Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 880 din 28 iulie 2005  privind organizarea si functionarea Institutului Diplomatic Roman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 880 din 28 iulie 2005 privind organizarea si functionarea Institutului Diplomatic Roman

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 748 din 17 august 2005

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Institutul Diplomatic Român este instituţie publicã cu personalitate juridicã şi funcţioneazã în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.
(2) Institutul Diplomatic Român are sediul în municipiul Bucureşti, asigurat cu titlu gratuit de Ministerul Afacerilor Externe, care este autorizat sã închirieze un imobil în acest scop.
(3) Institutul Diplomatic Român nu face parte din sistemul naţional de învãţãmânt şi educaţie şi nu este supus dispoziţiilor legale în vigoare cu privire la acreditarea instituţiilor de învãţãmânt superior şi recunoaşterea diplomelor.
(4) Institutul Diplomatic Român are siglã proprie.
ART. 2
(1) Institutul Diplomatic Român are drept obiect de activitate:
a) colaborarea la organizarea de cãtre Ministerul Afacerilor Externe a concursului pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României;
b) formarea profesionalã pentru personalul Ministerului Afacerilor Externe;
c) furnizarea de expertizã de specialitate în domeniul relaţiilor internaţionale - studii, analize, lucrãri de specialitate - pentru Ministerul Afacerilor Externe sau, la cerere şi cu aprobarea ministrului afacerilor externe, pentru alte instituţii publice sau private din România ori din alte state cu care existã acorduri de parteneriat în acest sens sau cu organizaţii internaţionale;
d) editarea, în colaborare cu Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, a colecţiilor de documente diplomatice şi a memorialisticii diplomatice;
e) organizarea şi funcţionarea Bibliotecii Ministerului Afacerilor Externe;
f) alte activitãţi stabilite prin ordin al ministrului afacerilor externe.
(2) Pentru realizarea obiectivelor prevãzute la alin. (1) Institutul Diplomatic Român:
a) organizeazã programul de pregãtire şi perfecţionare în domeniul diplomaţiei a membrilor Corpului diplomatic şi consular al României şi pentru alte categorii de personal din cadrul Ministerului Afacerilor Externe;
b) organizeazã, pe bazã de concursuri de proiecte, realizarea unor studii în domenii de expertizã prioritare definite de Ministerul Afacerilor Externe, la care pot participa universitãţi de profil din ţarã şi din strãinãtate, centre de cercetare afiliate unitãţilor de învãţãmânt superior, institute de cercetare ale Academiei Române, institute aflate în subordinea ministerelor, având ca obiect cercetarea în domenii conexe relaţiilor internaţionale, personal de cercetare care îşi desfãşoarã activitatea în cadrul sistemului naţional de cercetare-dezvoltare sau în mod individual;
c) iniţiazã publicarea unor studii de specialitate în domeniul relaţiilor internaţionale, al dreptului internaţional sau care reflectã activitatea participanţilor la ciclurile de pregãtire profesionalã.
(3) Pentru realizarea activitãţilor prevãzute la alin. (2) Institutul Diplomatic Român poate folosi, pe bazã de convenţii civile de prestãri de servicii, personalul de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, al universitãţilor din ţarã şi din strãinãtate, al institutelor de cercetare ale Academiei Române şi al altor institute sau centre de pregãtire profesionalã.
ART. 3
Institutul Diplomatic Român atestã desfãşurarea programelor aferente obiectului sãu de activitate prin certificate specifice.
ART. 4
(1) Organele de conducere ale Institutului Diplomatic Român sunt:
a) preşedintele;
b) Consiliul diplomatic;
c) Colegiul director.
(2) Preşedintele Institutului Diplomatic Român este, de drept, ministrul afacerilor externe. Preşedintele face parte din Consiliul diplomatic. Preşedintele reprezintã Institutul Diplomatic Român în raporturile cu terţii.
(3) Consiliul diplomatic este format din miniştrii afacerilor externe ai României dupã anul 1989. Secretarii de stat şi subsecretarii de stat aflaţi în funcţie în cadrul Ministerului Afacerilor Externe pot participa la lucrãrile Consiliului diplomatic. Consiliul diplomatic defineşte cadrul general de acţiune al Institutului Diplomatic Român, în concordanţã cu obiectivele stabilite prin prezenta hotãrâre.
(4) Colegiul director asigurã conducerea operativã a Institutului Diplomatic Român şi este numit de preşedinte, cu consultarea Consiliului diplomatic. Colegiul director este format dintr-un director general, 2 directori, având atribuţii în domeniul formãrii profesionale, respectiv al furnizãrii de expertizã pentru Ministerul Afacerilor Externe, şi alţi 2 membri având atribuţii de conducere în cadrul Institutului Diplomatic Român. Colegiul director adoptã Carta Institutului Diplomatic Român şi asigurã ducerea la îndeplinire a prevederilor acesteia.
(5) În lipsa preşedintelui, Institutul Diplomatic Român este reprezentat în raporturile cu terţii de directorul general al Colegiului director. Directorul general al Colegiului director are calitatea de ordonator terţiar de credite.
ART. 5
(1) Structura organizatoricã a Institutului Diplomatic Român şi componenţa Colegiului director se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe.
(2) Salarizarea personalului Institutului Diplomatic Român se face în condiţiile legii.
ART. 6
Institutul Diplomatic Român organizeazã urmãtoarele cicluri de pregãtire profesionalã:
a) cursuri de lungã duratã, destinate persoanelor admise la concursul de intrare în Ministerul Afacerilor Externe;
b) cursuri de scurtã duratã, destinate categoriilor de personal din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, potrivit solicitãrilor venite din partea acestui minister;
c) cursuri de specialitate, destinate membrilor Corpului diplomatic şi consular al României care urmeazã a fi trimişi în misiune permanentã în strãinãtate şi persoanelor care urmeazã a fi trimise de statul român în calitate de funcţionari la organizaţii interguvernamentale şi internaţionale;
d) cursuri la distanţã, destinate membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, aflaţi în misiune permanentã în strãinãtate, precum şi persoanelor trimise de statul român în calitate de funcţionari la organizaţii interguvernamentale şi internaţionale.
ART. 7
Toate categoriile de personal din cadrul Ministerului Afacerilor Externe beneficiazã de cel puţin un ciclu de pregãtire profesionalã de tipul celor menţionate în prezenta hotãrâre, o datã la 3 ani.
ART. 8
(1) Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Institutului Diplomatic Român se face din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat.
(2) Veniturile proprii ale Institutului Diplomatic Român se pot constitui şi din sponsorizãri, donaţii ale persoanelor fizice şi juridice din ţarã şi din strãinãtate, precum şi din publicaţii, programe de asistenţã externã, contracte de cercetare sau alte surse, potrivit legislaţiei în vigoare.
(3) Institutul Diplomatic Român poate dobândi bunuri mobile sau imobile, cu respectarea condiţiilor legale.
ART. 9
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, patrimoniul Academiei Diplomatice şi al Institutului Român de Studii Internaţionale "Nicolae Titulescu" va fi preluat de Institutul Diplomatic Român pe bazã de protocol de predare-preluare, potrivit legislaţiei în vigoare.
ART. 10
(1) Numãrul maxim de posturi al Institutului Diplomatic Român este de 60. Posturile se ocupã pe bazã de concurs. Comisia de concurs se stabileşte prin ordin al ministrului afacerilor externe.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, personalul Academiei Diplomatice şi al Institutului Român de Studii Internaţionale "Nicolae Titulescu" se disponibilizeazã. Personalul disponibilizat poate fi reangajat, în condiţiile legii, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 11
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 12
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã:
a) <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.073/2001 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Român de Studii Internaţionale "Nicolae Titulescu", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 701 din 5 noiembrie 2001, cu modificãrile ulterioare;
b) <>Hotãrârea Guvernului nr. 99/2002 privind organizarea şi funcţionarea Academiei Diplomatice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 118 din 13 februarie 2002;
c) <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.384/2004 privind editarea Colecţiei naţionale de documente diplomatice româneşti, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 831 din 9 septembrie 2004;
d) pct. II.2 din anexa nr. 2 "Instituţii de învãţãmânt superior particular acreditate" la <>Hotãrârea Guvernului nr. 410/2002 privind structurile şi specializãrile universitare acreditate sau autorizate sã funcţioneze provizoriu din instituţiile de învãţãmânt superior, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 313 din 13 mai 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
e) orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
--------------
p. Ministrul afacerilor externe,
Anton Niculescu,
secretar de stat

Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Mircea Miclea

Ministrul muncii, solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 28 iulie 2005.
Nr. 880.

----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016