Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 886 din 13 septembrie 2001  privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Presa Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 886 din 13 septembrie 2001 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Presa "Rompres"

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 594 din 21 septembrie 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 26 alin. (1) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Agenţia Nationala de Presa "Rompres" se organizeazã şi funcţioneazã ca instituţie publica de interes naţional, cu personalitate juridicã, în subordinea Ministerului Informaţiilor Publice.
(2) Agenţia Nationala de Presa "Rompres" are sediul în municipiul Bucureşti, Piata Presei Libere nr. 1, sectorul 1.
(3) Agenţia Nationala de Presa "Rompres" asigura culegerea, redactarea şi difuzarea informaţiilor şi fotografiilor de presa pentru informarea în masa, în ţara şi în strãinãtate, a diferitelor categorii de beneficiari, fãrã discriminãri şi cu respectarea deplinei obiectivitati, în cadrul general al asigurãrii dreptului la informare.
ART. 2
În activitatea sa Agenţia Nationala de Presa "Rompres" beneficiazã de independenta editoriala şi realizeazã urmãtoarele obiective:
a) dezvoltarea şi perfecţionarea activitãţii pentru a oferi cu regularitate beneficiarilor din ţara şi din strãinãtate informaţii exacte şi impartiale;
b) desfãşurarea întregii activitãţi în afarã oricãror influente sau consideratii de ordin ideologic, politic, religios sau economic, de natura sa afecteze exactitatea şi obiectivitatea informatiei difuzate;
c) asigurarea, prin conţinutul serviciilor sale, a pluralismului, liberei comunicãri a informaţiilor, precum şi a corectei informãri a opiniei publice;
d) difuzarea de materiale al cãror conţinut nu contravine prevederilor legale sau care nu aduc atingere siguranţei naţionale sau demnitãţii ori imaginii persoanei.
ART. 3
(1) Pentru realizarea obiectivelor sale Agenţia Nationala de Presa "Rompres" are urmãtoarele atribuţii principale:
a) culege şi redacteazã informaţii privind actualitatea româneascã şi internationala, pe care le difuzeazã în limba romana sau în limbi de circulaţie internationala, pe baze contractuale, presei romane şi strãine, precum şi altor categorii de beneficiari; realizeazã fotografii de presa pe care le oferã, potrivit aceluiaşi regim, beneficiarilor;
b) asigura difuzarea prompta a comunicatelor, declaraţiilor, a altor documente oficiale şi materiale de presa provenind de la autoritãţile şi instituţiile publice, precum şi de la alte organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale;
c) colecteazã, depoziteaza, prelucreaza şi arhiveaza materiale de presa, fotografii şi alte documente produse sau primite, garantand integritatea şi reglementand accesul la acestea;
d) editeazã, în interesul valorificãrii resurselor documentare de care dispune, lucrãri de interes larg sub forma de buletine, cataloage, reviste, albume, beneficiind de protecţia <>Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe;
e) presteazã la cerere, contra cost, servicii specifice activitãţii de informare în masa pentru diferite instituţii, organe de presa ori persoane fizice din ţara şi din strãinãtate. Difuzarea gratuita a unor fluxuri de informaţii va fi aprobatã de ministrul informaţiilor publice pe baza unei propuneri scrise, înaintatã de directorul general al Agenţiei Naţionale de Presa "Rompres";
f) face propuneri pentru iniţierea proiectelor de acte normative în domeniul sau de activitate, pe care le prezintã spre promovare ministrului informaţiilor publice;
g) propune spre aprobare ministrului informaţiilor publice, pe baza prevederilor legale, preţuri şi tarife pentru buletinele şi publicaţiile pe care le editeazã, pentru emisiunile sale de ştiri şi fotografice, precum şi pentru celelalte servicii pe care le realizeazã;
h) participa la activitatea organizaţiilor internaţionale ale agentiilor de presa;
i) propune spre aprobare ministrului informaţiilor publice acorduri de cooperare şi schimb de fluxuri de informaţii publice, prin reciprocitate sau compensaţie ori contra cost, cu instituţiile de presa naţionale şi internaţionale;
j) realizeazã activitãţi publicitare prin fluxurile de ştiri, inclusiv pe Internet, buletinele şi publicaţiile proprii, pentru beneficiari din ţara şi din strãinãtate, în schimbul unor prestãri de servicii, sponsorizãri sau în scop autopromotional.
(2) Agenţia Nationala de Presa "Rompres" îndeplineşte şi alte atribuţii stabilite de Ministerul Informaţiilor Publice.
ART. 4
(1) În vederea îndeplinirii atribuţiilor ce îi revin Agenţia Nationala de Presa "Rompres" este abilitata sa solicite informaţii de presa de la instituţiile şi autoritãţile publice centrale şi locale.
(2) Instituţiile şi autoritãţile publice centrale şi locale au obligaţia de a pune la dispoziţie Agenţiei Naţionale de Presa "Rompres" datele şi informaţiile de presa referitoare la domeniul lor de activitate, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.
ART. 5
Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Agenţiei Naţionale de Presa "Rompres" se asigura integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Informaţiilor Publice.
ART. 6
Agenţia Nationala de Presa "Rompres" administreazã şi foloseşte, în vederea îndeplinirii atribuţiilor sale, spaţii corespunzãtoare, echipamente şi instalaţii proprii de receptionare, prelucrare, stocare şi transmitere a informaţiilor şi a fotografiilor, de telecomunicaţii, de editare-imprimare.
ART. 7
(1) Agenţia Nationala de Presa "Rompres" este condusã de un director general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului informaţiilor publice, şi salarizat potrivit poziţiei nr. 5 din anexa nr. II/2 - Funcţii de demnitate publica numite - la <>Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupa funcţii de demnitate publica.
(2) Directorul general are calitatea de ordonator secundar de credite şi reprezintã Agenţia Nationala de Presa "Rompres" în raporturile cu ministerele, cu celelalte autoritãţi ale administraţiei publice centrale, cu autoritãţile administraţiei publice locale, cu alte autoritãţi şi instituţii publice centrale şi locale, cu persoane juridice şi persoane fizice romane sau strãine, precum şi în justiţie.
(3) În exercitarea conducerii Agenţiei Naţionale de Presa "Rompres" directorul general emite ordine cu caracter individual, potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
(4) Pe lângã directorul general funcţioneazã Colegiul Agenţiei Naţionale de Presa "Rompres", ca organ consultativ. Componenta şi regulamentul de organizare şi funcţionare ale Colegiului Agenţiei Naţionale de Presa "Rompres" se aproba prin ordin al ministrului informaţiilor publice, la propunerea directorului general.
ART. 8
(1) Structura organizatoricã a Agenţiei Naţionale de Presa "Rompres" este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre. În cadrul direcţiilor generale şi al direcţiilor se pot organiza servicii şi birouri.
(2) Numãrul maxim de posturi din structura Agenţiei Naţionale de Presa "Rompres" este de 280, exclusiv directorul general şi posturile aferente cabinetului acestuia.
Numãrul maxim de posturi include şi corespondenţii permanenţi ai Agenţiei Naţionale de Presa "Rompres", respectiv câte 1-2 în fiecare judeţ şi 10-15 în principalele capitale ale lumii.
(3) Direcţiile generale sunt conduse de directori generali adjuncţi, numiţi în funcţie de directorul general, potrivit legii.
(4) Atribuţiile compartimentelor, sarcinile concrete ale personalului, precum şi circuitul intern al documentelor se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare, care se aproba prin ordin al ministrului informaţiilor publice, la propunerea directorului general.
(5) Statul de funcţii al Agenţiei Naţionale de Presa "Rompres" se aproba prin ordin al ministrului informaţiilor publice, la propunerea directorului general, în limita numãrului maxim de posturi aprobat.
ART. 9
Rãspunderea pentru conţinutul informaţiilor de presa transmise beneficiarilor revine autorului, editorului sau, dupã caz, Agenţiei Naţionale de Presa "Rompres".
ART. 10
(1) Personalul din cadrul Agenţiei Naţionale de Presa "Rompres" are calitatea de funcţionar public, cu excepţia personalului care exercita activitãţi de protocol, secretariat-administrativ, gospodãrire, întreţinere-reparaţii şi de deservire, care este angajat cu contract individual de munca.
(2) Personalul de specialitate, care desfãşoarã activitãţi specifice de presa, are şi drepturile şi obligaţiile rezultând din profesia de ziarist şi se bucura, în aceasta calitate, de protecţia legii.
(3) Personalul din cadrul Agenţiei Naţionale de Presa "Rompres" are obligaţia ca în exercitarea atribuţiilor ce îi revin sa se abţinã de la exprimarea sau manifestarea convingerilor politice.
ART. 11
Salarizarea personalului Agenţiei Naţionale de Presa "Rompres" se face în condiţiile legii.
ART. 12
Agenţia Nationala de Presa "Rompres" are în dotare un numãr de 10 autoturisme pentru activitãţi specifice, cu un consum mediu normat de carburanţi de 300 litri/luna.
ART. 13
(1) Alineatul 1 al articolului 5 din <>Hotãrârea Guvernului nr. 13/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Informaţiilor Publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 16 din 10 ianuarie 2001, cu modificãrile ulterioare, se modifica dupã cum urmeazã: "Conducerea ministerului este exercitatã de cãtre ministru, ajutat de 5 secretari de stat, dintre care unul este directorul general al Agenţiei Naţionale de Presa <<Rompres>>."
(2) Structura organizatoricã a Ministerului Informaţiilor Publice, prevãzutã în anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 13/2001 , se modifica corespunzãtor prevederilor alin. (1).
ART. 14
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 560/1994 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presa "Rompres", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 266 din 21 septembrie 1994, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul informaţiilor publice,
Vasile Dincu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Ministrul muncii şi
solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu



ANEXA 1

Numãrul maxim de posturi = 280,
exclusiv demnitarul şi posturile aferente
cabinetului demnitarului


STRUCTURA ORGANIZATORICĂ
a Agenţiei Naţionale de Presa "Rompres"

┌────────────────┐
│DIRECTOR GENERAL│
└───────┬────────┘

┌──────────────────┐ │
│Colegiul Agenţiei │ │ ┌──────────────────┐
│ Naţionale ├─────────────────┼───────────────────┤Serviciul juridic │
│de Presa "Rompres"│ │ └──────────────────┘
└──────────────────┘ │

┌──────────────────────┐ │ ┌──────────────────┐
│Cabinetul demnitarului├──────────────┼───────────────────┤ Audit intern │
└──────────────────────┘ │ └──────────────────┘


┌─────────────────┐ ┌───────────┴──────────┐ ┌──────────────────────┐
│DIRECŢIA GENERALĂ│ │ DIRECŢIA GENERALĂ │ │SECRETARIATUL GENERAL │
│ ACTUALITATEA │ │ ACTUALITATEA EXTERNA │ │AL AGENŢIEI NAŢIONALE │
│ ROMÂNEASCĂ │ └─────┬────┬────┬──────┘ │ DE PRESA "ROMPRES"*1)│
└──┬─────┬─────┬──┘ │ │ │ └┬────┬────┬────┬────┬─┘
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
┌─┴─┐ ┌─┴─┐ ┌─┴─┐ ┌─┴─┐┌─┴─┐┌─┴─┐ ┌─┴─┐┌─┴─┐┌─┴─┐┌─┴─┐┌─┴─┐
│ A │ │ B │ │ C │ │ D ││ E ││ F │ │ G ││ H ││ I ││ J ││ K │
└───┘ └───┘ └───┘ └───┘└───┘└───┘ └───┘└───┘└───┘└───┘└───┘



A - Redactia Informaţii centrale*2)
B - Redactia Informaţii din judeţe
C - Redactia Fotoreportaj
D - Redactia Informaţii externe
E - Redactia Informaţii pentru strãinãtate
F - Redactia Documentare-publicaţii
G - Direcţia financiarã
H - Direcţia Marketing şi relaţii publice
I - Direcţia tehnica
J - Secretariatul tehnic al agenţiei*3)
K - Serviciul Resurse umane

-----------
*1) Se organizeazã la nivel de direcţie generalã.
*2) Redactiile se organizeazã la nivel de direcţii.
*3) Se organizeazã la nivel de serviciu.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016