Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 960 din 9 octombrie 1996  privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 7/1996    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 960 din 9 octombrie 1996 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 7/1996

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 286 din 13 noiembrie 1996

    În baza art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 7/1996,

    Guvernul României hotărăşte:

    ARTICOL UNIC
    Se aprobă Normele metodologice privind acordarea, utilizarea şi controlul subvenţiilor din bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei pe anul 1997, destinate acoperirii diferenţelor de dobândă faţă de rata oficială a scontului plus marja băncilor comerciale de 5 puncte procentuale, aferente creditelor bancare pentru constituirea stocurilor de produse agroalimentare din producţia internă, recolta anului 1996, în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 7/1996, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.


                                 PRIM-MINISTRU
                                NICOLAE VĂCĂROIU

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                    Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
                               Alexandru Lăpuşan

                              p. Ministru de stat,
                             ministrul finanţelor,
                            Nicolae Constantinescu,
                                secretar de stat

                                p. Guvernatorul
                          Băncii Naţionale a României,
                               Emil Iota Ghizari

    Bucureşti, 9 octombrie 1996.
    Nr. 960.


    ANEXĂ

                               NORME METODOLOGICE
            privind acordarea, utilizarea şi controlul subvenţiilor
                    din bugetul Ministerului Agriculturii şi
                      Alimentaţiei pe anul 1997, destinate
   acoperirii diferenţelor de dobândă faţă de rata oficială a scontului plus
               marja băncilor comerciale de 5 puncte procentuale,
                       aferente creditelor bancare pentru
    constituirea stocurilor de produse agroalimentare din producţia internă,
 recolta anului 1996, în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 7/1996


    1. Potrivit art. 1-3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 7/1996 privind asigurarea surselor de finanţare pentru constituirea stocurilor de produse agroalimentare şi de seminţe din recolta anului 1996, denumită în continuare ordonanţă, agenţii economici specializaţi în producerea şi/sau constituirea stocurilor, precum şi societăţile comerciale zootehnice şi de producere a nutreţurilor combinate beneficiază de credite de la băncile comerciale din liniile de credite puse la dispoziţia acestora de către Banca Naţională a României pentru produsele nominalizate în anexa la ordonanţă.
    Nu pot beneficia de astfel de credite agenţii economici care desfăşoară în exclusivitate activitate de comerţ cu amănuntul.
    Pentru creditele acordate potrivit art. 1 din ordonanţă, rata dobânzii suportată de agenţii economici va fi de 15% pe an, din care, la rambursare, băncile comerciale vor reţine 5 puncte procentuale. Diferenţa de dobândă faţă de rata oficială a scontului plus marja băncilor comerciale de 5 puncte procentuale se va acorda băncilor comerciale din prevederile bugetului Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei pe anul 1997.
    Creditele acordate anterior, cu alte dobânzi, pentru produsele şi seminţele prevăzute în anexa la ordonanţă, care, la data publicării în Monitorul Oficial al României a ordonanţei, au avut corespondent în stocuri constituite din recolta anului 1996, vor fi transferate la creditele cu dobândă de 15%, începând cu data aplicării ordonanţei.
    2. Beneficiază de dobândă de 15% agenţii economici care îndeplinesc următoarele condiţii:
    a) se încadrează în criteriile de creditare ale băncilor comerciale sau au obţinut garanţia Ministerului Finanţelor în cazul în care nu îndeplinesc condiţiile de creditare solicitate de băncile comerciale;
    b) constituie stocurile de produse agroalimentare prevăzute în anexa la ordonanţă, în condiţiile prevederilor art. 1 al acesteia;
    c) nu au conturi de disponibilităţi deschise la alte bănci, contrar prevederilor hotărârilor Guvernului nr. 270/1994 şi nr. 634/1995.
    3. Creditele se acordă în condiţiile prevăzute de ordonanţă, precum şi de normele proprii ale băncilor comerciale, iar eşalonarea rambursării acestora şi plata dobânzilor către băncile comerciale, precum şi ale băncilor comerciale către Banca Naţională a României, se vor face pe bază de grafice corelate cu perioadele de valorificare a stocurilor prevăzute în anexa la ordonanţă, dar nu mai târziu de 30 septembrie 1997.
    Creditele se acordă numai pe măsura efectuării plăţii prin conturi separate de împrumut, care vor fi codificate de fiecare bancă comercială şi evidenţiate pe fiecare produs din anexa la ordonanţă.
    4. Rambursarea creditelor şi plata dobânzilor către băncile comerciale, precum şi efectuarea acestor operaţiuni de către băncile comerciale către Banca Naţională a României se fac pe bază de grafice corelate cu perioadele de valorificare a stocurilor, dar nu mai târziu de 30 septembrie 1997.
    Pentru produsele prevăzute la lit. B nr. crt. 1 din anexa la ordonanţă, rambursarea creditelor şi plata dobânzilor se vor face începând cu data de 1 decembrie 1996.
    Dobânda aferentă creditelor bancare, datorată băncilor comerciale şi Băncii Naţionale a României, se înregistrează la venituri conform termenelor de încasare stabilite pe bază de grafice corelate cu perioadele de valorificare a stocurilor, dar nu mai târziu de 30 septembrie 1997.
    Diferenţa de dobândă, plus marja băncilor comerciale care este acoperită din surse bugetare, se înregistrează la venituri în momentul încasării.
    Agenţii economici beneficiari de credite potrivit ordonanţei înregistrează dobânda aferentă creditelor bancare la cheltuieli, la termenele de plată prevăzute în contractele încheiate între părţi, dar nu mai târziu de 30 septembrie 1997.
    În cazul nerespectării termenelor de rambursare prevăzute în grafice, creditele respective nu vor mai beneficia de bonificarea dobânzii de la data acordării acestora.
    5. Agenţii economici au obligaţia să organizeze şi să conducă o evidenţă separată a creditelor bancare cu dobândă bonificată, acordate în baza ordonanţei.
    6. Pentru creditele aprobate, băncile comerciale vor încheia contracte de credite separate cu beneficiarii, la care se vor anexa graficele de acordare şi de rambursare a creditelor, situaţia privind destinaţia şi termenele de valorificare a produselor agricole aferente, potrivit contractelor.
    Pentru stocurile destinate consumului propriu, agenţii economici vor prezenta situaţia utilizării acestora în funcţie de destinaţie (furajare, industrializare, însămânţare etc.).
    Pentru produsele agricole destinate livrării la fondul de consum de seminţe şi furaje, băncile comerciale au obligaţia de a verifica existenţa contractelor respective şi de a face menţiuni exprese în acest sens în contractul de credit.
    Din aceste credite se vor deconta cheltuielile făcute de agenţii economici pentru constituirea stocurilor, respectiv preţul produselor plus cheltuielile cu transportul, condiţionarea şi ambalarea, inclusiv ambalajul.
    Pentru produsele şi serviciile care includ T.V.A., decontarea din credite a acestora se va face la valoarea integrală a facturii (inclusiv T.V.A.). La încasarea T.V.A. de la bugetul de stat, după achitarea obligaţiilor de plată prevăzute în ordonanţa Guvernului nr. 15/1996, sumele respective se vor utiliza exclusiv pentru rambursarea creditelor din care s-au decontat.
    7. Sucursalele judeţene ale băncilor comerciale, pe măsura rambursării creditelor şi încasării dobânzilor aferente, vor întocmi decontul justificativ cuprins în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice, pe care îl vor transmite centralelor băncilor comerciale.
    Băncile comerciale centrale vor centraliza deconturile prezentate de sucursalele judeţene şi vor prezenta Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei decontul justificativ cuprins în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
    Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, pe baza deconturilor justificative cuprinse în anexa nr. 2, primite de la băncile comerciale, va solicita Ministerului Finanţelor sumele aferente subvenţiei de dobândă, potrivit prevederilor ordonanţei.
    După primirea sumelor de la bugetul de stat, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei va deconta băncilor comerciale subvenţiile cuvenite, respectiv diferenţa dintre 15% şi rata oficială a scontului plus 5 puncte procentuale cuvenite băncilor comerciale.
    Dobânda încasată de băncile comerciale de la bugetul de stat se va achită Băncii Naţionale a României.
    Pentru creditele bancare rambursate până la data de 31 decembrie 1996 diferenţa de dobândă datorată de băncile comerciale Băncii Naţionale a României se va achita la primirea acesteia de la bugetul de stat.
    8. Băncile comerciale răspund, potrivit legii, de realitatea şi legalitatea datelor înscrise în deconturile justificative.
    9. Beneficiarii de credite răspund, potrivit legii, de utilizarea creditelor conform destinaţiei stabilite prin contractele de credite, încheiate cu băncile comerciale, şi, în cazul în care, la controalele efectuate, se constată abateri, vor suporta consecinţele prevăzute de lege, inclusiv diferenţa de dobânda de la 15% la dobânda penalizatoare pentru creditele overdraft.
    Băncile comerciale şi Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei vor efectua controale la toţi beneficiarii de credite asupra modului de respectare a destinaţiei creditelor şi a celorlalte prevederi din ordonanţă şi din prezentele norme metodologice.
    Banca Naţionala a României va verifica, prin sondaj, la sediul central al băncilor comerciale şi la sucursalele acestora, respectarea destinaţiei creditelor acordate.
    10. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, prin organele de control proprii, va verifica modul de stabilire şi de acordare a subvenţiilor de la bugetul de stat pentru acoperirea diferenţei de dobânda calculate la creditele bancare pe termen scurt, precum şi modul de organizare şi de ţinere a evidenţei contabile la direcţiile generale pentru agricultură şi alimentaţie judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi la beneficiarii de credite.
    11. Încasarea subvenţiilor de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea sau atestarea, pe documentele de acordare, de date sau de situaţii nereale, atrage obligaţia beneficiarului de restituire a creditelor, cu plata dobânzilor aferente nesubvenţionate, precum şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege.


    ANEXA 1
    - model -

    Banca Comercială ............ Avizat,
    Sucursala judeţeană ......... Direcţia generală pentru agricultură şi
                                        alimentaţie

                                        Director general,

                              DECONT JUSTIFICATIV
            privind bonificarea dobânzilor la creditele acordate în
        baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 7/1996 pe anul ....

                                                                  - mii lei -
 ┌────┬──────────┬────────────────┬───────────────────────────────┬───────────┐
 │Nr. │ Agentul │ Volumul │ Dobânda aferentă │ Volumul │
 │crt.│ economic │ creditelor │volumului creditelor rambursate│ dobânzilor│
 │ │ │ rambursate ├─────────────────────────┬─────┤ bonificate│
 │ │ │ │la nivelul taxei oficiale│ 15% │ (col. 4 - │
 │ │ │ │ a scontului + 5 puncte │ │ col. 5) │
 │ │ │ │ procentuale │ │ │
 │ │ │ ├────────┬────────────────┼─────┤ │
 │ │ │ │ - % - │ - mii lei - │ │ │
 ├────┼──────────┼────────────────┼────────┼────────────────┼─────┼───────────┤
 │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
 ├────┼──────────┼────────────────┼────────┼────────────────┼─────┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼──────────┼────────────────┼────────┼────────────────┼─────┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼──────────┼────────────────┼────────┼────────────────┼─────┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┴──────────┼────────────────┼────────┼────────────────┼─────┼───────────┤
 │ TOTAL: │ │ │ │ │ │
 └───────────────┴────────────────┴────────┴────────────────┴─────┴───────────┘

                 Director, Contabil-şef,



    ANEXA 2
    - model -

    Banca Comercială ............ Avizat,
                                       Ministerul Agriculturii şi Alimentaţie

                                       Director general,

                              DECONT JUSTIFICATIV
         privind bonificarea dobânzii la creditele acordate prin Banca
    Comercială ......, în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 7/1996

                                                                 - mii lei -
 ┌────┬──────────┬────────────────┬───────────────────────────────┬───────────┐
 │Nr. │ Judeţul │ Volumul │ Dobânda aferentă │ Volumul │
 │crt.│ │ creditelor │volumului creditelor rambursate│ dobânzilor│
 │ │ │ rambursate ├─────────────────────────┬─────┤ bonificate│
 │ │ │ │la nivelul taxei oficiale│ 15% │ (col. 4 - │
 │ │ │ │ a scontului + 5 puncte │ │ col. 5) │
 │ │ │ │ procentuale │ │ │
 │ │ │ ├────────┬────────────────┼─────┤ │
 │ │ │ │ - % - │ - mii lei - │ │ │
 ├────┼──────────┼────────────────┼────────┼────────────────┼─────┼───────────┤
 │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
 ├────┼──────────┼────────────────┼────────┼────────────────┼─────┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼──────────┼────────────────┼────────┼────────────────┼─────┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼──────────┼────────────────┼────────┼────────────────┼─────┼───────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┴──────────┼────────────────┼────────┼────────────────┼─────┼───────────┤
 │ TOTAL: │ │ │ │ │ │
 └───────────────┴────────────────┴────────┴────────────────┴─────┴───────────┘

                  Director, Preşedinte,


                                     ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016