Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 94 din 15 februarie 1996  privind subventionarea in proportie de 60% a dobanzii aferente creditelor bancare acordate de bancile comerciale producatorilor agricoli pentru realizarea lucrarilor agricole in primavara anului 1996    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 94 din 15 februarie 1996 privind subventionarea in proportie de 60% a dobanzii aferente creditelor bancare acordate de bancile comerciale producatorilor agricoli pentru realizarea lucrarilor agricole in primavara anului 1996

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 38 din 22 februarie 1996

    În temeiul prevederilor art. 7 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli,

    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Finanţarea cheltuielilor de producţie aferente lucrărilor agricole din primavara anului 1996, cât şi a celor rămase de executat din toamna anului 1995 se asigură din fondurile proprii ale producătorilor agricoli şi, în completare, din creditele acordate de băncile comerciale.
    Creditele vor fi acordate în condiţiile îndeplinirii criteriilor de creditare prevăzute în normele proprii ale băncilor comerciale, cu termene de rambursare eşalonate în funcţie de valorificarea produselor, fără a depăşi data de 30 noiembrie 1996.
    Dobânda se va calcula lunar şi se va încasa de către băncile comerciale pe măsura valorificării produselor, potrivit scadenţei stabilite de părţi.
    ART. 2
    Creditele se vor acorda de către băncile comerciale producătorilor agricoli, indiferent de tipul de proprietate şi de forma de exploatare a terenurilor agricole, astfel cum sunt ei definiţi la art. 2 alin. (2) din Legea nr. 83/1993, inclusiv arendaşilor, direct sau, după caz, agenţilor economici mandataţi prin contracte speciale de mandat care preiau produsele agricole vegetale pe bază de contracte încheiate cu aceştia.
    Producătorii agricoli prevăzuţi la alin. 1 pot împuternici, printr-un contract de mandat special, pe agenţii economici să angajeze, în numele lor, credite de la băncile comerciale.
    Garantarea creditelor se poate face, de către aceşti agenţi economici mandataţi, cu produsele agricole primite de la producătorii agricoli.
    ART. 3
    La creditele acordate, băncile comerciale vor calcula şi vor încasa dobânda curentă, urmând ca producătorii agricoli sau împuterniciţii acestora, conform art. 2, să beneficieze de subvenţionarea dobânzii, potrivit Legii nr. 83/1993, pentru culturile prevăzute în anexa nr. 1, cu condiţia respectării graficelor lunare de rambursare a creditelor şi de plată a dobânzilor şi în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei pe anul 1996.
    ART. 4
    Se autorizează Ministerul Finanţelor să garanteze, în numele şi în contul statului, creditele acordate de băncile comerciale agenţilor economici mandataţi pentru lucrările agricole din primavara anului 1996.
    Ministerul Finanţelor va stabili condiţiile asiguratorii ce urmează să fie cuprinse în contractele de credit şi garanţiile prevăzute la alin. 1, astfel încât să reducă riscul executării garanţiilor.
    ART. 5
    Pentru acoperirea riscurilor financiare decurgând din garantarea creditelor acordate de către băncile comerciale agenţilor economici mandataţi, Ministerul Finanţelor, în calitate de garant, va negocia cu aceştia comisionul din care se va constitui fondul de risc al garanţiei.
    Băncile comerciale vor verifica la agenţii economici mandataţi existenţa efectivă a garanţiei materiale pentru creditul acordat şi vor dispune măsurile corespunzătoare pentru rambursarea creditelor şi pentru plata dobânzilor, în concordanţă cu prevederile prezentei hotărâri.
    ART. 6
    Se aprobă Normele metodologice privind acordarea, utilizarea şi controlul utilizării subvenţiilor de la bugetul de stat destinate acoperirii a 60% din dobânda aferentă creditelor bancare acordate producătorilor agricoli, prevăzute în anexa nr. 2.
    ART. 7
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

                                 PRIM-MINISTRU
                                NICOLAE VĂCĂROIU

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                    Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
                                 Valeriu Tabară

                    Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                                Florin Georgescu

    Bucureşti, 15 februarie 1996.
    Nr. 94.


    ANEXA 1

                                     LISTA
             culturilor care vor beneficia de dobândă subvenţionată
             la creditele angajate de producătorii agricoli pentru
                executarea lucrărilor din primavara anului 1996

    1. Grâu - secară
    2. Orz - orzoaică
    3. Orez
    4. Porumb
    5. Soia
    6. Floarea-soarelui
    7. Sfeclă de zahăr
    8. Cartofi de toamnă
    9. Legume de câmp şi fructe (pentru industrializare şi stocuri de toamnă-iarnă):
    - tomate
    - mazăre
    - fasole
    - ceapă
    - morcovi
    - struguri (soiuri nobile)
    - măr - cultură intensivă
    - păr, prun
    10. In pentru fibră, ulei şi sămânţă
    11. Cânepă pentru fibră şi sămânţă
    12. Plante de nutreţ.


    ANEXA 2


                               NORME METODOLOGICE
             privind acordarea, utilizarea şi controlul utilizării
            subvenţiilor de la bugetul de stat destinate acoperirii
             a 60% din dobânda aferentă creditelor bancare acordate
                            producătorilor agricoli


    1. Potrivit prevederilor art. 7 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli, producătorii agricoli beneficiază de sprijin acordat de stat prin intermediul organelor financiare sau al societăţilor bancare, de credite pe termen scurt, cu dobândă anuală subvenţionată în proporţie de 60% pentru aprovizionarea materială şi pentru realizarea producţiei agricole vegetale.
    2. Creditele se acordă în condiţiile prevăzute la art. 7 alin. (3) din Legea nr. 83/1993 producătorilor agricoli pe baza garanţiilor Ministerului Finanţelor sau a normelor proprii ale băncilor comerciale, iar eşalonarea termenelor de rambursare a creditelor şi plata dobînzilor aferente vor fi corelate cu perioadele de valorificare a produselor, dar nu mai tîrziu de 30 de zile de la recoltare.
    La creditele acordate, băncile comerciale vor calcula şi vor încasa dobânda curenta, care se comunică periodic unităţilor teritoriale de către fiecare centrală a băncii.
    3. Se subvenţionează de la bugetul de stat, în proporţie de 60%, dobânzile calculate de băncile comerciale la creditele acordate pentru executarea lucrărilor agricole din primavara anului 1996 pentru culturile prevăzute în anexa nr. 1.
    4. Subvenţiile se acordă producătorilor agricoli, indiferent de tipul de proprietate şi de forma de exploatare a terenurilor agricole, şi agenţilor economici mandataţi să contracteze credite în condiţiile prezentei hotărâri, pentru executarea lucrărilor agricole din primavara anului 1996.
    5. Producătorii agricoli au obligaţia, după caz, să organizeze şi să conducă o evidenţă separată a creditelor bancare cu dobânda bonificată acordată în baza prezentei hotărâri.
    6. Dobânda aferentă creditelor bancare nerambursate la scadenţă, dar nu mai târziu de data de 30 noiembrie 1996, se suportă integral de către producătorii agricoli.
    7. Beneficiarii de credite obţinute pentru executarea lucrărilor agricole din primavara anului 1996 în baza prezentei hotărâri, în funcţie de graficele de rambursare a creditelor, întocmesc şi depun la direcţiile generale pentru agricultură şi alimentaţie judeţene şi a municipiului Bucureşti decontul justificativ prevăzut în anexa la prezentele norme metodologice, avizate de banca comercială creditoare; direcţiile generale pentru agricultură şi alimentaţie judeţene şi a municipiului Bucureşti verifică şi acceptă deconturile justificative depuse în aceste condiţii.
    8. Acordarea subvenţiilor cuvenite producătorilor agricoli în condiţiile prezentei hotărâri se va face la rambursarea creditelor şi în condiţiile prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 528/1995 privind acordarea, utilizarea şi controlul alocaţiilor, primelor, subvenţiilor, compensaţiilor şi altor forme de sprijin de la bugetul de stat, acordate producătorilor agricoli în baza Legii nr. 83/1993, precum şi modificarea unor hotărâri ale Guvernului emise în executarea acestei legi.
    9. Producătorii agricoli şi agenţii economici mandataţi, beneficiari de credite în condiţiile prezentei hotărâri, răspund, potrivit legii, de realitatea datelor înscrise în deconturile justificative.
    Băncile comerciale creditoare răspund de acordarea creditelor potrivit prevederilor legale, verifică şi răspund de corectitudinea soldului creditelor, a dobânzilor calculate şi înscrise în deconturile justificative.
    10. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, prin organele proprii de control, va verifica permanent modul de stabilire şi de acordare a subvenţiilor de la bugetul de stat pentru acoperirea a 60% din dobânda calculată la creditele bancare pe termen scurt, precum şi modul de organizare şi de ţinere a evidenţelor la direcţiile generale pentru agricultură şi alimentaţie judeţene şi a municipiului Bucureşti.
    11. Direcţiile generale pentru agricultură şi alimentaţie judeţene şi a municipiului Bucureşti verifică existenţa reală a agentului economic mandatat şi corectitudinea folosirii subvenţiilor acordate pe baza deconturilor justificative, efectuând controale la producătorii agricoli, şi răspund de orice încălcare a legii cu privire la aceste aspecte.
    12. Direcţiile generale pentru agricultură şi alimentaţie judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia de păstrare a documentelor care au stat la baza acordării subvenţiilor de la bugetul de stat.
    13. Plata subvenţiilor de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea sau prin atestarea, pe documentele de acordare, de date sau de situaţii nereale atrage restituirea sumelor de către beneficiarul acestora, precum şi suportarea sancţiunilor prevăzute de lege.


    ANEXĂ
    la normele metodologice

    BENEFICIAR DE CREDITE

                                Avizat
                    Direcţia generală pentru
                    agricultură şi alimentaţie Banca Comercială
                        Director general, Director general,


                              DECONT JUSTIFICATIV
               privind calculul dobânzii bonificate la creditele
                primite conform Hotărârii Guvernului nr. 94/1996
                             pentru luna ..........
                                                               - mii lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Cultura Supra- Costul Chel- Sol- din Dobânda Va- Va-
crt. sau faţa potri- tu- dul care: medie loa- loa-
     lucrarea (ha) vit ielile din care: me- ram- de re- rea rea
                     calcu- totale --------- diu bur- ferinţă do- do-
                     lului din din cu- sat sau bân- bân-
                     din fond cre- mu- con- costul zi- zi-
                     devi- pro- dite lat form mediu lor lor
                     zele priu al gra- al re- la sub-
                     de luc- cre- fi- surse- cre- ven-
                     rări di- cu- lor*) di- ţio-
                     şi te- lui tele nate
                     chel- lor ram- (col.10
                     tuieli bur- x60%)
                                                                 sate
                                                                 (col.8
                                                                 xcol.9)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
               Director, Contabil-şef,


---------
    *) Dobânda medie de referinţă, calculată potrivit metodologiei băncilor comerciale, se înmulţeşte cu numărul de luni de la acordarea până la rambursarea creditului (col. 8).

                                ----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016