Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 977 din 23 decembrie 1998  privind organizarea si functionarea Agentiei Romane de Dezvoltare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 977 din 23 decembrie 1998 privind organizarea si functionarea Agentiei Romane de Dezvoltare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 31 decembrie 1998
În temeiul prevederilor <>art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 56/1998 privind unele mãsuri pentru restructurarea Guvernului,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
(1) Agenţia Romana de Dezvoltare se organizeazã şi funcţioneazã ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridicã, în subordinea Guvernului, fiind responsabilã cu aplicarea politicii de atragere a investiţiilor strãine şi cu promovarea strategiilor de privatizare.
(2) Agenţia Romana de Dezvoltare are sediul în municipiul Bucureşti, bd. Magheru nr. 7, sectorul 1, desfasurandu-şi activitatea şi în imobilul din Str. Ministerului nr. 2-4, sectorul 1, municipiul Bucureşti.
ART. 2
(1) În realizarea obiectului sau de activitate Agenţia Romana de Dezvoltare are urmãtoarele atribuţii principale:
a) elaboreazã şi supune Guvernului spre aprobare strategii de promovare a investiţiilor strãine directe, în conformitate cu prioritãţile şi cu programul de dezvoltare economicã a tarii;
b) elaboreazã şi supune Guvernului spre aprobare proiecte de acte normative privind simplificarea procedurilor de promovare a investiţiilor strãine;
c) elaboreazã propuneri de imbunatatire a sistemelor de finanţare şi de creditare a investiţiilor;
d) colaboreazã cu ministerele de resort şi cu autoritãţile administraţiei publice locale la elaborarea politicilor sectoriale privind pregãtirea privatizãrii companiilor/societãţilor naţionale, precum şi a societãţilor comerciale rezultate din reorganizarea regiilor autonome;
e) propune Guvernului spre aprobare strategii de privatizare, având la baza propunerile ministerelor, ale autoritãţilor administraţiei publice locale, ale altor instituţii şi organisme implicate în procesul de privatizare;
f) elaboreazã şi supune Guvernului spre aprobare proiecte de acte normative în domeniul promovãrii investiţiilor strãine şi al privatizãrii;
g) acorda asistenta, consultanţa şi presteazã servicii în domeniul investiţiilor strãine şi al privatizãrii;
h) coordoneazã şi urmãreşte realizarea programelor de asistenta tehnica din strãinãtate în domeniul investiţiilor strãine şi al privatizãrii;
i) identifica proiecte noi, alte proiecte de investiţii în sectorul privat şi de stat şi asigura prezentarea acestora investitorilor strãini;
j) informeazã periodic Guvernul cu privire la volumul, originea, structura domeniului de activitate şi la tendinta investiţiilor strãine. În acest scop, lunar, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Fondul Proprietãţii de Stat, Banca Nationala a României, Direcţia Generalã a Vamilor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare şi celelalte instituţii publice sau private, care înregistreazã, conform legislaţiei, investiţiile strãine în România, vor comunica Agenţiei Romane de Dezvoltare datele pe care le deţin privind elementele menţionate;
k) coordoneazã şi indruma procesul de privatizare a societãţilor comerciale din turism, împreunã cu Autoritatea Nationala pentru Turism;
l) gestioneazã Registrul unic al actionarilor pentru societãţile comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale a fost sau este acţionar;
m) elaboreazã materiale promotionale, studii şi analize privind investiţiile strãine şi procesul de privatizare;
n) asigura cunoaşterea corecta şi promovarea activa a politicii şi a realitatilor economice, a mediului investitional din România în mediile de afaceri internaţionale;
o) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite prin lege sau prin alte acte normative pentru domeniul sau de activitate.
(2) Atribuţiile şi competentele prevãzute prin acte normative în sarcina Ministerului Privatizãrii se preiau de cãtre Agenţia Romana de Dezvoltare. Persoanele numite în comisii, comitete şi grupuri guvernamentale, interministeriale sau de privatizare, din partea Ministerului Privatizãrii îşi vor continua activitatea, reprezentând Agenţia Romana de Dezvoltare.
(3) În exercitarea atribuţiilor sale Agenţia Romana de Dezvoltare colaboreazã cu ministere şi cu alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, cu autoritãţile administraţiei publice locale, precum şi cu persoane fizice sau juridice de drept privat.
(4) În scopul îndeplinirii atribuţiilor sale, Agenţia Romana de Dezvoltare are dreptul sa solicite informaţii de la celelalte organe ale administraţiei publice centrale, de la autoritãţile administraţiei publice locale, de la alte instituţii şi autoritãţi publice, precum şi de la societãţile comerciale la care statul este acţionar sau asociat.
ART. 3
(1) Agenţia Romana de Dezvoltare este condusã de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, numiţi prin decizie a primului-ministru.
(2) Preşedintele şi vicepreşedintele sunt salarizaţi potrivit anexei nr. III la <>Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupa funcţii de demnitate publica.
(3) Preşedintele conduce intreaga activitate a Agenţiei Romane de Dezvoltare şi o reprezintã în raporturile cu ministerele, cu alte autoritãţi ale administraţiei publice, cu organizaţii, precum şi în raporturile cu persoane fizice şi juridice, romane sau strãine.
(4) În exercitarea atribuţiilor sale preşedintele emite ordine şi instrucţiuni.
(5) Preşedintele îndeplineşte, conform legii, funcţia de ordonator principal de credite.
(6) Atribuţiile şi competentele vicepreşedintelui se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Agenţiei Romane de Dezvoltare.
ART. 4
(1) Secretarul general al Agenţiei Romane de Dezvoltare îndeplineşte atribuţiile stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare, aprobat prin ordin al preşedintelui.
(2) Secretarul general este salarizat potrivit anexei nr. V la <>Legea nr. 154/1998 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 5
(1) În structura organizatoricã a Agenţiei Romane de Dezvoltare pot funcţiona direcţii generale, direcţii, servicii şi birouri.
(2) Structura organizatoricã a Agenţiei Romane de Dezvoltare este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre. În cadrul acesteia, prin ordin al preşedintelui, se pot organiza direcţii, servicii, birouri, precum şi colective temporare de lucru, prevãzute la <>art. 9 din Legea nr. 40/1991 , republicatã.
(3) Coordonarea şi atribuţiile compartimentelor din aparatul propriu al Agenţiei Romane de Dezvoltare se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare care se aproba prin ordin al preşedintelui.
(4) Numãrul maxim de posturi din structura Agenţiei Romane de Dezvoltare este de 189, exclusiv preşedintele şi vicepreşedintele. În cadrul numãrului maxim de posturi aprobat Agenţia Romana de Dezvoltare poate sa includã în statul de funcţii şi personal de specialitate pentru coordonare în profil, la nivel teritorial, care îşi desfãşoarã activitatea cu sprijinul prefecturilor. Prefecturile vor asigura spaţiul necesar desfãşurãrii activitãţii în teritoriu a salariaţilor Agenţiei Romane de Dezvoltare şi vor asigura din bugetul propriu cheltuielile materiale de întreţinere şi pentru comunicaţii.
ART. 6
(1) Personalul existent în cadrul Ministerului Privatizãrii va fi preluat şi încadrat conform structurii organizatorice a Agenţiei Romane de Dezvoltare şi se considera transferat.
(2) Personalul de conducere şi de execuţie al Agenţiei Romane de Dezvoltare este salarizat potrivit legii.
(3) Pentru activitatea de prestãri de servicii, de asistenta tehnica şi consultanţa în domeniul atragerii investiţiilor strãine şi al privatizãrii, Agenţia Romana de Dezvoltare are în subordine Oficiul de prestãri servicii şi editare, cu personalitate juridicã, condus de un director, ale cãrui cheltuieli de funcţionare şi de investiţii se acoperã, în condiţiile legii, din veniturile extrabugetare realizate de acesta.
(4) Numãrul maxim de posturi, structura organizatoricã şi nivelul de salarizare pentru personalul Oficiului de prestãri servicii şi editare se aproba prin ordin al preşedintelui.
ART. 7
(1) Mijloacele fixe şi obiectele de inventar din dotarea Ministerului Privatizãrii, aflate în cele doua sedii situate în municipiul Bucureşti, sectorul 1, şi anume în Str. Ministerului nr. 2-4 şi, respectiv, în bd. Magheru nr. 7, se transmit Agenţiei Romane de Dezvoltare pe baza de protocol de predare-preluare, conform prevederilor legale în domeniu, încheiat în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
(2) De la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri Agenţia Romana de Dezvoltare preia toate drepturile şi obligaţiile Ministerului Privatizãrii, asa cum sunt recunoscute sau stabilite prin acte normative, acorduri şi prin contracte încheiate de Ministerul Privatizãrii cu terţe persoane fizice sau juridice, romane ori strãine.
(3) Agenţia Romana de Dezvoltare are în dotare un numãr de autoturisme stabilit potrivit prevederilor legale.
ART. 8
(1) Bugetul Agenţiei Romane de Dezvoltare se stabileşte anual prin legea bugetului de stat.
(2) Deschiderea de credite şi de plati, efectuate în contul Ministerului Privatizãrii în anul 1998, pana la aprobarea legii bugetului de stat trec în contul Agenţiei Romane de Dezvoltare.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii şi
protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

ANEXA 1
Numãrul maxim de posturi: 189 (exclusiv preşedintele, vicepreşedintele şi personalul O.P.S.E.)



STRUCTURA ORGANIZATORICĂ
a Agenţiei Romane de Dezvoltare


| PREŞEDINTE |
--------------
|
|
|
----------------
|VICEPREŞEDINTE|
----------------
|
|
------------------- | ------------------
|OFICIUL JURIDIC*)|--------------------------|SECRETAR GENERAL|
------------------- | ------------------
|
|
---------------------------------------------------------
| | : | |
---------------- ------------ : ------------- ------------
| DIRECŢIA | | DIRECŢIA | : | DIRECŢIA | | DIRECŢIA |
| GENERALĂ | | GENERALĂ | : | GENERALĂ | | GENERALĂ |
| STRATEGIE, | | ASISTENTA| : | DE | |ECONOMICĂ,|
| RELAŢII | |INVESTIŢII| : |PRIVATIZARE| | RESURSE |
|INTERNAŢIONALE| | STRĂINE | : ------------- | UMANE, |
---------------- ------------ : | RELAŢII |
: | PUBLICE |
: ------------
:
-------------
| OFICIUL |
| PRESTĂRI |
| SERVICII |
| ŞI |
| EDITARE |
| (O.P.S.E.)|
-------------


---------------
*) Se organizeazã la nivel de direcţie.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016