Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 933 din 27 noiembrie 2013  pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Comisiei nationale in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati (CONES)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 933 din 27 noiembrie 2013 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Comisiei nationale in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati (CONES)

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 747 din 3 decembrie 2013

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 24 alin. (5) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată,

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

    ART. 1
    Se aprobă Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei naţionale în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi (CONES), prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
    ART. 2
    La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi nr. 157/2007 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei naţionale în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi (CONES), publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 113 din 13 februarie 2008.


              PRIM-MINISTRU
            VICTOR-VIOREL PONTA

                     Contrasemnează:
                   ──────────────────
                    Ministrul muncii,
              familiei, protecţiei sociale
                şi persoanelor vârstnice,
                    Mariana Câmpeanu

         Ministrul delegat pentru dialog social,
                   Adriana Doina Pană

                   Viceprim-ministru,
             ministrul finanţelor publice,
                    Daniel Chiţoiu

            Ministrul delegat pentru buget,
                    Liviu Voinea


    Bucureşti, 27 noiembrie 2013.
    Nr. 933.

    ANEXĂ

                                REGULAMENT
          de organizare şi funcţionare a Comisiei naţionale în domeniul
              egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi (CONES)

    ART. 1
    (1) Comisia naţională în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, denumită în continuare CONES, este înfiinţată şi funcţionează potrivit prevederilor art. 24 din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată.
    (2) CONES îşi desfăşoară activitatea în coordonarea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
    (3) Preşedintele CONES este secretarul de stat coordonator al activităţii în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi are drept de vot.
    ART. 2
    (1) Componenţa CONES este stabilită conform prevederilor art. 24 alin. (3) din Legea nr. 202/2002, republicată.
    (2) Componenţa CONES este stabilită cu respectarea principiului reprezentativităţii şi al egalităţii de şanse.
    (3) CONES este alcătuită din membri titulari şi membri supleanţi, cel puţin unul dintre aceştia având obligaţia de a participa la reuniunile şi activităţile acesteia.
    (4) Membrii CONES au un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit.
    ART. 3
    (1) CONES îndeplineşte, în principal, următoarele atribuţii:
    a) promovarea abordării integrate a principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, în scopul eliminării inegalităţilor de gen şi a discriminărilor pe criterii de sex;
    b) includerea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în elaborarea şi în aplicarea politicilor sectoriale, prin intermediul instituţiilor reprezentate în CONES;
    c) evaluarea stadiului aplicării şi respectării legislaţiei în domeniu la nivel central şi elaborarea de recomandări pentru autorităţile administraţiei publice centrale în vederea aplicării politicilor şi programelor specifice de promovare a principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi;
    d) evaluarea procesului de armonizare a legislaţiei naţionale cu reglementările Uniunii Europene în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi elaborarea de recomandări pentru autorităţile administraţiei publice centrale competente în vederea realizării acestei armonizări;
    e) promovarea schimbului de experienţă şi de informaţii privind acţiunile desfăşurate în domeniu;
    f) acordarea avizului consultativ privind Strategia naţională în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi planul general de acţiuni pentru implementarea Strategiei şi participarea la implementarea acesteia;
    g) elaborarea de rapoarte privind modul concret de aplicare în diferite sectoare de activitate a politicii egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.
    (2) În realizarea atribuţiilor sale, CONES furnizează informaţii şi colaborează cu instituţiile şi structurile asociative care alcătuiesc componenţa CONES.
    (3) Membrii CONES participă la îndeplinirea atribuţiilor acesteia, inclusiv la alcătuirea şi diseminarea documentaţiilor de informare, precum şi la elaborarea rapoartelor de activitate.
    (4) Fiecare membru informează instituţia pe care o reprezintă asupra activităţii desfăşurate în cadrul CONES.
    (5) Fiecare instituţie a administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului membră a CONES adoptă planul anual de măsuri pentru promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în domeniul propriu de activitate şi raportează anual, prin membrul desemnat a o reprezenta, modul de îndeplinire a obiectivelor propuse.
    ART. 4
    (1) CONES asigură coordonarea activităţii comisiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi (COJES).
    (2) CONES primeşte şi analizează rapoartele trimise periodic de către COJES şi decide asupra măsurilor necesare pentru eliminarea deficienţelor în asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, constatate în teritoriu, în anumite domenii de activitate.
    ART. 5
    (1) Preşedintele are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) asigură convocarea membrilor CONES;
    b) stabileşte ordinea de zi a reuniunii pe baza consultării membrilor;
    c) asigură conducerea lucrărilor CONES;
    d) reprezintă CONES în relaţiile cu terţii;
    e) întreprinde demersurile necesare pentru modificarea şi completarea componenţei CONES, atunci când este cazul.
    (2) Preşedintele poate delega exercitarea unor atribuţii din competenţa sa şi poate încredinţa mandatul de reprezentare altor membri CONES, în condiţiile legii.
    ART. 6
    (1) Activitatea executivă şi de secretariat a CONES este asigurată de Direcţia ocupare şi egalitate de şanse din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
    (2) Secretariatul tehnic are, în principal, următoarele atribuţii:
    a) asigură activităţile de registratură şi de corespondenţă;
    b) pregăteşte documentele necesare desfăşurării reuniunilor şi le transmite membrilor cu cel puţin 5 zile înainte;
    c) întocmeşte procesele-verbale ale reuniunilor, pe care le transmite membrilor CONES;
    d) colectează şi sintetizează date şi informaţii privind activitatea COJES pe care le prezintă în reuniunile CONES;
    e) aduce la cunoştinţa membrilor şi a preşedintelui CONES orice modificări intervenite în componenţa CONES.
    ART. 7
    (1) Calitatea de membru al CONES încetează în următoarele situaţii:
    a) expirarea mandatului de membru, în cazul în care acesta nu este reînnoit;
    b) încetarea raporturilor de serviciu sau a raporturilor de muncă;
    c) revocarea la propunerea preşedintelui, la propunerea oricărui membru şi/sau la solicitarea instituţiilor, autorităţilor, asociaţiilor sau organizaţiilor care l-au desemnat;
    d) deces;
    e) condamnarea definitivă pentru săvârşirea unei infracţiuni sau sancţionarea pentru fapte de discriminare de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, prin hotărâre rămasă definitivă;
    f) pentru înregistrarea a mai mult de două absenţe consecutive de la şedinţele CONES, în cazul în care absenţa nu este justificată potrivit legii sau în cazul în care nu este înlocuit de membrul supleant.
    (2) Autorităţile publice, autorităţile administrative autonome, organizaţiile şi asociaţiile reprezentate în CONES au obligaţia să comunice secretariatului tehnic situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-e).
    (3) Propunerea de revocare a membrilor care nu îndeplinesc atribuţiile ce le revin prevăzute la art. 3 alin. (3)-(5) se adoptă prin vot secret cu majoritatea simplă a membrilor prezenţi.
    (4) Persoana propusă pentru revocare nu are drept de vot.
    (5) În cazul încetării calităţii de membru CONES, în condiţiile prevăzute la alin. (1), entitatea care a desemnat membrul a cărui calitate a încetat propune, potrivit dispoziţiilor art. 2, o nouă persoană care să fie numită drept membru CONES.
    (6) Nu pot fi membri ai CONES persoanele care:
    a) au fost condamnate definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni sau sancţionate pentru fapte de discriminare de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, prin hotărâre rămasă definitivă;
    b) au fost revocate anterior din calitatea de membru al CONES.
    ART. 8
    (1) Cvorumul legal al reuniunilor CONES este de cel puţin jumătate plus unu din numărul total al membrilor, în caz contrar şedinţa reprogramându-se la un interval de maximum 10 zile lucrătoare.
    (2) Cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 7 alin. (3), hotărârile CONES se adoptă prin vot deschis, cu majoritatea simplă a membrilor prezenţi.
    (3) Desfăşurarea lucrărilor plenului se consemnează în procesul-verbal al reuniunii.
    ART. 9
    Dreptul la vot în cadrul CONES se stabileşte astfel:
    a) câte 20% din total voturi pentru fiecare din părţile reprezentate:
    1. ministere, alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului;
    2. autorităţi administrative autonome;
    3. confederaţii sindicale;
    4. asociaţii patronale;
    5. organizaţii neguvernamentale;
    b) procentul de 20% care revine fiecărei părţi se divide la numărul de membri care compun partea respectivă.
    ART. 10
    (1) Convocarea membrilor CONES se realizează, în scris, de preşedintele acesteia sau la iniţiativa a cel puţin două treimi din numărul membrilor, prin secretariatul tehnic.
    (2) La propunerea preşedintelui, la reuniunile CONES pot participa, cu statut de invitaţi, şi alte persoane, în funcţie de problemele dezbătute.

                  ________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016