Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARIRE Nr. 1.181 din 13 noiembrie 1996  pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea examenului pentru atribuirea calitatii de expert contabil si de contabil autorizat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARIRE Nr. 1.181 din 13 noiembrie 1996 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea examenului pentru atribuirea calitatii de expert contabil si de contabil autorizat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 303 din 22 noiembrie 1996
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Regulamentul privind organizarea examenului pentru atribuirea calitãţii de expert contabil şi de contabil autorizat, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrîre.
ART. 2
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri se abroga <>Hotãrîrea Guvernului nr. 316/1995 referitoare la aprobarea Regulamentului privind organizarea examenelor pentru dobindirea calitãţii de expert contabil şi de contabil autorizat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 95 din 19 mai 1995.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul învãţãmîntului,
Liviu Maior

Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Florin Georgescu


ANEXA 1

REGULAMENT
privind organizarea examenului pentru atribuirea calitãţii
de expert contabil şi de contabil autorizat

CAP. 1
Organizarea examenelor
ART. 1
Examenul pentru atribuirea calitãţii de expert contabil şi de contabil autorizat se organizeazã de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi, denumit în continuare Corpul, potrivit prevederilor prezentului regulament.
Examenele pot fi organizate în centrele universitare din municipiile Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi şi Timişoara, de regula o data pe an. În cazuri excepţionale, examenele se pot organiza de doua ori pe an. Prin ordinul de numire a comisiilor de examinare pot fi stabilite şi alte centre universitare pentru organizarea examenelor de atribuire a calitãţii de contabil autorizat.
ART. 2
Candidaţii pot susţine examenul în oricare dintre centrele în care acesta se organizeazã, potrivit art. 1.

CAP. 2
Acordarea calitãţii de expert contabil şi de contabil autorizat
ART. 3
Calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat se atribuie de cãtre comisiile de examinare stabilite prin ordin comun al ministrului finanţelor şi al ministrului învãţãmîntului, prin care se va stabili şi numãrul de candidaţi pentru fiecare comisie de examinare.
ART. 4
În comisiile de examinare vor fi numite cadre didactice universitare, experţi contabili, cîte un delegat care reprezintã Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei, specialişti în domeniul disciplinelor de examen şi secretarul filialei Corpului din judeţul şi, respectiv, din municipiul Bucureşti, în raza cãruia se organizeazã examenul.
ART. 5
În vederea numirii comisiilor de examinare, conform art. 3, Corpul va comunica Ministerului Finanţelor şi Ministerului Învãţãmîntului propuneri privind pe membrii acestora, cu cel puţin 10 zile înainte, data la care se organizeazã sesiunea de examene, precum şi numãrul candidaţilor înscrişi sa susţinã examenul, pentru fiecare centru.
ART. 6
Candidaţilor declaraţi admişi de cãtre comisiile de examinare li se elibereazã certificate de atribuire a calitãţii de expert contabil şi, respectiv, de contabil autorizat cu studii economice superioare sau de contabil autorizat cu studii economice medii, dupã caz. În baza certificatelor, deţinãtorii acestora se pot înscrie în Tabloul Corpului, în vederea exercitãrii profesiei, în care scop vor primi legitimatia de membru.
Profesia de expert contabil sau de contabil autorizat nu poate fi exercitatã numai în baza certificatului de atestare a calitãţii respective.
ART. 7
Certificatele de atribuire a calitãţii de expert contabil şi, respectiv, de contabil autorizat se tiparesc şi se numeroteaza în regim special, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1 la prezentul regulament. Organizarea evidentei şi a gestiunii acestora se stabileşte prin norme aprobate de Consiliul superior al Corpului, pentru care acesta poarta intreaga rãspundere.
ART. 8
Certificatele completate corespunzãtor, din care sa rezulte calitatea obţinutã, respectiv de expert contabil, contabil autorizat cu studii superioare sau contabil autorizat cu studii medii, şi semnate de preşedintele şi de secretarul comisiei de examinare se elibereazã titularilor sub semnatura.

CAP. 3
Înscrierea candidaţilor
ART. 9
Pentru susţinerea examenului, fiecare candidat care îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 4 şi, respectiv, la <>art. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 42/1995 , depune la sediul filialei Corpului, în a carei raza de activitate îşi are domiciliul, cererea de înscriere în care va preciza centrul la care doreşte sa susţinã examenul.
A. - Pentru examenul de expert contabil, cererea este însoţitã de :
a) certificatul medical din care sa rezulte ca este apt pentru exercitarea profesiei;
b) copia legalizatã de pe actul de studii din care sa rezulte ca are studii economice superioare cu diploma recunoscuta de Ministerul Învãţãmîntului;
c) dovada corespunzãtoare din care sa rezulte ca are practica în specialitate de cel puţin 3 ani în cazul în care este licenţiat în specialitatea contabilitate-finanţe şi de cel puţin 5 ani în cazul în care este licenţiat în alte specialitãţi din cadrul învãţãmîntului superior economic decît cea de contabilitate-finanţe;
d) certificatul de cazier judiciar cu termen de valabilitate neexpirat.
B. - Pentru examenul de contabil autorizat, cererea este însoţitã de :
a) certificatul medical din care sa rezulte ca este apt pentru exercitarea profesiei;
b) copia legalizatã de pe actul de studii din care sa rezulte ca îndeplineşte cerinţele legii. Condiţia de studii este îndeplinitã în cazul licenţiaţilor facultãţilor cu profil economic, absolvenţilor liceelor comerciale, financiare, ai şcolilor tehnice de administraţie economicã, ai liceelor economice şi de drept administrativ, ai şcolilor postliceale cu durata de 2 ani, în specialitatea contabilitate sau finanţe;
c) dovada corespunzãtoare din care sa rezulte ca are practica în specialitatea contabilitate de cel puţin 2 ani în cazul în care are studii economice superioare şi de cel puţin 4 ani în cazul în care are studii economice medii;
d) certificatul de cazier judiciar cu termen de valabilitate neexpirat.
ART. 10
Se considera practica în specialitate activitãţile desfãşurate în domeniul financiar-contabil, fiscal şi bancar, de metodologie financiar-contabila, fiscalã şi bancarã, de control financiar-contabil, fiscal şi bancar, precum şi în învãţãmînt la disciplinele: Contabilitate, Finanţe, Control financiar, Expertiza contabila, Analiza financiarã şi alte discipline cu profil financiar-contabil.
ART. 11
La cererea de înscriere prevãzutã la art. 9, pe lîngã documentele menţionate la lit. A şi B, candidaţii anexeazã curriculum vitae potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentul regulament, care se completeazã şi se semneazã pe propria rãspundere a acestora.
ART. 12
Candidaţilor reusiti la examen şi care au declarat date nereale li se anuleazã certificatul de atribuire a calitãţii de expert contabil sau de contabil autorizat, iar dacã au fost înscrişi în Tabloul Corpului, vor fi radiati. Totodatã, pentru faptele respective vor fi sesizate organele de cercetare penalã.
ART. 13
Înscrierea candidaţilor la examen în catalog se face de cãtre secretarii comisiilor de examinare pe baza cererilor şi, respectiv, a tabelelor transmise cu cel puţin 15 zile înainte de data la care se organizeazã examenul, de cãtre filialele de la care provin candidaţii, confirmate prin semnatura de cãtre preşedinţii acestora.
ART. 14
Catalogul se întocmeşte pe judeţe în ordinea alfabetica a candidaţilor şi cuprinde rubricile: numãrul curent, numãrul legitimatiei, numele şi prenumele candidaţilor, disciplinele de examinare şi notele obţinute.
ART. 15
Candidaţii primesc legitimatii cu fotografia personalã, cuprinzînd numele şi prenumele, numãrul din catalog şi judeţul din care provin.
O legitimatie similarã se întocmeşte pentru fiecare candidat, care se aplica pe banca în care acesta susţine probele scrise.
ART. 16
Accesul în sala de examinare se face numai pe baza legitimatiei şi a buletinului de identitate, cînd se face şi prezenta.

CAP. 4
Disciplinele de examen
ART. 17
Disciplinele de examen pentru atribuirea calitãţii de expert contabil sau de contabil autorizat, dupã caz, sînt:
a) pentru atribuirea calitãţii de expert contabil: Contabilitate, Fiscalitate, Drept, Audit, Evaluarea economicã şi financiarã a întreprinderilor, Control financiar şi Expertiza contabila;
b) pentru atribuirea calitãţii de contabil autorizat, în cazul candidaţilor cu studii economice superioare: Contabilitate, Fiscalitate, Drept, Audit, Evaluarea economicã şi financiarã a întreprinderilor şi control financiar;
c) pentru atribuirea calitãţii de contabil autorizat, în cazul candidaţilor cu studii economice medii: Contabilitate, Fiscalitate, Drept.
ART. 18
Tematica şi bibliografia în baza cãrora se pregãtesc candidaţii se stabilesc anual de cãtre Corp cu avizul consultativ al Ministerului Finanţelor, pentru fiecare disciplina, şi se vor baza pe reglementãri legale. Acestea se actualizeazã permanent şi vor fi publicate în revista editata de Corp şi afişate la sediul fiecãrei filiale, cu cel puţin 60 de zile înainte de fiecare examen.

CAP. 5
Probele de examen
ART. 19
Verificarea nivelului de pregãtire teoreticã şi practica a candidaţilor se face prin examene scrise şi orale, diferenţiate în funcţie de calitatea de expert contabil sau de contabil autorizat, pentru care aceştia s-au înscris.
ART. 20
Pentru atribuirea calitãţii de expert contabil, examenul consta în:
(1) susţinerea a doua probe scrise cuprinzînd subiecte din disciplinele:
a) Contabilitate, Fiscalitate, Drept, cu o durata pentru elaborarea raspunsurilor de 5 ore;
b) Audit, Evaluarea economicã şi financiarã a întreprinderilor, Control financiar şi Expertiza contabila, cu o durata pentru elaborarea raspunsurilor de 5 ore;
(2) o proba orala care consta în susţinerea în fata comisiei de examinare a unui studiu de caz pe probleme din domeniile financiar-contabil, fiscal şi de audit, elaborat în prealabil de candidat, pe baza tematicii de examen.
ART. 21
Pentru atribuirea calitãţii de contabil autorizat examenul consta în susţinerea urmãtoarelor probe:
(1) Pentru candidaţii cu studii economice superioare:
a) o proba scrisã cuprinzînd subiecte din disciplinele Contabilitate, Fiscalitate şi Drept, cu o durata pentru elaborarea raspunsurilor de 5 ore;
b) o proba scrisã cuprinzînd subiecte din disciplinele: Audit, Evaluarea economicã şi financiarã a întreprinderilor şi Control financiar, cu o durata pentru elaborarea raspunsurilor de 4 ore;
c) o proba orala care consta în susţinerea în fata comisiei de examinare a unui studiu de caz pe probleme din domeniile financiar-contabil, fiscal şi de audit, elaborat în prealabil de candidat, pe baza tematicii de examen.
(2) Pentru candidaţii cu studii economice medii:
a) o proba scrisã cuprinzînd subiecte din disciplinele: Contabilitate, Fiscalitate şi Drept, cu o durata pentru elaborarea raspunsurilor de 5 ore;
b) o proba orala care consta în raspunsuri la subiectele înscrise pe biletul extras de candidat şi care va cuprinde cel puţin cîte un subiect din disciplinele: Contabilitate, Fiscalitate şi Drept.
ART. 22
Aprecierea raspunsurilor candidaţilor atît la probele scrise, cît şi la cele orale cu note de la 0 la 10, la fiecare disciplina.
ART. 23
Pentru a fi declaraţi admişi, candidaţii trebuie sa obţinã urmãtoarele rezultate:
a) pentru calitatea de expert contabil, cel puţin nota 7 (şapte) la proba scrisã pentru disciplina Contabilitate şi cel puţin 5 (cinci) la fiecare dintre celelalte discipline. Nota de promovare la susţinerea studiului de caz sa nu fie mai mica de 8 (opt), iar media generalã sa nu fie mai mica de 7 (şapte);
b) pentru calitatea de contabil autorizat, cel puţin nota 6 (şase) la disciplina Contabilitate, atît la proba scrisã, cît şi la cea orala şi cel puţin nota 5 (cinci) la fiecare dintre celelalte discipline, atît la probele scrise, cît şi la cele orale, iar media generalã sa nu fie mai mica de 6 (şase). În cazul candidaţilor cu studii economice superioare, nota de promovare la susţinerea studiului de caz este de minimum 8 (opt).
ART. 24
Pe baza notelor înscrise în catalogul examenului, semnat de toţi membrii comisiei, preşedintele secretarul întocmesc procesul-verbal de stabilire a rezultatului examenului în 3 (trei) exemplare, dintre care: originalul se transmite Consiliului superior al Corpului, un exemplar se afişeazã la sediul filialei din judeţul în care s-a organizat examenul şi unul se arhiveaza la aceeaşi filiala.
ART. 25
Impotriva rezultatului obţinut, candidaţii pot face contestaţii pe care le depun la preşedintele comisiei de examinare. Acesta împreunã cu membrii examinatori la disciplinele contestate vor reexamina lucrãrile respective şi vor comunica celor în cauza concluziile desprinse, despre care se face menţiune în procesul-verbal de stabilire a rezultatului examenului. Candidaţii cãrora li se admit contestaţiile susţin probele orale cu comisia de examinare respectiva, potrivit programãrii stabilite de aceasta.
Nu se primesc contestaţii la nota acordatã de comisia de examinare la susţinerea studiului de caz.
Hotãrîrile comisiei sînt definitive.
ART. 26
Secretarul comisiei de examinare are obligaţia ca, în termen de 20 de zile de la data la care comisia de examinare şi-a incetata activitatea, sa comunice filialelor la care s-au înscris candidaţii rezultatele obţinute de aceştia, pe baza proceselor-verbale, şi sa transmitã lucrãrile scrise care se depun la dosarul personal al fiecãrui candidat.
ART. 27
Persoanele fizice strãine, care nu au domiciliul în România, pot exercita activitatea de expert contabil sau de contabil autorizat, dacã în ţãrile lor au aceasta specializare, în condiţiile stabilite prin convenţii bilaterale încheiate în acest scop de România cu ţãrile din care provin, şi dacã au promovat examenul vizind cunoaşterea legislaţiei naţionale în domeniul organizãrii şi functionarii societãţilor comerciale, precum şi a celei fiscale şi contabile.
Examenul prevãzut la alin. 1 se organizeazã de cãtre Corp la disciplinele: Contabilitate, Fiscalitate şi Drept, precum şi de probleme de deontologie a profesiei, iar condiţiile de numire a comisiilor şi de acordare a dreptului de exercitare a profesiei sînt cele prevãzute în prezentul regulament.

CAP. 6
Stabilirea subiectelor de examen
ART. 28
Subiectele de examen se stabilesc pentru fiecare sesiune de cãtre o comisie de examinare centrala, numita în condiţiile art. 3 din prezentul regulament.
ART. 29
Subiectele pentru disciplinele care fac obiectul probelor scrise se elaboreazã într-un numãr de cel puţin 10 variante şi vor acoperi tematica şi bibliografia obligatorie, valabile pentru sesiunea respectiva.
ART. 30
Pentru toate subiectele, comisia de examinare elaboreazã baremuri de note şi soluţiile legale.
ART. 31
Subiectele la probele scrise sînt unice, valabile pentru toate centrele.
ART. 32
Preşedintele comisiei de examinare centrale extrage cîte o varianta cu subiectele elaborate pentru fiecare proba şi le multiplica într-un numãr egal cu cel al comisiilor de examinare numite potrivit art. 3 din prezentul regulament. În acelaşi numãr de exemplare se multiplica baremurile de notare şi soluţiile legale.
ART. 33
Subiectele, baremurile de notare şi soluţiile se sigileaza în plicuri separate, asigurindu-se confidenţialitatea. Plicurile se predau sub semnatura fiecãrui preşedinte al comisiei de examinare, cu cel mult 48 de ore înaintea datei de organizare a examenului.
ART. 34
Plicurile cuprinzînd subiectele la probele scrise se desigileaza în prezenta comisiei de examinare şi a candidaţilor, iar cele cu baremurile de notare şi cu soluţiile la subiectele practice se desigileaza în prezenta comisiei de examinare, dupã elaborarea lucrãrilor şi dupã depunerea acestora la comisie.
Respectarea acestor prevederi se dovedeşte prin menţionarea lor pe plicuri şi prin semnãturile membrilor comisiei.
ART. 35
Pentru probele orale, comisia de examinare centrala stabileşte un numãr cît mai mare de subiecte pentru fiecare disciplina, astfel încît sa se evite reluarea acestora. Subiectele astfel elaborate se sigileaza în plicuri separate, pentru fiecare disciplina, în prezenta comisiei de examinare, asigurindu-se confidenţialitatea. Plicurile se predau preşedinţilor comisiilor de examinare în condiţiile reglementate la art. 33 din prezentul regulament.
ART. 36
Desigilarea plicurilor cu subiectele orale se face în prezenta candidaţilor şi a comisiei de examinare, operaţiune despre care se face menţiune pe fiecare plic, şi se semneazã de cãtre membrii comisiei.

CAP. 7
Dispoziţii finale
ART. 37
Remunerarea membrilor comisiilor de examinare, cheltuielile de transport, cazare şi diurna, în condiţiile legii, se suporta de cãtre Corp din sumele încasate drept taxe de participare la examen.
ART. 38
Examenele pentru atribuirea calitãţii de expert contabil sau de contabil autorizat sînt nule de drept, dacã sînt organizate în alte condiţii decît cele prevãzute în prezentul regulament.
ART. 39
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul regulament.


ANEXA 1

CORPUL EXPERŢILOR CONTABILI
ŞI CONTABILILOR AUTORIZAŢI

CERTIFICAT DE ATRIBUIRE
A CALITĂŢII DE EXPERT CONTABIL/CONTABIL AUTORIZAT

Seria .......... nr. .......

Eliberat de Comisia de examinare, numita prin Ordinul comun al ministrului finanţelor şi al ministrului învãţãmîntului nr. ........ din data: ziua ....... luna ......... anul ......, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 22/1996.

Numele şi prenumele (cu iniţialã tatãlui) titularului ...............................................................................

Locul şi data naşterii: comuna ..............., judeţul ...................
(municipiul Bucureşti) - sectorul ......, ziua ........, luna ......, anul .....

Domiciliul stabil al titularului: judeţul (municipiul Bucureşti - sectorul),
............, str. .............. nr. ........, blocul ........, scara .........
etajul ........ apartamentul .......

Numele şi prenumele preşedintelui comisiei de examinare ................... ...............................................................................

Numele şi prenumele secretarului comisiei de examinare .................... ...............................................................................

Centrul şi sesiunea la care titularul a susţinut examenul şi a fost declarat admis ........................................................................ .

Prezentul certificat atesta promovarea examenului pentru atribuirea calitãţii de ........................... şi da numai dreptul de înscriere a titularului în Tabloul Corpului şi de primire a legitimatiei de membru în baza cãreia se poate exercita profesia.

Centrul ........... ziua ............. luna ........... anul .............

Eliberat la data: ziua ........... luna ............ anul ............

Preşedintele comisiei Secretarul comisiei
de examinare, de examinare,
L.S.

MATCA


ANEXA 1

CORPUL EXPERŢILOR CONTABILI
ŞI CONTABILILOR AUTORIZAŢI

CERTIFICAT DE ATRIBUIRE
A CALITĂŢII DE EXPERT CONTABIL/CONTABIL AUTORIZAT

Seria .......... nr. .......

Eliberat de Comisia de examinare, numita prin Ordinul comun al ministrului finanţelor şi al ministrului învãţãmîntului nr. ........ din data: ziua ....... luna ......... anul ......, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 22/1996.

Numele şi prenumele (cu iniţialã tatãlui) titularului ...............................................................................

Locul şi data naşterii: comuna ..............., judeţul ...................
(municipiul Bucureşti) - sectorul ......, ziua ........, luna ......, anul .....

Domiciliul stabil al titularului: judeţul (municipiul Bucureşti - sectorul),
............, str. .............. nr. ........, blocul ........, scara .........
etajul ........ apartamentul .......

Numele şi prenumele preşedintelui comisiei de examinare ................... ...............................................................................

Numele şi prenumele secretarului comisiei de examinare .................... ...............................................................................

Centrul şi sesiunea la care titularul a susţinut examenul şi a fost declarat admis .........................................................................

Prezentul certificat atesta promovarea examenului pentru atribuirea calitãţii de ........................... şi da numai dreptul de înscriere a titularului în Tabloul Corpului şi de primire a legitimatiei de membru în baza cãreia se poate exercita profesia.

Centrul ........... ziua ............. luna ........... anul .............

Eliberat la data: ziua ........... luna ............ anul ............

Preşedintele comisiei Secretarul comisiei
de examinare, de examinare,
L.S.

ORIGINAL

ANEXA 2

CURRICULUM VITAE

. Numele: .................................................................
. Prenumele: ..............................................................
. Domiciliul: .............................................................
. Studii: .................................................................
- Liceul .............................................................
- Facultatea .........................................................
- Specialitatea ......................................................
. Profesia: ...............................................................
Locul de munca ............ Funcţia ocupatã ............ Perioada .........
. Activitatea ştiinţificã: ................................................
. Cursuri de perfecţionare: ...............................................
. Limbi strãine: ..........................................................

Declar pe propria rãspundere ca datele menţionate mai sus corespund realitãţii, ca nu am suferit nici o condamnare penalã şi nici nu sînt implicat în calitate de inculpat în vreun proces cu caracter penal.
Înscrierea de date nereale atrage dupã sine pierderea examenului, anularea certificatului de atribuire a calitãţii de expert contabil/contabil autorizat, radierea din Tabloul Corpului şi rãspunderea penalã, dupã caz.

Data, Semnatura,

---------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016