Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 88 din 29 ianuarie 2004  pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspectie sanitara si control al zonelor naturale utilizate pentru imbaiere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 88 din 29 ianuarie 2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspectie sanitara si control al zonelor naturale utilizate pentru imbaiere

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 133 din 13 februarie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aprobã Normele de supraveghere, inspecţie sanitarã şi control al zonelor naturale utilizate pentru îmbãiere, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Autoritãţile responsabile de activitãţile de supraveghere, inspecţie şi control al calitãţii apei din zonele naturale utilizate pentru îmbãiere trebuie sã asigure resursele materiale şi umane necesare pentru managementul zonelor naturale folosite pentru îmbãiere.
ART. 3
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte:
a) funcţionarea unei zone naturale amenajate pentru îmbãiere fãrã autorizaţie sanitarã;
b) nerespectarea cerinţelor pentru amenajarea şi exploatarea unei zone naturale de îmbãiere amenajate, prevãzute la art. 8 alin. (1)-(4) din norme;
c) nerespectarea cerinţelor pentru amenajarea şi exploatarea unei plaje dintr-o zonã naturalã amenajatã pentru îmbãiere, prevãzute la art. 9 alin. (1) şi (2) din norme;
d) nerespectarea obligaţiei de a monitoriza calitatea apei din zonele naturale amenajate pentru îmbãiere, prevãzute la art. 14 alin. (1) din norme;
e) neasigurarea avertizãrii populaţiei locale şi turiştilor asupra calitãţii apei şi a riscului pentru sãnãtate.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amendã de la 25.000.000 lei la 60.000.000 lei, cele prevãzute la lit. a);
b) cu amendã de la 30.000.000 lei la 75.000.000 lei, cele prevãzute la lit. b) şi c);
c) cu amendã de la 35.000.000 lei la 90.000.000 lei, cele prevãzute la lit. d);
d) cu amendã de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei, cele prevãzute la lit. e).
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre persoane autorizate de cãtre Ministerul Sãnãtãţii.
(4) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) le sunt aplicate prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
(5) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (2), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
ART. 4
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã art. 66 şi 67 din Normele de igienã şi recomandãrile privind mediul de viaţã al populaţiei, aprobate prin <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 536/1997 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 3 iulie 1997.
ART. 5
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brînzan

p. Ministrul agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului,
Petre Daea,
secretar de stat

Ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului,
Miron Tudor Mitrea

Ministrul administraţiei şi internelor,
Ioan Rus

Ministrul delegat pentru administraţia publicã,
Gabriel Oprea

Bucureşti, 29 ianuarie 2004.
Nr. 88.

ANEXĂ

NORME
de supraveghere, inspecţie sanitarã şi control al
zonelor naturale utilizate pentru îmbãiere

CAP. I
Domeniul de aplicare

ART. 1
Prezentele norme se aplicã la supravegherea sanitarã a zonelor naturale folosite pentru îmbãiere în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 459/2002 privind aprobarea Normelor de calitate pentru apa din zonele naturale amenajate pentru îmbãiere.
ART. 2
Zonele naturale de îmbãiere se clasificã în:
a) zone naturale de îmbãiere amenajate;
b) zone naturale de îmbãiere neamenajate, utilizate conform tradiţiei şi în funcţie de condiţiile meteoclimatice existente local, de cãtre un numãr mai mare de 150 de persoane pe zi, din zona respectivã sau turişti, în timpul sezonului de îmbãiere.

CAP. II
Definiţii

ART. 3
În sensul prezentelor norme, termenii şi expresiile utilizate se definesc dupã cum urmeazã:
1. zonã naturalã amenajatã pentru îmbãiere reprezintã întinderea de apã dulce sau de apã de mare în care se practicã îmbãierea sau înotul, precum şi porţiunea de teren învecinatã acesteia, pe care existã dotãri în scopul practicãrii acestor activitãţi;
2. plaja reprezintã porţiunea de teren sau fâşia de coastã adiacentã mãrii, râurilor, lacurilor sau oricãror alte ape, acoperite de nisip sau pietriş etc., utilizatã pentru bãi de soare şi de apã;
3. operatorul plajei este persoana fizicã sau juridicã care solicitã şi obţine autorizaţia sanitarã şi rãspunde de buna funcţionare a zonei naturale amenajate pentru îmbãiere;
4. alte activitãţi recreaţionale sunt acele activitãţi în care sunt folosite mijloace pentru deplasarea pe apã ce include un risc semnificativ de înghiţire a apei, cum ar fi: ambarcaţiuni cu sau fãrã motor, schi nautic, surf etc.;
5. condiţii de urgenţã sunt condiţii excepţionale cu impact asupra calitãţii apei şi care nu reprezintã rezultatul unor fenomene meteorologice obişnuite, cum ar fi precipitaţiile sau schimbãrile în debitul apei ce apar la intervale de mai puţin de 5 ani;
6. managementul zonelor de îmbãiere constã în urmãtoarele mãsuri care trebuie luate:
a) elaborarea şi actualizarea documentaţiei privind zona de îmbãiere;
b) stabilirea programului de monitorizare;
c) monitorizarea calitãţii apei de îmbãiere;
d) evaluarea calitãţii apei de îmbãiere;
e) clasificarea apei de îmbãiere;
f) evaluarea riscurilor legate de sursele de poluare;
g) stabilirea planurilor de urgenţã şi a sistemelor de supraveghere;
h) furnizarea cãtre populaţie a informaţiei privind calitatea apei de îmbãiere;
i) realizarea acţiunilor de prevenire a expunerii populaţiei la poluare;
j) realizarea de acţiuni care sã reducã riscul de poluare şi contaminare;
7. direcţia de sãnãtate publicã teritorialã este direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti.

CAP. III
Autorizarea sanitarã

ART. 4
Amenajarea şi utilizarea în scop de îmbãiere a unei zone naturale se pot face numai în condiţiile autorizãrii sanitare, prin parcurgerea procedurii de evaluare.
ART. 5
Autorizarea sanitarã se face în conformitate cu prevederile legale privind autorizarea funcţionãrii comercianţilor sau a instituţiilor de interes public. Fiind destinate unei activitãţi cu caracter sezonier - estival - zonele naturale amenajate pentru îmbãiere se autorizeazã în primul an de funcţionare, iar în anii urmãtori se vor evalua condiţiile de autorizare la începutul fiecãrui sezon.
ART. 6
Autorizarea zonelor de îmbãiere se poate face numai acolo unde:
a) apa îndeplineşte condiţiile de calitate pentru îmbãiere şi prezintã un risc de poluare redus;
b) nu existã deversãri de ape uzate menajere, industriale sau provenind din agriculturã;
c) relieful nu prezintã risc de accidente sau de înec.
ART. 7
Zona de îmbãiere trebuie strict şi vizibil delimitatã de zonele în care se desfãşoarã alte activitãţi recreaţionale cu posibil risc pentru sãnãtate.
ART. 8
(1) O zonã naturalã de îmbãiere poate fi amenajatã şi exploatatã pe malul unui râu, lac sau al mãrii, cu respectarea urmãtoarelor cerinţe:
a) în amonte de zona amenajatã pentru îmbãiere sã nu existe deversãri de ape uzate orãşeneşti sau industriale la o distanţã care ar putea influenţa direct calitatea apei din zona de îmbãiere;
b) zona de îmbãiere va fi consideratã zonã protejatã în vederea evitãrii unor posibile riscuri de poluare;
c) în zona de îmbãiere se vor lua toate mãsurile pentru oprirea tuturor materialelor care plutesc, pentru a nu veni în contact cu utilizatorii;
d) pentru adâncimi de pânã la 1,50 m, panta trebuie sã fie uniformã şi înclinarea ei sã respecte raportul de 1:10, maximum 1:15; pentru adâncimi mai mari, înclinarea pantei nu trebuie sã depãşeascã raportul de 1:3;
e) litologia patului zonei - fundul râului, lacului, mãrii pentru adâncimea de pânã la 1,50 m, trebuie sã fie constituitã din nisip şi pietriş mãrunt, fãrã pietre sau alte materiale care pot produce rãnirea înotãtorilor, precum şi fãrã vegetaţie acvaticã care poate genera pericol de înec;
f) în zonele de îmbãiere cu adâncimea apei mai micã de 1,50 m trebuie sã se asigure un minimum de 1,5 m² luciu de apã pentru fiecare persoanã; în zonele de îmbãiere cu adâncimea apei mai mare de 1,50 m trebuie sã se asigure minimum 6,25 m² luciu de apã pentru fiecare persoanã potenţial utilizatoare;
g) marcarea zonelor pentru îmbãiere cu geamanduri de diferite modele, cu respectarea prevederilor alin. (2);
h) avertizoarele de adâncime, vizibile foarte clar, trebuie poziţionate în punctele de maximã adâncime ale fiecãrei zone şi bine delimitate faţã de trambuline, platforme şi alte facilitãţi similare;
i) zonele de scufundare trebuie sã îndeplineascã cerinţele prevãzute la alin. (3);
j) calitatea apei trebuie sã corespundã prevederilor de calitate cuprinse în normele aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 459/2002 ;
k) sã fie instalate avertizoare privind calitatea apei de îmbãiere, conform prevederilor legale în vigoare.
(2) Marcarea zonelor pentru îmbãiere se face cu geamanduri de diferite modele pentru:
a) delimitarea perimetrului de micã adâncime a apei de cel de mare adâncime, respectiv mai mare de 1,50 m;
b) delimitarea zonei de îmbãiere cu adâncime mai micã de 0,70 m, pentru copii şi persoane care nu înoatã din diferite motive;
c) delimitarea zonelor de înot şi de scufundare;
d) semnalarea modificãrilor bruşte ale pantei de adâncime şi a zonei de perturbãri subacvatice - curenţi, vârtejuri.
(3) Zonele de scufundare trebuie sã aibã urmãtoarele facilitãţi:
a) platforme plutitoare sau platforme fixe construite în mod obligatoriu la o distanţã mai mare de 0,90 m deasupra nivelului apei, vizibile şi din apã; platformele trebuie sã aibã elemente foarte puţine sub apã, pentru a nu se produce accidentarea înotãtorilor;
b) adâncimea minimã de scufundare împrejurul unei platforme de sãrituri fãrã trambulinã trebuie sã fie de cel puţin 2,40 m pânã la distanţa de cel puţin 3,6 m de la platformã;
c) pentru trambulinã sau alte dotãri aflate la 0,90 m deasupra apei, adâncimea la capãtul şi în jurul acestora trebuie sã fie de 3 m pe o distanţã de 3,6 m.
(4) Operatorul plajei trebuie sã aibã registrul de evidenţã a calitãţii apei de îmbãiere, a inspecţiilor sanitare şi pentru înregistrarea oricãrei probleme apãrute în exploatare, cum ar fi: restricţionarea sau oprirea utilizãrii zonei de scufundare, derogãri de la unii parametri de calitate şi altele asemenea.
(5) Operatorul plajei este responsabil de îndeplinirea cerinţelor prevãzute în prezentul articol.
(6) Direcţiile de sãnãtate publicã teritoriale, în funcţie de condiţiile locale, pot decide exceptarea de la anumite cerinţe prevãzute în art. 8, dar numai dacã acestea nu pun în pericol sãnãtatea publicã.
ART. 9
(1) O plajã dintr-o zonã naturalã amenajatã pentru îmbãiere, pe malul unui râu, lac sau al mãrii, poate fi amenajatã şi exploatatã cu urmãtoarele cerinţe:
a) sã asigure cel puţin 3,25 m 2 de zonã de uscat de persoanã;
b) sã fie întreţinutã în stare de permanentã curãţenie, dotatã cu recipiente adecvate pentru colectarea deşeurilor, respectiv un recipient la 150 m 2 zonã de plajã;
c) sã nu existe reziduuri solide - obiecte din lemn, produse plastice, sticle, cauciuc sau alte materiale cu risc;
d) sã nu existe spumã, detergenţi;
e) sã nu existe pete de produse petroliere;
f) acumularea algelor sau a altui tip de vegetaţie pe plajã este permisã numai în zone special desemnate în acest scop, pentru un timp limitat, pânã la îndepãrtarea lor şi numai dacã nu constituie o sursã de disconfort prin miros şi aspect neplãcut;
g) numãrul recomandat de dotãri sanitare trebuie sã fie conform tabelului urmãtor:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
WC Pisoare Lavoare*) Duşuri
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1/50(b); 1/50(f) 1/75(b) 1/50(b); 1/50(f) 1/50(b); 1/50(f)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) În grupul sanitar, la numãrul minim de WC-uri se vor asigura un
lavoar pentru femei şi unul pentru bãrbaţi.



(2) Nisipul de plajã trebuie sã corespundã urmãtoarelor cerinţe:
a) nisipul uscat, la începutul zilei, nu trebuie sã conţinã germeni patogeni, candide patogene sau paraziţi intestinali;
b) nisipul umed, în cursul folosirii plajei, nu trebuie sã conţinã germeni patogeni, candide patogene sau paraziţi intestinali.
(3) Operatorul plajei este responsabil de îndeplinirea cerinţelor prevãzute în prezentul articol.
(4) Direcţiile de sãnãtate publicã teritoriale, în funcţie de condiţiile locale, pot decide exceptarea de la anumite cerinţe prevãzute în prezentul articol, dar numai dacã acestea nu pun în pericol sãnãtatea publicã.
ART. 10
Dosarul de autorizare a zonelor naturale amenajate în scop de îmbãiere trebuie sã cuprindã:
a) avizul şi autorizaţia de gospodãrire a apelor de la Administraţia Naţionalã "Apele Române", acordul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunãrii" şi, dupã caz, ale autoritãţilor responsabile de zone de interes special - arii naturale protejate, port, graniţã, zonã militarã şi altele asemenea;
b) tipul de plajã: nisip, iarbã etc.; suprafaţã utilizabilã, lungimea porţiunii de teren învecinate cu apa;
c) adâncimea apei, curenţi etc.;
d) harta zonei în care urmeazã a fi amplasatã zona naturalã de îmbãiere, cu localizarea surselor cunoscute de poluare, precum şi un plan de situaţie detaliat, cu delimitarea zonei de îmbãiere amenajate şi cu indicarea locurilor de posibil accident prin înec sau lovire, precum şi poziţia avertizoarelor privind calitatea apei;
e) buletinele de analizã a calitãţii apei de îmbãiere pe o perioadã consideratã de cãtre direcţia de sãnãtate publicã teritorialã a fi suficientã pentru interpretarea rezultatelor de calitate a apei;
f) prezentarea facilitãţilor de pe plajã conform prezentelor norme;
g) localizarea celui mai apropiat punct medical, de prim ajutor sau de salvare;
h) planul de intervenţie în condiţii de urgenţã, condiţii meteohidrologice excepţionale sau poluare accidentalã trebuie sã conţinã: datele de identificare a instituţiilor şi persoanelor care trebuie contactate în caz de accident de poluare; responsabilitãţile acestora; procedurile de protecţie sau de evacuare a populaţiei, dacã este necesar; procedurile de avertizare şi de informare a publicului;
i) estimarea capacitãţii în numãr de persoane;
j) estimarea perioadei de folosire a zonei.
ART. 11
În cazul în care se solicitã pentru prima datã autorizarea sanitarã a unei zone, stabilirea calitãţii apei de îmbãiere se face în funcţie de:
a) evoluţia tuturor parametrilor de calitate consideraţi a fi necesari de cãtre autoritatea localã de sãnãtate publicã, de-a lungul unei perioade de cel puţin un an;
b) sursele posibile de poluare;
c) alte date cunoscute despre calitatea apei de suprafaţã ce urmeazã a fi folositã pentru îmbãiere.
ART. 12
În cazul evaluãrii anuale pentru o zonã autorizatã anterior, operatorul prezintã:
a) toate actele şi informaţiile din dosarul precedent, reactualizate dacã este cazul;
b) rezultatele monitorizãrii calitãţii apei de îmbãiere, pe o perioadã de cel puţin 15 zile înainte de data de depunere a dosarului pentru autorizare sanitarã, pentru toţi parametrii de calitate prevãzuţi în normele aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 459/2002 sau consideraţi a fi necesari de cãtre autoritatea teritorialã de sãnãtate publicã, în funcţie de sursele posibile de poluare şi de calitatea cunoscutã a apei de suprafaţã ce urmeazã a fi folositã pentru îmbãiere.
ART. 13
La autorizarea sanitarã a zonelor naturale amenajate pentru îmbãiere pe litoralul Mãrii Negre se procedeazã astfel:
a) fiecare amenajare de plaje se autorizeazã separat şi constituie cel puţin un punct de prelevare şi monitorizare a calitãţii apei de îmbãiere în programul de monitorizare efectuat de cãtre operatorul plajei, prin decizie a direcţiei de sãnãtate publicã teritoriale, în funcţie de condiţiile locale;
b) harta apei şi a plajei, condiţiile generale geografice, climã, surse de poluare şi vecinãtãţi se integreazã de cãtre direcţia de sãnãtate publicã teritorialã în ansamblul zonei delimitate administrativ.

CAP. IV
Monitorizarea calitãţii apei din zonele naturale amenajate pentru îmbãiere

ART. 14
(1) Operatorul plajei are obligaţia de a asigura monitorizarea calitãţii apei de îmbãiere la un laborator care respectã prevederile art. 15.
(2) Direcţia de sãnãtate publicã teritorialã stabileşte programul de monitorizare pe care trebuie sã îl realizeze operatorul plajei şi evalueazã rezultatele conform prevederilor <>art. 6 din normele aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 459/2002 , în urmãtoarele condiţii:
a) programul de monitorizare a calitãţii apei începe cu douã sãptãmâni înaintea debutului sezonului de îmbãiere;
b) frecvenţa de monitorizare nu poate fi mai micã decât cea prevãzutã în normele aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 459/2002 ;
c) zona de îmbãiere va avea un numãr de puncte de prelevare a probelor de apã care sã fie adecvat întinderii ţãrmului, amplasãrii surselor de poluare şi concentraţiei utilizatorilor care ar putea afecta calitatea apei de îmbãiere;
d) punctele de prelevare se fixeazã acolo unde aglomerarea de persoane care se îmbãiazã este cea mai mare şi acolo unde se gãsesc în mod obişnuit cei mai mulţi copii;
e) procedurile de prelevare, transport şi analizã a probelor de apã de îmbãiere sunt conforme cu legislaţia în vigoare;
f) rezultatele analizelor trebuie înregistrate într-un dosar care este pus la dispoziţie autoritãţilor responsabile cu supravegherea şi inspecţia zonei, dar şi la dispoziţia publicului;
g) laboratorul care analizeazã probele de apã de îmbãiere, în cazul în care are rezultate ce nu corespund normelor, informeazã imediat, telefonic sau prin fax, direcţia de sãnãtate publicã teritorialã şi operatorul plajei; imediat se recolteazã şi se trimit la laborator probe adiţionale;
h) apariţia în zona de îmbãiere a oricãrui pericol imediat pentru sãnãtatea populaţiei trebuie sã conducã de îndatã la interzicerea de cãtre operatorul plajei a îmbãierii sau a utilizãrii zonei respective, chiar înainte de informarea direcţiei de sãnãtate publicã teritoriale, şi aducerea la cunoştinţã populaţiei a acestui fapt.
(3) Direcţia de sãnãtate publicã teritorialã va opri imediat îmbãierea dacã parametrii de calitate care nu sunt corespunzãtori normelor reprezintã un risc imediat pentru sãnãtatea publicã, pânã când parametrul sau parametrii de calitate în cauzã revin la valorile normale.
(4) În condiţii speciale meteohidrologice sau în orice alte condiţii în care se considerã, de cãtre direcţia de sãnãtate publicã teritorialã, cã este necesar, frecvenţa de monitorizare trebuie sã fie crescutã.
(5) În afara sezonului de îmbãiere frecvenţa de monitorizare se va stabili de cãtre direcţia de sãnãtate publicã teritorialã în funcţie de condiţiile locale evidenţiate.
(6) În situaţia în care calitatea apei se încadreazã în valorile stabilite pentru parametrii prevãzuţi în normele aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 459/2002 , direcţia de sãnãtate publicã teritorialã poate decide sã se renunţe la monitorizarea anumitor parametri care se considerã cã nu se pot modifica semnificativ în timp sau cã nu pot apãrea ca urmare a unei poluãri specifice.
(7) Operatorul plajei are obligaţia de a pune la dispoziţie publicului, la solicitare, rezultatele monitorizãrii calitãţii apei de îmbãiere.
(8) Semnalizarea pentru public se realizeazã de cãtre agenţii economici sau de autoritãţi publice care au în administrare plaje, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.021/2002 pentru aprobarea Normelor privind organizarea posturilor de salvare şi a posturilor de prim ajutor pe plaje şi în ştranduri.
ART. 15
Pentru a analiza calitatea apei de îmbãiere în conformitate cu normele aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 459/2002 , laboratoarele trebuie sã fie acreditate pentru parametrii analizaţi sau sã aparţinã reţelei Ministerului Sãnãtãţii.

CAP. V
Monitorizarea calitãţii apei folosite pentru îmbãiere din zone naturale neamenajate

ART. 16
(1) Direcţia de sãnãtate publicã teritorialã are urmãtoarele responsabilitãţi:
a) sã identifice pe teritoriul sãu toate zonele naturale de îmbãiere neamenajate, dar utilizate conform prevederilor art. 2 lit. b);
b) sã monitorizeze calitatea apei din zonele naturale de îmbãiere neamenajate, dar utilizate conform prevederilor art. 2 lit. b), în funcţie de disponibilitatea de resurse financiare şi umane, cel puţin pentru parametrii microbiologici şi pentru alţi parametri fizico-chimici consideraţi relevanţi, în funcţie de condiţiile locale, conform metodelor prevãzute de normele aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 459/2002 ;
c) sã informeze populaţia şi, în mãsura posibilitãţilor, sã afişeze rezultatele monitorizãrii în locuri vizibile şi într-un limbaj accesibil, conform art. 14 alin. (8).
(2) În situaţia în care direcţia de sãnãtate publicã teritorialã nu are posibilitãţi pentru monitorizarea calitãţii apei din zonele naturale neamenajate, dar utilizate conform prevederilor art. 2 lit. b), acest fapt trebuie anunţat administraţiei publice locale.

CAP. VI
Alte responsabilitãţi privind monitorizarea şi informarea populaţiei

ART. 17
Autoritatea administraţiei publice locale în al cãrei teritoriu existã zonele naturale prevãzute la art. 2 lit. b) va asigura, prin avertizoare-panou informarea populaţiei locale şi a turiştilor despre absenţa controlului sanitar al zonei respective: "Zonã necontrolatã sanitar şi nerecomandatã îmbãierii".
ART. 18
Agenţiile de turism pot preciza în broşurile, pliantele sau în alte materiale de prezentare a zonei respective dacã zonele naturale de îmbãiere prevãzute la art. 2 lit. b) sunt sau nu sunt controlate sanitar, informaţie care poate fi obţinutã de la direcţia de sãnãtate publicã teritorialã.
ART. 19
(1) Administraţia Naţionalã "Apele Române" va include în programele de monitorizare a calitãţii apelor de suprafaţã şi puncte de prelevare pe evacuãrile de ape uzate ale folosinţelor de apã, dacã acestea pot influenţa direct calitatea apei din zona naturalã amenajatã pentru îmbãiere, şi vor comunica aceste date direcţiilor de sãnãtate publicã teritoriale.
(2) Administraţia Naţionalã "Apele Române" va furniza date privind clasa de calitate a apei de îmbãiere:
a) operatorilor plajelor, în scopul obţinerii autorizaţiei sanitare şi ori de câte ori aceştia le solicitã;
b) direcţiei de sãnãtate publicã teritoriale, ori de câte ori aceasta le solicitã.
(3) Orice poluare care poate afecta zona de îmbãiere va determina monitorizarea de cãtre agenţia judeţeanã pentru protecţia mediului, Administraţia Naţionalã "Apele Române" şi direcţiile de sãnãtate publicã teritoriale a poluanţilor cunoscuţi sau presupuşi a fi deversaţi, cu o frecvenţã stabilitã de comun acord, în funcţie de situaţie.
(4) În cazul apelor de suprafaţã care sunt afectate de fenomenul eutrofizãrii, care reprezintã procesul dezvoltãrii necontrolate a masei algale din cauza creşterii concentraţiilor de nutrienţi în apã, Administraţia Naţionalã "Apele Române" şi direcţiile de sãnãtate publicã teritoriale trebuie sã monitorizeze fenomenul atât pentru efectele indirecte produse de alge, cât şi pentru posibila toxicitate algalã.
(5) Inspectoratele de protecţia mediului judeţene şi Administraţia Naţionalã "Apele Române" trebuie sã supravegheze sursele de poluare care pot influenţa calitatea apei din zonele naturale folosite pentru îmbãiere, pe întreaga perioadã a sezonului de îmbãiere, şi sã informeze direcţiile de sãnãtate publicã teritoriale în scopul protejãrii sãnãtãţii populaţiei şi mediului.
(6) Inspectoratele de protecţia mediului judeţene trebuie sã impunã mãsuri de reducere pânã la eliminare a gradului de poluare a apei în zonele naturale folosite pentru îmbãiere şi sã facã cunoscute aceste mãsuri direcţiei de sãnãtate publicã teritoriale şi publicului.
(7) Orice modificare a calitãţii apei de îmbãiere trebuie anunţatã direcţiei de sãnãtate publicã teritoriale.
ART. 20
(1) Direcţia de sãnãtate publicã teritorialã interpreteazã rezultatele probelor de apã de îmbãiere în conformitate cu prevederile <>art. 6 din normele aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 459/2002 .
(2) Direcţia de sãnãtate publicã teritorialã dispune:
a) dacã riscul identificat nu este semnificativ, continuarea exploatãrii zonei, dar cu o mai strictã monitorizare pentru o anumitã perioadã de timp, dupã care, dacã nu se reintrã în valorile normale, se opreşte utilizarea zonei;
b) dacã riscul este semnificativ, interzicerea folosirii zonei în scop de îmbãiere pentru o anumitã perioadã de timp.
(3) Decizia direcţiei de sãnãtate publicã teritoriale prin care se prevede interzicerea sau restricţionarea îmbãierii trebuie fãcutã cunoscutã publicului în locuri cât mai vizibile.
(4) Autoritãţile locale ale administraţiei publice şi forţele de ordine publicã trebuie sã intervinã pentru respectarea deciziei de interzicere sau de restricţionare a îmbãierii.
(5) Direcţia de sãnãtate publicã teritorialã va informa populaţia despre modificarea calitãţii apei de îmbãiere şi asupra mãsurilor, dacã este cazul, ce se impun pentru prevenirea riscului de îmbolnãvire.

CAP. VII
Derogãri

ART. 21
(1) Ministerul Sãnãtãţii poate aproba derogãri operatorilor plajelor de la valorile unor parametri pentru anumite zone de îmbãiere autorizate, în urmãtoarele condiţii:
a) pentru anumiţi parametri, în caz de condiţii meteorologice sau hidrologice excepţionale: transparenţã, suspensii şi pH;
b) atunci când apele de îmbãiere suferã o îmbogãţire naturalã în anumite substanţe care determinã o depãşire a limitelor stabilite de normele aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 459/2002 , în condiţiile definiţiei termenului de îmbogãţire naturalã, dar întotdeauna ţinându-se cont de imperativele sãnãtãţii publice;
c) în cazuri justificate, pe baza unor documentaţii şi pentru perioade limitate de timp;
d) o derogare poate sã fie prelungitã în mod justificat pe bazã de documentaţie;
e) în toate situaţiile prevãzute la lit. a)-c) populaţia sã fie informatã corespunzãtor.
(2) Derogãrile se aprobã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii, pe baza documentaţiei întocmite de cãtre operatorul plajei, cu consultanţã din partea direcţiei de sãnãtate publicã teritoriale, şi a unui referat tehnic de evaluare din partea unui institut de sãnãtate publicã.
(3) Derogãrile aprobate şi documentaţia pe baza cãreia a fost acordatã derogarea se transmit Institutului de Sãnãtate Publicã Bucureşti pentru includerea în Raportul naţional privind calitatea apei din zonele naturale amenajate pentru îmbãiere.
ART. 22
Direcţia de sãnãtate publicã teritorialã, în cazul zonelor naturale în care apa de îmbãiere conţine anumite substanţe ca urmare a contaminãrii naturale din sol, trebuie sã evalueze riscul pentru sãnãtate pentru fiecare situaţie.

CAP. VIII
Inspecţia sanitarã a zonelor naturale amenajate pentru îmbãiere

ART. 23
Inspecţia sanitarã a unei zone naturale amenajate pentru îmbãiere se face de cãtre direcţia de sãnãtate publicã teritorialã, asigurându-se identificarea şi evaluarea riscurilor microbiologice şi chimice ce pot afecta folosirea în siguranţã a unei ape de îmbãiere sau a unei plaje.
ART. 24
(1) Evaluarea sanitarã a zonelor naturale amenajate pentru îmbãiere trebuie fãcutã de cãtre direcţia de sãnãtate publicã teritorialã:
a) în mod obligatoriu, atunci când se solicitã autorizarea sanitarã; evaluarea constã într-o expertizã sanitarã, programatã în comun cu operatorul plajei şi desfãşuratã conform Fişei 1 de evaluare şi inspecţie sanitarã cuprinse în anexa nr. 1, în scopul identificãrii surselor de poluare, stabilirii unui program de monitorizare a calitãţii apei de îmbãiere şi stabilirii mãsurilor ce trebuie luate pentru a fi protejatã sãnãtatea populaţiei de pericolele existente;
b) în mod obligatoriu anual, înainte de deschiderea sezonului de îmbãiere, în cazul zonelor de îmbãiere deja autorizate sanitar şi care solicitã reînnoirea autorizãrii din punct de vedere sanitar, programatã în comun cu operatorul plajei, conform Fişei 1 de evaluare şi inspecţie sanitarã cuprinse în anexa nr. 1, în scopul revizuirii programului de monitorizare a calitãţii apei de îmbãiere şi a mãsurilor de remediere aplicate pentru a fi protejatã sãnãtatea populaţiei de pericolele existente şi corectãrii eventualelor deficienţe observate;
c) periodic, în timpul sezonului de îmbãiere, conform Fişei 2 de inspecţie sanitarã cuprinse în anexa nr. 1, în scopul depistãrii aspectelor recente şi a impactului acestora asupra calitãţii apei de îmbãiere şi pentru prelevare de probe de control al calitãţii apei;
d) adiţional, în vârf de sezon, în diferite zile şi la diferite ore ale zilei, neanunţat şi conform Fişei 3 de inspecţie sanitarã cuprinse în anexa nr. 1;
e) ori de câte ori se înregistreazã un risc pentru sãnãtate;
f) prealabil oricãrei noi modificãri sau noi activitãţi importante ce urmeazã a avea loc în zona naturalã amenajatã pentru îmbãiere, la solicitarea operatorului plajei; rezultatele inspecţiei sanitare trebuie sã fundamenteze decizia privind dezvoltarea zonei respective.
(2) Inspecţia sanitarã a zonelor naturale de îmbãiere folosite în mod tradiţional trebuie fãcutã de cãtre direcţia de sãnãtate publicã teritorialã sau de alte persoane împuternicite de Ministerul Sãnãtãţii:
a) în mod obligatoriu anual, pentru identificarea zonei şi stabilirea mãsurilor de protecţie şi avertizare a populaţiei;
b) ori de câte ori se înregistreazã un risc pentru sãnãtatea publicã.
ART. 25
(1) Activitãţile de inspecţie sanitarã trebuie sã urmãreascã trei aspecte principale:
a) calitatea apei de îmbãiere, vizual şi prin control de laborator;
b) plaja, vizual şi prin control de laborator;
c) facilitãţile existente.
(2) Expertiza sanitarã constã în:
a) pregãtirea inspecţiei prin culegerea tuturor informaţiilor existente privind condiţiile din zonã, întocmirea unui dosar în care sã fie incluse toate datele existente, inclusiv date privind starea de sãnãtate, dacã sunt disponibile, informarea operatorului plajei, a potenţialilor poluatori, a potenţialilor utilizatori şi autoritãţii locale de mediu;
b) inspecţia propriu-zisã a zonei în cauzã;
c) redactarea raportului preliminar care trebuie sã includã recomandãri privind monitorizarea calitãţii apei de îmbãiere de cãtre operator;
d) redactarea raportului final, în care trebuie fãcutã coroborarea cu rezultatele de laborator privind calitatea apei de îmbãiere.
(3) Activitatea de inspecţie sanitarã, în orice situaţie, se încheie cu un raport final de evaluare a riscurilor şi cu concluzii privind condiţiile de folosire a zonei.
(4) În situaţiile prevãzute la art. 24 alin. (1) lit. a), b), e) şi f) şi în cazul identificãrii unui risc pentru sãnãtate, datele inspecţiei sanitare se coroboreazã cu datele de laborator privind calitatea apei de îmbãiere.
ART. 26
(1) Modelul Fişei 1 de evaluare şi inspecţie sanitarã şi al fişelor 2 şi 3 de inspecţie sanitarã este prevãzut în anexa nr. 1.
(2) Pentru autorizarea sanitarã şi pentru inspecţia anualã, înainte de deschiderea sezonului de îmbãiere, în cazul zonelor naturale de îmbãiere deja autorizate sanitar, se utilizeazã Fişa 1 din anexa nr. 1.

CAP. IX
Raportarea

ART. 27
(1) Direcţiile de sãnãtate publicã teritoriale trimit rezultatele obţinute în urma monitorizãrii zonelor naturale amenajate pentru îmbãiere la institutul de sãnãtate publicã la care sunt arondate şi Institutului de Sãnãtate Publicã Bucureşti, conform modelului de raportare al "Fişei zonelor naturale folosite pentru îmbãiere", prevãzut în anexa nr. 2, în termen de 45 de zile de la data închiderii sezonului de îmbãiere.
(2) Pentru raportare se vor lua în considerare urmãtorii parametri:
a) 2 parametri microbiologici: coliformi totali, coliformi fecali şi streptococi fecali;
b) 3 parametri fizico-chimici: uleiuri minerale, substanţe tensioactive de suprafaţã şi fenoli.
(3) În situaţia în care se face o raportare ţinându-se cont şi de alţi parametri pe lângã cei minimum ceruţi, raportarea se face în mod separat, cu specificarea parametrilor raportaţi.
(4) Fişa apei de îmbãiere trebuie sã fie însoţitã de o prezentare a situaţiei în care se pot preciza câteva dintre cele mai frecvente motive ce au determinat neconformarea unor zone de îmbãiere şi alte observaţii, dupã cum urmeazã:
a) numãrul de zone naturale amenajate pentru îmbãiere, identificate - în ape costiere, în ape tranzitorii, în ape dulci; dacã în comparaţie cu sezonul de îmbãiere precedent au fost adãugate alte zone, numãrul de zone retrase şi motivele retragerii;
b) numãrul de zone naturale amenajate pentru îmbãiere, autorizate - în ape costiere, în ape tranzitorii, în ape dulci; dacã în comparaţie cu sezonul de îmbãiere precedent au fost adãugate alte zone, numãrul de zone retrase şi motivele retragerii;
c) analiza modificãrilor apãrute în situaţia zonelor naturale amenajate pentru îmbãiere, identificate şi/sau autorizate.
(5) Fişa apei de îmbãiere va fi însoţitã de raportarea numericã şi pe cod de boalã a cazurilor de îmbolnãvire Nr. 133/13.II.2004 7 sau de accident, înregistrate ca suspecte ori diagnosticate ca fiind determinate de calitatea apei de îmbãiere sau a condiţiilor dintr-o zonã naturalã amenajatã sau folositã tradiţional pentru îmbãiere.
(6) Direcţiile de sãnãtate publicã teritoriale vor transmite prefecturii şi primarului localitãţii de care aparţin respectivele zone de îmbãiere un raport anual privind rezultatele monitorizãrii calitãţii apei de îmbãiere, inspecţiei sanitare şi a problemelor de sãnãtate identificate în sezonul anului în curs:
a) numãrul de zone naturale amenajate pentru îmbãiere, autorizate sanitar; evaluarea acestor zone de îmbãiere în raport cu anul precedent; procentul de probe care au corespuns valorilor obligatorii şi valorilor de referinţã din normele aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 459/2002 ; numãrul zonelor interzise sau restricţionate pe perioada sezonului de îmbãiere; modul de informare a populaţiei;
b) numãrul de zone naturale de îmbãiere neautorizate sanitar, dar folosite în mod tradiţional conform art. 2 lit. b); evaluarea acestor zone de îmbãiere în raport cu anul precedent; modul de informare a populaţiei.
ART. 28
(1) Institutul de Sãnãtate Publicã Bucureşti va elabora Raportul naţional privind calitatea apei de îmbãiere din zonele naturale amenajate pentru îmbãiere şi îl va transmite Ministerului Sãnãtãţii, Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului şi Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în luna decembrie a fiecãrui an.
(2) Raportul naţional privind calitatea apei de îmbãiere din zonele naturale amenajate pentru îmbãiere va fi transmis Comisiei Europene, începând cu data aderãrii la Uniunea Europeanã.
(3) Informaţiile privind programele de monitorizare a zonelor naturale amenajate pentru îmbãiere şi rezultatele lor sunt disponibile pe site-urile autoritãţilor implicate, începând din anul 2005.
(4) Raportul naţional anual care descrie calitatea apei de îmbãiere va fi disponibil pe site-ul Institutului de Sãnãtate Publicã Bucureşti.

CAP. X
Colaborarea instituţionalã şi participarea publicului

ART. 29
(1) Ministerul Sãnãtãţii, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Ministerul Administraţiei şi Internelor vor colabora la aplicarea Normelor de calitate pentru apa din zonele naturale amenajate pentru îmbãiere, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 459/2002 , şi ale prezentelor norme de supraveghere, inspecţie sanitarã şi control al zonelor naturale utilizate pentru îmbãiere, la nivel central şi local, pentru managementul zonelor naturale amenajate pentru îmbãiere.
(2) Autoritãţile vor implica toate pãrţile interesate: organizaţii neguvernamentale, utilizatori, operatori, populaţie în procesul de informare şi de management al zonelor naturale amenajate pentru îmbãiere.
(3) Modalitãţile de colaborare sunt urmãtoarele:
a) schimbul reciproc de informaţii privind aspectele specifice zonelor naturale amenajate pentru îmbãiere;
b) organizarea de întâlniri periodice la nivel central şi local pentru evaluarea situaţiei privind zonele naturale amenajate pentru îmbãiere, în vederea identificãrii problemelor şi soluţiilor de îmbunãtãţire;
c) în situaţia condiţiilor de urgenţã, consultarea reciprocã a autoritãţilor competente: prefecturã, primãrie, agenţia judeţeanã pentru protecţia mediului, direcţiile de sãnãtate publicã teritorialã, Administraţia Naţionalã "Apele Române" şi persoanelor interesate pentru formularea unui punct de vedere comun privind acţiunile de intervenţie şi de informare a populaţiei;
d) mediatizarea de cãtre autoritãţile de la nivel central şi local a procedurilor de autorizare, monitorizare, inspecţie şi informare a populaţiei despre calitatea apei din zonele naturale amenajate pentru îmbãiere;
e) elaborarea de propuneri pentru îmbunãtãţirea procedurilor de lucru sau a modificãrii reglementãrilor privind zonele naturale amenajate pentru îmbãiere.

CAP. XI
Dispoziţii finale

ART. 30
(1) Cheltuielile pentru realizarea programului de monitorizare a calitãţii apei de îmbãiere din zonele naturale amenajate pentru îmbãiere sunt suportate de cãtre operatorii zonelor.
(2) În situaţia zonelor naturale amenajate pentru îmbãiere în mod tradiţional, conform art. 2 lit. b), monitorizarea calitãţii apei este suportatã de cãtre direcţia de sãnãtate publicã teritorialã, în limita disponibilitãţilor bugetului alocat programului de supraveghere, sau prin suport financiar de la administraţia publicã localã în al cãrui teritoriu se aflã zona respectivã.
(3) În situaţia unor accidente de poluare costurile pentru monitorizarea adiţionalã şi a programului de reabilitare vor fi suportate de cãtre poluator, în condiţiile legii.
(4) Cheltuielile pentru inspecţiile sanitare obligatorii, periodice şi adiţionale şi pentru controlul periodic al calitãţii apei de îmbãiere din zonele naturale amenajate pentru îmbãiere sunt suportate de cãtre direcţia de sãnãtate publicã teritorialã.
(5) Cheltuielile pentru efectuarea unei inspecţii sanitare ca urmare a solicitãrii justificate, de cãtre operatorul plajei sau de orice altã persoanã juridicã sau fizicã, sunt suportate de cãtre solicitant.
ART. 31
(1) Posturile de prim ajutor sau de asistenţã medicalã, organizate în zonele naturale amenajate în timpul sezonului de îmbãiere, vor înregistra şi informaţii privind zona naturalã utilizatã pentru îmbãiere de cãtre solicitantul de asistenţã medicalã.
(2) Aceste înregistrãri vor fi raportate numeric şi pe coduri de boli cãtre direcţia de sãnãtate publicã teritorialã.
(3) Orice caz de îmbolnãvire sau accident suspectat ori diagnosticat de a fi generat de calitatea apei de îmbãiere sau de condiţiile din zonele naturale, amenajate sau folosite tradiţional în acest scop, trebuie raportat imediat direcţiei de sãnãtate publicã teritoriale de cãtre medicii de familie, specialişti din policlinici şi spitale.
ART. 32
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
la norme



Fişa l de evaluare şi inspecţie sanitarã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Informaţii generale

Denumirea zonei de îmbãiere:
Localizarea:
Tipul de apã: dulce [] marinã []
Autoritatea responsabilã de supraveghere, inspecţie sanitarã şi control:
Adresa Telefon: Fax: E-mail:
Numele laboratorului de analize:
Adresa Telefon: Fax: E-mail:
laboratorului:
Distanţa (km) pânã la locul de prelevare:
Timpul necesar pentru transport (minute):
Numele şi prenumele persoanei responsabile de probe pe timpul
transportului:
Ce tip de relief sau activitate umanã zona de îmbãiere (se bifeazã în
cãsuţã situaţia corespunzãtoare):
pãdure [] câmpie [] dealuri [] mlaştini [] fluviu, râu, canal []
zonã agricolã: [] (se specificã ce anume) ............ localitate urbanã []
localitate ruralã [] zonã comercialã [] zonã rezidenţialã [] zonã
industrialã [] (se specificã ce anume)..................
hotel [] port [] aeroport [] şosea [] cale feratã []
zonã militarã [] zonã de depozitare a deşeurilor []
altele (se specificã) ....................
Detalii adiţionale, dacã este cazul (informaţii despre istoricul, motivul
evaluãrii, alte contacte etc.)
Mãrimea zonei
de îmbãiere: suprafaţa (m²): lungimea (m): adâncimea medie (m):
Existã plaje ? da [] suprafaţa (m²): lungimea (m):
nu []
Direcţia principalã a curenţilor: viteza obişnuitã (m/s):
Direcţia principalã a vântului/brizei: viteza obişnuitã a vântului sau
brizei (km/s):

Configuraţia ţãrmului:
Diguri: da [] nu [] nu []
Înãlţimea medie a valurilor:
Precipitaţii (total modele sezoniere:
anual):
Temperatura medie a apei: cea mai joasã din an cea mai ridicatã din an:
Temperatura medie a aerului: cea mai joasã din cea mai ridicatã din an:
an:

Facilitãţi acces apã potabilã:
publice: nr. de toalete: nr de duşuri: da [] nu []
da [] nu []
Coşuri de gunoi: da [] nu [] Sunt ele protejate de animale sau pãsãri
da [] nu []
Existã metode folosite pentru avertizarea publicului faţã de
pericole ? da [] nu []
dacã da încercuiţi;
Plãcuţe plãcuţe desenate, steaguri, altele, specificaţi
avertizoare
scrise,
Sunt adecvate facilitãţile de mai sus ? da [] nu []
Accesibilitatea: drum asfaltat [] potecã [] fãrã acces []
Existã o parcare corespunzãtoare ? da [] nu []

B. Riscuri microbiologice

Ape uzate menajere sau din zootehnie.
Calitatea apei de îmbãiere este afectatã sau este posibil a fi afectatã de
deversãrile din: sistemele individuale de evacuare a apelor uzate
menajere: [] sistemul public de canalizare: [] staţiile de tratare ape
uzate menajere: [] evacuãri de ape uzate la distante mari de ţãrm: []
activitãţi agricole: [] activitãţi de acvacultura: [] rezervaţii de
animalele sau pãsãri domestice sau de animale sau pãsãri sãlbatice: []
crescãtorii de pãsãri sau animale: []
Evacuãrile sunt: continue: [] discontinue: []
Existã posibilitate ca scurgeri de la toalete, duşuri sau alte sã
contamineze aria ? da [] nu []
Densitatea îmbãietorilor poate sã afecteze calitatea apei ?
da [] nu []
Ape pluviale
Calitatea apei de îmbãiere este afectatã sau este posibil sã fie afectatã
de deversãri din surse nepunctuale provenind din: sistemul pluvial al
localitãţii []
din refularea sistemului de canalizare în cel pluvial: []
terenuri agricole: [] drenaj natural: []
Vânturile din larg par sã aducã apã poluatã spre aria de îmbãiere? : []
Curenţii din apã par sã aducã apã poluatã spre aria de îmbãiere ? : []
Valurile par sã aducã apã poluatã spre aria de îmbãiere ? : []
Date microbiologice sau date adiţionale*
*orice rãspuns pozitiv cere investigaţii detaliate şi analizã de risc.
Aceastã investigaţie trebuie sã includã:
- apropierea sursei potenţiale de poluare de zona de îmbãiere;
- istoricul şi numãrul incidentelor de contaminare din ultimul an;
- cantitatea de precipitaţii care determinã evenimentele de contaminare
(şi durata medie a contaminãrii)
- pentru deversãrile din canalizare sau din staţiile de epurare, includerea
tipului de tratament folosit, capacitatea sistemului, debitul şi
variabilitatea lui, indicatorii de eficienţã şi de monitorizare.
- pentru apele uzate deversate de la complexele zootehnice: tipul de
animale sau pãsãri şi indicatori de eficienţã şi de monitorizare ai
sistemului de epurare şi tratare.

C. Riscuri chimice şi alte pericole

Calitatea apei:
Pare cã apa este afectatã de : deversãri din surse industriale [] şiroiri
din agriculturã [] utilizarea apei pentru navigaţie sau agrement []
şiroire pluvialã din urban [] plutesc deşeuri de plastic []
sunt pete de ulei [] este prezentã spumã [] sunt prezente alge []
alte tipuri de deşeuri sau reziduuri []
Se observã, în larg sau la mal, vânt ce pare cã poate aduce apã poluatã la
nivelul zonei de îmbãiere []
Se observã curenţii ce par cã pot aduce apã poluatã la nivelul apei de
îmbãiere []
Se observã valuri ce par cã pot aduce apã poluatã la nivelul apei de
îmbãiere []

Calitatea nisipului
Pare ca nisipul sã fie afectat de : deversãri din surse industriale []
şiroiri din agriculturã [] utilizarea apei pentru navigaţie sau
agrement [] şiroire pluvialã din urban [] sunt deşeuri de plastic []
sunt deşeuri de cauciuc [] sunt pete de ulei [] este prezentã spumã []
Sunt prezente alge []
Existã alte tipuri de deşeuri sau reziduuri: da []
(descrieţi)......................................... nu []
Date despre chimia apei sau alte comentarii
adiţionale..............................................................
*toate rãspunsurile pozitive necesitã investigaţii detaliate şi analizã de
risc. Aceste investigaţii trebuie sã includã:
- proximitatea surselor potenţiale faţã de zona de îmbãiere;
- pentru ambarcaţiuni: densitate şi deversãri din acestea; pentru şiroirea
pluvialã din urban, precipitaţiile;
- pentru deversãrile din zonele industriale: tipul de descãrcare,
tratamentul folosit, debite şi variabilitatea, capacitatea sistemului şi
indicatorii de eficienţã,

D. Informarea

Sistemele de raportare
Sunt cunoscute instituţiile şi organismele la care trebuie anunţatã orice
modificare a calitãţii apei de îmbãiere: da [] nu []
Este actualizat registrul de evidenţã a probelor prelevate şi analizate şi
a inspecţiilor efectuate: da [] nu []

E. Concluzii

Prelevarea de probe:
în acest spaţiu se trec localizãrile punctelor de prelevare, frecvenţa şi
timpul de prelevare, parametrii ce trebuie monitorizaţi sau parametrii
pentru a cãror analizã au fost prelevate probele.
Recomandãri: în acest spaţiu se descriu circumstanţele ce au indicat
amplasarea de panouri avertizoare sau de închidere a zonei.
*La fişã se ataşeazã o hartã a zonei conţinând sursele posibile de
poluare bine marcate, localitãţile si reţelele de infrastructurã,
precum şi un plan de situaţie detaliat cu delimitarea zonei de îmbãiere
si marcarea locurilor de posibil accident prin înec sau lovire, precum
şi poziţia avertizoarelor privind calitatea apei;
Pe ambele documente trebuie sã aparã clar coordonatele şi sistemul
topografic de referinţã.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Fişa 2 de inspecţie sanitarã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Informaţii generale
Denumirea zonei de îmbãiere:
Localizarea:
Tipul de apã: dulce [] marinã []
Autoritatea responsabilã de supraveghere, inspecţie sanitarã şi control:
Adresa Telefon: Fax: E-mail:
Numele laboratorului de analize:
Adresa Telefon: Fax: E-mail:
laboratorului:
Distanta (km) pânã la locul de prelevare:
Timpul necesar pentru transport (minute):
Numele şi prenumele persoanei responsabile de probe pe timpul
transportului:
Se observã modificãri în direcţia principalã a vântului/brizei în ziua
inspecţiei: da [] nu []
Se observã modificãri în direcţia principalã a curenţilor în ziua
inspecţiei: da [] nu []
înãlţimea valurilor în ziua inspecţiei
Temperatura apei în ziua inspecţiei:
Temperatura aerului în ziua inspecţiei:
Facilitãţile publice sunt funcţionale în ziua inspecţiei: da [] nu []
nr. de toalete: nr. de duşuri: acces apã potabilã:
da [] nu []
Coşuri de gunoi: da [] nu [] Sunt ele protejate de animale sau pãsãri
da [] nu []
Sunt folosite metodele pentru avertizarea publicului fatã de pericole ?
da [] nu [] dacã da încercuiţi:
plãcute scrise, plãcuţe desenate, steaguri, altele, specificaţi
Sunt actualizate informaţiile de avertizare: da [] nu []
Nr. de persoane care utilizeazã zona la data inspecţiei:
Sunt adecvate facilitãţile de mai sus ? da [] nu []
sunt igenizate corespunzãtor : da [] nu []
Accesibilitatea în zonã este corespunzãtoare: da [] nu []
Parcare este întreţinutã corespunzãtor : da [] nu []

B. Riscuri microbiologice

Ape uzate menajere sau din zootehnie.
Calitatea apei de îmbãiere este afectatã de deversãrile din:
sistemele individuale de evacuare a apelor uzate menajere: [] sistemul
public de canalizare: [] staţiile de tratare ape uzate menajere: []
evacuãri de ape uzate la distante mari de ţãrm: [] activitãţi agricole: []
activitãţi de acvacultura: [] rezervaţii de animalele sau pãsãri domestice
sau de animale sau pãsãri sãlbatice: [] crescãtorii de pãsãri sau
animale: []
Evacuãrile sunt: continue: [] discontinue: []
Existã scurgeri de la toalete, duşuri sau alte ce pot sã contamineze zona ?
da [] nu []
Densitatea îmbãietorilor poate sã afecteze calitatea apei ? da [] nu []

Ape pluviale
Calitatea apei de îmbãiere este afectatã de:
deversãri din surse nepunctuale provenind din: sistemul pluvial al
localitãţii învecinate [] refularea sistemului de canalizare în cel
pluvial: [] terenuri agricole: [] drenaj natural: []
Este adusã din larg, de cãtre vânt apã poluatã spre aria de îmbãiere? : []
Este adusã din larg de cãtre curenţii din apã apã poluatã spre aria de
îmbãiere ? : []
Este adusã din larg de cãtre valuri apã poluatã spre aria de îmbãiere ?: []
Date microbiologice sau date adiţionale*
*orice rãspuns pozitiv cere investigare detaliatã şi analizã de risc.
Aceastã investigaţie trebuie sã includã informarea autoritãţii responsabile
de controlul sursei potenţiale de poluare a zonei de îmbãiere, autoritãţii
administrative a sursei de poluare identificatã autoritãţii administrative
locale.

C. Riscuri chimice şi alte pericole

Calitatea apei:
Apa este afectatã (culoare, miros) de: deversãri din surse industriale []
şiroire din agriculturã []
utilizarea apei pentru navigaţie sau agrement [] şiroire pluvialã din
urban [] plutesc deşeuri de plastic []
sunt pete de ulei [] este prezentã spumã [] sunt prezente alge [] alte
tipuri de deşeuri sau reziduuri []
Se observã, în larg sau la mal, vânt ce pare cã poate aduce apã poluatã la
nivelul zonei de îmbãiere []
Se observã curenţii ce pot aduce apa poluatã la nivelul apei de îmbãiere []
Se observã valuri ce pot aduce apã poluatã la nivelul apei de îmbãiere []

Calitatea nisipului
Nisipul este afectat de: deversãri din surse industriale [] şiroire din
agriculturã [] utilizarea apei pentru navigaţie sau agrement [] şiroire
pluvialã din urban [] sunt deşeuri de plastic [] sunt deşeuri de
cauciuc []
sunt pete de ulei [] este prezentã spumã []
Sunt prezente alge []
Existã alte tipuri de deşeuri sau reziduuri: nu [] da []
(descrieţi) .............................
Date despre chimia apei sau alte comentarii
adiţionale................................................................
*toate rãspunsurile pozitive necesitã investigare detaliatã şi analizã de
risc. Aceastã investigaţie trebuie sã includã informarea autoritãţii
responsabile de controlul sursei potenţiale de poluare a zonei de îmbãiere,
autoritãţii administrative a sursei de poluare identificatã, autoritãţii
administrative locale.

D. Informarea

Sistemele de raportare
Sunt cunoscute de cãtre operator instituţiile şi organismele la care
trebuie anunţatã orice modificare a calitãţii apei de îmbãiere: da []
nu []
Este actualizat registrul de evidenţã a probelor prelevate şi analizate şi
a inspecţiilor efectuate: da [] nu []
A informat operatorul despre vreo modificare a calitãţii apei de îmbãiere:
da [] nu []
Au fost primite de cãtre operator reclamaţii de la utilizatori: da []
nu [] Specificaţi:

E. Concluzii

Prelevarea de probe: în acest spaţiu se trec localizãrile punctelor de
prelevare, frecvenţa şi timpul de prelevare, parametrii pentru a cãror
analizã au fost prelevate probele.
Recomandãri: în acest spaţiu se descriu circumstanţele ce au indicat
amplasarea de panouri avertizoare sau de închidere a zonei, sancţionarea
operatorului,
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Fişa 3 de inspecţie sanitarã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Informaţii generale

Denumirea zonei de îmbãiere:
Localizarea:
Tipul de apã: dulce [] marinã []
Autoritatea responsabilã de supraveghere, inspecţie sanitarã şi control:
Adresa Telefon: Fax: E-mail:
Se observã modificãrii ale direcţiei principale a vântului/brizei:
da [] nu []
Se observã modificãri în direcţia principalã a curenţilor: da [] nu []
înãlţimea valurilor:
Temperatura apei:
Temperatura aerului:
Facilitãţi publice funcţioneazã corespunzãtor: da [] nu []
acces apã potabilã:
sunt igenizate corespunzãtor: da [] nu [] da [] nu []
Coşuri de gunoi: da [] nu [] Sunt ele protejate de animale sau pãsãri
da [] nu []
Sunt folosite metodele pentru avertizarea publicului faţã de pericole ?
Informaţia este actualizatã ? da [] nu []:
Nr. de persoane ce utilizeazã zona la data inspecţiei:
Sunt adecvate facilitãţile de mai sus ? da [] nu []
Accesibilitatea la zona de îmbãiere este menţinutã corespunzãtor
da [] nu []
Parcarea este întreţinutã igienic ? da [] nu []

B. Riscuri microbiologice

Ape uzate menajere sau din zootehnie.
Calitatea apei de îmbãiere este afectatã de deversãrile din:
sistemele individuale de evacuare a apelor uzate menajere: [] sistemul
public de canalizare: [] staţiile de tratare ape uzate menajere: []
evacuãri de ape uzate la distanţe mari de ţãrm: [] activitãţi agricole: []
activitãţi de acvacultura: [] rezervaţii de animalele sau pãsãri domestice
sau de animale sau pãsãri sãlbatice: [] crescãtorii de pãsãri sau
animale: []
Evacuãrile sunt: continue: [] discontinue: []
Sunt scurgeri de la toalete, duşuri sau alte ce contamineazã zona ? da []
nu []
Densitatea îmbãietorilor afecteazã calitatea apei? da [] nu []

Ape pluviale
Calitatea apei de îmbãiere este afectatã de deversãri din surse nepunctuale
provenind din: sistemul pluvial al localitãţii învecinate [] refularea
sistemului de canalizare în cel pluvial sistemul: [] terenuri agricole: []
drenaj natural: []
Vânturile din larg aduc apã poluatã spre aria de îmbãiere?: []
Curenţii din apã aduc apã poluatã spre aria de îmbãiere?: []
Valurile aduc apã poluatã spre aria de îmbãiere?: []
Date microbiologice sau date adiţionale*
*orice rãspuns pozitiv trebuie investigat printr-o nouã inspecţie şi
prelevare de probe dacã este cazul.

C. Riscuri chimice şi alte pericole

Calitatea apei:
Apa este afectatã de: deversãri din surse industriale [] şiroire din a
griculturã [] utilizarea apei pentru navigaţie sau agrement [] şiroire
pluvialã din urban [] plutesc deşeuri de plastic []
sunt pete de ulei [] este prezentã spumã [] sunt prezente alge []
alte tipuri de deşeuri sau reziduuri []
Se observã, în larg sau la mal, vânt aduce apã poluatã la nivelul zonei de
îmbãiere []
Se observã curenţii ce aduc apã poluatã la nivelul apei de îmbãiere []
Se observã valuri ce aduc apã poluatã la nivelul apei de îmbãiere []

Calitatea nisipului
Nisipul este afectat de : deversãri din surse industriale [] şiroire din
agriculturã [] utilizarea apei pentru navigaţie sau agrement [] şiroire
pluvialã din urban [] sunt deşeuri de plastic [] sunt deşeuri de
cauciuc []
sunt pete de ulei [] este prezentã spumã []
Sunt prezente alge []
Existã prezente alte tipuri de deşeuri sau reziduuri: da []
(descrieţi )................................ nu []
Date despre chimia apei sau alte comentarii
adiţionale.............................................


*toate rãspunsurile pozitive necesitã investigaţie.

D. Informarea

Sistemele de raportare

Au fost anunţate de cãtre operator instituţiile şi organismele despre
modificarea a calitãţii apei de îmbãiere: da [] nu []
Este actualizat registrul de evidenţã a probelor prelevate şi analizate şi
a inspecţiilor efectuate: da [] nu []

E. Concluzii

Recomandãrii în acest spaţiu se descriu circumstanţele ce au indicat
amplasarea de panouri avertizoare sau de închidere a zonei, sancţionarea
operatorului.


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2
la norme



RAPORTARE
Fişa zonelor naturale folosite pentru îmbãiere
1. Judeţul ....................
2. Sezonul de îmbãiere: de la ........... la .........
3. Rezultatele principale:
3.1. Evoluţia rezultatelor pentru zonele litorale amenajate pentru
îmbãiere în anii:

┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Anul │ Suma │
├─────┼──────┬─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┤
│ │C(I) │C(I) │C(G) │ C(G) │ NF │ NF │ NC │ NC │ Stop │Stop │
│ │ nr. │ % │ nr. │ % │ nr. │ % │ nr. │ % │ nr. │ % │
├─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴──────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┘

3.2. Evoluţia rezultatelor pentru zonele naturale pe ape dulci,
amenajate în anii:
┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Anul │ Suma │
├─────┼──────┬─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┤
│ │C(I) │C(I) │C(G) │ C(G) │ NF │ NF │ NC │ NC │ Stop │Stop │
│ │ nr. │ % │ nr. │ % │ nr. │ % │ nr. │ % │ nr. │ % │
├─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼──────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴──────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┘



Parametrii pentru care se calculeazã complianţa la norme: coliformi totali (CT), coliformi fecali (CF), uleiuri minerale, substanţe active de suprafaţã şi fenoli.
Se precizeazã metoda de analizã pentru toţi parametrii pentru care este calculatã complianţa:
suma - numãrul total de zone naturale amenajate pentru îmbãiere;
C(I) - numãrul şi procentul de zone naturale amenajate pentru îmbãiere, la care frecvenţa de prelevare a probelor a fost conformã cu prevederile legale şi ale cãror valori au corespuns cu valorile obligatorii din anexa la <>Hotãrârea Guvernului nr. 459/2002 ;
C(G) - numãrul şi procentul de zone naturale amenajate pentru îmbãiere, la care frecvenţa de prelevare a probelor a fost conformã cu prevederile legale şi ale cãror valori au corespuns cu valorile de referinţã din anexa la <>Hotãrârea Guvernului nr. 459/2002 ;
NF - numãrul şi procentul de zone naturale amenajate pentru îmbãiere, la care frecvenţa de prelevare a probelor a fost inadecvatã;
NC - numãrul şi procentul de zone naturale amenajate pentru îmbãiere, la care valorile analizelor probelor prelevate nu au corespuns cu valorile obligatorii din anexa la <>Hotãrârea Guvernului nr. 459/2002 sau care nu sunt analizate ori pentru care nu existã date disponibile;
stop - numãrul şi procentul de zone naturale amenajate pentru îmbãiere, unde îmbãierea a fost interzisã pe durata sezonului de îmbãiere.



3.3. Evoluţia zonelor naturale neamenajate, dar folosite în mod tradiţional
pentru îmbãiere:

┌───────────────────────┬───────────────────────┬────────────────────────────┐
│ Judeţul, anul │ Suma │ │
├───────────────────────┼───────────┬───────────┼─────────────┬──────────────┤
│ │ Stop │ E │ C │ A │
├───────┬───────────────┼─────┬─────┼─────┬─────┼──────┬──────┼───────┬──────┤
│ 1.... │ mare │ Nr. │ % │ Nr. │ % │ Nr. │ % │ Nr. │ % │
│ ├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┤
│ │ râu-lac │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┤
│ ..... │ mare │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┤
│ │ râu-lac │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┼
│ Total:│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼───────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────┴───────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴───────┴──────┘



Suma - numãrul de zone naturale neamenajate, dar utilizate conform obiceiurilor locale, identificate şi luate în evidenţã;
Stop - numãrul şi procentul de zone neamenajate, interzise folosirii publicului de cãtre autoritatea de sãnãtate publicã;
E - numãrul şi procentul de zone naturale neamenajate la care a fost fãcutã o inspecţie sanitarã pe sezon;
C - numãrul şi procentul de zone naturale neamenajate la care a fost efectuat un control al calitãţii apei de cãtre autoritatea de sãnãtate publicã sau autoritatea teritorialã de protecţie a mediului;
A - numãrul şi procentul de zone naturale neamenajate pentru care sunt folosite metode de avertizare a publicului.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016