Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 962 din 22 august 2007  pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul liberei circulatii a marfurilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 962 din 22 august 2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul liberei circulatii a marfurilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 628 din 13 septembrie 2007
HOTĂ?RÂRE nr. 962 din 22 august 2007
pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul liberei circulaţii a mãrfurilor
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 628 din 13 septembrie 2007


În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.055/2001 privind condiţiile de introducere pe piaţã a mijloacelor de mãsurare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 701 din 5 noiembrie 2001, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 2 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) La introducerea pe piaţã şi/sau punerea în funcţiune, mijloacele de mãsurare şi dispozitivele auxiliare prevãzute la art. 1 trebuie sã respecte prevederile prezentei hotãrâri, ale normelor de metrologie legalã CEE sau cerinţele prevãzute în instrucţiunile de metrologie legalã şi în normele de metrologie legalã în vigoare.
(2) Introducerea pe piaţã şi/sau punerea în funcţiune a unui mijloc de mãsurare sau dispozitiv auxiliar prevãzut la art. 1 nu poate fi împiedicatã, interzisã sau limitatã, dacã acel mijloc de mãsurare sau dispozitiv auxiliar poartã marcajele CEE corespunzãtoare. Marcajele CEE specifice aprobãrii de model şi verificãrii iniţiale pentru România sunt prevãzute în anexa nr. 1 şi, respectiv, în anexa nr. 2, iar simbolurile naţionale corespunzãtoare celorlalte state membre ale Uniunii Europene, care sunt parte componentã a marcajelor CEE specifice aprobãrii de model şi verificãrii iniţiale, sunt prevãzute în anexa nr. 3."
2. Alineatul (4) al articolului 2 se abrogã.
3. Dupã alineatul (4) al articolului 2 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Ministerul Economiei şi Finanţelor informeazã celelalte state membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeanã cu privire la autoritatea care efectueazã de drept examinãrile specificate în prezenta hotãrâre şi în celelalte norme de metrologie legalã CEE şi care elibereazã certificatele de aprobare de model CEE şi aplicã marcajul verificãrii iniţiale CEE."
4. Alineatul (2) al articolului 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Producãtorul de mijloace de mãsurare sau de dispozitive auxiliare informeazã Biroul Român de Metrologie Legalã cu privire la orice modificare sau completare a modelului cãruia i s-a acordat o aprobare de model CEE, iar Biroul Român de Metrologie Legalã informeazã autoritãţile similare din celelalte state membre ale Uniunii Europene despre aceste modificãri sau completãri."
5. Articolul 10 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) În situaţia în care se folosesc tehnici noi la construcţia şi funcţionarea mijloacelor de mãsurare sau a dispozitivelor auxiliare, Biroul Român de Metrologie Legalã poate acorda o aprobare de model CEE cu efect limitat, dupã o consultare prealabilã cu autoritãţile similare din celelalte state membre ale Uniunii Europene.
(2) În cazul în care Biroul Român de Metrologie Legalã a acordat o aprobare de model CEE cu efect limitat în conformitate cu alin. (1), de îndatã ce considerã cã o nouã tehnicã s-a dovedit a fi satisfãcãtoare, propune Ministerului Economiei şi Finanţelor sã solicite comitetului care asistã Comisia Europeanã în scopul adaptãrii la progresul tehnic amendarea anexelor Directivei 71/316/CEE , iar atunci când este cazul, şi a celorlalte directive relevante."
6. Dupã alineatul (3) al articolului 13 se introduc cinci noi alineate, alineatele (4)-(8), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Dacã Biroul Român de Metrologie Legalã este informat de autoritatea similarã dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene despre apariţia unuia dintre cazurile prevãzute la alin. (1) şi (2), acesta trebuie sã ia de asemenea mãsurile prevãzute la alin. (1) şi (2), dupã consultarea cu autoritatea similarã din respectivul stat membru al Uniunii Europene.
(5) În cazul prevãzut la alin. (2), Biroul Român de Metrologie Legalã poate lua mãsuri pentru interzicerea introducerii pe piaţã şi punerii în funcţiune a mijloacelor de mãsurare în cauzã, situaţie în care informeazã Ministerul Economiei şi Finanţelor.
(6) Ministerul Economiei şi Finanţelor, la sesizarea Biroului Român de Metrologie Legalã, informeazã imediat celelalte state membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeanã asupra mãsurilor luate potrivit alin. (5), menţionând motivele pe care s-a bazat decizia luatã.
(7) Prevederile alin. (5) şi (6) se aplicã şi cazurilor prevãzute la alin. (1) în ceea ce priveşte mijloacele de mãsurare care au fost exceptate de la verificarea iniţialã CEE, dacã producãtorul, dupã averizarea corespunzãtoare, nu aduce mijlocul de mãsurare în conformitate cu modelul aprobat sau cu cerinţele normelor de metrologie legalã CEE.
(8) În situaţia în care Biroul Român de Metrologie Legalã este informat de autoritatea similarã din alt stat membru al Uniunii Europene asupra unui caz care se poate încadra în prevederile alin. (2), iar acesta contestã existenţa unui asemenea caz sau contestã caracterul întemeiat al mãsurilor prevãzute la alin. (5) luate de autoritatea similarã din alt stat membru al Uniunii Europene, Biroul Român de Metrologie Legalã informeazã Ministerul Economiei şi Finanţelor despre situaţia creatã şi continuã consultãrile cu autoritatea similarã din celãlalt stat membru al Uniunii Europene în vederea obţinerii unei soluţii comune. Ministerul Economiei şi Finanţelor informeazã în mod corespunzãtor Comisia Europeanã asupra desfãşurãrii acestor consultãri."
7. Articolul 21 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (1), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei şi retragerea de pe piaţã şi/sau interzicerea introducerii pe piaţã şi/sau a punerii în funcţiune a mijloacelor de mãsurare neconforme, pânã la rezolvarea neconformitãţii;
b) nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (2), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei şi retragerea de pe piaţã şi/sau interzicerea introducerii pe piaţã şi/sau a punerii în funcţiune a mijloacelor de mãsurare neconforme, pânã la rezolvarea neconformitãţii;
c) nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (5), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei, retragerea de pe piaţã şi/sau interzicerea introducerii pe piaţã a mijloacelor de mãsurare marcate incorect, pânã la rezolvarea neconformitãţii."
8. Articolul 22 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul împuternicit de Biroul Român de Metrologie Legalã sã exercite controlul metrologic legal.
(2) Contravenientul poate achita imediat sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia jumãtate din minimul amenzii prevãzute la art. 21, agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal."
9. Articolul 23 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Contravenţiilor prevãzute la <>art. 21 le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
10. Articolul 24 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - Biroul Român de Metrologie Legalã motiveazã refuzul de a acorda sau de a extinde aprobarea de model CEE, retragerea unei asemenea aprobãri, refuzul efectuãrii verificãrii iniţiale CEE, precum şi, dupã caz, deciziile de împiedicare, restricţionare sau interzicere a introducerii pe piaţã sau a punerii în funcţiune. Aceste decizii trebuie sã fie aduse imediat la cunoştinţa pãrţii interesate, care trebuie informatã în acelaşi timp cu privire la cãile legale de atac de care dispune în temeiul legislaţiei în vigoare."
11. Dupã articolul 29 se introduce urmãtoarea menţiune:
"Prezenta hotãrâre transpune prevederile Directivei Consiliului 71/316/CEE privind armonizarea legislaţiei statelor membre referitoare la mijloacele de mãsurare şi metodele de control metrologic, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) L 202 din 6 septembrie 1971, ale directivelor Consiliului 72/427/CEE , 83/575/CEE , 87/354/CEE , 87/355/CEE , 88/665/CEE şi 2007/13/CE de amendare a Directivei 71/316/CEE , publicate în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE), respectiv al Uniunii Europene, L 291 din 28 septembrie 1972, L 332 din 28 noiembrie 1983, L 192 din 11 iulie 1987, L 382 din 31 decembrie 1988 şi, respectiv, L 73 din 13 martie 2007, şi ale Directivei Consiliului 2006/96/CE privind adaptarea anumitor directive din domeniul liberei circulaţii a mãrfurilor datoritã aderãrii României şi Bulgariei, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 363 din 20 decembrie 2006."
12. Paragraful al doilea de la punctul 3.1.1 al anexei nr. 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Dimensiunile marcajului "e", ale cifrelor şi ale literelor "R" şi "O", exprimate în unitãţi relative faţã de diametrul cercului circumscris literei "e", sunt prezente în figura urmãtoare:

NOTÃ(CTCE)
"Dimensiunile marcajului "e", ale cifrelor şi ale literelor "R" şi "O", exprimate în unitãţi relative faţã de diametrul cercului circumscris literei "e" se gãsesc în Monitorul oficial al României, Partea I, Nr. 628 din 13.09.2007, la paginile 4-5 (a se vedea imaginea asociatã).

13. Dupã anexa nr. 2 se introduce o nouã anexã, anexa nr. 3 "Simboluri naţionale ale altor state membre", având cuprinsul prevãzut în anexa la prezenta hotãrâre.
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 26/2002 privind stabilirea condiţiilor de etichetare a materialelor utilizate la producerea principalelor componente ale articolelor de încãlţãminte destinate vânzãrii cãtre consumatori, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 67 din 30 ianuarie 2002, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã articolul 9 se introduce urmãtoarea menţiune:
"Prezenta hotãrâre transpune Directiva 94/11/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 martie 1994 de armonizare a legislaţiei statelor membre referitoare la etichetarea materialelor folosite la producerea principalelor componente ale articolelor de încãlţãminte destinate vânzãrii cãtre consumatori, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 100 din 19 aprilie 1994, şi Directiva Consiliului 2006/96/CE privind adaptarea anumitor directive din domeniul liberei circulaţii a mãrfurilor datoritã aderãrii României şi Bulgariei, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 363 din 20 decembrie 2006."
2. La anexa nr. 1 punctul nr. 1 litera c), sintagma "RO Talpã" se înlocuieşte cu sintagma "RO Talpã exterioarã".
3. La anexa nr. 1 punctul nr. 2 litera b), sintagma "RO Materiale textile" se înlocuieşte cu sintagma "RO Textile".
ART. III
Dupã articolul 9 din <>Hotãrârea Guvernului nr. 134/2002 privind caracterizarea, clasificarea şi marcarea produselor din sticlã cristal în vederea comercializãrii acestora, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 398 din 13 iunie 2007, se introduce urmãtoarea menţiune:
"Prezenta hotãrâre transpune Directiva Consiliului 69/493/CEE privind armonizarea legislaţiei statelor membre referitoare la sticla de cristal, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 326 din 29 decembrie 1969, şi Directiva Consiliului 2006/96/CE privind adaptarea anumitor directive din domeniul liberei circulaţii a mãrfurilor datoritã aderãrii României şi Bulgariei, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 363 din 20 decembrie 2006."
ART. IV
<>Hotãrârea Guvernului nr. 396/2003 privind asigurarea securitãţii utilizatorilor de jucãrii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 264 din 16 aprilie 2003, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (2) al articolului 18 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prevederile art. 10 alin. (4) şi (7) şi ale art. 11 alin. (6) şi (11) se aplicã dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã."
2. Articolul 24 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - Jucãriile introduse pe piaţã anterior datei aderãrii şi care poartã marcajul CS aplicat conform prevederilor prezentei hotãrâri pot fi distribuite contra cost sau gratuit şi dupã aceastã datã."
3. Dupã articolul 26 se introduce urmãtoarea menţiune:
"Prezenta hotãrâre transpune în legislaţia naţionalã Directiva Consiliului 88/378/CEE privind armonizarea legislaţiei statelor membre cu privire la siguranţa jucãriilor, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 187 din 16 iulie 1988, modificatã de Directiva Consiliului 93/68/CEE , publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 220 din 30 august 1993."
ART. V
<>Hotãrârea Guvernului nr. 439/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã a ascensoarelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 322 din 13 mai 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã alineatul (2) al articolului 13 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Contravenientul poate achita imediat sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal."
2. Articolul 18 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Prevederile art. 6 alin. (4), art. 7 alin. (4) şi ale art. 11 alin. (2) şi (4) se aplicã dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã."
3. Articolul 22 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - Ascensoarele şi/sau componentele de securitate introduse pe piaţã anterior datei aderãrii României la Uniunea Europeanã şi care poartã marcajul CS aplicat conform prevederilor prezentei hotãrâri pot fi distribuite contra cost sau gratuit şi/sau puse în funcţiune şi dupã aceastã datã."
ART. VI
<>Hotãrârea Guvernului nr. 453/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 489 din 9 iunie 2005, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã alineatul (2) al articolului 3 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Ministerul Economiei şi Finanţelor comunicã celorlalte state membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene informaţiile prevãzute în lista cuprinzând tipurile de gaze şi presiunile de alimentare corespunzãtoare utilizate pe teritoriul României, aprobatã şi actualizatã prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, conform alin. (2), dupã publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I."
2. Alineatele (2) şi (4) ale articolului 5 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Introducerea pe piaţã şi punerea în funcţiune a aparatelor care îndeplinesc cerinţele prevãzute la alin. (1) nu pot fi interzise, împiedicate sau restricţionate.
...........................................................................
(4) Introducerea pe piaţã a echipamentelor care îndeplinesc cerinţele prevãzute la alin. (3) nu poate fi interzisã, împiedicatã sau restricţionatã."
3. Alineatul (4) al articolului 8 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Ministerul Economiei şi Finanţelor informeazã Comisia Europeanã şi statele membre ale Uniunii Europene cu privire la deciziile motivate adoptate conform prevederilor alin. (1)-(3)."
4. Alineatul (6) al articolului 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Ministerul Economiei şi Finanţelor informeazã Comisia Europeanã şi statele membre ale Uniunii Europene cu privire la decizia adoptatã în baza prevederilor alin. (5), în scopul retragerii notificãrii."
5. Dupã alineatul (3) al articolului 14 se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Contravenientul poate achita imediat sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (2), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal."
6. Articolul 20 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - Aparatele consumatoare de combustibili gazoşi introduse pe piaţã anterior datei aderãrii României la Uniunea Europeanã şi care poartã marcajul CS aplicat conform prevederilor prezentei hotãrâri pot fi distribuite contra cost sau gratuit şi/sau puse în funcţiune şi dupã aceastã datã."
7. Articolul 22 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - Prevederile art. 6 alin. (2), art. 7, art. 8 alin. (4) şi ale art. 12 alin. (2) şi (5) se aplicã dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã."
ART. VII
<>Hotãrârea Guvernului nr. 454/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã a recipientelor simple sub presiune, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 538 din 8 august 2007, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã alineatul (3) al articolului 18 se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Contravenientul poate achita imediat sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (2), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal."
2. Alineatele (5) şi (6) ale articolului 18 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(5) Orice decizie luatã în baza prezentei hotãrâri de ISCIR-SP, din care rezultã sancţiuni şi restricţii de introducere pe piaţã sau punere în funcţiune a recipientelor, trebuie sã fie temeinic motivatã, în condiţiile prezentei hotãrâri, şi se aduce fãrã întârziere la cunoştinţa Ministerului Economiei şi Finanţelor.
(6) Decizia se aduce de îndatã la cunoştinţa celui sancţionat, informându-l cu privire la posibilitatea de exercitare a cãilor de atac potrivit legislaţiei în vigoare în România."
3. Articolul 24 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - Recipientele simple sub presiune introduse pe piaţã anterior datei aderãrii României la Uniunea Europeanã şi care poartã marcajul CS aplicat conform prevederilor prezentei hotãrâri pot fi distribuite contra cost sau gratuit şi/sau puse în funcţiune şi dupã aceastã datã."
4. La anexa nr. 2 punctul 4.1, litera h) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"h) Se considerã fabricaţie în serie, în sensul prezentei hotãrâri, dacã mai mult de un recipient de acelaşi tip este fabricat într-o perioadã datã printr-un proces continuu de fabricaţie, conform unui proiect comun şi utilizându-se acelaşi proces de fabricaţie."
ART. VIII
<>Hotãrârea Guvernului nr. 457/2003 privind asigurarea securitãţii utilizatorilor de echipamente electrice de joasã tensiune, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 402 din 15 iunie 2007, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 16 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Echipamentele electrice de joasã tensiune introduse pe piaţã anterior datei aderãrii României la Uniunea Europeanã şi care poartã marcajul CS aplicat conform prevederilor prezentei hotãrâri pot fi distribuite contra cost sau gratuit şi dupã aceastã datã."
2. Alineatul (1) al articolului 18 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Prevederile art. 4 alin. (5) şi (6), art. 6 alin. (4) şi (5) şi ale art. 9 alin. (3) intrã în vigoare dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã."
ART. IX
<>Hotãrârea Guvernului nr. 497/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã şi de funcţionare a aparatelor electrice şi electronice din punct de vedere al compatibilitãţii electromagnetice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 329 din 15 mai 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 19 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Aparatele introduse pe piaţã anterior datei aderãrii României la Uniunea Europeanã şi care poartã marcajul CS aplicat conform prevederilor prezentei hotãrâri pot fi distribuite contra cost sau gratuit şi dupã aceastã datã."
2. Alineatul (1) al articolului 21 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Prevederile art. 4 alin. (3) şi (4), art. 5 alin. (4)-(6), art. 9 alin. (2), art. 10 alin. (3) şi ale art. 13 alin. (3) intrã în vigoare dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã."
3. Alineatul (2) al articolului 21 se abrogã.
ART. X
<>Hotãrârea Guvernului nr. 617/2003 pentru stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã şi de punere în funcţiune a aparatelor de cântãrit cu funcţionare neautomatã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 418 din 16 iunie 2003, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (3) al articolului 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În cazul în care se constatã cã standardele prevãzute la alin. (1) nu acoperã în totalitate cerinţele esenţiale prevãzute în anexa nr. 1, Ministerul Economiei şi Finanţelor aduce la cunoştinţã acest fapt Comitetului permanent de pe lângã Comisia Europeanã, înfiinţat în scopul aplicãrii procedurii de furnizare a informaţiilor în domeniul standardelor şi reglementãrilor tehnice, precum şi al regulilor referitoare la serviciile societãţii informaţionale. Dacã este necesar, în funcţie de decizia comunicatã de Comisia Europeanã, lista cuprinzând standardele române, aprobatã şi actualizatã prin ordinul ministrului economiei şi finanţelor, prevãzut la alin. (2), se modificã."
2. Alineatul (5) al articolului 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Ministerul Economiei şi Finanţelor informeazã imediat Comisia Europeanã şi statele membre ale Uniunii Europene cu privire la retragerea notificãrii organismelor prevãzute la alin. (4)."
3. Alineatul (5) al articolului 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Ministerul Economiei şi Finanţelor informeazã Comisia Europeanã şi statele membre ale Uniunii Europene în cazul în care un aparat care nu este conform poartã marcajul CE, menţionând mãsurile luate în aceastã situaţie."
4. Articolul 17 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Prevederile art. 7 alin. (3), art. 9 alin. (1) şi (5) şi ale art. 12 alin. (4) şi (5) se aplicã dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã."
5. Articolul 21 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Aparatele de cântãrit cu funcţionare neautomatã introduse pe piaţã anterior datei aderãrii României la Uniunea Europeanã şi care poartã marcajul CS aplicat conform prevederilor prezentei hotãrâri pot fi distribuite contra cost sau gratuit şi/sau puse în funcţiune şi dupã aceastã datã."
6. Dupã articolul 24 se introduce urmãtoarea menţiune:
"Prezenta hotãrâre transpune Directiva Consiliului 90/384/CEE privind armonizarea legislaţiei statelor membre referitoare la aparatele de cântãrit cu funcţionare neautomatã, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 189 din 20 iulie 1990, modificatã prin Directiva Consiliului 93/68/CEE , publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 220 din 30 august 1993."
7. Punctul 1.4 din anexa nr. 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"1.4. Când tipul îndeplineşte cerinţele din hotãrâre, organismul notificat va elibera solicitantului un certificat de examinare CE de tip. Certificatul trebuie sã conţinã concluziile examinãrii, condiţionãri ale valabilitãţii acestuia, dacã existã, date suficiente pentru identificarea aparatului aprobat şi, dacã este necesar, o descriere a funcţionãrii lui. Toate elementele tehnice relevante, de exemplu desene şi scheme de conexiuni, trebuie sã fie anexate certificatului de examinare CE de tip.
Certificatul are o perioadã de valabilitate de 10 ani de la data emiterii lui şi poate fi reînnoit pentru perioade ulterioare de câte 10 ani.
În eventualitatea unor schimbãri fundamentale în proiectarea aparatului, cum sunt modificãrile efectuate ca rezultat al aplicãrii unor tehnologii noi, valabilitatea certificatului poate fi limitatã la o perioadã de 2 ani şi se poate extinde cu încã 3 ani."
ART. XI
Alineatul (2) al articolului 19 din <>Hotãrârea Guvernului nr. 941/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã şi utilizare repetatã a echipamentelor sub presiune transportabile, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 636 din 5 septembrie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Echipamentele sub presiune transportabile introduse pe piaţã anterior datei aderãrii României la Uniunea Europeanã şi care, conform prevederilor art. 5 alin. (4), cuprind armãturi şi alte accesorii care poartã marcajul CS aplicat conform prevederilor prezentei hotãrâri pot fi distribuite contra cost sau gratuit şi/sau puse în funcţiune în mod repetat şi dupã aceastã datã."
ART. XII
Articolul 17 din <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.039/2003 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energeticã a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piaţã, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 455 din 5 iulie 2007, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Aparatele frigorifice de uz casnic introduse pe piaţã anterior datei aderãrii României la Uniunea Europeanã şi care poartã marcajul CS aplicat conform prevederilor prezentei hotãrâri pot fi distribuite contra cost sau gratuit şi/sau puse în funcţiune şi dupã aceastã datã."
ART. XIII
<>Hotãrârea Guvernului nr. 584/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã a echipamentelor sub presiune, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 404 din 6 mai 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã alineatul (3) al articolului 20 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Contravenientul poate achita imediat sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal."
2. Articolul 23 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Prevederile art. 5 alin. (3), art. 7 alin. (3) şi (5), art. 11, art. 14 alin. (3), (4) şi (7), art. 15 alin. (2) şi (4), art. 16 alin. (2) şi (5) şi ale art. 17 alin. (9) şi (11) se aplicã dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã."
3. Articolul 26 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Echipamentele sub presiune şi ansamblurile introduse pe piaţã anterior datei aderãrii României la Uniunea Europeanã şi care poartã marcajul CS aplicat conform prevederilor prezentei hotãrâri pot fi distribuite contra cost sau gratuit şi/sau puse în funcţiune şi dupã aceastã datã."
ART. XIV
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.009/2004 privind stabilirea condiţiilor de punere în funcţiune a instalaţiilor de transport pe cablu pentru persoane, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 30 iulie 2004, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã alineatul (2) al articolului 22 se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Contravenientul poate achita imediat sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal."
2. Alineatul (4) al articolului 29 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Instalaţiile de transport pe cablu pentru persoane, componentele de securitate şi subsistemele destinate acestora introduse pe piaţã anterior datei aderãrii României la Uniunea Europeanã şi care poartã marcajul CS aplicat conform prevederilor prezentei hotãrâri pot fi distribuite contra cost sau gratuit şi/sau puse în funcţiune şi dupã aceastã datã."
ART. XV
Articolul 15 din <>Hotãrârea Guvernului nr. 574/2005 privind stabilirea cerinţelor referitoare la eficienţa cazanelor noi pentru apã caldã care funcţioneazã cu combustibili lichizi sau gazoşi, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 596 din 11 iulie 2005, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Cazanele şi aparatele introduse pe piaţã anterior datei aderãrii României la Uniunea Europeanã şi care poartã marcajul CS aplicat conform prevederilor prezentei hotãrâri pot fi distribuite contra cost sau gratuit şi/sau puse în funcţiune şi dupã aceastã datã."
ART. XVI
<>Hotãrârea Guvernului nr. 264/2006 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã şi de punere în funcţiune a mijloacelor de mãsurare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 282 din 29 martie 2006, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã alineatul (2) al articolului 24 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) În aplicarea perioadei de tranziţie menţionate la alin. (1) nu este necesar ca intervalul de o cincime din valoarea diviziunii scãrii sau, respectiv, intervalul de 2 mm descrise la pct. 4.8.1 din <>cap. IV din anexa la Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 76/2002 privind aprobarea Normei de metrologie legalã CEE "NML CEE - 71/348 Echipamente auxiliare pentru contoare volumetrice pentru lichide, altele decât apa", sã corespundã unei valori mai mici de 1 ban."
2. La articolul 27, partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - Fãrã a aduce atingere prevederilor art. 24 alin. (1) şi (3), la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã urmãtoarele acte normative:"
3. Menţiunea finalã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Prezenta hotãrâre transpune Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2004/22/CE privind mijloacele de mãsurare, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 135 din 30 aprilie 2004, şi Directiva Consiliului 2006/96/CE privind adaptarea anumitor directive din domeniul liberei circulaţii a mãrfurilor datoritã aderãrii României şi Bulgariei, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 363 din 20 decembrie 2006".
4. Punctul 1.3 al anexei MI-006 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"1.3. Pentru mãrimile de influenţã mecanice şi climatice:
Intervalul minim de temperaturã este de 30°C, cu excepţia cazurilor în care existã indicaţii contrare în urmãtoarele capitole din prezenta anexã.
Clasele de mediu mecanic prevãzute în anexa I pct. 1.3.2 nu sunt aplicabile. Pentru aparatele care sunt utilizate în condiţii de solicitare mecanicã deosebite, de exemplu aparatele instalate pe vehicule, producãtorul trebuie sã defineascã condiţiile mecanice de utilizare."
ART. XVII
În cuprinsul hotãrârilor Guvernului prevãzute la art. I-XVI, sintagmele "Ministerul Industriei şi Resurselor" şi, respectiv, "Ministerul Economiei şi Comerţului" se înlocuiesc cu "Ministerul Economiei şi Finanţelor".

PRIM-MINISTRU
CÃLIN POPESCU-TÃRICEANU

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

p. Ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei,
Zoltan Somodi,
secretar de stat

Departamentul pentru Afaceri Europene,
Adrian Ciocãnea,
secretar de stat

Bucureşti, 22 august 2007.
Nr. 962.


ANEXÃ
(Anexa nr. 3 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.055/2001

SIMBOLURI NAŢIONALE ALE ALTOR STATE MEMBRE

1. Marcajele din anexele nr. 1 şi 2, corespunzãtoare celorlalte state membre, pot conţine urmãtoarele simboluri naţionale ale ţãrii în care se emite aprobarea de model CEE sau se executã verificarea iniţialã CEE: B (pentru Belgia), D (pentru Germania), DK (pentru Danemarca), E (pentru Spania), F (pentru Franţa), EL (pentru Grecia), IRL (pentru Irlanda), I (pentru Italia), L (pentru Luxemburg), NL (pentru Olanda), P (pentru Portugalia), UK (pentru Marea Britanie), A (pentru Austria), S (pentru Suedia), FI (pentru Finlanda), CZ (pentru Republica Cehã), EST (pentru Estonia), CY (pentru Cipru), LV (pentru Letonia), LT (pentru Lituania), H (pentru Ungaria), M (pentru Malta), PL (pentru Polonia), SI (pentru Slovenia), SK (pentru Slovacia) şi BG (pentru Bulgaria).
2. Dimensiunile simbolurilor naţionale incluse în marcajul de verificare iniţialã CEE sunt urmãtoarele:

NOTÃ(CTCE)
Dimensiunile simbolurilor naţionale incluse în marcajul de verificare iniţialã CEE, se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 628 din 13.09.2007, la paginile 9-10 (a se vedea imaginile asociate).


-------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016