Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARAREA ARBITRALA din 28 aprilie 2005  privind plata remuneratiei compensatorii pentru copia privata pentru aparatele CD writer, DVD writer si MP3 player cu mediu de stocare de catre importatorii si producatorii de astfel de aparate, precum si cuantumul acestei remuneratii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARAREA ARBITRALA din 28 aprilie 2005 privind plata remuneratiei compensatorii pentru copia privata pentru aparatele CD writer, DVD writer si MP3 player cu mediu de stocare de catre importatorii si producatorii de astfel de aparate, precum si cuantumul acestei remuneratii

EMITENT: OFICIUL ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR - COMISIA ARBITRALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 516 din 17 iunie 2005

Comisia arbitralã formatã din:
Ana Diculescu-Şova
Dragomir Toma
Ţiclea Alexandru
Vasiliu Adrian
Roş Viorel

Pe rol se aflã pronunţarea privind medierea metodologiei având drept obiect Lista suporturilor şi aparatelor pentru care se datoreazã remuneraţia compensatorie pentru copia privatã pentru operele reproduse dupã înregistrãri sonore sau audiovizuale, precum şi cuantumul acestei remuneraţii.
Aspectele supuse medierii au avut în vedere includerea în Lista suporturilor şi aparatelor pentru care se datoreazã remuneraţia compensatorie pentru copia privatã pentru operele reproduse dupã înregistrãri sonore sau audiovizuale a urmãtoarelor 3 aparate:
- CD writer;
- DVD writer;
- MP3 player cu mediu de stocare.
Asociaţia Producãtorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (APDETIC), cu sediul în Bucureşti, Str. Jiului nr. 2A, bloc Tornado, sectorul 1, conform protocolului încheiat la data de 10 februarie 2005 între membrii comisiei de negociere constituite în baza Deciziei directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 6/2005, nu a fost de acord cu includerea în Lista suporturilor şi aparatelor pentru care se datoreazã remuneraţia compensatorie pentru copia privatã pentru operele reproduse dupã înregistrãri sonore sau audiovizuale a urmãtoarelor 3 aparate: CD writer, DVD writer şi MP3 player cu mediu de stocare.
Organismele de gestiune colectivã, membre ale acestei comisii de negociere, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), cu sediul în Bucureşti, Calea Victoriei nr. 141, sectorul 1, Societatea Autorilor Români din Audiovizual - Drepturi de Autor în Cinematografie Audiovizual (DACIN-SARA), cu sediul în Bucureşti, str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, aripa B, et. 3, camera 50-52, sectorul 1, Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM), str. Jules Michelet nr. 15-17, et. 2, ap. 11, sectorul 1, Uniunea Producãtorilor de Fonograme din România (UPFR), cu sediul în Bucureşti, str. Nicolae Racotã nr. 16-18, et. 4, ap. 9, sectorul 1, Uniunea Producãtorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Românã de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA), cu sediul în Bucureşti, str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, et. 3, camera 44, sectorul 1, au considerat cã pentru aceste aparate (CD writer, DVD writer şi MP3 player cu mediu de stocare) se datoreazã de cãtre importatorii şi producãtorii de aparate şi suporturi remuneraţia compensatorie pentru copia privatã şi, în concluzie, aceste aparate trebuie incluse în lista prevãzutã de <>art. 107 alin. (4) din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
În aceste condiţii, pãrţile au hotãrât sã declanşeze procedura medierii prevãzutã de <>art. 131^2 din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Dezbaterile au avut loc în zilele de 5 şi 19 aprilie 2005, în prezenţa celor douã pãrţi, reprezentate prin Ana Achim, director executiv UCMR-ADA, şi avocat Alexandru Roatã Palade, Ioan Ionel, director executiv UPFAR-ARGOA, Ştefan Gheorghiu, preşedinte CREDIDAM, şi avocat Liliana Savu, Mircea Mureşan, director executiv DACIN-SARA, Andreea Sîrbu, avocat UPFR, şi, respectiv, prin Valentin Negoiţã, preşedinte APDETIC, Eduard Samson, vicepreşedinte APDETIC, şi avocat Magda Popescu.
Deliberarea şi pronunţarea în soluţionarea medierii de faţã au fost amânate, pentru studierea actelor şi lucrãrilor dosarului şi pentru a se da pãrţilor posibilitatea de a depune note scrise, pentru data de 28 aprilie 2005, când Comisia arbitralã, deliberând cu participarea celor 5 membri ai sãi, a pronunţat hotãrârea de faţã cu majoritate de voturi şi o opinie separatã, la sediul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor din Bucureşti, Calea Victoriei nr. 91-93, sectorul 1.

COMISIA ARBITRALĂ

Asupra cererilor de mediere înregistrate la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor sub nr. 1.355 din 22 februarie 2005, formulatã de CREDIDAM, nr. 1.369 din 23 februarie 2005, formulatã de UCMR-ADA, şi nr. 1.737 din 7 martie 2005, formulatã de APDETIC
Obiectul medierii îl formeazã includerea în Lista suporturilor şi aparatelor pentru care se datoreazã remuneraţia compensatorie pentru copia privatã pentru operele reproduse dupã înregistrãri sonore sau audiovizuale a urmãtoarelor trei aparate: CD writer, DVD writer şi MP3 player cu mediu de stocare, negociate în temeiul Deciziei directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 6/2005 de cele douã pãrţi. În şedinţa din data de 5 aprilie 2005, precum şi cu prilejul dezbaterii din data de 19 aprilie 2005, pãrţile şi-au susţinut punctele de vedere precizate în baza probelor depuse la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (raport de expertizã, practicã şi legislaţie internaţionalã, experiment practic extrajudiciar, note scrise) pentru a fi aduse la cunoştinţã arbitrilor atât oral, cât şi prin note scrise însoţite de înscrisuri.
Înainte de a trece la examinarea în fond a problemelor ce fac obiectul medierii, se constatã cã numirea arbitrilor a fost fãcutã cu respectarea prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.287/2002 privind numirea membrilor corpului de arbitri de pe lângã Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, pãrţile procedând la tragerea la sorţi în vederea formãrii completului de mediere a arbitrilor consemnaţi în procesul-verbal din data de 10 martie 2005 în persoana urmãtorilor:
Ana Diculescu-Şova, Dragomir Toma, Ţiclea Alexandru, Vasiliu Adrian şi Roş Viorel.
Trecând la examinarea în fond a obiectului medierii, Comisia arbitralã reţine şi se pronunţã asupra urmãtoarelor aspecte rãmase în divergenţã:
1. Aparatele aflate în mediere îndeplinesc din punct de vedere juridic şi tehnic toate condiţiile prevãzute la <>art. 34 alin. (2) din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, având în vedere urmãtoarele motive:
- Sunt aparate de sine stãtãtoare, indiferent de modul de funcţionare
Dispoziţiile <>art. 34 alin. (2) din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu condiţioneazã încadrarea aparatelor la plata remuneraţiei compensatorii, având în vedere modul de funcţionare al acestora, de aceea nu are relevanţã faptul cã aparatele supuse medierii funcţioneazã independent sau conectate la un aparat.
Prin aparate de sine stãtãtoare sunt avute în vedere aparatele ce au o funcţie specificã proprie faţã de alte aparate, o valoare contabilã distinctã şi o denumire tehnicã proprie, care reflectã funcţia specificã pe care acestea o realizeazã. Aceastã funcţie trebuie sã fie de sine stãtãtoare, indiferent de modalitatea de funcţionare a aparatelor.
CD writer-ul şi DVD writer-ul sunt aparate utilizate pentru scrierea de CD-uri sau DVD-uri, având astfel o funcţie specificã diferitã de cea a calculatorului. Aparatul MP3 player funcţioneazã în mod independent, iar calculatorul serveşte doar ca sursã de reproducere a datelor.
Caracterul de sine stãtãtor al acestor aparate, apreciat prin prisma condiţiei ("indiferent de modul de funcţionare") prevãzute de <>art. 34 alin. (2) din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu poate fi afectat de faptul cã modalitatea de utilizare propriu-zisã a acestor aparate, precum şi alimentarea acestor aparate sunt realizate, în unele cazuri, prin intermediul altui aparat (dintre aparatele aflate în discuţie numai CD writer-ele şi DVD writer-ele interne se alimenteazã prin intermediul calculatorului, toate celelalte având alimentare proprie).
Sintagma "indiferent de modul de funcţionare" utilizatã de legiuitor în cuprinsul <>art. 34 alin. (2) din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se referã la modul de funcţionare al aparatelor şi nu poate fi asimilatã cu expresia "indiferent dacã procedeul utilizat este unul analog sau digital" [art. 107 alin. (2)], ce are în vedere procedeul utilizat pentru realizarea reproducerii, adicã modalitatea de realizare a copiilor, legiuitorul dorind sã includã în categoria aparatelor pentru care se datoreazã remuneraţia compensatorie atât aparatele ce realizeazã copii prin procedeu analogic, cât şi aparatele ce realizeazã copii prin procedeu digital.
- Sunt aparate concepute pentru realizarea de copii
Aparatele aflate în mediere au ca funcţie comunã principalã reproducerea. În cazul CD writer-elor şi DVD writer-elor, aceste aparate sunt utilizate pentru reproducerea datelor stocate în format digital, indiferent de suportul acestora, precum şi pentru scrierea de CD-uri sau DVD-uri, în timp ce aparatul MP3 player cu funcţie de stocare este destinat în mod exclusiv reproducerii, pe memoria internã, de opere muzicale fixate în mediu digital în format MP3 şi redãrii acestor fişiere.
- Sunt aparate ce permit reproducerea operelor
CD writer-ul, DVD writer-ul şi MP3 player-ul cu mediu de stocare sunt aparate ce permit fie reproducerea de opere muzicale (înregistrãri sonore), fie reproducerea operelor audiovizuale (înregistrãri audiovizuale) pe CD, DVD, respectiv memoria internã a MP3 player-ului.
2. Aparatele aflate în mediere îndeplinesc condiţiile prevãzute la <>art. 34 alin. (1) din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, astfel toate cele 3 aparate pot fi folosite pentru realizarea de copii private.
3. Luând în considerare limitele procentuale prevãzute de <>Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în art. 107 alin. (7) pct. B, precum şi procentele practicate pe plan european, se stabileşte cuantumul remuneraţiei compensatorii pentru copia privatã pentru CD writer, DVD writer şi MP3 player cu mediu de stocare ca fiind de 0,5% pentru CD writer-ere şi DVD writer-ere şi de 1% pentru MP3 player cu mediu de stocare.

PENTRU ACESTE MOTIVE

HOTĂRĂŞTE:

1. CD writer-ul, DVD writer-ul şi MP3 player-ul cu mediu de stocare sunt aparate pentru care se datoreazã remuneraţia compensatorie pentru copia privatã, prin urmare importatorii şi fabricanţii de astfel de aparate au obligaţia sã plãteascã aceastã remuneraţie.
2. Cuantumul remuneraţiei datorate pentru aceste aparate este urmãtorul:
- 0,5% pentru CD writer şi DVD writer;
- 1% pentru MP3 player cu mediu de stocare.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016