Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 958 din 26 septembrie 2012  pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 568/2001 privind stabilirea cerintelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 958 din 26 septembrie 2012 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 568/2001 privind stabilirea cerintelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 5 octombrie 2012

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 568/2001 privind stabilirea cerinţelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încărcarea, descărcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzină, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 595 din 29 august 2007, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    "Art. 1. - (1) Prevederile prezentei hotărâri se aplică operaţiilor, instalaţiilor, vehiculelor şi navelor fluviale utilizate pentru depozitarea, încărcarea, descărcarea şi distribuţia benzinei de la un terminal la altul, de la un terminal la o staţie de benzină sau în timpul alimentării autovehiculelor la staţiile de benzină.
    (2) Prezenta hotărâre stabileşte măsuri care au ca scop reducerea cantităţii de vapori de benzină emişi în atmosferă în timpul acestor operaţii şi/sau de către aceste instalaţii, vehicule şi nave fluviale."

    2. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 7. - În cazul în care se constată că în anumite zone geografice sau pe întreg teritoriul ţării sunt necesare măsuri suplimentare de reducere a emisiilor de compuşi organici volatili faţă de cele prevăzute la art. 3 alin. (1), art. 4 alin. (1), (2) şi (5) şi art. 6 alin. (1), în scopul protejării sănătăţii populaţiei şi mediului, în funcţie de condiţiile locale, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului stabileşte astfel de măsuri, care vor fi aprobate prin ordin al conducătorului acesteia."

    3. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 8. - În situaţia în care există măsuri tehnice de reducere a emisiilor de vapori, altele decât cele prevăzute în anexele nr. 2, 4, 5 şi 6, care demonstrează cel puţin aceeaşi eficienţă ca şi acestea, autoritatea publică centrală în domeniul industriei propune adoptarea unor astfel de măsuri, care se aprobă prin ordin al conducătorilor autorităţilor publice centrale în domeniul industriei şi al protecţiei mediului."

    4. După articolul 9 se introduc două noi articole, articolele 9^1 şi 9^2, cu următorul cuprins:
    "Art. 9^1. - (1) Orice staţie de benzină care este construită la sau după data de 1 ianuarie 2012 ori pentru care s-a acordat un certificat de urbanism, o autorizaţie de construire sau o autorizaţie de funcţionare la ori după această dată trebuie ca la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri să fie echipată cu sistem de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a, în cazul în care:
    a) cantitatea totală anuală tranzitată, efectivă sau proiectată, este mai mare de 500 mc/an;
    sau
    b) cantitatea totală anuală tranzitată, efectivă sau proiectată, este mai mare de 100 mc/an şi staţia de benzină este situată sub spaţiile destinate activităţilor de lucru.
    (2) Orice staţie de benzină construită înainte de data de 1 ianuarie 2012 sau pentru care s-a acordat un certificat de urbanism, o autorizaţie de construire ori o autorizaţie de funcţionare înainte de această dată, supusă unei renovări majore, trebuie să fie echipată în timpul acestei renovări cu sistem de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a, în cazul în care:
    a) cantitatea totală anuală tranzitată, efectivă sau proiectată, este mai mare de 500 mc/an;
    sau
    b) cantitatea totală anuală tranzitată, efectivă sau proiectată, este mai mare de 100 mc/an şi staţia de benzină este situată sub spaţiile destinate activităţilor de lucru.
    (3) Până cel târziu la data de 31 decembrie 2018, orice staţie de benzină construită înainte de data de 1 ianuarie 2012 sau pentru care s-a acordat un certificat de urbanism, o autorizaţie de construire ori o autorizaţie de funcţionare înainte de această dată, cu o cantitate totală anuală tranzitată mai mare de 3.000 mc/an, trebuie să fie echipată cu sistem de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a.
    (4) Prevederile alin. (1)-(3) nu se aplică staţiilor de benzină utilizate în mod exclusiv în asociere cu construcţia şi livrarea de autovehicule noi.
    Art. 9^2. - (1) Sistemele de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a instalate potrivit prevederilor art. 9^1 trebuie să asigure o eficienţă de captare a vaporilor de benzină mai mare sau egală cu 85%, conform certificatului furnizat de producător sau aprobării de model în conformitate cu standardele tehnice in vigoare.
    (2) În cazul în care vaporii de benzină recuperaţi potrivit prevederilor art. 9^1 sunt transferaţi într-un rezervor de depozitare al staţiei de benzină, raportul vapori/benzină trebuie să fie mai mare sau egal cu 0,95 şi mai mic sau egal cu 1,05."

    5. La articolul 10, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Procedura de efectuare a inspecţiilor tehnice periodice prevăzute la alin. (2) se aprobă prin ordin comun al conducătorului autorităţii publice centrale pentru industrie şi al conducătorului autorităţii publice centrale pentru transporturi, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I."
    (4) Inspecţia tehnică a instalaţiilor, echipamentelor şi dispozitivelor utilizate în scopul limitării emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încărcarea, descărcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzină, inclusiv sistemele de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a, altele decât cele prevăzute la alin. (2), se efectuează conform normelor elaborate de către autoritatea publică centrală pentru industrie şi aprobate prin ordin al conducătorului acestei autorităţi, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri."

    6. La articolul 10, după alineatul (4) se introduc patru noi alineate, alineatele (5)-(8), cu următorul cuprins:
    "(5) Eficienţa de captare a vaporilor de benzină emişi în timpul funcţionării sistemelor de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a este testată cel puţin o dată pe an.
    (6) Testarea se realizează fie prin verificarea conformării raportului vapori/benzină, în condiţii simulate de flux de benzină, cu prevederile art. 9^2 alin. (2), fie prin orice altă metodologie adecvată.
    (7) Pentru staţiile de benzină în care a fost instalat un sistem automat de monitorizare, eficienţa de captare a vaporilor de benzină trebuie testată cel puţin o dată la 3 ani.
    (8) Sistemele automate de monitorizare prevăzute la alin. (7) trebuie să detecteze automat deficienţele de funcţionare ale sistemului de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a, precum şi deficienţele din sistemul automat de monitorizare propriu, indicându-le operatorului staţiei de benzină şi, dacă acestea nu sunt remediate în termen de 7 zile, trebuie să întrerupă automat fluxul de benzină la pompa care prezintă defecţiuni."

    7. După articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 10^1, cu următorul cuprins:
    "Art. 10^1. - (1) Staţiile de benzină care au instalat sistemul de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a afişează un însemn autocolant pe pompa de benzină, prin care consumatorii sunt informaţi că respectiva staţie de benzină este dotată cu un astfel de sistem.
    (2) Însemnul va avea un înscris vizibil, lizibil şi care să nu permită ştergerea."

    8. La articolul 11, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 11. - (1) În cadrul procedurii de emitere a acordului de mediu în potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, cu modificările şi completările ulterioare, titularii activităţilor care intră sub incidenţa prezentei hotărâri au obligaţia de a prezenta autorităţilor competente pentru protecţia mediului documentele care atestă/certifică conformarea proiectului aferent instalaţiilor noi sau modernizate utilizate pentru depozitarea, încărcarea, descărcarea şi distribuţia benzinei la terminalele şi la staţiile de benzină cu cerinţele tehnice prevăzute în anexele nr. 2, 4, 5 şi 6."

    9. La articolul 12, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "Art. 12. - (1) Titularii activităţilor în care se realizează operaţii de depozitare, încărcare, descărcare şi distribuţie a benzinei la terminalele şi la staţiile de benzină au obligaţia să evalueze emisiile totale anuale de compuşi organici volatili în atmosferă, conform metodologiilor recomandate de Comisia Europeană şi Agenţia Europeană de Mediu, şi să transmită autorităţilor competente pentru protecţia mediului, anual, până la data de 31 martie pentru anul precedent, toate datele şi informaţiile solicitate privind emisiile de compuşi organici volatili.
    ..................................................................................................
    (3) Măsurarea emisiilor de compuşi organici volatili prevăzută la alin. (2) se efectuează conform uneia dintre metodele prevăzute de SR EN 16017:2008 - Aer de interior, aer înconjurător şi atmosfera locului de muncă. Prelevarea şi analiza compuşilor organici volatili prin tub de absorbţie/desorbţie termică/cromatografie în fază gazoasă pe capilară Partea 1 - Prelevare prin pompare sau Partea 2 - Prelevare prin difuzie sau SR EN 13649:2008 - Emisii de la surse fixe. Determinarea concentraţiei masice a compuşilor organici gazoşi şi individuali. Metoda cu cărbune activ şi desorbţia solvenţilor."

    10. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 13. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
    a) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2) şi (3), art. 4 alin. (3), (4) şi (5), art. 5 alin. (2), (3) şi (4), art. 6 alin. (2) şi (3), art. 9^1 alin. (1), (2) şi (3), art. 9^2, art. 10 alin. (1) şi alin. (4)-(8), art. 11 alin. (1) şi art. 12, cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei;
    b) nerespectarea prevederilor art. 10 1, cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei.
    (2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (1) lit. a) se realizează de către comisarii Gărzii Naţionale de Mediu.
    (3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (1) lit. b) se realizează de către comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
    (4) Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal de constatare a contravenţiei ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii prevăzute la alin. (1), agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.
    (5) Contravenţiilor prevăzute la alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare."

    11. Articolul 18 se modifică şi se înlocuieşte cu menţiunea privind transpunerea normelor comunitare, cu următorul cuprins:
                                       *
    "Prezenta hotărâre transpune prevederile Directivei 94/63/C E a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 decembrie 1994 privind controlul emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea carburanţilor şi din distribuţia acestora de la terminale la staţiile de distribuţie a carburanţilor, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) seria L nr. 365 din 31 decembrie 1994, şi ale Directivei 2009/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 octombrie 2009 privind etapa a II-a de recuperare a vaporilor de benzină în timpul alimentării autovehiculelor la staţiile de benzină, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) seria L nr. 285 din 31 octombrie 2009."

    12. La anexa nr. 1, punctul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "9. Cantitate totală anuală tranzitată - cea mai mare cantitate totală anuală de benzină încărcată în containere mobile de la o instalaţie de depozitare a unui terminal sau de la o staţie de benzină, în ultimii 3 ani, în sensul Directivei 94/63/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 decembrie 1994 privind controlul emisiilor de compuşi organici volatili (COV) rezultaţi din depozitarea carburanţilor şi din distribuţia acestora de la terminale la staţiile de distribuţie a carburanţilor, sau cantitatea totală anuală de benzină descărcată din containere mobile într-o staţie de benzină, în sensul Directivei 2009/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 octombrie 2009 privind etapa a II-a de recuperare a vaporilor de benzină în timpul alimentării autovehiculelor la staţiile de benzină."

    13. La anexa nr. 1, după punctul 10 se introduc patru noi puncte, punctele 10^1-10^4, cu următorul cuprins:
    "10^1. Sistem de recuperare a vaporilor de benzină etapa a IIa - echipament destinat recuperării vaporilor de benzină degajaţi din rezervorul de carburant al unui autovehicul în timpul alimentării cu benzină la o staţie de benzină şi care transferă vaporii de benzină respectivi într-un rezervor de depozitare al staţiei de benzină sau îi returnează la pompa de benzină pentru a fi din nou vânduţi.
    10^2. Eficienţa de captare a vaporilor de benzină - cantitatea de vapori de benzină captaţi de sistemul de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a comparativ cu cantitatea de vapori de benzină care ar fi emisă în atmosferă în lipsa unui astfel de sistem, exprimată ca procent.
    10^3. Raportul vapori/benzină - raportul dintre volumul de vapori de benzină, la presiunea atmosferică, ce trece prin sistemul de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a şi volumul de benzină distribuit la pompă.
    10^4. Renovări majore - o modificare sau reînnoire semnificativă a infrastructurii unei staţii de benzină, în mod special a rezervoarelor şi conductelor."

    ART. II
    Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                                 PRIM-MINISTRU
                              VICTOR-VIOREL PONTA

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                        Ministrul mediului şi pădurilor,
                                  Rovana Plumb

            Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri,
                                 Daniel Chiţoiu

                              Ministrul sănătăţii,
                                  Vasile Cepoi

                p. Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                                Septimiu Buzaşu,
                                secretar de stat

                       p. Ministrul afacerilor europene,
                               Răzvan Cotovelea,
                                secretar de stat

                Viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice,
                                Florin Georgescu

    Bucureşti, 26 septembrie 2012.
    Nr. 958.

                                    --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016