Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 971 din 26 iulie 2006  privind cerintele minime pentru semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 971 din 26 iulie 2006 privind cerintele minime pentru semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 9 august 2006
HOTĂ?RÂRE nr. 971 din 26 iulie 2006
privind cerinţele minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau de sãnãtate la locul de munca
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 683 din 9 august 2006


În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta hotãrâre stabileşte cerinţele minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau de sãnãtate la locul de munca.
ART. 2
Prezenta hotãrâre nu se aplica semnalizarii prevãzute de reglementãrile referitoare la introducerea pe piata a substanţelor şi preparatelor periculoase, a produselor şi/sau a echipamentelor, cu excepţia cazului în care aceste reglementãri fac referire în mod expres la acest lucru.
ART. 3
Prezenta hotãrâre nu se aplica semnalizarii utilizate în reglementarea traficului rutier, feroviar, fluvial, maritim şi aerian.
ART. 4
Prevederile <>Legii securitãţii şi sãnãtãţii în munca nr. 319/2006 se aplica în totalitate întregului domeniu la care se face referire la art. 1, fãrã a aduce atingere prevederilor mai restrictive şi/sau specifice ale prezentei hotãrâri.
ART. 5
Pentru aplicarea prezentei hotãrâri expresiile de mai jos semnifica dupã cum urmeazã:
a) semnalizare de securitate şi/sau de sãnãtate - semnalizarea care se referã la un obiect, o activitate sau o situaţie determinata şi furnizeazã informaţii ori cerinţe referitoare la securitatea şi/sau sãnãtatea la locul de munca, printr-un panou, o culoare, un semnal luminos ori acustic, o comunicare verbalã sau un gest-semnal, dupã caz;
b) semnal de interzicere - semnalul prin care se interzice un comportament care ar putea atrage sau cauza un pericol;
c) semnal de avertizare - semnalul prin care se avertizeaza asupra unui risc sau unui pericol;
d) semnal de obligativitate - semnalul prin care se indica adoptarea unui comportament specific;
e) semnal de salvare sau de prim ajutor - semnalul prin care se dau indicaţii privind ieşirile de urgenta ori mijloacele de prim ajutor sau de salvare;
f) semnal de indicare - semnalul prin care se furnizeazã alte indicaţii decât cele prevãzute la lit. b)-e);
g) panou - semnalul care, prin combinarea unei forme geometrice, a unor culori şi a unui simbol sau a unei pictograme, furnizeazã o indicaţie specifica, a cãrui vizibilitate este asigurata prin iluminare de intensitate suficienta;
h) panou suplimentar - panoul utilizat împreunã cu un panou descris la lit. g), care furnizeazã informaţii suplimentare;
i) culoare de securitate - culoarea cãreia îi este atribuitã o semnificatie specifica;
j) simbol sau pictograma - imaginea care descrie o situaţie sau indica un comportament specific şi care este utilizata pe un panou ori pe o suprafata luminoasa;
k) semnal luminos - semnalul emis de un dispozitiv realizat din materiale transparente sau translucide, iluminate din interior ori din spate, astfel încât sa se creeze o suprafata luminoasa;
l) semnal acustic - semnalul sonor codificat, emis şi difuzat de un dispozitiv realizat în acest scop, fãrã folosirea vocii umane sau artificiale;
m) comunicare verbalã - mesajul verbal predeterminat, comunicat prin voce umanã sau artificiala;
n) gest-semnal - miscarea şi/sau poziţia bratelor şi/sau a mainilor într-o forma codificata, având ca scop ghidarea persoanelor care efectueazã manevre ce constituie un risc sau un pericol pentru lucrãtori.

CAP. II
Obligaţiile angajatorilor

SECŢIUNEA 1
Obligaţii generale

ART. 6
(1) Atunci când riscurile nu pot fi evitate sau reduse suficient prin mijloace tehnice de protecţie colectivã ori prin mãsuri, metode sau procedee de organizare a muncii, angajatorul trebuie sa prevadã semnalizarea de securitate şi/sau de sãnãtate la locul de munca, în conformitate cu prevederile prezentei hotãrâri, şi sa verifice existenta acesteia.
(2) Pentru alegerea semnalizarii adecvate, angajatorul trebuie sa ia în considerare orice evaluare a riscurilor realizatã în conformitate cu <>art. 7 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 319/2006 .
ART. 7
Semnalizarea de securitate şi/sau de sãnãtate la locul de munca trebuie sa satisfacã cerinţele minime prevãzute în anexele nr. 1-9 care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 8
În interiorul întreprinderilor şi/sau unitãţilor trebuie prevãzutã, dacã este cazul, semnalizarea corespunzãtoare traficului rutier, feroviar, fluvial, maritim şi aerian, fãrã a aduce atingere cerinţelor minime prevãzute în anexa nr. 5.

SECŢIUNEA a 2-a
Informarea şi instruirea lucrãtorilor

ART. 9
Lucrãtorii şi/sau reprezentanţii acestora trebuie sa fie informati referitor la toate mãsurile care trebuie luate privind semnalizarea de securitate şi/sau de sãnãtate utilizata la locul de munca, fãrã a aduce atingere <>art. 16 şi 17 din Legea nr. 319/2006 .
ART. 10
(1) Lucrãtorilor trebuie sa li se asigure o instruire corespunzãtoare în ceea ce priveşte semnalizarea de securitate şi/sau de sãnãtate la locul de munca, în special sub forma unor instrucţiuni precise, fãrã a aduce atingere <>art. 20 şi 21 din Legea nr. 319/2006 .
(2) Instruirea prevãzutã la alin. (1) trebuie sa cuprindã semnificatia semnalizarii, mai ales a celei care conţine cuvinte, precum şi comportamentul general şi specific ce trebuie adoptat.

SECŢIUNEA a 3-a
Consultarea şi participarea lucrãtorilor

ART. 11
Consultarea şi participarea lucrãtorilor şi/sau a reprezentanţilor acestora în ceea ce priveşte aspectele reglementate de prezenta hotãrâre trebuie sa se realizeze în conformitate cu <>art. 18 din Legea nr. 319/2006 .

CAP. III
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 12
(1) Prezenta hotãrâre intra în vigoare la data de 1 octombrie 2006.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, <>Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 599/1998 privind aprobarea Prescripţiilor minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau de sãnãtate la locul de munca, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 15 decembrie 1998, se abroga.

*

Prezenta hotãrâre transpune Directiva 92/58/CEE privind cerinţele minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau de sãnãtate la locul de munca, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 245/1992.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Ministrul economiei şi comerţului,
Codrut Ioan Seres

p. Ministrul sãnãtãţii publice,
Ervin-Zoltan Szekely,
secretar de stat

Ministrul mediului
şi gospodãririi apelor,
Sulfina Barbu

Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Radu Mircea Berceanu

p. Ministrul integrãrii europene,
Adrian Ciocanea,
secretar de stat

Bucureşti, 26 iulie 2006.
Nr. 971.

ANEXA 1

CERINŢE MINIME GENERALE
privind semnalizarea de securitate şi/sau de
sãnãtate la locul de munca

1. Observaţii preliminare
1.1. În cazul în care este necesarã semnalizarea de securitate şi/sau de sãnãtate, în conformitate cu obligaţiile generale prevãzute la art. 6 din hotãrâre, aceasta trebuie sa fie în conformitate cu cerinţele specifice prevãzute în anexele nr. 2-9 la hotãrâre.
1.2. Prezenta anexa introduce cerinţe specifice privind semnalizarile de securitate şi/sau de sãnãtate, descrie diferitele utilizãri şi stabileşte regulile generale privind intersanjabilitatea şi complementaritatea acestora.
1.3. Semnalizarile de securitate şi/sau de sãnãtate trebuie sa fie utilizate numai pentru a transmite mesajul sau informaţiile prevãzute în prezenta hotãrâre.
2. Modalitãţi de semnalizare
2.1. Semnalizare permanenta
2.1.1. Semnalizarea referitoare la o interdicţie, un avertisment sau o obligaţie, precum şi semnalizarea privind localizarea şi identificarea mijloacelor de salvare ori prim ajutor trebuie sa se realizeze prin utilizarea panourilor permanente.
Trebuie sa se foloseascã panouri şi/sau o culoare de securitate pentru semnalizarea permanenta destinatã localizarii şi identificarii materialelor şi echipamentelor de prevenire şi stingere a incendiilor.
2.1.2. Semnalizarea de pe recipiente şi de pe conducte trebuie sa se facã conform prevederilor anexei nr. 3.
2.1.3. Locurile în care exista risc de coliziune cu obstacole şi de cadere a persoanelor trebuie sa fie semnalizate permanent cu o culoare de securitate şi/sau cu panouri.
2.1.4. Cãile de circulaţie trebuie sa fie marcate permanent cu o culoare de securitate.
2.2. Semnalizarea ocazionala
2.2.1. Când împrejurãrile o impun, trebuie sa se foloseascã semnale luminoase, semnale acustice şi/sau comunicare verbalã, ţinându-se seama de intersanjabilitatea şi combinatiile prevãzute la pct. 3, pentru semnalizarea pericolelor, mobilizarea persoanelor pentru o acţiune specifica, precum şi pentru evacuarea de urgenta a persoanelor.
2.2.2. Orientarea persoanelor care efectueazã manevre ce presupun un risc sau un pericol trebuie sa se realizeze, în funcţie de împrejurãri, printr-un gest-semnal şi/sau prin comunicare verbalã.
3. Intersanjabilitatea şi combinarea semnalizarilor
3.1. Dacã eficienta este aceeaşi, se poate alege între urmãtoarele:
a) o culoare de securitate sau un panou, pentru a marca locurile cu obstacole ori denivelari;
b) semnale luminoase, semnale acustice sau comunicare verbalã;
c) gesturi-semnal sau comunicare verbalã.
3.2. Pot fi utilizate împreunã urmãtoarele modalitãţi de semnalizare:
a) semnal luminos şi semnal acustic;
b) semnal luminos şi comunicare verbalã;
c) gest-semnal şi comunicare verbalã.
4. Instrucţiunile din tabelul de mai jos se aplica tuturor mijloacelor de semnalizare care conţin o culoare de securitate:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Culoare Semnificatie sau scop Indicaţii şi precizãri
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Roşu Semnal de interdicţie Atitudini periculoase
───────────────────────────────────────────────────────────────
Pericol-alarma Stop, oprire, dispozitiv de oprire de
urgenta
Evacuare
───────────────────────────────────────────────────────────────
Materiale şi echipamente Identificare şi localizare
de prevenire şi stingere
a incendiilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Galben sau Semnal de avertizare Atentie, precautie
galben-oranj Verificare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Albastru Semnal de obligaţie Comportament sau acţiune specifica
Obligaţia purtãrii echipamentului
individual de protecţie
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Verde Semnal de salvare sau Usi, iesiri, cai de acces,
de prim ajutor echipamente, posturi, încãperi
───────────────────────────────────────────────────────────────
Situaţie de securitate Revenire la normal
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



5. Eficienta semnalizarii nu trebuie sa fie afectatã de:
5.1. prezenta unei alte semnalizari sau a unei alte surse de emisie de acelaşi tip care afecteazã vizibilitatea ori audibilitatea, ceea ce implica, mai ales, urmãtoarele:
a) evitarea amplasarii unui numãr excesiv de panouri la o distanta prea mica unul fata de celãlalt;
b) a nu se utiliza concomitent doua semnale luminoase care pot fi confundate;
c) a nu se utiliza un semnal luminos în apropierea altei surse luminoase asemãnãtoare;
d) a nu se folosi doua semnale sonore concomitent;
e) a nu se utiliza un semnal sonor dacã zgomotul din mediu este prea puternic;
5.2. designul deficitar, numãrul insuficient, amplasamentul greşit, starea necorespunzãtoare ori funcţionarea necorespunzãtoare a mijloacelor sau dispozitivelor de semnalizare.
6. Mijloacele şi dispozitivele de semnalizare trebuie, dupã caz, sa fie curatate, întreţinute, verificate, reparate periodic şi, dacã este necesar, înlocuite astfel încât sa se asigure menţinerea calitãţilor lor intrinseci şi/sau functionale.
7. Numãrul şi amplasarea mijloacelor sau dispozitivelor de semnalizare care trebuie instalate se stabilesc în funcţie de importanta riscurilor, a pericolelor ori de zona care trebuie acoperitã.
8. Semnalizarile care necesita o sursa de energie pentru funcţionare trebuie sa fie prevãzute cu alimentare de rezerva, pentru cazul întreruperii alimentarii cu energie, cu excepţia situaţiei în care riscul dispare odatã cu întreruperea acesteia.
9. Un semnal luminos şi/sau sonor trebuie sa indice, prin declanşarea sa, începutul acţiunii respective; durata semnalului trebuie sa fie atât cat o impune acţiunea. Semnalul luminos sau acustic trebuie sa fie reconectat imediat dupã fiecare utilizare.
10. Semnalele luminoase şi acustice trebuie sa facã obiectul unei verificãri a bunei lor funcţionari şi a eficientei lor reale, înainte de punerea în funcţiune şi, ulterior, prin verificãri periodice.
11. Trebuie sa fie luate mãsuri adecvate suplimentare sau de înlocuire în cazul în care auzul sau vederea lucrãtorilor în cauza este limitatã, inclusiv datoritã purtãrii echipamentelor individuale de protecţie.
12. Zonele, sãlile sau incintele utilizate pentru depozitarea substanţelor ori a preparatelor periculoase în cantitãţi mari trebuie sa fie semnalizate printr-un panou de avertizare corespunzãtor, ales dintre cele enumerate la pct. 3.2 din anexa nr. 2 sau trebuie identificate în conformitate cu pct. 1 din anexa nr. 3, exceptând cazul în care etichetele diferitelor ambalaje sau recipiente sunt suficiente în acest scop.


ANEXA 2

CERINŢE MINIME GENERALE
privind panourile de semnalizare

1. Caracteristici intrinseci
1.1. Forma şi culorile panourilor sunt definite la pct. 3, în funcţie de obiectul lor specific, respectiv panouri de interzicere, avertizare, obligativitate, salvare sau de prim ajutor, precum şi panouri privind materiale şi echipamente de stingere a incendiilor.
1.2. Pictogramele trebuie sa fie cat mai simple posibil şi trebuie evitate detaliile inutile.
1.3. Pictogramele utilizate pot fi uşor diferite sau mai detaliate decât cele prezentate la pct. 3, cu condiţia ca semnificatia lor sa rãmânã neschimbata şi nicio diferenţa sau adaptare sa nu provoace confuzie asupra semnificatiei.
1.4. Panourile trebuie confectionate dintr-un material cat mai rezistent la socuri, intemperii şi agresiuni cauzate de mediul ambiant.
1.5. Dimensiunile şi caracteristicile colorimetrice şi fotometrice ale panourilor trebuie sa asigure o buna vizibilitate şi înţelegere a mesajului acestora.
2. Condiţii de utilizare
2.1. Panourile trebuie instalate, în principiu, la o înãlţime corespunzãtoare, orientate în funcţie de unghiul de vedere, ţinându-se seama de eventualele obstacole, fie la intrarea într-o zona în cazul unui risc general, fie în imediata apropiere a unui risc determinat sau a obiectului ce trebuie semnalat, şi într-un loc bine iluminat, uşor accesibil şi vizibil.
În cazul în care condiţiile de iluminare naturala sunt precare, trebuie utilizate culori fosforescente, materiale reflectorizante sau iluminare artificiala, fãrã a aduce atingere prevederilor legislaţiei naţionale care transpun Directiva 89/654/CEE .
2.2. Panoul trebuie înlãturat când situaţia care îl justifica nu mai exista.
3. Panouri utilizate*)
3.1. Panouri de interdicţie
Caracteristici intrinseci:
a) forma rotunda;
b) pictograma neagra pe fond alb, margine şi banda diagonala roşii (partea roşie trebuie sa ocupe cel puţin 35% din suprafata panoului).

NOTA(CTCE)
----------
Panourile de interdicţie - se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 683 din 09 august 2006, la pagina 8.(a se vedea imaginea asociata)

3.2 Panouri de avertizare
Caracteristici intrinseci:
a) forma triunghiulara
b) pictograma neagra pe fond galben, margine neagra (partea galbena trebuie sa acopere cel puţin 50 % din suprafata panoului).

NOTA(CTCE)
----------
Panouri de avertizare - se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 683 din 9 august 2006, la paginile 9-10.(a se vedea imaginea asociata)

3.2.1. Panoul "Materiale inflamabile" se utilizeazã şi în, lipsa unui panou specific pentru temperaturi înalte.
3.2.2. Fondul panoului "Materiale nocive sau iritante" poate fi în mod excepţional, de culoare portocalie, dacã aceasta culoare se justifica în, raport cu un panou similar existent privind circulaţia rutiera.
3.3. Panouri de obligativitate
Caracteristici intrinseci:
a) forma rotunda;
b) pictograma alba pe fond albastru (partea albastra trebuie sa ocupe cel puţin 50 % din suprafata panoului).

NOTA(CTCE)
----------
Panouri de obligativitate - se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 683 din 9 august 2006, la paginile 10-11.(a se vedea imaginea asociata)

3.4. Panouri de salvare şi acordarea primului ajutor
Caracteristici intrinseci:
a) forma dreptunghiulara sau patrata
b) pictograma alba pe fond verde (partea verde trebuie sa acopere cel puţin 50 % din suprafata panoului).

NOTA(CTCE)
----------
Panouri de salvare şi acordarea primului ajutor - se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 683 din 9 august 2006, la paginile 11-12.(a se vedea imaginea asociata)

3.5. Panouri privind materialele sau echipamentele necesare pentru prevenirea şi stingerea incendiilor
Caracteristici intrinseci:
a) forma dreptunghiulara sau patrata
b) pictograma alba pe fond roşu (partea roşie trebuie sa acopere cel puţin 50 % din suprafata panoului).

NOTA(CTCE)
----------
Panouri privind materialele sau echipamentele necesare pentru prevenirea şi stingerea incendiilor - se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 683 din 9 august 2006, la pagina 12.(a se vedea imaginea asociata)


ANEXA 3

CERINŢE MINIME
privind semnalizarea pe recipiente şi conducte

1. Recipientele pentru substanţe sau preparate periculoase utilizate la locul de munca, definite conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 451/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, recipientele utilizate pentru depozitarea acestora, precum şi conductele care sunt la vedere şi conţin ori transporta astfel de substanţe sau preparate periculoase trebuie sa fie prevãzute cu etichete (pictograme sau simboluri pe fond colorat), prevãzute de respectiva ordonanta de urgenta.
1.1. Prevederile pct. 1 nu se aplica recipientelor folosite la locul de munca pentru o perioada scurta de timp şi recipientelor al cãror conţinut se schimba frecvent, cu condiţia sa se ia mãsuri alternative adecvate care garanteazã acelaşi nivel de protecţie, în special pentru informarea şi/sau instruirea lucrãtorilor.
1.2. Etichetele prevãzute la pct. 1 pot fi:
a) înlocuite cu panourile de avertizare prevãzute în anexa nr. 2, preluandu-se aceeaşi pictograma sau acelaşi simbol;
b) completate cu informaţii suplimentare, ca de exemplu numele şi/sau formula substanţei sau ale preparatului periculos şi detalii privind riscul;
c) completate sau înlocuite cu panouri pentru transportul substanţelor sau preparatelor periculoase, în cazul transportului recipientelor la locul de munca.
2. Semnalizarea trebuie sa fie amplasata în urmãtoarele condiţii:
a) pe partea/pãrţile vizibila/vizibile;
b) sub forma rigida, autocolanta sau pictata.
3. Caracteristicile intrinseci prevãzute la pct. 1.4 din anexa nr. 2 şi condiţiile de utilizare prevãzute la pct. 2 din anexa nr. 2 privind panourile de semnalizare de aplica, dacã este cazul, etichetarii prevãzute la pct. 1 din prezenta anexa.
4. Fãrã a aduce atingere prevederilor pct. 1, 2 şi 3, etichetele utilizate pe conducte trebuie amplasate vizibil, în vecinãtatea locurilor care prezintã cele mai mari pericole, cum ar fi vanele şi punctele de racordare, şi la distanţe aproximativ egale.
5. Suprafeţele, sãlile sau incintele utilizate pentru depozitarea substanţelor sau a preparatelor periculoase în cantitãţi mari trebuie sa fie semnalizate printr-un panou de avertizare corespunzãtor. Aceste panouri trebuie sa fie dintre cele enumerate la pct. 3.2 din anexa nr. 2 sau marcate în conformitate cu pct. 1 din prezenta anexa.
Face excepţie cazul în care ambalajele sau recipientele sunt etichetate corespunzãtor, ţinându-se seama de prevederile pct. 1.5 din anexa nr. 2 referitoare la dimensiuni.
Depozitarea mai multor substanţe sau preparate periculoase poate fi indicatã prin panoul de avertizare "pericol general".
Panourile sau etichetele menţionate anterior trebuie sa fie plasate, dupã caz, în apropierea suprafeţei de depozitare sau pe usa de acces la depozitul respectiv.


ANEXA 4

CERINŢE MINIME
privind identificarea şi localizarea echipamentelor
destinate prevenirii şi stingerii incendiilor

1. Observatie preliminarã
Prezenta anexa se aplica echipamentului destinat exclusiv prevenirii şi stingerii incendiilor.
2. Echipamentele folosite la prevenirea şi stingerea incendiilor trebuie identificate prin utilizarea unei anumite culori pentru echipament şi prin amplasarea unui panou de localizare şi/sau prin utilizarea unei culori specifice pentru locul unde se afla echipamentele respective ori punctele de acces la acestea.
3. Aceste echipamente se identifica prin culoarea roşie.
Suprafata roşie trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite identificarea rapida a echipamentului.
4. Panourile prevãzute la pct. 3.5 din anexa nr. 2 trebuie utilizate pentru a marca localizarea acestor echipamente.


ANEXA 5

CERINŢE MINIME
privind semnalizarea obstacolelor şi a locurilor
periculoase şi pentru marcarea cãilor de circulaţie

1. Semnalizarea obstacolelor şi a locurilor periculoase
1.1. Marcarea locurilor cu risc de lovire de un obstacol şi de cadere a obiectelor şi persoanelor se face în interiorul zonelor construite ale întreprinderii, în care lucrãtorii au acces în cursul activitãţii lor, prin culoarea galbena alternativ cu culoarea neagra sau culoarea roşie alternativ cu culoarea alba.
1.2. Dimensiunile marcajului trebuie sa ţinã seama de dimensiunile obstacolului sau ale locului periculos semnalat.
1.3. Benzile galben-negre sau roşu-albe trebuie sa fie înclinate la circa 45° şi sa aibã dimensiunile aproximativ egale.
1.4. Exemplu:

NOTA(CTCE)
----------
Benzile galben-negre sau roşu-albe - se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 683 din 9 august 2006, la pagina 13.(a se vedea imaginea asociata)

2. Marcarea cãilor de circulaţie
2.1. Cãile de circulaţie a vehiculelor trebuie marcate clar prin benzi continue, având o culoare perfect vizibila, de preferinta alba sau galbena, ţinându-se seama de culoarea solului, în cazul în care destinaţia şi echipamentul încãperilor impun acest lucru pentru protecţia lucrãtorilor.
2.2. Benzile trebuie amplasate astfel încât sa se ţinã seama de distanţele de securitate necesare între vehiculele care pot circula în zona şi orice obiect aflat în apropiere, precum şi între pietoni şi vehicule.
2.3. Cãile permanente de circulaţie situate în exterior, în zonele construite, trebuie marcate la fel. Fac excepţie cele care sunt prevãzute cu trotuare sau bariere corespunzãtoare.

ANEXA 6

CERINŢE MINIME
privind semnalele luminoase

1. Caracteristici intrinseci
1.1. Lumina emisã de un semnal trebuie sa producã un contrast luminos adecvat mediului, în funcţie de condiţiile de utilizare prevãzute, fãrã sa antreneze fenomenul de orbire, prin intensitate prea puternica, sau vizibilitate redusã, ca urmare a iluminarii insuficiente.
1.2. Suprafata luminoasa care emite un semnal poate avea o culoare uniforma sau poate conţine o pictograma pe un fond determinat.
1.3. Culoarea uniforma trebuie sa corespundã tabelului de culori şi semnificatiei acestora care figureazã la pct. 4 din anexa nr. 1.
1.4. Atunci când semnalul conţine o pictograma, aceasta trebuie sa fie în conformitate cu cerinţele corespunzãtoare prevãzute în anexa nr. 2.
2. Reguli specifice de utilizare
2.1. Dacã un dispozitiv poate emite atât un semnal continuu, cat şi unul intermitent, semnalul intermitent va fi utilizat pentru a indica, în raport cu semnalul continuu, un nivel mai ridicat de pericol sau o urgenta mai mare de intervenţie ori de acţiune solicitatã sau impusa.
Durata fiecãrui impuls luminos şi frecventa impulsurilor unui semnal luminos intermitent trebuie stabilite astfel încât:
a) sa asigure o buna perceptie a mesajului;
b) sa evite orice confuzie, atât între diferitele semnale luminoase, cat şi cu un semnal luminos continuu.
2.2. Dacã un semnal luminos intermitent este utilizat în locul unui semnal acustic sau în completarea acestuia, codul semnalului luminos trebuie sa fie identic.
2.3. Un dispozitiv care emite un semnal luminos utilizabil în caz de pericol grav trebuie sa fie supravegheat în mod special sau sa fie prevãzut cu un bec de rezerva.


ANEXA 7

CERINŢE MINIME
privind semnalele acustice

1. Caracteristici intrinseci
1.1. Un semnal acustic trebuie:
a) sa aibã un nivel sonor considerabil mai înalt fata de zgomotul ambiant, astfel încât sa poatã fi auzit, fãrã sa fie excesiv sau suparator;
b) sa poatã fi recunoscut uşor, în special dupã durata impulsurilor, distanta dintre impulsuri sau grupuri de impulsuri, şi sa poatã fi diferenţiat uşor de orice alt semnal acustic şi de zgomotele ambientale.
1.2. Dacã un dispozitiv poate emite un semnal acustic atât cu frecventa variabila, cat şi cu frecventa constanta, frecventa variabila va fi utilizata pentru a indica, în raport cu frecventa constanta, un nivel mai ridicat de pericol, o urgenta crescutã de intervenţie sau o acţiune impusa/solicitatã.
2. Codul care trebuie utilizat
Sunetul semnalului de evacuare trebuie sa fie continuu.


ANEXA 8

CERINŢE MINIME
privind comunicarea verbalã

1. Caracteristici intrinseci
1.1. Comunicarea verbalã se stabileşte între un vorbitor sau un emitator şi unul ori mai mulţi auditori, sub forma unui limbaj format din texte scurte, grupuri de cuvinte şi/sau cuvinte izolate, eventual codificate.
1.2. Mesajele verbale trebuie sa fie cat mai scurte, simple şi clare.
1.3. Calitãţile de comunicare ale vorbitorului şi facultãţile auditive ale auditorilor trebuie sa asigure o comunicare verbalã sigura.
1.4. Comunicarea verbalã poate fi directa, utilizând vocea umanã, sau indirecta, prin voce umanã ori artificiala, difuzatã prin oricare mijloc corespunzãtor.
2. Reguli specifice de utilizare
2.1. Persoanele implicate trebuie sa cunoascã bine limbajul utilizat, pentru a putea pronunţa şi înţelege corect mesajul verbal şi pentru a adopta, în consecinta, comportamentul corespunzãtor în domeniul securitãţii şi/sau al sãnãtãţii.
2.2. Dacã comunicarea verbalã este utilizata în locul sau complementar unui gest-semnal, trebuie folosite cuvinte-cod, ca de exemplu:
a) start - pentru a indica începerea comenzii;
b) stop - pentru a întrerupe sau a termina o mişcare;
c) opreşte - pentru a opri operaţiunea;
d) ridica - pentru a ridica o greutate;
e) coboarã - pentru a cobori o greutate;
f) înainte ┐
g) înapoi │ sensul miscarilor respective trebuie
h) dreapta > coordonate, când este cazul, cu gesturile
i) stanga │ de semnalizare corespunzãtoare;

j) pericol - pentru a solicita oprirea de urgenta;
k) repede - pentru a accelera o mişcare, din motive de securitate.


ANEXA 9

CERINŢE MINIME
privind gesturile-semnal

1. Caracteristici
1.1. Gesturile-semnal trebuie sa fie precise, simple, ample, uşor de executat şi de înţeles şi bine diferenţiate de alte gesturi-semnal.
1.2. Utilizarea în acelaşi timp a ambelor brate trebuie sa se facã în mod simetric şi pentru executarea unui singur gest-semnal.
1.3. Gesturile utilizate pot varia uşor sau pot fi mai detaliate în raport cu reprezentarile prevãzute la pct. 3, cu condiţia sa respecte caracteristicile prezentate la pct. 1.1 şi 1.2, cu condiţia ca semnificatia şi înţelegerea lor sa fie cel puţin echivalente.
2. Reguli de utilizare specifice
2.1. Persoana care emite semnale, denumita agent de semnalizare, transmite instrucţiunile de manevra, utilizând gesturi-semnal, cãtre persoana care receptioneaza semnale, denumita operator.
2.2. Agentul de semnalizare trebuie sa poatã urmãri vizual desfãşurarea manevrelor, fãrã a se afla în pericol din cauza acestora.
2.3. Responsabilitãţile agentului de semnalizare sunt exclusiv directionarea manevrelor şi asigurarea securitãţii lucrãtorilor aflaţi în apropiere.
2.4. În situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la pct. 2.2, trebuie sa se prevadã încã unul sau mai mulţi agenţi de semnalizare.
2.5. Atunci când nu poate executa ordinele primite cu garanţiile de securitate necesare, operatorul trebuie sa intrerupa manevrele în curs pentru a cere noi instrucţiuni.
2.6. Accesorii pentru semnalizarea prin gesturi
2.6.1. Agentul de semnalizare trebuie sa poatã fi uşor recunoscut de cãtre operator.
2.6.2. Agentul de semnalizare trebuie sa poarte unul sau mai multe elemente de recunoaştere adecvate, de exemplu: vesta, casca, mansoane, banderole, palete.
2.6.3. Elementele de recunoaştere trebuie sa fie viu colorate, de preferinta toate de aceeaşi culoare, utilizata exclusiv de agentul de semnalizare.
3. Gesturi codificate utilizabile
Observaţii preliminare:
Ansamblul gesturilor codificate, indicate mai jos, nu aduce atingere folosirii altor coduri care vizeazã aceleaşi manevre, aplicabile la nivel naţional în anumite sectoare de activitate.

NOTA(CTCE)
----------
Tabelul cu gesturile codificate - se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 683 din 9 august 2006, la paginile 15-16.(a se vedea imaginea asociata)
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016