Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 935 din 21 septembrie 2011  privind promovarea utilizarii biocarburantilor si a biolichidelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 935 din 21 septembrie 2011 privind promovarea utilizarii biocarburantilor si a biolichidelor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 716 din 11 octombrie 2011

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al art. 28 alin. (1) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicatã, cu modificãrile şi completãrile
ulterioare,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. 1
    (1) Prezenta hotãrâre stabileşte obiective naţionale obligatorii privind ponderea energiei din surse regenerabile utilizatã în transporturi şi criteriile de durabilitate pentru biocarburanţi şi biolichide.
    (2) Prezenta hotãrâre are ca scop promovarea utilizãrii biocarburanţilor şi a altor carburanţi regenerabili în vederea înlocuirii benzinei sau motorinei, pentru a contribui la îndeplinirea angajamentelor privind schimbãrile climatice, asigurarea securitãţii în aprovizionarea benzinei şi motorinei produse în condiţii compatibile cu mediul şi promovarea utilizãrii surselor regenerabile de energie.
    ART. 2
    Termenii şi expresiile utilizate în cuprinsul prezentei hotãrâri au semnificaţiile prevãzute în Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Lege, precum şi urmãtoarele semnificaţii:
    a) valoarea efectivã - reducerea emisiilor de gaze cu efect de serã pentru unele sau pentru toate etapele unui proces specific de producţie a biocarburanţilor, calculatã în conformitate cu metodologia stabilitã în partea C din anexã;
    b) valoare tipicã - o estimare a reducerii reprezentative a emisiilor de gaze cu efect de serã pentru un anumit lanţ de producţie a biocarburanţilor;
    c) valoare implicitã - o valoare derivatã dintr-o valoare tipicã prin aplicarea unor factori predeterminaţi şi care poate, în anumite condiţii specificate de prezenta hotãrâre, sã fie utilizatã în locul unei valori efective;
    d) furnizorii de carburanţi - operatori economici, respectiv antrepozitari, destinatari înregistraţi, importatori, care introduc pe piaţã carburanţi supuşi plãţii accizelor în România.
    ART. 3
    (1) Pentru realizarea obiectivului prevãzut la art. 5 alin. (5) din Lege, furnizorii de carburanţi introduc pe piaţã numai benzinã şi motorinã cu un conţinut de biocarburanţi dupã cum urmeazã:
    a) de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, motorina cu un conţinut de biocarburant de minimum 5% în volum;
    b) de la data de 1 ianuarie 2013, motorina cu un conţinut de biocarburant de minimum 6% în volum;
    c) de la data de 1 ianuarie 2015, motorina cu un conţinut de biocarburant de minimum 7% în volum;
    d) de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 4% în volum şi de maximum 5% în volum;
    e) de la data de 1 ianuarie 2013, benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 6% în volum;
    f) de la data de 1 ianuarie 2015, benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 8% în volum;
    g) de la data de 1 ianuarie 2017, benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 9% în volum;
    h) de la data de 1 ianuarie 2019, benzina cu un conţinut de biocarburant de minimum 10% în volum.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) se admite introducerea pe piaţã a unor cantitãţi de benzinã şi motorinã fãrã componenta bio destinatã a fi utilizatã numai pentru alimentarea autovehiculelor la ieşirea de pe banda de montaj.
    (3) Se excepteazã de la prevederile alin. (1) sortimentele de motorinã destinate utilizãrii în condiţii de climat arctic sau cu ierni severe.
    ART. 4
    (1) Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri este autoritatea responsabilã pentru monitorizarea respectãrii prevederilor art. 3 alin. (1).
    (2) Verificarea conţinutului de biocarburanţi în benzinã şi motorinã se face, în cadrul sistemului de monitorizare a calitãţii benzinei şi motorinei, de cãtre organismele recunoscute de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
    (3) Sistemul de monitorizare a calitãţii benzinei şi motorinei se aprobã prin ordin al ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
    ART. 5
    (1) Se admite introducerea pe piaţã numai a biocarburanţilor şi a biolichidelor care sunt produse din materii prime care îndeplinesc criteriile de durabilitate prevãzute la alin. (3)-(9), indiferent dacã materia primã provine dintr-o zonã agricolã a Uniunii Europene sau din afara acesteia.
    (2) Pot fi introduşi pe piaţã biocarburanţi şi biolichide produse din deşeuri şi reziduuri, altele decât reziduurile din agriculturã, acvaculturã, pescuit şi silviculturã, care trebuie sã îndeplineascã doar criteriul de durabilitate prevãzut la alin. (3) lit. a).
    (3) Reducerea emisiilor de gaze cu efect de serã datorate utilizãrii biocarburanţilor şi a biolichidelor faţã de emisiile de gaze cu efect de serã datorate utilizãrii combustibililor fosili este:
    a) de minimum 35%, începând cu data de 1 ianuarie 2012;
    b) de minimum 50%, începând cu data de 1 ianuarie 2017;
    c) de minimum 60%, începând cu data de 1 ianuarie 2018, în cazul biocarburanţilor produşi în instalaţii în care producţia a început la data de 1 ianuarie 2017 sau dupã aceastã datã.
    (4) În cazul biocarburanţilor şi a biolichidelor produse în instalaţii aflate în exploatare, prevederile alin. (3) lit. a) se aplicã numai de la data de 1 aprilie 2013.
    (5) Calculul reducerii emisiilor de gaze cu efect de serã provenite din utilizarea biocarburanţilor şi a biolichidelor se face potrivit prevederilor art. 7 alin. (1).
    (6) Biocarburanţii şi biolichidele nu pot fi produse din materii prime care provin de pe terenurile bogate în biodiversitate, respectiv terenurile care, începând cu data de 1 ianuarie 2008, deţineau unul din urmãtoarele statute, indiferent dacã aceste situaţii mai sunt valabile sau nu:
    a) pãduri primare şi alte terenuri împãdurite cu specii indigene, în care nu existã indicii vizibile ale activitãţii umane, iar procesele ecologice nu sunt afectate în mod semnificativ;
    b) zone desemnate de lege sau de autoritatea pentru protecţia mediului în scopul protecţiei naturii ori pentru protecţia unor ecosisteme sau specii rare ameninţate ori pe cale de dispariţie, recunoscute prin acorduri internaţionale sau incluse în listele întocmite de organizaţiile interguvernamentale ori de Uniunea Internaţionalã pentru Conservarea Naturii şi a Resurselor Naturale, exceptând cazul în care se furnizeazã dovezi conform cãrora producţia de materie primã respectivã nu a adus atingere scopurilor de protecţie a naturii;
    c) pãşuni bogate în biodiversitate, cum sunt pãşunile naturale bogate în biodiversitate care ar continua sã fie pãşuni în lipsa intervenţiei omului şi care menţin structura speciilor naturale, caracteristicile ecologice şi procesele, sau pãşuni bogate în biodiversitate care nu sunt naturale şi care ar înceta sã fie pãşuni în lipsa intervenţiei omului şi care conţin o mare diversitate de specii şi sunt nedegradate, dacã nu se furnizeazã dovezi cã recoltarea materiilor prime este necesarã pentru menţinerea statutului de pãşune.
    (7) Biocarburanţii şi biolichidele nu pot fi produse din materii prime care provin de pe terenuri cu stocuri mari de carbon, adicã de pe terenuri care deţineau unul din urmãtoarele statute, începând cu data de 1 ianuarie 2008, şi care nu mai deţin acest statut, dupã cum urmeazã:
    a) zone umede, adicã terenuri acoperite sau saturate cu apã în mod permanent sau pe o perioadã semnificativã din an;
    b) suprafeţe dens împãdurite, adicã terenuri mai mari de un hectar, acoperite cu copaci mai înalţi de 5 metri şi cu un coronament mai mare de 30% sau copaci care pot atinge aceste praguri in situ;
    c) terenuri mai mari de un hectar, acoperite cu copaci mai înalţi de 5 metri şi un coronament între 10%-30% sau copaci care pot atinge aceste praguri în situ, cu excepţia cazului în care sunt furnizate dovezi cã stocurile de carbon din zona respectivã, înainte şi dupã transformare, au un asemenea nivel, astfel încât, în momentul aplicãrii metodologiei prevãzute în partea C din anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre, sã fie îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (3) şi (4).
    (8) Dispoziţiile alin. (7) nu se aplicã în cazul în care, la data la care a fost obţinutã materia primã, terenul deţinea acelaşi statut ca înainte de data de 1 ianuarie 2008.
    (9) Biocarburanţii şi biolichidele nu pot fi produse din materii prime care provin din terenuri care la data de 1 ianuarie 2008 erau turbãrii, cu excepţia cazului în care sunt furnizate dovezi potrivit cãrora cultivarea şi recoltarea materiei prime respective nu implicã drenajul unui sol care nu fusese drenat anterior.
    (10) Materiile prime agricole cultivate în zona agricolã şi utilizate pentru producţia biocarburanţilor şi biolichidelor prevãzute la alin. (1) se obţin cu respectarea cerinţelor şi standardelor prevãzute la lit. A pct. 1-5 şi 9 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 73/2009 al Consiliului din 19 ianuarie 2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune şi de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.290/2005, (CE) nr. 247/2006, (CE) nr. 378/2007 şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003 şi în conformitate cu cerinţele minime pentru bunele condiţii agricole şi ecologice, prevãzute în art. 6 alin. (1) din acelaşi regulament.
    (11) Biocarburanţii şi biolichidele care se obţin cu respectarea prevederilor alin. (1)-(10) nu pot fi interzise din alte motive legate de criteriile de durabilitate.
    ART. 6
    (1) Operatorii economici care introduc pe piaţã biocarburanţi şi/sau biolichide trebuie sã demonstreze cã biocarburanţii şi/sau biolichidele îndeplinesc criteriile de durabilitate prevãzute la art. 5 alin. (3)-(9). În acest sens, operatorii economici trebuie sã utilizeze pentru biomasã sau biocarburanţi/biolichide un sistem de bilanţ de masã care:
    a) permite ca loturile de materii prime sau biocarburanţi cu caracteristici de durabilitate diferite sã fie amestecate;
    b) cere ca informaţiile cu privire la caracteristicile de durabilitate şi mãrimea loturilor prevãzute la lit. a) sã rãmânã valabile pentru amestec; şi
    c) prevede ca suma tuturor loturilor retrase din amestec sã fie descrisã ca având aceleaşi caracteristici de durabilitate, în aceleaşi cantitãţi ca suma tuturor loturilor adãugate la amestec.
    (2) Operatorii economici care introduc pe piaţã biocarburanţi şi/sau biolichide sunt obligaţi sã transmitã Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri rapoarte anuale care conţin informaţii sigure şi datele care au fost utilizate; rapoartele conţin informaţii privind respectarea criteriilor de durabilitate prevãzute la art. 5 alin. (3)-(9), precum şi informaţii specificate în Decizia Comisiei Europene nr. 13/2011 privind anumite tipuri de informaţii despre biocarburanţi şi biolichide, care trebuie furnizate statelor membre de cãtre operatorii economici. Primul raport se transmite pânã la data de 31 martie 2012.
    (3) Operatorii economici care introduc pe piaţã biocarburanţi şi/sau biolichide au obligaţia de a prezenta dovezi cã rapoartele anuale sunt corecte; rapoartele anuale se supun unui audit independent efectuat de organismele de verificare de terţã parte, recunoscute de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
    (4) Auditul verificã dacã sistemele utilizate de operatorii economici se bazeazã pe informaţii precise, fiabile şi protejate împotriva fraudei şi evalueazã frecvenţa şi metodologia prelevãrii de probe, precum şi caracterul solid al datelor.
    (5) Sistemul naţional de certificare a respectãrii criteriilor de durabilitate, precum şi cerinţele de evaluare şi recunoaştere a organismelor de terţã parte se aprobã prin ordin al ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri, în termen de 60 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei hotãrâri.
    (6) În cazul în care un operator economic introduce pe piaţã biocarburanţi şi/sau biolichide provenite din ţãri terţe cu care Uniunea Europeanã a încheiat acorduri bilaterale sau multilaterale care cuprind dispoziţii privind criteriile de durabilitate ori pentru care Comisia Europeanã a decis cã sistemele voluntare aplicate în aceste ţãri stabilesc standarde de producţie a produselor din biomasã cu respectarea criteriilor de durabilitate, nu se pot solicita alte dovezi de respectare a criteriilor de durabilitate.
    (7) Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri transmite Comisiei Europene, în formã agregatã, informaţiile din rapoartele anuale ale operatorilor economici la fiecare 2 ani. Primul raport se transmite în anul 2012.
    ART. 7
    (1) Emisiile de gaze cu efect de serã generate de biocarburanţi şi biolichide pe durata ciclului de viaţã se calculeazã dupã cum urmeazã:
    a) în situaţia în care valorile implicite pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de serã la producţia de biocarburanţi sau biolichide sunt prevãzute în partea A sau B din anexã, unde este stabilitã o valoare implicitã pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de serã pentru lanţul de producţie a biocarburanţilor sau biolichidelor, şi când valoarea pentru e, calculatã în conformitate cu partea C pct. 7, este egalã cu sau mai micã decât zero, prin utilizarea acestei valori implicite; sau
    b) prin utilizarea valorii efective, calculatã în conformitate cu metodologia stabilitã în partea C din anexã; sau
    c) prin utilizarea unei valori reprezentând suma termenilor formulei prevãzute la pct. 1 din partea C din anexã, caz în care valorile implicite detaliate în partea D sau E din anexã pot fi folosite pentru unii termeni, iar valorile efective, calculate în conformitate cu metodologia stabilitã în partea C din anexã, pot fi folosite pentru toţi ceilalţi termeni.
    (2) Valorile implicite pentru biocarburanţi prevãzute în partea A din anexã şi valorile implicite dezagregate pentru cultivare prevãzute în partea D din anexã pentru biocarburanţi şi biolichide pot fi utilizate numai în cazul în care materiile prime sunt:
    a) cultivate în afara Comunitãţii Europene;
    b) cultivate într-o zonã agricolã a Uniunii Europene, clasificate conform Regulamentului (CE) nr. 1.059/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 mai 2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unitãţilor teritoriale de statisticã;
    c) deşeuri sau reziduuri, altele decât reziduurile rezultate din acvaculturã şi pescuit.
    (3) Pentru biocarburanţii şi biolichidele a cãror materie primã nu intrã sub incidenţa prevederilor alin. (2) lit. b) sau c) se utilizeazã valorile efective calculate pentru cultivarea materiei prime.
    (4) Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pe baza informaţiilor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, transmite Comisiei Europene, în termenul solicitat, raportul care include lista zonelor de pe teritoriul României clasificat ca nivel 2 în nomenclatorul unitãţilor teritoriale de statisticã - NUTS în conformitate cu Regulamentul nr. 1.059/2003, în cazul în care se poate anticipa cã emisiile tipice de gaze cu efect de serã provenite din cultivarea materiilor prime agricole vor fi mai mici sau egale cu emisiile comunicate la rubrica "Valori detaliate implicite pentru culturã", partea D din anexã, alãturi de o descriere a metodei şi a datelor utilizate pentru întocmirea listei respective. Metoda respectivã ia în considerare caracteristicile solului, clima şi conţinutul preconizat de materii prime.
    ART. 8
    (1) Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri asigurã informarea publicului în legãturã cu disponibilitatea şi avantajele ecologice ale tuturor surselor regenerabile de energie pentru transport.
    (2) În situaţia în care conţinutul de biocarburanţi din benzinã şi motorinã depãşeşte valoarea de 10% în volum, distribuitorul final afişeazã la pompã o etichetã care sã specifice conţinutul de biocarburanţi.
    ART. 9
    Operatorii economici care introduc pe piaţã biocarburanţi şi/sau biolichide sunt obligaţi sã transmitã în fiecare an, pânã la data de 31 ianuarie, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pe suport hârtie şi electronic, informaţii pentru anul calendaristic precedent, care sã conţinã cantitãţile de biocarburanţi şi/sau de biolichide introduse pe piaţã.
    ART. 10
    În scopul demonstrãrii respectãrii obligaţiilor privind energia regenerabilã stabilite la nivel naţional şi a obiectivului de utilizare a energiei din surse regenerabile în toate tipurile de transporturi, contribuţia adusã de biocarburanţi din deşeuri, reziduuri, material celulozic de origine nealimentarã şi material lingo-celulozic se considerã a fi dublã faţã de cea adusã de alţi biocarburanţi.
    ART. 11
    Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri transmite Comisiei Europene, pânã la data de 31 decembrie 2011, un raport pentru anul 2010 care va conţine urmãtoarele informaţii:
    a) mãsurile luate pentru promovarea utilizãrii biocarburanţilor sau a altor carburanţi regenerabili care sã înlocuiascã benzina sau motorina în transport;
    b) resursele naţionale alocate producţiei de biomasã pentru alte utilizãri energetice în afara transportului; şi
    c) vânzãrile totale de carburanţi utilizaţi în transport şi segmentul de piaţã al biocarburanţilor şi al altor carburanţi regenerabili, în stare purã sau amestec, introduşi pe piaţã, în anul precedent.
    ART. 12
    În raportul prevãzut la art. 11 se motiveazã diferenţa dintre obiectivele naţionale şi valorile de referinţã prevãzute la art. 3, pe baza urmãtoarelor elemente:
    a) factorii obiectivi, cum ar fi potenţialul limitat pentru producţia biocarburanţilor din biomasã;
    b) volumul resurselor alocate producerii de biomasã pentru alte utilizãri energetice în afara transportului şi caracteristicile tehnice sau climatice specifice ale pieţei naţionale pentru carburanţii utilizaţi în transport;
    c) politicile naţionale, prin care se alocã resurse comparabile pentru producerea altor carburanţi utilizaţi în transport, pe baza unor surse regenerabile de energie, în concordanţã cu obiectivele prezentei hotãrâri.
    ART. 13
    (1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
    a) nerespectarea prevederilor art. 8 alin. (2), cu amendã de la 10.000 lei la 20.000 lei;
    b) nerespectarea prevederilor art. 9, cu amendã de la 10.000 lei la 20.000 lei;
    c) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1), art. 5 alin. (1)-(10) şi ale art. 6 alin. (1)-(3), cu amendã de la 30.000 lei la 50.000 lei.
    (2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) lit. a) şi c) se fac de Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor.
    (3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) lit. b) se fac de cãtre personalul împuternicit din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
    ART. 14
    Dispoziţiilor art. 13 referitoare la contravenţii se completeazã cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 180/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 15
    Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ART. 16
    La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã Hotãrârea Guvernului nr. 1.844/2005 privind promovarea utilizãrii biocarburanţilor şi a altor carburanţi regenerabili pentru transport, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 44 din 18 ianuarie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

                                       *
    Prezenta hotãrâre transpune:
    - prevederile art. 1, art. 3 alin. (4) şi ale art. 4 din Directiva 2003/30/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 8 mai 2003 de promovare a utilizãrii biocombustibililor şi a altor combustibili regenerabili pentru transport, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene, Seria L, nr. 123 din 17 mai 2003;
    - prevederile art. 2 lit. m), n) şi o), art. 17, 18, 19, 21 şi art. 26 alin. (3) din Directiva 2009/28/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind promovarea utilizãrii energiei din surse regenerabile, de modificare şi ulterior de abrogare a Directivelor 2001/77/CE şi 2003/30/CE , publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Seria L, nr. 140 din 5 iunie 2009.

                                 PRIM-MINISTRU
                                    EMIL BOC

                                Contrasemneazã:
                                ---------------
           p. Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri,
                           Constantin Claudiu Stafie,
                                secretar de stat

                 Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
                                 Valeriu Tabãrã

                      p. Ministrul mediului şi pãdurilor,
                                  Marin Anton,
                                secretar de stat

              Preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia
                                Consumatorilor,
                             Constantin Cerbulescu

    Bucureşti, 21 septembrie 2011.
    Nr. 935.


    ANEXÃ
                   Reguli de calculare a emisiilor de gaze cu
             efect de serã generate de biocarburanţi şi biolichide
            pe durata ciclului de viaţã faţã de combustibilii fosili

    A. Valori tipice şi implicite pentru biocarburanţi produşi fãrã emisii nete de carbon rezultate în urma schimbãrii utilizãrii terenului


 ┌──────────────────────────────────────┬──────────────────┬──────────────────┐
 │ │Reduceri de emisii│Reduceri de emisii│
 │ Lanţ de producţie a biocarburanţilor │ tipice de gaze │implicite de gaze │
 │ │ cu efect de serã │ cu efect de serã │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │etanol din sfeclã de zahãr │ 61%│ 52%│
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │etanol din grâu/nu se menţioneazã │ 32%│ 16%│
 │combustibilul de prelucrare │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │etanol din grâu - lignit utilizat │ 32%│ 16%│
 │drept combustibil de prelucrare în │ │ │
 │instalaţii de cogenerare │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │etanol din grâu - gaz natural utilizat│ 45%│ 34%│
 │drept combustibil de prelucrare în │ │ │
 │cazane convenţionale │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │etanol din grâu - gaz natural utilizat│ 53%│ 47%│
 │drept combustibil de prelucrare în │ │ │
 │instalaţii de cogenerare │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │etanol din grâu - paie utilizate drept│ 69%│ 69%│
 │combustibil de prelucrare în │ │ │
 │instalaţii de cogenerare │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │etanol din porumb, produs în Uniunea │ 56%│ 49%│
 │Europeanã - gaz natural utilizat drept│ │ │
 │combustibil de prelucrare în │ │ │
 │instalaţii de cogenerare │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │etanol din trestie de zahãr │ 71%│ 71%│
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┴──────────────────┤
 │partea de etil-terţ-butil-eter (ETBE) │ Egale cu cele din lanţ utilizate │
 │din surse regenerabile │ pentru producţia etanolului │
 ├──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │partea de terţiar-amil-etil-eter(TAEE)│ Egale cu cele din lanţ utilizate │
 │din surse regenerabile │ pentru producţia etanolului │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┬──────────────────┤
 │biodiesel din seminţe de rapiţã │ 45%│ 38%│
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │biodiesel din floarea-soarelui │ 58%│ 51%│
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │biodiesel din soia │ 40%│ 31%│
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │biodiesel din ulei de palmier - nu se │ 36%│ 19%│
 │specificã procedeul │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │biodiesel din ulei de palmier - │ 62%│ 56%│
 │procedeu cu captarea metanului la │ │ │
 │presa de ulei │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │biodiesel din ulei din deşeuri de │ 88%│ 83%│
 │origine vegetalã sau animalã*) │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │ulei vegetal din seminţe de rapiţã, │ 51%│ 47%│
 │hidrotratat │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │ulei vegetal din floarea-soarelui, │ 65%│ 62%│
 │hidrotratat │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │ulei vegetal din ulei de palmier, │ 40%│ 26%│
 │hidrotratat- nu se specificã procedeul│ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │ulei vegetal din ulei de palmier, │ 68%│ 65%│
 │hidrotratat - procedeu de captare a │ │ │
 │metanului la presa de ulei │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │ulei vegetal pur din seminţe de rapiţã│ 58%│ 57%│
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │biogaz din deşeuri urbane organice, │ 80%│ 73%│
 │sub formã de gaz natural comprimat │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │biogaz din gunoi de grajd umed, sub │ 84%│ 81%│
 │formã de gaz natural comprimat │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │biogaz din gunoi de grajd uscat, sub │ 86%│ 82%│
 │formã de gaz natural comprimat │ │ │
 └──────────────────────────────────────┴──────────────────┴──────────────────┘


_________
    *) Nu include uleiul de origine animalã obţinut din subproduse de origine animalã clasificate ca material de categoria 3 în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.774/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 3 octombrie 2002 de stabilire a normelor sanitare privind subprodusele de origine animalã care nu sunt destinate consumului uman.

    B. Estimãri ale valorilor tipice şi implicite aferente viitorilor biocarburanţi care nu existau pe piaţã sau care se aflau pe piaţã doar în cantitãţi neglijabile în ianuarie 2008, dacã aceştia sunt produşi fãrã emisii nete de carbon rezultate în urma schimbãrii utilizãrii terenului


 ┌──────────────────────────────────────┬──────────────────┬──────────────────┐
 │ │Reduceri de emisii│Reduceri de emisii│
 │ Lanţ de producţie a biocarburanţilor │ tipice de gaze │implicite de gaze │
 │ │ cu efect de serã │ cu efect de serã │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │etanol din paie de grâu │ 87%│ 85%│
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │etanol din deşeuri lemnoase │ 80%│ 74%│
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │etanol din deşeuri lemnoase provenite │ 76%│ 70%│
 │din pãdure cultivatã │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │motorinã diesel Fischer-Tropsch din │ 95%│ 95%│
 │deşeuri lemnoase │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │motorinã diesel Fischer-Tropsch din │ 93%│ 93%│
 │deşeuri lemnoase provenite din pãdure │ │ │
 │cultivatã │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │dimetileter (DME) din deşeuri lemnoase│ 95%│ 95%│
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │dimetileter (DME) din deşeuri lemnoase│ 92%│ 92%│
 │provenite din pãdure cultivatã │ │ │
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │metanol din deşeuri lemnoase │ 94%│ 94%│
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────┤
 │etanol din deşeuri lemnoase │ 91%│ 91%│
 ├──────────────────────────────────────┼──────────────────┴──────────────────┤
 │metanol din deşeuri lemnoase provenite│ Egale cu cele din lanţ utilizate │
 │din pãdure cultivatã - partea de │ pentru producţia metanolului │
 │metil-terţ-butil-eter (MTBE) din surse│ │
 │regenerabile │ │
 └──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘



    C. Metodologie
    1. Emisiile de gaze cu efect de serã provenite din producţia şi utilizarea combustibililor, biocarburanţilor şi biolichidelor se calculeazã astfel:


  E = e(ec) + e(l) + e(p) + e(td) + e(u) - e(sca) - e(ccs) - e(ccr) - e(ee),


    unde:
    E = emisiile totale provenite din utilizarea combustibililor; eec = emisiile provenite din extracţia sau cultivarea materiilor prime;
    e(l) = emisiile anuale provenite din variaţia cantitãţii de carbon provocatã de schimbarea utilizãrii terenului;
    e(p) = emisii provenite din prelucrare;
    e(td) = emisii provenite din transport şi distribuţie;
    e(u) = emisii provenite de la carburantul utilizat;
    e(sca) = reduceri de emisii datorate acumulãrii carbonului în sol prin intermediul unui mai bun management agricol;
    e(ccs) = reduceri de emisii prin captarea şi stocarea geologicã a carbonului;
    e(ccr) = reduceri de emisii prin captarea şi înlocuirea carbonului;
    e(ee) = reduceri de emisii obţinute prin excesul de energie electricã de la cogenerare.
    Emisiile rezultate din producţia de maşini şi echipamente nu se iau în considerare.
    2. Emisiile de gaze cu efect de serã provenite de la combustibili (E) se exprimã în grame echivalent de CO(2)per MJ combustibili [g CO(2eq)//MJ].
    3. Prin derogare de la pct. 2, valorile calculate în g CO(2eq)/MJ se pot adapta pentru a lua în considerare diferenţele dintre combustibili în ceea ce priveşte lucrul mecanic util efectuat, exprimat în km/MJ. Aceste adaptãri se efectueazã doar în cazul în care se prezintã dovezi ale diferenţelor în ceea ce priveşte lucrul mecanic util.
    4. Reducerile emisiilor de gaze cu efect de serã de la biocarburanţi si biolichide se calculeazã prin formula urmãtoare:


  REDUCERE = [E(F) - E(B)]/E(F),


    unde:
    E(B) = emisiile totale provenite de la biocarburant sau biolichid;
    şi
    E(F) = emisiile totale provenite de la combustibilul fosil de referinţã.
    5. Gazele cu efect de serã luate în considerare în sensul pct. 1 sunt CO(2), N(2)O şi CH(4). Pentru calculul echivalenţei în CO(2), aceste gaze se evalueazã dupã cum urmeazã:


    CO(2): 1
    N(2)O : 296
    CH(4): 23


    6. Emisiile provenite din extracţia sau cultivarea de materii prime [e(ec)] includ emisii provenite din însuşi procesul de extracţie ori cultivare, din colectarea de materii prime, din deşeuri şi scurgeri şi din producţia de substanţe sau produse chimice utilizate în procesul de extracţie ori de cultivare. Se exclude captarea de CO(2) în cadrul cultivãrii de materii prime. Se scad reducerile certificate de emisii de gaze cu efect de serã provenite de la flãcãrile din exploatãrile petroliere amplasate oriunde în lume. Se pot obţine estimãri ale emisiilor rezultate prin culturã pe baza mediilor calculate pentru zone geografice mai mici decât cele utilizate la calcularea valorilor implicite, ca alternativã la utilizarea valorilor efective.
    7. Emisiile anuale rezultate din variaţia cantitãţii de carbon, survenitã ca urmare a schimbãrii utilizãrii terenului, e(l), se calculeazã prin împãrţirea în mod egal a emisiilor totale la o perioadã de 20 de ani. Pentru calculul acestor emisii se aplicã formula urmãtoare:


  e(l) = [CS(R) - CS(A)] x 3,664 x 1/20 x 1/P - e(B)*1),


__________
    *1) Coeficientul obţinut prin împãrţirea masei moleculare a CO(2)(44,010g/mol) la masa molecularã a carbonului (12,011g/mol) este de 3,664.

    unde:
    e(l) = emisiile anuale de gaze cu efect de serã rezultate din variaţia cantitãţii de carbon dupã schimbarea utilizãrii terenului (mãsuratã ca masã de CO(2) echivalent pe unitate de energie generatã de biocarburant);
    CS(R) = cantitatea de carbon per unitate de suprafaţã asociatã utilizãrii terenului de referinţã (mãsuratã ca masã de carbon per unitate de suprafaţã, cuprinzând atât solul, cât şi vegetaţia). Utilizarea terenurilor de referinţã reprezintã utilizarea terenurilor în ianuarie 2008 sau cu 20 de ani înainte de obţinerea materiei prime, data cea mai recentã fiind luatã în considerare;
    CS(A) = cantitatea de carbon per unitate de suprafaţã aferentã utilizãrii terenului real (mãsuratã ca masã de carbon per unitate de suprafaţã, cuprinzând atât solul, cât şi vegetaţia). În cazurile în care cantitatea de carbon se acumuleazã pe o perio adã mai mare de un an, valoarea atribuitã CS(A) se estimeazã ca şi cantitate per unitate de suprafaţã dupã 20 de ani sau atunci când recolta ajunge la maturitate, data cea mai recentã fiind luatã în considerare;
    P = productivitatea culturii (mãsuratã în energia generatã de biocarburant sau biolichid per unitate de suprafaţã într-un an); precum şi
    e(B) = bonus de 29g CO(2eq) biocarburant sau biolichid, dacã biomasa este obţinutã din teren degradat reabilitat, în condiţiile prevãzute la pct. 8.
    8. Bonusul de 29g CO(2eq)/MJ de biocarburant sau biolichid [gCO(2eq)/MJ] se atribuie dacã existã elemente care sã ateste cã terenul în cauzã:
    a) nu era folosit pentru activitãţi agricole sau de orice altã naturã în ianuarie 2008; şi
    b) se încadreazã în una dintre urmãtoarele categorii:
    (i) teren grav degradat, inclusiv terenurile exploatate în trecut în scopuri agricole;
    (ii) teren grav contaminat.
    Bonusul de 29g CO(2eq)/MJ de biocarburant sau biolichid [gCO(2eq)/MJ] se aplicã pentru o perioadã de pânã la 10 ani, începând cu data transformãrii terenurilor în exploataţii agricole, cu condiţia asigurãrii unei creşteri regulate a stocului de carbon, precum şi a unei reduceri a eroziunii, în cazul terenurilor din categoria (i), şi a reducerii contaminãrii solului, în cazul terenurilor din categoria (ii).
    9. Categoriile menţionate la pct. 8 lit. b) se definesc dupã cum urmeazã:
    a) teren grav degradat înseamnã un teren care, pe o perioadã importantã de timp, fie a fost salinizat într-o proporţie importantã, fie a prezentat un conţinut în materii organice deosebit de scãzut şi a fost grav erodat;
    b) teren grav contaminat înseamnã un teren pe care nu se pot cultiva produse alimentare sau furaje din cauza nivelului de contaminare.
    10. Comisia adoptã pânã la 31 decembrie 2009 orientãri pentru calcularea stocurilor de carbon din sol pe baza orientãrilor IPCC pentru inventarele naţionale ale gazelor cu efect de serã din 2006, volumul 4. Orientãrile Comisiei se folosesc drept bazã de calcul pentru stocurile de carbon din sol, în sensul prezentei hotãrâri.
    11. Emisiile rezultate în urma prelucrãrii, e(p), includ emisii provenite din însuşi procesul de prelucrare, din deşeuri şi scurgeri, precum şi din producţia de substanţe sau produse chimice utilizate în procesul de prelucrare.
    La calculul consumului de energie electricã ce nu se produce în instalaţia de producere a carburantului, se considerã cã intensitatea emisiilor de gaze cu efect de serã care caracterizeazã producerea şi distribuţia energiei electrice respective este egalã cu intensitatea medie a emisiilor de gaze cu efect de serã la producerea şi distribuţia de energie electricã într-o regiune definitã. Ca excepţie de la aceastã regulã, producãtorii pot utiliza o valoare medie pentru a calcula energia electricã prod usã de o instalaţie individualã de producere a energiei electrice, în cazul în care instalaţia nu este conectatã la reţeaua de energie electricã.
    12. Emisiile provenite din transport şi distribuţie, e(td), includ emisii rezultate din transportul şi depozitarea de materii prime şi materiale semifinite şi din depozitarea şi distribuţia de materiale finite. Emisiile provenite din transport şi distribuţie care sunt luate în considerare în temeiul pct. 6 nu sunt acoperite de prezentul punct.
    13. Emisiile provenite de la carburantul utilizat, e(u), se considerã ca având valoarea zero pentru biocarburanţi şi biolichide.
    14. Reducerea emisiilor prin captarea şi stocarea geologicã, e(ccs), care nu au fost deja luate în calcul pentru e(p), se limiteazã la emisiile evitate prin captarea şi reţinerea de CO(2) emis în legãturã directã cu extracţia, transportul, prelucrarea şi distribuţia carburantului.
    15. Reducerile emisiilor prin captarea şi înlocuirea carbonului, e(ccr), se limiteazã la emisiile evitate prin captarea de CO(2) al cãrui carbon provine din biomasã şi care se utilizeazã la înlocuirea CO(2) de origine fosilã, utilizat în produse şi servicii comerciale.
    16. Reducerile emisiilor obţinute prin excesul de energie electricã de la cogenerare, e(ee), se iau în considerare în cazul excesului de energie electricã produs de sistemele de producere a combustibilului care utilizeazã cogenerarea, cu excepţia cazului în care combustibilul utilizat pentru cogenerare este un coprodus, altul decât un reziduu de recoltã agricolã. La calculul acestui exces de energie electricã se considerã cã dimensiunea unitãţii de cogenerare este cea minimã necesarã pentru ca unita tea de cogenerare sã furnizeze cãldura necesarã pentru producerea combustibilului. Se considerã cã reducerile emisiilor de gaze cu efect de serã aferente acestui exces de energie electricã sunt egale cu cantitatea de gaze cu efect de serã care ar fi emisã la generarea unei cantitãţi egale de energie electricã într-o centralã electricã ce utilizeazã acelaşi combustibil ca şi unitatea de cogenerare.
    17. În cazul în care, printr-un proces de producţie a combustibilului, se obţine, în combinaţie, combustibilul pentru care se calculeazã emisiile şi unul sau mai multe alte produse (coproduse), emisiile de gaze cu efect de serã se împart între combustibil sau produsul sãu intermediar şi coproduse, proporţional cu conţinutul lor energetic (determinat de puterea calorificã inferioarã, în cazul unor coproduse, altele decât energia electricã).
    18. Pentru scopurile calculului menţionat la pct. 17, emisiile de gaze cu efect de serã care trebuie împãrţite sunt e(ec) + e(l) + acele fracţii ale e(p), e(td) şi e(ee) care au loc pânã la faza în care se produce un coprodus, inclusiv faza respectivã. În cazul în care s-a alocat întreaga valoare coproduselor într-o etapã de prelucrare anterioarã din ciclul de viaţã, fracţia din emisiile atribuite produsului combustibil intermediar în ultima etapã a prelucrãrii respective se utilizeazã în acest scop în locul valorii totale a emisiilor.
    Toate coprodusele, inclusiv energia electricã ce nu se încadreazã în domeniul de aplicare a pct. 16, se iau în considerare în sensul acestui calcul, cu excepţia reziduurilor de recolte agricole, inclusiv paie, resturi rezultate prin prelucrarea trestiei de zahãr, pieliţe, sâmburi de fructe şi coji de nuci. În scopul calculului respectiv se atribuie un conţinut energetic egal cu zero coproduselor cu un conţinut de energie negativ.
    Se considerã cã deşeurile, reziduurile de recolte agricole, inclusiv paie, reziduurile rezultate prin prelucrarea trestiei de zahãr, pieliţele, sâmburii de fructe şi coji de nuci, precum şi reziduurile provenite din prelucrare, inclusiv glicerinã brutã (glicerinã nerafinatã), au o valoare a emisiilor de gaze cu efect de serã egalã cu zero în decursul ciclului lor de viaţã pânã în momentul procesului de colectare a acestora.
    În cazul combustibililor produşi în rafinãrii, unitatea de analizã pentru scopurile calculului menţionat la pct. 17 este rafinãria.
    19. Pentru scopurile calculului menţionat la pct. 4, emisiile totale provenite de la combustibilul fosil de referinţã [E(F)] sunt reprezentate de ultimele emisii medii efective disponibile generate de partea fosilã din benzina şi motorina diesel consumate în Uniunea Europeanã, în condiţiile respectãrii prezentei reglementãri. În cazul în care aceste date nu sunt disponibile, valoarea utilizatã este de 83,8 gCO(2eq)/MJ.

    D. Valori implicite detaliate pentru biocarburanţi şi biolichide

    Valori implicite detaliate pentru culturã: e(ec), conform definiţiei din partea C


 ┌────────────────────────────────────────────────┬─────────────┬─────────────┐
 │ Lanţ de producţie a biocarburanţilor │Emisii tipice│ Emisii │
 │ şi a biolichidelor │ de gaze cu │ implicite │
 │ │efect de serã│ de gaze cu │
 │ │[gCO(2eq)/MJ]│efect de serã│
 │ │ │[gCO(2eq)/MJ]│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din sfeclã de zahãr │ 12│ 12│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din grâu │ 23│ 23│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din porumb, produs în Uniunea Europeanã │ 20│ 20│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din trestie de zahãr │ 14│ 14│
 ├────────────────────────────────────────────────┴─────────────┴─────────────┤
 │partea de ETBE din surse regenerabile Egale cu cele din lanţ │
 │ utilizate pentru producţia │
 │ etanolului │
 ├────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────┤
 │partea de TAEE din surse regenerabile │ Egale cu cele din lanţ │
 │ │utilizate pentru producţia │
 │ │ etanolului │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┬─────────────┤
 │biodiesel din seminţe de rapiţã │ 29│ 29│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din floarea-soarelui │ 18│ 18│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din soia │ 19│ 19│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din ulei de palmier │ 14│ 14│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din ulei din deşeuri de origine │ 0│ 0│
 │vegetalã sau animalã*) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal din seminţe de rapiţã, hidrotratat │ 30│ 30│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal din floarea-soarelui, hidrotratat │ 18│ 18│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal din ulei de palmier, hidrotratat │ 15│ 15│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal pur din seminţe de rapiţã │ 30│ 30│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biogaz din deşeuri urbane organice, sub formã de│ 0│ 0│
 │gaz natural comprimat │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biogaz din gunoi de grajd umed, sub formã de gaz│ 0│ 0│
 │natural comprimat │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biogaz din gunoi de grajd uscat, sub formã de │ 0│ 0│
 │gaz natural comprimat │ │ │
 └────────────────────────────────────────────────┴─────────────┴─────────────┘


__________
    *) Nu include uleiul de origine animalã obţinut din subproduse de origine animalã clasificate ca material de categoria 3 în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.774/2002.

    Valori implicite detaliate pentru prelucrare (inclusiv energie electricã în exces): e(p) - e(ee), conform definiţiei din partea C.


 ┌────────────────────────────────────────────────┬─────────────┬─────────────┐
 │ Lanţ de producţie a biocarburanţilor │Emisii tipice│ Emisii │
 │ şi a biolichidelor │ de gaze cu │ implicite │
 │ │efect de serã│ de gaze cu │
 │ │[gCO(2eq)/MJ]│efect de serã│
 │ │ │[gCO(2eq)/MJ]│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din sfeclã de zahãr │ 19│ 26│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din grâu (nu se menţioneazã combustibilul│ 32│ 45│
 │de prelucrare) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din grâu (lignit utilizat drept │ 32│ 45│
 │combustibil de prelucrare în instalaţii de │ │ │
 │cogenerare) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din grâu (gaz natural utilizat drept │ 21│ 30│
 │combustibil de prelucrare în cazane │ │ │
 │convenţionale) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din grâu (gaz natural utilizat drept │ 14│ 19│
 │combustibil de prelucrare în instalaţii de │ │ │
 │cogenerare) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din grâu (paie utilizate drept │ 1│ 1│
 │combustibil de prelucrare în instalaţii de │ │ │
 │cogenerare) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din porumb, produs în Uniunea Europeanã │ 15│ 21│
 │(gaz natural utilizat drept combustibil de │ │ │
 │prelucrare în instalaţii de cogenerare) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din trestie de zahãr │ 1│ 1│
 ├────────────────────────────────────────────────┴─────────────┴─────────────┤
 │partea de ETBE din surse regenerabile Egale cu cele din lanţ │
 │ utilizate pentru producţia │
 │ etanolului │
 ├────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────┤
 │partea de TAEE din surse regenerabile │ Egale cu cele din lanţ │
 │ │utilizate pentru producţia │
 │ │ etanolului │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┬─────────────┤
 │biodiesel din seminţe de rapiţã │ 16│ 22│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din floarea-soarelui │ 16│ 22│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din soia │ 18│ 26│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din ulei de palmier (nu se specificã │ 35│ 49│
 │procedeul) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din ulei de palmier (procedeu cu │ 13│ 18│
 │separare a metanului în aer la presa de ulei) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din ulei din deşeuri de origine │ 9│ 13│
 │vegetalã sau animalã │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal din seminţe de rapiţã, hidrotratat │ 10│ 13│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal din floarea-soarelui, hidrotratat │ 10│ 13│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal din ulei de palmier, hidrotratat │ 30│ 42│
 │(nu se specificã procedeul) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal din ulei de palmier, hidrotratat │ 7│ 9│
 │(procedeu cu separare a metanului în aer la │ │ │
 │presa de ulei) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal pur din seminţe de rapiţã │ 4│ 5│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biogaz din deşeuri urbane organice, sub formã de│ 14│ 20│
 │gaz natural comprimat │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biogaz din gunoi de grajd umed, sub formã de gaz│ 8│ 11│
 │natural comprimat │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biogaz din gunoi de grajd uscat, sub formã de │ 8│ 11│
 │gaz natural comprimat │ │ │
 └────────────────────────────────────────────────┴─────────────┴─────────────┘



    Valori implicite detaliate pentru transport şi distribuţie: e(td), conform definiţiei din partea C


 ┌────────────────────────────────────────────────┬─────────────┬─────────────┐
 │ Lanţ de producţie a biocarburanţilor │Emisii tipice│ Emisii │
 │ şi a biolichidelor │ de gaze cu │ implicite │
 │ │efect de serã│ de gaze cu │
 │ │[gCO(2eq)/MJ]│efect de serã│
 │ │ │[gCO(2eq)/MJ]│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din sfeclã de zahãr │ 2│ 2│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din grâu │ 2│ 2│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din porumb, produs în Uniunea Europeanã │ 2│ 2│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din trestie de zahãr │ 9│ 9│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┴─────────────┤
 │partea de ETBE din surse regenerabile │ Egale cu cele din lanţ │
 │ │utilizate pentru producţia │
 │ │ etanolului │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
 │partea de TAEE din surse regenerabile │ Egale cu cele din lanţ │
 │ │utilizate pentru producţia │
 │ │ etanolului │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┬─────────────┤
 │biodiesel din seminţe de rapiţã │ 1│ 1│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din floarea-soarelui │ 1│ 1│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din soia │ 13│ 13│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din ulei de palmier │ 5│ 5│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din ulei din deşeuri de origine │ 1│ 1│
 │vegetalã sau animalã │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal din seminţe de rapiţã, hidrotratat │ 1│ 1│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal din floarea-soarelui, hidrotratat │ 1│ 1│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal din ulei de palmier, hidrotratat │ 5│ 5│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal pur din seminţe de rapiţã │ 1│ 1│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biogaz din deşeuri urbane organice, sub formã de│ 3│ 3│
 │gaz natural comprimat │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biogaz din gunoi de grajd umed, sub formã de gaz│ 5│ 5│
 │natural comprimat │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biogaz din gunoi de grajd uscat, sub formã de │ 4│ 4│
 │gaz natural comprimat │ │ │
 └────────────────────────────────────────────────┴─────────────┴─────────────┘



    Valori totale pentru culturã, prelucrare, transport şi distribuţie


 ┌────────────────────────────────────────────────┬─────────────┬─────────────┐
 │ Lanţ de producţie a biocarburanţilor │Emisii tipice│ Emisii │
 │ şi a biolichidelor │ de gaze cu │ implicite │
 │ │efect de serã│ de gaze cu │
 │ │[gCO(2eq)/MJ]│efect de serã│
 │ │ │[gCO(2eq)/MJ]│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din sfeclã de zahãr │ 33│ 40│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din grâu (nu se menţioneazã combustibilul│ 57│ 70│
 │de prelucrare) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din grâu (lignit utilizat drept │ 57│ 70│
 │combustibil de prelucrare în instalaţii de │ │ │
 │cogenerare) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din grâu (gaz natural utilizat drept │ 46│ 55│
 │combustibil de prelucrare în cazane │ │ │
 │convenţionale) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din grâu (gaz natural utilizat drept │ 39│ 44│
 │combustibil de prelucrare în instalaţii de │ │ │
 │cogenerare) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din grâu (paie utilizate drept │ 26│ 26│
 │combustibil de prelucrare în instalaţii de │ │ │
 │cogenerare) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din porumb, produs în Uniunea Europeanã │ 37│ 43│
 │(gaz natural utilizat drept combustibil de │ │ │
 │prelucrare în instalaţii de cogenerare) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din trestie de zahãr │ 24│ 24│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┴─────────────┤
 │partea de ETBE din surse regenerabile │ Egale cu cele din lanţ │
 │ │utilizate pentru producţia │
 │ │ etanolului │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
 │partea de TAEE din surse regenerabile │ Egale cu cele din lanţ │
 │ │utilizate pentru producţia │
 │ │ etanolului │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┬─────────────┤
 │biodiesel din seminţe de rapiţã │ 46│ 52│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din floarea-soarelui │ 35│ 41│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din soia │ 50│ 58│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din ulei de palmier (nu se specificã │ 54│ 68│
 │procedeul) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din ulei de palmier (procedeu cu │ 32│ 37│
 │separare a metanului în aer la presa de ulei) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biodiesel din ulei din deşeuri de origine │ 10│ 14│
 │vegetalã sau animalã │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal din seminţe de rapiţã, hidrotratat │ 41│ 44│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal din floarea-soarelui, hidrotratat │ 29│ 32│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal din ulei de palmier, hidrotratat │ 50│ 62│
 │(nu se specificã procedeul) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal din ulei de palmier, hidrotratat │ 27│ 29│
 │(procedeu cu separare a metanului în aer la │ │ │
 │presa de ulei) │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │ulei vegetal pur din seminţe de rapiţã │ 35│ 36│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biogaz din deşeuri urbane organice, sub formã de│ 17│ 23│
 │gaz natural comprimat │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biogaz din gunoi de grajd umed, sub formã de gaz│ 13│ 16│
 │natural comprimat │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │biogaz din gunoi de grajd uscat, sub formã de │ 12│ 15│
 │gaz natural comprimat │ │ │
 └────────────────────────────────────────────────┴─────────────┴─────────────┘



    E. Estimãri ale valorilor implicite detaliate aferente viitorilor biocarburanţi şi viitoarelor biolichide care nu existau pe piaţã sau care se aflau pe piaţã doar în cantitãţi neglijabile în ianuarie 2008

    Valori detaliate pentru cultivare: e(ec), conform definiţiei din partea C


 ┌────────────────────────────────────────────────┬─────────────┬─────────────┐
 │ Lanţ de producţie a biocarburanţilor │Emisii tipice│ Emisii │
 │ şi a biolichidelor │ de gaze cu │ implicite │
 │ │efect de serã│ de gaze cu │
 │ │[gCO(2eq)/MJ]│efect de serã│
 │ │ │[gCO(2eq)/MJ]│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din paie de grâu │ 3│ 3│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din deşeuri lemnoase │ 1│ 1│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din deşeuri lemnoase provenite din pãdure│ 6│ 6│
 │cultivatã │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │motorinã diesel Fischer-Tropsch din deşeuri │ 1│ 1│
 │lemnoase │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │motorinã diesel Fischer-Tropsch din deşeuri │ 4│ 4│
 │lemnoase provenite din pãdure cultivatã │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │DME din deşeuri lemnoase │ 1│ 1│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │DME din deşeuri lemnoase provenite din pãdure │ 5│ 5│
 │cultivatã │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │metanol din deşeuri lemnoase │ 1│ 1│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din deşeuri lemnoase │ 5│ 5│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┴─────────────┤
 │metanol din deşeuri lemnoase provenite din │ Egale cu cele din lanţ │
 │pãdure cultivatã - partea de MTBE din surse │utilizate pentru producţia │
 │regenerabile │ metanolului │
 └────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────┘



    Valori detaliate pentru prelucrare (inclusiv energie electricã în exces): e(p)-e(ee), conform definiţiei din partea C


 ┌────────────────────────────────────────────────┬─────────────┬─────────────┐
 │ Lanţ de producţie a biocarburanţilor │Emisii tipice│ Emisii │
 │ şi a biolichidelor │ de gaze cu │ implicite │
 │ │efect de serã│ de gaze cu │
 │ │[gCO(2eq)/MJ]│efect de serã│
 │ │ │[gCO(2eq)/MJ]│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din paie de grâu │ 5│ 7│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din lemn │ 12│ 17│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │motorinã diesel Fischer-Tropsch din lemn │ 0│ 0│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │DME din lemn │ 0│ 0│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │metanol din lemn │ 0│ 0│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┴─────────────┤
 │metanol din deşeuri lemnoase provenite din │ Egale cu cele din lanţ │
 │pãdure cultivatã partea de MTBE din surse │utilizate pentru producţia │
 │regenerabile │ metanolului │
 └────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────┘



    Valori detaliate pentru transport şi distribuţie: e(td), conform definiţiei din partea C


 ┌────────────────────────────────────────────────┬─────────────┬─────────────┐
 │ Lanţ de producţie a biocarburanţilor │Emisii tipice│ Emisii │
 │ şi a biolichidelor │ de gaze cu │ implicite │
 │ │efect de serã│ de gaze cu │
 │ │[gCO(2eq)/MJ]│efect de serã│
 │ │ │[gCO(2eq)/MJ]│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din paie de grâu │ 2│ 2│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din deşeuri lemnoase │ 4│ 4│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din deşeuri lemnoase provenite din pãdure│ 2│ 2│
 │cultivatã │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │motorinã diesel Fischer-Tropsch din deşeuri │ 3│ 3│
 │lemnoase │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │motorinã diesel Fischer-Tropsch din deşeuri │ 2│ 2│
 │lemnoase provenite din pãdure cultivatã │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │DME din deşeuri lemnoase │ 4│ 4│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │DME din deşeuri lemnoase provenite din pãdure │ 2│ 2│
 │cultivatã │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │metanol din deşeuri lemnoase │ 4│ 4│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din deşeuri lemnoase │ 2│ 2│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┴─────────────┤
 │metanol din deşeuri lemnoase provenite din │ Egale cu cele din lanţ │
 │pãdure cultivatã - partea de MTBE din surse │utilizate pentru producţia │
 │regenerabile │ metanolului │
 └────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────┘



    Valori totale pentru cultivare, prelucrare, transport şi distribuţie


 ┌────────────────────────────────────────────────┬─────────────┬─────────────┐
 │ Lanţ de producţie a biocarburanţilor │Emisii tipice│ Emisii │
 │ şi a biolichidelor │ de gaze cu │ implicite │
 │ │efect de serã│ de gaze cu │
 │ │[gCO(2eq)/MJ]│efect de serã│
 │ │ │[gCO(2eq)/MJ]│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din paie de grâu │ 11│ 13│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din deşeuri lemnoase │ 17│ 22│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din deşeuri lemnoase provenite din pãdure│ 20│ 25│
 │cultivatã │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │motorinã diesel Fischer-Tropsch din deşeuri │ 4│ 4│
 │lemnoase │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │motorinã diesel Fischer-Tropsch din deşeuri │ 6│ 6│
 │lemnoase provenite din pãdure cultivatã │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │DME din deşeuri lemnoase │ 5│ 5│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │DME din deşeuri lemnoase provenite din pãdure │ 7│ 7│
 │cultivatã │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │metanol din deşeuri lemnoase │ 5│ 5│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼─────────────┤
 │etanol din deşeuri lemnoase │ 7│ 7│
 ├────────────────────────────────────────────────┼─────────────┴─────────────┤
 │metanol din deşeuri lemnoase provenite din │ Egale cu cele din lanţ │
 │pãdure cultivatã - partea de MTBE din surse │utilizate pentru producţia │
 │regenerabile │ metanolului │
 └────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────┘



                                      ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016