Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 895 din 20 august 2008  pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a   Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, aprobate prin   Hotararea Guvernului nr. 130/2005     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 895 din 20 august 2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 130/2005

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 623 din 27 august 2008

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 130/2005 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 241 din 23 martie 2005, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 1, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Autoritatea prevãzutã la alin. (1) elibereazã permisul de armã sau, dupã caz, certificatul de deţinãtor persoanelor fizice şi juridice care îndeplinesc condiţiile prevãzute de lege şi solicitã sã deţinã şi sã foloseascã arme neletale şi muniţia aferentã ori sã efectueze operaţiuni cu acestea."
2. La articolul 13, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Persoanele autorizate sã deţinã şi, dupã caz, sã poarte şi sã foloseascã arme letale au obligaţia ca, în termen de 10 zile de la înstrãinarea armei, sã se prezinte la organul de poliţie competent pentru a solicita radierea armei din permisul de armã, prezentând în acest sens documentul autentic, în original şi în copie, care atestã faptul ca arma a fost înstrãinatã în condiţiile legii, precum şi dovada achitãrii taxei privind radierea armei din permisul de armã, prevãzutã de legislaţia în vigoare."
3. La articolul 26, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Organul de poliţie competent refuzã vizarea permisului de armã în urmãtoarele cazuri:
a) solicitantul se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 30, respectiv la art. 46 şi 47 din Lege;
b) la solicitarea expresã a autoritãţii competente, solicitantul nu face dovada efectuãrii inspecţiei tehnice periodice a armelor, cu excepţia armelor de colecţie care nu sunt destinate pentru a fi folosite în condiţiile art. 29 alin. (4) din Lege sau, dupã caz, a armelor pentru care titularul are numai drept de deţinere şi care nu au fost folosite, în condiţiile legii, în poligoanele de tragere;
c) la notificarea autoritãţii competente, solicitantul nu a prezentat armele letale cu ţeavã ghintuitã pentru efectuarea tragerii experimentale în condiţiile prevãzute la secţiunea a 3-a a cap. IV, în vederea înregistrãrii proiectilului şi a tubului martor în evidenţele operative ale poliţiei, cu excepţia armelor prevãzute la lit. b)."
4. Articolul 47 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 47. - Cetãţeanul român sau strãinul cu şedere legalã în România, care a împlinit vârsta de 18 ani şi doreşte sã procure arme neletale în scopul portului şi folosirii, de la un armurier autorizat de pe teritoriul României, trebuie:
a) sã solicite autorizarea procurãrii armelor neletale supuse autorizãrii, prevãzute la categoria E din anexa la Lege; sau
b) sã notifice în prealabil organul de poliţie competent teritorial, în cazul armelor neletale supuse notificãrii, prevãzute la categoria F din anexa la Lege."
5. Articolul 48 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - (1) În vederea autorizãrii procurãrii armelor neletale supuse autorizãrii, solicitanţii vor depune la organul de poliţie competent din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene, respectiv Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în a cãror razã teritorialã domiciliazã sau, dupã caz, îşi au reşedinţa, un dosar care trebuie sã cuprindã documentele prevãzute la art. 5 alin. (1) lit. a)-e), g) şi h).
(2) În vederea autorizãrii procurãrii armelor neletale supuse autorizãrii, de cãtre persoana care este titular al dreptului de deţinere sau, dupã caz, de port şi folosire pentru arme neletale din aceastã categorie sau pentru arme letale, solicitantul va depune la autoritatea competentã o cerere însoţitã de permisul de armã, în original şi în copie, şi de documentele prevãzute la art. 5 alin. (1) lit. b) şi h).
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1), persoana care este dotatã cu armã letalã de serviciu poate face dovada îndeplinirii condiţiei prevãzute la art. 58 alin. (2) lit. c) din Lege, prin prezentarea unei adeverinţe eliberate de angajator, prin care se certificã faptul cã solicitantul a fost examinat din punct de vedere medical şi psihologic, respectiv cã a fost declarat apt sã poarte şi sã foloseascã arme letale.
(4) Cererea formulatã în condiţiile alin. (1) şi (2), al cãrei model este prezentat în anexa nr. 1, se soluţioneazã de cãtre autoritatea competentã teritorial, în termen de 30 de zile de la data depunerii acesteia.
(5) În cazul în care, din analiza dosarului şi a celorlalte verificãri de specialitate efectuate de organele de poliţie, se constatã cã sunt îndeplinite toate condiţiile prevãzute de Lege, autoritatea competentã elibereazã câte o autorizaţie de procurare, al cãrei model este prezentat în anexa nr. 2, pentru fiecare armã pentru care s-a solicitat autorizarea, iar în caz contrar comunicã în scris solicitantului motivele pentru care cererea a fost respinsã."
6. Dupã articolul 48 se introduc patru noi articole, articolele 48^1-48^4, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 48^1. - (1) Autorizaţia de procurare a armelor neletale supuse autorizãrii se elibereazã cu o valabilitate de 90 de zile şi poate fi prelungitã o singurã datã de cãtre autoritatea care a emis-o pentru o nouã perioadã de 90 de zile.
(2) Titularul autorizaţiei de procurare a armelor neletale supuse autorizãrii poate procura de la orice armurier legal constituit din ţarã ori din strãinãtate o armã din categoria celor pentru care a fost autorizat în termenul de valabilitate al documentului şi, în cazul armelor prevãzute la poziţia nr. 24 din anexa la Lege, cel mult 100 de bucãţi de muniţie aferentã fiecãrei arme pentru care a fost autorizat.
(3) Persoana care a procurat, în condiţiile legii, o armã neletalã supusã autorizãrii are obligaţia ca, în termen de 10 zile de la data procurãrii sau, dupã caz, de la data încheierii formalitãţilor vamale, sã se prezinte la autoritatea care a emis autorizaţia, în vederea eliberãrii permisului de armã sau înscrierii armei în acest document, având asupra sa arma, precum şi un dosar care va cuprinde documentele prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. a)-d).
(4) În situaţia prevãzutã la alin. (3), organele autoritãţii competente procedeazã potrivit art. 12 alin. (2)-(4).
Art. 48^2. - (1) Notificarea în vederea procurãrii armelor neletale supuse notificãrii se depune în formã scrisã şi trebuie sã fie însoţitã de actul de identitate, în original sau în copie, care sã ateste vârsta solicitantului, precum şi, dupã caz, şederea legalã pe teritoriul României.
(2) Suplimentar, în vederea procurãrii armelor neletale supuse notificãrii, prevãzute la poziţia nr. 26 din anexa la Lege, notificarea trebuie însoţitã şi de certificatul de cazier judiciar al solicitantului.
(3) În baza notificãrii depuse în condiţiile alin. (1) şi, dupã caz, alin. (2), organul de poliţie competent elibereazã, în termen de 3 zile lucrãtoare, dovada notificãrii, al cãrei model este prezentat în anexa nr. 14, a cãrei valabilitate este de 30 de zile, sau comunicã în scris solicitantului motivele pentru care nu i-a fost eliberatã dovada notificãrii.
Art. 48^3. - (1) În baza dovezii de notificare, solicitantul poate procura o armã neletalã supusã notificãrii de la orice armurier autorizat şi are obligaţia ca, în termen de 5 zile de la procurare, sã se prezinte la organul de poliţie care a acordat dovada notificãrii, în vederea eliberãrii certificatului de deţinãtor, al cãrui model este prezentat în anexa nr. 15, sau, dupã caz, a înscrierii armei procurate în acest document, în cazul în care persoana este deja deţinãtoare, în condiţiile legii, a unei arme neletale.
(2) Eliberarea sau, dupã caz, înscrierea menţiunilor corespunzãtoare în certificatul de deţinãtor se efectueazã de organul de poliţie competent, numai pe baza prezentãrii de cãtre solicitant a armei, a documentului care atestã faptul cã procurarea s-a fãcut în condiţiile legii şi, dupã caz, a certificatului de atestare a îndeplinirii condiţiilor de omologare, eliberate de autoritatea competentã.
Art. 48^4. - (1) Persoanele autorizate sã deţinã şi, dupã caz, sã foloseascã arme neletale supuse notificãrii au obligaţia ca în termen de 10 zile de la înstrãinarea armei sã se prezinte la organul de poliţie competent, în vederea anulãrii menţiunilor sau, dupã caz, retragerii certificatului de deţinãtor, prezentând în acest sens documentul care atestã faptul cã arma a fost înstrãinatã în condiţiile legii.
(2) Prevederile art. 13 se aplicã în mod corespunzãtor în ceea ce priveşte persoanele care au înstrãinat arme neletale supuse autorizãrii."
7. La articolul 49, alineatele (2) şi (4) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cererea pentru eliberarea avizului prevãzut la alin. (1) trebuie sã fie însoţitã de urmãtoarele documente:
a) certificatul de deţinãtor, permisul de armã sau documentul care atestã faptul cã procurarea s-a fãcut în condiţiile legii, în cazul în care solicitarea se face înainte sau concomitent cu obţinerea certificatului de deţinãtor ori a permisului de armã;
b) documentul de cãlãtorie valabil;
c) documente oficiale emise de autoritãţile statului în care persoana urmeazã sã se deplaseze cu arma, care sã ateste faptul cã i se permite intrarea în acel stat cu arma respectivã.
.........................................................................
(4) Cu ocazia eliberãrii avizului prevãzut la alin. (1), organul de poliţie competent anuleazã din documentul de deţinere menţiunile privind arma care urmeazã sã fie scoasã definitiv de pe teritoriul României sau, dupã caz, retrage documentul în cazul în care sunt anulate menţiunile privind toate armele deţinute de titular."
8. Dupã articolul 49 se introduce un nou articol, articolul 49^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 49^1. - Strãinii titulari ai dreptului de scurtã şedere pot procura, pe timpul şederii în România, arme de autoapãrare, de tir sau de colecţie, precum şi muniţia aferentã, cu aplicarea corespunzãtoare a prevederilor art. 45 şi 46."
9. La capitolul II, dupã secţiunea a 13-a se introduce o nouã secţiune, secţiunea a 13^1-a, alcãtuitã din articolele 49^2 şi 49^3, cu urmãtorul cuprins:
"SECŢIUNEA a 13^1-a
Procedura de vizã a permisului de armã şi procedura privind suspendarea şi anularea dreptului de deţinere, respectiv a dreptului de port şi folosire a armelor şi muniţiilor neletale
Art. 49^2. - (1) Prevederile art. 26 alin. (1) şi (2) şi ale art. 27 se aplicã în mod corespunzãtor în ceea ce priveşte vizarea permisului de armã pentru armele neletale supuse autorizãrii.
(2) Organul de poliţie competent refuzã vizarea permisului de armã în cazurile prevãzute la art. 58^2 şi 58^3 din Lege.
Art. 49^3. - În situaţiile prevãzute la art. 58^2 alin. (1) lit. a), b), d), f) şi h) şi la art. 58^3 alin. (2) lit. a) şi e) din Lege sau, dupã caz, la art. 58^2 alin. (2) şi la art. 58^3 alin. (1) din Lege, organul de poliţie competent şi deţinãtorul armei vor proceda potrivit art. 34 sau, dupã caz, art. 35."
10. La capitolul II, la secţiunea a 14-a se introduce un nou articol, articolul 49^4, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 49^4. - (1) Introducerea pe teritoriul României a armelor neletale supuse autorizãrii este interzisã, cu excepţia cazurilor în care titularul dreptului de port şi folosire a armelor face dovada deţinerii legale a acestora, respectiv cã urmeazã sã participe la un concurs de tir organizat de o asociaţie sau un club de tir sportiv afiliat la Federaţia Românã de Tir Sportiv ori Federaţia Românã de Schi şi Biatlon sau, dupã caz, prezintã invitaţia unui colecţionar de arme român.
(2) Persoana care face invitaţia pentru unul dintre motivele prevãzute la alin. (1) are obligaţia de a notifica şi de a înainta o copie a invitaţiei Inspectoratului General al Poliţiei de Frontierã înainte de sosirea invitatului. Invitaţia va cuprinde: datele de identificare a persoanei invitate, a armelor, cantitatea de muniţie introdusã, locul şi perioada în care se va desfãşura activitatea pe teritoriul României.
(3) Prevederile art. 41 şi ale art. 42 alin. (2) se aplicã în mod corespunzãtor în cazul introducerii pe teritoriul României a armelor neletale supuse notificãrii."
11. Articolul 50 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 50. - (1) Strãinul care doreşte sã cãlãtoreascã în România cu arme neletale supuse notificãrii, inclusiv cu muniţia aferentã, trebuie sã solicite în prealabil, la reprezentanţa diplomaticã sau la oficiul consular al României din statul în care se aflã, obţinerea avizului pentru introducerea armelor neletale pe teritoriul României, al cãrui model este prezentat în anexa nr. 17, care se elibereazã de cãtre Inspectoratul General al Poliţiei Române.
(2) Cererea prin care se solicitã obţinerea avizului prevãzut la alin. (1) trebuie sã fie însoţitã de urmãtoarele documente:
a) documentul de trecere a frontierei valabil, în copie şi în original;
b) un document autentic prin care sã se facã dovada deţinerii legale a armei pe teritoriul statului respectiv, dacã acest lucru este posibil;
c) documentaţia tehnicã a armei pe care solicitantul doreşte sã o introducã pe teritoriul României;
d) declaraţia scrisã în limba românã sau însoţitã de traducerea legalizatã în limba românã, privind necesitatea introducerii armei pe teritoriul României şi perioada de timp în care se aflã pe teritoriul României.
(3) Reprezentanţa diplomaticã sau oficiul consular verificã dacã este îndeplinitã condiţia privind deţinerea legalã a armei şi face menţiune în acest sens în cererea care se transmite Inspectoratului General al Poliţiei Române, însoţitã de documentele prevãzute la alin. (2) lit. d), respectiv de copiile documentelor prevãzute la alin. (2) lit. a) şi c)."
12. Articolul 51 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 51. - (1) Pe baza documentelor primite potrivit art. 50 alin. (3), Inspectoratul General al Poliţiei Române verificã dacã sunt îndeplinite toate condiţiile prevãzute de lege şi, în cazul în care nu au rezultat impedimente cu privire la introducerea armei în România, transmite reprezentanţei diplomatice sau oficiului consular avizul prevãzut la art. 50 alin. (1). În caz contrar, se comunicã motivele care au stat la baza neacordãrii avizului.
(2) Avizul de introducere a armelor neletale supuse notificãrii pe teritoriul României se acordã pentru o perioadã de maximum 30 de zile, fãrã posibilitatea prelungirii acesteia.
(3) Introducerea pe teritoriul României a armelor neletale supuse notificãrii, de cãtre persoanele prevãzute la art. 50 alin. (1), se permite de cãtre organele poliţiei de frontierã numai în condiţiile prezentãrii avizului pentru introducerea armelor neletale pe teritoriul României."
13. Articolul 52 se abrogã.
14. La articolul 55, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) În cazul în care, la închiderea procedurii succesorale, moştenitorul care a devenit proprietar al armei doreşte sã intre în posesia acesteia, este necesar ca, pentru a o ridica de la armurier, sã fie autorizat în condiţiile secţiunii 1 - în cazul armelor letale -, respectiv sã fie autorizat ori sã notifice organul de poliţie competent în condiţiile secţiunii a 13-a - în cazul armelor neletale."
15. La capitolul III, titlul secţiunii 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"SECŢIUNEA 1
Procedura de autorizare a persoanelor juridice pentru a deţine şi, dupã caz, a folosi arme letale şi arme neletale supuse autorizãrii, precum şi muniţiile corespunzãtoare"
16. Articolul 56 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 56. - (1) Persoanele juridice prevãzute la art. 66 alin. (3) şi (4) din Lege, care doresc sã deţinã şi, dupã caz, sã foloseascã arme letale şi arme neletale supuse autorizãrii, precum şi muniţiile corespunzãtoare, dacã acest fapt se justificã în raport cu obiectul lor de activitate, trebuie sã solicite organului de poliţie competent potrivit Legii autorizarea deţinerii sau, dupã caz, a folosirii armelor letale, a armelor neletale supuse autorizãrii şi a muniţiilor corespunzãtoare.
(2) În vederea autorizãrii corespunzãtoare, persoana juridicã interesatã trebuie sã depunã o cerere la organul de poliţie în a cãrui razã de competenţã teritorialã se aflã sediul, împreunã cu urmãtoarele documente, în original şi în copie:
a) certificatul de înregistrare fiscalã;
b) actul constitutiv din care sã rezulte faptul cã, potrivit obiectului de activitate, urmeazã sã deţinã sau, dupã caz, sã foloseascã arme şi muniţii;
c) certificatul de omologare şi dovada deţinerii legale, la sediu sau, dupã caz, la punctele de lucru declarate conform legii, a spaţiului de depozitare a armelor şi a muniţiilor letale, dotat cu sisteme de asigurare a securitãţii acestora avizate în condiţiile <>Legii nr. 333/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) avizul inspectoratului teritorial de muncã, pentru depozitele destinate pãstrãrii muniţiei;
e) contractele de muncã şi fişele posturilor persoanelor angajate ca armurieri, cu atribuţii de gestionare, administrare şi întreţinere a armelor, precum şi ale persoanelor care urmeazã sã fie dotate cu arme şi muniţii pentru executarea atribuţiilor de serviciu;
f) certificate de cazier judiciar pentru toţi conducãtorii, asociaţii, administratorii şi celelalte persoane care urmeazã sã desfãşoare activitãţi ce implicã accesul efectiv la arme şi muniţii;
g) dovada îndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 15 alin. (1) lit. e) şi g) din Lege, dupã caz, prin certificate de absolvire a unui curs de instruire teoreticã şi practicã în domeniul armelor şi muniţiilor, certificat medical şi fişã de examinare psihologicã, pentru persoanele fizice care vor desfãşura activitãţi ce implicã accesul efectiv la arme şi muniţii, cu excepţia celor prevãzute la art. 15 alin. (1) lit. f);
h) în cazul unei societãţi specializate de pazã, contractul de prestãri de servicii încheiat de aceasta potrivit <>Legii nr. 333/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, din care sã rezulte faptul cã urmeazã sã desfãşoare una dintre activitãţile prevãzute la art. 79 alin. (2) din Lege, care necesitã folosirea de arme letale sau arme neletale supuse autorizãrii, respectiv a muniţiilor corespunzãtoare, precum şi plan de pazã aprobat de structura de ordine publicã din cadrul organului de poliţie competent teritorial, anexat la fiecare contract de prestãri de servicii pentru pazã şi protecţie, în care este menţionat în mod obligatoriu numãrul de posturi pentru care se solicitã pazã înarmatã;
i) în cazul persoanelor juridice care deţin poligoane de tragere în condiţiile art. 85 din Lege, planul de dotare cu arme şi muniţii, întocmit în condiţiile legii;
j) dovada achitãrii tarifului prevãzut de lege pentru prestarea serviciului solicitat;
k) împuternicire de reprezentare din partea persoanei juridice în cauzã cu privire la persoana care depune documentele şi solicitã autorizaţia."
17. La articolul 58, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 58. - (1) În cazul în care, din analiza documentelor prevãzute la art. 56 alin. (2), precum şi a celorlalte verificãri de specialitate efectuate de organele de poliţie, se constatã cã sunt îndeplinite toate condiţiile prevãzute de Lege, autoritatea competentã elibereazã autorizaţia de procurare a armelor letale sau a armelor neletale supuse autorizãrii, respectiv a muniţiei corespunzãtoare, al cãrei model este prezentat în anexa nr. 18, numai pentru acele arme şi muniţii care necesitã deţinerea şi, dupã caz, folosirea pentru desfãşurarea activitãţilor specifice domeniilor incluse în obiectul de activitate al persoanei juridice solicitante."
18. La articolul 59, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 59. - (1) Dupã procurarea armelor letale sau a armelor neletale supuse autorizãrii şi a muniţiei pentru care a primit autorizaţie în condiţiile art. 58 alin. (1), reprezentantul persoanei juridice are obligaţia sã se prezinte, în termen de 10 zile, la organul de poliţie competent, cu acestea, împreunã cu documentul original care atestã procurarea acestora în condiţiile legii, cãrţile de identitate ale armelor, atunci când acestea au fost procurate din România, precum şi cu autorizaţia de procurare completatã în mod corespunzãtor pe verso de armurierul de la care le-a procurat, în vederea eliberãrii autorizaţiei de deţinere, al cãrei model este prezentat în anexa nr. 19, sau, dupã caz, a autorizaţiei de folosire, al cãrei model este prezentat în anexa nr. 20."
19. La articolul 61, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 61. - (1) Persoana juridicã autorizatã în condiţiile prezentei secţiuni sã deţinã sau sã foloseascã arme letale sau arme neletale supuse autorizãrii poate depune spre pãstrare, cu titlu temporar sau permanent, armele, precum şi muniţia deţinutã la un alt armurier autorizat în acest sens."
20. La capitolul III, titlul secţiunii a 2-a se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"SECŢIUNEA a 2-a
Procedura de autorizare a persoanelor juridice pentru a deţine şi, dupã caz, a folosi arme şi muniţii neletale supuse notificãrii"
21. La articolul 65, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 65. - (1) Persoanele juridice prevãzute la art. 66 alin. (3), (4) şi (5) din Lege, care doresc sã deţinã şi, dupã caz, sã foloseascã arme şi muniţii neletale supuse notificãrii, dacã acest fapt se justificã în raport cu obiectul lor de activitate, trebuie sã solicite în prealabil organului de poliţie competent potrivit Legii eliberarea certificatului de deţinãtor pentru arme şi muniţii neletale, prevãzut în anexa nr. 23.
(2) În vederea obţinerii certificatului prevãzut la alin. (1), persoana juridicã interesatã trebuie sã depunã la organul de poliţie în a cãrui razã de competenţã teritorialã se aflã sediul o notificare referitoare la intenţia de procurare a armelor şi muniţiilor neletale supuse notificãrii, însoţitã de documentele prevãzute la art. 56 alin. (2) lit. a)-f) şi h) -i), cu excepţia certificatelor de absolvire a unui curs de instruire teoreticã şi practicã în domeniul armelor şi muniţiilor."
22. La articolul 69, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Depozitele destinate pãstrãrii unei cantitãţi de muniţii mai mari de 15.000 de cartuşe pot fi amplasate, cu avizul inspectoratului teritorial de muncã, numai în afara imobilelor cu destinaţie de locuinţã, spaţii comerciale sau spaţii productive."
23. La capitolul III, titlul secţiunii a 6-a se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"SECŢIUNEA a 6-a
Procedura de vizã a autorizaţiilor de deţinere sau de folosire a armelor letale şi a armelor neletale, respectiv a muniţiilor corespunzãtoare, precum şi a autorizaţiilor de funcţionare a poligoanelor de tragere"
24. La articolul 77, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 77. - (1) Autorizaţiile de deţinere sau de folosire a armelor letale ori a armelor neletale supuse autorizãrii, respectiv a muniţiilor corespunzãtoare, precum şi de funcţionare a poligoanelor de tragere, respectiv certificatele de deţinãtor pentru arme neletale supuse notificãrii, au o valabilitate iniţialã de 2 ani şi se vizeazã la fiecare 2 ani."
25. La articolul 79, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 79. - (1) Persoanele juridice pot fi autorizate de structura de arme din cadrul inspectoratului de poliţie judeţean sau al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti în a cãrei razã teritorialã îşi au sediul ori, dupã caz, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române sã organizeze cursuri de iniţiere şi pregãtire teoreticã şi practicã pe linie de arme şi muniţii pentru cunoaşterea legislaţiei şi a modului de folosire a armelor şi muniţiilor prevãzute de Lege."
26. Articolul 96 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 96. - (1) Evidenţa armelor şi muniţiilor produse, asamblate, modificate, prelucrate, casate sau distruse de armurier se ţine de cãtre personalul anume desemnat, într-un registru de evidenţã a produselor finite, numerotat şi înregistrat la organele de poliţie competente, în care se vor menţiona: numãrul curent şi felul operaţiunii, categoria din care face parte arma conform anexei la Lege, tipul armei, marca, marcajul armei şi seriile componentelor acesteia, calibrul, data intrãrii armei în magazie, numele, prenumele şi funcţia celui care a predat-o şi semnãtura acestuia, numele, prenumele şi funcţia celui care a primit arma şi semnãtura acestuia.
(2) Fiecare armã ca produs finit trebuie sã aibã, la ieşirea din magazia de produse finite, certificat de omologare în baza cãruia se elibereazã cartea de identitate de cãtre autoritatea prevãzutã de lege, în condiţiile prevãzute la secţiunea a 2-a.
(3) În cazul operaţiunilor de casare şi distrugere a armelor se vor menţiona numele persoanelor fizice sau juridice de la care provin armele, marca, seria şi calibrul acestora, precum şi numãrul acordului în baza cãruia s-a efectuat operaţiunea.
(4) Operaţiunile de casare şi distrugere a armelor se efectueazã de cãtre armurierii autorizaţi numai dupã notificarea prealabilã a structurilor de poliţie competente teritorial care vor desemna un reprezentant în comisia de casare, respectiv de distrugere a bunurilor.
(5) Acordul de efectuare a operaţiunii de casare sau distrugere eliberat de structurile de poliţie competente conţine datele de identificare a armei, a titularului dreptului şi operaţiunea ce urmeazã a fi efectuatã, urmând a fi completat pe verso, de cãtre armurierul care a efectuat operaţiunea, cu datele de identificare, data la care a fost efectuatã operaţiunea şi numãrul de înregistrare a acesteia în evidenţele proprii, şi constituie actul în baza cãruia se va efectua radierea din documentul care atestã deţinerea, respectiv portul şi folosirea armei în cauzã."
27. La articolul 106, litera a) a alineatului (2) şi alineatul (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) pentru toate persoanele care au sau urmeazã sã aibã calitatea de asociat sau administrator al societãţii comerciale: actele de identitate, certificatele de cazier judiciar şi certificatele de cazier fiscal;
.......................................................................
(3) Se excepteazã de la obligativitatea prezentãrii documentelor prevãzute la alin. (2) lit. b) asociaţii din cadrul persoanelor juridice care sunt titulare ale dreptului de deţinere sau de port şi folosire a armelor şi muniţiilor, în condiţiile legii, şi care solicitã includerea în obiectul de activitate a operaţiunilor cu arme şi muniţii."
28. La articolul 108, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru obţinerea autorizaţiei prevãzute la alin. (1) sau, dupã caz, pentru completarea acesteia, armurierul trebuie sã depunã o cerere în care se precizeazã categoria de operaţiuni pe care urmeazã sã le deruleze, însoţitã de urmãtoarele documente:
a) dovada înmatriculãrii societãţii în registrul comerţului şi actul constitutiv în care sã fie menţionate, la obiectul de activitate, operaţiunile pe care urmeazã sã le deruleze potrivit cererii;
b) dovada deţinerii legale la sediu sau, dupã caz, la punctele de lucru declarate conform legii a unei clãdiri sau a unui spaţiu distinct şi special amenajat, destinat efectuãrii operaţiunilor din categoria menţionatã în cerere, a unui alt spaţiu destinat exclusiv depozitãrii armelor, precum şi a unui spaţiu suplimentar destinat exclusiv depozitãrii muniţiilor, capselor sau pulberilor pentru muniţie, spaţii dotate cu sisteme de asigurare a securitãţii acestora, avizate de organele de poliţie competente;
c) avizul inspectoratului teritorial de muncã pentru spaţiile destinate depozitãrii muniţiilor, capselor sau pulberilor pentru muniţie;
d) în cazul armurierilor care doresc sã desfãşoare operaţiuni de reparare, verificare şi efectuare a inspecţiilor tehnice ale armelor, dovada deţinerii legale a instrumentelor destinate reparãrii, omologate în condiţiile legii, precum şi, dupã caz, dovada deţinerii legale de poligoane pentru verificarea armelor, care sã fie, de asemenea, omologate;
e) în cazul armurierilor care doresc sã desfãşoare activitãţi de transport cu arme şi muniţii, dovada deţinerii legale a mijloacelor de transport având aceastã destinaţie, omologate în condiţiile legii;
f) în cazul armurierilor care doresc sã desfãşoare activitãţi de producere a armelor letale şi neletale, precum şi a componentelor pentru acestea, dovada deţinerii legale a spaţiilor şi a utilajelor destinate producţiei, omologate în condiţiile legii;
g) documentele prevãzute la art. 106 alin. (2) lit. b), pentru personalul angajat care va desfãşura activitãţi ce implicã accesul efectiv la arme şi muniţii;
h) împuternicire de reprezentare din partea societãţii în cauzã cu privire la persoana care depune documentele;
i) dovada achitãrii taxelor stabilite de lege pentru autorizare."
29. La articolul 115, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 115. - (1) Evidenţa operaţiunilor de reparare şi verificare a armelor sau a pieselor primite în acest scop, respectiv de efectuare a inspecţiilor tehnice trebuie ţinutã zilnic de armurierii autorizaţi, în registrul de evidenţã, care trebuie sã cuprindã în mod obligatoriu urmãtoarele rubrici: numãrul curent, datele de identificare a persoanei fizice sau juridice care a depus arme pentru reparare, verificare ori pentru efectuarea inspecţiei tehnice, numãrul şi seria permisului de armã sau, dupã caz, ale autorizaţiei de deţinere ori de folosire sau ale certificatului de deţinãtor al persoanei fizice ori juridice, data depunerii armei, datele de identificare a armei, denumirea reparaţiei efectuate, data restituirii armei, numãrul documentului eliberat ca urmare a efectuãrii operaţiunii de reparare, verificare sau inspecţie tehnicã, semnãtura, semnãtura de recepţie a armei, observaţii."
30. Articolul 117 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 117. - Evidenţa operaţiunilor de import-export, respectiv transfer cu arme şi muniţii trebuie ţinutã în registre constituite în condiţiile prevãzute la art. 114, care vor cuprinde urmãtoarele rubrici: numãrul curent, operaţiunea, numãrul şi data eliberãrii avizului de import-export acordat de cãtre organele de poliţie competente, cantitatea de arme sau de muniţii care fac obiectul operaţiunii de import-export ori transfer, precum şi categoria din care fac parte şi caracteristicile acestora, conform anexei la Lege, denumirea şi adresa partenerului strãin de la care importã armele ori muniţiile sau, dupã caz, cãruia îi sunt destinate, data efectuãrii operaţiunii, iar în privinţa importurilor se vor menţiona: denumirea persoanei juridice din România, beneficiarã a importului, sediul acesteia, numãrul şi data autorizãrii ei de cãtre organele de poliţie, numãrul şi seria certificatului de atestare a îndeplinirii condiţiilor de omologare."
31. La articolul 126, dupã litera f) se introduce o nouã literã, litera f^1), cu urmãtorul cuprins:
"f^1) neîndeplinirea obligaţiei de prezentare la organul competent de poliţie, în condiţiile art. 48^4;".
32. La articolul 126, dupã litera o) se introduce o nouã literã, litera p), cu urmãtorul cuprins:
"p) nerespectarea obligaţiei armurierilor autorizaţi de a notifica structurile de poliţie competente teritorial cu privire la efectuarea operaţiunilor de casare sau distrugere a armelor, prevãzutã de art. 96 alin. (4)."
33. Articolul 127 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 127. - Contravenţiile prevãzute la art. 126 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amendã de la 1.000 lei la 2.000 lei, cele prevãzute la lit. c), f^1) şi g);
b) cu amendã de la 2.000 lei la 3.000 lei, cele prevãzute la lit. b), d), e) şi f);
c) cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei, cele prevãzute la lit. j), k), m), n), o) şi p);
d) cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei, cele prevãzute la lit. h), i) şi l);
e) cu amendã de la 10.000 lei la 15.000 lei, cea prevãzutã la lit. a)."
ART. II
(1) Societãţile comerciale autorizate pentru deţinerea, folosirea sau, dupã caz, desfãşurarea operaţiunilor cu arme şi muniţii au obligaţia ca în termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri sã ia mãsurile necesare în vederea obţinerii avizului inspectoratului teritorial de muncã, pentru spaţiile destinate depozitãrii muniţiilor, precum şi pentru spaţiile destinate exclusiv depozitãrii capselor sau pulberilor.
(2) La împlinirea termenului de un an, dreptul de deţinere, folosire sau, dupã caz, de desfãşurare a operaţiunilor cu arme şi muniţii se suspendã pânã la obţinerea avizului prevãzut la alin. (1).
ART. III
(1) În vederea eliberãrii permisului de armã sau, dupã caz, înscrierii armei în permisul de armã, posesorii armelor neletale supuse autorizãrii, prevãzuţi la <>art. II din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 26/2008 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, trebuie sã prezinte autoritãţilor competente potrivit legii un dosar care va cuprinde documentele prevãzute la art. 5 alin. (1) lit. a)-e) şi g) din Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 295/2004 , aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 130/2005 , precum şi urmãtoarele:
a) certificatul de deţinãtor;
b) permisul de armã, în original şi în copie, atunci când este cazul;
c) dovada achitãrii taxelor prevãzute de lege pentru eliberarea unui nou permis de armã sau, dupã caz, înscrierii armei în permis.
(2) Dacã în certificatul de deţinãtor nu sunt înscrise menţiuni referitoare la alte arme neletale, din categoria celor supuse notificãrii, se procedeazã la anularea acestuia prin aplicarea ştampilei "ANULAT", odatã cu eliberarea permisului de armã sau, dupã caz, înscrierea armei în permisul de armã.
ART. IV
În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative va proceda la actualizarea unor date în Registrul Naţional al Armelor, necesare îndeplinirii atribuţiilor legale privind gestionarea aplicãrii dispoziţiilor <>Legii nr. 295/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin modificarea corespunzãtoare a <>Ordinului ministrului de stat, ministrul administraţiei şi internelor, nr. 389/2004 privind organizarea şi funcţionarea Registrului Naţional al Armelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 107 din 2 februarie 2005.
ART. V
<>Hotãrârea Guvernului nr. 130/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, cu modificãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.


PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


─────────────────
p. Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat

Bucureşti, 20 august 2008.
Nr. 895.
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016