Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 953 din 15 noiembrie 1999  privind modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 784/1996 pentru aprobarea Normelor metodologice privind etichetarea produselor alimentare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 953 din 15 noiembrie 1999 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 784/1996 pentru aprobarea Normelor metodologice privind etichetarea produselor alimentare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 577 din 26 noiembrie 1999
În temeiul art. 6 lit. a) şi în aplicarea prevederilor <>art. 19 şi 20 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile ulterioare,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
<>Hotãrârea Guvernului nr. 784/1996 pentru aprobarea Normelor metodologice privind etichetarea produselor alimentare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 226 din 23 septembrie 1996, cu modificãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. În titlul şi în cuprinsul hotãrârii, precum şi în cuprinsul normelor metodologice cuvintele produse alimentare se înlocuiesc cu cuvântul alimente.

2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Nerespectarea prevederilor prezentei hotãrâri reprezintã încãlcarea <>art. 19 şi 20 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, şi constituie contravenţie potrivit art. 46 lit. c), sanctionandu-se conform art. 47 coroborat cu art. 50 din aceeaşi ordonanta."

3. Articolul 3 se abroga.

4. Articolul 6 se abroga.

5. Dupã articolul 6 se introduce articolul 6^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 6^1. - Etichetarea nutritionala a alimentelor va fi reglementatã printr-un act normativ elaborat de Ministerul Sãnãtãţii.
În cadrul reglementãrilor privind alimentele, elaborate de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, se pot include prevederi suplimentare referitoare la etichetarea acestora."

ART. 2
Anexa cuprinzând Normele metodologice privind etichetarea produselor alimentare se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Prezentele norme metodologice reglementeazã modul de etichetare a alimentelor destinate consumatorului final, precum şi restaurantelor, spitalelor, cantinelor şi altor unitãţi de alimentaţie colectivã.
Dispoziţiile prezentelor norme metodologice se aplica şi anumitor aspecte referitoare la publicitatea alimentelor."

2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - În sensul prezentelor norme metodologice termenii şi expresiile de mai jos se definesc dupã cum urmeazã:
a) eticheta - orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care conţine elemente de identificare a produsului şi care însoţeşte produsul sau este aderent la ambalajul acestuia;
b) aliment nepreambalat - aliment vrac care nu este supus operaţiunii de preambalare şi care, pentru vânzare, este mãsurat sau cantarit în prezenta consumatorului;
c) lot - un ansamblu de unitãţi de producţie sau de vânzare dintr-un aliment fabricat, prelucrat sau ambalat în condiţii identice;
d) data durabilitatii minimale - limita de timp stabilitã de producãtor, în care alimentul îşi menţine caracteristicile specifice în condiţii de depozitare corespunzãtoare."

3. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Informaţiile înscrise pe eticheta nu trebuie sa induca în eroare consumatorii la achiziţionarea produselor, în privinta:
a) caracteristicilor alimentului, a naturii, identitãţii, proprietãţilor, compoziţiei, cantitãţii, durabilitatii, originii sau provenientei, metodelor de fabricaţie sau de producţie;
b) atribuirii de efecte sau proprietãţi pe care produsele nu le poseda;
c) sugerarii ca alimentul are caracteristici speciale, atunci când în realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici.
Etichetarea nu trebuie sa atribuie proprietãţi medicale alimentelor sau sa facã referiri la astfel de proprietãţi; sunt exceptate de la aceasta interdicţie apele minerale medicinale, destinate bolnavilor cu anumite afecţiuni, precum şi orice aliment testat şi avizat ca având proprietãţi medicale.
Interdicţiile sau restricţiile prevãzute la alineatele precedente se aplica, de asemenea:
a) la prezentarea alimentelor, în special în ceea ce priveşte forma, aspectul sau ambalarea acestora, materialul de ambalare utilizat, felul cum sunt aranjate, precum şi mediul în care produsele sunt expuse;
b) la publicitatea produselor."

4. Dupã articolul 5 se introduce articolul 5^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1. - Înscrisurile de pe eticheta nu trebuie sa prezinte modificãri - ştersãturi, înlocuiri sau adaugari -, care pot induce în eroare consumatorul. Se interzice reetichetarea alimentelor."

5. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Etichetele alimentelor preambalate trebuie sa cuprindã, în mod obligatoriu:
1. denumirea produsului;
2. numele şi adresa producãtorului, ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România;
3. data durabilitatii minimale/termenul de valabilitate;
4. cantitatea neta;
5. condiţiile de depozitare şi de folosire, atunci când acestea necesita indicaţii speciale;
6. locul de origine sau de provenienta a produsului, dacã omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii în gandirea consumatorilor;
7. concentratia alcoolicã pentru bãuturile la care aceasta este mai mare de 1,2 %;
8. lista cuprinzând ingredientele folosite;
9. cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, conform art. 23^1;
10. instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzãtoare a produselor.
Menţiunile suplimentare de etichetare, pe grupe de produse, sunt prevãzute în anexa nr. 1a) la prezentele norme metodologice."

6. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Pentru alimentele preambalate menţiunile prevãzute la art. 6 se înscriu pe ambalaj sau pe o eticheta legatã de acesta.
Menţiunile prevãzute la art. 6 pot fi înscrise numai pe documentele de însoţire, atunci cînd alimentele preambalate sunt:
- comercializate într-o forma intermediara celei de vânzare cãtre consumatorul final şi care nu fac obiectul vânzãrii cãtre unitãţile de alimentaţie colectivã;
- destinate aprovizionarii unitãţilor de alimentaţie colectivã unde sunt supuse unor procese de prelucrare.
În cazul produselor prevãzute la alin. 2, pe ambalajul exterior în care acestea sunt prezentate spre comercializare se înscriu elementele prevãzute la art. 6 pct. 1, 2 şi 3 şi, dupã caz, cele de la art. 13 alin. 5.
La ambalajele din sticla destinate reutilizarii, care sunt marcate într-un mod ce nu permite ştergerea, precum şi la ambalajele sau recipientele care nu au nici una dintre fete mai mare de 10 cm² eticheta poate conţine doar elementele prevãzute la art. 6 pct. 1, 3 şi 4.
Menţiunile prevãzute la art. 6 pct. 1, 3, 4 şi 7 se înscriu în acelaşi camp vizual; sunt exceptate de la aceasta prevedere ambalajele sau recipientele care nu au nici una dintre fete mai mare de 10 cm²."

7. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Denumirea produsului trebuie sa corespundã naturii, genului, speciei, sortului sau proprietãţilor alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricaţie. Aceasta denumire este însoţitã de informaţii descriptive şi, dacã este necesar, de informaţii referitoare la utilizare, suficient de clare pentru a permite cumpãrãtorului sa cunoascã natura produsului şi sa îl deosebeasca de alte produse cu care ar putea fi confundat.
Denumirea produsului trebuie sa includã sau sa fie însoţitã de informaţii privind starea fizica a acestuia ori tratamentele specifice la care a fost supus, ca de exemplu: transformare în pulbere, refrigerare, congelare, afumare, concentrare, dacã omiterea unor astfel de informaţii ar putea crea confuzii în rândul consumatorilor.
Marca de fabrica, marca comercialã sau denumirile fanteziste nu pot înlocui denumirea produsului.
Utilizarea de termeni, precum: «mod», «tip», «gen», împreunã cu denumirea specifica, este interzisã.
Produsele care au fost tratate cu radiatii ionizante trebuie sa poarte inscriptionarea: «Tratat prin ionizare» sau «Tratat cu radiatii ionizante».
Produsele la care, pentru conservare, se utilizeazã un gaz avizat sanitar se marcheaza cu indicaţia «Ambalat în atmosfera protectoare».

8. Titlul secţiunii a III-a va avea urmãtorul cuprins:
"Cantitatea neta"

9. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Înscrierea cantitãţii nete se face în unitãţi de volum, pentru produsele lichide, şi în unitãţi de masa, pentru celelalte produse, utilizându-se, dupã caz, litrul, centilitrul, mililitrul sau kilogramul, gramul.
Prevederile privind indicarea cantitãţii nete se aplica şi în cazul în care, prin reglementãri specifice, se impune indicarea cantitãţii nominale, minime sau medii."

10. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Indicarea cantitãţii nete nu este obligatorie pentru:
a) alimentele vândute cu bucata, la care numãrarea se poate face cu usurinta din exteriorul produsului; în caz contrar, se indica numãrul pe eticheta;
b) produsele care pot inregistra pierderi de volum sau de masa şi care sunt vândute la numãr sau cantarite în prezenta cumpãrãtorului;
c) produsele a cãror cantitate neta este mai mica de 5 grame sau de 5 mililitri; aceasta prevedere nu se aplica condimentelor şi plantelor aromatice."

11. Alineatul al doilea al articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Prin mediu lichid se înţelege: apa, soluţii apoase de saruri, saramura, soluţii apoase de acizi alimentari, oţet, soluţii apoase de zahãr sau inlocuitori, sucuri de fructe sau de legume, în cazul fructelor şi legumelor din conserve."

12. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - În cazul unui ambalaj în care sunt introduse doua sau mai multe produse de acelaşi fel şi în aceeaşi cantitate, ambalate individual, indicarea cantitãţii nete se face prin menţionarea cantitãţii nete conţinute de un ambalaj individual şi a numãrului total al acestora.
Aceste menţiuni nu sunt obligatorii atunci când numãrul total de ambalaje individuale poate fi numãrat cu usurinta din exterior şi atunci când cel puţin o indicaţie privind cantitatea neta individualã poate fi cititã clar din exteriorul produsului.
În cazul unui ambalaj în care sunt introduse doua sau mai multe produse ambalate individual, care nu sunt considerate unitãţi de vânzare, indicarea cantitãţii nete se face prin menţionarea cantitãţii nete totale."

13. Titlul secţiunii a IV-a va avea urmãtorul conţinut:
"Data durabilitatii minimale/termen de valabilitate, condiţii de pãstrare, de conservare şi de folosire"

14. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Pe eticheta sau pe ambalajul produselor se înscrie de cãtre producãtor data durabilitatii minimale, respectiv data pana la care acestea îşi pãstreazã caracteristicile specifice în condiţii de depozitare corespunzãtoare.
Data se compune din indicarea clara a zilei, lunii şi anului, într-o forma cronologicã necodificata.
Data va fi precedatã de menţiunea:
- «A se consuma de preferinta înainte de...», dacã se indica ziua, luna şi anul; sau
- «A se consuma de preferinta pana la sfârşitul...», dacã se indica luna şi anul sau numai anul.
În cazul alimentelor:
- a cãror durabilitate este mai mica de 3 luni, este suficient sa se indice ziua şi luna;
- a cãror durabilitate este mai mare de 3 luni, dar mai mica de 18 luni, este suficient sa se indice luna şi anul;
- a cãror durabilitate este mai mare de 18 luni, este suficient sa se indice anul.
Menţiunile sunt completate, dupã caz, cu indicarea condiţiilor de pãstrare şi de conservare.
Pentru produsele care au un grad ridicat de perisabilitate şi sunt susceptibile ca dupã un timp scurt sa prezinte un pericol imediat pentru sãnãtatea consumatorului se înscrie de cãtre producãtor termenul de valabilitate precedat de menţiunea «expira la data de...», indicandu-se, în ordine, ziua şi luna sau ziua, luna şi anul.
Menţiunile sunt urmate de indicarea condiţiilor de pãstrare şi conservare.
Menţiunile prevãzute la alin. 1 şi 5 sunt însoţite fie de data, fie de indicarea locului în care aceasta este înscrisã pe eticheta sau pe ambalaj."

15. Articolul 14 se abroga.

16. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Se excepteazã de la indicarea datei durabilitatii minimale produsele menţionate în anexa nr. 1b) la prezentele norme metodologice."

17. Titlul secţiunii a V-a va avea urmãtorul cuprins:
"Indicarea lotului"

18. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Alimentele nu pot fi comercializate, dacã nu sunt însoţite de o indicaţie care sa permitã identificarea lotului din care fac parte, de exemplu: seria lotului, data fabricaţiei, data imbutelierii sau a culegerii recoltei.
Indicarea lotului nu este obligatorie pentru urmãtoarele alimente sau în urmãtoarele condiţii:
a) produsele agricole care sunt vândute sau livrate de la producãtor la unitãţi de depozitare temporarã, condiţionare sau ambalare, dirijate cãtre organizaţii de producãtori sau achiziţionate în vederea introducerii imediate într-un sistem de pregãtire operationala sau de transformare;
b) atunci când, la locurile de vânzare, alimentele sunt ambalate la cererea consumatorului sau preambalate în vederea vânzãrii imediate;
c) pentru ambalajele a cãror fata mare are o suprafata mai mica de 10 cm²;
d) inghetata preambalata; în acest caz, indicarea lotului de fabricaţie se face pe ambalajul colectiv ce conţine inghetata preambalata;
e) atunci când data durabilitatii minimale sau termenul de valabilitate este indicat prin menţionarea clara şi necodificata cel puţin a zilei şi a lunii, în aceasta ordine.
Rãspunderea în ceea ce priveşte indicarea lotului revine producãtorului.
Indicarea lotului este precedatã de litera L, cu excepţia cazurilor în care aceasta se distinge cu claritate fata de alte indicaţii de pe eticheta.
În cazul alimentelor preambalate, indicarea lotului, conform alineatului precedent, se face pe ambalaj sau pe eticheta ataşatã de acesta; în cazul alimentelor nepreambalate, aceasta indicaţie apare pe ambalajul de transport sau pe container ori, în lipsa acestora, pe documentele comerciale insotitoare."

19. Partea introductivã a articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"În sensul prezentelor norme metodologice, nu sunt considerate ingrediente urmãtoarele:"

20. Articolul 18 se completeazã cu alineatul 2 cu urmãtorul cuprins:
"Atunci când un ingredient al unui aliment este constituit din mai multe ingrediente, acestea sunt considerate ingrediente ale alimentului respectiv."

21. Articolul 19 se abroga.

22. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - Toate ingredientele trebuie sa figureze pe ambalajele sau pe etichetele alimentelor preambalate, în ordinea descrescãtoare a importantei lor cantitative, determinata în momentul introducerii în fabricaţie. Vitaminele şi mineralele adãugate în produse se menţioneazã în lista cuprinzând ingredientele.
În cazul amestecurilor de fructe sau de legume, în care nici una dintre acestea nu predomina cantitativ într-un mod semnificativ, ingredientele se listeaza însoţite de expresia «În proporţie variabila».
Prevederile alineatului precedent se aplica şi în cazul mixturilor de condimente sau de plante aromatice."

23. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Ingredientele care aparţin uneia dintre categoriile prevãzute în anexa nr. 1d) la prezentele norme metodologice se înscriu în lista cu denumirea categoriei, urmatã de numele specific sau de codul numeric CE.
În cazul unui ingredient care aparţine mai multor categorii se indica numai aceea corespunzãtoare funcţiei sale principale în cadrul alimentului respectiv.
Ingredientele care aparţin uneia dintre categoriile prezentate în anexa nr. 1e) la prezentele norme metodologice şi sunt constituente ale unui alt aliment pot fi indicate numai prin denumirea categoriei respective.
Atunci când un ingredient conţine gluten, denumirile «amidon», respectiv «amidon modificat», prevãzute în anexele nr. 1e) şi 1d) la prezentele norme metodologice, se completeazã prin indicarea orginii acestuia.
Indicarea aromelor se face prin menţionarea termenului «aroma»/«arome» sau a unei denumiri specifice ori printr-o descriere a acestora.
Termenul «aroma naturala» sau alta expresie cu semnificatie echivalenta nu poate fi utilizata decât pentru aromele a cãror componenta de aromatizare conţine substanţe sau preparate aromatizante, obţinute prin prelucrarea fizica, enzimatica sau microbiologica a materiilor prime de origine vegetala sau animala, neprelucrate sau care au fost supuse unor procese de prelucrare traditionale, inclusiv uscare, prajire şi fermentaţie."

24. Dupã articolul 23 se introduce articolul 23^1 care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23^1. - Cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente, determinata la momentul introducerii acestora în fabricaţie, exprimatã în procente, se declara în urmãtoarele situaţii:
- când ingredientul sau categoria de ingrediente respective apare în denumirea sub care alimentul este vândut;
- când ingredientul sau categoria de ingrediente respective este accentuata la etichetare prin cuvinte, desene sau grafice;
- când ingredientul sau categoria de ingrediente respective conferã caracteristici specifice alimentului şi îl diferentiaza de alte produse cu care ar putea fi confundat datoritã denumirii sau aspectului.
Aceste dispoziţii nu se aplica:
a) ingredientelor sau categoriilor de ingrediente:
- a cãror cantitate neta se înscrie pe eticheta, în conformitate cu art. 11;
- ale cãror cantitãţi sunt deja stabilite pentru a fi înscrise pe etichete, prin reglementãri specifice;
- care sunt utilizate în cantitãţi mici, în scop de aromatizare;
- în cazul în care, deşi numele acestora apare în denumirea produsului, prin cantitãţile utilizate nu imprima caracteristici specifice care sa îl diferentieze de alte produse similare şi care sa influenteze alegerea consumatorului;
b) atunci când prin reglementãri specifice se stabileşte în mod precis cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente, fãrã a impune indicarea acesteia pe eticheta;
c) în situaţiile prevãzute la art. 20 alin. 2 şi 3.
Prevederile primului alineat, prima şi a doua liniuta, nu se aplica în cazul mentiunilor referitoare la adaosul de vitamine şi de minerale, atunci când acestea se supun etichetarii nutritionale.
Cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente se înscrie în imediata vecinãtate a denumirii produsului sau în lista, în continuarea denumirii ingredientului sau a categoriei de ingrediente.
În cazul alimentelor care au pierdut din umiditate ca urmare a unor tratamente termice sau a altor tipuri de tratamente la care au fost supuse, cantitatea indicatã a unui ingredient sau a categoriei de ingrediente, exprimatã în procente, se raporteazã la produsul finit.
Atunci când cantitatea unui ingredient sau a unei categorii de ingrediente depãşeşte 100%, exprimarea procentualã se înlocuieşte cu cea a cantitãţii ingredientului/ingredientelor utilizate la obţinerea a 100 g de produs finit.
Cantitatea ingredientelor volatile se indica în procente, corespunzãtor cantitãţii din produsul finit.
Cantitatea de ingrediente, utilizata în forma concentrata sau deshidratata şi reconstituita pe parcursul procesului de fabricaţie, se indica în procente, corespunzãtor cantitãţii dinaintea concentrarii sau deshidratarii.
În cazul alimentelor concentrate sau deshidratate, care urmeazã sa fie reconstituite prin adãugarea apei, cantitatea de ingrediente se indica, în procente, corespunzãtor cantitãţii din produsul reconstituit.
Prevederile acestui articol nu exclud aplicarea reglementãrilor referitoare la etichetarea nutritionala."

25. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Un ingredient compus se poate înscrie în lista cuprinzând ingredientele cu denumirea proprie sub care figureazã în normele sanitare în vigoare, urmatã de enumerarea propriilor ingrediente.
Aceasta enumerare nu este obligatorie:
- în cazul în care ingredientul compus reprezintã mai puţin de 25% din produsul finit; aceasta prevedere nu se aplica în cazul aditivilor;
- în cazul în care ingredientul compus este un aliment şi face parte din categoria ingredientelor cuprinse în anexa nr. 1c) la prezentele norme metodologice."

26. Articolul 27 se completeazã cu alineatul 2 cu urmãtorul cuprins:
"În cazul alimentelor concentrate sau deshidratate, care urmeazã sa fie reconstituite prin adãugarea apei, ingredientele pot fi listate în ordinea proportiilor din produsul reconstituit, cu condiţia ca lista cuprinzând ingredientele sa fie însoţitã de o menţiune, precum: «Ingrediente ale produsului reconstituit»."

27. Articolul 29 se completeazã cu alineatul 2 cu urmãtorul cuprins:
"Toleranţele pozitive şi negative, exprimate în valoare absolutã, permise la indicarea concentratiei alcoolice, raportatã în procente de volum, vor fi urmãtoarele:


1. a) bere cu concentratia alcoolicã ce
nu depãşeşte 5,5%
b) bãuturi obţinute din struguri şi incluse
în subcapitolul 2207.20.00 din Tariful vamal
de import al României 0,5% vol.
2. a) bere cu concentratia alcoolicã ce
depãşeşte 5,5 %
b) bãuturi obţinute din struguri şi incluse
în subcapitolul 2207.10.00 din Tariful vamal
de import al României
c) diverse tipuri de cidru, cidru din pere,
vinuri din fructe şi alte sortimente de vinuri
obţinute din fructe, altele decât struguri, fie
ca sunt spumoase sau spumante 1% vol.
d) bãuturi pe baza de miere fermentatã
3. bãuturi ce conţin fructe macerate sau
pãrţi de plante 1,5% vol.
4. alte bãuturi 0,3% vol.



Toleranţele stabilite la alin. 1 pct. 1-4 nu exclud aplicarea tolerantelor ce deriva din metoda de analiza utilizata la determinarea concentratiei alcoolice."

28. Articolul 30 se abroga.

29. Articolul 31 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - Orice aliment nepreambalat, prezentat spre comercializare consumatorilor ori unitãţilor de alimentaţie colectivã, trebuie sa aibã înscrisã denumirea conform prevederilor art. 8 şi data durabilitatii minimale/termenul de valabilitate. Înscrierea se face pe produs pe un afis, anunţ sau în orice alta forma fãrã risc de confuzie.
Se excepteazã de la indicarea durabilitatii minimale produsele alimentare cuprinse în anexa nr. 1b) la prezentele norme metodologice."

30. Articolul 32 se abroga.

ART. 3
Anexele nr. 1a)-1e) la normele metodologice se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Partea introductivã a anexei nr. 1a) va avea urmãtorul cuprins:
"Prevederile art. 6 pct. 1-10 (etichetarea alimentelor preambalate) vor fi completate cu menţiunile specifice fiecãrei grupe de produse, dupã cum urmeazã:"

2. Litera c) a punctului 1 din anexa nr. 1a) va avea urmãtorul cuprins:
"c) pentru laptele pasteurizat se va mentiona «A se pãstra la temperatura de 2-4°C»;"
3. Punctul 2 din anexa nr. 1a) va avea urmãtorul cuprins:
"2. Sortimente de lapte concentrat sau praf:
a) în cazul produselor: lapte concentrat neindulcit, lapte concentrat indulcit, lapte normalizat concentrat neindulcit, lapte normalizat concentrat indulcit, lapte smantanit concentrat indulcit, lapte smantanit concentrat neindulcit:
- menţiunea «încãlzit la temperatura ultrainalta (UHT)» sau «tratat la temperatura ultrainalta» - dacã acestea au fost supuse la un astfel de tratament şi ambalate aseptic;
- conţinutul de grasime, exprimat în procente;
- conţinutul de substanta uscata, exprimat în procente;
- recomandãri privind modul de utilizare şi condiţiile de dilutie;
b) în cazul sortimentelor de lapte praf:
- menţiunea «produs instant» - pentru produsele cu solubilitate instantanee;
- conţinutul de grasime, exprimat în procente;
- conţinutul de substanta uscata, exprimat în procente;
- recomandãri privind metoda de reconstituire şi diluare, precum şi conţinutul în grasime al produslui astfel reconstituit."

4. Punctul 3 din anexa nr. 1a) va avea urmãtorul cuprins:
"3. Iaurt, smantana
Conţinutul de grasime, exprimat în procente pentru fiecare tip de produs."

5. Litera b) a punctului 4 din anexa nr. 1a) va avea urmãtorul cuprins:
"b) procedeul de tratament termic la care au fost supuse materiile prime sau produsele finite (pasteurizare, topire, afumare);"

6. Ultima liniuta a literei c) a punctului 7 din anexa nr. 1a) va avea urmãtorul cuprins:
"- produs pe baza de peste ..., cu specificarea speciei şi a tratamentului termic la care a fost supus (pasteurizare, sterilizare, prajire, afumare)."

7. Litera c) a punctului 7 din anexa nr. 1a) se completeazã cu o liniuta cu urmãtorul cuprins:
"- produs sterilizat."

8. Punctul 7 din anexa nr. 1a) se completeazã cu litera k) cu urmãtorul cuprins:
"k) carnea şi organele, provenite din producţia interna prin taierea în abator a animalelor, a pasarilor sau a altor specii de animale, poarta marca de sãnãtate."

9. Litera d) a punctului 9 din anexa nr. 1a) se abroga.

10. Punctul 10 din anexa nr. 1a) va avea urmãtorul cuprins:
"10. Sucuri de fructe, nectar de fructe, sirop de fructe:
a) în cazul produselor conţinând mai mult de 2 g dioxid de carbon/l: o menţiune precum «conţine gaz carbonic»;
b) menţionarea fructelor în ordinea descrescãtoare a proportiei acestora în produs;
c) în cazul sucurilor şi nectarurilor obţinute din concentrate se menţioneazã «obţinut din concentrat de x», în care x reprezintã numele fructului; aceasta menţiune va figura în imediata apropiere a denumirii produsului;
d) în cazul sucurilor şi nectarurilor cu pulpa în conţinut, se menţioneazã «cu pulpa»;
e) în cazul nectarurilor se menţioneazã conţinutul minim de fructe x% în imediata apropiere a denumirii produsului, în care x reprezintã procentul minim de fruct din produsul finit;
f) în cazul în care nectarul de fructe conţine miere, menţiunea «conţine miere» trebuie sa figureze în imediata apropiere a denumirii produsului;
g) în cazul sucurilor şi nectarurilor la care s-a adãugat zahãr ca indulcitor, denumirea produsului se completeazã cu o menţiune precum «indulcit« sau «cu adaos de zahãr», urmatã de indicarea cantitãţii maxime de zahãr adãugate;
h) în cazul sucurilor de fructe diluate se menţioneazã, în imediata apropiere a denumirii produsului, conţinutul minim de suc de fructe, pireu de fructe sau amestec din aceste componente."

11. Punctul 11 din anexa nr. 1a) va avea urmãtorul cuprins:
"11. Bãuturi racoritoare:
a) dacã se utilizeazã mai multe sucuri de fructe sau arome, acestea vor fi menţionate în ordinea descrescãtoare a concentratiilor lor;
b) dacã proporţia sucului de fructe este egala sau mai mare de 4%, se menţioneazã denumirea fructului («... suc de lamaie», «... suc de portocale»), iar dacã proporţia din sucul de fructe este mai mica de 4%, se menţioneazã «... cu aroma de...»;
c) în cazul produselor cu conţinut mai mare de 30 mg cafeina/l, o menţiune precum: «conţine cafeina»; în cazul bãuturilor ce conţin de regula cafeina şi concentratia este mai mica de 1 mg/l se indica «fãrã cafeina»;
d) în cazul bãuturilor conţinând mai mult de 2 g dioxid de carbon/l, o menţiune precum «conţine gaz carbonic»;
e) menţionarea originii apei minerale atunci când aceasta este folositã la prepararea produselor."

12. Litera a) a punctului 12 din anexa nr. 1a) se abroga.

13. Litera a) a punctului 13 din anexa nr. 1a) se abroga.

14. Dupã litera c) a punctului 13 din anexa nr. 1a) se introduc literele c)^1 şi c)^2 , cu urmãtorul cuprins:
"c)^1 menţiunea «fruct utilizat: ... g pentru 100 g, produs finit»;
c)^2 menţiunea «zahãr total: ... g pentru 100 g», cifra indicatã reprezentând valoarea refractometrica a produsului finit, determinata la 20° C, admiţându-se o toleranta de ±3%."

15. Punctul 14 din anexa nr. 1a) va avea urmãtorul cuprins:
"14. Ciocolata şi produse din ciocolata:
a) se menţioneazã în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanta uscata, exprimat în procente, astfel: «cacao... % minim»;
b) în cazul ciocolatei umplute se menţioneazã produsul de umplutura;
c) se excepteazã de la indicarea conţinutului net produsele din ciocolata preambalate, cu o greutate mai mica de 50 g; aceasta excepţie nu se aplica produselor cu o greutate neta mai mica de 50 g fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conţinând doua sau mai multe astfel de produse, dacã conţinutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 g; în cazul produselor din ciocolata turnate şi goale în interior, aceasta indicaţie poate fi înlocuitã cu conţinutul net minim;
d) o menţiune privind adaosul de cafea sau de bãuturi spirtoase, atunci când acesta depãşeşte 1% din masa produsului."

16. Litera b) a punctului 15 din anexa nr. 1a) se abroga.

17. Litera c) a punctului 15 din anexa nr. 1a) va avea urmãtorul cuprins:
"c) în cazul în care conţinutul de cafeina este sub 0,1% raportat la substanta uscata, se înscrie menţiunea «cafea decafeinizata»."

18. Punctul 18 din anexa nr. 1a) va avea urmãtorul cuprins:
"18. Vin şi produse pe baza de vin
Etichetarea vinurilor şi produselor pe baza de vin se face în conformitate cu prevederile Legii viei şi vinului nr. 67/1997."

19. Litera a) a punctului 19 din anexa nr. 1a) se abroga.

20. Punctul 20 din anexa nr. 1a) va avea urmãtorul cuprins:
"20. Oţet de fermentaţie:
a) conţinutul în acid, exprimat în grame acid acetic la litrul de produs, minim;
b) înscrierea pe eticheta a denumirii «oţet» sau «esenta de oţet» pentru produsele obţinute din alte materii prime decât acidul acetic de fermentaţie este interzisã."

21. Punctul 21 din anexa nr. 1a) va avea urmãtorul cuprins:
"21. Ape imbuteliate, altele decât apa minerala şi apa de izvor:
a) se inscriptioneaza cu denumirea «apa gazoasa» sau «apa carbogazoasa» apa potabilã la care s-a adãugat dioxid de carbon alimentar;
b) se inscriptioneaza cu denumirea «apa mineralizata artificial» apa potabilã la care s-au adãugat saruri minerale. Acestea se înscriu în lista cuprinzând ingredientele în ordinea descrescãtoare a importantei lor cantitative în momentul introducerii în fabricaţie.
În cazul în care produsul conţine dioxid de carbon alimentar menţiunea «conţine gaz carbonic» se înscrie în imediata apropiere a denumirii acestuia.
Cele trei cuvinte «apa mineralizata artificial» se înscriu, unele lângã altele, cu caractere de aceeaşi mãrime şi cu aceeaşi culoare.
În cazurile menţionate la lit. a) şi b) eticheta nu va conţine referiri, semne sau figuri care sa creeze confuzii de orice fel cu apa minerala naturala, sa induca în eroare consumatorul asupra localizarii geografice a apei, sa îi atribuie apei efecte sau recomandãri terapeutice ori sa facã precizãri asupra compoziţiei chimice a acesteia."

22. Punctul 22 din anexa nr. 1a) va avea urmãtorul cuprins:
"22. Informaţiile pe care alimentele preambalate trebuie sa le conţinã pe ambalaj se completeazã, dupã caz, cu:
a) în cazul alimentelor congelate se menţioneazã «produs congelat» şi «A nu se recongela dupã decongelare»;
b) în cazul alimentelor ce conţin unul sau mai mulţi indulcitori, se menţioneazã «cu indulcitor(i)»; aceasta menţiune însoţeşte denumirea produsului;
c) în cazul folosirii ca indulcitor a aspartamului se menţioneazã «conţine fenilalanina»; în cazul folosirii atât a zahãrului (zaharuri), cat şi a unuia sau mai multor indulcitori se menţioneazã «cu zahãr [zaharuri şi indulcitor(i)]», care însoţeşte denumirea produsului;
d) o menţiune cu rol de avertizare, precum: «Poate avea efect laxativ în caz de consum excesiv» pentru alimentele ce conţin mai mult de 10% polioli sau «Nu se recomanda persoanelor diabetice»;
e) menţionarea recomandarii Institutului de Nutritie şi Boli Metabolice privind segmentul de consumatori cãruia i se adreseazã, cu indicarea efectelor secundare ce pot aparea în cazul consumului exagerat al produselor realizate cu indulcitori;
f) o menţiune specialã referitoare la alimentele pentru sugari şi copii de varsta mica (între 1 şi 3 ani).
Menţiunile prevãzute la lit. b) şi c) nu se supun prevederilor primei şi celei de-a doua liniute ale art. 23 1 din normele metodologice."

23. Titlul anexei nr. 1b) va avea urmãtorul cuprins:
"Lista cuprinzad produsele alimentare scutite de indicarea datei durabilitatii minimale "

24. Punctele 2 şi 9 din anexa nr. 1b) vor avea urmãtorul cuprins:
"2. Bãuturile conţinând 10% sau mai mult în volume alcool"
..................................................................
"9. Portii individuale de inghetata nepreambalata."

25. Dupã punctul 9 din anexa nr. 1b) se introduc punctele 10 şi 11, cu urmãtorul cuprins:
"10. Vinuri, vinuri spumoase, vinuri spumante, vinuri licoroase, vinuri aromatizate şi produse similare obţinute din fructe, altele decât struguri
11. Bãuturi nealcoolice, sucuri de fructe, nectaruri din fructe şi bãuturi alcoolice în recipiente mai mari de 5 l, destinate consumului colectiv"

26. Punctele 4 şi 5 din anexa nr. 1c) vor avea urmãtorul cuprins:
"4. Branza, untul, laptele şi smantana fermentatã, în mãsura în care nu au suferit decât adaugari de produse lactate, enzime şi culturi de microorganisme necesare fabricãrii sau de sare în cazul branzeturilor, altele decât cea proaspãta sau topita.
5. Produsul constituit dintr-un singur ingredient, atunci când:
- denumirea acestuia este identicã cu cea a ingredientului; sau
- denumirea permite identificarea clara a naturii ingredientului."

27. Punctul 6 din anexa nr. 1c) se abroga.

28. Titlul anexei nr. 1d) va avea urmãtorul cuprins:
"Lista cuprinzând ingredientele care trebuie sa fie înscrise cu denumirea categoriei lor, urmatã de numele specific sau de codul numeric CE"

29. Punctele 7, 14, 16, 18 şi 20 din anexa nr. 1d) vor avea urmãtorul cuprins:
"7. Amidon modificat*)"
"14. Emulsificator"
"16. Gaz de expandare"
"18. Saruri de topire**)"
"20. Potentiator de aroma"

-----------
*) Indicarea numelui specific sau a codului numeric nu e obligatorie.
**) Se indica numai în cazul branzeturilor topite şi al produselor pe baza de branza topita."

30. Dupã punctul 20 din anexa nr. 1d) se introduc punctele 21 şi 22 cu urmãtorul cuprins:
"21. Agent de intarire
22. Agent de încãrcare."

31. Titlul anexei nr. 1e) va avea urmãtorul cuprins:
"Lista cuprinzând categoriile de ingrediente pentru care numele specific poate fi înlocuit cu denumirea categoriei"

32. În anexa nr. 1e) cuvintele denumire simplificata se înlocuiesc cu cuvântul denumire.

33. Primele doua poziţii din anexa nr. 1e) vor avea urmãtorul cuprins:



"Uleiuri rafinate, «Ulei» urmat de:
altele decât uleiul - menţiunea «vegetal» sau «animal»,
de masline dupã caz; sau
- indicarea originii sale specifice
vegetale sau animale;
- menţiunea «hidrogenat» trebuie sa
însoţeascã indicarea unui ulei
hidrogenat
Grãsimi rafinate «Grãsimi» urmat de:
- menţiunea «vegetale» sau «animale»,
dupã caz; sau
- indicarea originii sale specifice
vegetale sau animale;
- menţiunea «hidrogenat» trebuie
sa însoţeascã indicarea unei grãsimi
hidrogenate."



34. Ultimele doua poziţii din anexa nr. 1e) vor avea urmãtorul cuprins:
"Dextroza anhidra sau monohidrata «dextroza»
Unt de cacao rafinat sau presat «unt de cacao»"

35. Anexa nr. 1e) se completeazã cu o poziţie cu urmãtorul cuprins:
"Pesmet de orice origine «pesmet»"

ART. 4
În termen de 360 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri Ministerul Sãnãtãţii va elabora actul normativ prevãzut la <>art. 6^1 alin. 1 din Hotãrârea Guvernului nr. 784/1996 .
ART. 5
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 180 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I. La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri orice alte dispoziţii contrare se abroga.
ART. 6
<>Hotãrârea Guvernului nr. 784/1996 , cu modificãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta hotãrâre, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE


Contrasemneazã:
---------------
Oficiul pentru Protecţia
Consumatorilor
Eliade Mihailescu,
director general

p. Ministrul agriculturii şi
alimentaţiei,
Ştefan Pete,
secretar de stat

Ministrul sãnãtãţii,
Hajdu Gabor

p. Ministrul industriei şi
comerţului,
Nicolae Staiculescu,
secretar de stat

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016