Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 9 din 10 iulie 2012  avand ca obiect stabilirea criteriilor de repartizare intre organismele de gestiune colectiva Uniunea Producatorilor de Videograme din Romania si Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania - Asociatia Romana de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPVR si UPFAR - ARGOA) a remuneratiei compensatorii pentru copia privata, a remuneratiei pentru retransmiterea prin cablu cuvenita producatorilor de videograme, precum si modalitatea de evidentiere si justificare a cheltuielilor privind acoperirea reala a costurilor de colectare ale organismului de gestiune colectiva desemnat colector    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 9 din 10 iulie 2012 avand ca obiect stabilirea criteriilor de repartizare intre organismele de gestiune colectiva Uniunea Producatorilor de Videograme din Romania si Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania - Asociatia Romana de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPVR si UPFAR - ARGOA) a remuneratiei compensatorii pentru copia privata, a remuneratiei pentru retransmiterea prin cablu cuvenita producatorilor de videograme, precum si modalitatea de evidentiere si justificare a cheltuielilor privind acoperirea reala a costurilor de colectare ale organismului de gestiune colectiva desemnat colector

EMITENT: OFICIUL ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 505 din 23 iulie 2012


    Completul de arbitraj este constituit din:
    David Alice Mihaela - preşedinte
    Uliescu Marilena - arbitru
    Niţu Ion - arbitru
    Tănăsescu Mihai Alexandru - arbitru
    Ţiclea Alexandru - arbitru

    Pe rol se află soluţionarea cererii de arbitraj formulate de Uniunea Producătorilor de Videograme din România (UPVR), cu sediul în municipiul Bucureşti, bd. Nicolae Titulescu nr. 88B, sectorul 1, reprezentată legal de către dna Scrioşteanu Mihaela-Alexandrina în calitate de director executiv, prin avocat Andreea Strătulă, în contradictoriu cu Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR - ARGOA), cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, corp B, etajul 3, camera 44, sectorul 1, reprezentată legal de dl Dinu Tănase în calitate de preşedinte, prin avocat Iulia Ioana Huiduc.
    Cererea de arbitraj formulată de UPVR are ca temei juridic, aşa cum s-a precizat la termenul din data de 6 iulie 2012, art. 131^2 alin. (3) lit. c) şi art. 133 alin. (5) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, şi are ca obiect stabilirea criteriilor de repartizare între organismele de gestiune colectivă UPFAR - ARGOA şi UPVR a remuneraţiei compensatorii pentru copia privată, a remuneraţiei pentru retransmiterea prin cablu cuvenită producătorilor de videograme, precum şi modalitatea de evidenţiere şi justificare a cheltuielilor privind acoperirea reală a costurilor de colectare ale organismului de gestiune colectivă desemnat colector.
    Arbitrajul s-a desfăşurat la termenele din data de 13 iunie 2012 (prim termen), 25 iunie 2012 şi 6 iulie 2012.
    Dezbaterile au avut loc la data de 6 iulie 2012, fiind consemnate în încheierea de şedinţă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
    Completul, având nevoie de timp pentru a delibera, în temeiul art. 360^1 alin. (2) din Codul de procedură civilă, a amânat pronunţarea la data de 10 iulie 2012.
    Deliberările au avut loc la data de 10 iulie 2012, la sediul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), cu participarea tuturor arbitrilor.
    Având în vedere înscrisurile administrate, dezbaterile şi concluziile părţilor, completul de arbitri constată:
    Constituirea completului de arbitraj a fost realizată cu respectarea prevederilor art. 131^1 alin. (4) din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, părţile fiind convocate pentru tragerea la sorţi în vederea desemnării arbitrilor.
    Completul de arbitri, convocat la sediul ORDA în baza art. 131^2 alin. (5) din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, a stabilit primul termen de arbitraj, onorariul arbitrilor şi locul acestuia.
    La data de 9 iulie 2012 UPVR a depus concluzii scrise în completare înregistrate la ORDA cu nr. 348 din 9 iulie 2012.
    Prin cererea de arbitraj, întemeiată pe dispoziţiile art. 131^2 alin. (3) lit. c) şi art. 133 alin. (5) din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, UPVR cere să stabilească remuneraţia compensatorie pentru copia privată cuvenită producătorilor de videograme, repartizată în mod direct de către colectorul unic în cuantum de 70% către UPVR şi de 30% de către UPFAR - ARGOA, menţionând că celelalte capete de cerere constau în stabilirea remuneraţiei pentru retransmiterea prin cablu a videogramelor în cote procentuale, respectiv 30% pentru UPVR şi 70% pentru UPFAR - ARGOA.
    Cât priveşte comisionul de colectare şi de repartizare a remuneraţiilor pentru retransmiterea prin cablu a videogramelor, UPVR solicită un procent de maximum 5% pe baza argumentelor expuse în scris şi depuse la dosarul de arbitraj.
    UPVR mai solicită respingerea cererii reconvenţionale formulate de către UPFAR - ARGOA ca neîntemeiată.
    UPFAR - ARGOA solicită respingerea ca neîntemeiată a cererii UPVR de împărţire a remuneraţiei cuvenite titularilor de drepturi conexe, pentru categoria de drepturi ale producătorilor de videograme din retransmiterea prin cablu, propunând procentul de 30% în favoarea UPVR şi de 70% în favoarea UPFAR - ARGOA.
    De asemenea, solicită admiterea cererii reconvenţionale astfel cum a fost formulată în sensul stabilirii criteriilor de repartizare între organismele de gestiune colectivă UPFAR - ARGOA şi UPVR a remuneraţiei pentru retransmiterea prin cablu, cuvenită producătorilor de videograme în concordanţă cu criteriile regăsite în statutele părţilor.
    În subsidiar, UPFAR - ARGOA solicită ca, în cazul în care completul va trece peste această primă cerere, prin hotărârea ce se va pronunţa să se admită în parte cererea arbitrală în sensul împărţirii echitabile, şi anume un procentaj de cel puţin 96% în favoarea UPFAR - ARGOA şi cel mult 4% în favoarea UPVR din remuneraţiile cuvenite pentru categoria drepturilor conexe ale producătorilor de videograme, în conformitate cu utilizarea reală a repertoriului activ al fiecărui organism de gestiune colectivă potrivit criteriilor duratei şi audienţei posturilor.
    În al doilea rând, UPFAR - ARGOA solicită respingerea ca neîntemeiată a propunerii UPVR de împărţire a remuneraţiei cuvenite titularilor de drepturi conexe pentru categoria de drepturi ale producătorilor de videograme şi, pe cale de consecinţă, admiterea cererii reconvenţionale în sensul încuviinţării unei împărţiri a remuneraţiilor, şi anume: de cel puţin 99% în favoarea UPFAR - ARGOA şi de cel mult 1% în favoarea UPVR.
    UPFAR - ARGOA solicită, de asemenea, respingerea ca neîntemeiată a celui de-al treilea capăt de cerere, şi anume a propunerii UPVR de stabilire a comisionului fix de colectare la un procent de maximum 5% din totalul sumelor colectate şi admiterea cererii reconvenţionale în sensul stabilirii modalităţii de evidenţiere şi justificare a cheltuielilor privind acoperirea reală a costurilor de colectare ale UPFAR - ARGOA desemnat colector pentru drepturile din retransmiterea prin cablu. În subsidiar, arată că plafonul minim al cheltuielilor reale de colectare este de 7,4% şi doreşte stabilirea unui procent de colectare peste acest nivel.
    Analizând actele şi lucrările dosarului, completul arbitral reţine următoarele:
    Cu privire la primul capăt de cerere privind remuneraţia compensatorie pentru copia privată cuvenită producătorilor de videograme, completul consideră că este necesară stabilirea unui procent care să reflecte activitatea desfăşurată de organismele de gestiune colectivă implicate, în mod echitabil. Stabilirea unor criterii fără existenţa unei remuneraţii procentuale, aşa cum solicită UPFAR - ARGOA, reprezintă un demers fără finalitate.
    Faţă de probaţiunea administrată în cauză şi de susţinerile părţilor la termenul din 6 iulie 2012, completul consideră că procentul de 25% pentru copia privată cuvenit UPVR este un procent echitabil, urmând ca restul de 75% să revină UPFAR - ARGOA.
    Cu privire la capătul doi de cerere, din aceleaşi motive de echitate, faţă de volumul de activitate al fiecărei părţi, repertoriul şi gradul de exploatare, completul apreciază că UPVR i se cuvine procentul de 15% din remuneraţia pentru retransmiterea prin cablu a videogramelor, iar UPFAR - ARGOA procentul de 85% din aceeaşi remuneraţie.
    Completul ia act de voinţa părţilor cu privire la repartizarea directă de către colectorul unic a remuneraţiilor compensatorii către fiecare organism de gestiune colectivă.
    Privitor la capătul trei de cerere, completul apreciază că procentul de 6% reprezentând comisionul de colectare este echitabil, având în vedere că activitatea de colectare reflectă în mod real efortul pentru realizarea acesteia.

    Faţă de toate cele menţionate, atât cererea de chemare în judecată, cât şi cererea reconvenţională urmează a fi admise în parte.

                         Pentru aceste motive,
                         COMPLETUL ARBITRAL
                             hotărăşte:

    Admite în parte cererea de arbitraj formulată de către Uniunea Producătorilor de Videograme din România (UPVR), cu sediul în municipiul Bucureşti, bd. Nicolae Titulescu nr. 88B, sectorul 1.
    Admite în parte cererea reconvenţională formulată de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR - ARGOA), cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, corp B, etajul 3, camera 44, sectorul 1.
    Stabileşte nivelul remuneraţiilor cuvenite între organismele de gestiune colectivă UPVR şi UPFAR - ARGOA, după cum urmează:
    - remuneraţia compensatorie pentru copia privată cuvenită producătorilor de videograme va fi repartizată în mod direct de către colectorul unic desemnat de către ORDA în procent de 25% pentru UPVR şi 75% pentru UPFAR - ARGOA;
    - remuneraţia pentru retransmiterea prin cablu a videogramelor va fi repartizată în mod direct de către colectorul unic desemnat de către ORDA în procent de 15% pentru UPVR şi 85% pentru UPFAR - ARGOA.
    Comisionul de colectare şi de repartizare pentru retransmiterea prin cablu a videogramelor cuvenit organismului de gestiune colectivă este în cuantum de 6%.

                      Completul arbitral:
                David Alice Mihaela - preşedinte
                   Uliescu Marilena - arbitru
                           Niţu Ion - arbitru
          Tănăsescu Mihai Alexandru - arbitru
                   Ţiclea Alexandru - arbitru

                          __________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016