Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 865 din 17 iulie 2003  privind sprijinul direct al statului acordat producatorilor agricoli, in anul 2003, pentru construirea de adaposturi de vaci de lapte, precum si pentru achizitionarea de juninci si instalatii zootehnice si pentru aprobarea normelor metodologice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 865 din 17 iulie 2003 privind sprijinul direct al statului acordat producatorilor agricoli, in anul 2003, pentru construirea de adaposturi de vaci de lapte, precum si pentru achizitionarea de juninci si instalatii zootehnice si pentru aprobarea normelor metodologice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 549 din 30 iulie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie, al <>art. 11 din Legea zootehniei nr. 72/2002 şi al <>art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 166/2002 ,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului pe anul 2003, se acorda producãtorilor agricoli un sprijin direct din partea statului în vederea achiziţionãrii unui numãr de 20 de capete juninci, construirii unui adapost corespunzãtor celor 20 de juninci şi tineretului aferent, precum şi a achiziţionãrii instalaţiilor zootehnice necesare dotãrii adapostului, condiţii care trebuie îndeplinite cumulativ de cãtre fiecare solicitant care formuleazã cerere scrisã şi dovedeşte capacitatea tehnica şi financiarã de a desfasura activitãţi de creştere şi exploatare a vacilor de lapte.
ART. 2
În sensul prezentei hotãrâri, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) producãtorii agricoli sunt persoane fizice sau juridice care deţin ori administreazã exploataţii agricole cu activitate în sectorul animalier;
b) sprijinul direct al statului consta în acordarea unei prime pentru achiziţionarea unui numãr de 20 de capete juninci, precum şi a unor alocaţii în vederea construirii unui adapost de vaci de lapte şi achiziţionãrii unor instalaţii zootehnice, pentru fiecare solicitant;
c) instalaţiile zootehnice sunt instalaţiile de muls, tancurile de rãcire a laptelui de capacitate mica şi medie, precum şi instalaţiile de adapare, achiziţionate din producţia interna sau din import.
ART. 3
(1) Valoarea totalã a sprijinului prevãzut la art. 1, acordat producãtorilor agricoli, este de 200 miliarde lei.
(2) Punctajul şi criteriile de selectare a producãtorilor agricoli pentru acordarea sprijinului prevãzut la art. 1, în vederea îmbunãtãţirii activitãţii de creştere şi exploatare a vacilor de lapte, precum şi producerii laptelui materie prima, sunt prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 4
(1) Prima acordatã producãtorilor agricoli pentru achiziţionarea unui numãr de 20 de capete juninci, din producţia interna sau din import, este de 50% din valoarea de achiziţie a animalului (cu TVA inclusã), dar nu mai mult de 30 milioane lei/cap, în funcţie de valoarea productiva preconizata şi atestata de certificatul de origine şi productivitate.
(2) Pot fi achiziţionate junincile diagnosticate cu gestatie între luna a 4-a şi a 7-a, care au fost insamantate artificial la varsta cuprinsã între 18-21 de luni şi cu o performanta productiva estimatã pentru prima lactatie de minimum 4.500 kg lapte, în funcţie de rasa. Junincile achiziţionate din producţia interna sau din import sunt atestate de cãtre organismele de selecţie abilitate, prin certificat de origine şi productivitate.
(3) Atestarea gestatiei la juninci, din insamantari artificiale, se face pe baza înscrierii în registrele unice de monta şi fatari, completate de operatorii insamantatori autorizaţi sa desfãşoare activitatea de reproducţie, în conformitate cu legislaţia în vigoare, sau pe baza adeverintei de insamantare artificiala, în cazul importului de juninci.
(4) Achiziţionarea junincilor se realizeazã dupã finalizarea şi recepţia adapostului.
(5) Beneficiarii au obligaţia sa asigure carantina animalelor achiziţionate conform legislaţiei în vigoare.
ART. 5
(1) Alocaţia acordatã producãtorilor agricoli pentru construirea unui adapost corespunzãtor celor 20 de juninci şi tineretului aferent este de 50% din valoarea (cu TVA inclusã) construcţiei, dar nu mai mult de 575 milioane lei.
(2) Caracteristicile tehnice generale pentru construirea unui adapost corespunzãtor unui numãr de 20 de vaci de lapte şi tineretului aferent sunt prevãzute în anexa nr. 2, iar în funcţie de acestea se va elabora documentaţia tehnico-economicã, potrivit anexei nr. 3, din fondurile proprii ale solicitantului.
(3) Urmãrirea şi decontarea lucrãrilor de execuţie pentru construirea adapostului se fac în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare pentru instituţiile bugetare şi cu respectarea condiţiilor stabilite în prezenta hotãrâre.
(4) Pentru solicitantii care fac dovada execuţiei adapostului în regie proprie, decontarea lucrãrilor se face pe baza situaţiei de lucrãri, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare pentru instituţiile bugetare, cu justificarea costurilor suportate de cãtre aceştia şi cu respectarea condiţiilor stabilite în prezenta hotãrâre.
(5) Pentru fiecare solicitare de plata pe baza de situaţie lunarã de lucrãri, producãtorul agricol va primi 50% din volumul cheltuielilor aferente acesteia.
ART. 6
Alocaţia acordatã producãtorilor agricoli este de 50% din valoarea de achiziţie a instalaţiilor (cu TVA inclusã), fãrã sa depãşeascã 90 milioane lei pentru tancul de rãcire, 30 milioane lei pentru instalatia de muls şi 5 milioane lei pentru instalatia de adapare.
ART. 7
(1) Beneficiarii sprijinului trebuie sa detina o suprafata pentru producerea furajelor de minimum 1 ha de teren arabil/pãşuni/fanete pe cap de animal sau sa ia în arenda aceasta suprafata.
(2) Beneficiarii sprijinului trebuie sa aibã asigurata baza furajera pentru animalele achiziţionate în baza prezentei hotãrâri.
ART. 8
Beneficiarii sprijinului îşi asuma rãspunderea prin angajament scris fata de direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti ca vor conduce o evidenta a efectivelor şi productiilor realizate, date pe care le pun la dispoziţia acestora.
ART. 9
(1) Junincile pentru care se acorda prima trebuie menţinute în exploatatie minimum 5 ani, cu excepţia cazurilor de sacrificare de necesitate sau moarte accidentala.
(2) Înstrãinarea instalaţiilor achiziţionate de cãtre beneficiari, înainte de 5 ani, este interzisã şi atrage restituirea alocaţiei acordate, actualizatã cu rata inflaţiei, inclusiv plata de penalitãţi la bugetul de stat potrivit legii.
(3) Beneficiarii sprijinului sunt obligaţi sa nu schimbe profilul şi specificul activitãţii zootehnice cel puţin 5 ani de la data achiziţionãrii junincilor în condiţiile prezentei hotãrâri.
ART. 10
Sprijinul direct al statului se acorda unui producãtor agricol o singura data, pentru construirea unui singur adapost, pentru achiziţionarea unei instalaţii de muls, a unui tanc de rãcire a laptelui de capacitate medie sau a doua tancuri de rãcire a laptelui de capacitate mica, a unei instalaţii de adapare şi a unui numãr de 20 de capete juninci.
ART. 11
(1) Sprijinul de la bugetul de stat se acorda pe baza de cerere scrisã, al carei model este prevãzut în anexa nr. 4, înaintatã de solicitant cãtre direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti în sesiunile organizate pentru depunerea dosarelor, însoţitã de:
a) documentaţia tehnico-economicã în faza de studiu de fezabilitate, conform anexei nr. 3, pentru construirea adapostului;
b) copie de pe certificatul de urbanism, emis conform legislaţiei în vigoare;
c) adeverinta eliberata de consiliul local, prin care se atesta suprafata de teren pe care solicitantul o are în proprietate sau în folosinta;
d) avizul reprezentantului Agenţiei Domeniilor Statului din teritoriu, în cazul celor care exploateazã terenuri şi ferme concesionate de la Agenţia Domeniilor Statului, privind achitarea la zi a redeventei;
e) avizul reprezentantului Societãţii Naţionale "Îmbunãtãţiri Funciare" - S.A. din teritoriu, în cazul celor care au beneficiat de prestaţiile de irigaţii efectuate de Societatea Nationala "Îmbunãtãţiri Funciare" - S.A., privind achitarea la zi a acestor prestaţii;
f) documente care sa ateste capacitatea financiarã de desfãşurare a activitãţii de creştere a animalelor;
g) angajamentul scris prin care solicitantul declara ca va conduce o evidenta a efectivelor şi productiilor realizate, date pe care le pune la dispoziţie direcţiilor pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti.
(2) Sesiunile de depunere a dosarelor sunt:
a) 1 august-15 august 2003;
b) 1 septembrie-15 septembrie 2003;
c) 1 octombrie-15 octombrie 2003, în limita fondurilor prevãzute în prezenta hotãrâre.
(3) Dupã verificarea conformitatii dosarelor, direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti transmit dosarele Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului pentru aprobarea acestora în cadrul comisiei, ale carei componenta şi atribuţii se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri. Comisia va deschide un registru special în vederea monitorizarii solicitãrilor.
(4) Direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã obţinerea avizelor comisiei din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, întocmesc şi transmit la Direcţia generalã buget-finanţe din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului situaţia centralizatoare, conform normelor metodologice.
(5) În termen de 15 zile de la data încheierii sesiunii de depunere a dosarelor, solicitantul va fi înştiinţat de direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti asupra avizãrii dosarului.
(6) Durata maxima de realizare a adapostului este de 120 de zile de la data când solicitantul este înştiinţat ca a obţinut avizul favorabil.
(7) Pentru a i se deconta 50% din volumul cheltuielilor aferente construirii adapostului, producãtorul agricol are obligaţia de a depune autorizaţia de construire împreunã cu solicitarea de plata a primei situaţii de lucrãri.
(8) Suma pentru achiziţionarea de instalaţii zootehnice se deconteazã dupã depunerea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrãrilor de execuţie a adapostului şi a documentului de plata, care atesta achitarea de cãtre beneficiar a diferenţei dintre valoarea din factura pro forma şi alocaţia stabilitã pentru instalaţiile zootehnice, la direcţia pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeteana sau a municipiului Bucureşti, în vederea completãrii dosarului depus iniţial şi avizat favorabil.
(9) Pentru achiziţionarea junincilor solicitantul a cãrui cerere a fost aprobatã va depune la direcţia pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeteana sau a municipiului Bucureşti procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrãrilor de execuţie a adapostului şi documentul de plata, care atesta achitarea de cãtre beneficiar a diferenţei dintre valoarea de achiziţie a animalului şi prima stabilitã pentru juninci, în vederea completãrii dosarului depus iniţial şi avizat favorabil.
ART. 12
Decontarea sprijinului se face de cãtre direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, prin virament, în contul beneficiarului astfel: pentru persoana juridicã, la trezorerii, iar pentru persoana fizica, în contul deschis de aceasta la bãncile comerciale sau la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C - S.A.
ART. 13
Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului transmite la Ministerul Finanţelor Publice cererea de deschidere a creditelor bugetare. Cererea de deschidere a creditelor bugetare va fi însoţitã de situaţia centralizatoare pe judeţe, conform normelor metodologice.
ART. 14
(1) Încasarea sumelor de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea sau atestarea de date ori de situaţii nereale pe documentele de decontare, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 100.000.000 lei la 300.000.000 lei, precum şi cu obligarea la restituirea contravalorii stimulentelor încasate nejustificat, majorate potrivit indicelui de inflaţie.
(2) Sancţiunile prevãzute la alin. (1) se aplica şi persoanelor juridice.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunii prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre persoanele anume împuternicite din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului.
(4) Contravenientul poate achitã, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1), agentul constatator fãcând menţiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal.
(5) Contravenţiei prevãzute la alin. (1) îi sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 15
Se aproba Normele metodologice privind verificarea, acordarea şi plata sprijinului direct al statului acordat producãtorilor agricoli, în anul 2003, pentru construirea de adaposturi de vaci de lapte, precum şi pentru achiziţionarea de juninci şi instalaţii zootehnice, prevãzute în anexa nr. 5.
ART. 16
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii,
pãdurilor, apelor şi mediului,
Ilie Sarbu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Bucureşti, 17 iulie 2003.
Nr. 865.


ANEXA 1

PUNCTAJUL ŞI CRITERIILE DE SELECTARE
a producãtorilor agricoli

A. Persoane fizice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Criteriile şi condiţiile de selectare Punctajul
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- adapostul este amplasat într-o zona cu: - potenţial ridicat 15 p
- potenţial mediu 10 p
- potenţial scãzut 5 p
- cunoştinţe tehnice de specialitate atestate pe baza de diploma
de studii medii sau superioare 15 p
- alte cursuri de specialitate 5 p
- plan de afaceri pentru activitatea de creştere şi exploatare
a vacilor de lapte 10 p
- performanţe anterioare în domeniul creşterii vacilor de lapte şi 10 p
producerii laptelui materie prima, dovedite prin acte de
valorificare a producţiei de lapte
- capacitate financiarã de desfãşurare a activitãţii de creştere şi 10 p
exploatare a vacilor de lapte, din fonduri proprii sau atrase şi
dovedite prin scrisori de confort sau scrisori de garanţie bancarã
- achiziţia de lucrãri de execuţie a adapostului cu o firma
specializatã în domeniul construcţiilor 10 p
- realizarea adapostului în regie proprie 5 p
- terenuri în proprietate, destinate bazei furajere 10 p
- terenuri luate în arenda, destinate bazei furajere 5 p
- contractarea producţiei de lapte estimate, de la cele 20 de 10 p
juninci dupã fatare, pentru minimum 2 ani, cu un agent economic
specializat în procesare şi cu licenta de fabricaţie
- contractarea producţiei de lapte cu un procesator acreditat în 20 p
producţie ecologica, iar producãtorul agricol se angajeazã sa
se certifice (este certificat) ecologic
- amplasarea adapostului la drum de acces auto 10 p
- amplasarea adapostului în zona de munte, conform legislaţiei
în vigoare 15 p
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Persoane juridice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Criteriile şi condiţiile de selectare Punctajul
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- adapostul este amplasat într-o zona cu: - potenţial ridicat 15 p
- potenţial mediu 10 p
- potenţial scãzut 5 p
- cunoştinţe tehnice de specialitate în creşterea şi exploatarea 15 p
vacilor de lapte, ale reprezentantului sau angajatului cu contract
individual de munca pe perioada nedeterminatã, atestate pe baza de
diploma de studii medii sau superioare
- alte cursuri de specialitate 5 p
- plan de afaceri pentru activitatea de creştere şi exploatare a
vacilor de lapte 10 p
- performanţe anterioare în domeniul creşterii vacilor de lapte şi 10 p
producerii laptelui materie prima, dovedite prin acte de
valorificare a producţiei de lapte
- capacitate financiarã de desfãşurare a activitãţii de creştere şi 10 p
exploatare a vacilor de lapte, prin fonduri proprii sau fonduri
atrase şi dovedite prin contracte încheiate cu bãncile comerciale,
scrisori de confort sau scrisori de garanţie bancarã
- achiziţia de lucrãri de execuţie a adapostului cu o firma
specializatã în domeniul construcţiilor 10 p
- realizarea adapostului în regie proprie 5 p
- terenuri în proprietate, destinate bazei furajere 10 p
- terenuri luate în arenda, destinate bazei furajere 5 p
- contractarea producţiei de lapte estimate, de la cele 20 de 10 p
juninci dupã fatare, pentru minimum 2 ani, cu un agent economic
specializat în procesare şi cu licenta de fabricaţie
- contractarea producţiei de lapte cu un procesator acreditat în 20 p
producţie ecologica, iar producãtorul agricol se angajeazã sa se
certifice (este certificat) ecologic
- amplasarea adapostului la drum de acces auto 10 p
- amplasarea adapostului în zona de munte, conform legislaţiei
în vigoare 15 p
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2

CARACTERISTICILE TEHNICE GENERALE
pentru construirea unui adapost corespunzãtor unui
numãr de 20 de vaci de lapte şi tineretului aferent

A. Elemente tehnologice
1. Sistemul de întreţinere:
Vaci de lapte:
Legat, liber, în cusete individuale sau în boxe colective, pe asternut permanent. Cusetele aşezate pe un rând sau pe doua randuri.
Sistemul legat:
Stand - dimensiuni 1,15/1,80 m sau 1,20/1,90 m
Materiale: caramida, lemn, covor de cauciuc pe beton
Despartituri: metalice, individuale sau la doua locuri
Sistemul liber:
Cuseta - dimensiuni 1,15/2,20 m sau 1,20/2,30 m
Materiale: caramida, covor de cauciuc pe beton
Despartituri: metalice, individuale
Boxa colectivã: suprafata - 5,00 mp/cap
Material: beton
Tineret:
Liber în boxe colective, în grajd
Suprafata pe categorii de varsta, de la 1,3 mp/cap la 4 mp/cap
Materiale: caramida, beton
2. Furajarea: manualã, semimecanizata sau mecanizata
3. Adaparea: adapatori cu supapa, cu nivel constant sau jgheaburi cu flotor
4. Mulsul: mecanic, cu instalatie fixa, grup mobil de muls sau în loc special amenajat - sala de muls
5. Evacuarea dejectiilor: manual, mecanic sau hidraulic
6. Ventilatia:
Natural organizatã, cu posibilitãţi de reglare a secţiunilor de intrare şi ieşire a aerului
Admisia: prize izolate în perete
Evacuarea: deschidere continua în coama, coşuri deflectoare
7. Iluminatul: natural şi artificial
8. Volum construit: 20-30 mc aer/cap vacã şi 8-15 mc aer/cap tineret, în funcţie de categoria de varsta
9. Front de furajare:
0,45-0,60 m/cap
Iesle excavata în aleea de furajare sau la nivelul aleii de distribuţie a furajului
Material: beton sclivisit
10. Alee de furajare:
1,20-3,20 m, inclusiv ieslele. Se adapteaza la soluţia de distribuire aleasã
Material: beton rolat
11. Alee de serviciu:
Latime: 1,20-1,35 m
Material: beton rolat
12. Zona de furajare pentru vaci libere:
Latime: 2,20-3,0 m
Material: beton rolat
13. Fatarea: pe stand sau în boxe special amenajate
14. Camera de colectat lapte:
Apa curenta rece şi calda
Pardoseala din mozaic sau gresie
Pereţi faiantati
Suport pentru bidoane şi aparate de muls
Tancuri de rãcire şi depozitare
15. Camera pompa vacuum:
Racord electric, iluminat natural şi artificial
Racord exterior pentru esapamentul pompelor
B. Elemente constructive
1. Grajd:
Fundaţia: beton cu bolovani de rau sau cu piatra ori alte elemente admise în construcţie, în funcţie de zona climatica
Pereţi: caramida, lemn, alte elemente, în funcţie de zona climatica
Planşee: beton sau lemn la variantele cu depozitarea furajelor în pod
Sarpanta: lemn sau metal
Invelitoare: orice fel de invelitoare, în funcţie de zona climatica
Pardoseli: beton, caramida, lemn
Tencuieli: cu respectarea normelor sanitare veterinare
Zugraveli: cu respectarea normelor sanitare veterinare
Vopsitorie: cu respectarea normelor sanitare veterinare
2. Platforma dejectii:
Structura: beton armat
3. Bazin purin:
Structura: beton armat sau caramida, izolat pentru a se evita infiltratiile în apa freatica.


ANEXA 3

MODUL DE ELABORARE
a documentaţiei tehnico-economice

I. Elaborarea studiului de fezabilitate
A. Parte scrisã:
1. Date generale:
a) beneficiar (producãtor agricol);
b) amplasamentul adapostului (judeţ, localitate, adresa).
2. Datele tehnice ale lucrãrii:
a) suprafata şi situaţia juridicã a terenului care urmeazã sa fie ocupat de construcţii (titlu de proprietate sau contract de arendare);
b) caracteristicile geofizice ale terenului (zona seismicã de calcul, natura terenului de fundare, nivelul maxim al apelor freatice şi altele).
3. Caracteristicile principale ale construcţiilor:
a) deschideri - travee, arie construitã, înãlţime, volum construit;
b) pentru reţele de apa, canalizare, electrice: lungimi, materiale, diametrele conductelor, condiţii de pozare.
4. Soluţii constructive:
a) descrierea soluţiilor tehnice adoptate, cu recomandãri privind tehnologia de realizare, materialele utilizate (dacã le are în dotare proprie, în ce procent, sau dacã le achiziţioneazã);
b) pentru instalaţii aferente de iluminat, apa, canalizare se vor descrie soluţiile adoptate;
c) se va descrie modul în care se branseaza, se racordeaza la reţelele existente în zona.
5. Devizul general al investiţiei:
Valoarea totalã a investiţiei, cu detalierea cheltuielilor pe structura devizului general (acesta va fi întocmit conform cerinţelor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.179/2002 privind aprobarea Structurii devizului general şi a Metodologiei privind elaborarea devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrãri de intervenţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 804 din 5 noiembrie 2002).
6. Avize şi acorduri:
- certificat de urbanism (cu toate cerinţele pentru obţinerea autorizaţiei de construire).
B. Parte desenatã:
a) plan de încadrare în zona;
b) plan de situaţie, cu pozarea reţelelor;
c) plan al parterului (cu compartimentari);
d) secţiune longitudinala şi transversala;
e) faţade.
II. Avizarea studiului de fezabilitate
Studiul de fezabilitate conţinând toate elementele descrise împreunã cu certificatul de urbanism şi celelalte documente prevãzute la art. 11 alin. (1) din prezenta hotãrâre vor fi depuse la direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, pentru avizare.
Direcţia pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeteana sau a municipiului Bucureşti, dupã verificarea încadrãrii studiului de fezabilitate în cerinţele prevãzute în anexa nr. 2 la prezenta hotãrâre, îl va transmite la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului pentru a fi avizat de comisia numita în acest sens prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului.
Dupã emiterea avizului de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului şi transmiterea acestuia producãtorului agricol, prin direcţia pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeteana sau a municipiului Bucureşti, se vor elabora proiectul tehnic şi detaliile de execuţie, cu antemasuratori pe cantitãţile de lucrãri, caietul de sarcini pentru execuţie, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare pentru instituţiile publice.
Producãtorul agricol are obligaţia de a depune autorizaţia de construire împreunã cu solicitarea de plata a primei situaţii de lucrãri.


ANEXA 4

Nr. de înregistrare .... din ........
Direcţia pentru agricultura
şi dezvoltare ruralã a judeţului ....
Verificat şi aprobat
suma de ....... lei
la data de ........

DIRECTOR,

CERERE

pentru încasarea de la bugetul de stat a sprijinului
pentru achiziţionarea unui numãr de 20 de capete juninci, construirea unui
adapost corespunzãtor celor 20 de
juninci şi tineretului aferent, precum şi pentru
achiziţionarea instalaţiilor zootehnice

1. Persoane fizice
Domnul/doamna ............., domiciliat(a) în .......... str. ....... nr. ...... bl. ....., sc. .... ap. ....., judeţul/sectorul ......, posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ......... nr. ........., emis(a) de ........., cod numeric personal .......... .

2. Persoane juridice
Societatea Comercialã ............., cu sediul în ........... str. .......... nr. ...., judeţul/sectorul ............. cu codul unic de înregistrare ........... reprezentatã de .........., în calitate de reprezentant legal, posesor al/a B.I./C.I. seria ...., nr. .... emis(a) de ....., cod numeric personal ................

3. Solicit sprijin pentru construirea unui adapost pentru 20 de juninci şi tineretul aferent, achiziţionarea de Instalaţii zootehnice şi de juninci, în conformitate cu prevederile Hotãrârii Guvernului nr. 865/2003.


┌───────────────────────┬────────┬────────────────┬───────────────────────────┐
│ Specificare │ Nr. │ Valoarea totalã│ Valoarea sprijinului │
│ │ │ │Ministerului Agriculturii, │
│ │ │ │ Pãdurilor, Apelor │
│ │ │ │ şi Mediului │
├───────────────────────┼────────┼────────────────┼───────────────────────────┤
│adapost │ │ │ │
├───────────────────────┼────────┼────────────────┼───────────────────────────┤
│instalaţii zootehnice: │ │ │ │
│- tancuri rãcire │ │ │ │
│- instalatie de muls │ │ │ │
│- instalatie de adapare│ │ │ │
├───────────────────────┼────────┼────────────────┼───────────────────────────┤
│juninci │ │ │ │
├───────────────────────┼────────┼────────────────┼───────────────────────────┤
│ TOTAL │ - │ │ │
└───────────────────────┴────────┴────────────────┴───────────────────────────┘



Ma angajez sa respect prevederile Hotãrârii Guvernului nr. 865/2003

Data .............

...........
(semnatura)
Domnului director al direcţiei pentru agricultura şi dezvoltare ruralã a Judeţului .........../ municipiului Bucureşti.


ANEXA 5

NORME METODOLOGICE

privind verificarea, acordarea şi plata sprijinului direct
al statului acordat producãtorilor agricoli,
în anul 2003, pentru construirea de adaposturi de vaci de lapte,
precum şi pentru achiziţionarea de juninci şi instalaţii zootehnice

ART. 1
(1) În sensul prezentelor norme metodologice, beneficiarii sprijinului direct al statului pentru acordarea de prime şi alocaţii de la bugetul de stat sunt producãtorii agricoli, asa cum sunt definiţi la art. 2 lit. a) din prezenta hotãrâre, care construiesc un adapost corespunzãtor unui numãr de 20 de vaci de lapte şi tineretului aferent şi care achiziţioneazã un numãr de 20 de capete juninci, precum şi instalaţii zootehnice, în vederea desfãşurãrii de activitãţi zootehnice, direct şi nemijlocit, pentru producerea şi comercializarea laptelui materie prima.
(2) În cazul în care sunt mai mulţi solicitanti decât limita fondurilor bugetare prevãzute în prezenta hotãrâre, selecţia se face în funcţie de respectarea condiţiilor stabilite şi în raport cu punctajul obţinut.
ART. 2
(1) Valoarea primei de 50% din valoarea de achiziţie a animalului (cu TVA inclusã), dar nu mai mult de 30 milioane lei/cap, se acorda furnizorului de animale o data cu atestarea achitãrii diferenţei dintre valoarea de achiziţie a animalului şi prima stabilitã pentru juninci, în baza facturii pro forma depuse de cumpãrãtor la direcţia pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeteana sau a municipiului Bucureşti.
(2) În situaţia în care producãtorul agricol achitã integral valoarea animalelor, valoarea primei de 50% din valoarea de achiziţie a animalului (cu TVA inclusã), dar nu mai mult de 30 milioane lei/cap, se acorda cumpãrãtorului, în baza facturii de vânzare-cumpãrare depuse la direcţia pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeteana sau a municipiului Bucureşti.
(3) Certificatele de origine şi productivitate trebuie sa ateste performanţe ale mamei tatãlui şi ale mamei, care sa permitã obţinerea unei producţii de minimum 4.500 kg lapte pentru prima lactatie a junincii.
(4) Atestarea lunii de gestatie a junincilor se face printr-un certificat întocmit conform datelor din registrele de evidenta a montelor şi fatarilor.
(5) Animalele achiziţionate din import vor respecta condiţiile de carantina, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.
ART. 3
(1) Valoarea alocaţiei de 50% din valoarea construcţiei (cu TVA inclusã), dar nu mai mult de 575 milioane lei, se acorda producãtorului agricol care construieste un adapost corespunzãtor unui numãr de 20 de vaci de lapte şi tineretului aferent, respectând caracteristicile tehnice şi modul de elaborare a documentaţiei tehnico-economice.
(2) În funcţie de producţia de lapte şi produse lactate se diferentiaza urmãtoarele zone:
a) cu potenţial ridicat: Suceava, Cluj, Iaşi, Maramures, Arges, Botosani, Bihor, Neamt, Bacau;
b) cu potenţial mediu: Dambovita, Mures, BistritaNasaud, Harghita, Teleorman, Alba, Buzau, Dolj, Hunedoara, Satu Mare, Prahova, Giurgiu, Braşov, Olt;
c) cu potenţial scãzut: Timis, Gorj, Vrancea, CarasSeverin, Salaj, Arad, Valcea, Brãila, Ialomita, Galaţi, Vaslui, Sibiu, Constanta, Tulcea, Bucureşti, Covasna, Mehedinti, Calarasi, Ilfov.
(3) În funcţie de zona în care se amplaseaza adapostul, asa cum este definitã la alin. (2), se obţin puncte care contribuie la calcularea punctajului total.
ART. 4
(1) Valoarea alocaţiei de 50% din valoarea de achiziţie a instalaţiilor zootehnice (cu TVA inclusã), dar nu mai mult de 90 milioane lei pentru tancul de rãcire - unul de capacitate medie sau doua de capacitate mica -, 30 milioane lei pentru instalatia de muls şi 5 milioane lei pentru instalatia de adapare, se acorda furnizorului de instalaţii zootehnice, o data cu atestarea achitãrii diferenţei dintre valoarea din factura pro forma şi alocaţia stabilitã pentru instalaţiile zootehnice, depusa de producãtorul agricol la direcţia pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeteana sau a municipiului Bucureşti.
(2) În situaţia în care producãtorul agricol achitã integral valoarea instalaţiilor zootehnice, valoarea alocaţiei de 50% din valoarea de achiziţie a instalaţiilor zootehnice prevãzute la alin. (1) se acorda cumpãrãtorului, în baza facturii de vânzare-cumpãrare depuse la direcţia pentru agricultura şi dezvoltare ruralã.
ART. 5
Pentru a beneficia de primele şi alocaţiile de la bugetul de stat, producãtorii agricoli care construiesc un adapost, achiziţioneazã juninci şi instalaţii zootehnice trebuie sa completeze cererea-tip.
ART. 6
(1) Producãtorul agricol depune cererea împreunã cu documentele prevãzute în art. 11 alin. (1) din prezenta hotãrâre la direcţia pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeteana sau a municipiului Bucureşti, în vederea verificãrii şi aprobãrii.
(2) În baza procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrãrilor de execuţie a adapostului, producãtorul agricol depune la direcţia pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeteana sau a municipiului Bucureşti, pentru completarea dosarului iniţial, factura pro forma pentru achiziţionarea instalaţiilor zootehnice, precum şi factura pro forma pentru achiziţionarea junincilor sau, dupã caz, facturile care atesta achitarea integrala a contravalorii acestora.
(3) Documentele care atesta capacitatea financiarã de desfãşurare a activitãţii de creştere a animalelor sunt scrisorile de confort, scrisorile de garanţie bancarã şi/sau contractele încheiate cu bãncile comerciale.
(4) Dupã verificarea conformitatii dosarelor, direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti transmit dosarele Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului pentru aprobarea acestora în cadrul comisiei, ale carei componenta şi atribuţii se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului, în termen de 10 zile de la publicarea prezentei hotãrâri. Comisia va deschide un registru special în vederea monitorizarii solicitãrilor.
(5) Direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã obţinerea avizelor comisiei, întocmesc şi transmit la Direcţia generalã buget-finanţe din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului situaţia centralizatoare, conform anexei nr. 1 la prezentele norme metodologice.
(6) În termen de 15 zile de la data încheierii sesiunii de depunere a dosarelor, solicitantul va fi înştiinţat de direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti asupra avizãrii dosarului.
ART. 7
În baza situaţiei centralizatoare a cererilor pentru încasarea sprijinului, transmisã de direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului transmite Ministerului Finanţelor Publice cererea de deschidere a creditelor bugetare. Cererea de deschidere a creditelor bugetare va fi însoţitã de situaţia centralizatoare pe judeţe, întocmitã potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
ART. 8
Dupã aprobarea cererii pentru deschiderea creditelor bugetare de cãtre Ministerul Finanţelor Publice, din bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului se alimenteazã conturile direcţiilor pentru agricultura şi dezvoltare ruralã judeţene sau a municipiului Bucureşti, care, pe baza cererilor aprobate pentru încasarea sprijinului cuvenit producãtorului agricol, vireazã sumele în contul beneficiarului astfel: pentru persoana juridicã, la trezorerii, iar pentru persoana fizica, în contul deschis de aceasta la bãncile comerciale sau la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A.
ART. 9
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1


la normele metodologice
-----------------------

Direcţia pentru agricultura
şi dezvoltare ruralã a judeţului ..........


CENTRALIZATORUL

pentru încasarea de la bugetul de stat a sprijinului direct al
statului pentru achiziţionarea unui numãr de 20 de
capete juninci, construirea unui adapost corespunzãtor celor 20 de juninci şi
tineretului aferent, precum şi pentru achiziţionarea instalaţiilor zootehnice



┌───┬─────────┬───────────┬────────────────────────────────────┬─────────────┐
│ │ │ Adaposturi│ Instalaţii zootehnice │ Juninci │
│ │ │ ├───────────┬───────────┬────────────┤ │
│ │ │ │ Tancuri de│ Instalaţii│ Instalatie │ │
│ │ │ │ rãcire │ de muls │ de adapare │ │
│ │ ├─────┬─────┼─────┬─────┼─────┬─────┼─────┬──────┼──────┬──────┤
│Nr.│ Benefi- │va- │va- │va- │va- │va- │va- │va- │va- │va- │va- │
│crt│ ciarul, │loa- │loa- │loa- │loa- │loa- │loa- │loa- │loa- │loa- │loa- │
│ │ nr. şi │rea │rea │rea │rea │rea │rea │rea │rea │rea │rea │
│ │ data │ con-│alo- │tan- │alo- │insta│alo- │insta│alo- │ de │primei│
│ │dosarului│struc│câţi-│cului│câţi-│lati-│câţi-│lati-│catiei│achi- │(mil. │
│ │ │ tiei│ei │(mil.│ei) │ei de│ei │ei de│(mil. │zitie │ lei) │
│ │ │(mil.│(mil.│lei) │ │muls │(mil.│ada- │lei) │(mil. │ │
│ │ │lei) │lei) │ │ │(mil.│lei) │pare │ │ lei) │ │
│ │ │ │ │ │ │lei) │ │(mil.│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │lei) │ │ │ │
├───┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │
├───┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
├───┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
├───┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
├───┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
├───┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
├───┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
├───┴─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
│ TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┤
│ Total general (col. 3 + col. 5 + col. 7 + col. 9 + col. 11) │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Director, Contabil-şef,
......... ..............




ANEXA 2


la normele metodologice
------------------------

MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR, Se aproba
APELOR ŞI MEDIULUI Ordonator principal de credite,
.........................


SITUAŢIE CENTRALIZATOARE

pentru încasarea de la bugetul de stat a
sprijinului direct al statului pentru achiziţionarea
unui numãr de 20 de capete juninci, construirea unui
adapost corespunzãtor celor 20 de juninci şi tineretului aferent,
precum şi pentru achiziţionarea instalaţiilor zootehnice



┌───┬─────────┬───────────┬────────────────────────────────────┬─────────────┐
│ │ │ Adaposturi│ Instalaţii zootehnice │ Juninci │
│ │ │ ├───────────┬───────────┬────────────┤ │
│ │ │ │ Tancuri de│ Instalaţii│ Instalatie │ │
│ │ │ │ rãcire │ de muls │ de adapare │ │
│ │ ├─────┬─────┼─────┬─────┼─────┬─────┼─────┬──────┼──────┬──────┤
│Nr.│ Judeţul │va- │va- │va- │va- │va- │va- │va- │va- │va- │va- │
│crt│ │loa- │loa- │loa- │loa- │loa- │loa- │loa- │loa- │loa- │loa- │
│ │ │rea │rea │rea │rea │rea │rea │rea │rea │rea │rea │
│ │ │ con-│alo- │tan- │alo- │insta│alo- │insta│alo- │ de │primei│
│ │ │struc│câţi-│cului│câţi-│lati-│câţi-│lati-│catiei│achi- │(mil. │
│ │ │ tiei│ei │(mil.│ei) │ei de│ei │ei de│(mil. │zitie │ lei) │
│ │ │(mil.│(mil.│lei) │ │muls │(mil.│ada- │lei) │(mil. │ │
│ │ │lei) │lei) │ │ │(mil.│lei) │pare │ │ lei) │ │
│ │ │ │ │ │ │lei) │ │(mil.│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │lei) │ │ │ │
├───┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │
├───┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
├───┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
├───┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
├───┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
├───┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
├───┼─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
├───┴─────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┤
│ TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┤
│ Total general (col. 3 + col. 5 + col. 7 + col. 9 + col. 11) │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


Direcţia generalã buget-finanţe Director general,
.................


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016