Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 934 din 8 octombrie 1996  pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 885/1995 privind unele masuri de organizare unitara a evidentei actionarilor si actiunilor societatilor comerciale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 934 din 8 octombrie 1996 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 885/1995 privind unele masuri de organizare unitara a evidentei actionarilor si actiunilor societatilor comerciale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 247 din 11 octombrie 1996

    În temeiul art. 71 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale şi în conformitate cu Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare,

    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Hotărârea Guvernului nr. 885/1995 privind unele măsuri de organizare unitară a evidentei acţionarilor şi acţiunilor societăţilor comerciale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 278 din 28 noiembrie 1995, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. Articolul 5 alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) La înregistrarea în registrul acţionarilor, precum şi în registrul de acţiuni, a modificărilor intervenite în deţinerea proprietăţii asupra acţiunilor se vor avea în vedere următoarele:
    a) în cazul cesiunii efectuate în situaţiile prevăzute la art. 43 din Legea nr. 52/1994 este obligatorie semnătura în registrul de acţiuni şi a cedentului şi a cesionarului, ori a mandatarilor acestora, precum şi depunerea actelor care dovedesc încadrarea în prevederile legale;
    b) în cazul dobândirii prin succesiune a acţiunilor, înscrierea se face cu respectarea prevederilor art. 68 alin. 2 din Legea nr. 31/1990, pe baza certificatului de moştenitor sau, pentru persoanele juridice, pe baza actului legal doveditor al calităţii de succesor, fiind obligatorie şi semnătura beneficiarului ori a mandatarului acestuia;
    c) în cazul vânzării prin executare silită a acţiunilor gajate, înregistrarea se face pe baza actului de vânzare legal încheiat, fiind obligatorie şi semnătura beneficiarului sau a mandatarului acestuia;
    d) în toate celelalte situaţii, înregistrarea se va aface pe baza informaţiilor primite de la Registrul unic computerizat din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Privatizare sau, după caz, de la registrul independent privat, ales de societatea comercială."

    2. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 6. - (1) În cazul acţiunilor materializate, emise de către societăţile comerciale cu capital majoritar de stat, care nu au făcut obiectul procesului de privatizare reglementat prin Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare, transmiterea acestora se va înscrie pe versoul titlului, menţionându-se numele noului titular, actul său de identitate şi data cesiunii.
    (2) În cazul tranzacţionării acţiunilor materializate, în condiţiile prevăzute la alineatul precedent, înregistrarea transmiterii dreptului de proprietate asupra acţiunilor se va efectua în registrul acţionarilor ţinut de societatea comercială şi va fi comunicată, prin grija acesteia, la Registrul unic computerizat din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Privatizare sau, după caz, la registrul independent privat ales de respectiva societate comercială."

    3. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 7. - (1) În cazul acţiunilor dematerializate, se va elibera fiecărui acţionar un certificat de acţionar, în care se vor înscrie următoarele: numele/denumirea acţionarului, domiciliul/sediul, seria şi numărul actului de identitate/numărul de la Oficiul Registrului comerţului, numărul total de acţiuni dobândite şi valoarea lor nominală.
    (2) Certificatul de acţionar atestă dreptul de proprietate asupra acţiunilor reprezentate şi nu este tranzacţionabil.
    (3) Acţiunile societăţilor comerciale care sunt tranzacţionate pe piaţa secundară vor fi emise în formă dematerializată sau, dacă sunt în formă materializată, vor fi dematerializate înaintea oricăror transferuri în concordanţă cu regulamentele adoptate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare."

    4. Articolul 10 alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 10. - (1) Societăţile comerciale la care au avut loc privatizări totale sau parţiale au obligaţia ca, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentei hotărâri, să transmită, pe suport magnetic, Agenţiei Naţionale pentru Privatizare lista propriilor acţionari, conform structurii bazei de date stabilite pentru Registrul unic computerizat din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Privatizare, pentru evidenţa acţionarilor."

    5. După articolul 10 se introduc articolele 10^1 şi 10^2, care vor avea următorul cuprins:
    "Art. 10^1. - (1) Registrele independente private vor fi autorizate şi avizate, conform legii, de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
    (2) Transferul informaţiilor de la Registrul unic computerizat din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Privatizare la registrele independente private, precum şi transferul datelor şi al informaţiilor cu privire la societăţile comerciale cu capital de stat, solicitate registrelor independente private de către Agenţia Naţională pentru Privatizare, în temeiul art. 64 din Legea nr. 58/1991, se vor face fără plată, comision sau taxe.
    Art. 10^2. - (1) În scopul accelerării funcţionării pieţei secundare a valorilor mobiliare, transferul informaţiilor de la Registrul unic computerizat din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Privatizare poate fi efectuat şi în cazul în care există un singur registru independent privat, legal abilitat.
    (2) Acest registru independent privat unic are obligaţia ca, după intrarea în funcţiune a unui alt registru sau, după caz, a mai multor registre independente private, să transfere către acestea, în termen de 5 zile de la înregistrarea cererilor societăţilor comerciale, listele acţionarilor la data respectivă, fără nici o condiţionare şi cu titlu gratuit.
    (3) Refuzul de a transfera informaţiile respective, potrivit prevederilor alineatului precedent, atrage după sine anularea abilitării funcţionării registrului independent privat respectiv.
    (4) După primirea unei astfel de sesizări, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare va emite în termen de 5 zile lucrătoare decizia corespunzătoare."

    6. La articolul 11, alineatul (2) se modifică şi se introduc alineatele (3) şi (4), care vor avea următorul cuprins:
    "(2) Registrul unic computerizat din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Privatizare va transfera către registrul/registrele independente private liste ale acţionarilor rezultate din toate sursele, în forma existentă la acea dată, în termen de 10 zile de la data la care un astfel de registru independent privat va anunţa şi va face dovada că este operaţional. În cazul existenţei mai multor registre independente private, transferul informaţiilor se va face în termen de 10 zile de la înregistrarea cererii societăţii comerciale (adresată Agenţiei Naţionale pentru Privatizare sau registrului independent privat), cerere în care se va specifica registrul independent privat ales de aceasta pentru evidenţa propriilor acţionari.
    (3) În cazul înregistrării acţionarilor rezultaţi din subscrierea la Fondurile Proprietăţii Private, Agenţia Naţională pentru Privatizare va transfera aceste liste ale acţionarilor, spre registrul independent nominalizat de acestea, în termen de 15 zile de la primirea listelor transmise de către societăţile de investiţii financiare rezultate din transformarea Fondurilor Proprietăţii Private.
    (4) După efectuarea de către Agenţia Naţională pentru Privatizare a transferului, orice modificare privind structura acţionariatului, în urma tranzacţionării acţiunilor emise conform reglementărilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, va fi transmisă, conform clauzelor contractuale, de registrele independente private către societăţile comerciale emitente şi, după caz, către societăţile de investiţii financiare rezultate în urma transformării Fondurilor Proprietăţii Private."

    7. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 12. - Fondul Proprietăţii de Stat va informa atât Agenţia Naţională pentru Privatizare, cât şi registrele independente private, asupra tuturor modificărilor în ceea ce priveşte titularii dreptului de proprietate, rezultate în urma vânzării/cesionării, după caz, a acţiunilor sale."

    8. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 13. - Prevederile art. 10-12 nu sunt aplicabile înregistrării tranzacţiilor cu acţiuni emise de societăţile comerciale înregistrate la Oficiul de înregistrare a acţiunilor aparţinând Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare. Aceste tranzacţii vor fi înregistrate conform Legii nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori."
    ART. II
    Anexele la Hotărârea Guvernului nr. 885/1995 se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2 la prezenta hotărâre. În scopul evitării efectuării unor noi cheltuieli generate de modificarea datelor înscrise în cele două registre, deja deschise de societăţi comerciale, se va proceda la rectificarea celor existente, corespunzător datelor cuprinse în anexele la prezenta hotărâre.
    ART. III
    Hotărârea Guvernului nr. 885/1995 privind unele măsuri de organizare unitară a evidenţei acţionarilor şi acţiunilor societăţilor comerciale, cu modificările şi completările aduse prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.


                                 PRIM-MINISTRU
                                NICOLAE VĂCĂROIU

                                Contrasemnează:
                               ----------------
                              p. Ministru de stat,
                  preşedintele Consiliului pentru Coordonare,
                        Strategie şi Reformă Economică,
                                Hildegard Puwak,
                                secretar de stat

                    Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                                Florin Georgescu

              Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Privatizare,
                                 Iacob Zelenco

    Bucureşti, 8 octombrie 1996.
    Nr. 934.


    ANEXA 1


    SOCIETATEA COMERCIALĂ.....................................- S.A.
    Sediul: ........................................................
    Înmatriculată la Oficiul Registrului comerţului ..........
    sub nr. .........



                       REGISTRUL ACŢIONARILOR



                  LISTA ACŢIONARILOR - La data de ......../199.....

 ┌───────┬──────────┬───────────┬──────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┐
 │ │Numele şi │Domiciliul │ │ Sold iniţial │ Dobândiri │ Înstrăinări │
 │Nr. de │prenumele │(sau sediul│Recti-├───────┬──────┼───────┬──────┼───────┬──────┤
 │identi-│ (sau │şi numărul │ficări│ │ │ │ │ │ │
 │ficare │denumirea)│de înmatri-│ │Nr. de │Nr. de│Nr. de │Nr. de│Nr. de │Nr. de│
 │ │ │ culare la │ │acţiuni│ordine│acţiuni│ordine│acţiuni│ordine│
 │ │ │ Oficiul │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │Registrului│ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │ comerţului│ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┤
 │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
 ├───────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────┼──────────┼───────────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┼───────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └───────┴──────────┴───────────┴──────┴───────┴──────┴───────┴──────┴───────┴──────┘

 ┌───────────────────────┬───────┬──────────────┬──────────────────────────────┐
 │ SUBSCRIERI │ │ SOLD NOU │ OBSERVAŢII (gajare, │
 │ │ │ │ sechestrare, anulări) │
 ├───────┬───────────────┤ ├───────┬──────┼───────┬────────────┬─────────┤
 │ │ Vărsăminte │Diverse│ │ │Nr. de │ Date de │ Data │
 │Nr. de │ efectuate │ │Nr. de │Nr. de│acţiuni│identificare│încetării│
 │acţiuni├───┬─────┬─────┤ │acţiuni│ordine│şi nr. │ a │situaţiei│
 │ │ % │ Data│Data │ │ │ │ de │creditorului│ │
 │ │ │ sca-│plă- │ │ │ │ordine │ │ │
 │ │ │dentă│ţii │ │ │ │ │ │ │
 ├───────┼───┼─────┼─────┼───────┼───────┼──────┼───────┼────────────┼─────────┤
 │ 10 │11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │ 18 │ 19 │
 ├───────┼───┼─────┼─────┼───────┼───────┼──────┼───────┼────────────┼─────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────┼───┼─────┼─────┼───────┼───────┼──────┼───────┼────────────┼─────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────┼───┼─────┼─────┼───────┼───────┼──────┼───────┼────────────┼─────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────┼───┼─────┼─────┼───────┼───────┼──────┼───────┼────────────┼─────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────┼───┼─────┼─────┼───────┼───────┼──────┼───────┼────────────┼─────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └───────┴───┴─────┴─────┴───────┴───────┴──────┴───────┴────────────┴─────────┘


     Prezentul registru conţine ............... pagini,
     numerotate de la 1 la ..............,
     fiecare filă fiind parafată/ştampilată de noi, astăzi, ............ .


                                        Reprezentantul legal al societăţii
                                                    comerciale,



    ANEXA 2

    SOCIETATEA COMERCIALĂ .................................. - S.A.
    Sediul: .......................................................
    Înmatriculată la Oficiul Registrului comerţului ........
    sub nr. ...........



                              REGISTRUL DE ACŢIUNI



                                 CEDENT (AUTOR)

 ┌────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────────┬─────────┬─────────┐
 │Nr. │ Data │ Numele şi │ Domiciliul │ Nr. de │ │
 │crt.│ înregistrării │ prenumele │(sau sediul şi numărul│ acţiuni │Semnătura│
 │ │ │ (sau │ de înmatriculare la │transmise│ │
 │ │ │ denumirea) │ Oficiul Registrului │şi nr. de│ │
 │ │ │ │ comerţului) │ ordine │ │
 ├────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────┼─────────┼─────────┤
 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
 ├────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────┼─────────┼─────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────┼─────────┼─────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────┼─────────┼─────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────┼─────────┼─────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────────┼─────────┼─────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 └────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────────┴─────────┴─────────┘


                           CESIONAR (DOBÂNDITOR)

 ┌────────────┬──────────────┬──────────────────────┬─────────┬─────────┬──────┐
 │ Numele şi │ Numărul de │ Domiciliul │ │ Natura │ │
 │ prenumele │ identificare │(sau sediul şi numărul│Semnătura│ transmi-│Obser-│
 │ (sau │din Registrul │ de înmatriculare │ │ terii │vaţii │
 │ denumirea │acţionarilor*)│ la Oficiul │ │ │ │
 │ dobândi- │ │ Registrului │ │ │ │
 │ torului │ │ comerţului) │ │ │ │
 ├────────────┼──────────────┼──────────────────────┼─────────┼─────────┼──────┤
 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │
 ├────────────┼──────────────┼──────────────────────┼─────────┼─────────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────────────┼──────────────┼──────────────────────┼─────────┼─────────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────────────┼──────────────┼──────────────────────┼─────────┼─────────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────────────┼──────────────┼──────────────────────┼─────────┼─────────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────────────┼──────────────┼──────────────────────┼─────────┼─────────┼──────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 └────────────┴──────────────┴──────────────────────┴─────────┴─────────┴──────┘
----------
    *) Când dobânditorul este acţionar; în caz contrar, rubrica se completează
după actualizarea Registrul acţionarilor.


    Prezentul registru conţine ..................... pagini,
    numerotate de la 1 la ...........,
    fiecare filă fiind parafată/ştampilată de noi, astăzi, ...........


                                      Reprezentantul legal al societăţii
                                                comerciale,


                                     ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016