Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 94 din 21 februarie 1998  privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 privind stimularea investitiilor directe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 94 din 21 februarie 1998 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 privind stimularea investitiilor directe

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 25 februarie 1998
În temeiul <>art. 17 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 ,

Guvernul României hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 privind stimularea investiţiilor directe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 386 din 30 decembrie 1997, cuprinse în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

Ministrul reformei,
preşedintele Consiliului
pentru Reforma,
Ilie Serbanescu

Ministru de stat,
ministrul industriei
şi comerţului,
Mircea Ciumara

Ministrul privatizãrii,
Valentin M. Ionescu

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 privind stimularea investiţiilor directe

ART. 1
Definiţii:
a) prin aport în natura la capitalul social al unei societãţi comerciale sau contribuţie la o asociaţie în participaţiune ori la o asociaţie familialã -, în sensul <>art. 13 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 - se înţelege bunurile şi valorile destinate sa deserveasca activitatea pe o perioada mai mare de un an şi care se consuma treptat, supuse amortizarii conform <>Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, cu modificãrile ulterioare;
b) participarea la creşterea activelor unei întreprinderi, prin orice mod legal, se referã inclusiv la posibilitatea participãrii la creşterea activelor proprii;
c) investiţiile noi - în sensul prevederilor <>art. 13 lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 - se referã la investiţiile care se înregistreazã în evidentele agentului economic dupã intrarea în vigoare a acestei ordonanţe.
ART. 2
Sunt exceptate de la plata taxelor vamale şi a taxei pe valoarea adãugatã, potrivit <>art. 13 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 , bunurile mobile care constituie active amortizabile, asa cum sunt definite în <>Legea nr. 15/1994 , cu modificãrile ulterioare, în urmãtoarele condiţii care se verifica la birourile vamale, cu ocazia întocmirii declaraţiei vamale de import:
a) în cazul bunurilor constituind aport în natura la capitalul social al unei societãţi comerciale, importatorul trebuie sa facã dovada ca bunurile respective figureazã într-o lista-anexa la actul constitutiv al societãţii comerciale sau la hotãrârea de majorare a capitalului social. Dupã efectuarea operaţiunii de import, majorarea sau constituirea capitalului social trebuie înregistratã la oficiul registrului comerţului, potrivit legii;
b) în cazul contribuţiilor la o asociaţie familialã ori la o asociaţie în participaţiune, importatorul trebuie sa facã dovada ca bunurile respective figureazã într-o lista-anexa la actul prin care s-a aprobat constituirea sau majorarea contribuţiei în natura la asociaţia familialã sau la asociaţia în participaţiune respectiva;
c) în cazurile prevãzute la lit. a), investitorii care beneficiazã de exceptarea de la plata taxelor vamale şi a taxei pe valoarea adãugatã, potrivit <>art. 13 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 , vor completa şi o declaraţie pe propria rãspundere, potrivit modelului prevãzut în anexa A care face parte integrantã din prezentele norme metodologice;
d) asociaţiile familiale sau asociaţiile în participaţiune pot beneficia de prevederile <>art. 13 lit a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 , dacã bunurile constituind active amortizabile importate servesc nemijlocit realizãrii obiectului de activitate al asociaţiei familiale sau al asociaţiei în participaţiune, asa cum figureazã aceasta în autorizaţia de constituire a asociaţiei familiale, eliberata de consiliile judeţene sau de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, ori, în cazul asociaţiilor în participaţiune, în contractul de asociere.
Realizarea acestei condiţii se dovedeşte la birourile vamale, pe baza vizei administraţiei financiare la care respectiva asociaţie familialã sau asociaţie în participaţiune are obligaţia depunerii declaraţiei fiscale, viza data în original pe fiecare exemplar al declaraţiei pe propria rãspundere, întocmitã potrivit modelului prevãzut în anexa A.
Investitorii care contribuie în natura la asociaţiile familiale sau la asociaţiile în participaţiune întocmesc declaraţii pe propria rãspundere, în trei exemplare originale, dintre care unul se pãstreazã de cãtre administraţia financiarã care a dat viza, unul de cãtre biroul vamal la care se face declaraţia vamalã de import şi unul la documentele financiar-contabile ale asociaţiei familiale, respectiv ale asociaţiei în participaţiune.
ART. 3
Declaraţia pe propria rãspundere prevãzutã la art. 2 lit. c) şi d) se întocmeşte şi de cãtre importatorii care efectueazã investiţii directe şi care beneficiazã, pentru bunurile importate constituind active amortizabile, conform <>art. 13 lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 , de exceptare de la plata taxelor vamale.
Investitorii care beneficiazã de facilitãţile vamale şi fiscale prevãzute la <>art. 13 lit. a) şi b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 îşi asuma intreaga rãspundere privind corecta declarare a scopului pentru care se realizeazã importul.
ART. 4
Înstrãinarea bunului individual, constituind activ amortizabil, importat în regimul stabilit prin <>art. 13 lit. a) şi b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 , constituie schimbare de regim vamal potrivit reglementãrilor vamale şi se efectueazã cu îndeplinirea tuturor obligaţiilor prevãzute de lege, determinate în conformitate cu noua încadrare ca regim vamal, cu excepţia urmãtoarelor cazuri:
a) înstrãinarea bunului individual se face dupã expirarea termenului de 5 ani de la data declaraţiei vamale sau dupã amortizarea integrala a activului, în cazul în care perioada normalã de amortizare a acestuia este mai mica de 5 ani;
b) înstrãinarea bunului individual se realizeazã dupã scoaterea din funcţiune, în caz de forta majorã.
ART. 5
Societãţile comerciale cu sediul în România, autorizate sa desfãşoare activitate de leasing, conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societãţile de leasing, beneficiazã de prevederile <>art. 13 lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 pentru activele amortizabile importate în nume propriu şi utilizate pentru operaţiuni de leasing.
ART. 6
Investitorii pot opta, cu ocazia efectuãrii unor investiţii noi, pentru una dintre facilitãţile fiscale prevãzute la <>art. 13 lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 , în urmãtoarele condiţii:
a) opţiunea se face cu prilejul înregistrãrii în evidentele agentului economic a fiecãrui bun individual ce constituie activ amortizabil, potrivit prevederilor <>Legii nr. 15/1994 , cu modificãrile ulterioare, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 909/1997 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 15/1994 .
Opţiunea de a folosi una dintre cele doua facilitãţi prevãzute la <>art. 13 lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 se comunica de cãtre contribuabili o data cu depunerea la organele fiscale a primei declaraţii de impunere, dupã data înregistrãrii în evidenta agentului economic a bunului individual ce constituie activ amortizabil.
Amortizarea accelerata consta în includerea în primul an de funcţionare, în cheltuielile de exploatare, a unei amortizari de pana la 50% din valoarea de intrare a mijlocului fix respectiv; pentru anii urmãtori, amortizarile anuale sunt calculate la valoarea rãmasã de amortizat în regim liniar, prin raportarea acesteia la durata normalã de utilizare rãmasã;
b) în cazul în care investitorul a optat pentru deducerea din profitul impozabil a cotei de 20% din valoarea de achiziţie a bunurilor ce constituie active amortizabile, conform <>art. 13 lit. c) liniuta a doua din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 , respectiv echipamente tehnologice - maşini şi utilaje -, asa cum sunt prevãzute în Catalogul privind duratele normale de funcţionare şi clasificarea mijloacelor fixe aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 266/1994 , acesta nu mai poate opta pentru regimul de amortizare accelerata pentru acel activ, ci numai pentru regimul de amortizare liniara.
Cota de 20% din preţul de achiziţie al echipamentelor tehnologice - maşini şi utilaje - se deduce numai în primul an, respectiv anul în care s-a efectuat achiziţia, suplimentar fata de cheltuielile de amortizare calculate şi deduse potrivit prevederilor alineatului precedent.
Valoarea acestei cote se înregistreazã pe cheltuieli de exploatare analitic distinct al agentului economic.
ART. 7
Prevederile <>art. 13 lit. e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 se aplica pentru pierderile fiscale anuale, declarate de contribuabil, începând cu profitul impozabil aferent exerciţiului financiar al anului 1998.
ART. 8
Lista ţãrilor care nu aplica reglementãri similare privind regimul importurilor şi exporturilor de produse strategice va fi transmisã Direcţiei Generale a Vamilor de cãtre Agenţia Nationala de Control al Exporturilor Strategice şi al Interzicerii Armelor Chimice şi va fi actualizatã ori de câte ori este necesar.
ART. 9
În sensul <>art. 15 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 , prin facilitãţile în derulare se înţelege:
a) cele prevãzute la <>art. 12 din Legea nr. 35/1991 privind regimul investiţiilor strãine, republicatã, pentru aporturile de capital strãin, în numerar, numai pentru capitalul subscris pana la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 31/1997 ;
b) cele prevãzute la <>art. 13 din Legea nr. 35/1991 , republicatã, pana la expirarea termenului de 2 ani;
c) cele prevãzute la <>art. 14-16 din Legea nr. 35/1991 , republicatã, acordate investiţiilor strãine înfiinţate pana la data de 31 decembrie 1994, pentru care s-au eliberat certificate de investitor;
d) cele prevãzute de <>Legea nr. 71/1994 privind acordarea unor facilitãţi suplimentare fata de <>Legea nr. 35/1991 , republicatã, pentru atragerea de investitori strãini în industrie, pana la expirarea termenelor pentru care au fost acordate, conform art. 1 lit. a) - c);
e) cele prevãzute la <>art. 6-10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/1997 privind regimul investiţiilor strãine în România, pana la expirarea termenelor pentru care au fost acordate. Beneficiazã de facilitãţile prevãzute la <>art. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/1997 societãţile privatizate prin contracte de vânzare-cumpãrare (inclusiv eventuale acte adiţionale), încheiate în perioada 19 iunie - 29 decembrie 1997.
Acordarea facilitãţilor vamale reglementate de <>Legea nr. 35/1991 , republicatã, de <>Legea nr. 71/1994 şi de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/1997 se face pe baza documentelor prevãzute pentru aplicarea acestor acte normative.
ART. 10
Organele Ministerului Finanţelor efectueazã controlul aplicãrii reglementãrilor vamale, precum şi a facilitãţilor fiscale, prin structurile sale abilitate în acest sens.
ART. 11
Lista cu denumirea comercialã şi codurile din Tariful vamal de import al României, prevãzute la <>art. 13 lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 , se actualizeazã şi se supune aprobãrii Guvernului de cãtre Ministerul Industriei şi Comerţului şi Ministerul Finanţelor.

ANEXA A
-------
la normele metodologice
-----------------------




TITULARUL .....................
(societate comercialã/ BIROUL VAMAL ..................
asociaţie în participaţiune/ Nr. .............. Data .......
asociaţie familialã)
Nr. ........... Data ..........



DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE
privind aplicarea facilitãţilor vamale cuprinse în <>art. 13 lit. a) şi b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 privind stimularea investiţiilor directe

Prezentul import consta în:
A. Bunurile mobile, active amortizabile, care constituie aport
în natura la capitalul social al unei societãţi comerciale,
necesare pentru realizarea obiectului de activitate DA NU
sau
B. Reprezintã contribuţia la o asociaţie în participaţiune,
necesarã pentru realizarea obiectului de activitate DA NU
Viza administraţiei financiare .............................
sau
C. Reprezintã contribuţia la o asociaţie familialã, necesarã
pentru realizarea obiectului de activitate DA NU
Viza administraţiei financiare .............................
D. Reprezintã echipamente tehnologice - maşini şi utilaje -
constituind active amortizabile, conform <>Legii nr. 15/1994 ,
cu modificãrile ulterioare, importate de un investitor care
realizeazã o investiţie directa DA NU
Anexãm lista cu bunurile importate şi încadrarea acestora
conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 92/1997 .
Viza administraţiei financiare .............................
(în cazul asociaţiilor
în participaţiune sau al
asociaţiilor familiale)


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016