Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 88 din 19 ianuarie 2006  pentru aprobarea Normelor de aplicare a   Legii nr. 344/2005 privind unele masuri pentru asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala in cadrul operatiunilor de vamuire    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 88 din 19 ianuarie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 344/2005 privind unele masuri pentru asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala in cadrul operatiunilor de vamuire

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 95 din 1 februarie 2006
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 25 din Legea nr. 344/2005 privind unele mãsuri pentru asigurarea respectãrii drepturilor de proprietate intelectualã în cadrul operaţiunilor de vãmuire,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aprobã Normele de aplicare a <>Legii nr. 344/2005 privind unele mãsuri pentru asigurarea respectãrii drepturilor de proprietate intelectualã în cadrul operaţiunilor de vãmuire, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
(1) Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la data de 3 februarie 2006.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 301/2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor <>Legii nr. 202/2000 privind unele mãsuri pentru asigurarea respectãrii drepturilor de proprietate intelectualã în cadrul operaţiunilor de vãmuire, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 142 din 22 martie 2001.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu

Bucureşti, 19 ianuarie 2006.
Nr. 88.

ANEXĂ

NORME de aplicare a <>Legii nr. 344/2005 privind unele mãsuri pentru asigurarea respectãrii drepturilor de proprietate intelectualã în cadrul operaţiunilor de vãmuire

CAP. I
Procedura de întocmire, depunere şi prelucrare a cererii de intervenţie a autoritãţii vamale

ART. 1
(1) Cererea de intervenţie a autoritãţii vamale se depune de titularul dreptului de proprietate intelectualã, persoanã fizicã sau juridicã.
(2) Cererea de intervenţie prevãzutã la alin. (1) poate fi depusã la autoritatea vamalã şi de organismele de gestiune colectivã în domeniul drepturilor de autor sau al drepturilor conexe, de grupurile ori de asociaţiile care au o denumire de origine protejatã sau o indicaţie geograficã protejatã, precum şi de amelioratori.
ART. 2
(1) Cererea de intervenţie a autoritãţii vamale se completeazã în douã exemplare, conform modelului prevãzut la anexa nr. 1, un exemplar pentru autoritatea vamalã, marcat cu cifra "1", şi cel de-al doilea exemplar pentru titularul dreptului, marcat cu cifra "2".
(2) Modelul cererii de intervenţie se poate obţine şi de pe site-ul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
(3) Cererea prevãzutã la alin. (1) se completeazã prin dactilografiere sau de mânã, cu majuscule şi lizibil, fãrã a conţine greşeli sau ştersãturi.
(4) Documentele ataşate cererii de intervenţie fac parte integrantã din aceasta.
(5) Cererea de intervenţie şi documentele ataşate trebuie sã cuprindã semnãtura şi, dupã caz, ştampila titularului dreptului.
(6) Instrucţiunile de completare a cererii de intervenţie sunt prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 3
(1) Dacã cererea de intervenţie a autoritãţii vamale este depusã de deţinãtorul unui drept de proprietate intelectualã, dovada prevãzutã la <>art. 6 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 344/2005 privind unele mãsuri pentru asigurarea respectãrii drepturilor de proprietate intelectualã în cadrul operaţiunilor de vãmuire, denumitã în continuare Lege, este:
a) în cazul drepturilor de proprietate intelectualã pentru care s-a acordat un titlu de protecţie, copia titlului de protecţie, a cãrui valabilitate este certificatã de autoritatea naţionalã în domeniu;
b) în cazul drepturilor de autor şi al drepturilor conexe care nu se înregistreazã, orice dovadã a calitãţii de autor.
(2) Dacã solicitantul cererii de intervenţie este orice altã persoanã autorizatã sã utilizeze unul dintre drepturile prevãzute la art. 3 alin. (1) pct. 1 din Lege, acesta va depune la Autoritatea Naţionalã a Vãmilor şi copia autentificatã a documentului care atestã cã este autorizat sã utilizeze dreptul de proprietate intelectualã în cauzã.
(3) Dacã persoana care depune cererea de intervenţie este un reprezentant al deţinãtorului dreptului sau al persoanei autorizate sã utilizeze unul dintre drepturile prevãzute la art. 3 alin. (1) pct. 1 din Lege, acesta va depune la Autoritatea Naţionalã a Vãmilor şi copia autentificatã a documentului care face dovada calitãţii lui de reprezentant în faţa autoritãţii vamale.
(4) Declaraţia prevãzutã la art. 6 alin. (3) lit. a) din Lege se întocmeşte şi se semneazã de cãtre titularul dreptului, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3.
ART. 4
Autoritatea Naţionalã a Vãmilor poate solicita titularului dreptului detalii specifice tipului dreptului de proprietate intelectualã la care se face referire în cererea de intervenţie, precum şi informaţii referitoare la locul de fabricaţie sau de producţie, reţeaua de distribuţie ori numele licenţiaţilor şi alte informaţii specifice dreptului de proprietate intelectualã.
ART. 5
(1) În situaţia prevãzutã la art. 7 alin. (2) din Lege, titularul dreptului trebuie sã depunã o cerere scrisã la Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, prin care sã solicite prelungirea perioadei de intervenţie, cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea acesteia.
(2) Cererea trebuie sã cuprindã datele de identificare a titularului dreptului şi ale cererii de intervenţie pentru care se solicitã prelungirea, menţiuni, dacã este cazul, privind modificarea informaţiilor cuprinse în cererea de intervenţie, precum şi semnãtura şi ştampila, dupã caz.
(3) La cererea de prelungire se anexeazã documentele prevãzute la art. 6 alin. (3) din Lege numai dacã au intervenit modificãri faţã de documentele anexate la cererea de intervenţie.

CAP. II
Condiţii în care se face intervenţia autoritãţii vamale

ART. 6
Copii ale cererilor de intervenţie acceptate se transmit de Autoritatea Naţionalã a Vãmilor cãtre direcţiile regionale vamale, care le transmit tuturor birourilor vamale din subordine.
ART. 7
Dacã autoritatea vamalã suspendã operaţiunea de vãmuire şi/sau reţine mãrfurile în condiţiile prevãzute la art. 4 din Lege şi o cerere de intervenţie este acceptatã înainte de expirarea termenului de 3 zile lucrãtoare, termenul de 10 zile lucrãtoare prevãzut la art. 10 alin. (1) lit. a) şi la art. 11 alin. (1) din Lege curge din ziua urmãtoare celei în care cererea de intervenţie a fost acceptatã.
ART. 8
(1) La calculul numãrului zilelor lucrãtoare prevãzute la art. 4, 10 şi 11 din Lege nu se include ziua în care a fost primitã notificarea.
(2) Zi lucrãtoare se considerã fiecare zi, cu excepţia zilelor de sãrbãtoare legalã în care nu se lucreazã, a sâmbetelor şi a duminicilor.
ART. 9
(1) Reţinerea mãrfurilor susceptibile a aduce atingere unui drept de proprietate intelectualã şi/sau suspendarea operaţiunii de vãmuire se fac/se face în baza adeverinţei de reţinere a bunurilor şi se pãstreazã sub supraveghere vamalã conform prevederilor legale.
(2) Dacã o declaraţie vamalã se referã atât la mãrfuri susceptibile a aduce atingere unui drept de proprietate intelectualã, cât şi la mãrfuri care nu se aflã în aceastã situaţie, se procedeazã astfel:
a) autoritatea vamalã invalideazã declaraţia vamalã depusã iniţial;
b) declarantul depune o declaraţie vamalã pentru mãrfurile care nu sunt susceptibile a încãlca un drept de proprietate intelectualã;
c) autoritatea vamalã evidenţiazã pe factura prezentatã numãrul adeverinţei de reţinere a bunurilor, cantitatea şi valoarea mãrfurilor reţinute.
ART. 10
(1) Biroul vamal informeazã imediat, în scris, direcţia regionalã vamalã în subordinea cãreia se aflã despre mãsura luatã, conform modelului prevãzut în anexa nr. 4A, şi transmite copii ale documentelor pe care le deţine în legãturã cu mãrfurile reţinute.
(2) Direcţia regionalã vamalã informeazã imediat, în scris, Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, conform modelului prevãzut în anexa nr. 4B, şi transmite copii ale documentelor pe care le deţine în legãturã cu mãrfurile reţinute.
ART. 11
(1) Direcţia regionalã vamalã notificã de îndatã titularului dreptului şi declarantului/deţinãtorului/ destinatarului mãrfurilor mãsura luatã de biroul vamal, potrivit modelelor prevãzute în anexele nr. 5 şi 6, înştiinţându-i asupra cantitãţii efective sau estimate şi naturii mãrfurilor susceptibile a aduce atingere unui drept de proprietate intelectualã.
(2) La cererea scrisã a titularului dreptului, direcţia regionalã vamalã comunicã şi informaţiile prevãzute la art. 13 alin. (1) din Lege, dacã le deţine.
(3) Corespondenţa prevãzutã în Lege, referitoare la fiecare reţinere şi/sau suspendare a operaţiunii de vãmuire, se transmite de titularul dreptului la direcţia regionalã vamalã de la care a primit notificarea, cu excepţia cererii de intervenţie.
ART. 12
(1) În situaţia în care titularul dreptului informeazã Autoritatea Naţionalã a Vãmilor prin direcţia regionalã vamalã, conform art. 11 din Lege, cã a fost formulatã o acţiune civilã în justiţie sau o plângere penalã, acesta trebuie sã transmitã, în termenul prevãzut de Lege, copia acesteia şi dovada depunerii la instanţã sau la autoritatea competentã.
(2) Dacã acordul prevãzut la art. 10 alin. (1) lit. b) din Lege este depus la biroul vamal, acesta se transmite de îndatã, în copie, la direcţia regionalã vamalã.
(3) Copia opoziţiei scrise depuse de declarantul/deţinãtorul/destinatarul mãrfurilor la direcţia regionalã vamalã, conform art. 10 alin. (2) din Lege, precum şi copia acţiunii civile în justiţie sau a plângerii penale depuse de titularul dreptului sunt transmise biroului vamal care a reţinut mãrfurile şi/sau a suspendat operaţiunea de vãmuire.
(4) Direcţiile regionale vamale informeazã operativ Autoritatea Naţionalã a Vãmilor asupra stadiului reţinerii şi/sau suspendãrii operaţiunii de vãmuire a mãrfurilor susceptibile a aduce atingere unui drept de proprietate intelectualã.
ART. 13
(1) În cazul mãrfurilor aflate în situaţia prevãzutã la art. 1 lit. e) din Lege, autoritatea vamalã aplicã mãsurile legale cu privire la nedeclararea mãrfurilor la intrarea sau la ieşirea din ţarã.
(2) Dacã în situaţia prevãzutã la alin. (1) se dispune confiscarea mãrfurilor, autoritatea vamalã transmite notificãrile prevãzute la art. 4 alin. (2) sau, dupã caz, la art. 9 din Lege.
(3) Dacã, potrivit alin. (1), nu se dispune confiscarea mãrfurilor, autoritatea vamalã reţine mãrfurile susceptibile a aduce atingere unui drept de proprietate intelectualã, în temeiul prevederilor art. 4 alin. (1) sau, dupã caz, ale art. 9 din Lege.
ART. 14
(1) În cazul mãrfurilor prevãzute la art. 1 lit. f) din Lege, care au intrat în proprietatea privatã a statului prin confiscare sau abandon la autoritatea vamalã, inclusiv prin expirarea termenelor de pãstrare în conformitate cu reglementãrile vamale, autoritatea vamalã notificã numai titularul dreptului, conform anexei nr. 5.
(2) Biroul vamal informeazã imediat, în scris, direcţia regionalã vamalã în subordinea cãreia se aflã despre mãrfurile aflate în situaţia prevãzutã la alin. (1), conform modelului prezentat în anexa nr. 4A, şi transmite copii ale documentelor pe care le deţine în legãturã cu aceste mãrfuri.
(3) Direcţia regionalã vamalã informeazã imediat, în scris, Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, conform modelului prevãzut în anexa nr. 4B, şi transmite copii ale documentelor pe care le deţine în legãturã cu mãrfurile reţinute.
(4) Dacã existã o cerere de intervenţie acceptatã şi dacã titularul dreptului informeazã în scris direcţia regionalã vamalã, în termen de 10 zile lucrãtoare, cã mãrfurile care fac obiectul notificãrii aduc atingere unui drept de proprietate intelectualã, acestea vor avea destinaţia prevãzutã la art. 16 din Lege; dacã nu este depusã cerere de intervenţie, se aplicã în mod corespunzãtor prevederile art. 4 din Lege.
(5) Termenul prevãzut la alin. (4) curge de la data primirii notificãrii de cãtre titularul dreptului.
(6) În cazul mãrfurilor perisabile, termenul în care titularul dreptului informeazã în scris direcţia regionalã vamalã cã mãrfurile care fac obiectul notificãrii aduc atingere unui drept de proprietate intelectualã este de 3 zile lucrãtoare.
ART. 15
(1) Eşantioanele prelevate de autoritatea vamalã conform art. 10 alin. (3) din Lege sunt pãstrate de biroul vamal o perioadã de un an.
(2) La expirarea termenului prevãzut la alin. (1) eşantioanele vor avea destinaţia prevãzutã la art. 16 din Lege.
(3) Cu acordul scris al titularului dreptului, eşantioanele prevãzute la alin. (2) pot fi utilizate de Autoritatea Naţionalã a Vãmilor ca material de instruire a lucrãtorilor vamali.
ART. 16
Prelevarea de eşantioane se efectueazã în condiţiile prevãzute de reglementãrile vamale.

CAP. III
Prevederi aplicabile mãrfurilor care aduc atingere unui drept de proprietate intelectualã

ART. 17
Distrugerea mãrfurilor dovedite cã aduc atingere unui drept de proprietate intelectualã se face conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, republicatã, toate cheltuielile legate de distrugere fiind suportate de titularul dreptului.
ART. 18
Biroul vamal va transmite direcţiei regionale vamale copii ale proceselor-verbale de distrugere a mãrfurilor sau de predare a acestora cu titlu gratuit, precum şi, dupã caz, ale proceselor-verbale de contravenţie întocmite.

CAP. IV
Aspecte financiare

ART. 19
(1) Cuantumul garanţiei prevãzute la art. 12 alin. (1) din Lege se stabileşte la nivelul valorii în vamã a mãrfurilor susceptibile a aduce atingere unui drept de proprietate intelectualã, conform declaraţiei vamale.
(2) Constituirea garanţiei de cãtre declarantul/deţinãtorul/destinatarul mãrfurilor se face printr-un depozit bãnesc, în lei, în conturile de garanţii ale direcţiilor regionale vamale, deschise la direcţiile de trezorerie şi contabilitate publicã din localitatea unde îşi au sediul acestea.
ART. 20
(1) Garanţia instituitã va fi indisponibilizatã pânã la soluţionarea definitivã şi irevocabilã a acţiunii civile în instanţã sau a plângerii penale formulate de titularul dreptului.
(2) Direcţia regionalã vamalã executã total sau parţial garanţia în favoarea titularului dreptului numai dacã prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã şi irevocabilã s-a dispus astfel; în caz contrar, garanţia se disponbilizeazã persoanei care a constituit-o.
(3) Pentru garanţia constituitã autoritatea vamalã nu datoreazã dobânzi sau alte sume.
ART. 21
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
-------
la norme
---------

CEREREA DE INTERVENŢIE A AUTORITĂŢII VAMALE



┌───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ │ │
│1. Data primirii cererii de intervenţie│ │
│ de catre Autoritatea Naţionala a │ │
│ Vãmilor │ │
│ │ │
│ ZZ/LL/AA: ..../..../..... │ DREPTURI DE PROPRIETATE │
│ │ INTELECTUALĂ │
│ │ │
├───────────────────────────────────────┤ │
│3. Detalii despre solicitant (ex: │ │
│ titularul de drept în înţelesul │ │
│ art. 3 alin. (1) pct. 10 din legea │ CERERE DE INTERVENŢIE A │
│ nr. 344/2005, denumita în │ AUTORITATII VAMALE │
│ continuare "Lege" │ │
│ │ │
│ │ În conformitate cu prevederile │
│ │ art. 5 din Lege │
│ │ │
│ │ │
│ NUMELE ............. │ │
│ FUNCTIA ............ │ │
│ ADRESA ............. │ │
│ LOCALITATEA ........ │ │
│ CODUL POŞTAL ....... │ 2. Numele si adresa autoritãţii │
│ TARA ............... │ competente careia îî este înaintata │
│ Cod Fiscal ......... │ AUTORITATEA NAŢIONALA A VĂMILOR │
│ TELEFON ............ │ Bucuresti, str. Matei Millo, nr. 13,│
│ TELEFON MOBIL ...... │ sector 1 │
│ FAX ................ │ Telefon: 3155858; 3155859 │
│ E-MAIL ............. │ Fax: 3138251 │
│ ADRESA INTERNET .... │ │
│ │ │
├───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┤
│ │
│ 4. Statutul solicitantului (în sensul Art. 3 alin. (1) pct. 10 din Lege): │
│ │
│ [] Titular de drept [] Reprezentant al tilularului de drept │
│ │
│ [] Utilizator autorizat al [] Reprezentant al utilizatorului │
│ dreptului autorizat │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ 5. Tipul dreptului la care se refera cererea: │
│ │
│[] Marcã [] Desen sau model [] Drept de autor sau conex [] Brevet de │
│ industrial invenţie │
│ │
│[] Certificat suplimentar [] Denumire de origine [] Indicaţie geografica │
│ de protecţie protejatã │
│ │
│[] Soi de plante │
│ │
│[] Denumire geografica pentru bauturi alcoolice │
│ │
├────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ 6. Numele si adresa persoanei de │7. Numele si adresa persoanei de │
│ contact │ contact │
│ (probleme administrative) │ (probleme tehnice): │
│ .................................. │ ................................ │
│ │ │
│ TELEFON ................ │ TELEFON .................... │
│ FAX .................... │ FAX ........................ │
│ E-MAIL ................. │ E-MAIL ..................... │
│ TELEFON MOBIL .......... │ TELEFON MOBIL .............. │
│ ADRESA INTERNET ........ │ ADRESA INTERNET ............ │
│ │ │
│ │ │
├────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────┤
│ │
│ 8. Ataşez datele esenţiale privind bunurile originale: │
│ │
│ Numarul documentelor ataşate: [] Numarul fotografiilor ataşate: [] │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ 9. Ataşez informaţiile specifice privind tipul sau modalitatea de frauda: │
│ │
│ Numãrul documentelor ataşate: [] Numãrul fotografiilor ataşate: [] │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ 10. Ataşez documentul (ele) prin care solicitantul detine dreptul pentru │
│ mãrfurile în cauza în sensul art. 3 alin. (1) pct. 10 din Lege: │
│ │
│ Numãrul documentelor ataşate: [] │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ 11. Ataşez declaraţia în conformitate cu art. 6 alin. (3) lit. a), prin │
│ care îmi asum responsabilitatea pentru situaţiile stipulate în acel │
│ articol: │
│ │
│ Declaraţie ataşatã: [] │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ 12. Orice alte informatii aflate în posesia titularului, de ex: │
│ │
│ - Tara sau tarile de producţie: Numarul documentelor ataşate: [] │
│ - Rutele folosite de traficanţi: Numãrul documentelor ataşate: [] │
│ - Diferentele tehnice dintre bunurile │
│ autentice si cele suspecte Numãrul documentelor ataşate: [] │
│ - Încadrarea tarifarã Numãrul documentelor ataşate: [] │
│ - Alte informaţii utile: Numãrul documentelor ataşate: [] │
│ │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ 13. Data depunerii cererii de interventie: │
│ │
│ │
│ Data întocmirii Locul Semnãtura si stampila solicitantului │
│ │
│ ZZ/LL/AA:.../.../... ....... .................,.................. │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ 14. Decizia autoritãţii vamale (în sensul art. 6 alin. (4) si (5) │
│ din Lege): │
│ │
│[] Cererea de intervenţie este aprobaţi Numãrul de înregistrare al │
│ cererii de intervenţie ..... │
│ │
│ Autoritatea Naţionala a Vamilor │
│ │
│ │
│ Data Locul Semnãtura si stampila │
│ │
│ ZZ/LL/AA:.../.../... Bucureşti ........................ │
│ │
│ │
│[] Cererea este valabilã pãnã la: .../.../... Orice solicitare de prelungire │
│ a perioadei de valabilitate trebuie trimisa Autoritatii Naţionale a │
│ Vãmilor cel mai târziu cu 30 de zile lucratoare înainte de expirarea │
│ perioadei de valabilitate a cererii de intervenţie. │
│ │
│[] Cererea de intervenţie a fost refuzata │
│ │
│ Decizia justificata cu motivele refuzului si informaţiile privind │
│ procedura de apel sunt ataşate. │
│ │
│ │
│ Autoritatea Naţionala a Vãmilor │
│ │
│ │
│ Data Locul Semnãtura si stampila │
│ │
│ ZZ/LL/AA.../.../... Bucureşti ....................... │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 2
--------
la norme
--------

INSTRUCŢIUNI DE COMPLETARE a cererii de intervenţie a autoritãţii vamale

I. Explicaţii privind completarea de cãtre solicitant a rubricilor principale din cererea de intervenţie
Rubrica 3: numele, adresa şi calitatea solicitantului. În sensul <>art. 3 alin. (1) pct. 10 din Legea nr. 344/2005 , solicitantul poate fi deţinãtorul însuşi, o persoanã autorizatã sã foloseascã dreptul de proprietate intelectualã sau un reprezentant desemnat.
Rubrica 4: statutul solicitantului. Se marcheazã cãsuţa respectivã.
Rubrica 5: tipul dreptului pentru care este depusã cererea de intervenţie. Se marcheazã cãsuţa respectivã.
Rubrica 6: se înscriu detalii referitoare la persoana de contact în probleme administrative.
Rubrica 7: se înscriu detalii referitoare la persoana de contact care va fi responsabilã de întâlnirea cu autoritãţile vamale pentru discutarea detaliilor tehnice ale bunurilor reţinute. Persoana în cauzã trebuie sã poatã fi uşor contactatã la o simplã notificare.
Rubricile 8, 9 şi 12: se înscrie numãrul documentelor ataşate sau 0 dacã nu este ataşat nici un document.
Documentele ataşate conform rubricii 8 trebuie sã conţinã informaţii precise şi detaliate care sã permitã autoritãţii vamale sã identifice corect bunurile originale.
Documentele ataşate conform rubricii 9 trebuie sã conţinã orice alte informaţii pe care le-ar putea avea titularul privind tipul şi modalitatea de fraudã (documente, fotografii etc.).
Informaţiile trebuie sã fie cât mai detaliate posibil pentru a permite autoritãţii vamale sã identifice simplu şi eficient transporturile suspecte, utilizând principiile analizei de risc.
Tipurile de informaţii prezentate în documentele ataşate conform rubricilor 8, 9 şi 12 trebuie sã ajute la îmbunãtãţirea sistemului de informaţii vamale (intelligence) privind bunurile şi modalitãţile de fraudã. Titularul dreptului poate furniza şi detalii ajutãtoare, cum ar fi: valoarea înainte de taxare a bunurilor originale, locaţia bunurilor sau destinaţia lor, detalii particulare privind identificarea transporturilor sau a ambalajelor, data presupusã de sosire ori de plecare a bunurilor, mijloacele de transport utilizate, identitatea importatorului, exportatorului sau a deţinãtorului.
Rubrica 11: persoana fizicã sau juridicã menţionatã în rubrica 3 trebuie, în toate cazurile, sã fie cea care furnizeazã documentele prevãzute în rubrica 11.
Rubrica 13: semnând în aceastã cãsuţã, titularul dreptului certificã faptul cã acceptã prevederile <>Legii nr. 344/2005 şi obligaţiile ce decurg din aceasta.

II. Cum se depune o cerere de intervenţie la autoritatea vamalã
Titularul dreptului trebuie sã înainteze cererea de intervenţie la Autoritatea Naţionalã a Vãmilor. Autoritatea vamalã va procesa şi va informa în scris titularul despre decizia sa, în termen de 30 de zile lucrãtoare.
Cererea de intervenţie se depune în douã exemplare, un exemplar pentru autoritatea vamalã şi cel de-al doilea exemplar pentru titularul dreptului. Dupã ce rubrica 14 din cerere este completatã şi semnatã de autoritatea vamalã, se returneazã titularului exemplarul destinat acestuia. Exemplarul marcat cu cifra "2" se returneazã titularului dreptului.


ANEXA 3
-------
la norme
---------

DECLARAŢIE (în conformitate cu prevederile <>art. 6 din Legea nr. 344/2005 )

Subsemnatul/Subscrisa ......................... cu domiciliul/sediul în ..................., legal reprezentatã de ....................., titularul dreptului de proprietate intelectualã, în sensul <>art. 3 alin. (1) din Legea nr. 344/2005 (denumitã în continuare Lege), certificat prin documentele ataşate cererii de intervenţie, prin prezenta confirm cã:
- în conformitate cu art. 6 alin. (3) lit. a) din Lege, îmi asum responsabilitãţile faţã de persoanele implicate în situaţia prevãzutã la art. 1 din Lege, în cazul în care acţiunea civilã în justiţie sau plângerea penalã nu îşi urmeazã cursul din cauza unei acţiuni ori omisiuni din partea mea sau în cazul în care instanţa stabileşte cã mãrfurile în cauzã nu încalcã un drept de proprietate intelectualã;
- am luat act de prevederile art. 6 alin. (7) şi ale art. 13 din Lege;
- îmi asum responsabilitatea de a anunţa Autoritatea Naţionalã a Vãmilor despre orice modificare sau pierdere a dreptului de proprietate intelectualã şi voi suporta consecinţele prevãzute la art. 17 din Lege.
Prin prezenta sunt de acord sã plãtesc toate cheltuielile legate de depozitarea, manipularea şi pãstrarea mãrfurilor sub supraveghere vamalã, precum şi cheltuielile cu distrugerea mãrfurilor care încalcã un drept de proprietate intelectualã sau alte cheltuieli similare, în conformitate cu art. 6 alin. (3) şi art. 20 din Lege.

Întocmitã la ........ în data de ..........

............................
(semnãtura şi ştampila)


ANEXA 4A
---------
la norme
--------




AUTORITATEA NAŢIONALĂ A VĂMILOR
Direcţia regionalã vamalã
Biroul vamal ...................
Adresa ............................
Telefon ......../Fax ..........
Nr. .........../............


Cãtre direcţia regionalã vamalã


În conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) şi ale art. 9 din Legea
nr. 344/2005, vã informãm asupra mãsurii de reţinere a mãrfurilor susceptibile
a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectualã şi/sau suspendãrii
operaţiunii de vãmuire în baza:
[] Cererii de intervenţie a autoritãţii vamale nr. ...;
[] acţiunii din oficiu.
Anexãm copii ale urmãtoarelor documente:
- declaraţie vamalã;
- adeverinţã de reţinere a bunurilor;
- documente de transport;
- facturã;
- alte documente care au legãturã cu mãrfurile reţinute.



Şeful Biroului vamal,
..........................





ANEXA 4B
--------
la norme
--------



AUTORITATEA NAŢIONALĂ A VĂMILOR
Direcţia regionalã vamalã
Adresa ............................
Telefon ......../Fax ..........
Nr. .........../............

Cãtre Autoritatea Naţionalã a Vãmilor

În conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) şi ale art. 9 din Legea
nr. 344/2005, vã informãm asupra mãsurii de reţinere a mãrfurilor susceptibile
a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectualã şi/sau suspendãrii
operaţiunii de vãmuire în baza:
[] Cererii de intervenţie a autoritãţii vamale nr. ...;
[] acţiunii din oficiu.
Anexãm copii ale urmãtoarelor documente:
- declaraţie vamalã;
- adeverinţã de reţinere a bunurilor;
- documente de transport;
- facturã;
- alte documente care au legãturã cu mãrfurile reţinute.


Director,
.............................



ANEXA 5
-------
la norme
--------



AUTORITATEA NAŢIONALĂ A VĂMILOR
Direcţia regionalã vamalã
Adresa ............................
Telefon ......../Fax ..........
Nr. ...........


NOTIFICARE
Cãtre titularul dreptului
[în sensul <>art. 3 alin. (1) pct. 10 din Legea nr. 344/2005 ]


În conformitate cu:
- <>art. 4 din Legea nr. 344/2005 ; sau
- <>art. 9 din Legea nr. 344/2005 şi în baza Cererii de intervenţie
nr. ...........,
autoritatea vamalã decide reţinerea mãrfurilor susceptibile sã aducã
atingere drepturilor de proprietate intelectualã şi/sau suspendarea
operaţiunii de vãmuire.
Mãrfurile suspectate cã aduc atingere unui drept de proprietate
intelectualã au fost reţinute în data de ....... la Biroul vamal ........... .
Prezenta decizie se referã la:
- felul mãrfii;
- cantitatea;
- dreptul protejat (în sensul <>art. 3 din Legea nr. 344/2005 ).
În termenele prevãzute la <>art. 10 din Legea nr. 344/2005 veţi informa în
scris autoritatea vamalã dacã mãrfurile reţinute aduc sau nu aduc atingere
drepturilor de proprietate intelectualã, cu motivaţiile corespunzãtoare.
Vã informãm cã dacã nu veţi da curs prezentei notificãri în termenul
prevãzut de <>Legea nr. 344/2005 , pentru mãrfurile în cauzã se va ridica
mãsura reţinerii şi/sau se va acorda liberul de vamã.
În conformitate cu <>art. 20 din Legea nr. 344/2005 , cheltuielile legate
de depozitarea, manipularea şi pãstrarea mãrfurilor sub supaveghere vamalã,
precum şi cheltuielile cu distrugerea mãrfurilor sau alte cheltuieli similare
sunt în sarcina titularului dreptului.


Director,
..............................
(semnãtura şi ştampila)




ANEXA 6
-------
la norme
--------



AUTORITATEA NAŢIONALĂ A VĂMILOR
Direcţia regionalã vamalã
Adresa ........................
Telefon ......../Fax ..........
Nr. ...........



NOTIFICARE
Cãtre declarantul/deţinãtorul/destinatarul mãrfurilor


În conformitate cu:
- <>art. 4 din Legea nr. 344/2005 ; sau
- <>art. 9 din Legea nr. 344/2005 şi în baza Cererii de intervenţie
nr. ..........,
autoritatea vamalã decide reţinerea mãrfurilor susceptibile sã aducã
atingere drepturilor de proprietate intelectualã şi/sau suspendarea
operaţiunii de vãmuire.
Mãrfurile suspectate cã aduc atingere unui drept de proprietate
intelectualã au fost reţinute în data de ........... la Biroul vamal ..... .
Prezenta decizie se referã la:
- felul mãrfii;
- cantitatea;
- dreptul protejat (în sensul <>art. 3 din Legea nr. 344/2005 ).
În conformitate cu <>art. 10 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 344/2005 , dacã
titularul dreptului ne informeazã în scris cã mãrfurile reţinute cu Adeverinţa
de reţinere a bunurilor nr. ...... îi încalcã drepturile de proprietate
intelectualã, puteţi prezenta autoritãţii vamale acordul scris cã abandonaţi
aceste mãrfuri în vederea distrugerii.
Dacã veţi prezenta la direcţia regionalã vamalã o opoziţie expresã, în
scris, cu privire la reţinerea mãrfurilor susceptibile sã aducã atingere
drepturilor de proprietate intelectualã şi/sau suspendarea operaţiunii de
vãmuire, instanţa judecãtoreascã sau autoritatea competentã va stabili dacã
sunt încãlcate drepturile de proprietate intelectualã ale titularului.


Director,
..........................
(semnãtura şi ştampila)




-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016