Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 867 din 28 iunie 2006  pentru aprobarea normelor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 867 din 28 iunie 2006 pentru aprobarea normelor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 609 din 13 iulie 2006

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al <>art. 9 şi 10 din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfãşurarea activitãţii de turism în România, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 755/2001 , cu modificãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre reglementeazã normele şi criteriile de atestare ale staţiunilor turistice în scopul protejãrii, conservãrii şi valorificãrii resurselor turistice.
ART. 2
Se atestã ca staţiune turisticã de interes naţional sau local, dupã caz, localitatea ori partea unei localitãţi care dispune de resurse naturale şi antropice, evidenţiate în Registrul patrimoniului turistic şi care îndeplineşte cumulativ, pentru una dintre categorii, criteriile prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 3
(1) Atestarea staţiunilor turistice se face de cãtre Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin Autoritatea Naţionalã pentru Turism, la solicitarea autoritãţilor administraţiei publice locale, şi se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Atestarea ca staţiune turisticã nu schimbã rangul localitãţii stabilit în condiţiile legii.
ART. 4
(1) Autoritãţile administraţiei publice locale transmit Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, respectiv Autoritãţii Naţionale pentru Turism, o cerere-tip, potrivit modelului prevãzut la anexa nr. 2, şi documentaţia pentru atestarea staţiunii turistice, care trebuie sã cuprindã:
a) monografia turisticã, cu urmãtoarele capitole principale:
- consideraţii generale privind poziţia geograficã, infrastructura, cadrul natural, cadrul socioeconomic, probleme de mediu şi factori naturali de risc;
- analiza potenţialului turistic în funcţie de tipul staţiunii turistice: factorii naturali de curã, bioclimatul zonei, domeniul schiabil;
- nivelul actual de valorificare din punct de vedere turistic: structuri de primire turistice, structuri de agrement, informaţii privind circulaţia turisticã;
b) documentaţiile privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, avizatã şi aprobatã conform anexei nr. 1 la <>Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu completãrile ulterioare, respectiv:
- planul urbanistic general şi regulamentul aferent acestuia;
- planul urbanistic zonal şi regulamentul local aferent acestuia;
c) fişa staţiunii turistice, cu prezentarea detaliatã a criteriilor îndeplinite, conform anexei nr. 1, şi, dupã caz, a celor suplimentare;
d) studii şi documente care sã argumenteze atestarea staţiunii turistice şi a specificului ei determinat de resursele turistice de care dispune.
(2) Staţiunile turistice atestate pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri au obligaţia de a depune documentaţia prevãzutã la alin. (1) în termen de un an.
ART. 5
Documentaţia pentru atestarea staţiunii turistice se depune la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, care, în termen de 30 de zile de la înregistrarea acesteia, întocmeşte proiectul de hotãrâre a Guvernului pentru atestarea staţiunii turistice. În cazul în care localitatea sau partea din localitate nu întruneşte toate criteriile pentru a fi atestatã ca staţiune turisticã, Autoritatea Naţionalã pentru Turism va informa în scris, în acelaşi termen, autoritatea administraţiei publice locale interesate.
ART. 6
În scopul unei mai bune informãri a turiştilor şi pentru îmbunãtãţirea cadrului de protejare, conservare şi valorificare a resurselor turistice, localitãţile ori pãrţi ale acestora, atestate ca staţiuni turistice de interes naţional sau local, vor fi semnalizate pe drumurile naţionale şi judeţene cu panouri indicatoare, la intrarea în staţiunea turisticã.
ART. 7
(1) Achiziţionarea panourilor indicatoare se realizeazã de autoritãţile administraţiei publice locale pe a cãror razã teritorialã se aflã staţiunea turisticã, în condiţiile legii.
(2) Panourile indicatoare trebuie sã aibã urmãtoarele caracteristici: dimensiuni de 1.000 mm x 400 mm, se executã din tablã emailatã, în culori alb 100% şi maro pantone 291 C 100%, având conţinutul: "Staţiune turisticã de interes naţional" sau "Staţiune turisticã de interes local", dupã caz, şi se monteazã pe suport la intrarea în localitate, sub indicatorul cuprinzând denumirea localitãţii.
(3) Consiliile locale au obligaţia de a monta şi de a întreţine panourile indicatoare prevãzute la alin. (2).
ART. 8
(1) Staţiunea turisticã atestatã este administratã de consiliul local al unitãţii administrativ-teritoriale pe a cãrei razã teritorialã se aflã.
(2) Autoritatea administraţiei publice locale are obligaţia de a respecta criteriile prevãzute în anexa nr. 1, care au stat la baza atestãrii acesteia.
(3) Veniturile obţinute din taxa hotelierã sunt destinate cu precãdere dezvoltãrii turismului pe plan local şi promovãrii acestuia, precum şi finanţãrii proiectelor de reabilitare a infrastructurii turistice, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 9
(1) Centrele de informare turisticã sunt servicii specializate care funcţioneazã în subordinea consiliilor judeţene, dupã caz, şi în colaborare cu Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin Autoritatea Naţionalã pentru Turism.
(2) În staţiunile turistice de interes naţional sau local existente consiliile judeţene vor organiza centre de informare turisticã în termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
(3) Sediile centrelor de informare turisticã trebuie sã fie situate în centrul localitãţilor, pe strãzi cu circulaţie intensã, în apropierea obiectivelor de interes turistic, în clãdiri independente sau la parterul unor imobile cu acces facil pentru turişti.
ART. 10
(1) Staţiunile turistice atestate pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri rãmân atestate ca atare în mãsura în care corespund criteriilor prezentului act normativ.
(2) În situaţia în care staţiunile turistice atestate anterior nu îndeplinesc criteriile prevãzute în anexa nr. 1, au obligaţia ca în termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri sã ia mãsurile necesare pentru îndeplinirea acestor criterii.
ART. 11
(1) Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin Autoritatea Naţionalã pentru Turism, propune retragerea atestãrii unei staţiuni turistice, prin hotãrâre a Guvernului, în urmãtoarele cazuri:
a) staţiunea turisticã atestatã conform legislaţiei anterioare nu îndeplineşte criteriile prevãzute în anexa nr. 1 în termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri;
b) staţiunea turisticã atestatã nu mai îndeplineşte criteriile prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Evaluarea îndeplinirii normelor şi criteriilor cuprinse în prezenta hotãrâre se realizeazã de cãtre reprezentanţii împuterniciţi ai Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, respectiv ai Autoritãţii Naţionale pentru Turism.
ART. 12
Lista localitãţilor sau pãrţi ale unor localitãţi atestate ca staţiuni turistice de interes naţional ori local este prevãzutã în anexa nr. 3.
ART. 13
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 14
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.122/2002 pentru aprobarea condiţiilor şi a procedurii de atestare a staţiunilor turistice, precum şi pentru declararea unor localitãţi ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv local, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 770 din 23 octombrie 2002, cu completãrile ulterioare, se abrogã.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului,
Radu Mircea Berceanu

Ministrul delegat pentru lucrãri publice
şi amenajarea teritoriului,
Laszlo Borbκly

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

p. Şeful Cancelariei Primului-Ministru,
Constantin Gheorghe

Ministrul mediului şi gospodãririi apelor,
Sulfina Barbu

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 28 iunie 2006.
Nr. 867.


ANEXA 1
CRITERII DE ATESTARE A STAŢIUNILOR TURISTICE


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Criteriul Staţiuni Staţiuni
crt. turistice turistice
de interes de interes
naţional local
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Cadrul natural, factorii naturali de curã şi
calitatea mediului
1. Amplasarea într-un cadru natural fãrã factori poluanţi x x
2. Existenţa studiilor şi documentelor care atestã
prezenţa şi valoarea factorilor naturali de curã
(ape minerale, nãmol, lacuri terapeutice, saline,
bioclimat) din punct de vedere calitativ şi cantitativ x x
3. Constituirea perimetrelor de protecţie ecologicã,
hidrogeologicã şi sanitarã a factorilor naturali
de curã, în conformitate cu legislaţia în vigoare x x
II. Accesul şi drumurile spre/în staţiune
4. Drum rutier modernizat x x
5. Transport în comun între staţiunea turisticã şi gara
care o deserveşte x x
6. Trenurile cu regim de rezervare a locurilor, inclusiv
vagoanele de dormit, trebuie sã opreascã în gara care
deserveşte staţiunea turisticã x -
III. Utilitãţi urban-edilitare
7. Spaţii comerciale şi pentru activitãţi de prestãri de
servicii: bancã, schimb valutar, agenţie de turism x spaţii
comerciale
8. Sãli de spectacole şi de conferinţe x -
9. Asistenţã medicalã permanentã şi mijloc de transport
pentru urgenţe medicale x -
10. Asistenţã medicalã balnearã, dupã caz, acreditatã
conform normelor legale în vigoare x x
11. Punct de prim ajutor - x
12. Punct farmaceutic x x
13. Amenajarea şi iluminarea locurilor de promenadã x x
14. Apã curentã x x
15. Canalizare centralizatã x x
16. Energie electricã x x
17. Dotãri tehnice pentru exploatarea, protecţia şi
utilizarea resurselor minerale terapeutice x x
IV. Structuri de primire turistice şi de agrement
18. Numãr minim de locuri în structuri de primire
turistice clasificate, cu excepţia campingurilor 500 100
19. Amenajãri şi dotãri pentru servicii de revigorare
în spaţii construite, sãli pentru întreţinere
(fitness) x x
20. Amenajãri şi dotãri pentru relaxare în aer liber,
inclusiv terenuri sportive 5 2
21. Terenuri de joacã pentru copii 5 2
22. Parc amenajat x x
23. Numãr minim de trasee turistice montane omologate,
marcate şi afişate, dacã este cazul 4 2
24. Bazã pentru valorificarea resurselor naturale
terapeutice, dacã este cazul x x
25. Amenajãri şi dotãri pentru plimbãri sau pentru
practicarea sporturilor nautice, dacã este cazul x x
26. Localitãţile sau pãrţile de localitãţi care dispun
de condiţii pentru practicarea schiului trebuie
sã aibã amenajate cel puţin o pârtie de schi omologatã
şi mijloacele de transport pe cablu corespunzãtoare x x
27. Localitãţile sau pãrţile de localitãţi de pe litoral
trebuie sã dispunã de plajã amenajatã, posturi de
salvare acvaticã - salvamar şi posturi de prim ajutor x x
28. Localitãţile montane trebuie sã dispunã de servicii
de salvare montanã - salvamont x x
29. Organizarea de evenimente turistice, culturale,
sportive x x
V. Informarea şi promovarea turisticã
30. Centre de informare şi promovare turisticã, cu personal
permanent care sã deserveascã exclusiv centrul x x
31. Asigurarea legãturii permanente on-line între
structurile de primire turisticã cu funcţiuni de cazare
şi centrul de informare şi promovare turisticã x x
32. Realizarea de materiale de promovare a staţiunii
turistice şi a zonei x x
33. Semnalizarea obiectivelor turistice cu indicatoare
de orientare şi informare x x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 2


CERERE DE ATESTARE CA STAŢIUNE TURISTICĂ DE INTERES
NAŢIONAL/LOCAL (DUPĂ CAZ)

(model)

MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR ŞI TURISMULUI
AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU TURISM

Domnule preşedinte,

Consiliul Local .................., judeţul ................, vã înainteazã
documentaţia prevãzutã la art. 4 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului
nr. 867/2006 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a
staţiunilor turistice, în vederea atestãrii ca staţiune turisticã de interes
naţional/local (dupã caz) a localitãţii .....................................

Data .............. Semnãtura ..................




ANEXA 3
LISTA
localitãţilor atestate ca staţiuni
turistice de interes naţional, respectiv local

I. Staţiuni turistice de interes naţional:

1. Amara - judeţul Ialomiţa
2. Azuga - judeţul Prahova
3. Buşteni - judeţul Prahova
4. Buziaş - judeţul Timiş
5. Bãile Govora - judeţul Vâlcea
6. Bãile Felix - judeţul Bihor
7. Bãile Herculane - judeţul Caraş-Severin
8. Bãile Olãneşti - judeţul Vâlcea
9. Bãile Tuşnad - judeţul Harghita
10. Câmpulung Moldovenesc - judeţul Suceava
11. Cap Aurora - judeţul Constanţa
12. Cãlimãneşti-Cãciulata - judeţul Vâlcea
13. Costineşti - judeţul Constanţa
14. Covasna - judeţul Covasna
15. Eforie Nord - judeţul Constanţa
16. Eforie Sud - judeţul Constanţa
17. Geoagiu-Bãi - judeţul Hunedoara
18. Gura Humorului - judeţul Suceava
19. Jupiter - judeţul Constanţa
20. Mamaia - judeţul Constanţa
21. Mangalia - judeţul Constanţa
22. Moneasa - judeţul Arad
23. Neptun-Olimp - judeţul Constanţa
24. Poiana Braşov - judeţul Braşov
25. Predeal - judeţul Braşov
26. Pucioasa - judeţul Dâmboviţa
27. Slãnic - judeţul Prahova
28. Saturn - judeţul Constanţa
29. Sinaia - judeţul Prahova
30. Sângeorz-Bãi - judeţul Bistriţa-Nãsãud
31. Slãnic-Moldova - judeţul Bacãu
32. Sovata - judeţul Mureş
33. Târgu Ocna - judeţul Bacãu
34. Techirghiol - judeţul Constanţa
35. Vatra Dornei - judeţul Suceava
36. Venus - judeţul Constanţa
37. Voineasa - judeţul Vâlcea

II. Staţiuni turistice de interes local:

1. 1 Mai - judeţul Bihor
2. Albac - judeţul Alba
3. Albeştii de Muscel
(Bughea de Sus) - judeţul Argeş
4. Arieşeni - judeţul Alba
5. Balvanyos - judeţul Covasna
6. Bazna - judeţul Sibiu
7. Bãlţãteşti - judeţul Neamţ
8. Bãile Homorod - judeţul Harghita
9. Bãile Turda - judeţul Cluj
10. Bãile Bãiţa - judeţul Cluj
11. Borsec - judeţul Harghita
12. Borşa - judeţul Maramureş
13. Bran - judeţul Braşov
14. Breaza - judeţul Prahova
15. Cãlacea - judeţul Timiş
16. Cheia - judeţul Prahova
17. Crivaia - judeţul Caraş-Severin
18. Durãu - judeţul Neamţ
19. Harghita-Bãi - judeţul Harghita
20. Horezu - judeţul Vâlcea
21. Izvoru Mureşului - judeţul Harghita
22. Lacu Roşu - judeţul Harghita
23. Lacu Sãrat - judeţul Brãila
24. Lipova - judeţul Arad
25. Moieciu - judeţul Braşov
26. Ocna Şugatag - judeţul Maramureş
27. Pãltiniş - judeţul Sibiu
28. Pârâul Rece - judeţul Braşov
29. Praid - judeţul Harghita
30. Sãcelu - judeţul Gorj
31. Sãrata Monteoru - judeţul Buzãu
32. Secu - judeţul Caraş-Severin
33. Semenic - judeţul Caraş-Severin
34. Snagov - judeţul Ilfov
35. Stâna de Vale - judeţul Bihor
36. Straja - judeţul Hunedoara
37. Soveja - judeţul Vrancea
38. Tãşnad - judeţul Satu Mare
39. Timişu de Sus - judeţul Braşov
40. Tinca - judeţul Bihor
41. Trei Ape - judeţul Caraş-Severin
42. Vãlenii de Munte - judeţul Prahova
43. Vaţa de Jos - judeţul Hunedoara
44. Zona Fântânele - judeţul Cluj
45. Zona Muntele Bãişorii - judeţul Cluj

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016