Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 884 din 3 iunie 2004  privind concesionarea unor spatii cu destinatia de cabinete medicale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 884 din 3 iunie 2004 privind concesionarea unor spatii cu destinatia de cabinete medicale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 526 din 10 iunie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţie, republicatã, al <>art. 14 alin. (4) şi (7) din Ordonanţa Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 629/2001 , republicatã, cu completãrile ulterioare, al <>art. 2 alin. (2) lit. p) din Legea nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor şi al <>art. 10 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publicã şi regimul juridic al acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Bunurile imobile sau pãrţile acestora, aflate în proprietatea publicã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale, în care funcţioneazã cabinete medicale înfiinţate potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 629/2001 , republicatã, cu completãrile ulterioare, trec în proprietatea privatã a statului, respectiv a unitãţilor administrativ-teritoriale, potrivit <>art. 10 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publicã şi regimul juridic al acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplicã patrimoniului clinicilor universitare şi cabinetelor medicale din spitale, precum şi spaţiilor destinate funcţionãrii cabinetelor medicale din reţeaua proprie Ministerului Apãrãrii Naţionale şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, care rãmân în domeniul public.
ART. 2
(1) Concesionarea imobilelor în care funcţioneazã cabinetele medicale înfiinţate conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998 , republicatã, cu completãrile ulterioare, prevãzute la art. 1 alin. (1), se face fãrã licitaţie publicã şi potrivit dispoziţiilor prezentei hotãrâri.
(2) Spaţiile concesionate potrivit alin. (1) vor fi utilizate doar în scopul desfãşurãrii de activitãţi medicale.
ART. 3
(1) Concesionarea se face prin contractul de concesiune încheiat între concedent şi concesionar.
(2) Au calitatea de concedent, în numele statului, judeţului, oraşului sau comunei:
a) Ministerul Sãnãtãţii, prin direcţiile de sãnãtate publicã, pentru bunurile proprietate privatã a statului aflate în administrarea acestora;
b) ministerele şi instituţiile centrale cu reţea sanitarã proprie, pentru bunurile proprietate privatã a statului aflate în administrarea acestora, conform prevederilor prezentei hotãrâri;
c) consiliile judeţene sau consiliile locale, pentru bunurile proprietate privatã a judeţelor, oraşelor sau comunelor, aflate în administrarea acestora;
d) Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru bunurile proprietate privatã a municipiului Bucureşti, aflate în administrarea acestuia.
(3) Calitatea de concesionar o are medicul titular al cabinetului sau cel delegat de medicii asociaţi, care funcţioneazã în spaţiul ce face obiectul concesionãrii, aceştia având drept de preferinţã faţã de alţi medici.
ART. 4
(1) Concesionarea spaţiilor se face în schimbul unei redevenţe anuale, plãtitã de concesionar.
(2) Modul de calcul al redevenţei se stabileşte de cãtre concedent, iar valoarea redevenţei se negociazã cu concesionarul şi va fi de 1 euro/mp/an în primii 5 ani.
(3) Dupã primii 5 ani, nivelul minim al redevenţei se va stabili de cãtre concedent, pornind de la preţul pieţei, sub care redevenţa nu poate fi acceptatã.
(4) Redevenţa obţinutã prin concesionare se face venit la bugetul de stat sau la bugetul local al comunei, oraşului, judeţului ori al municipiului Bucureşti, dupã caz, în funcţie de concedentul bunurilor imobile concesionate.
ART. 5
(1) Durata concesiunii se stabileşte de cãtre pãrţi, nu poate fi mai micã de 15 ani şi nu poate depãşi durata prevãzutã de actele normative în vigoare.
(2) În situaţia în care concesionarul îndeplineşte condiţiile în vederea pensionãrii pentru limitã de vârstã la un termen care se înscrie în cadrul duratei minime a concesiunii, contractul de concesiune se va încheia pe o perioadã care sã nu depãşeascã data limitã de pensionare.
(3) Încetarea contractului de concesiune poate avea loc în urmãtoarele situaţii:
a) la expirarea duratei stabilite în contractul de concesiune;
b) în cazul în care interesul naţional sau local o impune, prin denunţarea unilateralã de cãtre concedent, cu plata unei despãgubiri juste şi prealabile în sarcina concedentului;
c) în cazul nerespectãrii obligaţiilor contractuale de cãtre concesionar, prin rezilierea unilateralã de cãtre concedent, cu plata unei despãgubiri în sarcina concesionarului;
d) în cazul nerespectãrii obligaţiilor contractuale de cãtre concedent, prin rezilierea unilateralã de cãtre concesionar, cu plata de despãgubiri în sarcina concedentului;
e) la dispariţia, dintr-o cauzã de forţã majorã, a bunului concesionat sau în cazul imposibilitãţii obiective a concesionarului de a-l exploata, prin renunţare, fãrã plata unei despãgubiri;
f) în cazul în care titularul cabinetului medical nu mai desfãşoarã activitate medicalã.
(4) Concesionarul poate denunţa unilateral contractul de concesiune pentru motive personale, notificând concedentul cu 60 de zile înainte de data denunţãrii.
ART. 6
În spaţiile în care se înfiinţeazã, se organizeazã şi funcţioneazã douã sau mai multe cabinete medicale, în sistem turã/contraturã, se încheie contract de concesiune cu fiecare titular de cabinet medical. Titularii de astfel de cabinete vor anexa la contractul de concesiune acordul lor de voinţã privind împãrţirea timpului de folosinţã a spaţiului.
ART. 7
(1) Spaţiile de folosinţã comunã, respectiv holuri şi sãli de aşteptare, grupuri sanitare, sãli de tratament, camere de sterilizare, fişiere etc. sunt puse la dispoziţie concesionarilor, sub formã de cotã indivizã, pentru realizarea obiectului de activitate specific fiecãrei specialitãţi medicale.
(2) În contractul de concesiune se vor prevedea spaţiile de folosinţã comunã, modalitatea de exploatare şi modul de suportare a cheltuielilor reprezentând întreţinerea acestora.

CAP. II
Iniţierea concesionãrii
ART. 8
(1) Concesiunea se iniţiazã de cãtre concedent sau concesionar, astfel cum sunt prevãzuţi la art. 3.
(2) Concedentul are obligaţia sã înştiinţeze în scris medicul titular al cabinetului medical, medicul delegat de medicii asociaţi sau reprezentantul legal al societãţii civile medicale despre intenţia de concesionare.
ART. 9
(1) Spaţiile folosite în prezent pentru desfãşurarea de activitãţi medicale, care nu se solicitã a fi concesionate şi care nu mai servesc realizãrii obiectului de activitate al unitãţii medicale ce le administreazã, pot fi scoase la concesionare prin licitaţie publicã, potrivit dispoziţiilor legale.
(2) Concesionarea spaţiilor prevãzute la alin. (1) se face numai în scopul desfãşurãrii de activitãţi medicale, cu aprobarea Ministerului Sãnãtãţii sau direcţiei de sãnãtate publicã, dupã caz.

CAP. III
Contractul de concesiune
ART. 10
(1) Contractul de concesiune se încheie în termen de maximum 15 zile de la data la care a fost iniţiatã procedura concesionãrii, conform modelului-cadru, aprobat prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului administraţiei şi internelor, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Este interzisã subconcesionarea în tot sau în parte, unei terţe persoane, a spaţiului care face obiectul contractului de concesiune.
(3) Schimbarea destinaţiei spaţiilor dupã concesionare atrage rezilierea de drept a contractului de concesiune.
(4) Concesionarul are obligaţia de a restitui bunul concesionat, dupã expirarea contractului de concesiune, cel puţin în condiţiile în care a fost preluat, în caz contrar urmând sã suporte contravaloarea daunelor produse.

CAP. IV
Dispoziţii finale
ART. 11
(1) Bunurile mobile, proprietate privatã a statului, aflate în dotarea spaţiilor ce se concesioneazã, pot fi atribuite, la cerere, cu titlu gratuit, concesionarilor, cu aprobarea direcţiilor de sãnãtate publicã judeţene sau a municipiului Bucureşti.
(2) Condiţiile atribuirii vor fi stabilite prin ordin al ministrului sãnãtãţii, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 12
Dispoziţiile prezentei hotãrâri se completeazã cu prevederile <>Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor şi ale Normelor metodologice-cadru de aplicare a <>Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 216/1999 , cu modificãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brînzan

p. Ministrul de stat, ministrul administraţiei şi internelor,
Toma Zaharia,
secretar de stat

Ministrul delegat pentru administraţia publicã,
Gabriel Oprea

p. Ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului,
Traian Panait,
secretar de stat

Ministrul apãrãrii naţionale,
Ioan Mircea Paşcu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 3 iunie 2004.
Nr. 884.
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016