Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE nr. 1195 din 12 noiembrie 1990  privind organizarea Bancii Comerciale Romane - S.A.    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE nr. 1195 din 12 noiembrie 1990 privind organizarea Bancii Comerciale Romane - S.A.

EMITENT: Guvernul Romaniei
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 129 din 19 noiembrie 1990
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Banca Comercialã Romana se organizeazã ca societate pe acţiuni, cu un capital social subscris de 12.000.000.000 lei, din care 7.000.000.000 lei vãrsat.
ART. 2
Capitalul iniţial vãrsat de 7.000.000.000 lei se asigura de Banca Nationala a României din fondurile existente în bilanţul ei la poziţia "fondul de reevaluare a stocului de metale preţioase".
ART. 3
Pentru desfãşurarea operaţiunilor în valuta se pune la dispoziţia Bãncii Comerciale Romane, din rezerva valutarã, un fond de 40.000.000 dolari S.U.A.
ART. 4
Se aproba statutul de funcţionare al Bãncii Comerciale Romane, prezentat în anexa.
În perioada în care statul este acţionar unic, atribuţiile legale ale Adunãrii generale a actionarilor vor fi îndeplinite de Consiliul imputernicitilor statului.
ART. 5
Structura organizatoricã, numãrul şi structura de personal, statul de funcţii, criteriile de studii şi stagiu pentru funcţiile specifice bãncii, atît pentru administraţia centrala, cît şi pentru unitãţile subordonate, se stabilesc de Consiliul de administraţie al Bãncii Comerciale Romane.
Nivelul de salarizare pentru administraţia centrala este cel prevãzut în Legea nr. 57/1974, anexa nr. VI, iar pentru unitãţile teritoriale, în Hotãrîrea Guvernului României nr. 544/1990.
ART. 6
Personalul care trece de la Banca Nationala a României la Banca Comercialã Romana se considera transferat în interesul serviciului.
ART. 7
Banca Comercialã Romana îşi începe activitatea la 1 decembrie 1990.
Activul şi pasivul, care se preiau de Banca Comercialã Romana de la Banca Nationala a României, se stabilesc prin protocol pe baza bilanţului contabil de la 30 noiembrie 1990.
ART. 8
Cheltuielile ce se efectueazã pînã la 30 noiembrie 1990, necesare organizãrii şi functionarii Bãncii Comerciale Romane, se suporta de Banca Nationala a României.
ART. 9
Anexa face parte integrantã din prezenta hotãrîre.

PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN



ANEXA 1

STATUTUL
Bãncii Comerciale Romane - S.A.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Banca Comercialã Romana se organizeazã, potrivit legii, ca societate pe acţiuni şi funcţioneazã în baza prezentului statut.
În cuprinsul acestui statut Banca Comercialã Romana este denumita banca.
ART. 2
Sediul central al bãncii este în Bucureşti. Banca îşi desfãşoarã activitatea prin sucursale, filiale, agenţii şi reprezentante, în ţara şi strãinãtate, pe baza aprobãrii Consiliului de administraţie al bãncii.
ART. 3
Durata de activitate a bãncii este de 99 ani de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare de cãtre Banca Nationala a României, cu posibilitatea extinderii acestei perioade.
Banca îşi înceteazã activitatea dupã regulile societãţilor comerciale, la propunerea Consiliului de administraţie al bãncii şi aprobarea Adunãrii generale a actionarilor.
ART. 4
Banca are ca obiect de activitate atragerea şi formarea de depozite bãneşti, în lei şi valuta, de la persoane fizice şi juridice, din ţara şi strãinãtate, acordarea de credite pe termen scurt, mediu şi lung, efectuarea de servicii bancare, operaţiuni pentru activitatea de comerţ exterior şi alte operaţiuni bancare, potrivit legii.
CAP. 2
Capitalul şi fondurile bãncii
ART. 5
Capitalul social subscris de stat este de 12.000.000.000 lei, reprezentat prin 2.400.000 acţiuni a 5.000 lei fiecare, putindu-se emite şi titluri cumulative.
Capitalul social vãrsat la înfiinţarea bãncii este în suma de 7.000.000.000 lei.
ART. 6
Acţiunile ce vor fi emise pentru majorarea capitalului nu pot avea valoarea nominalã mai mica decît cea iniţialã şi vor putea fi transmise persoanelor fizice şi juridice din ţara şi strãinãtate. Adunarea generalã a actionarilor va fixa cuantumul noilor emisiuni şi criteriile de subscriere.
Acţiunile sînt indivizibile, iar banca nu recunoaşte decît un singur proprietar pe fiecare acţiune.
Dacã sînt mai mulţi proprietari indivizi asupra unei acţiuni, aceştia vor trebui sa delege o singura persoana pentru a exercita dreptul derivînd din proprietatea ei.
Banca va evidenţia în registrul actionarilor, dupã caz, numele, prenumele, denumirea, domiciliul sau sediul actionarilor cu acţiuni nominative şi va elibera certificate de proprietate, sub semnatura a doi membri ai Consiliului de administraţie.
ART. 7
Acţiunile pot fi nominative sau la purtãtor, forma acestora urmînd a fi stabilitã de Consiliul de administraţie al bãncii. Acţiunile sînt purtãtoare de dividende, determinate în raport cu profitul realizat de banca, care vor fi distribuite actionarilor, anual, dupã încheierea şi aprobarea bilanţului contabil de cãtre Adunarea generalã a actionarilor.
Deţinerea de acţiuni înseamnã implicit acceptarea statutului bãncii şi a hotãrîrilor Adunãrii generale a actionarilor.
ART. 8
Pentru desfãşurarea activitãţii sale, banca constituie urmãtoarele fonduri:
- fondul de rezerva;
- fondul de risc;
- alte fonduri prevãzute de lege.
Fondurile bãncii se constituie, potrivit reglementãrilor legale, din profitul anual şi pot fi utilizate, cu aprobarea Adunãrii generale a actionarilor, pentru finanţarea unor acţiuni economice, financiare, valutare şi de alta natura, în care banca este interesatã, precum şi pentru acoperirea unor pierderi.
CAP. 3
Operaţiunile bãncii
ART. 9
Banca efectueazã operaţiuni bancare şi financiare în ţara şi în strãinãtate, pentru contul sau propriu, al clienţilor bãncii - persoane fizice sau juridice - în numele unor instituţii sau în colaborare cu acestea, precum şi orice alte activitãţi permise de reglementãrile legale în vigoare.
În acest scop, banca:
a) primeşte depozite bãneşti, la vedere şi la termen, de la persoane fizice şi juridice;
b) acorda credite pe termen scurt, cu scadenta de rambursare de pînã la 12 luni, pentru activitãţile de aprovizionare, producţie, desfacere şi prestãri de servicii, precum şi pentru consum gospodãresc şi personal;
c) acorda credite pe termen mediu, cu rambursare pînã la 5 ani, şi pe termen lung, pînã la 25 ani, în condiţiile stabilite de lege, cu asigurarea resurselor corespunzãtoare;
d) efectueazã operaţiuni de scontare a efectelor comerciale în cadrul operaţiunilor de scont şi rescont;
e) efectueazã operaţiuni de încasãri şi plati, în numerar şi virament, pentru clienţii care deschid conturi la banca, pentru livrãri de mãrfuri, prestãri de servicii, executãri de lucrãri şi pentru orice alte operaţiuni bãneşti ale acestora;
f) efectueazã operaţiuni de schimb valutar;
g) acorda clienţilor sãi credite în valuta;
h) emite şi primeşte cecuri sau documente de plata în valuta;
i) primeşte şi emite garanţii pentru angajamentele de plata strãine, proprii sau ale terţilor, sau în favoarea acestora;
j) efectueazã operaţiuni de arbitrajare pe pieţele monetare sub forma de atragere şi constituire de depozite la termen şi vedere, proprii şi ale clienţilor. Banca poate compensa din profitul realizat din aceste operaţiuni eventualele diferenţe nefavorabile;
k) participa, în calitate de asociat sau acţionar, la înfiinţarea unor societãţi sau instituţii bancare, în ţara sau strãinãtate;
l) participa la tranzacţii externe, financiare, de plati şi de credit, încheie cu bãnci şi instituţii financiare strãine angajamente şi convenţii de plati; încheie contracte şi convenţii privind primirea sau acordarea de credite din şi în strãinãtate;
m) încheie aranjamente de corespondent cu bãnci şi instituţii financiare strãine;
n) participa la organizaţii şi organisme internaţionale cu caracter financiar, bancar sau monetar;
o) efectueazã operaţiuni de încasãri şi plati şi alte servicii bancare pentru instituţiile finanţate de la buget sau autofinantate;
p) efectueazã operaţiuni privind executarea de casa a bugetului statului, în limita mandatului primit;
r) cumpara sau vinde, în ţara sau strãinãtate, aur şi alte metale preţioase în lingouri, monede sau medalii;
s) efectueazã orice alte operaţiuni bancare, în ţara şi strãinãtate.
ART. 10
Banca acorda credite prin negociere cu solicitantul, în funcţie de bonitatea şi solvabilitatea acestuia.
Banca este în drept sa solicite, la acordarea creditelor, garanţii asiguratorii cum sînt: bunurile ce se procura din creditul acordat, gajul mobiliar, înscrisuri de valori şi alte efecte de comerţ, ipoteca constituitã asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea debitorilor şi garantilor, scrisori de garanţii bancare, cesiuni şi alte active.
Banca stabileşte, potrivit dispoziţiilor legale, modul de gajare, condiţiile în care bunurile care constituie garanţia creditului rãmîn în pãstrarea clientului beneficiar de credite, precum şi modalitatea în care se poate dispune de acestea.
ART. 11
Creditele se acorda de banca pe baza contractului de împrumut care se încheie cu beneficiarul acestuia şi în care se consemneazã clauzele referitoare la volum, obiect, garanţii, termene de rambursare, dobinda etc.
Contractul de credit are valoare de înscris autentic şi constituie titlu executoriu.
ART. 12
Banca este indreptatita, fata de clienţii care nu-şi îndeplinesc angajamentele sau nu respecta clauzele din contractele de credite, sa dispunã urmãtoarele mãsuri:
a) recuperarea creditelor înainte de termen, atunci cînd se constata înstrãinarea garanţiilor prezentate, utilizarea creditelor în alte scopuri decît acelea pentru care au fost acordate, pãstrarea în condiţii necorespunzãtoare a valorilor materiale aduse în garanţie, sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor din contract;
b) valorificarea, totalã sau parţialã, a înscrisurilor care i-au fost date în garanţie. Banca recupereazã, din sumele rezultate din valorificarea înscrisurilor, creditele acordate, dobinzile şi orice cheltuieli efectuate în legatura cu valorificarea, eventualul surplus remitindu-se împrumutatului;
c) declanşarea, potrivit legii, a procedurii juridice de punere în faliment şi lichidare.
ART. 13
Banca nu va putea dobîndi alte imobile decît cele necesare functionarii sale.
Ea va putea totuşi dobîndi imobile pentru acoperirea creanţelor sale ajunse la scadenta, dar nerestituite de clienţi, fiind însã obligatã sa le valorifice la prima ocazie favorabilã.
ART. 14
Depozitele constituite şi creditele acordate sînt purtãtoare de dobinzi din momentul constituirii şi, respectiv, al acordãrii lor. Dobinda este negociabila.
ART. 15
Banca poate emite, potrivit legii, pe termen scurt, mediu şi lung, obligaţiuni şi alte titluri de credit.
Consiliul de administraţie al bãncii va stabili forma, dobinda şi celelalte condiţii ale obligaţiunilor şi ale titlurilor de credit.
Banca efectueazã, pentru contul sau propriu sau al clienţilor sãi, vînzarea de obligaţiuni, titluri şi alte înscrisuri, precum şi rãscumpãrarea acestora.
ART. 16
Pentru titlurile sau efectele de comerţ primite în pãstrare sau gaj, banca este obligatã sa elibereze clientului o dovada din care sa reiasã toate elementele distinctive, valoarea nominalã, numerele şi seriile ce le poarta, precum şi toate semnele ce le deosebesc de alte titluri purtind aceeaşi denumire.
Banca nu poate incredinta altor persoane sau valorifica înscrisurile primite în pãstrare sau în gaj decît cu încuviinţarea expresã a deponentului sau a constituitorului gajului, cu excepţia situaţiei prevãzute la art. 12 lit. b).
ART. 17
Banca primeşte de la clienţii sãi bilanţurile contabile, contul de profit şi pierderi, situaţia angajamentelor de plata şi orice informaţii şi date referitoare la bonitatea, lichiditatea şi solvabilitatea acestora.
CAP. 4
Conducerea bãncii
ART. 18
Conducerea şi administrarea bãncii sînt asigurate de:
- Adunarea generalã a actionarilor;
- Consiliul de administraţie;
- Comitetul de credit;
- preşedinte şi vicepreşedinţi.
A. Adunarea generalã a actionarilor
ART. 19
Organul de conducere al bãncii este Adunarea generalã a actionarilor, care reprezintã totalitatea proprietarilor de acţiuni. Adunãrile generale sînt ordinare şi extraordinare.
ART. 20
La şedinţele Adunãrii generale a actionarilor pot participa, personal sau prin delegat - pe baza de procura scrisã -, actionarii care fac dovada acestei calitãţi cu propriile acţiuni sau cu certificatul de atestare a proprietãţii asupra acţiunilor.
ART. 21
Norma de participare la şedinţele Adunãrii generale a actionarilor va fi stabilitã de Consiliul de administraţie al bãncii în funcţie de valoarea acţiunilor aflate în proprietatea unui acţionar.
ART. 22
Adunarea generalã ordinarã se întruneşte anual, în locul, ziua şi ora stabilite, care trebuie sa fie fixate înaintea datei de depunere a bilanţului contabil şi a contului de profit şi pierderi.
ART. 23
Adunarea generalã ordinarã este indreptatita sa ia hotãrîri cu privire la:
a) aprobarea bilanţului contabil anual al bãncii şi al contului de profit şi pierderi, dupã ascultarea şi analizarea raportului Consiliului de administraţie al bãncii şi al Comisiei de cenzori;
b) stabilirea cuantumului dividendelor;
c) alegerea şi numirea Consiliului de administraţie şi a Comisiei de cenzori şi stabilirea indemnizaţiei membrilor acestora;
d) numirea preşedintelui, vicepreşedinţilor bãncii, precum şi a preşedintelui Comisiei de cenzori;
e) autorizarea transferului acţiunilor;
f) aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi a programului de activitate, pentru exerciţiul urmãtor;
g) descãrcarea gestiunii anului încheiat.
ART. 24
Adunarea generalã extraordinarã poate fi convocatã de Consiliul de administraţie al bãncii ori de cîte ori se considera necesar.
Convocarea extraordinarã a Adunãrii generale a actionarilor se poate face şi de preşedintele acesteia sau la cererea actionarilor proprietari care reprezintã cel puţin 25% din capitalul social al bãncii.
ART. 25
Adunarea generalã extraordinarã adopta hotãrîri privind:
a) majorarea, reducerea sau reîntregirea capitalului social;
b) emiterea de obligaţiuni şi titluri de credit;
c) participarea cu capital la societãţi comerciale, financiare şi bancare, afilierea sau fuzionarea cu alte instituţii bancare, cu respectarea legii;
d) modificarea statutului bãncii;
e) alte aspecte majore privind activitatea bãncii.
ART. 26
Convocarea şedinţelor Adunãrii generale a actionarilor se publica în Monitorul Oficial cu cel puţin 15 zile înainte de ţinerea acestora şi se afişeazã totodatã la sediul central şi al unitãţilor teritoriale ale bãncii.
ART. 27
Comunicarea prezentei la Adunarea generalã a actionarilor trebuie sa ajungã la sediul central al bãncii cu cel puţin 3 zile înainte de data stabilitã pentru desfãşurarea acesteia.
În perioada dintre data publicãrii convocãrii de participare şi cea de închidere a Adunãrii generale a actionarilor nu este permis nici un transfer de proprietate a acţiunilor.
ART. 28
Şedinţele Adunãrii generale sînt conduse de preşedintele Consiliului de administraţie sau de persoana care îi tine locul, ajutat de un secretar şi 3 supraveghetori pentru numãrarea voturilor şi efectuarea lucrãrilor de secretariat, aleşi prin majoritate simpla de voturi de cãtre participanţii la lucrãri.
ART. 29
Adunãrile generale ale actionarilor se considera legal constituite, pentru a lua decizii, prin participarea unui numãr de acţionari care sa reprezinte cel puţin trei pãtrimi din capitalul bãncii.
ART. 30
Hotãrîrile Adunãrii generale a actionarilor vor fi adoptate cu majoritate absolutã din capitalul social aferent actionarilor prezenţi, în cazul adunãrii ordinare, şi cu cel puţin jumãtate din capitalul social al actionarilor prezenţi în situaţia adunãrilor extraordinare.
ART. 31
În cazul neconstituirii la prima şedinţa a reprezentãrii actionarilor în condiţiile art. 29, Adunarea generalã se reconvoaca pentru un nou termen.
Hotãrîrile luate în a doua şedinţa vor fi considerate valabile independent de numãrul actionarilor prezenţi şi de valoarea capitalului reprezentat de aceştia, cu majoritate simpla de voturi.
ART. 32
Adoptarea hotãrîrilor se poate face prin apel nominal, ridicarea miinii sau prin vot secret, modalitatea urmînd a fi stabilitã la deschiderea şedinţelor.
B. Consiliul de administraţie
ART. 33
Conducerea şi administrarea curenta a bãncii se încredinţeazã de cãtre Adunarea generalã a actionarilor unui Consiliul de administraţie, compus din 15 membri.
Membrii Consiliului de administraţie se desemneazã pe o perioada de 4 ani. Dupã expirarea mandatului oricare dintre aceştia pot fi realeşi, dar nu mai mult de 3 mandate consecutiv.
Preşedintele Consiliului de administraţie este preşedintele bãncii. Din Consiliul de administraţie fac parte şi vicepreşedinţii bãncii.
ART. 34
Membrii Consiliului de administraţie vor trebui sa depunã la casieria bãncii o garanţie care sa reprezinte dublul remuneraţiei lunare.
Garanţia se depune înainte de intrarea în funcţie, rãmîne în casa bãncii şi va putea fi restituitã dupã ce Adunarea generalã a actionarilor a aprobat ultimul bilanţ în exerciţiul cãruia aceştia au funcţionat şi li s-a dat descãrcare de gestiune.
ART. 35
Semnãturile membrilor Consiliului de administraţie vor fi puse la registrul comerţului, o data cu certificatul eliberat de cenzori, din care rezulta depunerea garanţiei.
ART. 36
Şedinţele Consiliului de administraţie al bãncii au loc lunar şi ori de cîte ori este necesar şi se considera valabile numai dacã la acestea sînt prezenţi cel puţin 2/3 din membri.
Deciziile Consiliului de administraţie al bãncii vor fi luate cu majoritate de voturi.
ART. 37
Consiliul de administraţie al bãncii delibereazã asupra problemelor de baza ale activitãţii, cum sînt:
a) bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, precum şi propunerile ce urmeazã sa fie prezentate Adunãrii generale a actionarilor privind destinaţia profitului;
b) politica bãncii privind creditele, resursele şi dobinzile;
c) propunerile ce urmeazã a fi prezentate Adunãrii generale a actionarilor privind rezervele şi eventuala utilizare a acestora;
d) propunerile privind emiterea de acţiuni, obligaţiuni şi titluri de credit şi modul de distribuire a acestora;
e) stabilirea veniturilor şi cheltuielilor bãncii, investiţiilor proprii şi reparaţiilor capitale;
f) regulamentul de ordine interioarã al bãncii, structura organizatoricã, funcţiile, atribuţiile, competentele şi normele de funcţionare;
g) aprobarea infiintarii, desfiinţãrii sau mutãrii sucursalelor, filialelor, agentiilor sau reprezentantelor;
h) stabilirea numãrului de personal al bãncii şi nivelul de salarizare a acestuia atît pentru administraţia centrala, cît şi pentru unitãţile sale;
i) numirea directorilor, adjunctilor acestora şi contabililor şefi din centrala bãncii şi unitãţile teritoriale;
j) numirea Comitetului de credit şi stabilirea competentelor acestuia;
k) aprobarea împuternicirii membrilor Consiliului de administraţie de a semna pentru banca în lipsa preşedintelui;
l) aprobarea comisioanelor, taxelor şi spezelor bancare;
m) normele, instrucţiunile şi cadrul de desfãşurare a operaţiunilor bãncii;
n) alte aspecte ale activitãţii curente.
ART. 38
Banca nu are dreptul sa acorde credite sau alte facilitãţi pentru nici unul din membrii Consiliului de administraţie al bãncii sau sa garanteze împrumuturi pe care aceştia le-ar contracta cu alta instituţie de credit.
ART. 39
Membrii Consiliului de administraţie al bãncii sînt rãspunzãtori de realitatea vãrsãmintelor efectuate de acţionari, dividendele plãtite, existenta şi evidenta corecta a registrelor cerute de lege, îndeplinirea hotãrîrilor Adunãrii generale a actionarilor şi respectarea îndatoririlor legale.
ART. 40
Membrii Consiliului de administraţie al bãncii nu pot ocupa, fãrã autorizarea expresã a acestuia, posturi de membri în consiliile de administraţie sau de directori în alte societãţi bancare şi nici sa participe la asemenea firme ca asociaţi cu rãspundere nelimitatã.
De asemenea, directorii nu pot conduce alte societãţi bancare, comerciale sau industriale; ei nu pot participa în alte societãţi de acest fel, nici în calitate de asociaţi şi nici ca administratori sau directori, afarã de cazurile cînd exercita aceste funcţii cu autorizarea Consiliului de administraţie al bãncii.
ART. 41
Preşedintele angajeazã banca potrivit responsabilitãţilor, sarcinilor şi împuternicirilor stabilite de Consiliul de administraţie al bãncii.
În executarea hotãrîrilor Consiliului de administraţie şi în executarea atribuţiilor proprii, preşedintele Bãncii Comerciale Romane emite, potrivit legii, ordine şi alte acte de dispoziţie.
Atribuţiile şi competentele vicepreşedinţilor se stabilesc de Consiliul de administraţie al bãncii, la propunerea preşedintelui bãncii.
C. Comitetul de credit
ART. 42
Pentru conducerea operativã a activitãţii, Consiliul de administraţie al bãncii poate delega o parte din competentele sale unui Comitet de credit, din care fac parte preşedintele bãncii, vicepreşedinţii şi directorii executivi din administraţia centrala.
ART. 43
Comitetul de credit îndeplineşte sarcinile sale, în cadrul limitelor împuternicirii ce i se da Consiliului de administraţie al bãncii, în deliberãri saptaminale sau ori de cîte ori este necesar.
Comitetul de credit se considera legal constituit în prezenta a cel puţin 2/3 din totalul membrilor sãi, deciziile fiind luate cu majoritate de voturi.
ART. 44
Comitetul de credit este obligat sa prezinte la fiecare şedinţa a Consiliului de administraţie al bãncii registrul sau de deliberãri.
D. Comisia de cenzori
ART. 45
Comisia de cenzori va fi compusa din 5 cenzori şi 2 supleanţi, numiţi de Adunarea generalã a actionarilor. Cel puţin unul dintre cenzori trebuie sa fie expert contabil.
Cenzorii se numesc pe o perioada de 3 ani, putind fi realeşi.
ART. 46
Preşedintele Comisiei de cenzori participa la şedinţele Consiliului de administraţie al bãncii. În cazul un care are un punct de vedere diferit de hotãrîrea luatã de Consiliul de administraţie al bãncii, îl va prezenta în scris acestuia.
ART. 47
Cenzorii sînt obligaţi, înaintea începerii mandatului, sa depunã drept garanţie o suma care sa reprezinte nivelul unei remuneraţii lunare.
ART. 48
Cenzorii sînt obligaţi sa supravegheze gestiunea bãncii, sa verifice bilanţul, contul de profit şi pierderi şi evaluarea corecta a patrimoniului, despre care vor face un raport amãnunţit Consiliului de administraţie şi Adunãrii generale a actionarilor.
Cenzorii sînt obligaţi, de asemenea:
a) sa facã în fiecare luna şi inopinat inspecţia casei, sa verifice existenta obligaţiunilor şi titlurilor de credit proprietatea bãncii sau primite în gaj, cauţiune sau depozit;
b) sa verifice constituirea garanţiilor membrilor Consiliului de administraţie al bãncii;
c) sa supravegheze ca prevederile statutului, precum şi hotãrîrilor Adunãrii generale a actionarilor şi ale Consiliului de administraţie, sa fie aplicate întocmai.
ART. 49
În cazul în care se constata abateri, Comisia de cenzori sau fiecare cenzor în parte va aduce la cunostinta preşedintelui Consiliului de administraţie al bãncii cele constatate.
Dacã acesta nu ia de îndatã mãsurile necesare de îndreptare, cenzorii vor aduce abaterile la cunostinta primei adunãri generale, iar dacã neregulile sînt grave, Comisia de cenzori va convoca în cel mai scurt timp posibil Adunarea generalã extraordinarã, pentru a delibera asupra acestor nereguli.
ART. 50
Comisia de cenzori verifica respectarea de cãtre banca a principiului tratamentului egal al actionarilor privind toate drepturile şi obligaţiile ce le revin. Cenzorii au drept de control asupra operaţiunilor bãncii, putind verifica la sediul central, la sucursale şi filiale, reprezentante sau agenţii orice acte, documente şi registre.
CAP. 5
Dispoziţii finale şi tranzitorii
ART. 51
Anul financiar al bãncii începe la 1 ianuarie şi se încheie la 31 decembrie al fiecãrui an calendaristic.
Consiliul de administraţie al bãncii va asigura întocmirea, la termenele stabilite, a bilanţului contabil, a contului de profit şi pierderi, precum şi a dãrii de seama anuale, pe care le prezintã Adunãrii generale a actionarilor.
ART. 52
Dupã aprobarea de cãtre Adunarea generalã a actionarilor a bilanţului, contului de profit şi pierderi, acestea se publica în Monitorul Oficial şi presa.
ART. 53
Profitul rãmas dupã plata impozitului datorat se repartizeazã pe baza hotãrîrii Adunãrii generale a actionarilor pentru constituirea fondurilor, plata dividendelor şi altor destinaţii.
ART. 54
Titularii de cont sînt obligaţi ca, în termenul stabilit de la data convenitã pentru ridicarea sau expedierea extrasului de cont şi a situaţiilor prin care se comunica executarea operaţiunilor dispuse, sa reclame eventualele neinregistrari sau înregistrãri gresite ale operaţiunilor.
Rãspunderea bãncii înceteazã dacã pînã la expirarea termenului stabilit nu este sesizatã cu reclamaţie scrisã în sensul celor de mai sus.
ART. 55
Banca elaboreazã, cu respectarea legii, norme şi instrucţiuni privind efectuarea operaţiunilor bancare pentru desfãşurarea activitãţii în unitãţile proprii.
ART. 56
Banca şi salariaţii sãi au obligaţia sa pãstreze secretul operaţiunilor.
Relaţii asupra operaţiunilor şi conturilor se dau numai titularilor şi în condiţiile stabilite de lege, organelor de cercetare, procuratura şi judecãtoreşti.
ART. 57
În perioada în care statul este acţionar unic, atribuţiile legale ale Adunãrii generale a actionarilor vor fi îndeplinite de Consiliul imputernicitilor statului pînã la constituirea Adunãrii generale a actionarilor, data la care îşi înceteazã activitatea de drept.
ART. 58
Din Consiliul imputernicitilor statului fac parte reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Bãncii Naţionale a României, Agenţiei naţionale pentru privatizare, Agenţiei romane pentru promovarea investiţiilor şi a asistenţei economice din strãinãtate, precum şi specialişti din Banca Comercialã Romana.
Consiliul este format din 11 membri.
Preşedintele şi vicepreşedinţii bãncii sînt numiţi, în perioada în care funcţioneazã Consiliul imputernicitilor statului, de cãtre guvern.
Membrii Consiliului imputernicitilor statului numiţi pînã la constituirea Adunãrii generale a actionarilor îşi pãstreazã calitatea de angajaţi la unitatea din care provin, precum şi toate drepturile şi obligaţiile derivînd din aceasta.
ART. 59
Consiliul imputernicitilor statului are urmãtoarele atribuţii principale;
a) numeşte preşedintele Comisiei de cenzori;
b) numeşte membrii Consiliului de administraţie şi Comisiei de cenzori şi stabileşte competentele şi rãspunderile acestora;
c) aproba remunerarea preşedintelui Comisiei de cenzori şi membrilor acesteia şi fixeazã indemnizaţia membrilor Consiliului de administraţie;
d) analizeazã şi aproba bilanţul, contul de profit şi pierderi, destinaţia şi repartizarea beneficiului şi recompensele ce se acorda funcţionarilor, precum şi descãrcarea de gestiune pe baza raportului Consiliului de administraţie asupra activitãţii bãncii şi a raportului Comisiei de cenzori;
e) aproba programul de activitate şi bugetul pentru anul financiar urmãtor;
f) aproba înfiinţarea, desfiinţarea sau mutarea de sucursale, filiale, agenţii sau reprezentante ale bãncii;
g) aproba plasarea unei pãrţi din mijloacele financiare ale fondului de rezerva şi ale fondurilor cu destinaţie specialã în titluri ale statului şi alte valori;
h) hotãrãşte cu privire la mãrirea sau reducerea capitalului social, la modificarea numãrului de acţiuni sau a valorii nominale a acestora;
i) hotãrãşte cu privire la fuzionarea, afilierea la alte organisme bancare, dizolvarea şi lichidarea bãncii;
j) hotãrãşte asupra modificãrii statutului şi a contractului de societate;
k) aproba emisiunea de obligaţiuni şi titluri de credit;
l) hotãrãşte cu privire la actionarea în justiţie a membrilor Consiliului de administraţie, a directorilor şi a directorilor adjuncţi din centrala şi teritoriu, a cenzorilor, pentru paguba pricinuitã bãncii;
m) hotãrãşte orice alte mãsuri prevãzute de lege.
Hotãrîrile în problemele prevãzute la lit. i) şi j) vor putea fi aduse la îndeplinire numai dupã aprobarea lor de cãtre guvern.
ART. 60
Pentru luarea unor decizii ce necesita o analiza complexa, Consiliul imputernicitilor statului poate atrage în activitatea de analiza consilieri şi consultanţi din diferite sectoare. Activitatea acestora va fi compensata material conform înţelegerii pe baza de contract.
ART. 61
Consiliul imputernicitilor statului îndeplineşte orice alte atribuţii care deriva din legislaţia în vigoare, precum şi din statutul bãncii.
ART. 62
Pînã la constituirea Adunãrii generale a actionarilor, membrii Consiliului de administraţie şi ai Comisiei de cenzori nu depun garanţie.
ART. 63
Prevederile prezentului statut se completeazã cu dispoziţiile Legii privind societãţile comerciale, de la data intrãrii în vigoare a acesteia.
------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016