreunã cu O.S.I.M. stabilesc Administraţia Internationala care sa execute, pentru cererea internationala, procedurile prevãzute în Tratatul P.C.T. şi Regulamentul P.C.T.
(12) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, ca oficiu receptor transmite cererea internationala la Biroul Internaţional al O.M.P.I. şi la Administraţia de Documentare Internationala cel mai tirziu în luna a 12-a de la data cererii internaţionale sau a 13-a, dacã este invocatã o prioritate.
Regula 20 - O.S.I.M. - oficiu desemnat
(1) În cazul în care, în cererea internationala a unui solicitant strãin, România a fost desemnatã ca stat în care se solicita protecţia inventiei, solicitantul, prin mandatar autorizat în România, va deschide în România faza nationala de tratare a cererii internaţionale, în termen de 20 de luni de la data prioritatii cererii internaţionale.
(2) Deschiderea fazei naţionale se face prin depunerea la O.S.I.M. a formularului de solicitare a deschiderii fazei naţionale, însoţit de o copie a cererii internaţionale, traducerea cererii internaţionale în limba romana, intelegind prin aceasta descrierea, revendicarile, desenele, rezumatul inventiei şi dovada de plata a taxelor naţionale. Formularul pentru deschiderea fazei naţionale este publicat în Ghidul Depozantului P.C.T.
(3) Data depozitului cererii de brevet de invenţie va fi data cererii internaţionale şi aceasta data va fi înscrisã în Registrul naţional al cererilor depuse, conform art. 11.3 din Tratatul P.C.T.
(4) O data deschisã faza nationala, cererea internationala va fi supusã procedurilor prevãzute în legea nationala privind brevetele de invenţie şi în prezentul regulament.
(5) În cazul în care O.S.I.M. constata ca lipsesc acte sau notificãri prevãzute de Tratatul P.C.T. şi Regulamentul P.C.T. (o copie a cererii internaţionale, notificarea privind desemnarea României, notificarea privind depunerea actelor de prioritate la Biroul Internaţional al O.M.P.I., notificarea privind administraţia care executa documentarea sau examinarea preliminarã, raportul de cercetare documentara, raportul de examinare preliminarã, dacã solicitantul a ales aceasta procedura etc.), O.S.I.M. va informa despre aceasta Biroul Internaţional şi va solicita completarea documentaţiei cererii internaţionale.
(6) Pentru deschiderea fazei naţionale, O.S.I.M., ca oficiu desemnat, nu va pretinde pentru o cerere internationala alte condiţii de forma sau conţinut decît cele prevãzute de Tratatul P.C.T. şi de Regulamentul P.C.T.
(7) Pentru cererea internationala, intrata în faza nationala, solicitantul va remite la O.S.I.M. traducerea, revendicarile modificate de acesta, în urma efectuãrii raportului de documentare din faza internationala, precum şi traducerea titlului inventiei, dacã acesta a fost modificat de Administraţia de Documentare Internationala.
Modificãrile revendicarilor, în aceasta situaţie, nu trebuie sa depãşeascã limitele dezvaluirii inventiei din cererea internationala, asa cum a fost ea depusa la oficiul receptor.
(8) Cînd solicitantul nu remite traducerea revendicarilor depuse iniţial şi traducerea revendicarilor modificate conform prevederilor Tratatului P.C.T., O.S.I.M. invita pe solicitant sa trimitã, în termen de 90 de zile, traducerea, conform dispoziţiilor Regulii 49.5 c-bis) din Regulamentul P.C.T., coroborat cu prevederile art. 28 din lege. În cazul în care în termenul fixat în invitaţie nu a fost primitã traducerea care lipseşte, O.S.I.M. considera cererea retrasã şi o respinge.
(9) Descrierea şi revendicarile cererii internaţionale pentru care s-a deschis faza nationala în România, traduse în limba romana, vor fi publicate în termen de 6 luni de la data deschiderii fazei naţionale, dacã o prioritate a fost invocatã, sau în termen de 18 luni de la data deschiderii fazei naţionale, în conformitate cu prevederile art. 23 din lege şi a regulii 25 din prezentul regulament.
(10) Protecţia provizorie, prevãzutã de art. 35 din lege, curge, pentru cererile internaţionale, dupã publicarea prevãzutã la pct. (9) de mai sus.
Regula 21 - O.S.I.M. - oficiu ales
(1) În vederea intrãrii în faza nationala de tratare a cererii internaţionale, conform art. 39 al Tratatului P.C.T., solicitantul trebuie sa prezinte, într-un termen de 30 de luni de la data prioritatii cererii internaţionale, cînd se prevaleazã şi de un raport de examinare preliminarã, internationala, traducerea în limba romana a cererii internaţionale, taxele naţionale şi o copie a cererii internaţionale, dacã nu a avut loc comunicarea conform art. 20 al Tratatului P.C.T., precum şi formularul, conform pct. (2) al regulii 20 a prezentului regulament.
(2) În cazul cînd a fost stabilit un raport de examinare preliminarã internationala, traducerea modificãrilor fãcute în virtutea art. 19 al Tratatului P.C.T. este cerutã numai dacã modificãrile respective sînt anexate la raport.
(3) Dacã solicitantul, în condiţiile prevãzute de Tratatul P.C.T., retrage cererea de examinare preliminarã, internationala, sau alegerea O.S.I.M., aceasta nu este consideratã ca o retragere a cererii internaţionale, dacã România rãmîne stat desemnat.
Regula 22 - Tratamentul cererilor internaţionale revizuite de O.S.I.M. ca oficiu desemnat
În cazul cînd un oficiu receptor a refuzat sa acorde o data de depozit internaţional sau a declarat ca cererea internationala este consideratã retrasã sau cînd Biroul Internaţional al O.M.P.I. o considera ca retrasã, deoarece nu a primit exemplarul original, O.S.I.M. va trata ca o cerere nationala acea cerere internationala, dacã solicitantul va îndeplini, pentru înregistrarea acesteia la O.S.I.M., condiţiile prevãzute de art. 14 şi 16 din lege.
CAP. 2
Examinarea cererilor de brevet de invenţie
SECŢIUNEA 1
Examinarea preliminarã
Regula 23 - Analiza depozitului naţional reglementar
(1) Dupã constituirea depozitului naţional reglementar conform art. 14 alin. 1 din lege, cererile de brevet de invenţie vor fi supuse unei analize preliminare, din care sa reiasã:
a) dacã solicitantul are dreptul la brevet de invenţie, în cazul în care el este alta persoana decît inventatorul sau inventatorii;
b) dreptul mandatarului autorizat pentru a reprezenta solicitantul în fata O.S.I.M.;
c) dacã sînt declaraţi inventatorii;
d) dacã prioritatea conventionala este corect invocatã şi susţinutã de acte de prioritate depuse la O.S.I.M.;
e) dacã plata taxelor este corespunzãtoare procedurilor solicitate în cererea de brevet de invenţie;
f) îndeplinirea condiţiilor de forma a cererii de brevet de invenţie;
g) îndeplinirea condiţiilor prescrise pentru întocmirea descrierii, revendicarilor şi desenelor;
h) îndeplinirea condiţiilor prescrise pentru celelalte documente sau acte care sînt anexate la cererea de brevet de invenţie;
i) dacã cererea de brevet de invenţie care cuprinde un grup de invenţii respecta la prima vedere unitatea inventiei.
(2) Dacã în urma analizei depozitului cererii de brevet de invenţie şi a documentelor anexate, O.S.I.M. constata iregularitati privind îndeplinirea condiţiilor prevãzute de lege şi prezentul regulament, acestea se notifica solicitantului, acordindu-i un termen de rãspuns.
(3) Nici o procedura cu privire la cererea de brevet de invenţie înregistratã de O.S.I.M. nu va începe încã, dacã nu s-au depus actele necesare solicitate şi dovada plãţii taxelor, în termenele prevãzute de lege şi de prezentul regulament.
Regula 24 - Clasificarea cererii de brevet
O.S.I.M. clasifica cererea de brevet de invenţie pe baza revendicarilor şi obiectului inventiei, în termen de 30 de zile de la data depozitului reglementar, utilizînd clasificarea internationala a brevetelor (editia în vigoare) şi înscrie pe fiecare cerere de brevet de invenţie indicii de clasificare a inventiei.
SECŢIUNEA 2
Publicarea cererii de brevet de invenţie
Regula 25 - Condiţii de publicare
(1) Cererea de brevet de invenţie, pentru care s-a constituit depozitul naţional reglementar, au fost plãtite taxele, iar O.S.I.M. nu a luat o hotãrîre, se publica în termenul prevãzut la art. 23 sau 24 din lege, dupã caz.
(2) Termenul de depunere a dovezii de plata a taxei de publicare este de 3 luni de la constituirea depozitului, pentru cererile care invoca o prioritate, sau de 6 luni pentru celelalte cereri de brevet de invenţie.
Taxa de publicare a cererii de brevet de invenţie nu se datoreazã în cazul cererilor pentru care, o data cu înregistrarea, s-a solicitat examinarea în fond sau la cele pentru care s-a solicitat examinarea de urgenta, pînã în luna a 6-a, de la data depozitului reglementar; pentru aceste proceduri se plãtesc celelalte taxe legale corespunzãtoare.
(3) În cazul în care nu s-a solicitat expres procedura de publicare a cererii de brevet de invenţie, plata taxei de publicare constituie acordul solicitantului pentru efectuarea acestei proceduri.
(4) Dacã în termenul prevãzut la pct. (2) taxa de publicare nu a fost plãtitã şi solicitantul nu a cerut examinarea în fond a cererii de brevet de invenţie, cererea se considera abandonatã şi se respinge.
(5) Dacã solicitantul a plãtit taxa de examinare între lunile a 4-a pînã la a 6-a de la data depozitului reglementar, fãrã sa plãteascã şi taxa de publicare, acest lucru se notifica solicitantului cu precizarea ca O.S.I.M. nu va trece la examinarea în fond, acordindu-se solicitantului un nou termen de 30 de zile, în care acesta va trebui sa aleagã una dintre variantele urmãtoare:
a) sa plãteascã taxa de publicare;
b) sa comunice acordul sau privind reţinerea de cãtre O.S.I.M. a cuantumului taxei de publicare din taxa de examinare plãtitã, urmînd ca în vederea efectuãrii examinãrii în fond sa completeze taxa de examinare;
c) sa plãteascã taxa de menţinere în regim confidenţial a cererii de brevet de invenţie.
(6) Dacã în termenul acordat de O.S.I.M. conform pct. (5) solicitantul nu da curs nici uneia dintre variantele a), b) sau c), cererea de brevet de invenţie se considera abandonatã şi se respinge, iar taxele de examinare se returneazã solicitantului.
(7) Nu se publica urmãtoarele cereri de brevet de invenţie:
a) cererea de brevet de invenţie respinsã sau retrasã în intervalul de la data depozitului reglementar pînã la a 15-a luna;
b) cererea de brevet de invenţie pentru care solicitantul a cerut examinarea o data cu înregistrarea cererii de brevet de invenţie sau în termen de 3 luni de la data depozitului reglementar, a plãtit taxele de examinare şi O.S.I.M. a luat hotãrîrea de acordare a brevetului de invenţie;
c) cererea de brevet de invenţie pentru care s-a solicitat examinarea de urgenta pînã în luna a 6-a de la data depozitului reglementar;
d) cererea de brevet de invenţie care se încadreazã în prevederile art. 44 alin. 2 şi 3 din lege şi pentru care s-a plãtit pentru primul an de la data depozitului reglementar taxa legalã de menţinere la secret.
(8) Dacã, în urma analizei preliminare, O.S.I.M. constata ca cererea de brevet de invenţie este evident neunitara, notifica aceasta solicitantului, acordindu-i un termen pentru divizare de cel mult 60 de zile înainte de publicare.
Dacã solicitantul nu a fãcut divizarea pînã la aceasta data, cererea de brevet de invenţie se publica sub forma neunitara.
(9) Dacã pînã în luna a 15-a de la data depozitului reglementar, în urma analizei preliminare, solicitantul depune modificãri sau completãri la descriere, revendicari sau desene în vederea publicãrii, este necesar ca solicitantul, fie sa transmitã la O.S.I.M. paginile redactilografiate cu includerea modificãrilor sau completãrilor, fie sa reformuleze intreaga documentaţie ce urmeazã sa fie publicatã.
Regula 26 - Data publicãrii
(1) Publicarea cererii de brevet de invenţie se face prin depunerea la sala de lectura a O.S.I.M. sau prin tipãrire a descrierii, revendicarilor şi desenelor inventiei.
(2) Cererea de brevet de invenţie publicatã conţine o parte editata de O.S.I.M., conţinînd datele bibliografice ale cererii de brevet de invenţie şi rezumatul acceptat de solicitant, şi o parte care conţine descrierea, revendicarile şi, dupã caz, desenele explicative redactate de solicitant conform condiţiilor prescrise de acest regulament.
(3) Dacã solicitantul a adus modificãri sau completãri descrierii pînã în luna a 16-a de la data depozitului reglementar şi examinarea în fond nu a fost cerutã, modificãrile sau completãrile se publica o data cu cererea de brevet de invenţie.
(4) Taxele de publicare pentru cererile prevãzute la art. 44 alin. 2 şi 3 din lege se datoreazã de solicitant sau succesorul sau în drepturi, în termen de 3 luni de la data scoaterii lor din regimul secret; O.S.I.M. publica cererea de brevet de invenţie în termen de 2 luni de la plata acestei taxe.
(5) Cererile de brevet de invenţie publicate în condiţiile art. 23 din lege beneficiazã de protecţia provizorie prevãzutã de art. 35 din lege de la data depozitului reglementar.
Întinderea protecţiei provizorii acordate în condiţiile art. 35 din lege este determinata numai de conţinutul revendicarilor, asa cum au fost ele publicate în cererea de brevet de invenţie.
(6) Dacã printr-o hotãrîre judecãtoreascã se constata ca o alta persoana decît cea înscrisã în cererea de brevet de invenţie publicatã este inventator, O.S.I.M. executa hotãrîrea şi publica modificarea.
Regula 27 - Raportul de documentare
(1) O.S.I.M. întocmeşte, la cererea solicitantului, un raport de documentare a cererii de brevet de invenţie pe baza revendicarilor, descrierii şi desenelor, dacã sînt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) s-a acordat o data de depozit reglementar;
b) au fost plãtite taxele pentru publicare şi întocmirea raportului de documentare;
c) cererea de brevet de invenţie nu a fost retrasã sau respinsã.
(2) Raportul de documentare a cererii de brevet de invenţie se publica.
(3) Raportul de documentare conţine materialele documentare selectate din stadiul tehnicii, materiale care sînt existente la dispoziţia O.S.I.M. la data respectiva.
Solicitantul, în sprijinul efectuãrii raportului de documentare, poate depune la O.S.I.M. materialele documentare publice de care dispune, urmînd ca dupã efectuarea raportului de documentare, O.S.I.M. sa returneze solicitantului aceste materiale, dacã ele au fost originale. O.S.I.M. nu se va limita însã ca raportul de documentare sa fie efectuat numai pe baza materialelor transmise de solicitant.
(4) Taxa pentru raportul de documentare se poate plati pînã în luna a 9-a de la data depozitului reglementar, caz în care raportul va fi publicat o data cu cererea; la cererile pentru care taxa a fost plãtitã între luna a 9-a şi luna a 18-a, raportul de documentare se va publica ulterior publicãrii cererii.
(5) O.S.I.M. returneazã solicitantului taxa pentru raportul de documentare şi nu efectueazã raportul dacã inventia se încadreazã în prevederile art. 12, 13 sau 18 din lege.
(6) În cazul în care cererea de brevet de invenţie nu se publica conform art. 23 sau art. 44 alin. 2 sau 3 din lege şi a fost plãtitã taxa pentru un raport de documentare, aceasta taxa se returneazã solicitantului sau, cu acordul acestuia, taxa aferentã poate fi transferata pentru alte proceduri.
(7) În raportul de documentare se citeaza documentele publice din stadiul tehnicii care pot fi luate în considerare pentru aprecierea noutatii inventiei în legatura cu revendicarile la care se referã, indicind, dacã este necesar, pãrţile pertinente ale documentului invocat.
(8) În raportul de documentare se înscriu indicii clasificarii internaţionale a brevetelor de invenţie în domeniul sau domeniile cercetate.
(9) Dacã în procesul de efectuare a raportului de documentare se constata ca cererea de brevet de invenţie conţine doua sau mai multe invenţii, respectiv nu satisface criteriul unitãţii inventiei conform art. 19 alin. 1 din lege, şi O.S.I.M. nu a notificat aceasta solicitantului dupã constituirea depozitului naţional reglementar, lipsa unitãţii inventiei se notifica la momentul constatãrii, cerind solicitantului:
a) plata suplimentarã pentru efectuarea raportului de documentare şi pentru celelalte invenţii;
b) sa indice acea invenţie sau grup de invenţii din depozitul pentru care raportul de documentare poate fi executat în baza taxei plãtite.
Dacã, în termenul acordat de O.S.I.M., solicitantul nu a plãtit taxele necesare şi nu a indicat inventia aleasã, raportul de documentare se va efectua pentru prima invenţie sau grup de invenţii unitar, revendicat.
(10) Raportul de documentare efectuat se notifica solicitantului împreunã cu copii ale documentelor citate, pînã la maximum 20 de pagini. La cererea solicitantului se pot transmite, contra cost, şi celelalte copii ale documentelor citate în raport.
(11) Data de publicare a raportului este data de publicare a Buletinului Oficial de Proprietate Industriala, în care sînt anunţate cererile de brevet de invenţie pentru care O.S.I.M. a efectuat un raport de documentare.
(12) Dupã publicarea cererii de brevet de invenţie şi a raportului de documentare, solicitantul poate cere modificarea revendicarilor. Aceste modificãri se depun la O.S.I.M. şi vor fi analizate în cursul examinãrii de fond a cererii de brevet de invenţie, dacã aceasta examinare a fost cerutã conform art. 26 din lege.
SECŢIUNEA 3
Examinarea în fond a cererilor de brevet de invenţie
Regula 28 - Condiţii pentru începerea examinãrii în fond
(1) Procedura de examinare în fond a unei cereri de brevet de invenţie începe dacã este îndeplinitã una dintre condiţiile urmãtoare:
a) examinarea a fost cerutã în scris în termen de 30 de luni de la data depozitului reglementar şi taxa de examinare a fost plãtitã în termen de 3 luni de la solicitarea examinãrii;
b) dovada de plata a taxei de examinare a fost depusa la O.S.I.M. în termen de 30 de luni de la data depozitului reglementar.
(2) Termenul de 18 luni pentru efectuarea examinãrii în fond a cererii de brevet de invenţie conform art. 29 alin. 1 din lege curge de la data îndeplinirii uneia dintre condiţiile prevãzute la pct. (1) lit. a) sau b) din aceasta regula.
(3) În funcţie de momentul în care se cere examinarea în fond a cererii de brevet de invenţie, O.S.I.M. va proceda dupã cum urmeazã:
a) dacã solicitarea examinãrii s-a fãcut o data cu înregistrarea cererii de brevet de invenţie sau în termen de 3 luni de la data depozitului reglementar şi taxa a fost plãtitã în acest termen, cererea de brevet de invenţie nu se publica şi O.S.I.M. va lua o hotãrîre în termen de 18 luni de la data depozitului reglementar; în cazul în care taxa de examinare nu a fost plãtitã în termen de 3 luni de la data depozitului reglementar, cererea va urma procedura de publicare conform art. 23 din lege;
b) dacã solicitarea examinãrii s-a fãcut începînd cu luna a 4-a pînã în luna a 30-a de la data depozitului reglementar şi taxele de examinare şi publicare au fost plãtite, cererea de brevet de invenţie va fi examinata în termen de 18 luni de la data solicitãrii examinãrii, iar cererea urmeazã procedura de publicare prevãzutã la art. 23 din lege;
c) dacã se solicita examinarea de urgenta şi s-a plãtit taxa corespunzãtoare, O.S.I.M. va examina cererea de brevet de invenţie în termen de 6 luni de la data prezentãrii dovezii de plata a taxei de urgenta; publicarea cererii de brevet de invenţie va fi condiţionatã de data la care s-a solicitat examinarea cu urgenta, respectiv dacã aceasta s-a fãcut pînã în luna a 15-a de la data depozitului reglementar, cererea de brevet de invenţie nu se publica, iar dupã aceasta luna, ea va urma procedura de publicare conform art. 23 din lege.
(4) Dacã dupã publicare o alta persoana cere examinarea în fond, acest fapt se notifica solicitantului.
(5) În cazul retragerii cererii de brevet de invenţie dupã începerea examinãrii, taxele de examinare nu se restituie.
(6) O.S.I.M. efectueazã examinarea în fond a cererilor din fiecare domeniu de specialitate în ordinea datei de depozit reglementar şi a îndeplinirii condiţiilor prevãzute de prezentul regulament.
Regula 29 - Dezvaluirea inventiei
(1) Dezvaluirea inventiei în descrieri, revendicari şi desene, dupã caz, trebuie sa îndeplineascã prevederile art. 18 din lege.
(2) Dacã O.S.I.M. constata ca inventia nu este suficient dezvaluita, aceasta se notifica solicitantului.
(3) Atunci cînd, din proprie initiativa sau la cererea O.S.I.M., solicitantul aduce modificãri descrierii, desenelor sau revendicarilor, aceste modificãri trebuie sa respecte prevederile art. 28 alin. 3 din lege.
(4) Modificãrile şi completãrile aduse de solicitant vor fi admise de O.S.I.M. dacã:
a) se referã la elemente existente în descrierea şi desenele din depozitul iniţial şi conţin precizãri şi explicaţii cu privire la acestea;
b) se referã la conţinutul revendicarilor, dar se bazeazã pe elemente existente în descrierea şi desenele din depozitul iniţial;
c) se referã la desene, dar se bazeazã pe elemente existente în descriere;
d) nu sînt conţinute în depozitul iniţial, dar nu fac obiectul unor noi revendicari sau nu introduc elemente noi în revendicarile iniţiale, ele fiind destinate unei bune înţelegeri a inventiei sau largirii domeniului de folosire a inventiei.
(5) Dacã modificãrile sau completãrile aduse de solicitant nu sînt admise, O.S.I.M. va notifica motivat solicitantului şi va trece la examinarea cererii de brevet de invenţie privind îndeplinirea condiţiilor prevãzute de art. 10 din lege şi regulii 32 lit. C. din prezentul regulament.
(6) Dacã modificãrile sau completãrile aduse de solicitant au fost admise, O.S.I.M. notifica aceasta solicitantului şi cere refacerea paginilor din descriere sau desene, care cuprind modificãrile sau completãrile aduse.
Regula 30 - Stadiul tehnicii
(1) Stadiul tehnicii, fata de care este comparata inventia pentru stabilirea noutatii, cuprinde cunoştinţele accesibile publicului, oriunde în lume, înainte de data depozitului reglementar sau a prioritatii recunoscute, cu condiţia ca data punerii la dispoziţia publicului sa fie identificabila.
(2) Din stadiul tehnicii fac parte cererile de brevet de invenţie publicate în conformitate cu art. 23 şi 24 din lege.
(3) Dacã o cerere a fost retrasã, abandonatã sau respinsã înainte de publicarea ei, aceasta nu este consideratã ca fãcînd parte din stadiul tehnicii.
(4) O.S.I.M. nu ia în considerare divulgarea facuta în intervalul de 12 luni care a precedat înregistrarea unei cereri de brevet de invenţie sau a prioritatii recunoscute, dacã aceasta divulgare:
a) emana de la inventator sau succesorul sau în drepturi;
b) a fost facuta de un terţ şi inventatorul sau succesorul sau în drepturi confirma în scris la O.S.I.M. ca informaţiile respective au fost obţinute direct sau indirect de la el.
(5) O.S.I.M. nu ia în considerare divulgarea prin publicarea cererii de brevet de invenţie în conformitate cu art. 23 şi 24 din lege, dacã inventatorul sau succesorul sau în drepturi, în intervalul de 12 luni de la publicare, revendica, într-o noua cerere de brevet de invenţie, pãrţi nerevendicate din prima sa cerere de brevet de invenţie publicatã.
Regula 31 - Unitatea inventiei
(1) Cererea de brevet de invenţie trebuie sa se refere numai la o singura invenţie sau la un grup de invenţii, astfel legate încît sa formeze un singur concept inventiv general.
(2) Unitatea inventiei permite ca într-o singura cerere de brevet de invenţie sa poatã fi incluse:
a) revendicari independente de categorii diferite;
b) revendicari independente de aceeaşi categorie;
c) revendicari dependente.
(3) Dacã o cerere de brevet de invenţie se referã la un grup de invenţii, unitatea inventiei este respectata dacã este îndeplinitã cel puţin una dintre urmãtoarele condiţii:
a) grupul de invenţii contribuie la rezolvarea aceleiaşi probleme tehnice;
b) determina obţinerea aceloraşi efecte tehnice;
c) între ele exista o interdependenta tehnica;
d) cel puţin una dintre inventiile din grup nu poate fi realizatã sau aplicatã fãrã celelalte;
e) lipsa a cel puţin unei invenţii din grup face aplicabilã pe oricare din celelalte invenţii din grup.
(4) Într-o cerere de brevet de invenţie care se referã la un grup de invenţii şi care satisfac condiţiile de la pct. (3) din aceasta regula se admit revendicari independente de categorii diferite, grupate în una dintre urmãtoarele posibilitãţi:
a) o revendicare independenta pentru un produs dat, o revendicare independenta pentru un procedeu special conceput pentru fabricarea produsului şi o revendicare independenta pentru o folosire a produsului;
b) o revendicare independenta pentru un procedeu dat şi o revendicare independenta pentru un mijloc special conceput pentru realizarea procedeului;
c) o revendicare independenta pentru un produs dat, o revendicare independenta pentru un procedeu special conceput pentru fabricarea produsului şi o revendicare independenta pentru un mijloc special conceput pentru realizarea procedeului.
(5) Într-o cerere de brevet de invenţie care se referã la un grup de invenţii care satisfac condiţiile de la pct. (3) din aceasta regula se admit doua sau mai multe revendicari independente de aceeaşi categorie (exemplu: produs, procedeu, mijloc de folosire) numai dacã nu pot fi acoperite în întregime printr-o singura revendicare generica.
(6) Dacã o cerere de brevet de invenţie se referã la doua sau mai multe invenţii care nu satisfac condiţia unitãţii inventiei conform pct. (2) din aceasta regula, cererea de brevet de invenţie este neunitara şi pentru protecţia tuturor inventiilor este necesarã divizarea cererii de brevet de invenţie.
(7) În cazul în care se constata ca cererea de brevet de invenţie este neunitara, O.S.I.M. notifica aceasta solicitantului sau succesorului sau în drepturi.
Solicitantul are posibilitatea sa divizeze cererea, depunind la O.S.I.M. cîte o cerere de brevet de invenţie divizionara pentru fiecare grup de invenţii care respecta condiţiile unitãţii inventiei şi are obligaţia ca, în termen de 6 luni de la solicitarea examinãrii, sa depunã o opţiune scrisã şi o descriere, revendicari şi desene pentru inventia care va fi examinata în depozitul iniţial.
În lipsa acestei optiuni, O.S.I.M. va examina prima invenţie revendicata sau primul grup de invenţii care respecta condiţia unitãţii inventiei.
(8) Cererile de brevet de invenţie divizionare se pot depune la O.S.I.M. pînã la luarea unei hotãrîri asupra depozitului iniţial; în aceste condiţii, cererile divizionare depuse vor beneficia de data de depozit al cererii din care au fost divizate, precum şi de dreptul de prioritate a acesteia, dacã solicitantul va respecta, pentru fiecare invenţie divizionara, limitele dezvaluirii ei din primul depozit.
În cazul în care în cererea de brevet de invenţie iniţialã au fost invocate prioritati multiple, solicitantul va trebui sa indice în fiecare cerere divizionara prioritatea corespunzãtoare.
(9) În cazul în care, pînã la luarea unei hotãrîri asupra primului depozit, solicitantul nu a depus cereri de brevet de invenţie divizionare, inventiile care nu respecta condiţia unitãţii vor rãmîne în descriere, fãrã însã sa facã obiectul revendicarilor.
(10) Lipsa unitãţii inventiei nu poate fi invocatã în cadrul acţiunilor de revocare sau de anulare a unui brevet de invenţie.
Regula 32 - Examinarea îndeplinirii condiţiilor pentru existenta inventiei brevetabile
A. Noutatea
(1) Noutatea unei invenţii brevetabile se stabileşte în conformitate cu prevederile art. 8 din lege, în raport cu conţinutul revendicarilor şi al domeniului de aplicare precizat în descriere.
(2) La stabilirea noutatii unei invenţii, materialele din stadiul tehnicii nu pot fi luate în considerare decît individual, pentru fiecare invenţie (nu sînt opozabile materialele din stadiul tehnicii în sistem mozaic).
(3) Într-un grup de invenţii care respecta unitatea inventiei, materialele din stadiul tehnicii vor fi luate în considerare individual, pentru fiecare invenţie.
(4) Fac parte din stadiul tehnicii, pentru stabilirea noutatii, conţinutul cererilor de brevet de invenţie astfel cum au fost ele depuse la O.S.I.M., care au o data de depozit reglementar sau de prioritate anterioarã şi care au devenit publice înainte sau dupã data cererii ulterioare.
(5) Sînt considerate materiale pertinente acele materiale din stadiul tehnicii al cãror conţinut acoperã parţial sau total întinderea protecţiei cerute de solicitant prin revendicari.
(6) O.S.I.M. notifica solicitantului sau succesorului sau în drepturi materialul documentar pertinent din stadiul tehnicii, considerat ca acoperã parţial sau total elementele noi revendicate în cererea de brevet de invenţie.
Notificarea va fi însoţitã de copia materialului documentar şi va conţine un comentariu privind elementele din revendicari care se regãsesc în material.
O.S.I.M. va acorda un termen solicitantului pentru rãspuns. Dacã solicitantul rãspunde în termen, dovedind interes pentru a-şi susţine cererea de brevet, O.S.I.M. va continua corespondenta cu solicitantul pînã la lãmurirea tuturor obiectiilor, în vederea luãrii unei hotãrîri juste. Nici o hotãrîre nu poate fi luatã de O.S.I.M. dacã materialul documentar nu a fost transmis solicitantului.
B. Activitatea inventiva
(1) Activitatea inventiva se apreciazã în raport cu revendicarile şi cu problema tehnica pe care o rezolva inventia, în conformitate cu prevederile art. 9 din lege.
(2) La aprecierea activitãţii inventive se stabileşte stadiul tehnicii din care se formeazã un mozaic de soluţii tehnice ce se compara, în totalitatea lui, cu revendicarile. Cererile de brevet de invenţie înregistrate la O.S.I.M., care au devenit publice dupã data de depozit a cererii care se afla în examinare, nu sînt luate în considerare la aprecierea activitãţii inventive, chiar dacã data lor de depozit este anterioarã.
Dacã din analiza totalitãţii soluţiilor din stadiul tehnicii rezulta, printr-o sinteza ulterioara, ca o persoana de specialitate în domeniu, fãrã sa depunã un efort creativ, poate ajunge la soluţia care face obiectul cererii de brevet de invenţie, atunci acest obiect nu are la baza o activitate inventiva.
(3) O invenţie este consideratã ca implicind o activitate inventiva dacã este îndeplinitã cel puţin una dintre condiţiile urmãtoare:
a) nu rezulta ca evidenta în stadiul tehnicii din domeniul de aplicare a inventiei sau dintr-un domeniu apropiat acestuia;
b) specialistul din domeniu, pe baza cunoştinţelor din stadiul tehnicii, nu poate rezolva problema asa cum o rezolva inventia;
c) necesitatea rezolvarii problemei exista de mult timp şi rezolvarile cunoscute nu sînt la nivelul rezolvarii din invenţie;
d) inventia este folositã cu sau fãrã modificãri într-un alt domeniu pentru soluţionarea unei alte probleme şi efectul tehnic obţinut este fie acelaşi, fie neasteptat sau superior efectelor obţinute de alte invenţii din domeniul în care se transpune inventia, cu condiţia ca cele doua domenii sa nu fie apropiate;
e) consta în combinarea elementelor cunoscute din stadiul tehnicii, astfel încît rezulta o legatura organicã funcţionalã, o influentare reciprocã, o interactiune sau o interconditionare şi aceasta conduce la obţinerea unui efect global pozitiv;
f) inventia are ca obiect un procedeu analog care realizeazã un efect tehnic nou sau prin acest procedeu se obţine o substanta cu calitãţi noi, neaşteptate sau superioare ori dacã materiile prime sînt noi chiar dacã efectele tehnice obţinute sînt aceleaşi.
(4) O invenţie nu implica o activitate inventiva dacã:
a) consta într-o simpla enuntare a unei probleme tehnice fãrã a o rezolva, chiar dacã problema este noua;
b) rezolva numai o problema privind economisirea de materiale sau energie, optimizarea dimensiunilor sau reducerea preţurilor de cost, fãrã a se obţine efecte tehnice noi sau superioare;
c) rezolva problema numai printr-o simpla înlocuire de materiale cu caracteristici cunoscute care conduc la efecte previzibile;
d) problema se referã numai la o modificare a formei sau a aspectului în scop estetic;
e) rezolva problema printr-o simplificare, fãrã sa menţinã cel puţin performanţele cunoscute din stadiul tehnicii;
f) rezolvarea problemei se face prin mijloace echivalente existente în stadiul tehnicii şi conduce la obţinerea aceloraşi efecte;
g) rezolvarea problemei se face prin folosirea în comun a doua sau mai multe soluţii cunoscute şi dacã efectul tehnic previzibil rezulta din simpla însumare a efectelor fiecãrei soluţii (juxtapunerea soluţiilor cunoscute);
h) rezolvarea unei probleme din domeniul chimiei sau biologiei care consta într-o selecţie a unui caz particular dintr-o multime de componenţi, protejata anterior, fãrã ca acest caz selectat sa conducã la calitãţi sau efecte deosebite comparativ cu cele ale multimii componentilor din care a fost selectat;
i) rezolvarea problemei se referã la alegerea unui material corespunzãtor cunoscut şi/sau la executarea unor modificãri constructive dupã reguli în sine cunoscute;
j) inventia se referã la un produs natural asupra cãruia nu s-a intervenit tehnologic.
(5) În cazul în care în urma examinãrii de fond se apreciazã ca obiectul inventiei nu îndeplineşte condiţia existenţei unei activitãţi inventive, aceasta se notifica solicitantului, anexindu-se materialele din stadiul tehnicii luate în considerare la aprecierea activitãţii inventive şi se acorda un termen pentru rãspuns.
C. Aplicabilitate industriala
(1) O invenţie este susceptibilã de aplicare industriala conform art. 10 din lege, dacã din descrierea inventiei rezulta cumulativ urmãtoarele:
a) obiectul inventiei poate fi folosit cel puţin într-un domeniu;
b) problema tehnica şi rezolvarea ei;
c) dezvaluirea inventiei în exemplele de realizare, astfel încît o persoana de specialitate în domeniu sa poatã realiza inventia fãrã a desfasura o activitate inventiva conform art. 18 din lege;
d) inventia poate fi reprodusa cu aceleaşi caracteristici şi efecte, ori de cîte ori este necesar.
(2) Dacã, în urma examinãrii de fond, se constata ca descrierea inventiei prezentate de solicitant nu îndeplineşte una din condiţiile prevãzute la pct. (1) de mai sus, aceasta se notifica solicitantului, acordindu-i-se un termen pentru rãspuns.
Regula 33 - Inventia de perfecţionare
(1) Solicitantul unui brevet de invenţie de perfecţionare poate fi titularul unui brevet de invenţie în vigoare sau o terta persoana.
(2) În cererea de brevet de invenţie solicitantul va mentiona explicit ca inventia perfectioneaza o alta invenţie, indicind datele necesare identificarii acesteia.
(3) O.S.I.M. va notifica solicitantului prevederile art. 36 din lege, în cazul în care acesta este diferit de titularul brevetului de invenţie în vigoare.
(4) Descrierea inventiei de perfecţionare va cuprinde, de regula, în capitolul "stadiul tehnicii" aceleaşi materiale cu cele luate în considerare în descrierea inventiei pe care o perfectioneaza, dacã între datele lor de depozit reglementar nu au mai apãrut şi alte materiale pertinente.
(5) La redactarea revendicarilor inventiei de perfecţionare solicitantul va mentiona, în partea caracteristica, elementele noi ale inventiei în interdependenta tehnica numai cu acele elemente ale inventiei pe care le perfectioneaza şi la care se aplica, astfel încît sa rezulte legatura lor organicã.
(6) O.S.I.M. hotãrãşte acordarea unui brevet de invenţie de perfecţionare în aceleaşi condiţii ca şi la celelalte invenţii brevetabile şi anume cele prevãzute de art. 7, 8, 10, 18 şi 19 din lege.
(7) În examinarea noutatii inventiei de perfecţionare se vor lua în considerare stadiul tehnicii citat în descrierea inventiei pe care o perfectioneaza, precum şi materialele din stadiul tehnicii apãrute între datele de depozit reglementar al celor doua invenţii.
(8) În cursul examinãrii unei cereri de brevet de invenţie de perfecţionare, O.S.I.M. analizeazã, pe baza revendicarilor, dacã inventia poate fi aplicatã independent de inventia la care se referã perfecţionarea.
(9) O.S.I.M. hotãrãşte acordarea unui brevet de invenţie de perfecţionare numai în cazul în care este îndeplinitã condiţia de la pct. (8) de mai sus şi inventia la care se referã perfecţionarea este protejata printr-un brevet în vigoare.
Regula 34 - Notificãrile O.S.I.M.
(1) În notificãrile transmise solicitantului, O.S.I.M. indica termenul de rãspuns. Solicitantul, pentru motive justificate, poate solicita prelungirea termenului de rãspuns.
(2) O.S.I.M. nu poate lua hotãrîri înainte de expirarea termenului acordat solicitantului pentru rãspuns.
(3) Dacã în termenul fixat solicitantul nu rãspunde şi nici nu a cerut o prelungire a termenului de rãspuns, cererea se considera abandonatã şi se respinge.
SECŢIUNEA 4
Hotãrîrile O.S.I.M.
Regula 35 - Comisia de examinare
(1) În urma examinãrii cererii de brevet de invenţie, în conformitate cu prevederile legii şi prezentului regulament, examinatorul de stat de specialitate întocmeşte raportul de examinare, pe baza cãruia o comisie de examinare din O.S.I.M. ia hotãrîrea de acordare a brevetului de invenţie sau de respingere a cererii de brevet de invenţie.
(2) Cînd este cazul, comisia ia act de retragere a cererii de brevet de invenţie.
(3) Comisiile de examinare din O.S.I.M. sînt constituite pe domenii de specialitate.
(4) Comisia de examinare este formatã din preşedinte, desemnat de directorul general al O.S.I.M. şi 2 membri desemnaţi de şeful serviciului de examinare de specialitate.
(5) Examinatorul de stat de specialitate care a întocmit raportul de examinare nu este membru al comisiei de examinare.
(6) Toate hotãrîrile luate de comisie se comunica solicitantului sau succesorului sau în drepturi, în termen de 30 de zile de la luarea lor, şi se înscriu în Registrul naţional al cererilor de brevet de invenţie depuse.
(7) Hotãrîrile de acordare a brevetului de invenţie se publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala, în termen de 30 de zile.
(8) Începînd cu data publicãrii fiecãrui Buletin Oficial de Proprietate Industriala, inventiile pentru care s-a acordat brevet, anunţate în acest buletin, se publica prin punerea la dispoziţia persoanelor interesate a descrierii, revendicarilor şi desenelor, la sediul O.S.I.M., timp de 6 luni de la aceasta data.
(9) Descrierea şi desenele inventiilor care urmeazã a fi publicate dupã luarea hotãrîrii de acordare a brevetului de invenţie vor trebui sa poarte acordul solicitantului sau succesorului sau în drepturi asupra conţinutului.
SECŢIUNEA 5
Atacarea hotãrîrilor O.S.I.M. pe cale administrativã
Regula 36 - Contestaţia şi cererea de revocare
(1) Impotriva hotãrîrii O.S.I.M. privind cererea de brevet de invenţie, persoanele interesate pot formula contestaţii sau cereri de revocare în termenele prevãzute de lege şi prezentul regulament.
(2) Hotãrîrile O.S.I.M. pot fi contestate de cãtre solicitant în termen de 3 luni de la comunicare, conform art. 55 din lege.
(3) Potrivit art. 56 din lege, orice persoana interesatã poate cere revocarea, în tot sau în parte, a hotãrîrilor de acordare a brevetului de invenţie în termen de 6 luni de la publicarea descrierii, revendicarilor şi desenelor, pentru neîndeplinirea oricãrei condiţii prevãzute la art. 7-11 din lege.
Cererea de revocare va cuprinde expunerea pe larg a motivelor şi documentele publice în sustinere, fãrã a putea fi invocatã nerespectarea condiţiilor de forma sau procedura.
O copie a cererii de revocare se notifica de cãtre O.S.I.M. titularului, în vederea expunerii argumentelor sale; notificarea va indica termenul de soluţionare a cererii de revocare pînã la care titularul va comunica poziţia sa.
Regula 37 - Comisia de reexaminare a O.S.I.M.
(1) Contestaţiile şi cererile de revocare se soluţioneazã de cãtre comisia de reexaminare, formatã din preşedinte şi 2-4 membri desemnaţi de cãtre directorul general al O.S.I.M.
(2) Preşedintele comisiei de reexaminare este directorul general al O.S.I.M. ori împuternicitul acestuia.
(3) Componenta comisiei de reexaminare este alta decît cea a comisiei de examinare care a luat hotãrîrea atacatã. Membrii comisiei pot fi şefii de serviciu ori loctiitorii de drept, sau examinatorii de stat de specialitate, gr. I. Unul din membrii comisiei este consilier juridic.
(4) Comisia va da posibilitatea partii interesate sa-şi prezinte punctul de vedere, fie reprezentat, fie personal sau asistat.
(5) Dosarul cererii de brevet de invenţie va fi prezentat comisiei de reexaminare de cãtre preşedintele comisiei de examinare şi examinator, care vor prezenta în scris, pînã la soluţionare, punctul lor de vedere cu privire la contestaţia sau cererea de revocare formulatã.
(6) Comisia de reexaminare poate hotãrî:
a) admiterea contestaţiei sau cererii de revocare, dispunind acordarea brevetului de invenţie ori respingerea cererii de brevet de invenţie, sau trimiterea cauzei spre reexaminare în serviciul de specialitate al O.S.I.M.;
b) respingerea contestaţiei sau cererii de revocare.
(7) Hotãrîrile comisiei de reexaminare se iau cu majoritate de voturi şi se comunica în termen de 15 zile.
(8) Hotãrîrile de respingere luate de comisia de reexaminare pot fi atacate la Tribunalul municipiului Bucureşti, în termen de 3 luni de la comunicare.
(9) Comisia de reexaminare se va putea sesiza din oficiu asupra iregularitatilor oricãrei proceduri în care se afla o cerere de brevet de invenţie, precum şi asupra hotãrîrilor luate şi va proceda, dupã caz, potrivit art. 30 din lege.
(10) Contestaţiile formulate sub incidenta <>Legii nr. 62/1974 vor fi soluţionate de comisia de reexaminare.
SECŢIUNEA 6
Eliberarea brevetului de invenţie
Regula 38 - Condiţii pentru eliberarea brevetului de invenţie
(1) O.S.I.M. elibereazã brevetul de invenţie în condiţiile art. 31 din lege, dacã nu a fost revocatã hotãrîrea de acordare a brevetului de invenţie în condiţiile art. 56 din lege şi taxa legalã pentru tipãrirea şi eliberarea brevetului de invenţie a fost plãtitã de titular.
(2) Titularul brevetului de invenţie va plati taxa de tipãrire şi eliberare a brevetului de invenţie în termen de 6 luni de la publicarea hotãrîrii.
(3) O.S.I.M., în termen de 3 luni de la data la care hotãrîrea de acordare a brevetului a rãmas definitiva, tipareste descrierile, revendicarile şi desenele, în fascicul, şi elibereazã brevetul de invenţie titularului de brevet.
(4) Dupã eliberarea brevetului de invenţie, titularul datoreazã taxele de menţinere în vigoare a brevetului, pe perioada de la data depozitului reglementar pînã la eliberarea brevetului conform legii. Aceste taxe se plãtesc o data pentru toatã perioada, în maximum 3 luni de la data eliberãrii brevetului de invenţie.
(5) În cazul în care titularul nu a achitat taxele de menţinere în vigoare conform pct. (4) de mai sus, O.S.I.M. publica decãderea brevetului de invenţie în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala, imediat dupã expirarea termenului. Titularul poate cere la O.S.I.M. revalidarea brevetului în condiţiile prevãzute de art. 40 din lege.
CAP. 3
Protecţia prin brevet a noilor soiuri de plante şi rase de animale
Regula 39 - Definiţii
Soi înseamnã un grup de plante ce aparţin unui taxon botanic cunoscut, de rangul cel mai scãzut, care rãspunde condiţiilor pentru acordarea unui brevet de invenţie, cu recunoaşterea dreptului de ameliorator:
- definit prin expresia caracterelor unui anumit genotip sau unei combinatii de genotipuri;
- distinct de orice alt grup de plante, prin cel puţin un caracter;
- considerat ca o entitate cu privire la aptitudinea sa de a fi reprodus întocmai.
Rasa înseamnã un grup de animale ce aparţin unei specii sau varietati de animale cunoscute, de rangul cel mai scãzut, care rãspund condiţiilor pentru acordarea unui brevet de invenţie cu recunoaşterea dreptului de ameliorator.
Material de înmulţire pentru soiuri înseamnã seminţe, rasaduri, material de plantat, diferite pãrţi de plante folosite pentru înmulţire.
Material de înmulţire pentru rase înseamnã embrioni, sperma, animale vii, oua folosite pentru înmulţire.
Ameliorator înseamnã persoana fizica care a creat sau a descoperit şi dezvoltat un soi sau o rasa. În cazul în care la aceasta au contribuit mai multe persoane, toate sînt considerate amelioratori.
Dreptul amelioratorului înseamnã dreptul exclusiv al titularului de brevet de invenţie de a exploata inventia al carei obiect îl constituie un soi de planta sau o rasa de animal.
Mentinator înseamnã persoana fizica sau juridicã responsabilã în menţinerea unui soi sau a unei rase; în cazul de fata, titularul brevetului de invenţie poate fi amelioratorul, persoana fizica sau juridicã, cãreia i-a fost transmis acest drept sau succesorul sau în drepturi.
Regula 40 - Competente
(1) Potrivit legii, O.S.I.M. elibereazã brevete de invenţie pentru noile soiuri de plante şi rase de animale, dacã acestea respecta condiţiile prevãzute de art. 7 alin. 3 şi art. 11 din lege.
Nici o alta condiţie nu poate fi impusa pentru eliberarea brevetului de invenţie, dacã solicitantul îndeplineşte toate formalitãţile prevãzute de prezentul regulament.
(2) O.S.I.M. considera îndeplinite condiţiile prevãzute de art. 7 alin. 3 şi art. 11 din lege, dacã ele au fost confirmate în scris de cãtre autoritãţile competente cãrora le revine responsabilitatea cu privire la verificarea şi testarea noilor soiuri sau rase.
(3) Prin acordarea brevetului de invenţie se recunoaşte dreptul de ameliorator al soiului sau rasei, pentru o perioada de minimum 20 de ani, drept ce va fi înscris în brevetul eliberat.
(4) În cazul în care noul soi de planta sau noua rasa de animal au fost create în condiţiile prevãzute de art. 5 alin. 1 lit. a) sau alin. 2 din lege de cãtre amelioratorul care este salariat, titularul brevetului de invenţie va fi unitatea în care s-a creat soiul sau rasa, acesteia recunoscindu-i-se dreptul de ameliorator al soiului sau rasei, cu obligaţia legalã de a plati o remuneraţie suplimentarã, echitabila, amelioratorului soiului sau rasei, remuneraţie stabilitã prin act adiţional la contractul de munca individual al acestuia.
Regula 41 - Condiţii specifice pentru existenta unei invenţii brevetabile al carei obiect este un soi sau o rasa
A. Noutatea
(1) Soiul sau rasa sînt considerate noi în sensul art. 7 alin. 3 şi art. 11 din lege, dacã, la data depunerii cererii pentru acordarea protecţiei, materialul de înmulţire recoltat nu a fost vîndut sau nu a fost pus la dispoziţia terţilor printr-un alt mod de cãtre ameliorator sau cu acordul acestuia, în urmãtoarele condiţii:
(i) pe teritoriul României cu un an înaintea depunerii cererii de brevet de invenţie;
(ii) pe teritoriul altor state cu mai mult de 4 ani înaintea depunerii cererii de brevet de invenţie sau 6 ani înaintea înregistrãrii cererii de brevet de invenţie pentru arbori, pomi fructiferi şi vita-de-vie.
(2) Faptul ca un soi este cunoscut sau ca existenta sa a fost dezvaluita nu face ca acesta sa-şi piardã noutatea în sensul pct. (1) de mai sus.
B. Distinctivitatea
(1) Soiul sau rasa sînt considerate distincte dacã se disting clar de orice alt soi sau rasa a cãror existenta este notoriu cunoscutã la data înregistrãrii cererii.
(2) În particular, depozitul unei cereri de brevet de invenţie sau înscrierea unui soi într-un registru oficial din orice alta ţara este considerat ca notoriu cunoscut începînd cu data depozitului reglementar al cererii, cu condiţia ca acesta sa conducã la acordarea protecţie sau, dupã caz, cu data la care acest soi a fost înscris într-un registru oficial de noi soiuri.
C. Omogenitatea
(1) Soiul sau rasa vor fi considerate omogene dacã sînt suficient de uniforme în caracterele lor, relevante sub rezerva unei variatii previzibile, ţinînd seama de particularitãţile lor de înmulţire sexualã sau vegetativa.
D. Stabilitatea
Soiul sau rasa vor fi considerate stabile dacã dupã inmultiri repetate sau, în cazul unui ciclu de înmulţire, la sfîrşitul fiecãrui ciclu, rãmîn neschimbate în ceea ce priveşte caracterele relevante.
Regula 42 - Înregistrarea şi publicarea cererii de brevet de invenţie
(1) Înregistrarea şi publicarea cererii de brevet de invenţie se fac în condiţiile prevãzute de lege şi de prezentul regulament, cu urmãtoarele cerinţe suplimentare:
a) soiul sau rasa vor fi individualizate prin denumire, asa cum prevede regulamentul, atît în cererea de brevet de invenţie, cît şi în descriere şi revendicare;
b) pentru respectarea condiţiei de unitate a inventiei, pentru fiecare soi sau rasa identificata prin denumirea sa se vor întocmi cereri de brevet de invenţie separate;
c) la cererea de brevet de invenţie se va anexa o declaraţie a solicitantului, din care sa rezulte ca soiul sau rasa nu au fost oferite pentru vînzare sau comercializare în România cu un an înaintea depunerii cererii de brevet de invenţie la O.S.I.M., sau în strãinãtate, cu 4 ani înainte;
d) la cererea de brevet solicitantul trebuie sa anexeze o declaraţie cu privire la efectuarea testelor conform prevederilor art. 7 alin. 3 din lege. În cazul în care aceste teste exista, ele trebuie sa fie anexate şi trebuie sa provinã de la o autoritate competenta;
e) descrierea şi revendicarile vor fi însoţite, dacã este necesar, de fotografii ale soiului sau rasei, realizate color sau alb-negru, cu indicarea codului de culoare;
f) actele de prioritate, în cazul solicitanţilor strãini care au efectuat un prim depozit în alta ţara membra a Convenţiei de la Paris, trebuie sa conţinã rezultatele testelor emise de autoritatea competenta privind îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 7 alin. 3 din lege.
(2) Descrierea soiului sau rasei trebuie sa fie astfel întocmitã încît sa evidentieze caracteristicile şi condiţiile impuse de art. 7 alin. 3 şi art. 11 din lege, în urmãtoarele capitole expuse succesiv în ordinea de mai jos:
a) Titlul (denumirea) noului soi sau a noii rase
Titlul va cuprinde denumirea generica a noului soi sau a noii rase, denumirea ei ştiinţificã în limba latina (gen, specie, subspecie, varietate, covarietate), în conformitate cu codul internaţional pentru nomenclatura plantelor cultivate şi a raselor;
b) Domeniul de activitate, cu precizarea poziţiei taxonomice
Acest capitol va cuprinde modul de ameliorare a noului soi de planta sau a noii rase de animale (incrucisare, selecţie etc.), domeniul de aplicare (agricultura, legumicultura, pomicultura, floricultura, viticultura, sericicultura, zootehnie etc.).
c) Stadiul cunoscut al tehnicii
Acest capitol va cuprinde o scurta prezentare a soiurilor sau raselor de aceeaşi categorie, cu care se aseamana şi s-ar putea confunda. Se vor prezenta, pe scurt, caracterele morfologice, fiziologice, biochimice şi de producţie ale acestor soiuri şi rase, dupã caz.
d) Problema pe care o rezolva inventia
În acest capitol se prezintã problema pe care o rezolva noul soi de planta sau noua rasa de animal şi care se poate referi la urmãtoarele probleme principale:
- producţii mai mari şi asigurate;
- rezistenta sporitã la factorii naturali nefavorabili;
- rezistenta sporitã la agenţii patogeni (boli şi daunatori);
- mãrirea procentului de substanţe utile etc.
e) Prezentarea soluţiei tehnice
În acest capitol se prezintã caracterele importante: morfologice, fiziologice, biochimice, distincte, omogene şi stabile ale noului soi de planta sau ale noii rase de animal.
f) Prezentarea fotografiilor (figurilor)
La fiecare descriere se vor anexa fotografiile de foarte buna calitate, care sa ilustreze aspectul plantei întregi şi al pãrţilor constructive reprezentative (ramuri, frunze, inflorescente, flori, fructe întregi şi sectionate, seminţe), dacã este necesar pentru identificare.
La acestea, dacã autorul considera necesar, se pot adauga şi alte aspecte. Acelaşi lucru este valabil şi pentru noile rase.
În cazul în care se revendica culori sau nuante de culori, la descriere se anexeazã, în mod obligatoriu, fotografii color.
g) Descrierea detaliatã a noului soi de planta sau a noii rase de animal (exemplu de realizare)
Acest capitol va cuprinde, în prima parte, locul şi modul de obţinere a noului soi de planta sau a noii rase de animal (genitorii, modul de lucru, lucrãrile de ameliorare şi de selecţie, eventual şi scheme de lucru).
Descrierea se va face conform normelor stabilite de autoritãţile competente, în conformitate cu standardele internaţionale.
Vor fi prezentate caracterele fiziologice, rezistenta la factorii climatici, la boli, la cadere, precocitate, perioada de vegetaţie, scuturare, biochimice (gustul, aroma, parfumul), precum şi conţinutul în elemente chimice şi de producţie la unitatea de suprafata.
În cadrul descrierilor este recomandabil ca nuantele de culori sa fie prezentate sub forma unor indici de culoare, conform unui catalog oficial.
În acest capitol se vor prezenta şi sub forma enuntiativa, fãrã motivari, principalele avantaje care se obţin prin cultivarea noului soi sau a noii rase, conform inventiei, fãrã indicarea valorilor economice sau sociale.
(3) Revendicarile trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
- sa fie clare, concise, sa reflecte caracterele morfologice şi fiziologice distincte ale soiului sau rasei care la individualizeazã şi care sa fie omogene şi stabile;
- în preambulul primei revendicari independente se vor trece denumirea soiului sau rasei, cu denumirea taxonomica a speciei, precum şi elementele din prima faza a descrierii; dupã expresia: "caracterizat prin aceea ca ..." se vor enunta caracterele morfologice relevante, care permit individualizarea noului soi sau a noii rase;
- în revendicarea a doua, dependenta de prima, se vor prezenta caracteristicile fiziologice;
- în revendicarea a treia, dependenta de prima şi a doua, se vor prezenta caracteristicile biochimice şi tehnologice.
Se pot formula şi alte revendicari dependente, care sa detalieze revendicarile independente la care se referã sau care pot sa prezinte o metoda sau un procedeu de utilizare a soiului sau rasei respective ori alte caracteristici.
(4) Rezultatul inventiei trebuie sa conţinã denumirea completa a noului soi sau a noii rase, inclusiv denumirea taxonomica, domeniul de aplicare, principalele caractere morfologice, fiziologice şi tehnologice, care le individualizeazã.
Regula 43 - Denumirea soiului sau rasei
(1) Soiul de planta sau rasa de animal vor fi desemnate printr-o denumire destinatã identificarii şi desemnãrii lor genetice.
(2) Denumirea nu trebuie sa fie compusa numai din cifre, cu excepţia cazurilor cînd aceasta practica este recunoscuta pentru desemnarea soiurilor sau raselor respective. Ea nu trebuie sa induca în eroare sau sa dea naştere la confuzii cu privire la caracteristicile, valoarea sau identificarea soiului, rasei sau cu privire la identificarea producãtorului. Ea trebuie sa fie diferita de alte denumiri existente.
(3) Denumirea soiului sau rasei este indicatã de producãtor o data cu înregistrarea cererii de brevet de invenţie. Dacã O.S.I.M. constata ca denumirea nu rãspunde exigenţelor de la pct. (2) de mai sus, se refuza înregistrarea denumirii şi se cere producãtorului sa propunã o alta denumire, într-un termen de 2 luni de la data înregistrãrii cererii de brevet de invenţie.
Denumirea soiului sau a rasei va fi înscrisã în brevetul de invenţie eliberat.
(4) Drepturile anterioare ale terţilor nu vor fi afectate dacã, în virtutea unui drept anterior, utilizarea denumirilor soiului sau rasei este interzisã unei persoane care, conform pct. (6) de mai jos este obligatã sa o foloseascã; în acest caz, O.S.I.M. va cere solicitantului sa dea o alta denumire acestuia.
(5) O.S.I.M. va inregistra denumirea asa cum este cerutã de solicitantul strãin, cu excepţia cazurilor cînd aceasta denumire este neadecvata pe teritoriul României şi, în acest caz, se va cere solicitantului sa propunã o alta denumire.
(6) Orice alta persoana, care oferã pentru vînzare materiale pentru înmulţire dintr-un soi sau o rasa protejata pe teritoriul României, este obligatã sa foloseascã denumirea înregistratã la O.S.I.M. chiar şi dupã expirarea termenului de protecţie, cu excepţia dispoziţiilor pct. (4) de mai sus referitor la drepturile anterioare.
(7) În cazul în care solicitantul a omis sa indice, în cererea de brevet de invenţie şi/sau descriere, denumirea soiului sau rasei, O.S.I.M. va notifica aceasta solicitantului, acordindu-i un termen pentru completarea cererii de brevet de invenţie cu denumirea propusã.
(8) Atunci cînd denumirea propusã nu satisface cerinţele cuprinse în pct. (1)-(7), O.S.I.M. notifica aceasta solicitantului, invitindu-l sa-şi modifice denumirea într-un termen acordat. Dacã solicitantul nu da curs acestei invitaţii în termenul acordat, cererea de brevet de invenţie de soi sau rasa se respinge.
(9) Atunci cînd un soi sau rasa sînt oferite pentru vînzare, acestea pot fi însoţite de o marca, de o denumire comercialã sau de alte indicaţii similare, care permit sa fie uşor recunoscute.
(10) Pentru comercializarea unui nou soi sau a unei noi rase care a obţinut protecţie, trebuie sa se eticheteze materialul de înmulţire în mod vizibil, astfel încît sa fie uşor recunoscut şi/sau poate fi însoţit de un semn distinctiv.
(11) O.S.I.M. va publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala denumirile soiurilor sau raselor, conform regulii.
Regula 44 - Testele pentru soiuri şi rase
(1) În cazul în care, la înregistrarea cererii de brevet de invenţie, solicitantul declara ca soiul sau rasa nu au fost verificate şi testate de autoritatea competenta, O.S.I.M. va invita imediat solicitantul sa transmitã autoritãţilor competente documentele necesare şi sa informeze în scris O.S.I.M. asupra datei la care aceste documente au fost depuse. În acelaşi timp, O.S.I.M. va notifica şi autoritãţii competente datele cererii de brevet de invenţie înregistrate.
(2) Autoritatea competenta pentru primirea documentaţiei necesare va stabili locul şi data testarii soiului sau rasei, va notifica aceasta solicitantului, putind totodatã sa ceara, într-un anumit termen, solicitantului, urmãtoarele:
a) furnizarea de materiale pentru efectuarea testelor de creştere;
b) furnizarea informaţiilor pentru efectuarea testelor de creştere a soiului sau rasei respective;
c) va desemna cantitatea şi natura materialului de înmulţire necesar testelor;
d) felul testelor şi metodelor standard ce se aplica.
(3) Autoritatea responsabilã cu efectuarea testarilor va informa periodic solicitantul asupra stadiului şi problemelor ce se ivesc în timpul testarilor, solicitindu-i acestuia, dupã caz, asistenta tehnica.
(4) La încheierea lucrãrilor de testare, autoritatea responsabilã cu efectuarea testarilor va redacta un raport care va trebui sa conţinã:
a) rezultatele testarilor;
b) caracteristicile morfologice şi fiziologice ale soiului sau rasei, analizate în comparatie cu cele ale genitorilor din care provine;
c) concluziile privind condiţiile prevãzute în art. 7 alin. 3 şi art. 11 din lege.
Acest raport se transmite sub semnatura, în copie, direct la O.S.I.M. şi la solicitant, într-un interval de 2 ani de la începerea testelor.
(5) Solicitantul, în termen de 2 luni de la primirea raportului, are posibilitatea de a se pronunţa asupra rezultatelor transmise de autoritatea respectiva.
(6) În cazul nerespectãrii termenelor de efectuare a testelor sau în caz de litigiu, O.S.I.M. va apela la alte autoritãţi calificate din ţara sau din strãinãtate, în vederea efectuãrii acestor teste.
(7) În cazul în care autoritatea responsabilã cu efectuarea testarilor este ea însãşi solicitantul unui brevet de invenţie, raportul privind rezultatele testarilor va fi avizat de o alta autoritate competenta din România.
(8) În procedura de examinare, O.S.I.M. va lua în considerare testele efectuate de alte autoritãţi competente din strãinãtate, dacã acestea sînt pãrţi la tratate şi convenţii internaţionale la care este şi România parte sau pe baza de reciprocitate.
Regula 45 - Examinarea cererilor de brevet de invenţie care au ca obiect un soi de planta sau o rasa de animal
(1) Examinarea în fond a cererilor se efectueazã dupã verificarea condiţiilor prevãzute de regula 28.
(2) Examinarea în fond a cererilor de brevet de invenţie care au ca obiect un soi de planta sau o rasa de animal consta în analiza îndeplinirii condiţiilor prevãzute de art. 7 alin. 3 şi art. 11 din lege, precum şi a respectãrii prevederilor din regulile referitoare la testele de creştere efectuate de cãtre autoritãţile competente.
(3) În cazul în care se constata ca sînt îndeplinite condiţiile prevãzute la pct. (1) de mai sus, O.S.I.M. hotãrãşte acordarea brevetului de invenţie; în caz contrar, cererea de brevet de invenţie se respinge.
(4) Pentru alte proceduri decît cele prevãzute în prezentul capitol, se aplica dispoziţiile regulamentului privind examinarea cererii de brevet de invenţie.
Regula 46 - Drepturile şi obligaţiile ce decurg din protecţia prin brevet de invenţie a soiurilor şi raselor
(1) În conformitate cu art. 34 şi 35 din lege, urmãtoarele acte privitoare la materialul de înmulţire necesita autorizaţia amelioratorului sau succesorului sau în drepturi:
i) producerea sau reproducerea (multiplicarea);
ii) condiţionarea în scopul inmultirii;
iii) oferirea pentru vînzare
iv) vînzarea sau alte forme de comercializare;
v) exportarea;
vi) importarea;
vii) stocarea în scopul efectuãrii actelor de mai sus.
(2) Amelioratorul sau succesorul sau în drepturi poate acorda autorizaţia în anumite condiţii sau cu anumite limitãri.
(3) În conformitate cu art. 34 şi 35 din lege, actele privitoare la materialul recoltat, prezentate la pct. (1) (i-vii) necesita, de asemenea, autorizaţia amelioratorului sau a succesorului sau în drepturi.
(4) Prevederile cuprinse la pct. (1)-(3) din prezenta regula se aplica pentru:
i) soiurile sau rasele care deriva dintr-un soi sau o rasa protejata, cu excepţia cazului în care soiul sau rasa protejata nu sînt ele însele provenite din soiuri sau rase derivate;
ii) soiurile sau rasele care nu se disting clar, respectiv nu îndeplinesc condiţiile prevãzute de art. 7 alin. 3 din lege şi din regula 46 din prezentul regulament;
iii) soiurile sau rasele a cãror producere necesita folosirea repetatã a unui soi sau a unei rase protejate;
iv) soiurile sau rasele derivate, ce pot fi obţinute prin selectarea unei mutante naturale sau induse sau obţinute somaclonal, selecţia unui individ din soiul iniţial, retroincrucisare sau transformare prin inginerie genetica.
Regula 47 - Excepţii privind dreptul amelioratorului
(1) Dreptul amelioratorului nu se extinde şi la urmãtoarele acte:
i) actele efectuate într-un cadru privat sau pentru scopuri necomerciale;
ii) actele efectuate în scopul creãrii altor soiuri sau rase, conform regulii anterioare;
iii) actele efectuate în scop experimental.
(2) Dreptul amelioratorului nu se extinde nici în cazul actelor efectuate de micii fermieri care cumpara material de înmulţire dintr-un soi sau o rasa protejata, în scopul cultivarii pentru consum.
Regula 48 - Obligaţiile titularului de brevet de invenţie
Titularul brevetului de invenţie pentru un soi de planta sau o rasa de animal este obligat sa fie mentinatorul pe toatã durata de valabilitate de protecţie, respectiv sa detina material de înmulţire.
În cazul în care, pe perioada de protecţie, titularul nu poate furniza, la cererea autoritãţii competente, material de înmulţire, aceasta autoritate va notifica O.S.I.M. ca titularul este considerat decãzut din drepturi.
O.S.I.M. va înscrie decãderea în registrul brevetelor de invenţie şi o va publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.
CAP. 4
Dispoziţii privind aplicarea art. 5 din lege - inventiile salariaţilor
Regula 49 - Dreptul salariatului la brevet de invenţie
(1) Dreptul la brevetul de invenţie, în cazul inventiilor create de salariat, aparţine salariatului, în urmãtoarele situaţii:
a) exista o clauza contractualã prin care dreptul la brevet de invenţie aparţine salariatului;
b) inventia a fost creata în condiţiile art. 5 alin. 1 lit. b) din lege şi nu exista o clauza contrarã într-un contract privind inventiile salariatului;
c) inventia realizatã de salariat în timpul contractului individual de munca nu este în legatura cu activitatea unitãţii şi nu a fost creata prin exercitarea funcţiei salariatului sau;
d) inventia se creeazã într-una din situaţiile de la regula 40 şi salariatul a informat în scris unitatea, conform prevederilor de la regula 50, dar, în termen de 60 de zile de la data informãrii, unitatea nu a depus cererea de brevet de invenţie la O.S.I.M. şi nu exista o alta convenţie între pãrţi;
e) unitatea nu este interesatã, conform prevederilor art. 65 alin. 2 din lege.
Regula 50 - Dreptul unitãţii la brevetul de invenţie
(1) Potrivit art. 5 din lege, dreptul la brevetul de invenţie, în cazul inventiilor create de salariaţi, aparţine unitãţii, în urmãtoarele situaţii:
a) inventia a fost creata în cadrul unui contract cu misiune inventiva. Contractul cu misiune inventiva poate fi un contract individual de munca încheiat la angajare, un contract de munca reînnoit, care prevede o misiune inventiva sau un act anexat la contractul de munca individual existent, dacã intervine o misiune inventiva.
Misiunea inventiva va face obiectul unei clauze speciale a contractului, prin care se stabileşte, în mod explicit, domeniul tehnic, problema sau problemele tehnice, pentru a cãror rezolvare salariatul se angajeazã sa le soluţioneze cu aport creativ corespunzãtor funcţiei sale;
b) inventia a fost creata în cadrul unui contract de cercetare.
În contractul de cercetare se poate prevedea o clauza prin care dreptul la eliberarea brevetului de invenţie aparţine fie unitãţii care a comandat cercetarea, fie unitãţii de cercetare, fie ambelor unitãţi.
Dacã în contractul de cercetare nu este prevãzutã o asemenea clauza, dreptul la brevet de invenţie aparţine unitãţii care a comandat cercetarea;
c) inventia a fost creata în condiţiile art. 5 alin. 1 lit. b) din lege şi exista, într-un contract încheiat cu salariatul, o clauza prin care dreptul la eliberarea brevetului de invenţie aparţine unitãţii.
Regula 51 - Relaţiile dintre salariaţii-inventatori şi unitatea în care lucreazã
(1) Salariatul, autor al unei invenţii, trebuie sa informeze imediat, în scris, conducãtorul unitãţii în care lucreazã asupra inventiei create în condiţiile prevãzute de art. 5 din lege.
(2) În cazul în care inventia a fost creata de mai mulţi inventatori, informarea va fi facuta în comun de toţi inventatorii sau de împuternicitul acestora.
(3) Informarea va conţine suficiente date pentru a permite unitãţii sa aprecieze încadrarea inventiei într-una din categoriile prevãzute la art. 5 din lege şi în regulile 49 şi 50.
Informarea va conţine:
- obiectul inventiei şi domeniul de aplicare;
- condiţiile în care a fost creata inventia;
- încadrarea inventiei în prevederile art. 5 din lege, facuta de salariatul inventator.
(4) Informarea trebuie însoţitã de o descriere a inventiei, în cazul în care unitatea are dreptul la brevetul de invenţie.
Descrierea va expune problema pusã, ţinînd cont de stadiul tehnicii, soluţia propusã şi un exemplu de realizare.
(5) Informarea cu privire la invenţie se face personal, cu numãr de înregistrare la unitate prin scrisoare recomandatã, astfel încît sa poatã constitui un mijloc de proba al informãrii unitãţii, cu respectarea confidenţialitãţii.
(6) Termenul de 60 de zile prevãzut la art. 5 alin. 5 din lege începe sa curgã de la data înregistrãrii informãrii însoţite de descriere.
(7) Dacã unitatea şi salariatul nu au ajuns la o înţelegere privind dreptul la brevet de invenţie, litigiul este de competenta instanţelor judecãtoreşti, conform art. 61 din lege. În acest caz, în vederea asigurãrii protecţiei inventiei, cererea de brevet de invenţie va fi depusa la O.S.I.M. de cãtre inventator înainte de sesizarea instanţei judecãtoreşti, cu obligaţia acestuia de a informa unitatea.
(8) Încãlcarea, în toate cazurile, a obligaţiei de informare reciprocã atrage rãspunderea pentru prejudiciile cauzate conform art. 5 alin. 4 din lege.
(9) Unitatea şi salariatul, pe tot parcursul procedurii pînã la publicarea cererii de brevet de invenţie, se vor abţine de la orice divulgare a inventiei.
(10) În cazul unei invenţii create în condiţiile art. 5 alin. 1 lit. b) din lege, pentru care dreptul la brevet de invenţie aparţine salariatului, acesta are obligaţia sa facã prima oferta de licenta sau de cesiune unitãţii al carei angajat este.
Unitatea, ca urmare a ofertei, trebuie sa-şi manifeste interesul pentru preluarea de drepturi în termen de 3 luni de la oferta, în cadrul unui contract încheiat cu salariatul sau.
Dacã în acest interval unitatea nu şi-a exprimat interesul, inventatorul, titular al brevetului de invenţie, are dreptul de a exploata inventia sa pe baza de contract cu orice terţ.
Dacã unitatea şi-a manifestat interesul, dar nu s-a ajuns la o înţelegere privind preţul contractului, litigiul se soluţioneazã de instanţele judecãtoreşti potrivit art. 61 din lege.
(11) Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informaţii vor elabora metodologia privind inventiile create în domeniul lor de activitate, respectînd condiţiile art. 5 din lege şi ale prezentului regulament.
Regula 52 - Drepturile bãneşti ale inventatorilor salariaţi
(1) În cazul inventiilor pentru care dreptul la brevet de invenţie aparţine unitãţii, conform regulii 50, inventatorul salariat are dreptul la o remuneraţie suplimentarã independent de salariul de încadrare, remuneraţie stabilitã prin contractul cu misiune inventiva sau într-un act adiţional la contractul individual de munca, potrivit art. 5 lit. a) din lege.
(2) Cuantumul remuneraţiei suplimentare, modul şi termenele de plata se stabilesc prin negociere între pãrţi.
Remuneraţia suplimentarã poate consta într-o suma fixa, independent de aplicarea inventiei şi redevenţe.
(3) În cazul în care inventia a fost creata în cadrul unui contract de cercetare, remuneraţia suplimentarã cuvenitã salariatului inventator se va negocia cu unitatea al carei angajat este, prin act adiţional la contractul individual de munca, potrivit art. 5 alin. 2 din lege.
CAP. 5
Drepturile bãneşti ale inventatorilor prevãzute de art. 66 alin. 2 din lege
Regula 53 - Inventiile aplicate şi nerecompensate sau parţial recompensate
(1) În înţelesul art. 66 alin. 2 din lege, din drepturile bãneşti cuvenite inventatorului pentru inventiile nerecompensate sau parţial recompensate pînã la data intrãrii în vigoare a legii se cuprind toate drepturile materiale prevãzute de legile anterioare, inclusiv echivalentul banesc al celorlalte drepturi legale rezultate din calitatea de autor al inventiei, aplicate în economia nationala.
Aceste obligaţii bãneşti sînt restante ca urmare a neîndeplinirii de cãtre stat, reprezentat prin unitãţile titulare de brevet de invenţie şi prin alte unitãţi care au aplicat inventiile, au obligaţiile legale şi contractuale rezultate din actul de cesiune încheiat cu privire la dreptul de eliberare a brevetului.
(2) La negocierea drepturile bãneşti prevãzute de art. 66 alin. 2 din lege se va putea utiliza:
a) postcalculul avantajelor economice anuale obţinute prin aplicarea inventiei, întocmit de unitatea care a aplicat inventia.
În cazul în care postcalculul nu este întocmit la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament, unitatea care a aplicat inventia are obligaţia, la solicitarea inventatorului, sa întocmeascã şi sa aprobe postcalculul;
b) avantajele economice sau sociale stabilite de unitate prin apreciere, atunci cînd nu se poate efectua un postcalcul direct al avantajelor economice (diferenţa de costuri, eliminarea sau reducerea importurilor etc.).
(3) În vederea începerii negocierii, inventatorii, pe baza postcalcului întocmit de unitatea care a aplicat inventia, solicita acesteia drepturile bãneşti cuvenite, completind şi înaintînd unitãţii nota de calcul (anexa nr. 1 sau anexa nr. 2 la prezentul regulament), în funcţie de data înregistrãrii cererii de brevet de invenţie la O.S.I.M., respectiv înainte sau dupã data de 2 februarie 1975.
(4) Totalul înscris în nota de calcul (partea I a anexei nr. 1 sau 2) reprezintã nivelul minim de la care pãrţile vor putea începe negocierea.
Rezultatele negocierii se consemneazã în nota de negociere (partea a II-a a anexei nr. 1 sau 2), care se semneazã şi constituie un contract ce se executa conform dispoziţiilor legale.
(5) Dacã pãrţile nu ajung la o înţelegere în urma negocierilor, litigiul este de competenta instanţelor judecãtoreşti.


ANEXA 1
(pentru situaţiile în care data de înregistrare a cererii de brevet de invenţie este înainte de 2 februarie 1975, cînd a intrat în vigoare <>Legea nr. 62/1974 )

PARTEA I

NOTA DE CALCUL

a drepturilor bãneşti de la care va începe negocierea între unitate şi inventator în baza <>art. 66 alin. 2 din Legea nr. 64/1991
1. Nr. brevetului de invenţie şi autorul(ii) ...........................

2. Unitatea care a emis postcalculul anexat al avantajelor economice sau sociale obţinute prin aplicarea inventiei şi nr. de înregistrare sub care a fost emis ..................................................................

3. Unitatea care a emis postcalculul sau care prin preluare (în totalitate sau în parte) a patrimoniului unitãţii de la pct. 2 sau a activitãţii aferente inventiei urmeazã sa negocieze cu inventatorul şi sa facã plata direct cãtre inventator ............................................................

4. Economia anuala postcalculata a anului de aplicare, ales de inventator pentru negociere ......................................................

5. Recompensa calculatã conform tabelului de la art. 35 din H.C.M. nr. 2250/1967 .............................................................

6. Majorarea recompensei cu 50% (conform art. 36 din H.C.M. nr. 2250/1967) .......................................................................

7. Restituirea cheltuielilor, direct cãtre inventator, pentru toate documentaţiile tehnice sau economice, proiecte, studii, cercetãri cu prototipuri şi piloti, montaje şi altele asemenea, efectuate de inventator pentru aplicarea inventiei, potrivit Decretului nr. 884/1967. Dacã nu exista tarifare oficialã, inventatorul poate oferta:

7.1. tarifare dupã normele de proiectare-cercetare în vigoare la data
cea mai apropiatã de întocmire a documentaţiilor, la care se aplica
costul actual al orei-medii de proiectare-cercetare ..............

7.2. tarifare directa dupã tarifele actuale în vigoare ................

8. Cota în proporţie de 50% din economia postcalculata a anului de negociere ales (poz. 4) şi 25% din economia postcalculata a anului urmãtor - cînd aceşti ani sînt ulteriori datei de intrare în vigoare a <>Decretului nr. 383/1984 (1.11.1984) : 0,5 x ................ = ...............
0,25 x ................ = ...............
TOTAL = ..............................

9. Indexare:
Salariul minim pe economie în anul efectuãrii plãţii
(5) + (6) + (8) x -----------------------------------------------------
Salariul minim pe economie în anul de negociere ales

10. TOTAL reprezentind obligaţia fixa de plata a partii debitoare cãtre inventatorul cedent, pe baza contractului de cesiune legal, dintre inventator şi stat şi de la care începe negocierea cu unitatea

(7) + (9) = .............................................

Numele şi semnatura inventatorului: ..........................

Data ........................

PARTEA a II-a

NOTA DE NEGOCIERE


1. Adaos prin negociere la partea I, în cazul cînd durata de aplicare efectivã de cãtre unitate a inventiei, conform postcalculului unitãţii, depãşeşte durata anului de aplicare pentru care s-a calculat recompensa fixa, stabilitã de legea aplicabilã la data înregistrãrii cererii de brevet de invenţie ............................................
- Negocierea va începe de la totalul partii I (poz. 10), din care se va stabili, de comun acord, o cota anuala care prin înmulţire cu restul numãrului anilor de aplicare (exclusiv anul de calcul al recompensei) determina adaosul negociat la partea I ................................
- Cînd inventia se aplica şi în prezent se va întocmi un contract nou.
2. Adaos prin negociere la partea I, în cazul cînd, prin aplicarea inventiei de cãtre unitate, pe lîngã avantajele economice postcalculate s-au obţinut şi avantaje sociale, încã neevaluate, cum sînt: reducerea toxicitatii locului de munca, reducerea poluarii mediului înconjurãtor, reducerea efortului fizic al personalului de exploatare, disponibilizarea în alte scopuri a unor utilaje importate şi altele asemenea ........................
3. Adaos prin negociere la partea I, reprezentind dobinda la creanţele datorate inventatorului .............................
4. Adaos prin negociere la partea I, reprezentind contravaloarea prejudiciilor materiale şi sociale produse inventatorului, urmare încãlcãrii obligaţiilor legale de cãtre unitatea care a aplicat inventia (neanuntarea O.S.I.M., neînscrierea în plan a sarcinilor de experimentare, depãşirea termenului legal de experimentare etc.) .............
5. Adaos prin negociere la partea I, reprezentind diferenţa dintre impozitul datorat la data negocierii şi impozitul datorat la data cînd dupã lege trebuia facuta plata ........................................
6. Adaos prin negociere la partea I, reprezentind prestaţia în ore peste program şi cu cheltuieli proprii ale inventatorului pentru întocmirea formelor de brevetare, prevãzute de lege a fi executate cu aportul unitãţii ............
7. TOTAL stabilit prin negociere directa între inventator şi unitate:

(1) + (2) + (3) + (4) + (5) + (6) = ...................................

8. Plata integrala sau parţialã în suma de ................ se va face la data de ........... prin virare în contul personal al inventatorului nr. ...... deschis la ............
9. Pentru diferenţa neachitata de lei ................ se întocmeşte un act care va fi autentificat.

Conducerea unitãţii, Inventator,
..................... .............
Data ................


ANEXA 2
(pentru situaţiile în care data de înregistrare a cererii de brevet este dupã 2 februarie 1975, cînd a intrat în vigoare <>Legea nr. 62/1974 )

PARTEA I

NOTA DE CALCUL

a drepturilor bãneşti de la care va începe negocierea între unitate şi inventator în baza <>art. 66 alin. 2 din Legea nr. 64/1991
1. Nr. brevetului de invenţie şi autorul(ii) ...........................
2. Unitatea care a emis postcalculul anexat al avantajelor economice sau sociale obţinute prin aplicarea inventiei şi nr. de înregistrare sub care a fost emis ..................................................................
3. Unitatea care a emis postcalculul sau care, prin preluare (în totalitate sau în parte) a patrimoniului unitãţii de la pct. 2 sau a activitãţii aferente inventiei, urmeazã sa negocieze cu inventatorul şi sa facã plata direct cãtre inventator ............................................................
4. Economiile anuale postcalculate din 5 (cinci) ani de aplicare consecutivi aleşi din postcalcul de inventator pentru negociere ........................
5. Recompensele anuale calculate conform tabelului 4 din <>Decretul nr. 93/1976 pentru fiecare an din cei 5 (cinci) ani de aplicare consecutivi, plafonate anual la 3 salarii cercetator gr. I .................................
6. TOTALUL recompenselor calculate la poz. 5 ..............................
7. Cota în proporţie de 50% din economia postcalculata a primului an de negociere ales şi 25% din economia postcalculata a anului urmãtor cînd aceşti ani sînt ulteriori datei de intrare în vigoare a <>Decretului nr. 383/1984 (1.11.1984):

0,5 x ................ = ...............

0,25 x ................ = ...............

8. Echivalentul banesc al drepturilor legale rezultate din calitatea de autor al inventiei aplicate în economia nationala (indemnizaţia bãneascã prevãzutã de titlul ştiinţific în vigoare de la data cînd trebuia facuta plata recompensei pînã la negociere, plus indemnizaţiile pentru ordin şi medalie în aceeaşi perioada; valoarea treptelor între salariul inventatorului şi gradul profesional urmãtor de care a fost lipsit, precum şi indemnizaţia de conducere prevãzutã de funcţia urmãtoare de la orice loc de munca al inventatorului, ambele de la data cînd trebuia facuta plata inventiei pînã la negociere) .......

9. Indexare:

Salariul minim pe economie în anul efectuãrii plãţii
(6) + (7) + (8) x ---------------------------------------------------------
Salariul minim pe economie în primul an de negociere ales

10. TOTAL reprezentind obligaţia fixa de plata a partii debitoare cãtre inventatorul cedent, pe baza contractului de cesiune dintre inventator şi stat şi de la care începe negocierea cu unitatea ...............

Numele şi semnatura inventatorului ..........................

Data ........................


PARTEA a II-a

NOTA DE NEGOCIERE

1. Adaos prin negociere la partea I, în cazul cînd durata de aplicare efectivã de cãtre unitate a inventiei, conform postcalculului unitãţii, depãşeşte durata celor 5 (cinci) ani consecutivi de aplicare pentru care s-a calculat recompensa fixa stabilitã de legea aplicabilã la data înregistrãrii cererii de brevet de invenţie ............................................

- Negocierea va începe de la totalul partii I (poz. 10), din care se va stabili, de comun acord, o cota anuala care prin înmulţire cu restul numãrului anilor de aplicare (exclusiv cei 5 (cinci) ani consecutivi de calcul al recompensei) determina adaosul negociat la partea I ..........................

- Cînd inventia se aplica şi în prezent se va întocmi un contract nou.

2. Adaos prin negociere la partea I în cazul cînd prin aplicarea inventiei de cãtre unitate, pe lîngã avantajele economice postcalculate s-au obţinut şi avantaje sociale încã neevaluate, cum sînt: reducerea toxicitatii locului de munca, reducerea poluarii mediului înconjurãtor, reducerea efortului fizic al personalului de exploatare, disponibilizarea în alte scopuri a unor utilaje importate şi altele asemenea ........................

3. Adaos prin negociere la partea I, reprezentind dobinda la creanţele datorate inventatorului .............................

4. Adaos prin negociere la partea I, reprezentind contravaloarea prejudiciilor materiale şi sociale produse inventatorului, urmare încãlcãrii obligaţiilor legale de cãtre unitatea care a aplicat inventia (neanuntarea O.S.I.M., neînscrierea în plan a sarcinilor de experimentare, depãşirea termenului legal de experimentare etc.) .............

5. Adaos prin negociere la partea I, reprezentind diferenţa dintre impozitul datorat la data negocierii şi impozitul datorat la data cînd dupã lege trebuia facuta plata ........................................

6. Adaos prin negociere la partea I, reprezentind prestaţia în ore peste program şi cu cheltuieli proprii ale inventatorului pentru întocmirea formelor de brevetare prevãzute de lege a fi executate cu aportul unitãţii ............

7. TOTAL stabilit prin negociere directa între inventator şi unitate:

(1) + (2) + (3) + (4) + (5) + (6) = ...................................

8. Plata integrala sau parţialã în suma de ................ se va face la data de ........... prin virare în contul personal al inventatorului nr. ...... deschis la ............

9. Pentru diferenţa neachitata de lei ................ se întocmeşte un act care va fi autentificat.

Conducerea unitãţii, Inventator,
..................... .............
Data ................


-------------------------



















Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016