Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE nr. 1338 din 21 decembrie 1990  privind infiintarea regiei autonome Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE nr. 1338 din 21 decembrie 1990 privind infiintarea regiei autonome "Administratia nationala a aeroporturilor din Romania"

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 3 din 10 ianuarie 1991
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se înfiinţeazã regia autonomã "Administraţia nationala a aeroporturilor din România", ca persoana juridicã, cu sediul în municipiul Bucureşti, soseaua Bucureşti-Ploiesti km 16,5.
Administraţia nationala a aeroporturilor se constituie prin preluarea subunitatilor de stat prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 2
Administraţia nationala a aeroporturilor din România are ca obiect principal de activitate administrarea şi exploatarea bazei aeroportuare naţionale, precum şi asigurarea mijloacelor tehnice de deservire la sol a aeronavelor şi pasagerilor, de control şi dirijare a zborurilor, a informaţiilor aeronautice interne şi internaţionale, pentru desfãşurarea în siguranta a transporturilor aeriene de cãlãtori şi mãrfuri, precum şi altor zboruri ale aviaţiei în spaţiul aerian repartizat aeroporturilor.
ART. 3
Administraţia nationala a aeroporturilor asigura dezvoltarea, modernizarea şi reînnoirea pistelor, cãilor de rulare şi platformelor, echipamentelor, instalaţiilor, construcţiilor şi celorlalte mijloace din dotare, întreţinerea şi reparaţiile acestora, precum şi introducerea tehnologiilor moderne de deservire aeroportuara.
ART. 4
Patrimoniul net al Administraţiei naţionale a aeroporturilor este de 2.593.029 mii lei, conform datelor din bilanţul contabil la 30.06.1990, constituit din suma patrimoniilor prevãzute în anexa nr. 1.
Administraţia nationala a aeroporturilor îşi va definitiva patrimoniul pe baza reevaluarii acestuia în condiţiile prevãzute de lege, activitate care se va finaliza pînã la data de 31.12.1990.
ART. 5
Administraţia nationala a aeroporturilor din România realizeazã cooperarea în domeniul sau de activitate cu organele similare din statele cu care se întreţin relaţii aviatice civile şi cu organizaţiile internaţionale specializate în acest domeniu.
ART. 6
Pentru realizarea activitãţii proprii, regia autonomã poate încheia contracte de import-export şi de asigurare de asistenta tehnica sau servicii cu partenerii din ţara sau strãinãtate.
ART. 7
Taxele şi tarifele, în lei şi în valuta, se stabilesc de Consiliul de administraţie al regiei autonome, cu respectarea prevederilor legale şi înţelegerilor internaţionale în acest domeniu.
Pentru dezvoltarea şi modernizarea rapida, impusa de standardele internaţionale, se pot utiliza o parte din fondurile valutare şi în lei realizate din încasãri, conform legii.
ART. 8
Administraţia nationala a aeroporturilor întocmeşte şi aproba normative, regulamente şi instrucţiuni de serviciu pentru protecţia navigaţiei aeriene, exploatarea, întreţinerea şi repararea bazei tehnice aeroportuare, construcţiilor şi celorlalte mijloace din dotare, precum şi pentru operaţiunile financiar-contabile specifice.
ART. 9
Administraţia nationala a aeroporturilor se organizeazã şi funcţioneazã în conformitate cu regulamentul de organizare şi funcţionare din anexa nr. 2 la prezenta hotãrîre.
ART. 10
Personalul care trece la Administraţia nationala a aeroporturilor, ca urmare a aplicãrii prevederilor prezentei hotãrîri, se considera transferat în interesul serviciului.
Personalul prevãzut la alineatul precedent, în cazul în care este trecut în funcţii cu niveluri de salarizare mai mici, urmare a aplicãrii prevederilor prezentei hotãrîri, are dreptul la salariul tarifar avut şi sporul de vechime, dupã caz, timp de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrîri.
ART. 11
Pînã la apariţia noilor reglementãri în domeniu, salarizarea personalului din aparatul central al Administraţiei naţionale a aeroporturilor se face potrivit prevederilor anexei VI, litera A din <>Legea nr. 57/1974 , iar personalul din unitãţile componente, conform prevederilor anexelor IV, V şi VII ale aceleiaşi legi.
ART. 12
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrîre.
ART. 13
Orice dispoziţie contrarã prezentei hotãrîri se abroga.


PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN

ANEXA 1

SUBUNITATILE
din structura regiei autonome "Administraţia nationala a aeroporturilor din România"

A. Aeroporturi internaţionale
1. Aeroportul Bucureşti - Otopeni
2. Aeroportul Constanta - Mihail Kogalniceanu
3. Aeroportul Timişoara

B. Aeroporturi interne
1. Aeroportul Arad
2. Aeroportul Baia Mare
3. Aeroportul Bacau
4. Aeroportul Bucureşti - Baneasa
5. Aeroportul Cluj-Napoca
6. Aeroportul Caransebes
7. Aeroportul Craiova
8. Aeroportul Iaşi
9. Aeroportul Oradea
10. Aeroportul Satu Mare
11. Aeroportul Sibiu
12. Aeroportul Suceava
13. Aeroportul Tirgu Mures
14. Aeroportul Tulcea

C. Baza de deservire tehnica şi reparaţii aeroportuare (B.D.T.R.A.)

ANEXA 2

REGULAMENT
de organizare şi funcţionare a regiei autonome "Administraţia nationala a aeroporturilor din România"

I. Dispoziţii generale

ART. 1
Administraţia nationala a aeroporturilor din România este persoana juridicã romana şi funcţioneazã pe baza de gestiune economicã, cu finanţare de la bugetul statului, şi îşi desfãşoarã activitatea în baza prezentului regulament, avînd statut de regie autonomã.
ART. 2
Sediul principal al Administraţiei naţionale a aeroporturilor din România este în municipiul Bucureşti, soseaua Bucureşti-Ploiesti km 16,5.
Administraţia nationala a aeroporturilor are în structura urmãtoarele categorii de subunitati:
2.1. aeroporturi;
2.2. Baza de deservire tehnica şi reparaţii aeroportuare (B.D.T.R.A.);
2.3. servicii ataşate de administraţie, protecţie socialã şi medicina aeronautica.
Modalitatea de constituire, drepturile şi obligaţiile pentru toate genurile de subunitati sînt stabilite prin prezentul regulament.

II. Obiectul de activitate

ART. 3
Obiectul de activitate al Administraţiei naţionale a aeroporturilor este: administrarea şi exploatarea bazei aeroportuare naţionale, precum şi asigurarea mijloacelor tehnice de deservire la sol a aeronavelor şi pasagerilor, de control şi dirijare a zborurilor, a informaţiilor aeronautice interne şi internaţionale, pentru desfãşurarea în siguranta a transporturilor aeriene de cãlãtori şi marfa, precum şi altor zboruri ale aviaţiei în spaţiul aerian repartizat aeroporturilor.
ART. 4
În realizarea obiectului de activitate, Administraţia nationala a aeroporturilor exercita urmãtoarele atribuţii principale:

4.1. În domeniul tehnic
4.1.1. Asigura întreţinerea şi exploatarea sistemului naţional de aeroporturi şi a mijloacelor tehnice de protecţie a navigaţiei aeriene, meteorologice şi telecomunicaţii necesare dirijarii traficului aerian, precum şi a mijloacelor tehnice de deservire aeroportuara în concordanta cu necesitãţile unei economii moderne, în vederea satisfacerii cerinţelor de transporturi aeriene interne şi internaţionale de interes public şi pentru a asigura necesitãţile de apãrare a tarii.
4.1.2. Elaboreazã şi aplica norme tehnice proprii pentru exploatarea şi întreţinerea infrastructurii, a mijloacelor de protecţie a navigaţiei aeriene, mecano-energetice, de transport şi deservire aeroportuara.
4.1.3. Aplica reglementãrile internaţionale OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale) privind utilizarea frecventelor mijloacelor de protecţie a navigaţiei aeriene.
4.1.4. Elaboreazã studii şi executa programe privind dezvoltarea şi modernizarea aeroporturilor şi dotarea lor cu mijloace tehnice de protecţie a navigaţiei aeriene, de transport şi deservire aeroportuara prin investiţii şi reparaţii capitale.
4.1.5. Realizeazã lucrãrile de revizie şi reparatie a agregatelor, instalaţiilor şi echipamentelor aeroportuare.
4.1.6. Organizeazã şi tine evidente de cadastru, a tehnicii aeroportuare şi a dotãrilor destinate controlului şi dirijarii zborurilor.
4.1.7. Organizeazã proiectarea şi executarea de lucrãri de investiţii proprii, reparaţii şi retehnologizari în sistemul aeroportuar.
4.1.8. Optimizeaza tehnic dotãrile şi exploatarea instalaţiilor aeroportuare în concordanta cu asigurarea securitãţii depline a activitãţilor de trafic aerian şi deservire aeroportuara.
4.1.9. Analizeazã, în vederea avizãrii de cãtre autoritatea aeronautica romana, proiectele de construcţii-montaj în zonele cu servituţi aeronautice, supravegheazã semnalizarea şi balizarea tuturor construcţiilor existente în zonele de trafic aerian ale aeroporturilor, potrivit reglementãrilor internaţionale recunoscute în ţara noastrã.
4.1.10. Asigura organizarea, îndrumarea şi controlul activitãţii de prevenire şi stingere a incendiilor potrivit reglementãrilor aeronautice, instruirea şi atestarea pe posturi a pompierilor civili din aeroporturi.
4.1.11. Asigura proiectarea, executarea şi punerea în funcţiune, prin subunitatile proprii sau prin contracte cu alte unitãţi, a noilor obiective aeroportuare.
4.1.12. Executa şi controleazã desfãşurarea proceselor tehnologice pentru asigurarea protecţiei oamenilor, utilajelor, utilizãrii acestora cu eficienta şi pentru asigurarea protecţiei mediului înconjurãtor.
4.1.13. Elaboreazã şi promoveazã proiecte de acte normative privind norme, reglementãri aeroportuare, aprobarea investiţiilor şi exproprierea terenurilor necesare pentru acestea.
4.1.14. Iniţiazã acţiuni de cooperare tehnico-ştiinţificã cu firme strãine în domeniul sau de activitate.
4.1.15. Organizeazã aprovizionarea tehnico-materialã a aeroporturilor pentru produsele de balanţa şi de import.

4.2. În domeniul operational
4.2.1. Asigura prin organele specializate securitatea aeronavelor ce evolueaza în zona de control a aeroporturilor.
4.2.2. Asigura aplicarea reglementãrilor Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale potrivit anexelor la Convenţia de la Chicago privind aviaţia civilã internationala, precum şi a celorlalte reglementãri aeronautice interne şi internaţionale pe linia activitãţii aeroportuare.
4.2.3. Asigura facilitãţile de infrastructura, protecţia navigaţiei aeriene şi mecano-energetice necesare desfãşurãrii în condiţii de siguranta a transporturilor aeriene de pasageri şi mãrfuri executate de transportatori interni şi externi.
4.2.4. Asigura datele de informare aeronautica operativã interna şi internationala cu privire la starea şi funcţionarea unitãţilor şi mijloacelor din activitatea aeroportuara.
Asigura datele de informare meteorologica, aeronautica, operativã, interna şi internationala, necesare protecţiei meteorologice a zborurilor.
4.2.5. Asigura aplicarea la nivelul aeroporturilor a programului naţional de securitate a aviaţiei civile, colaborind cu forţele militare şi civile destinate acestui scop.
4.2.6. Coordoneazã şi controleazã întocmirea şi calitatea documentelor de mobilizare din subunitati, verifica modul de înştiinţare şi scoatere a personalului şi mijloacelor de alarma în situaţii deosebite.
4.2.7. Participa la planurile de acţiune privind alarmarea, cãutarea şi salvarea aeronavelor aflate în dificultate.
4.2.8. Asigura spaţiile necesare pentru buna desfãşurare a activitãţilor pe aeroporturi, acordind prioritate celor destinate confortului pasagerilor şi fluiditatii traficului aerian.
4.2.9. Organizeazã şi executa controlul tehnic periodic şi omologarea terenurilor şi instalaţiilor aeronautice, în vederea emiterii certificatelor de exploatare şi a prelungirii duratelor lor de valabilitate.
4.2.10. Asigura efectuarea controlului medical al personalului aeronautic şi aeroportuar pentru siguranta zborurilor, potrivit reglementãrilor speciale în acest domeniu, asistenta medicalã de urgenta a publicului în aerogãri şi pe aeroporturi, precum şi respectarea normelor igienico-sanitare în spaţiile aeroportuare destinate activitãţii publice.
4.2.11. Asigura, contra cost, transportul personalului propriu la şi de la locul de munca al pasagerilor între aeroporturi şi agenţii, cu autobuze din parcul propriu al subunitatilor.
4.2.12. Asigura respectarea disciplinei muncii în desfãşurarea proceselor de producţie şi prestaţii aeroportuare, respectarea atribuţiilor de serviciu şi a prevederilor legale de cãtre întregul personal, în baza statutului personalului.
4.2.13. Organizeazã activitatea de management în subunitatile din structura regiei, inclusiv dezvoltarea aplicatiilor informatice, în vederea asigurãrii rapide a tuturor informaţiilor necesare luãrii deciziilor tehnico-economice şi organizatorice.
4.2.14. În cadrul obiectului sau de activitate îşi poate diversifica serviciile în scopul creşterii veniturilor şi satisfacerii cererii serviciilor aeroportuare.

4.3. În domeniul economico-financiar
4.3.1. Realizeazã programarea şi executarea activitãţii economico-financiare, întocmeşte buget de venituri şi cheltuieli, bilanţ contabil, dupã modelele stabilite de Ministerul Finanţelor.
4.3.2. Vireazã la bugetul statului veniturile realizate şi asigura acoperirea cheltuielilor din subvenţii.
4.3.3. Participa la elaborarea programului de dezvoltare a sistemului naţional de aeroporturi şi asigura finanţarea şi realizarea obiectivelor cuprinse în program, urmãrind elaborarea şi avizarea legalã a documentaţiei tehnice de execuţie.
4.3.4. Pregãteşte elementele necesare şi fundamenteazã cu reprezentanţii organelor competente cheltuielile de administraţie şi exploatare aeroportuare, taxele şi tarifele prestaţiilor efectuate.
4.3.5. Închiriazã spaţiile comerciale din aeroporturi, prin subunitatile deţinãtoare, în condiţiile legislaţiei în vigoare.
4.3.6. Identifica şi exploateazã toate sursele de venituri pentru eficientizarea activitãţii pe care o desfãşoarã.
4.3.7. Efectueazã direct operaţiuni de comerţ exterior în domeniul sau de activitate, prin compartimente proprii specializate de export-import, marketing şi conjunctura.
4.4. Administraţia nationala a aeroporturilor se poate afilia la organe şi organisme internaţionale din domeniul aeroportuar, în condiţiile stabilite de lege.
4.5. Consiliul de administraţie poate autoriza subunitatile din structura regiei sa efectueze direct acţiunile legate de domeniul lor de activitate.

III. Patrimoniul

ART. 5
Patrimoniul iniţial al Administraţiei naţionale a aeroporturilor din România este de 2.593.029 mii lei, conform datelor din bilanţul contabil de la 30 iunie 1990, constituit din suma patrimoniului subunitatilor prevãzute în anexa nr. 1.
Administraţia nationala a aeroporturilor din România îşi va definitiva patrimoniul pe baza reevaluarii acestuia în condiţiile prevãzute de lege, activitate ce se va finaliza pînã la data de 31 decembrie 1990.

IV. Structura regiei, drepturile şi obligaţiile unitãţilor din structura Administraţiei naţionale a aeroporturilor din România

ART. 6
Administraţia nationala a aeroporturilor din România aproba înfiinţarea de subunitati, potrivit legii, stabilind relaţiile acestora în cadrul regiei şi cu terţi pentru acte şi fapte juridice din domeniile tehnico-economice, comerciale, administrative, financiare şi altele.
ART. 7
Organizarea şi conducerea subunitatilor din structura se stabilesc de Consiliul de administraţie al regiei.
ART. 8
Închirierea spaţiilor comerciale, a activitãţilor de reclama, precum şi a altor servicii din aeroporturi, este atributul subunitatilor din structura Administraţiei naţionale a aeroporturilor din România, cu respectarea stricta a condiţiilor stabilite de Legea nr. 15/1990.
ART. 9
Subunitatile regiei rãspund în fata Consiliului de administraţie de îndeplinirea tuturor atribuţiilor, responsabilitãţilor şi competentelor încredinţate de aceasta prin hotãrîrile şi deciziile de delegare, precum şi de realizarea sarcinilor rezultate din programele de funcţionare.
ART. 10
Directorii aeroporturilor sînt comandantii unici ai tuturor forţelor şi mijloacelor de paza, apãrare şi securitate, raspunzind de aplicarea reglementãrilor privind apãrarea subunitatilor şi activitãţilor impotriva actelor ilicite.
ART. 11
Subunitatile sînt conduse de un director şi un consiliu director, compus din 5-11 persoane, numit de Consiliul de administraţie al regiei, format din directorul subunitatii, adjunctul acestuia, contabilul şef (şef compartiment economic) şi şefii unor compartimente principale.

V. Organele de conducere ale Administraţiei naţionale a aeroporturilor

ART. 12
Conducerea regiei se asigura prin:
- Consiliul de administraţie;
- directorul general.
ART. 13
Consiliul de administraţie se numeşte prin ordin al ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi amenajãrii teritoriului şi este compus din 15 persoane, dupã cum urmeazã:
- reprezentantul Ministerului Finanţelor;
- reprezentantul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Amenajãrii Teritoriului;
- directorul general al Administraţiei naţionale a aeroporturilor din România;
- 4 ingineri specialişti în domeniul de activitate al Administraţiei naţionale a aeroporturilor din România;
- 2 economişti specialişti în finanţe, management, comerţ şi colaborare internationala;
- 5 directori de subunitati: Bucureşti-Otopeni; Bucureşti-Baneasa; Constanta-Mihail Kogalniceanu; Timişoara; Baza de deservire tehnica şi reparaţii aeroportuare (B.D.T.R.A.);
- 1 jurist.
ART. 14
Consiliul de administraţie îşi desfãşoarã activitatea în baza propriului regulament de funcţionare.
ART. 15
Atribuţiile, rãspunderile şi competentele Consiliului de administraţie sînt urmãtoarele:
15.1. Aproba structura organizatoricã şi funcţionalã a regiei.
15.2. Aproba programele de servicii aeroportuare în corelatie cu cererile beneficiarilor şi resursele tehnice alocate.
15.3. Aproba potrivit legii investiţiile ce urmeazã a fi realizate din fonduri proprii ale Administraţiei naţionale a aeroporturilor din România.
15.4. Propune, potrivit reglementãrilor, investiţiile de amploare ce necesita subvenţii de la bugetul statului.
15.5. Face propuneri pentru împrumuturile pe termen lung sau mediu şi modul de rambursare a acestora.
15.6. Rãspunde de administrarea legalã şi eficienta a întregului patrimoniu.
15.7. Aproba înstrãinarea bunurilor imobile aparţinînd regiei cu o valoare de maximum 10 milioane lei.
15.8. Propune şi aplica tarife şi taxe proprii pentru prestaţiile şi serviciile efectuate.
15.9. Aproba utilizarea fondului valutar, potrivit legii.
15.10. Asigura şi rãspunde de respectarea dispoziţiilor legale privind protecţia mediului înconjurãtor.
15.11. Aproba statutul personalului din Administraţia nationala a aeroporturilor din România.
15.12. Stabileşte, potrivit legii, nivelurile de salarizare a personalului în funcţie de studii şi munca efectiv prestatã, cu respectarea limitei minime legale de salarizare prevãzutã de lege.
15.13. Stabileşte funcţiile şi meseriile specifice aeroportuare.
15.14. Stabileşte şi face propuneri pentru subvenţiile necesare de la bugetul de stat pe destinaţii.
15.15. Aproba orice alte probleme privind activitatea Consiliului de administraţie, cu excepţia celor date, potrivit legii, în competenta altor organe.
ART. 16
Consiliul de administraţie se întruneşte în şedinţe ordinare o data pe luna sau de cîte ori este nevoie, la cererea preşedintelui ori a o treime din membrii sãi.
ART. 17
Pentru luarea unor decizii complexe, Consiliul de administraţie poate atrage în activitatea de analiza consilieri şi consultanţi din diferite sectoare. Activitatea acestora va fi compensata material conform înţelegerii, pe baza de contracte.
ART. 18
În prima luna a fiecãrui an, Consiliul de administraţie prezintã Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Amenajãrii Teritoriului un raport asupra activitãţii desfãşurate de regie în anul precedent şi asupra programului de activitate pentru perioada în curs.
ART. 19
Directorul general al Administraţiei naţionale a aeroporturilor din România este numit de Consiliul de administraţie, cu avizul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi amenajãrii teritoriului. El nu poate ocupa funcţii (remunerate sau nu) în consiliile de administraţie ale unor societãţi comerciale cu capital privat.
ART. 20
Directorul general al Administraţiei naţionale a aeroporturilor din România conduce activitatea curenta a acesteia şi reprezintã regia în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice.
De asemenea, angajeazã şi concediazã personalul aparatului propriu şi numeşte prin decizie conducãtorii unitãţilor subordonate regiei, în conformitate cu prevederile legale.
ART. 21
Veniturile şi cheltuielile Administraţiei naţionale a aeroporturilor din România se stabilesc prin buget de venituri şi cheltuieli pentru fiecare exerciţiu financiar.
ART. 22
Regia realizeazã venituri în lei şi valuta din taxele aeroportuare percepute pentru operaţiunile aeriene, precum şi din încasãri de tarife şi taxe pentru alte prestãri şi servicii aeroportuare.
ART. 23
Pentru dezvoltare şi modernizare, regia autonomã poate dispune, conform legii, asupra unei cote din veniturile nete realizate în valuta şi în lei, potrivit legii.
ART. 24
Administraţia nationala a aeroporturilor din România hotãrãşte cu privire la investiţiile ce urmeazã a fi realizate, în limita competentelor ce-i sînt acordate, stabileşte nivelul surselor proprii de finanţare şi determina volumul subvenţiilor necesare pentru obiectivele de investiţii.
ART. 25
Operaţiunile de încasãri şi plati ale Administraţiei naţionale a aeroporturilor din România şi subunitatilor din structura sa se efectueazã prin conturi în lei şi valuta deschise la unitãţile bancare.
ART. 26
Subunitatile Administraţiei naţionale a aeroporturilor, avînd autonomie funcţionalã limitatã:
- întocmesc buget de venituri şi cheltuieli propriu;
- întocmesc bilanţ contabil şi situaţia principalilor indicatori financiari;
- efectueazã încasãri şi plati în lei şi valuta prin conturi deschise la bãnci;
- primesc direct, utilizeazã şi rãspund de buna gospodãrire a sumelor alocate drept subvenţii de cãtre Administraţia nationala a aeroporturilor din România şi a creditelor de la bãnci.
ART. 27
Decontãrile cu bugetul statului pentru întregul sistem se efectueazã în mod unitar de cãtre Administraţia nationala a aeroporturilor.
ART. 28
Între subunitatile din structura regiei autonome se efectueazã decontãri privind serviciile aeroportuare.
Mijloacele fixe se trec de la o subunitate la alta fãrã plata, cu acordul subunitatilor deţinãtoare.

VI. Relaţii comerciale

ART. 29
Taxele şi tarifele în lei şi valuta pentru aterizari/decolari şi stationari aeronave, precum şi pentru deservire aeroportuara, se stabilesc de cãtre Administraţia nationala a aeroporturilor din România în conformitate cu reglementãrile interne şi internaţionale de aviatie civilã.
Taxele şi tarifele se stabilesc în funcţie de greutatea aeronavelor sau categoria aeroporturilor şi dupã aprobare se publica în Monitorul Oficial.
ART. 30
Prestãrile de servicii şi asigurarea facilitãţilor aeroportuare se fac pe baza de contracte cu beneficiarii (utilizatorii), modul unitar de contractare fiind stabilit de Administraţia nationala a aeroporturilor din România.
ART. 31
În cadrul obiectului sau de activitate, regia autonomã poate, conform legii, sa-şi asigure investiţii pe baza de licitaţie publica prin orice societãţi comerciale din ţara şi strãinãtate.
Adjudecarea licitaţiilor se efectueazã conform prevederilor legale; licitaţiile pentru lucrãrile cu o valoare mai mare de 10 milioane lei se publica în Monitorul Oficial.
Termenele pentru licitaţiile publice sînt de cel puţin 30 de zile de la data publicãrii.

VII. Controlul activitãţii

ART. 32
Gestiunea Administraţiei naţionale a aeroporturilor este controlatã de organele de specialitate ale regiei.

VIII. Dispoziţii referitoare la personal

ART. 33
Personalul Administraţiei naţionale a aeroporturilor din România, de orice categorie sau specialitate, este supus prevederilor statutului personalului, aprobat de Consiliul de administraţie, precum şi prevederilor regulamentelor şi instrucţiunilor specifice.
Prin statut se reglementeazã cel puţin:
- criteriile de angajare, promovare şi autorizare pe post;
- îndatoririle salariaţilor pe nivele ierarhice;
- modul de aplicare a sancţiunilor;
- relaţiile cu persoanele fizice şi juridice din afarã regiei autonome;
- pãstrarea secretului de stat şi de serviciu, limite şi competente privind transmiterea informaţiilor cãtre persoane fizice şi juridice din afarã Administraţiei naţionale a aeroporturilor din România;
- sistemul propriu de salarizare, cu încadrarea în limitele legale;
- sistemul de recompensare;
- alte prevederi specifice referitoare la protecţia socialã a personalului.
ART. 34
Personalul de reprezentare, întreţinere şi exploatare care în desfãşurarea activitãţii intra în relaţii directe cu publicul este obligat sa poarte uniforma regulamentara, în condiţiile legii.
Locurile de munca în care se poarta uniforme, modelele şi însemnele caracteristice se aproba de Consiliul de administraţie.
ART. 35
Personalul încadrat în regia autonomã beneficiazã de asistenta medicalã fãrã plata şi de control periodic, potrivit reglementãrilor aeronautice, contractelor şi convenţiilor speciale încheiate.
ART. 36
Personalul regiei autonome beneficiazã fãrã plata de forme de perfecţionare profesionalã, organizate la locul de munca şi prin Centrul de instruire a personalului aeronautic pe baza de contract, costurile fiind suportate din bugetul de venituri şi cheltuieli al regiei.

IX. Dispoziţii finale

ART. 37
Administraţia nationala a aeroporturilor din România respecta şi rãspunde de aplicarea tuturor prevederilor din legislaţia generalã interna, precum şi din legislaţia specifica şi a reglementãrilor emise de Subsecretariatul de stat pentru aviaţia civilã şi O.A.C.I. (Organizaţia Internationala a Aviaţiei Civile).
ART. 38
Prezentul regulament se completeazã cu celelalte reglementãri legale.

----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016