Tabelul 1. Monitorizarea de control a calitãţii apei potabile la ieşirea
din staţia de tratare şi numãrul de probe de prelevat anual
┌───────────────────────────────┬─────────────────┬─────────────┬────────────┐
│ │Volum mediu de │ Nr. redus de│Nr. standard│
│ Parametri de analizat │ apã produs │probe de │de probe de │
│ │ în mc /zi │prelevat /an │prelevat /an│
├───────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 1. E.coli │ <20 │ 2 │ 4 │
│ ├─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 2. Enterococi │ 20 -1.999 │ 2 │ 4 │
│ ├─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │ 2.000-5.999 │ 26 │ 52 │
│ ├─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 3. Clor rezidual total şi │ │ │ │
│ liber*1 │ 6.000 -11.999 │ 104 │ 208 │
│ ├─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │ >12.000 │ 183 │ 365 │
├───────────────────────────────┼─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 4. Bacterii coliforme │ <20 │ - │ 1 │
│ ├─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 5. Numãr de colonii la 22° C │ 20-99 │ 2 │ 4 │
│ şi 37° C (interpretarea se ├─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ face în raport cu datele/ │ 100-399 │ 2 │ 4 │
│ rezultatele istorice) ├─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │ 400-999 │ 4 │ 8 │
│ ├─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 6. Bacterii sulfito-reducã- │ 1.000-2.999 │ 6 │ 12 │
│ toare/ Clostridium perf- ├─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ ringens (inclusiv sporii)*2│ 3.000-5.999 │ 12 │ 24 │
│ ├─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │ 6.000-19.999 │ 26 │ 52 │
│ ├─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │ 20.000-29.999 │ 52 │ 104 │
│ ├─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 7. Amoniu │ 30.000-39.999 │ 78 │ 56 │
│ ├─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 8. Aluminiu*3 │ 40.000-49 999 │ 104 │ 208 │
│ ├─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 9. Conductivitate │ 50.000-59.999 │ 130 │ 260 │
│ ├─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 10. Cloruri │ 60.000-99.999 │ 183 │ 365 │
│ ├─────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ 11. Culoare │ 100.000-125.000 │ 365 + 1 │ 730 + 1 │
│ 12. Duritate totala (valoarea ├─────────────────┤ │ │
│ se aplica in cazul în │ >125 000 │ proba pentru│proba pentru│
│ care se foloseşte un │ │ fiecare│ fiecare│
│ procedeu de dedurizare) │ │ 25.000 │ 25.000 │
│ 13. Fier total*4 │ │ mc/zi │ mc/zi │
│ 14. Gust │ │ de volum │ de volum │
│ 15. Mangan*5 │ │ suplimentar │ suplimentar│
│ 16. Miros │ │ │ │
│ 17. Nitraţi │ │ │ │
│ 18. Nitriţi │ │ │ │
│ 19. Oxidabilitate*6 (sau │ │ │ │
│ carbon organic total pentru│ │ │ │
│ care interpretarea se face │ │ │ │
│ în raport cu datele/rezul- │ │ │ │
│ tatele istorice) │ │ │ │
│ 20. pH │ │ │ │
│ 21. Sodiu │ │ │ │
│ 22. Sulfuri şi hidrogen sul- │ │ │ │
│ furat │ │ │ │
│ 23. Sulfaţi │ │ │ │
│ 24. Turbiditate │ │ │ │
└───────────────────────────────┴─────────────────┴─────────────┴────────────┘
*1) Sau orice alt parametru considerat reprezentativ pentru procedeul de
dezinfecţie.
*2) Monitorizarea acestui parametru este necesarã numai pentru apa proveni-
tã din sursele de suprafaţã. Se vor determina bacterii sulfito-reducãtoare în
loc de Clostridium perfringens pânã la asigurarea capacitãţii tehnice necesare.
*3) Dacã este folosit în tratarea apei.
*4) Dacã este folosit în tratarea apei sau se aplicã procedeu de deferizare
*5) Dacã se aplicã un procedeu de reducere a acestuia.
*6) KMnO(4) la cald în mediu acid.
Tabelul 2. Monitorizarea de audit a calitãţii apei potabile la ieşirea din
staţia de tratare şi numãrul de probe de prelevat anual
┌─────────────────────────────────────────┬─────────────────┬────────────────┐
│ │ Volum mediu de │ Nr. de probe de│
│ Parametri de analizat │ apã produs în │ prelevat / an │
│ │ mc / zi │ │
├─────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│ 1. E.coli │ <20 │ 4 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 2. Enterococi │ 20-1.999 │ 52 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ │ 2.000-5.999 │ 104 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 3. Clor rezidual total şi liber*1 │ 6.000-19.999 │ 208 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ │ >20.000 │ 365 │
├─────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│ 4. Bacterii coliforme │ <20 │ 1 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 5. Numãr de colonii la 22° C şi 37° C │ 20-99 │ 1 │
│ (interpretarea se face în raport cu ├─────────────────┼────────────────┤
│ datele/rezultatele │ 100-399 │ 1 │
│ istorice) ├─────────────────┼────────────────┤
│ │ 400-999 │ 2 │
│ 6. Bacterii sulfîto-reducãtoare/ ├─────────────────┼────────────────┤
│ Clostridium perfringens (inclusiv │ 1.000-2.999 │ 3 │
│ sporii)*2 ├─────────────────┼────────────────┤
│ │ 3.000-5.999 │ 4 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 7. Acrilamida*3 │ 6.000-19.999 │ 5 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 8. Aluminiu*4 │ 20.000-29.999 │ 6 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 9. Amoniu │ 30.000-39.999 │ 8 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 10. Arsen │ 40.000-49.999 │ 12 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 11. Benzen │ 50.000-59.999 │ 12 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 12. Bor │ 60.000-99.999 │ 12 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 13. Bromaţi*5 │ 100.000-125.000 │ 12 +1 probã │
│ 14. Cianuri libere şi totale │ >125.000 │ pentru fiecare │
│ 15. Dicloretan │ │ 25.000 mc/zi de│
│ 16. Duritate totala (valoarea se │ │ volum │
│ aplica în cazul in care se │ │ suplimentar │
│ foloseşte un procedeu de dedurizare)│ │ │
│ 17. Fier total*6 │ │ │
│ 18. Fluor │ │ │
│ 19. Mangan*7 │ │ │
│ 20. Mercur │ │ │
│ 21. Nitraţi │ │ │
│ 22. Seleniu │ │ │
│ 23. Sodiu │ │ │
│ 24. Stibiu │ │ │
│ 25. Pesticide*8 │ │ │
│ 26. Tetracloretan şi tricloretenã │ │ │
│ 27. Trihalometani/THM*9 │ │ │
└─────────────────────────────────────────┴─────────────────┴────────────────┘
*1) Sau orice alt parametru considerat reprezentativ pentru procedeul de
dezinfecţie.
*2) Monitorizarea acestui parametru este necesarã numai pentru apa proveni-
tã din sursele de suprafaţã. Se vor determina bacterii sulfîto-reducãtoare în
loc de Clostridium perfringens pânã la asigurarea capacitãţii tehnice necesare.
*3) Dacã este folositã în tratarea apei.
*4) Dacã este folosit în tratarea apei.
*5) Dacã apa este tratatã cu ozon sau clor.
*6) Dacã este folosit în tratarea apei sau apa este supusã unui procedeu de
deferizare.
*7) Dacã se aplicã un procedeu de reducere a acestuia.
*8) Pesticidele susceptibile de a fi prezente în apã trebuie analizate cu
prioritate.
*9) Dacã apa este tratatã cu clor.
Tabelul 3. Monitorizarea de control a calitãţii apei potabile la consumator
şi numãrul de probe de prelevat anual
┌──────────────────────────────────┬────────────────┬───────────┬─────────────┐
│ │ Nr.de popu- │ Nr. redus │Nr. standard │
│ Parametri de analizat │ laţie din │de probe de│de probe de │
│ │ zona de dis- │prelevat / │prelevat /an │
│ │ tribuţie │ an │ │
├──────────────────────────────────┼────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ 1. E.coli │ <100│ - │ 4 │
│ ├────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ 2. Enterococi │ ≥100│ - │12 la fiecare│
│ 3. Bacterii coliforme │ │ │ 5.000 │
│ │ │ │ locuitori │
│ 4. Clor rezidual total şi liber*1│ │ │ │
├──────────────────────────────────┼────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ 5. Aluminiu*2 │ <100│ 2│ 4 │
│ ├────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ 6. Amoniu │ 100-499│ 2│ 4 │
│ ├────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ 7. Conductivitate │ 500-1.999│ 3│ 6 │
│ ├────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ 8. Culoare │ 2.000-4.999│ 3│ 9 │
│ ├────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ 9. Duritate totalã (valoarea se │ 5.000-14.999│ 6│ 24 │
│ aplicã în cazul în care se ├────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ foloseşte un procedeu de │ 15.000-29.999│ 12│ 52 │
│ dedurizare) ├────────────────┼───────────┼─────────────┤
│ │ 30.000-99.999│ 24│ 104 │
│ 10. Fier total3 │ 100.000-149.999│ 76│ 156 │
│ 11. Gust │ 150.000-199.999│ 104│ 208 │
│ 12. Miros │ 200.000-299.99│ 130│ 260 │
│ 13. Nitraţi │ 300.000-499.999│ 186│ 390 │
│ 14. Nitriţi │ >500.000│ 315│ 630 + 3 │
│ 15. Oxidabihtate*4 (sau carbon │ │ │ probe pentru│
│ organic total pentru care │ │ │fiecare 5.000│
│ interpretarea se face în │ │ │ locuitori│
│ raport cu datele/rezulta- │ │ │ │
│ tele istorice) │ │ │ │
│ 16. pH │ │ │ │
│ 17. Turbiditate │ │ │ │
└──────────────────────────────────┴────────────────┴───────────┴─────────────┘
*1) Sau orice alt parametru considerat reprezentativ pentru procedeul de
dezinfecţie.
*2) Dacã este folosit în tratarea apei.
*3) Dacã este folosit în tratarea apei sau se aplicã procedeu de deferizare
*4) KMnO(4) la cald în mediu acid.
Tabelul 4. Monitorizarea de audit a calitãţii apei potabile la consumator
şi numãrul de probe de prelevat anual
┌─────────────────────────────────────────┬─────────────────┬────────────────┐
│ │ Nr. de populaţie│ Nr. de probe de│
│ Parametri de analizat │ din zona de dis-│ prelevat / an │
│ │ tribuţie │ │
├─────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│ 1. E.coli │ <100 │ 4 │
│─────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│ 2. Enterococi │ ≥100 │ 12 probe pentru│
│ 3. Clor rezidual liber şi total*1 │ │ fiecare│
│ │ │ 5.000 locuitori│
├─────────────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────┤
│ 4. Acrilamidã*2 │ <100 │ 1 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 5. Arsen │ 100-499 │ l │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 6. Benzen │ 500-1.999 │ 1 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 7. Benz(a)piren │ 2.000-4.999 │ 2 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 8. Bor │ 5.000-14.999 │ 3 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 9. Bromaţi*3 │ 15.000-29.999 │ 4 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 10. Cadmiu │ 30.000-99.999 │ 5 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 11. Cianuri libere şi totale │ 100.000-149.999 │ 6 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 12. Clorurã de vinii │ 150.000-199.999 │ 8 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 13. Crom │ 200.000-299.999 │ 12 │
│ ├─────────────────┼────────────────┤
│ 14. Cupru │ 300.000-499.999 │ 12 + 1 proba│
│ 15. Dicloretan ├─────────────────┤ suplimentarã│
│ 16. Duritate totalã*4 │ >500.000 │ pentru fiecare│
│ 17. Epiclorhidrinã │ │ 100.000│
│ 18. Fluor │ │ locuitori│
│ 19. Hidrocarburi policiclice aromatice │ │ │
│ 20. Mercur │ │ │
│ 21. Nichel │ │ │
│ 22. Nitraţi │ │ │
│ 23. Nitriţi │ │ │
│ 24. Pesticide*5 │ │ │
│ 25. Plumb │ │ │
│ 26. Seleniu │ │ │
│ 27. Stibiu │ │ │
│ 28. Tetracloretan şi tricloretenã │ │ │
│ 29. Trihalometani/THM*6 │ │ │
└─────────────────────────────────────────┴─────────────────┴────────────────┘
*1) Sau orice alt parametru considerat reprezentativ pentru procedeul de
dezinfecţie.
*2) Dacã este folositã în tratarea apei.
*3) Dacã apa este tratatã cu ozon sau clor.
*4) Dacã se aplicã un procedeu de durizare.
*5) Pesticidele susceptibile de a fi prezente trebuie analizate cu
prioritate.
*6) Dacã apa este tratatã cu clor.
Tabelul 5. Monitorizarea de control a calitãţii apei îmbuteliatã în sticle
sau alte recipiente şi a gheţii fabricate din apã potabilã, destinatã consu-
mului uman şi numãrul de probe de prelevat anual
┌──────────────────────────────────────┬────────────┬────────────┬────────────┐
│ │Volum de apã│Nr. de probe│Nr. de probe│
│ Parametri de analizat │produs în │de prelevat │de prelevat │
│ │mc medie pe │înainte de │dupã îmbu- │
│ │ un an │îmbuteliere │teliere / an│
│ │ │ / an │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────┼────────────┴────────────┤
│ 1. E. coli │ ≤10 │ 3 │
│ 2. Enterococi │ │ │
│ 3. Pseudomonas aeruginosa │ │ │
│ 4. Numãr de colonii la 22°C şi 37°C ├────────────┼─────────────────────────┤
│ (interpretarea se face în raport │ > 10 ≤ 60 │ 6 │
│ cu datele/rezultatele istorice) │ │ │
│ 5. Bacterii coliforme │ │ │
│ 6. Culoare │ │ │
│ 7. Conductivitate ├────────────┼─────────────────────────┤
│ 8. Gust │ > 60 │ 1 pentru fiecare 10 mc │
│ 9. Miros │ │ îmbuteliaţi │
│ 10. pH │ │ │
│ 11. Turbiditate │ │ │
│ 12. Aluminiu*1 │ │ │
│ 13. Amoniu │ │ │
│ 14. Duritate totalã │ │ │
│ 15. Fier total │ │ │
│ 16. Nitraţi │ │ │
│ 17. Nitriţi │ │ │
│ 18. Oxidabilitate*2 (sau carbon │ │ │
│ organic total pentru care │ │ │
│ interpretarea se face în │ │ │
│ raport cu datele/rezultatele │ │ │
│ istorice) │ │ │
└──────────────────────────────────────┴────────────┴─────────────────────────┘
*1) Dacã este folosit în tratarea apei.
*2) KMnO(4) la cald în mediu acid.
Tabelul 6. Monitorizarea de audit a calitãţii apei îmbuteliatã în sticle
sau alte recipiente şi a gheţii alimntare şi numãrul de probe de prelevat anual
┌──────────────────────────┬────────────┬───────────┬────────────┬───────────┐
│ │Volum de apã│Nr. de pro-│Nr. de probe│Nr. de pro-│
│ │produs, mc │be de pre- │de prelevat │be de pre- │
│ Parametri de analizat │medie pe un │levat din │înainte de │levat dupã │
│ │ an │sursã/an │ îmbuteliere│îmbuteliere│
│ │ │ │ / an │ / an │
├──────────────────────────┼────────────┼───────────┴────────────┴───────────┤
│ 1. Numãr de colonii la │ │ │
│ 22° C şi 37° C │ ≤ 10 │ 1 │
│ (interpretarea se face │ │ │
│ în raport cu datele/ │ │ │
│ rezultatele istorice) │ │ │
│ 2. Bacterii coliforme │ │ │
│ 3. Pseudomonas aeruginosa│ │ │
│ 4. E.coli ├────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 5. Enterococi │ ≤ 60 │ 1 │
│ 6. Acrilamidã │ │ │
│ 7. Aluminiu │ │ │
│ 8. Arsen │ │ │
│ 9. Benzen │ │ │
│ 10. Benzo(a)piren │ │ │
│ 11. Bor │ │ │
│ 12. Bromaţi │ │ │
│ 13. Cadmiu ├────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 14. Cianuri │ > 60 │ 1 pentru fiecare 200 mc │
│ 15. Cloruri │ │ îmbuteliaţi │
│ 16. Clorura de vinii │ │ │
│ 17. Crom │ │ │
│ 18. Cupru │ │ │
│ 19. Duritate totalã │ │ │
│ 20. Epiclohidrina │ │ │
│ 21. Fier total │ │ │
│ 22. Fluor │ │ │
│ 23. Hidrocarburi polici- │ │ │
│ clice aromatice │ │ │
│ 24. Mangan │ │ │
│ 25. Mercur │ │ │
│ 26. Nitraţi │ │ │
│ 27. Nichel │ │ │
│ 28. Pesticide │ │ │
│ 29. Plumb │ │ │
│ 30. Seleniu │ │ │
│ 31. Sodiu │ │ │
│ 32. Stibiu │ │ │
│ 33. Trihalometani/THM*1 │ │ │
│ 34. Tetracloretan şi │ │ │
│ tricloretenã │ │ │
│ 35. Tritiu │ │ │
│ 36. Activitatea α globalã│ │ │
│ 37. Activitate â globalã │ │ │
└──────────────────────────┴────────────┴────────────────────────────────────┘
*1) Dacã apa este tratatã cu clor.
Tabelul 7. Monitorizarea de control a calitãţii apei folositã în industria
alimentarã
Frecvenţa anualã de prelevare şi analizã a probelor de cãtre producãtor
┌──────────────────────────────────────┬─────────────┬───────────┬────────────┐
│ │Volum de apã │Nr.de probe│Nr. de probe│
│ Parametri de analizat │produs în mc │de prelevat│de prelevat │
│ │calculaţi ca │din sursã/ │la punctul │
│ │ medie pe un │ an │de utilizare│
│ │ an │ │ / an │
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼───────────┴────────────┤
│ 1. E. coli │ ≤10 │ 2 │
│ 2. Enterococi │ │ │
│ 3. Numãr de colonii la 22°C şi 37°C ├─────────────┼────────────────────────┤
│ (interpretarea se face în raport │ > 10 ≤ 100│ 3 │
│ cu datele/rezultatele istorice) ├─────────────┼────────────────────────┤
│ │> 100 ≤ 1.000│ 9 │
│ 4. Bacterii coliforme │ │ │
│ 5. Bacterii sulfito-reducãtoare/ │ │ │
│ Clostridium perfringens (inclusiv ├─────────────┼────────────────────────┤
│ sporii)*1 │ > 1.000 ≤ │ 4+3 pentru fiecare│
│ │ 10.000 │ 1.000 mc folosiţi│
│ 6. Culoare │ │ │
│ 7. Gust │ │ │
│ 8. Miros ├─────────────┼────────────────────────┤
│ 9. pH │ > 10.000 ≤ │ │
│ 10. Conductivitate │ 100.000 │ │
│ 11. Turbiditate ├─────────────┼────────────────────────┤
│ 12. Aluminiu*2 │ > 100.000│ │
│ 13. Amoniu │ │ │
│ 14. Duritate totalã │ │ │
│ 15. Fier total │ │ │
│ 16. Nitraţi │ │ │
│ 17. Nitriţi │ │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────────┴────────────────────────┘
*1) Monitorizarea acestui parametru este necesarã numai pentru apa proveni-
tã din sursele de suprafaţã. Se vor determina bacterii sulfito-reducãtoare în
loc de Clostridium perfringens pânã la asigurarea capacitãţii tehnice necesare.
*2) Dacã este folosit în tratarea apei.
Tabelul 8. Monitorizarea de audit a calitãţii apei utilizate în industria
alimentarã
Frecvenţa anualã de prelevare şi analizã a probelor
┌──────────────────────────────────────┬─────────────┬───────────┬────────────┐
│ │Volum de apã │Nr.de probe│Nr. de probe│
│ Parametri de analizat │utilizat în │de prelevat│de prelevat │
│ │metri cubi / │din sursã │la punctul │
│ │ zi │ │de utilizare│
├──────────────────────────────────────┼─────────────┼───────────┴────────────┤
│ 1. E. coli │ ≤10 │ 1 │
│ 2. Enterococi │ │ │
│ 3. Bacterii coliforme │ │ │
│ 4. Bacterii sulfito-reducãtoare/ ├─────────────┼────────────────────────┤
│ Clostridium perfringens (inclusiv │ > 10 ≤ 100 │ 2 │
│ sporii)*1 │> 100 ≤ 1.000│ │
│ 5. Acrilamidã │ │ │
│ 6. Aluminiu │ │ │
│ 7. Arsen │ │ │
│ 8. Benzen │ │ │
│ 9. Benzo(a)piren │ │ │
│ 10. Bor │ │ │
│ 11. Bromaţi │ │ │
│ 12. Cadmiu ├─────────────┼────────────────────────┤
│ 13. Cianuri │ > 1.000 < │ 1 + 1 pentru fiecare │
│ 14. Cloruri │ 10000 │ 3.300 mc folosit│
│ 15. Clor rezidual*2 │ │ │
│ 16. Clorura de vinil │ │ │
│ 17. Crom │ │ │
│ 18. Cupru │ │ │
│ 19. Duritate totalã │ │ │
│ 20. Epiclohidrina │ │ │
│ 21. Fier total │ │ │
│ 22. Fluor │ │ │
│ 23. Hidrocarburi policiclice │ │ │
│ aromatice │ │ │
│ 24. Mangan │ │ │
│ 25. Mercur ├─────────────┼────────────────────────┤
│ 26. Nitraţi │ > 10.000 │ 3 + 1 pentru fiecare │
│ 27. Nichel │ < 100.000 │ 10.000 mc folosit │
│ 28. Oxidabilitate*3 (sau carbon │ │ │
│ organic total pentru care inter- │ │ │
│ pretarea se face în raport cu │ │ │
│ datele/rezultatele istorice) │ │ │
│ 29. Pesticide │ │ │
│ 30. Plumb │ │ │
│ 31. Seleniu │ │ │
│ 32. Sodiu │ │ │
│ 33. Stibiu ├─────────────┼────────────────────────┤
│ 34. Trihaiometani/THM*4 │ > 10.000 │ 10 + 1 pentru fiecare │
│ 35. Tetracloretan şi tricloretenã │ │ 25.000 mc folosit│
│ 36. Tritiu │ │ │
│ 37. Activitate α globalã │ │ │
│ 38. Activitate â globalã │ │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────────┴────────────────────────┘
*1) Monitorizarea acestui parametru este necesarã numai pentru apa proveni-
tã din sursele de suprafaţã. Se vor determina bacterii sulfito-reducãtoare în
loc de Clostridium perfringens pânã la asigurarea capacitãţii tehnice necesare.
*2) Sau orice alt parametru reprezentativ pentru procedeul de dezinfecţie.
*3) KMnO(4) la cald în mediu acid.
*4) Dacã apa este tratatã cu clor.
Tabelul 9. Criterii pentru interpretarea valorilor de radioactivitate şi
modul de acţiune
┌──────────────┬─────────────────────────┬───────────────────────────────────┐
│ │ Valoarea determinatã │ │
│ Parametru │comparativ cu valoarea │ Mod de acţiune │
│ │prevãzutã în tabelul 3 │ │
│ │din anexa 1 la Legea │ │
│ │ 458/2002 │ │
├──────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│Activitate │ mai micã │ apa corespunde calitativ şi se │
│globalã │ │ continuã monitorizarea de rutinã │
│ │ mai mare │ se evalueazã contribuţia K-40 │
│ │ │ se determinã conţinutul radio- │
│ │ │ activ specific şi se calculeazã │
│ │ │ doza efectivã │
├──────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│Doza │ mai micã │ apa corespunde calitativ şi se │
│efectivã │ │ continuã monitorizarea │
│ ├─────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ mai mare, dar mai micã │ se informeazã autoritatea terito- │
│ │ de 1 mSv/an* │ rialã de sãnãtate publicã │
│ │ │ se analizeazã cu producãtorul şi │
│ │ │ distribuitorul cauzele posibile │
│ │ │ şi se iau mãsuri de remediere │
│ │ │ dupã caz, se repetã determinãrile │
│ │ │ sau se intensificã frecvenţa │
│ │ │ recoltãrilor de probe │
│ ├─────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ mai mare dar lmSv/an, │ se informeazã Institutul de Sãnã- │
│ │ dar mai micã de 5 │ tate Publicã la care arondat │
│ │ mSv/an* │ autoritatea teritorialã de sãnã- │
│ │ │ tate publicã │
│ │ │ se fac evaluãri ale impactului po-│
│ │ │ tenţial pe sãnãtate şi ale efica- │
│ │ │ citãţii unor mãsuri de intervenţie│
│ │ │ se iau mãsuri de remediere pe baza│
│ │ │ evaluãrii cost/beneficiu │
│ ├─────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ mai mare 5 mSv/an* │ din punct de vedere al radioacti- │
│ │ │ vitãţii, apa nu este bunã de │
│ │ │ consum │
│ │ │ se iau mãsuri imediate pentru a │
│ │ │ reduce dozele la valori sub 1 mSv │
│ │ │ /an │
├──────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│Tritiu │ mai micã │ apa este bunã de consum şi se │
│ │ │ continuã monitorizarea de rutinã │
│ ├─────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ mai mare dar sub 300 │ se informeazã autoritatea terito- │
│ │ Bq/l │ rialã de sãnãtate publicã │
│ │ │ se analizeazã cu producãtorul şi │
│ │ │ distribuitorul cauzele posibile şi│
│ │ │ se iau mãsuri de remediere │
│ │ │ dupã caz, se repetã determinãrile │
│ │ │ sau se intensificã frecvenţa re- │
│ │ │ coltãrilor de probe │
│ │ │ se cautã prezenţa şi a altor ra- │
│ │ │ dionuclizii artificiali şi se │
│ │ │ calculeazã doza efectivã totalã │
│ ├─────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ mai mare de 300 Bq/l, │ se informeazã Institutul de Sãnã- │
│ │ dar sub 900 Bq/l │ tate Publicã la care este arondat │
│ │ │ autoritatea teritorialã de sãnã- │
│ │ │ tate publicã │
│ │ │ se fac evaluãri ale impactului │
│ │ │ potenţial asupra sãnãtãţii şi ale │
│ │ │ eficacitãţii unor mãsuri de inter-│
│ │ │ venţie │
│ │ │ pe baza evaluãrii cost/beneficiu, │
│ │ │ se iau mãsuri de remediere │
│ ├─────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ mai mare de 900 Bq/1 │ din punct de vedere al radioacti- │
│ │ │ vitãţii apa nu este bunã de con- │
│ │ │ sum şi se iau mãsuri imediate │
│ │ │ pentru a reduce concentraţia sub │
│ │ │ 100 Bq/1 │
└──────────────┴─────────────────────────┴───────────────────────────────────┘
* - valoarea se reduce corespunzãtor dacã existã expunere suplimentarã a
populaţiei şi pe alte cãi (expunere gamma externã, expunere internã - inhalare,
ingerare de produse alimentare contaminate radioactiv, etc).