Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 933 din 10 iunie 2004  privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 933 din 10 iunie 2004 privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 616 din 7 iulie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţie, republicatã, şi al art. 14 alin. (1) lit. b) din <>Legea serviciilor publice de gospodãrie comunalã nr. 326/2001 , cu modificãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Furnizarea şi facturarea energiei termice pentru încãlzire şi pentru apa caldã de consum, produsã şi distribuitã prin intermediul sistemelor publice centralizate de alimentare cu energie termicã, se fac în mod obligatoriu pe baza mãsurãrii consumurilor prin contoarele de energie termicã.
(2) Mãsurarea consumurilor de energie termicã pentru încãlzire şi pentru apa caldã de consum la nivel de branşament de imobil sau de scarã şi repartizarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor de costuri instalate la nivel de apartament, în vederea facturãrii, sunt obligatorii.
(3) Contoarele de energie termicã pentru încãlzire şi pentru apa caldã de consum, la nivel de branşament de imobil sau branşament de scarã, respectiv la nivel de apartament individual, se instaleazã în punctul de delimitare/separare a instalaţiilor, la limita proprietãţii sau în alt punct stabilit prin contractul de furnizare.
(4) În cazul pãstrãrii distribuţiei verticale existente, contravaloarea energiei termice consumate pentru încãlzire şi pentru apa caldã de consum se stabileşte pe baza consumurilor înregistrate de contoarele de energie termicã montate pe branşamentul de agent termic, respectiv pe branşamentul de apã caldã de consum. Repartizarea costurilor şi controlul acestora pe fiecare apartament în parte se fac cu ajutorul repartitoarelor de costuri şi al robinetelor de reglaj termostatic montate pe corpurile de încãlzire din fiecare apartament din condominiul branşat la sistemul centralizat de alimentare cu energie termicã, respectiv cu ajutorul repartitoarelor de apã caldã montate pe racordurile la instalaţia interioarã de utilizare a fiecãrui apartament.
(5) În cazul în care se opteazã pentru trecerea la sistemul de distribuţie orizontalã, contravaloarea energiei termice consumate pentru încãlzire şi pentru apa caldã de consum la nivelul fiecãrui apartament din condominiu se stabileşte pe baza consumurilor individuale de energie termicã pentru încãlzire şi pentru apa caldã de consum, înregistrate cu ajutorul contoarelor de energie termicã montate pe racordul de agent termic, respectiv pe racordul de apã caldã de consum, la intrarea în fiecare apartament în parte.
ART. 2
(1) Montarea contoarelor de energie termicã la nivel de branşament de imobil sau scarã este în sarcina furnizorului de energie termicã şi se va finaliza pânã la data de 30 iunie 2006 pentru toţi consumatorii.
(2) Montarea contoarelor de energie termicã la nivel de apartament în cazul distribuţiei orizontale, respectiv a repartitoarelor de costuri în cazul distribuţiei verticale, este în sarcina proprietarilor indiferent de sistemul de distribuţie adoptat în cadrul condominiului şi se va finaliza pânã la data de 31 iulie 2007.
(3) Furnizorii de energie termicã au obligaţia sã avizeze soluţia de contorizare la nivel de branşament de imobil sau scarã, adoptatã în conformitate cu programele aprobate de autoritãţile administraţiei publice locale, precum şi soluţia tehnicã de contorizare individualã la nivel de apartament, respectiv soluţia tehnicã de montare a repartitoarelor de costuri la nivel de apartament, în conformitate cu normativele tehnice elaborate de autoritatea de reglementare competentã.
(4) Dupã termenul stabilit la alin. (1) autoritatea de reglementare responsabilã va retrage licenţele de funcţionare ale operatorilor care nu au finalizat contorizarea la nivel de branşament de imobil sau scarã.
ART. 3
(1) În termen de 3 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, autoritãţile administraţiei publice locale din localitãţile în care existã sisteme publice centralizate de alimentare cu energie termicã în funcţiune au obligaţia sã elaboreze programe de contorizare proprii, cu identificarea şi precizarea surselor de finanţare.
(2) Autoritãţile administraţiei publice locale, respectiv furnizorii de energie termicã, vor sprijin proprietarii de apartamente, persoane fizice cu venituri reduse stabilite potrivit <>Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificãrile ulterioare, în vederea instalãrii contoarelor individuale de energie termicã pentru încãlzire şi pentru apa caldã de consum, respectiv a repartitoarelor de costuri, dupã caz, pe cheltuialã proprie, urmând ca aceasta sã fie recuperatã în maximum 3 ani de la punerea în funcţiune, prin includere în factura de platã lunarã, pânã la concurenţa sumei investite.
(3) Autoritãţile administraţiei publice locale, respectiv Guvernul, vor sprijini acţiunea de contorizare individualã la nivel de apartament, respectiv de instalare a repartitoarelor de costuri şi a robinetelor termostatice pentru energie termicã şi pentru apã caldã de consum, dupã caz, prin acordare de consultanţã gratuitã, respectiv prin asigurarea de facilitãţi pentru achiziţionarea şi montarea acestora.
(4) Pânã la data de 30 septembrie 2004, programele de contorizare vor fi comunicate Ministerului Administraţiei şi Internelor.
ART. 4
(1) Furnizarea energiei termice se face numai pe bazã de contract de furnizare, având ca anexe, dupã caz, convenţii individuale de furnizare încheiate cu deţinãtorii de apartamente, proprietarii şi/sau chiriaşii, în corelare cu prevederile art. 2 alin. (1) şi (2).
(2) În cazul adoptãrii distribuţiei orizontale pentru încãlzire şi/sau apa caldã de consum, furnizorii de energie termicã vor încheia contracte individuale de furnizare a energiei termice direct cu deţinãtorii de apartamente, proprietari şi/sau chiriaşi, imediat dupã recepţionarea instalãrii echipamentelor de mãsurare.
(3) În cazul pãstrãrii distribuţiei verticale, furnizorii de energie termicã vor încheia contracte de furnizare cu asociaţiile de proprietari/chiariaşi bazate pe contoarele de energie termicã pentru încãlzire şi pentru apa caldã de consum, instalate la nivel de branşament de imobil sau scarã, şi convenţii individuale cu proprietarii sau chiriaşii apartamentelor.
ART. 5
(1) Pânã la data de 31 august 2004, autoritatea de reglementare competentã va elabora şi va aproba modelele de contracte-cadru de furnizare a energiei termice pentru încãlzire şi pentru apa caldã de consum, dintre furnizor şi utilizatori la nivel de branşament de imobil sau scarã, pentru consumul total al condominiului.
(2) În acelaşi termen autoritatea de reglementare competentã va elabora şi va aproba modelul-cadru de convenţii individuale de furnizare a energiei termice dintre furnizor şi proprietari/chiriaşi, normele privind condiţiile de montare şi exploatare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încãlzire şi apa caldã de consum, precum şi metodologia de facturare şi repartizare pe apartamente a consumului total înregistrat la nivelul branşamentului condominiului. Convenţiile individuale încheiate potrivit art. 4 se vor anexa la contractul de furnizare dintre furnizori şi asociaţiile de proprietari.
(3) Contractele şi convenţiile individuale de furnizare vor prevedea, în mod obligatoriu, dreptul furnizorilor de a avea acces la instalaţiile interioare de încãlzire şi apã caldã de consum din fiecare apartament, în condiţiile legii.
ART. 6
Pentru restanţele la plata facturilor pe o perioadã mai mare de trei luni, furnizorii de energie termicã vor sista prestarea serviciului cãtre consumatorii rãu-platnici, inclusiv în perioada sezonului rece, în baza contractelor, respectiv a convenţiilor individuale.
ART. 7
Furnizorii de energie termicã vor lua toate mãsurile necesare pentru ca, începând cu data de 1 ianuarie 2005, consumatorii de energie termicã sã poatã utiliza urmãtoarele sisteme de platã a facturilor:
a) prin credit-card;
b) prin Internet;
c) prin casieriile furnizorului;
d) prin poştã sau prin unitãţi bancare.
ART. 8
Conducãtorii societãţilor comerciale şi ai regiilor autonome de interes local din subordinea autoritãţilor administraţiei publice locale, producãtori şi/sau distribuitori de energie termicã, rãspund, potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 79/2001 privind întãrirea disciplinei economico-financiare şi alte dispoziţii cu caracter financiar, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 59/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru neîndeplinirea obiectivelor, indicatorilor şi criteriilor de performanţã stabilite prin contractul de performanţã, cu privire la:
a) recuperarea creanţelor rezultate din neplata facturilor pentru energia termicã livratã populaţiei, instituţiilor publice şi agenţilor economici;
b) creşterea gradului de încasare a facturilor;
c) reducerea arieratelor.
ART. 9
Nerespectarea termenelor stabilite de prezenta hotãrâre cu privire la elaborarea programului de contorizare, precum şi nerespectarea programului de contorizare la nivel de branşament de imobil sau scarã, aprobat, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 300.000.000 lei la 500.000.000 lei.
ART. 10
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute de prezenta hotãrâre se fac de cãtre personalul împuternicit de ministrul administraţiei şi internelor, de preşedintele autoritãţii de reglementare competente, de prefect şi de primar.
(2) Contravenţiilor prevãzute la <>art. 9 le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul de stat,
ministrul administraţiei şi internelor,
Toma Zaharia,
secretar de stat

p. Ministrul delegat
pentru administraţia publicã,
Ilie Ştefan,
secretar de stat

p. Ministrul de stat,
ministrul economiei şi comerţului,
Iulian Iancu,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucureşti, 10 iunie 2004.
Nr. 933.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016