Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 885 din 1 noiembrie 1995  privind unele masuri de organizare unitara a evidentei actionarilor si actiunilor societatilor comerciale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 885 din 1 noiembrie 1995 privind unele masuri de organizare unitara a evidentei actionarilor si actiunilor societatilor comerciale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 278 din 28 noiembrie 1995
    În temeiul art. 71 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale şi în conformitate cu Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare,

    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Pentru asigurarea evidenţei şi a publicităţii anuale a situaţiei acţiunilor emise de societăţile comerciale, potrivit art. 71 din Legea nr. 31/1990, acestea, prin grija consiliului de administraţie sau, după caz, a managerului, sunt obligate să deschidă şi să ţină la zi registrele prevăzute la art. 64 şi la art. 127 lit. a) din Legea nr. 31/1990, după cum urmează:
    - registrul acţionarilor, cu conţinutul prevăzut în anexa nr. 1;
    - registrul de acţiuni, cu conţinutul prevăzut în anexa nr. 2.
    ART. 2
    Actualizarea registrului acţionarilor se efectuează ori de câte ori este convocată o adunare generală ordinară şi/sau extraordinară, dar cel puţin o dată pe an înaintea adunării generale ordinare de discutare a bilanţului.
    ART. 3
    Actualizarea registrului acţionarilor se face pornind de la lista acţionarilor existenţi la începutul perioadei pentru care se face actualizarea şi ţinând seama de soldul titlurilor, rezultat din toate transmiterile de acţiuni, indiferent de natura juridică a transmiterii, înregistrate în registrul de acţiuni în toată perioada pentru care se efectuează actualizarea.
    ART. 4
    În registrul de acţiuni se înregistrează, în ordine cronologică, toate modificările în deţinerea proprietăţii asupra acţiunilor, indiferent de natura juridică a transmiterii proprietăţii - cesiune, succesiune şi altele.
    ART. 5
    (1) La înregistrarea în registrul de acţiuni a modificărilor intervenite în deţinerea proprietăţii asupra acţiunilor se vor avea în vedere următoarele:
    a) în cazul cesiunii, este obligatorie semnătura în registrul de acţiuni a cedentului şi a cesionarului, ori a mandatarilor acestora, sau actul notarial;
    b) în cazul dobândirii prin succesiune, înscrierea se face cu respectarea prevederilor art. 68 alin. 2 din Legea nr. 31/1990, pe baza certificatului de moştenitor sau, pentru persoanele juridice, pe baza actului legal doveditor al calităţii de succesor, fiind obligatorie şi semnătura beneficiarului ori a mandatarului acestuia;
    c) în cazul dobândirii prin vânzare silită a acţiunilor gajate, înregistrarea se face pe baza actului de vânzare legal încheiat, fiind obligatorie şi semnătura beneficiarului sau a mandatarului acestuia.
    (2) În toate cazurile, depunerea semnăturii se face cu ocazia primei adunări generale care are loc după efectuarea cesiunii, dobândirii succesiunii sau, după caz, a dobândirii silite.
    (3) Societatea comercială, prin grija administratorilor sau, după caz, a managerului, este obligată să verifice identitatea persoanelor şi dreptul acestora de a semna în registrul de acţiuni, precum şi autenticitatea actelor pe baza cărora se certifică înregistrările operate.
    ART. 6
    În cazul acţiunilor materializate, transmiterea acestora se va înscrie şi pe versoul titlului, menţionându-se numele noului titular, actul de identitate şi data cesiunii.
    ART. 7
    În cazul acţiunilor dematerializate, se va elibera fiecărui acţionar un certificat de acţionar, în care se vor înscrie următoarele: numele/denumirea acţionarului, domiciliul/sediul, seria şi numărul actului de identitate/numărul de la Oficiul Registrului comerţului, numărul total de acţiuni dobândite, numărul de ordine şi valoarea lor nominală.
    ART. 8
    Registrele se ţin în două exemplare şi se completează citeţ şi cu toată atenţia. În cazul unei erori, textul eronat se barează cu cerneală, scriindu-se textul corect în rubrica destinată acestui scop. Rectificarea se semnează de către persoana anume desemnată pentru completarea registrelor.
    ART. 9
    Societăţile comerciale au obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentei hotărâri, să deschidă şi să completeze la zi registrele menţionate la art. 1.
    ART. 10
    (1) Societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, care au fost privatizate până la data prezentei hotărâri, în conformitate cu prevederile Legii nr. 58/1991, au obligaţia ca, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentei hotărâri, să transmită pe suport magnetic, la Agenţia Naţională pentru Privatizare, lista acţionarilor, conform formatului prezentat în anexa nr. 1.
    (2) Societăţile comerciale care se privatizează în continuare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/1995, Legii nr. 58/1991 şi ale Legii nr. 77/1994, vor transmite în mod operativ datele privind evidenţa acţionarilor în termen de 15 zile de la încheierea contractelor de către Fondul Proprietăţii de Stat şi Fondurile Proprietăţii Private.
    ART. 11
    (1) Informaţiile primite în conformitate cu prevederile art. 10 al prezentei hotărâri şi informaţiile rezultate în urma procesului de subscriere a cupoanelor nominative de privatizare şi a carnetelor cu certificate de proprietate, precum şi de alocare a acţiunilor, vor fi centralizate de către Agenţia Naţională pentru Privatizare într-un registru unic computerizat pentru evidenta acţionarilor.
    (2) Începând cu data de 15 februarie 1996, registrul unic computerizat din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Privatizare va transfera către Registrul independent al acţionarilor din cadrul Bursei de Valori Mobiliare listele consolidate ale acţionarilor rezultate din toate sursele, în forma existentă la acea dată. În cazul înregistrării acţionarilor rezultaţi din subscrierea la Fondurile Proprietăţii Private, Agenţia Naţională pentru Privatizare va transfera aceste liste ale acţionarilor în termen de 15 zile de la primirea listelor transmise de către societăţile de investiţii financiare rezultate din transformarea Fondurilor Proprietăţii Private. După efectuarea transferului, orice modificare privind structura acţionariatului va fi transmisă operativ de către societăţile comerciale şi societăţile de investiţii financiare (succesoare ale Fondurilor Proprietăţii Private) către Registrul independent al acţionarilor.
    ART. 12
    (1) Fondul Proprietăţii de Stat va informa atât Agenţia Naţională pentru Privatizare, cât şi Registrul independent al acţionarilor asupra tuturor modificărilor titularilor dreptului de proprietate rezultate în urma vânzării acţiunilor sale. Agenţia Naţională pentru Privatizare va verifica aceste înregistrări ale acţionarilor şi va transmite corecţiile în termen de 15 zile de la primirea informaţiilor de la Fondul Proprietăţii de Stat, către Registrul independent al acţionarilor, până când Fondul Proprietăţii de Stat va vinde întregul pachet de acţiuni deţinut de societăţile comerciale privatizabile.
    (2) Registrul independent al acţionarilor va transmite lunar Agenţiei Naţionale pentru Privatizare orice modificare privind listele acţionarilor deţinute de acesta.
    ART. 13
    Prevederile art. 10-12 nu sunt aplicabile înregistrării acţionarilor rezultaţi din tranzacţiile acţiunilor înregistrate la Oficiul de înregistrare a acţiunilor aparţinând Comisiei Naţionale pentru Valori Mobiliare. Aceste tranzacţii vor fi înregistrate conform Legii nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori şi vor fi reflectate în Registrul independent al acţionarilor din cadrul Bursei de Valori Mobiliare, conform normelor specifice emise de Comisia Naţională pentru Valori Mobiliare.
    ART. 14
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

                       PRIM-MINISTRU
                     NICOLAE VĂCĂROIU

                      Contrasemnează:
                      ---------------
                      Ministru de stat,
            preşedintele Consiliului pentru Coordonare,
               Strategie şi Reformă Economică,
                       Mircea Coşea

              Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                        Florin Georgescu

    Bucureşti, 1 noiembrie 1995.
    Nr. 885.

    ANEXA Nr. 1


    SOCIETATEA COMERCIALĂ ...... - S.A.
    Sediul: ............................
    Înmatriculată la Oficiul Registrului
    comerţului ....... sub nr. .........


    REGISTRUL ACŢIONARILOR


    LISTA ACŢIONARILOR - La data de .... /199...
┌────────────┬──────────┬───────────────────┬───────────┬───────────────┬───────────────┬───────────────┐
│ │ │ Domiciliul (sau │ │ Sold iniţial │ Cumpărări │ Vânzări │
│ │ Numele şi│ sediul şi numărul │ │ │ │ │
│ Nr. de │ prenumele│de înmatriculare la│Rectificări├───────┬───────┼───────┬───────┼───────┬───────┤
│identificare│ (sau │Oficiul Registrului│ │Nr. de │Nr. de │Nr. de │Nr. de │Nr. de │Nr. de │
│ │denumirea)│ comerţului) │ │acţiuni│ordine │acţiuni│ordine │acţiuni│ordine │
├────────────┼──────────┼───────────────────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
├────────────┼──────────┼───────────────────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──────────┼───────────────────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──────────┼───────────────────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──────────┼───────────────────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──────────┼───────────────────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──────────┼───────────────────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──────────┼───────────────────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──────────┼───────────────────┼───────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────┴──────────┴───────────────────┴───────────┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┘

                                                 pag. 1




┌────────────────────────────┬───────┬──────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ SUBSCRIERI │ │ SOLD NOU │OBSERVAŢII (gajare, sechestre, anulări)│
├───────┬────────────────────┤ ├───────┬──────┼──────────┬──────────────┬─────────────┤
│Nr. de │Vărsăminte efectuate│Diverse│Nr. de │Nr. de│ Nr. de │ Date de │ Data │
│acţiuni├────┬────────┬──────┤ │acţiuni│ordine│acţiuni şi│ identificare │ (încetare │
│ │ % │ Data │ Data │ │ │ │ nr. de │ a │ gaj etc.) │
│ │ │scadentă│plăţii│ │ │ │ ordine │ creditorului │ │
├───────┼────┼────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────────┼──────────────┼─────────────┤
│ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │ 18 │ 19 │
├───────┼────┼────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼────┼────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼────┼────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼────┼────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼────┼────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼────┼────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼────┼────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼────┼────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────────┼──────────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────┴────┴────────┴──────┴───────┴───────┴──────┴──────────┴──────────────┴─────────────┘

                                           pag. 2


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    Prezentul registru conţine ...... pagini numerotate de la 1 la ......,
    fiecare filă fiind parafată/ştampilată de noi, astăzi, .......


                                                 Administrator
                                              (semnătura şi ştampila)


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    ANEXA 2

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    SOCIETATEA COMERCIALĂ .......................... ─ S.A.
    Sediul: ...............................................
    Înmatriculată la Oficiul Registrului comerţului ....... sub nr. .....





                         REGISTRUL DE ACŢIUNI




───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


                            CEDENT

┌────┬─────────────┬───────────────┬───────────────────┬─────────────────────────┬─────────────┬─────────┐
│ │ │ │ │ Domiciliul │ Nr. │ │
│Nr. │ Data │ Numele │Nr. de identificare│(sau sediul şi numărul de│ acţiunilor │Semnătura│
│ │înregistrării│ şi prenumele │ din registrul │ înmatriculare la Oficiul│transmise şi │(numai la│
│ │ │(sau denumirea)│ acţionarilor │ Registrului comerţului) │nr. de ordine│cesiune) │
│ │ │ │ │ │ale acestora │ │
├────┼─────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────┼─────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼─────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼───────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼─────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────────┴───────────────┴───────────────────┴─────────────────────────┴─────────────┴─────────┘

                                        pag. 1



                                        CESIONAR


┌───────────────────┬─────────────┬────────────────────┬─────────┬────────────┬──────────┐
│ │ Numărul de │ Domiciliul (sau │ │ │ │
│Numele şi prenumele│identificare │sediul şi numărul de│ │ Natura │ │
│ (sau denumirea │din registrul│ înmatriculare în │Semnătura│transmiterii│Observaţii│
│ beneficiarului) │acţionarilor │Registrul comerţului│ │ │ │
├───────────────────┼─────────────┼────────────────────┼─────────┼────────────┼──────────┤
│ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │
├───────────────────┼─────────────┼────────────────────┼─────────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼─────────────┼────────────────────┼─────────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼─────────────┼────────────────────┼─────────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼─────────────┼────────────────────┼─────────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼─────────────┼────────────────────┼─────────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼─────────────┼────────────────────┼─────────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼─────────────┼────────────────────┼─────────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├───────────────────┼─────────────┼────────────────────┼─────────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└───────────────────┴─────────────┴────────────────────┴─────────┴────────────┴──────────┘

                                            pag. 2




───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




    Prezentul registru conţine ....... pagini numerotate de la 1 la .......,
    fiecare filă fiind parafată/ştampilată de noi, astăzi, .......


                                               Administrator
                                           (semnătura şi ştampila)





───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


                                          -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016