Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE nr. 11 din 29 ianuarie 1997  pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind aplicarea   Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, stabilite prin   Hotarirea Guvernului nr. 20/1996     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE nr. 11 din 29 ianuarie 1997 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind aplicarea Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, stabilite prin Hotarirea Guvernului nr. 20/1996

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 16 din 4 februarie 1997
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Normele metodologice privind aplicarea <>Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului, anexa la <>Hotãrîrea Guvernului nr. 20/1996 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 16 din 23 ianuarie 1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Imobilele cu destinaţia de locuinţe trecute ca atare în proprietatea statului, cu titlu, sînt acele imobile care erau folosite ca locuinţe şi care au fost preluate în proprietatea statului cu respectarea legilor şi decretelor în vigoare la data respectiva, cum sînt: <>Decretul nr. 92/1950 , <>Decretul nr. 111/1951 , <>Decretul nr. 142/1952 , <>Legea nr. 4/1973 şi <>Decretul nr. 223/1974 ."
2. Articolul 1 alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Prin imobil trecut în proprietatea statului potrivit <>Decretului nr. 92/1950 se înţelege imobilele naţionalizate cu respectarea prevederilor art. I pct. 1-5 şi ale art. II din decrete, precum şi cu respectarea identitãţii între persoana menţionatã ca proprietar în listele-anexa la decret şi adevãratul proprietar al imobilului la data nationalizarii."
3. Articolul 1 se completeazã cu alineatele (4), (5) şi (6), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Locuintele care au fost preluate de stat cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare la data respectiva sau care au intrat în posesia acestuia în condiţiile inexistentei unei reglementãri legale care sa reprezinte temeiul juridic al constituirii dreptului de proprietate al statului sînt considerate ca fiind trecute fãrã titlu în posesia acestuia şi nu intra sub incidenta <>Legii nr. 112/1995 .
(5) Imobilele care nu intra sub incidenta <>Legii nr. 112/1995 şi pentru care nu exista titlu valabil constituit în favoarea statului pot face obiectul cererilor de restituire sau de acordare a despãgubirilor, formulate de persoanele îndreptãţite pe cale judecãtoreascã, potrivit dreptului comun.
(6) În cazul în care pe rolul instanţelor judecãtoreşti se afla cereri referitoare la imobilele prevãzute la alin. (5), procedurile administrative reglementate de <>Legea nr. 112/1995 , de restituire în natura, de acordare de despãgubiri sau de vînzare cãtre chiriaşi, se suspenda de drept pînã la soluţionarea definitiva şi irevocabilã a cererilor respective."
4. Dupã articolul 1 se introduce articolul 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 1^1. - (1) Prin expresia apartamente libere, în sensul art. 2 alin. 1 din lege, se înţelege:
a) apartamentele care la data 22 decembrie 1989 nu erau locuite de persoane fizice în temeiul unui contract de închiriere încheiat cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare;
b) apartamentele care la data intrãrii în vigoare a legii nu mai erau locuite de persoane fizice sau juridice în temeiul unui contract de închiriere încheiat cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare;
c) apartamentele eliberate dupã data intrãrii în vigoare a legii, prin încetarea, în orice modalitate, a contractului de închiriere.
(2) Contractelor de închiriere încheiate pentru apartamentele prevãzute la alin. (1) lit. c), dupã eliberarea acestora, le sînt aplicabile dispoziţiile legale privind nulitatea actelor juridice."
5. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) În sensul dispoziţiilor art. 4 din le ge, de prevederile acesteia beneficiazã cetãţenii romani, atît cei care îşi au domiciliul sau resedinta la ţara, cît şi cei care îşi au domiciliul sau resedinta în strãinãtate.
(2) Fostul proprietar sau moştenitorii acestuia trebuie sa aibã cetãţenia romana la data formularii cererii sau sa facã dovada declansarii procedurii legale pentru obţinerea cetateniei romane în termenul prevãzut la art. 14 din lege. Restituirea în natura sau plata despãgubirilor se face dupã dobindirea cetateniei. Aceste prevederi sînt aplicabile în mod corespunzãtor şi rudelor pînã la gradul al doilea ale fostului proprietar în viata, prevãzute la art. 5 alin. 5 din lege.
(3) Calitatea de cetãţean roman a chiriaşului trebuie sa existe la data formularii cererii de cumpãrare şi sa se menţinã pînã în momentul închirierii contractului de vînzare-cumpãrare în condiţiile art. 9 din lege."
6. Dupã articolul 4 se introduce articolul 4^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 4^1. - Dreptul de a cumpara apartamentele în care locuiesc, potrivit art. 9 din lege, îl au numai chiriaşii care, avînd un contract de închiriere valabil încheiat, ocupau apartamentele respective la data intrãrii în vigoare a legii."
7. Articolul 8 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Locuintele declarate monumente istorice şi din patrimoniul cultural naţional sînt cele aflate în evidenta aprobatã de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice."
8. Articolul 8 alineatele (2)-(6) se abroga.
9. Dupã articolul 9 se introduc articolele 9^1 şi 9^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 9^1. - Contractelor de vînzare-cumpãrare la care se referã art. 9 din lege le sînt aplicabile dispoziţiile legale privind nulitatea actelor juridice, dacã:
a) au ca obiect imobilele menţionate la art. 1 alin. (4) din prezentele norme metodologice;
b) sînt încheiate de chiriaşi care nu indeplineau condiţiile cerute de art. 4^1 din prezentele norme metodologice;
c) dacã încheierea acestora are loc cu nerespectarea prevederilor art. 9 alin. 6 şi 8 şi ale art. 10 din lege.
Art. 9^2. - (1) Atunci cînd comisiile locale şi judeţene, respectiv comisiile de sector şi a municipiului Bucureşti, pentru aplicarea <>Legii nr. 112/1995 sau unitãţile specializate care vînd locuinţe în condiţiile <>Legii nr. 112/1995 au indicii ca o locuinta face parte din categoria imobilelor menţionate la art. 1 alin. (4) din prezentele norme metodologice ori din aceea a imobilelor exceptate de la vînzare în conformitate cu art. 10 din lege, ele au obligaţia sa întreprindã toate demersurile necesare pentru clarificarea situaţiei juridice a locuinţelor, suspendind, totodatã, pentru o perioada de cel mult 6 luni, procedura de restituire în natura, de acordare a despãgubirilor sau, dupã caz, de încheiere a contractului de vînzare-cumpãrare.
(2) Membrii consiliilor locale şi judeţene, respectiv ai comisiilor de sector şi a municipiului Bucureşti, pentru aplicarea <>Legii nr. 112/1995 , conducãtorii şi salariaţii unitãţilor specializate care vînd locuinţe în condiţiile <>Legii nr. 112/1995 sînt obligaţi sa repare integral prejudiciul cauzat prin neexecutarea culpabilã a obligaţiei care le revine potrivit alin. (1)."
9. Articolul 33 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - În situaţiile de vînzare cãtre chiriaşi a apartamentelor şi, cînd este cazul, a anexelor gospodãreşti şi a garajelor aferente, dreptul de proprietate se dobîndeşte şi asupra terenului aferent, cu respectarea dispoziţiilor art. 26 alineatul ultim din lege."
10. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - Sînt îndreptãţiţi sa primeascã despãgubiri potrivit legii şi foştii proprietari ai imobilelor legal trecute în proprietatea statului şi care au avut destinaţia de locuinta la data preluãrii de cãtre stat, dar ulterior au primit o alta destinaţie, cum ar fi: şcoli, grãdiniţe, dispensare, spaţii administrative sau comerciale ori altele asemenea."
11. Articolul 37 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pe versoul ordinului de plata, vinzatorul va mentiona: suma încasatã din vînzarea apartamentelor, suma reţinutã, reprezentind comisionul de 1%, precum şi suma rãmasã şi virata în contul Fondului extrabugetar conform <>Legii nr. 112/1995 ; comisionul de 1% se calculeazã asupra întregului preţ al apartamentului şi se reţin integral din prima plata care se face la încheierea contractului de vînzare-cumpãrare."
12. La articolul 41 alineatul (6), dupã litera b) se introduce litera b)^1, cu urmãtorul cuprins:
"b)^1 solicita relaţii şi acte doveditoare, de la petenti sau de la orice autoritãţi ori instituţii publice, pe baza cãrora sa se poatã determina dacã locuinta a fost trecutã în proprietatea statului cu respectarea prevederilor legale în vigoare la data respectiva, conform art. 1 alin. (2) şi (3) din prezentele norme metodologice;"
13. La articolul 41 alineatul 10, dupã litera b) se introduce litera b)^1, cu urmãtorul cuprins:
"b)^1 determina, pe baza lucrãrilor efectuate de comisia localã, conform alin. (6) lit. b)^1, dacã locuinta a fost trecutã în proprietatea statului cu respectarea prevederilor legale în vigoare la data respectiva, în sensul art. 1 alin. (2) şi (3) din prezentele norme metodologice. Comisiile judeţene, respectiv Comisia municipiului Bucureşti, pot restitui dosarele cãtre comisiile locale, în cazul în care apreciazã ca acestea din urma nu şi-au îndeplinit în mod corespunzãtor atribuţiile prevãzute la alin. (6) lit. b)^1. Inexistenta sau irelevanta relaţiilor şi actelor aflate la dosar face sa se prezume, pînã la proba contrarã, legalitatea trecerii locuinţei în proprietatea statului;"
14. Dupã articolul 45 se introduce articolul 45^1, cu urmãtorul cuprins:
"<>Art. 45^1. - Dispoziţiile de protecţie a chiriaşilor cuprinse în Legea nr. 17/1994 pentru prelungirea sau reînnoirea contractelor de închiriere privind unele suprafeţe locative, precum şi în <>Legea locuinţei nr. 114/1996 , sînt aplicabile."
ART. 2
Normele metodologice privind aplicarea <>Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţie de locuinţe, trecute în proprietatea statului, stabilite prin <>Hotãrîrea Guvernului nr. 20/1996 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 16 din 23 ianuarie 1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, inclusiv cele aduse prin prezenta hotãrîre, se vor republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dîndu-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
-----------------
Ministru justiţiei,
Valeriu Stoica

Ministru delegat pe lîngã primul-ministru
pentru coordonarea Secretariatului General
al Guvernului şi a Departamentului
pentru Administraţie Publica Localã,
Remus Opris

Ministrul lucrãrilor publice şi
amenajãrii teritoriului,
Nicolae Noica

Ministrul culturii,
Ion Caramitru

-------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016