Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 868 din 17 iulie 2003  privind organizarea si functionarea Agentului guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 868 din 17 iulie 2003 privind organizarea si functionarea Agentului guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 556 din 1 august 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie, al <>art. 15 din Ordonanta Guvernului nr. 94/1999 privind participarea României la procedurile în fata Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Ministrilor ale Consiliului Europei şi exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotãrârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabila, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 87/2001 , cu modificãrile aduse prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2003 pentru stabilirea unor mãsuri privind înfiinţarea, organizarea, reorganizarea sau funcţionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, a ministerelor, a altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi a unor instituţii publice,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Reprezentarea intereselor statului roman în procedurile jurisdicţionale, în procedurile de rezolvare pe cale amiabila, în procedurile de aviz consultativ şi în alte proceduri în fata Curţii Europene a Drepturilor Omului, precum şi în procedurile executionale în fata Comitetului Ministrilor se face potrivit Convenţiei pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, amendata prin protocoalele adiţionale la aceasta, ratificate de România prin <>Legea nr. 30/1994 şi prin <>Legea nr. 79/1995 .
(2) Prerogativele de Agent guvernamental pentru Curtea Europeanã a Drepturilor Omului în procedurile în fata Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Ministrilor se exercita, în numele Guvernului României, de Ministerul Afacerilor Externe.
(3) În cadrul Ministerului Afacerilor Externe funcţioneazã Agentul guvernamental pentru Curtea Europeanã a Drepturilor Omului, denumit în continuare Agent guvernamental.
ART. 2
(1) Agentul guvernamental este numit şi eliberat din funcţie prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului afacerilor externe, cu avizul ministrului justiţiei.
(2) Numirea şi eliberarea din funcţie a Agentului guvernamental se comunica Grefei Curţii Europene a Drepturilor Omului de cãtre Misiunea Permanenta a României pe lângã Consiliul Europei.
ART. 3
Ministerul Afacerilor Externe îl informeazã constant pe primul-ministru cu privire la activitatea Agentului guvernamental şi formuleazã propuneri de acţiune.
ART. 4
(1) În activitatea sa Agentul guvernamental va acorda prioritatea corespunzãtoare reglementãrii pe cale amiabila a litigiilor în care statul roman are calitatea de parat în fata Curţii Europene a Drepturilor Omului.
(2) În activitatea sa Agentul guvernamental va asigura, inclusiv în colaborare cu Ministerul Justiţiei, informarea corespunzãtoare a instanţelor şi parchetelor din România cu privire la jurisprudenta Curţii Europene a Drepturilor Omului.
(3) Agentul guvernamental va coopera cu structurile cu misiune de serviciu public prevãzute la <>art. 6 alin. (1) şi (2) din Ordonanta Guvernului nr. 94/1999 , cu modificãrile ulterioare, precum şi cu alte autoritãţi şi instituţii publice, prin încheierea de protocoale de cooperare cu instituţiile respective, prin desemnarea unor persoane de legatura, în cadrul acestor instituţii, pentru relaţia cu Agentul guvernamental şi prin ordine comune cu Ministerul Afacerilor Externe, dupã caz.
ART. 5
(1) Agentul guvernamental are rang de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
(2) Agentul guvernamental este subordonat nemijlocit ministrului afacerilor externe.
(3) Perioada exercitãrii funcţiei de agent guvernamental se considera vechime în magistratura sau în activitatea diplomaticã, dupã caz, în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 6
(1) În cadrul Ministerului Afacerilor Externe funcţioneazã o direcţie pentru activitatea Agentului guvernamental, cu 15 posturi de execuţie.
(2) Direcţia prevãzutã la alin. (1) se încadreazã cu personal de specialitate juridicã. În cadrul direcţiei pot fi detasati, în condiţiile legii, cu precãdere magistraţi.
(3) Perioada încadrãrii personalului de specialitate juridicã în direcţia prevãzutã la alin. (1) se considera vechime în magistratura sau, dupã caz, în activitatea diplomaticã, pentru persoanele care au promovat examenul de admitere în Corpul Diplomatic şi Consular, în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare.
(4) Pe perioada încadrãrii în direcţia prevãzutã la alin. (1), magistraţii şi personalul de specialitate juridicã asimilat magistraţilor, detasati în Direcţia Agentului guvernamental din Ministerul Afacerilor Externe, beneficiazã, potrivit legii, de toate drepturile cuvenite magistraţilor.
(5) Raporturile Ministerului Afacerilor Externe, pentru activitatea Agentului guvernamental, cu Ministerul Justiţiei, precum şi cu structurile subordonate sau aflate în coordonarea acestuia se pot stabili inclusiv prin ordin comun al ministrului afacerilor externe şi al ministrului justiţiei, la propunerea Agentului guvernamental.
(6) Raporturile Ministerului Afacerilor Externe, pentru activitatea Agentului guvernamental, cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi cu structurile subordonate sau aflate în coordonarea acestuia se pot stabili inclusiv prin ordin comun al ministrului afacerilor externe şi al ministrului administraţiei şi internelor, la propunerea Agentului guvernamental.
(7) Raporturile Ministerului Afacerilor Externe, pentru activitatea Agentului guvernamental, cu Ministerul Finanţelor Publice, în vederea gestionãrii sumelor înscrise în bugetul acestuia pentru executarea hotãrârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, respectiv pentru plata sumelor stabilite prin convenţiile de rezolvare pe cale amiabila, în baza <>art. 10 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 94/1999 , cu modificãrile ulterioare, se pot stabili inclusiv prin ordin comun al ministrului afacerilor externe şi al ministrului finanţelor publice, la propunerea Agentului guvernamental.
(8) În temeiul <>art. 17 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2003 , toate bunurile mobile aflate în administrarea Direcţiei Agentului guvernamental din Ministerul Justiţiei şi afectate folosinţei acesteia vor fi transferate Ministerului Afacerilor Externe în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a ordonanţei de urgenta menţionate.
(9) Personalul de specialitate juridicã din cadrul Direcţiei Agentului guvernamental de la Ministerul Justiţiei se detaseaza la Ministerul Afacerilor Externe, cu menţinerea drepturilor corespunzãtoare statutului asimilat magistraţilor, inclusiv a celor de natura salariala, conform legii.
ART. 7
(1) Agentul guvernamental este asistat de 2 coagenti guvernamentali care colaboreazã cu acesta şi îi acorda sprijinul necesar pentru îndeplinirea funcţiilor sale.
(2) În cadrul Misiunii Permanente a României pe lângã Consiliul Europei funcţioneazã un oficiu cu doua posturi diplomatice, format dintr-un coagent guvernamental şi un diplomat cu pregãtire juridicã.
(3) Directorul Direcţiei Agentului guvernamental îndeplineşte, de asemenea, funcţia de coagent guvernamental.
(4) Coagentii guvernamentali îndeplinesc aceasta funcţie pentru toate cazurile şi procedurile în care statul roman este parte sau terţ intervenient în fata Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Ministrilor ale Consiliului Europei.
(5) Coagentii guvernamentali acţioneazã conform instrucţiunilor date de Agentul guvernamental.
(6) Numirea coagentilor guvernamentali se comunica de îndatã Grefei Curţii Europene a Drepturilor Omului de cãtre Misiunea Permanenta a României pe lângã Consiliul Europei.
ART. 8
(1) Agentul guvernamental poate delega dreptul de semnatura, pentru raporturile cu autoritãţile romane şi cu persoanele fizice şi juridice, romane şi strãine, membrilor personalului de specialitate juridicã din direcţia prevãzutã la art. 6 alin. (1).
(2) Agentul guvernamental poate delega dreptul de semnatura, pentru raporturile cu organele Consiliului Europei, cu statele şi cu organizaţiile internaţionale interguvernamentale, directorului Direcţiei Agentului guvernamental prevãzute la art. 6 alin. (1).
(3) Agentul guvernamental poate delega dreptul de semnatura, pentru raporturile cu organele Consiliului Europei, coagentului prevãzut la art. 7 alin. (2).
ART. 9
(1) Agentul guvernamental sau coagentul guvernamental poate fi asistat, în procedurile din fata Curţii Europene a Drepturilor Omului, de unul sau mai mulţi asistenţi. Aceştia pot însoţi Agentul/coagentul guvernamental la pledoariile susţinute în fata Curţii Europene a Drepturilor Omului.
(2) Desemnarea ca asistent se face de cãtre Agentul guvernamental. Pot fi desemnaţi ca asistenţi membrii personalului de specialitate juridicã din direcţia prevãzutã la art. 6 alin. (1), alţi diplomati din Ministerul Afacerilor Externe sau, în cazul în care exista o motivare corespunzãtoare, persoane din afarã Ministerului Afacerilor Externe.
(3) Desemnarea ca asistent se face pentru anumite cauze sau pentru o anumitã procedura dintr-o cauza.
ART. 10
(1) Agentul guvernamental poate desemna în calitate de consultanţi, cu aprobarea ministrului afacerilor externe, personalitãţi recunoscute în domeniul care formeazã obiectul cauzei, din afarã Ministerului Afacerilor Externe.
(2) La initiativa Agentului guvernamental se poate constitui un registru al consultantilor Agentului guvernamental, care pot folosi public aceasta titulatura.
ART. 11
Agentul guvernamental poate utiliza traducatori-interpreti atestaţi.
ART. 12
Agentul guvernamental poate solicita, în funcţie de necesitaţi, realizarea de expertize.
ART. 13
În aplicarea art. 9-12, Ministerul Afacerilor Externe încheie contracte de prestãri de servicii.
ART. 14
Pe lângã Agentul guvernamental funcţioneazã un consiliu consultativ, prezidat de Agentul guvernamental şi compus din foştii agenţi guvernamentali. La lucrãrile Consiliului consultativ participa şeful direcţiei prevãzute la art. 6 alin. (1) şi alte persoane invitate de Agentul guvernamental.
ART. 15
Pe perioada misiunii oficiale temporare în strãinãtate, Agentul guvernamental, coagentul guvernamental, asistentii, celelalte persoane care îl însoţesc pe Agentul guvernamental sau pe coagentul guvernamental beneficiazã de drepturile prevãzute de actele normative în vigoare.
ART. 16
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, <>Hotãrârea Guvernului nr. 440/1999 privind Agentul guvernamental pentru Curtea Europeanã a Drepturilor Omului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 280 din 18 iunie 1999, cu modificãrile ulterioare, se abroga.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
----------------
p. Ministrul afacerilor externe,
Cristian Diaconescu,
secretar de stat

p. Ministrul justiţiei,
Alexe Costache Ivanov,
secretar de stat

Bucureşti, 17 iulie 2003.
Nr. 868.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016