Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 855 din 13 august 2008  pentru aprobarea actului constitutiv-cadru si a statutului-cadru ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara cu obiect de activitate serviciile de utilitati publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 855 din 13 august 2008 pentru aprobarea actului constitutiv-cadru si a statutului-cadru ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara cu obiect de activitate serviciile de utilitati publice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 627 din 28 august 2008

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al <>art. II alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 13/2008 pentru modificarea şi completarea <>Legii serviciilor comunitare de utilitãţi publice nr. 51/2006 şi a <>Legii serviciului de alimentare cu apã şi de canalizare nr. 241/2006 ,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Se aprobã actul constitutiv-cadru şi statutul-cadru ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitarã cu obiect de activitate serviciile de utilitãţi publice, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2.
(2) Se aprobã actul constitutiv-cadru şi statutul-cadru ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitarã cu obiect de activitate serviciul de alimentare cu apã şi de canalizare ce se vor constitui în vederea delegãrii gestiunii serviciului cãtre un operator regional prin atribuirea directã a contractului de delegare a gestiunii conform <>Legii serviciilor comunitare de utilitãţi publice nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>Legii serviciului de alimentare cu apã şi de canalizare nr. 241/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prevãzute în anexele nr. 3 şi 4.
(3) În situaţiile în care şi pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitarã prevãzute la alin. (1) contractul de delegare a gestiunii serviciului se va atribui direct unui operator regional, în statutul asociaţiei se vor prelua în mod corespunzãtor prevederile art. 4 alin. (2), art. 12, 13, art. 16 alin. (4), art. 17 alin. (2) lit. a) şi art. 20 alin. (4) din Statutul-cadru al asociaţiilor de dezvoltare intercomunitarã pentru serviciul de alimentare cu apã şi de canalizare prevãzut în anexa nr. 4.
(4) Actele constitutive-cadru şi statutele-cadru cuprinse în anexele la prezenta hotãrâre conţin prevederi minimale şi vor fi adaptate specificului fiecãrui serviciu comunitar de utilitãţi publice.
ART. 2
(1) O asociaţie de dezvoltare intercomunitarã înfiinţatã şi organizatã în temeiul <>Legii nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, poate sã aibã ca obiect de activitate unul sau mai multe servicii comunitare de utilitãţi publice, respectiv:
a) serviciul de alimentare cu apã;
b) serviciul de canalizare şi epurare a apelor uzate;
c) serviciul de colectare, canalizare şi evacuare a apelor pluviale;
d) serviciul de producere, transport, distribuţie şi furnizare de energie termicã în sistem centralizat;
e) serviciul de salubrizare a localitãţilor;
f) serviciul de iluminat public;
g) serviciul de administrare a domeniului public şi privat al unitãţilor administrativ-teritoriale;
h) serviciul de transport public local.
(2) Face excepţie de la prevederile alin. (1) serviciul de alimentare cu apã şi de canalizare pentru care se pot constitui numai asociaţii de dezvoltare intercomunitarã cu un singur obiect de activitate, distinct.
ART. 3
Asociaţiile constituite anterior intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri în baza prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 , care au ca scop gestionarea în comun a serviciilor de utilitãţi publice, administrarea, funcţionarea şi exploatarea sistemelor de utilitãţi publice, înfiinţarea, reabilitarea, modernizarea, extinderea şi/sau, dupã caz, dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare aferente acestor servicii, îşi vor modifica actul constitutiv şi statutul în conformitate cu actul constitutiv-cadru şi statutul-cadru aplicabile, aprobate prin prezenta hotãrâre, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a acesteia.
ART. 4
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Cristian David

p. Ministrul mediului
şi dezvoltãrii durabile,
Lucia Ana Varga,
secretar de stat

p. Ministrul transporturilor,
Septimiu Buzaşu,
secretar de stat

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 13 august 2008.
Nr. 855.


ANEXA 1

ACTUL CONSTITUTIV-CADRU
al Asociaţiei de dezvoltare intercomunitarã de utilitãţi
publice pentru serviciul/serviciile de ...........

"..............................."
(denumirea asociaţiei)


I. Asociaţii:
1. judeţul ...., prin Consiliul Judeţean ........, cu sediul în ....., str. ....... nr. ......, judeţul ........, cod ..........., reprezentat de ...., în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean ..........., legal împuternicit în acest scop prin Hotãrârea Consiliului Judeţean ........ nr. .. din...;
2. municipiul/oraşul/comuna ......, prin Consiliul Local al ....., cu sediul în ........., str. .......... nr. .., judeţul ............., cod ..........., reprezentat de ........., în calitate de primar, legal împuternicit în acest scop prin Hotãrârea Consiliului Local ........... nr. . din...;
3. municipiul/oraşul/comuna ......, prin Consiliul Local al ...., cu sediul în ....., str. ........ nr. .., judeţul .........., cod ............, reprezentat de ...., în calitate de primar, legal împuternicit în acest scop prin Hotãrârea Consiliului Local ........ nr. .. din ............;
4. municipiul/oraşul/comuna ......, prin Consiliul Local al ...., cu sediul în ..... str. .. nr. .., judeţul ........, cod ........., reprezentat de ..........., în calitate de primar, legal împuternicit în acest scop prin Hotãrârea Consiliului Local ........ nr. .. din...;
5. ..................................................;
6. ................................................. etc.,
denumiţi colectiv asociaţii şi individual asociatul,
s-au asociat şi au înfiinţat Asociaţia de dezvoltare intercomunitarã de utilitãţi publice pentru serviciul/serviciile de "........(denumirea)......" (denumitã în continuare Asociaţia), în conformitate cu prevederile <>Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii serviciilor comunitare de utilitãţi publice nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale Legii nr. ..../... (se menţioneazã legea specialã/legile speciale care reglementeazã serviciul/serviciile de utilitãţi publice respectiv/respective), precum şi ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 .
II. Denumirea
Denumirea Asociaţiei este "...............", conform dovezii privind disponibilitatea denumirii nr. ........ din ............., eliberatã de Ministerul Justiţiei.
III. Sediul
Sediul Asociaţiei este în România, .........(adresa)........ .
IV. Durata
Asociaţia este constituitã pe o duratã nedeterminatã, începând cu data înscrierii sale în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa Judecãtoriei .................... .
V. Voinţa de asociere/Scopul Asociaţiei
(1) Prin semnarea prezentului act constitutiv, asociaţii îşi exprimã voinţa de a se asocia în cadrul Asociaţiei ".......(denumirea)......." constituitã în scopul înfiinţãrii, organizãrii, reglementãrii, finanţãrii, exploatãrii, monitorizãrii şi gestionãrii în comun a serviciului/serviciilor de ........(Se indicã serviciul/serviciile de utilitãţi publice.)......... (denumit în continuare Serviciul) pe raza de competenţã a unitãţilor administrativ-teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional, destinate înfiinţãrii, modernizãrii şi/sau dezvoltãrii, dupã caz, a sistemelor de utilitãţi publice aferente Serviciului pe baza strategiei de dezvoltare a acestuia.
Acest scop se va completa de la caz la caz, în funcţie de specificul fiecãrui serviciu şi de particularitãţile locale.
(2) Forma de gestiune a Serviciului va fi gestiunea delegatã, care se va realiza în baza unui/mai multor contract/contracte de delegare a gestiunii, atribuit(e) operatorilor conform prevederilor <>Legii nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale legilor speciale aplicabile.
În funcţie de specificul fiecãrui serviciu se vor prevedea categoriile de contracte determinate pe baza activitãţilor componente ale Serviciului şi, eventual, numãrul de contracte din fiecare categorie.
VI. Patrimoniul iniţial
(1) Patrimoniul iniţial al Asociaţiei este de...................... lei, constituit din contribuţia în numerar şi/sau în naturã a asociaţilor, dupã cum urmeazã:
Pentru fiecare membru al Asociaţiei se specificã în ce constã contribuţia - în numerar şi/sau în naturã, cu indicarea în acest caz a bunurilor cu care contribuie - şi valoarea contribuţiei.
(2) Patrimoniul iniţial al Asociaţiei include şi dreptul de folosinţã gratuitã, pe termen limitat, a urmãtoarelor bunuri aparţinând domeniului public şi/sau privat al asociaţilor, altele decât bunurile ce compun sistemele publice aferente Serviciului:
- ............(datele de identificare ale bunului)........., aparţinând patrimoniului public/privat al ...........(Se indicã unitatea administrativ-teritorialã.)..........., conform Hotãrârii Consiliului Judeţean/Local ....... nr. ....../.. .
(Se specificã bunurile care se dau în folosinţã gratuitã Asociaţiei, dacã sunt din domeniul public sau privat, local ori judeţean, termenul pentru care sunt date în folosinţã - dreptul de folosinţã nu poate fi acordat pentru o duratã nedeterminatã, conform <>art. 124 din Legea nr. 215/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu indicarea hotãrârii autoritãţii deliberative a unitãţii administrativ-teritoriale membre prin care se aprobã darea în folosinţã a acestora.)
- ...............................;
- etc.
Alin. (2) al acestui articol este opţional, dupã cum asociaţii dau în folosinţã gratuitã sau nu Asociaţiei bunuri aflate în domeniul public ori privat al unitãţilor administrativ-teritoriale membre.
(3) Sursele de venit ale Asociaţiei sunt urmãtoarele:
a) contribuţiile asociaţilor la formarea patrimoniului iniţial, cotizaţiile asociaţilor şi alte contribuţii de la bugetele locale ale unitãţilor administrativ-teritoriale membre;
b) dobânzile rezultate din plasarea sumelor disponibile, în condiţiile legii;
c) donaţii, sponsorizãri sau legate;
d) orice alte surse de venituri prevãzute de lege sau de statutul Asociaţiei.
(4) Asociaţia nu are calitatea de operator şi nu va desfãşura activitãţi economice.
VII. Primele organe de conducere, administrare şi control
Conducerea Asociaţiei
Adunarea generalã este organul de conducere al Asociaţiei, format din toţi reprezentanţii asociaţilor, desemnaţi prin hotãrâre a autoritãţilor deliberative ale acestora.
Se recomandã ca aceşti reprezentanţi sã fie primarii, pentru municipii, oraşe şi comune, respectiv preşedintele consiliului judeţean, pentru judeţe.
Sunt numiţi în calitate de membri ai primei adunãri generale:
- dl ..., numit de Consiliul Judeţean .........;
- dl ..., numit de Consiliul Local al ...........;
- dl ..., numit de Consiliul Local al ...........;
- dl ..., numit de Consiliul Local al ...........;
- etc.
Adunarea generalã alege dintre membrii sãi preşedintele Asociaţiei, care are atribuţiile prevãzute în statutul Asociaţiei şi care reprezintã Asociaţia în raporturile cu terţii, cu excepţia situaţiilor în care se prevede expres altfel.
Administrarea Asociaţiei
Consiliul director este organul executiv de conducere al Asociaţiei, format din preşedintele Asociaţiei şi încã 2 (doi) membri (Asociaţii pot sã prevadã şi un alt numãr de membri, cu condiţia ca numãrul total de membri în consiliul director, inclusiv preşedintele, sã fie impar.) numiţi de adunarea generalã pe o perioada de ........... ani. (Durata mandatului este convenitã de asociaţi, dar nu va fi mai mare de 4 ani.) Componenţa consiliului director va asigura cât mai bine reprezentativitatea în cadrul acestui organ a tuturor membrilor Asociaţiei, utilizând principiul reprezentãrii prin rotaţie.
Sunt numiţi în calitate de membri ai primului consiliu director:
● ....................................... - preşedintele Asociaţiei;
(datele de identificare)
● ......................................................;
(datele de identificare)
● .................................................... .
(datele de identificare)

Controlul financiar al Asociaţiei
Controlul financiar intern al Asociaţiei este asigurat de o comisie de cenzori formatã din minimum 3 membri numiţi de adunarea generalã pentru o perioadã de 3 (trei) ani, cu posibilitatea prelungirii.
Primii membri ai comisiei de cenzori a Asociaţiei sunt:
- ..............[datele de identificare: nume, prenume, cetãţenie, data naşterii, domiciliu, titular al B.I./C.I. seria ............ nr. ..., eliberat(ã) de .............. la data de ...].............
-
-
..................
VIII. Pentru desfãşurarea procedurilor de dobândire a personalitãţii juridice se împuterniceşte dl ..........., cetãţean ........, domiciliat în ........, titular al B.I/C.I., seria ........ nr. ........, eliberat(ã) de ........ la data de ........ .
Prezentul act constitutiv a fost redactat în ........ (....) exemplare originale, azi, data autentificãrii.

ASOCIAŢII:

Judeţul ...........................,
Prin preşedintele Consiliului Judeţean .......................
[semnãtura şi ştampila]

Municipiul/Oraşul/Comuna ...............................,
Prin primar ..............................................
[semnãtura şi ştampila]

Municipiul/Oraşul/Comuna .....................................,
Prin primar ...................................................
[semnãtura şi ştampila]

........... etc.


ANEXA 2

STATUTUL-CADRU
al Asociaţiei de dezvoltare intercomunitarã de
utilitãţi publice pentru serviciul/serviciile de ........

"................................."
(denumirea asociaţiei)

Asociaţii:
1. judeţul ...., prin Consiliul Judeţean ........, cu sediul în ....., str. .. nr. .., judeţul ..., cod ..., reprezentat de ...., în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean ............, legal împuternicit în acest scop prin Hotãrârea Consiliului Judeţean ........ nr. .. din...;
2. municipiul/oraşul/comuna ......, prin Consiliul Local al ...., cu sediul în ....., str. .. nr. .., judeţul ........., cod ........, reprezentat de .............., în calitate de primar, legal împuternicit în acest scop prin Hotãrârea Consiliului Local ............ nr. ........ din ...........;
3. municipiul/oraşul/comuna ......, prin Consiliul Local al ...., cu sediul în ....., str. ....... nr. .., judeţul ..., cod ............., reprezentat de ........, în calitate de primar, legal împuternicit în acest scop prin Hotãrârea Consiliului Local ........ nr. .. din ..;
4. municipiul/oraşul/comuna ......, prin Consiliul Local al ...., cu sediul în ....., str. ............ nr. .., judeţul ..., cod ..., reprezentat de ...., în calitate de primar, legal împuternicit în acest scop prin Hotãrârea Consiliului Local ........ nr. .. din...;
5. .............................................:
6. ............................................. etc.,
denumiţi colectiv asociaţii şi individual asociatul,
ne exprimãm voinţa de a coopera şi de a ne asocia în conformitate cu prevederile <>Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii serviciilor comunitare de utilitãţi publice nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale Legii nr. ........../.......... (Se menţioneazã legea specialã/legile speciale care reglementeazã serviciul/serviciile de utilitãţi publice respectiv/respective.), precum şi ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 , în cadrul Asociaţiei de dezvoltare intercomunitarã de utilitãţi publice pentru serviciul/serviciile de ...........(denumirea)........... (denumitã în continuare Asociaţia), persoanã juridicã de drept privat, cu statut de utilitate publicã, în scopurile prevãzute la art. 4 din prezentul statut.

CAP. I
Denumirea, sediul şi durata Asociaţiei

Art. 1. - Denumirea Asociaţiei este " ...............", conform dovezii privind disponibilitatea denumirii nr. ........ din ............., eliberatã de Ministerul Justiţiei. Asociaţia va avea ştampilã şi însemne proprii.
Art. 2. - (1) Sediul Asociaţiei este în România, ...........(adresa)...............
(2) Sediul Asociaţiei va putea fi mutat în orice alt loc aflat pe raza unitãţilor administrativ-teritoriale membre, în baza unei hotãrâri a adunãrii generale a Asociaţiei sau a consiliului director, conform prezentului statut.
Art. 3. - Asociaţia este constituitã pe o duratã nedeterminatã, începând cu data înscrierii sale în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.

CAP. II
Scopul şi obiectivele Asociaţiei

Art. 4. - (1) Asociaţia se constituie în scopul înfiinţãrii, organizãrii, reglementãrii, exploatãrii, monitorizãrii şi gestionãrii în comun a serviciului de ............(Se indicã serviciul/serviciile de utilitãţi publice.)........ (denumit în continuare Serviciul) pe raza de competenţã a unitãţilor administrativ-teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional destinate înfiinţãrii, modernizãrii şi/sau dezvoltãrii, dupã caz, a sistemelor de utilitãţi publice aferente Serviciului, pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului (denumitã în continuare Strategia de dezvoltare).
Acest scop se va completa de la caz la caz, în funcţie de specificul fiecãrui Serviciu şi de particularitãţile locale.
(2) Forma de gestiune a Serviciului va fi gestiunea delegatã, care se va realiza, în baza unui/mai multor contract/contracte de delegare a gestiunii [denumit(e) în continuare contract(e) de delegare] atribuit(e) operatorilor conform prevederilor <>Legii nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale legilor speciale aplicabile.
În funcţie de specificul fiecãrui serviciu se vor prevedea categoriile de contracte determinate pe baza activitãţilor componente ale Serviciului şi, eventual, numãrul de contracte din fiecare categorie.
(3) Asociaţii declarã cã interesul comun ce stã la baza constituirii Asociaţiei este interesul general al locuitorilor de pe raza unitãţilor administrativ-teritoriale membre pentru îmbunãtãţirea calitãţii Serviciului, în condiţiile unor tarife şi/sau taxe care sã respecte limitele de suportabilitate ale populaţiei şi principiul "poluatorul plãteşte", atingerea şi respectarea standardelor europene privind protecţia mediului, precum şi creşterea capacitãţii de atragere a fondurilor pentru finanţarea investiţiilor necesare în infrastructura tehnico-edilitarã aferentã Serviciului.
Art. 5. - (1) Obiectivele Asociaţiei sunt urmãtoarele:
a) sã elaboreze şi sã aprobe strategia de dezvoltare a Serviciului;
b) sã monitorizeze derularea proiectelor de investiţii în infrastructura tehnico-edilitarã aferentã Serviciului;
c) sã constituie interfaţa pentru discuţii şi sã fie un partener activ pentru autoritãţile administraţiei publice locale în ceea ce priveşte aspectele de dezvoltare şi de gestiune a Serviciului, în scopul de a coordona politicile şi acţiunile de interes general;
d) sã elaboreze şi sã aprobe caietul/caietele de sarcini şi regulamentul/regulamentele Serviciului;
e) sã elaboreze şi sã aprobe documentaţiile de atribuire a contractului/contractelor de delegare şi sã stabileascã condiţiile de participare şi criteriile de selecţie a operatorilor, cu excepţia situaţiei atribuirii directe conform prevederilor <>art. 31^1 din Legea nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
f) sã încheie contractul/contractele de delegare cu operatorii, în numele şi pe seama unitãţilor administrativ-teritoriale membre implicate, care vor avea împreunã calitatea de delegatar, astfel cum este prevãzut de <>art. 30 din Legea nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. (În funcţie de specificul activitãţilor care compun Serviciul, delegatar pot fi toţi membrii Asociaţiei pentru toate activitãţile sau numai o parte din aceştia pentru anumite activitãţi.);
g) sã monitorizeze executarea contractului/contractelor de delegare şi sã informeze regulat membrii sãi despre aceasta, sã urmãreascã îndeplinirea obligaţiilor asumate de operatori (îndeosebi în ceea ce priveşte realizarea indicatorilor de performanţã, executarea lucrãrilor încredinţate operatorilor şi calitatea Serviciului furnizat utilizatorilor) şi, în conformitate cu mandatul primit şi cu prevederile contractuale, sã aplice penalitãţile contractuale;
h) sã identifice şi sã propunã orice acţiuni vizând creşterea oportunitãţilor de finanţare a proiectelor de investiţii în infrastructura tehnico-edilitarã aferentã Serviciului;
i) sã îmbunãtãţeascã planificarea investiţiilor în infrastructura tehnico-edilitarã aferentã Serviciului.
Acest articol poate fi completat şi cu alte obiective, în funcţie de condiţiile specifice Serviciului şi de particularitãţile locale.
(2) Pentru realizarea obiectivelor Asociaţiei, prin prezentul statut asociaţii mandateazã Asociaţia sã exercite în numele şi pe seama lor urmãtoarele atribuţii legate de Serviciu:
a) ...............................;
b) ...............................;
c) ...............................;
etc.
Se completeazã cu atribuţiile, drepturile şi obligaţiile pentru a cãror exercitare unitãţile administrativ-teritoriale membre conferã Asociaţiei mandat, conform <>art. 10 alin. (5) din Legea nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. III
Patrimoniul Asociaţiei

Art. 6. - (1) Patrimoniul Asociaţiei este compus din bunurile şi resursele proprii, necesare acoperirii cheltuielilor de organizare şi funcţionare şi desfãşurãrii activitãţilor proprii, pe de o parte, şi din dreptul de folosinţã gratuitã asupra unor bunuri din domeniul public sau privat al asociaţilor, acordat sau ce va fi acordat Asociaţiei de cãtre asociaţi, pe de altã parte.
(2) Patrimoniul iniţial al Asociaţiei este de ....... lei, constituit din contribuţia în numerar şi/sau în naturã a asociaţilor, dupã cum urmeazã:
...............................;
...............................;
...............................;
Pentru fiecare membru al Asociaţiei se specificã în ce constã contribuţia - în numerar şi/sau în naturã, cu indicarea în acest caz a bunurilor cu care contribuie - şi valoarea contribuţiei.
(3) Patrimoniul iniţial al Asociaţiei include şi dreptul de folosinţã gratuitã, pe termen limitat, a urmãtoarelor bunuri aparţinând domeniului public şi/sau privat al asociaţilor, altele decât bunurile ce compun sistemele publice aferente Serviciului:
- ...............(datele de identificare ale bunului)..........., aparţinând patrimoniului public/privat al ................(Se indicã unitatea administrativ-teritorialã.)........, conform Hotãrârii Consiliului Judeţean/Local ............... nr. ...../... .
(Se specificã bunurile care se dau în folosinţã gratuitã Asociaţiei, dacã sunt din domeniul public sau privat, local ori judeţean, termenul pentru care sunt date în folosinţã - dreptul de folosinţã nu poate fi acordat pentru o duratã nedeterminatã, conform <>art. 124 din Legea nr. 215/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu indicarea hotãrârii autoritãţii deliberative a unitãţii administrativ-teritoriale membre prin care se aprobã darea în folosinţã a acestora.)
- ....................................;
- etc.
Alin. (3) al acestui articol este opţional, dupã cum asociaţii dau în folosinţã gratuitã sau nu Asociaţiei bunuri aflate în domeniul public sau privat al unitãţilor administrativ-teritoriale membre.
Art. 7. - Sursele de venit ale Asociaţiei sunt urmãtoarele:
a) contribuţiile asociaţilor la formarea patrimoniului iniţial, cotizaţiile asociaţilor şi alte contribuţii de la bugetele locale ale unitãţilor administrativ-teritoriale membre;
b) dobânzile rezultate din plasarea sumelor disponibile, în condiţiile legii;
c) donaţii, sponsorizãri sau legate;
d) orice alte surse de venituri prevãzute de lege sau de prezentul statut.
Art. 8. - Asociaţia nu are calitatea de operator şi nu va desfãşura activitãţi economice.
Art. 9. - Asociaţia are un buget propriu de venituri şi cheltuieli. Situaţiile financiare se întocmesc şi se publicã în conformitate cu legislaţia în vigoare.

CAP. IV
Asociaţii

Art. 10. - Asociaţii au urmãtoarele drepturi:
a) sã aleagã şi sã fie aleşi în organele de conducere ale Asociaţiei, prin reprezentanţii lor în aceste organe;
b) sã participe la luarea hotãrârilor în cadrul Asociaţiei, conform prevederilor prezentului statut;
c) sã primeascã, la cerere, toate informaţiile disponibile care privesc activitatea Asociaţiei.
Art. 11. - Asociaţii au urmãtoarele obligaţii:
a) sã respecte statutul, actul constitutiv şi hotãrârile organelor de conducere ale Asociaţiei;
b) sã plãteascã cotizaţia anualã, plata urmând sã se facã pânã la ................ . Cotizaţia pentru primul an este fixatã prin prezentul statut la suma de .......... lei/an;
c) sã promoveze şi sã participe activ la acţiunile desfãşurate de Asociaţie;
d) sã participe, prin reprezentanţii lor, la şedinţele adunãrii generale a Asociaţiei.
Art. 12. - (1) Calitatea de asociat înceteazã în cazul retragerii sau excluderii din Asociaţie, conform prevederilor prezentului articol.
(2) Retragerea din Asociaţie nu poate avea loc decât în situaţia în care asociatul respectiv se retrage unilateral din contractul de delegare la care este parte în calitate de delegatar. Dacã oricare dintre asociaţi doreşte sã se retragã din contractul de delegare şi, respectiv, din Asociaţie, aceasta va notifica preşedintelui Asociaţiei şi celorlalţi asociaţi intenţia sa. Preşedintele Asociaţiei va convoca adunarea generalã a Asociaţiei în cel mult 30 de zile de la data primirii unei astfel de notificãri.
(3) Adunarea generalã a Asociaţiei va analiza consecinţele retragerii şi modificãrile ce se impun la contractele de delegare (în special în ceea ce priveşte investiţiile), conform prevederilor fiecãrui contract de delegare, şi va hotãrî modificarea corespunzãtoare a prezentului statut şi a actului constitutiv al Asociaţiei.
(4) În cazul în care un asociat nu aprobã contractul de delegare ce urmeazã sã fie încheiat cu operatorul desemnat sau se retrage unilateral din acest contract (indiferent cã retragerea are loc înainte sau dupã intrarea în vigoare a respectivului contract de delegare), acesta va fi exclus din Asociaţie. Preşedintele Asociaţiei va convoca adunarea generalã în cel mult 30 de zile de la data la care s-a luat cunoştinţã despre respectiva situaţie. Adunarea generalã va hotãrî excluderea din Asociaţie, va analiza consecinţele excluderii şi modificãrile ce se impun la contractele de delegare (în special cu privire la investiţii), în conformitate cu prevederile contractelor de delegare respective, şi va hotãrî modificarea corespunzãtoare a prezentului statut şi a actului constitutiv al Asociaţiei. Este asimilat refuzului de a delega gestiunea Serviciului şi neadoptarea, în douã şedinţe consecutive ale autoritãţii deliberative a respectivului asociat, a hotãrârii de aprobare a delegãrii gestiunii Serviciului cãtre operatorul prevãzut la art. 17 alin. (2) lit. g) din alte motive decât un vot negativ.
(5) Orice membru care se retrage sau este exclus din Asociaţie este obligat sã plãteascã:
a) sumele corespunzãtoare investiţiilor (modernizare, reabilitare, bunuri noi, indiferent dacã sunt extinderi sau înlocuiri) în infrastructura aferentã Serviciului delegat, de care a beneficiat pe durata cât a fost membru al Asociaţiei;
b) sumele prevãzute ca despãgubiri în contractele de delegare.
Art. 13. - (1) Asociaţia poate accepta, cu acordul asociaţilor, noi membri. Aceştia au dreptul şi obligaţia sã atribuie gestiunea Serviciului operatorului cu care Asociaţia a încheiat sau va încheia contractul de delegare în numele şi pe seama asociaţilor, în condiţiile legii. Pentru a vota o astfel de hotãrâre, reprezentanţii asociaţilor în adunarea generalã a Asociaţiei au nevoie de un mandat special, prealabil, din partea unitãţilor administrativ-teritoriale, pe care le reprezintã, acordat prin hotãrâre a consiliului local sau judeţean, dupã caz.
(2) În urma adoptãrii hotãrârii adunãrii generale a Asociaţiei de a accepta un nou membru, se va încheia un act adiţional la prezentul statut, prin care noul membru va fi menţionat în preambulul statutului.
(3) Se considerã cã orice nou membru al Asociaţiei acceptã în totalitate prevederile statutului şi ale actului constitutiv ale Asociaţiei la data aderãrii sale.
(4) În situaţia în care noul membru are dreptul, conform prevederilor legale, sã atribuie direct gestiunea Serviciului sãu cãtre operatorul cu care Asociaţia a încheiat contractul de delegare în numele şi pe seama asociaţilor, acesta va delega gestiunea Serviciului sãu respectivului operator şi se va încheia un act adiţional la contractul de delegare, care va fi semnat de Asociaţie în numele şi pe seama asociatului respectiv.

CAP. V
Organele Asociaţiei

Adunarea generalã a Asociaţiei
Art. 14. - (1) Adunarea generalã este organul de conducere al Asociaţiei, format din toţi reprezentanţii asociaţilor desemnaţi prin hotãrâre a autoritãţilor deliberative ale acestora.
Se recomandã ca aceşti reprezentanţi sã fie primarii, pentru municipii, oraşe şi comune, respectiv preşedintele consiliului judeţean, pentru judeţe.
(2) Fiecare asociat va depune toate diligenţele pentru a-şi asigura reprezentarea permanentã în cadrul adunãrii generale a Asociaţiei.
(3) Hotãrârile de numire/revocare/înlocuire a reprezentanţilor vor fi transmise, în copie, asociaţilor şi preşedintelui Asociaţiei, în termen de 3 (trei) zile lucrãtoare de la data emiterii lor.
Art. 15. - Adunarea generalã alege dintre membrii sãi preşedintele Asociaţiei, care are atribuţiile prevãzute în prezentul statut şi care reprezintã Asociaţia în raporturile cu terţii, cu excepţia situaţiilor în care se prevede expres altfel.
Art. 16. - (1) Adunarea generalã a Asociaţiei îndeplineşte atribuţiile care îi revin conform <>art. 21 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 , precum şi atribuţiile speciale prevãzute de prezentul statut în exercitarea competenţelor privind Serviciul, conform mandatului încredinţat de cãtre asociaţi prin prezentul statut.
(2) Atribuţiile adunãrii generale a Asociaţiei cu privire la activitatea proprie sunt:
a) stabilirea strategiei şi a obiectivelor generale ale Asociaţiei;
b) acordarea descãrcãrii de gestiune a membrilor consiliului director pentru perioada încheiatã, pe baza raportului de activitate prezentat adunãrii generale de consiliul director;
c) aprobarea situaţiilor financiare ale Asociaţiei pentru exerciţiul financiar încheiat şi a proiectului bugetului de venituri şi cheltuieli al Asociaţiei pentru urmãtorul exerciţiu financiar;
d) alegerea şi revocarea membrilor consiliului director;
e) alegerea şi revocarea membrilor comisiei de cenzori şi stabilirea regulilor generale de organizare şi funcţionare a comisiei de cenzori;
f) aprobarea organigramei şi a politicii de personal a Asociaţiei, inclusiv a organizãrii aparatului tehnic al Asociaţiei, şi, dacã este cazul, a comisiilor/comitetelor*);
------------
*) Prin statutul Asociaţiei se pot stabili reguli privind componenţa, atribuţiile şi modul de funcţionare a acestor comitete/comisii ce vor asista consiliul director al Asociaţiei în exercitarea atribuţiilor de elaborare a strategiilor, de monitorizare, de supraveghere, de organizare a licitaţiilor publice pentru atribuirea contractelor de delegare etc.

g) aprobarea contractelor ce vor fi încheiate de Asociaţie în nume propriu, a cãror valoare depãşeşte echivalentul în lei al sumei de .............. euro;
h) modificarea actului constitutiv şi a statutului Asociaţiei;
i) dizolvarea şi lichidarea Asociaţiei, precum şi stabilirea destinaţiei bunurilor rãmase dupã lichidare;
j) aprobarea primirii de noi membri în Asociaţie, a retragerii şi excluderii unor membri din Asociaţie;
k) aprobarea cotizaţiei anuale;
l) orice alte atribuţii prevãzute în lege sau în statut.
Acestea constituie clauze minimale care pot fi completate cu alte atribuţii.
(3) Atribuţiile adunãrii generale a Asociaţiei cu privire la exercitarea mandatului acordat de asociaţi conform art. 5 alin. (2) sunt:
a) ..........;
b) ..........;
c) ..........;
etc.
Se completeazã cu acele atribuţii pentru a cãror exercitare este nevoie de adoptarea unei hotãrâri de cãtre adunarea generalã a Asociaţiei.
Art. 17. - (1) În temeiul art. 16 alin. (3), adunarea generalã a Asociaţiei hotãrãşte asupra aspectelor legate de obiectivele Asociaţiei, având în vedere interesul comun al asociaţilor, în special:
a) strategia de dezvoltare;
b) politica tarifarã;
c) contractele de delegare.
(2) În legãturã cu acestea, asociaţii convin:
a) Asociaţia va asigura elaborarea şi aprobarea strategiei de dezvoltare a Serviciului. Pe baza strategiei de dezvoltare vor fi stabilite investiţiile necesare atingerii obiectivelor prevãzute de aceastã strategie şi prioritizarea acestora, precum şi planul de implementare şi analiza macrosuportabilitãţii. Planurile de investiţii vor fi actualizate periodic ţinând seama de strategia de dezvoltare;
b) sursele de finanţare a investiţiilor pot fi fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeanã sau de instituţii financiare, fonduri de la bugetul de stat, de la bugetele locale ale asociaţilor, fondurile proprii sau atrase ale operatorului/operatorilor;
c) listele de investiţii prioritare şi planurile de finanţare a acestora vor fi discutate în şedinţele adunãrii generale a Asociaţiei şi aprobate de autoritãţile deliberative ale asociaţilor beneficiari ai investiţiilor (proprietarii bunurilor rezultate în urma investiţiilor), precum şi ale asociaţilor deserviţi de bunurile rezultate în urma investiţiilor. În funcţie de investiţiile la care se referã, listele de investiţii prioritare şi planurile de finanţare vor fi anexate şi vor face parte integrantã din contractele de delegare corespunzãtoare;
d) studiile de fezabilitate aferente listelor de investiţii vor fi supuse avizului Asociaţiei înainte de a fi aprobate de autoritãţile deliberative ale asociaţilor beneficiari ai investiţiilor (proprietarii bunurilor rezultate în urma investiţiilor);
e) în funcţie de specificul Serviciului, de activitãţile componente ale acestuia aflate sub responsabilitatea fiecãrui asociat şi de strategia de dezvoltare, gestiunea Serviciului, respectiv a activitãţilor componente ale Serviciului, dupã caz, precum şi concesiunea sistemelor de utilitãţi publice aferente Serviciului/activitãţilor componente ale Serviciului vor fi încredinţate unuia sau mai multor operatori în baza unui/unor contract/contracte de delegare;
f) contractul/contractele de delegare a gestiunii Serviciului/activitãţilor componente ale Serviciului va/vor fi atribuite conform prevederilor legale în vigoare şi va/vor fi încheiat(e) cu operatorul de cãtre Asociaţie, în numele şi pe seama asociaţilor/acelor asociaţi care deleagã împreunã prin acelaşi contract de delegare activitãţile componente ale Serviciului aflate sub responsabilitatea acestora;
g) operatorul va fi responsabil de implementarea programelor de investiţii stabilite prin contractul/contractele de delegare, va întreţine, va moderniza, va reabilita şi va extinde infrastructura concesionatã şi va gestiona Serviciul/activitãţile componente ale Serviciului pe riscul şi rãspunderea sa, conform clauzelor contractului de delegare;
h) Asociaţia va monitoriza îndeplinirea de cãtre operator(i) a obligaţiilor care îi/le incumbã în temeiul contractului de delegare;
i) Asociaţia va exercita, în numele şi pe seama asociaţilor, drepturile şi obligaţiile pe care aceştia le au în calitate de delegatar, conform prevederilor prezentului statut.
În situaţia în care la data constituirii Asociaţiei membrii acesteia au convenit asupra politicii tarifare, contractului/contractelor de delegare ce urmeazã a fi încheiat/încheiate şi asupra modului de atribuire a acestuia/acestora, punctele de mai sus vor fi particularizate.
Art. 18. - Reprezentanţii asociaţilor în adunarea generalã a Asociaţiei sunt responsabili pentru activitatea lor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Art. 19. - (1) Adunarea generalã a Asociaţiei va fi convocatã, ori de câte ori este necesar, de cãtre preşedintele Asociaţiei sau de un numãr de cel puţin .... asociaţi.
(2) Convocarea va fi transmisã prin scrisoare, fax sau e-mail cu cel puţin 5 (cinci) zile calendaristice (Acesta este un termen minim, asociaţii putând stabili şi un termen mai mare.) înainte de data şedinţei şi va cuprinde data, ora, locul şi ordinea de zi ale şedinţei.
(3) În funcţie de problemele înscrise pe ordinea de zi a şedinţei, convocarea va fi trimisã numai reprezentanţilor asociaţilor care au dreptul sã participe şi sã voteze cu privire la luarea respectivelor hotãrâri conform prevederilor prezentului statut.
(4) Şedinţele adunãrii generale a Asociaţiei vor fi conduse de preşedintele Asociaţiei sau, în absenţa acestuia, de persoana desemnatã de adunarea generalã dintre participanţi.
(5) Adunarea generalã a Asociaţiei va alege dintre participanţii la şedinţã un secretar care va redacta procesul-verbal al şedinţei.
(6) Procesul-verbal este semnat de preşedinte şi de secretar. O copie a procesului-verbal va fi transmisã, în termen de maximum 5 (cinci) zile calendaristice (Acesta este un termen maxim, asociaţii putând stabili şi un termen mai mic.) de la data şedinţei, fiecãrui asociat convocat conform prevederilor alin. (2), indiferent dacã reprezentantul acesteia a fost sau nu prezent la şedinţã.
(7) Hotãrârile adunãrii generale a Asociaţiei se consemneazã într-un registru de procese-verbale, care se pãstreazã la sediul Asociaţiei.
Art. 20. - (1) Fiecare asociat, prin reprezentantul sãu, are un vot egal în adunarea generalã a Asociaţiei.
(2) Pentru luarea hotãrârilor care privesc numai anumiţi asociaţi, respectiv asociaţii în competenţa cãrora este organizat şi funcţioneazã Serviciul la data şedinţei adunãrii generale, asociaţii beneficiari ai investiţiilor (proprietarii bunurilor rezultate în urma investiţiilor), precum şi asociaţii deserviţi de bunurile rezultate în urma investiţiilor, denumiţi în prezentul statut asociaţi implicaţi, au dreptul de a participa şi de a vota în cadrul şedinţei adunãrii generale doar reprezentanţii acestora.
(3) Pentru a fi valabile, hotãrârile adunãrii generale a Asociaţiei adoptate în exercitarea atribuţiilor prevãzute la art. 16 alin. (2) lit. a)-h) şi l) se iau în prezenţa a trei pãtrimi din numãrul asociaţilor şi cu majoritatea voturilor asociaţilor prezenţi. Dacã la prima convocare cvorumul nu este îndeplinit, adunarea generalã se convoacã pentru o datã ulterioarã care nu poate fi mai târziu de 15 zile calendaristice de la data stabilitã pentru prima convocare, iar la a doua convocare adunarea generalã este valabil întrunitã indiferent de numãrul de membri prezenţi.
(4) Pentru a fi valabile, hotãrârile adunãrii generale a Asociaţiei adoptate în exercitarea atribuţiilor prevãzute la art. 16 alin. (3) lit. ..... (Se vor indica acele litere de la art. 16 alin. (3) care prevãd atribuţii pentru a cãror exercitare nu este necesar un mandat special prealabil, conform <>art. 10 alin. (5) din Legea nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.) se iau în prezenţa tuturor asociaţilor/asociaţilor implicaţi şi cu votul favorabil fie a cel puţin jumãtate din numãrul asociaţilor/asociaţilor implicaţi care însumeazã cel puţin douã treimi din numãrul total al populaţiei tuturor asociaţilor/asociaţilor implicaţi, fie a cel puţin douã treimi din numãrul asociaţilor/asociaţilor implicaţi care însumeazã cel puţin jumãtate din numãrul total al populaţiei tuturor asociaţilor/asociaţilor implicaţi.
Dacã la prima convocare cvorumul nu este îndeplinit, adunarea generalã se convoacã pentru o datã ulterioarã care nu poate fi mai târziu de 15 zile calendaristice de la data stabilitã pentru prima convocare, iar la a doua convocare adunarea generalã este valabil întrunitã indiferent de numãrul de asociaţi implicaţi prezenţi şi va hotãrî cu majoritatea asociaţilor/asociaţilor implicaţi prezenţi.
(5) Pentru a fi valabile, hotãrârile adunãrii generale a Asociaţiei adoptate în exercitarea atribuţiilor prevãzute la art. 16 alin. (2) lit. i)- k) şi la art. 16 alin. (3) lit. ..... (Se vor indica acele litere de la art. 16 alin. (3) care prevãd atribuţii pentru a cãror exercitare este necesar un mandat special prealabil, conform <>art. 10 alin. (5) din Legea nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.) se iau în prezenţa şi cu votul favorabil al tuturor asociaţilor, cvorum şi majoritate obligatorii la oricare convocare.
(6) În oricare dintre situaţiile prevãzute la alin. (3)-(5), dacã o hotãrâre a adunãrii generale a Asociaţiei priveşte în mod direct Serviciul sau bunurile care aparţin unui anumit asociat, nicio hotãrâre nu poate fi luatã fãrã prezenţa şi votul favorabil al reprezentantului acestuia.
(7) În cazul în care reprezentantul unuia dintre Asociaţi nu poate participa la şedinţa unei adunãri generale a Asociaţiei la care a fost convocat, acesta poate fi înlocuit de un alt reprezentat al unitãţii administrativ-teritoriale, împuternicit în acest scop.
Art. 21. - (1) Hotãrârile adunãrii generale luate în exercitarea atribuţiilor prevãzute la art. 16 alin. (2) lit. i)-k) şi art. 16 alin. (3) lit. ..... (Se vor indica acele litere de la art. 16 alin. (3) care prevãd atribuţii pentru a cãror exercitare este necesar un mandat special prealabil, conform <>art. 10 alin. (5) din Legea nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.) nu pot fi votate de reprezentanţii asociaţilor decât în baza unui mandat special, acordat expres, în prealabil, prin hotãrâre a autoritãţii deliberative a asociatului al cãrui reprezentant este.
(2) Hotãrârile luate de adunarea generalã a Asociaţiei trebuie aduse la cunoştinţa autoritãţilor deliberative ale asociaţilor sau asociaţilor implicaţi, dupã caz, în termen de cel mult 5 (cinci) zile calendaristice (Acesta este un termen maxim, asociaţii putând stabili şi un termen mai mic.) de la data şedinţei. De asemenea, Asociaţia este obligatã sã publice toate hotãrârile adunãrii generale pe propria paginã de internet.
(3) Asociatul care se considerã vãtãmat într-un drept al sãu ori într-un interes legitim printr-o hotãrâre a adunãrii generale a Asociaţiei dintre cele luate în exercitarea atribuţiilor prevãzute la art. 16 alin. (3) din prezentul statut poate iniţia acţiune în justiţie în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(4) Adunarea generalã a Asociaţiei poate delega consiliului director, prin hotãrâre adoptatã în aceleaşi condiţii ca cele prevãzute la art. 20 alin. (3), atribuţia privind aprobarea schimbãrii sediului Asociaţiei.
Consiliul director
Art. 22. - (1) Consiliul director este organul executiv de conducere al Asociaţiei, format din preşedintele Asociaţiei şi încã 2 (doi) membri (Asociaţii pot sã prevadã şi un alt numãr de membri, cu condiţia ca numãrul total de membri în consiliul director, inclusiv preşedintele, sã fie impar.) numiţi de adunarea generalã, pe o perioadã de ... (Durata mandatului este convenitã de asociaţi, dar nu va fi mai mare de 4 ani.) ani. Componenţa consiliului director va asigura cât mai bine reprezentativitatea în cadrul acestui organ a tuturor membrilor Asociaţiei, utilizând principiul reprezentãrii prin rotaţie.
(2) Preşedintele Asociaţiei este şi preşedinte al consiliul director.
(3) Membrii consiliului director sunt rãspunzãtori pentru activitatea lor în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Art. 23. - (1) Consiliul director asigurã punerea în executare a hotãrârilor adunãrii generale a Asociaţiei şi exercitã atribuţiile prevãzute de prezentul statut şi cele ce îi vor fi delegate de adunarea generalã.
(2) Consiliul director exercitã urmãtoarele atribuţii privind activitatea proprie a Asociaţiei:
a) prezintã adunãrii generale raportul de activitate pe perioada anterioarã, execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al exerciţiului financiar viitor şi proiectul programelor Asociaţiei;
b) propune cuantumul cotizaţiei pentru anul urmãtor, care se va include în proiectul de buget al Asociaţiei, supus spre aprobare adunãrii generale;
c) aprobã actele juridice ce vor fi încheiate de Asociaţie în nume propriu, cu excepţia contractelor a cãror valoare depãşeşte echivalentul în lei al sumei de ......... euro;
d) angajeazã personalul Asociaţiei, inclusiv membrii aparatului tehnic, cu respectarea politicii de personal aprobate de adunarea generalã a Asociaţiei şi ţinând cont de bugetul aprobat de aceasta;
e) în relaţia cu asociaţii, monitorizeazã plata cotizaţiei anuale de cãtre aceştia la bugetul Asociaţiei şi decide mãsurile care urmeazã sã fie luate împotriva asociaţilor care nu şi-au achitat cotizaţia datoratã în termenul prevãzut de prezentul statut;
f) orice alte atribuţii prevãzute în statut sau stabilite de adunarea generalã.
(3) Consiliul director are urmãtoarele atribuţii cu privire la exercitarea mandatului acordat de Asociaţi conform art. 5 alin. (2):
a) ..........;
b) ..........;
c) ..........;
etc.
Se completeazã cu acele atribuţii a cãror exercitare nu presupune adoptarea unei hotãrâri de cãtre adunarea generalã, de exemplu: elaborarea strategiei de dezvoltare a Serviciului, caietului de sarcini al Serviciului şi regulamentul de organizare şi funcţionare a Serviciului ce vor fi supuse aprobãrii adunãrii generale, consultarea asociaţiilor utilizatorilor în vederea stabilirii politicilor şi strategiilor locale şi a modalitãţilor de organizare şi funcţionare a Serviciului; medierea conflictelor dintre utilizatori şi operator, la cererea uneia dintre pãrţi; solicitarea de informaţii cu privire la nivelul şi calitatea Serviciului furnizat/prestat şi cu privire la modul de întreţinere, exploatare şi administrare a bunurilor din proprietatea publicã sau privatã a unitãţilor administrativ-teritoriale, încredinţate pentru realizarea Serviciului; invitarea operatorului pentru audieri, în vederea concilierii diferendelor apãrute în relaţia cu utilizatorii Serviciului.
Art. 24. - (1) Pentru realizarea scopului şi obiectivelor sale, Asociaţia va constitui un aparat tehnic propriu.
(2) Aparatul tehnic va fi condus de un director executiv numit de consiliul director. Membrii aparatului tehnic vor avea statutul de salariaţi ai Asociaţiei.
(3) Din aparatul tehnic vor face parte cel puţin urmãtoarele persoane:
a) un secretar;
b) un contabil;
c) unul sau mai mulţi consilieri juridici;
d) un numãr suficient de specialişti pentru monitorizarea executãrii contractului/contractelor de delegare, conform mandatului acordat Asociaţiei prin prezentul statut.
(4) La calculul cuantumului propus al cotizaţiei anuale, consiliul director va lua în considerare sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare a aparatului tehnic al Asociaţiei.
Art. 25. - (1) Consiliul director se întruneşte în şedinţe, cel puţin o datã pe lunã sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea preşedintelui Asociaţiei.
(2) Deciziile consiliului director se iau în prezenţa şi cu votul a cel puţin jumãtate plus unu din numãrul membrilor consiliului director.
(3) Consiliul director va alege dintre participanţii la şedinţã un secretar care va redacta procesul-verbal al şedinţei. Procesele-verbale se semneazã de toţi membrii consiliului director prezenţi. Deciziile consiliului director se consemneazã în registrul de procese-verbale, care se pãstreazã la sediul Asociaţiei.
Controlul financiar al Asociaţiei
Art. 26. - (1) Controlul financiar intern al Asociaţiei este asigurat de o comisie de cenzori formatã din minimum 3 membri numiţi de adunarea generalã pentru o perioadã de 3 (trei) ani, cu posibilitatea prelungirii.
(2) Membrii consiliului director nu pot fi cenzori. Cel puţin unul dintre cenzori trebuie sã fie contabil autorizat sau expert contabil, în condiţiile legii.
(3) Comisia de cenzori îşi poate elabora un regulament intern de funcţionare
(4) Comisia de cenzori are atribuţiile prevãzute la <>art. 27^2 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 .

CAP. VI
Dizolvarea şi lichidarea

Art. 27. - Asociaţia se dizolvã:
a) de drept;
b) prin hotãrârea instanţei judecãtoreşti competente;
c) prin hotãrârea adunãrii generale.
Art. 28. - Asociaţia se dizolvã de drept prin:
a) imposibilitatea realizãrii scopului şi obiectivelor pentru care a fost constituitã, dacã în termen de 3 (trei) luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop;
b) imposibilitatea constituirii adunãrii generale sau a consiliului director în conformitate cu prezentul statut, dacã aceastã situaţie dureazã mai mult de un an de la data la care adunarea generalã sau, dupã caz, consiliul director trebuia sã se constituie;
c) reducerea numãrului de asociaţi sub limita de 3, dacã acesta nu a fost completat în termenul legal prevãzut în acest scop.
Art. 29. - Asociaţia se dizolvã prin hotãrârea instanţei judecãtoreşti competente, când:
a) scopul sau activitatea sa a devenit ilicitã, sau contrarã ordinii publice;
b) realizarea scopului sãu este urmãritã prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
c) asociaţia urmãreşte un alt scop decât cel pentru care s-a constituit;
d) asociaţia a devenit insolvabilã.
Art. 30. - (1) Lichidarea Asociaţiei se va face în condiţiile prevãzute de legislaţia privind asociaţiile.
(2) Bunurile Asociaţiei rãmase în urma lichidãrii vor fi transmise cãtre persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop identic sau asemãnãtor, conform hotãrârii adunãrii generale sau a instanţei judecãtoreşti competente.
Art. 31. - (1) Dupã terminarea lichidãrii, lichidatorii trebuie sã cearã radierea Asociaţiei din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
(2) Asociaţia îşi înceteazã existenţa la data radierii ei din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.

CAP. VII
Dispoziţii finale

Art. 32. - (1) Prezentul statut poate fi modificat doar prin acte adiţionale semnate de reprezentanţii tuturor asociaţilor, special împuterniciţi în acest scop.
(2) Prezentul statut este guvernat de legea românã. În situaţia în care intervin modificãri ale legislaţiei în domeniu, prezentul statut va fi modificat în conformitate cu noile prevederi.
(3) Toate litigiile nãscute din sau în legãturã cu acest statut, inclusiv orice problemã privind interpretarea, validitatea sau încetarea acestuia, care nu pot fi rezolvate pe cale amiabilã, vor fi deduse spre soluţionare instanţelor judecãtoreşti competente.
Prezentul statut a fost semnat în ... (...) exemplare originale, astãzi, data autentificãrii sale.

ASOCIAŢII

Judeţul ........,
Prin preşedintele Consiliului Judeţean ...........
[semnãtura şi ştampila]

Municipiul/Oraşul/Comuna ..........,
Prin primar .........
[semnãtura şi ştampila]

Municipiul/Oraşul/Comuna ..........,
Prin primar ..........
[semnãtura şi ştampila]
................................. etc.


ANEXA 3

ACTUL CONSTITUTIV-CADRU
al Asociaţiei de dezvoltare intercomunitarã de utilitãţi
publice pentru serviciul de alimentare cu apã şi de canalizare
"................................."
(denumirea asociaţiei)

I. Asociaţii:
1. judeţul ............, prin Consiliul Judeţean ..........., cu sediul în ........., str. .... nr. ...., judeţul ......., cod ..., reprezentat de ............, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean ............, legal împuternicit în acest scop prin Hotãrârea Consiliului Judeţean ........ nr. ...... din .......;
2. municipiul/oraşul/comuna ........., prin Consiliul Local al .........., cu sediul în ........., str. ........ nr. ...., judeţul ......., cod ..........., reprezentat de .........., în calitate de primar, legal împuternicit în acest scop prin Hotãrârea Consiliului Local .......... nr. ....... din .........;
3. municipiul/oraşul/comuna ..........., prin Consiliul Local al .........., cu sediul în ........., str. .... nr. ...., judeţul ......., cod ..., reprezentat de ............, în calitate de primar, legal împuternicit în acest scop prin Hotãrârea Consiliului Local ......... nr. ...... din ...........;
4. municipiul/oraşul/comuna ........, prin Consiliul Local al ........, cu sediul în ........., str. .... nr. ...., judeţul ........, cod .........., reprezentat de .........., în calitate de primar, legal împuternicit în acest scop prin Hotãrârea Consiliului Local ........ nr. ...... din .......;
5. .................................;
6. ................................. etc.,
denumiţi colectiv asociaţii şi individual asociatul,
s-au asociat şi au înfiinţat Asociaţia de dezvoltare intercomunitarã de utilitãţi publice pentru serviciul de alimentare cu apã şi de canalizare "............(denumirea).........." (denumitã în continuare Asociaţia), în conformitate cu prevederile <>Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii serviciilor comunitare de utilitãţi publice nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii serviciului de alimentare cu apã şi de canalizare nr. 241/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 .
II. Denumirea
Denumirea Asociaţiei este "................", conform dovezii privind disponibilitatea denumirii nr. ........... din ........, eliberatã de Ministerul Justiţiei.
III. Sediul
Sediul Asociaţiei este în România, ......(adresa)........... .
IV. Durata
Asociaţia este constituitã pe o duratã nedeterminatã, începând cu data înscrierii sale în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa Judecãtoriei ..................... .
V. Voinţa de asociere/scopul Asociaţiei
(1) Prin semnarea prezentului act constitutiv, asociaţii îşi exprimã voinţa de a se asocia în cadrul Asociaţiei ".........(denumirea).......", constituitã în scopul înfiinţãrii, organizãrii, reglementãrii, finanţãrii, exploatãrii, monitorizãrii şi gestionãrii în comun a serviciului de alimentare cu apã şi de canalizare (denumit în continuare Serviciul) pe raza de competenţã a unitãţilor administrativ-teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional destinate înfiinţãrii, modernizãrii şi/sau dezvoltãrii, dupã caz, a sistemelor de utilitãţi publice aferente Serviciului, pe baza strategiei de dezvoltare a acestuia.
(2) Forma de gestiune a Serviciului va fi gestiunea delegatã, care se va realiza, în baza unui contract de delegare a gestiunii, atribuit direct, conform prevederilor <>art. 31^1 din Legea nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 21^1 din Legea nr. 241/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, unui operator regional, astfel cum este acesta definit de <>art. 2 lit. g^1) din Legea nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al cãrui capital social va fi deţinut integral de unitãţi administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei.
VI. Patrimoniul iniţial
(1) Patrimoniul iniţial al Asociaţiei este de ............... lei, constituit din contribuţia în numerar şi/sau în naturã a asociaţilor, dupã cum urmeazã:
- ...............;
- ...............;
- ...............;
Pentru fiecare membru al Asociaţiei se specificã în ce constã contribuţia - în numerar şi/sau naturã, cu indicarea în acest caz a bunurilor cu care contribuie - şi valoarea contribuţiei.
(2) Patrimoniul iniţial al Asociaţiei include şi dreptul de folosinţã gratuitã, pe termen limitat, a urmãtoarelor bunuri aparţinând domeniului public şi/sau privat al asociaţilor, altele decât bunurile ce compun sistemele de alimentare cu apã şi de canalizare aferente Serviciului:
- ...........(datele de identificare ale bunului).........., aparţinând patrimoniului public/privat al ............(Se indicã unitatea administrativ-teritorialã.)............. conform Hotãrârii Consiliului Judeţean/Local ...... nr. ....../..... .
(Se specificã care sunt bunurile care se dau în folosinţã gratuitã Asociaţiei, dacã sunt din domeniul public sau privat, local ori judeţean, termenul pentru care sunt date în folosinţã - dreptul de folosinţã nu poate fi acordat pentru o duratã nedeterminatã, conform <>art. 124 din Legea nr. 215/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu indicarea hotãrârii autoritãţii deliberative a unitãţii administrativ-teritoriale membre prin care se aprobã darea în folosinţã a acestora.)
- ..............................;
- etc.
Alin. (2) al acestui articol este opţional, dupã cum asociaţii dau în folosinţã gratuitã sau nu Asociaţiei bunuri aflate în domeniul public sau privat al unitãţilor administrativ-teritoriale membre.
(3) Sursele de venit ale Asociaţiei sunt urmãtoarele:
a) contribuţiile asociaţilor la formarea patrimoniului iniţial, cotizaţiile asociaţilor şi alte contribuţii de la bugetele locale ale unitãţilor administrativ-teritoriale membre;
b) dobânzile rezultate din plasarea sumelor disponibile, în condiţiile legii;
c) donaţii, sponsorizãri sau legate;
d) orice alte surse de venituri prevãzute de lege sau de statutul Asociaţiei.
(4) Asociaţia nu are calitatea de operator şi nu va desfãşura activitãţi economice.
VII. Primele organe de conducere, administrare şi control
Conducerea Asociaţiei
Adunarea generalã este organul de conducere al Asociaţiei, format din toţi reprezentanţii asociaţilor, desemnaţi prin hotãrâre a autoritãţilor deliberative ale acestora.
Se recomandã ca aceşti reprezentanţi sã fie primarii, pentru municipii, oraşe şi comune, respectiv preşedintele consiliului judeţean, pentru judeţe.
Sunt numiţi în calitate de membri ai primei adunãri generale:
- dl ....., numit de Consiliul Judeţean ......................;
- dl ....., numit de Consiliul Local al ......................;
- dl ....., numit de Consiliul Local al ......................;
- dl ....., numit de Consiliul Local al ......................;
- etc.
Adunarea generalã alege dintre membrii sãi preşedintele Asociaţiei, care are atribuţiile prevãzute în statutul Asociaţiei şi care reprezintã Asociaţia în raporturile cu terţii, cu excepţia situaţiilor în care se prevede expres altfel.
Administrarea Asociaţiei
Consiliul director este organul executiv de conducere al Asociaţiei, format din preşedintele Asociaţiei şi încã 2 (doi) membri (Asociaţii pot sã prevadã şi un alt numãr de membri, cu condiţia ca numãrul total de membri în consiliul director, inclusiv preşedintele, sã fie impar.) numiţi de adunarea generalã, pe o perioadã de .......... ani. (Durata mandatului este convenitã de asociaţi, dar nu va fi mai mare de 4 ani.) Componenţa consiliului director va asigura cât mai bine reprezentativitatea în cadrul acestui organ a tuturor membrilor Asociaţiei, utilizând principiul reprezentãrii prin rotaţie.
Sunt numiţi în calitate de membri ai primului consiliu director:
● ................................ - preşedintele Asociaţiei;
(datele de identificare)
● ...........................................................;
(datele de identificare)
● ........................................................... .
(datele de identificare)
Controlul financiar intern al Asociaţiei
Controlul financiar intern al Asociaţiei este asigurat de o comisie de cenzori formatã din minimum 3 membri numiţi de adunarea generalã pentru o perioadã de 3 (trei) ani, cu posibilitatea prelungirii.
Primii membri ai comisiei de cenzori a Asociaţiei sunt:
- .........(datele de identificare: nume, prenume, cetãţenie, data naşterii, domiciliu, titular al B.I./C.I. seria ... nr. ..., eliberat(ã) de ........ la data de .......).........
- ............................................................
- ............................................................
..............................................................
VIII. Pentru desfãşurarea procedurilor de dobândire a personalitãţii juridice se împuterniceşte dl ..........., cetãţean ........, domiciliat în ........, titular B.I/C.I., seria ......... nr. ........, eliberat(ã) de ........ la data de ......... .
Prezentul act constitutiv a fost redactat în .... (....) exemplare originale, azi, data autentificãrii.

ASOCIAŢII:

Judeţul ...............,
Prin preşedintele Consiliului Judeţean ...............
[semnãtura şi ştampila]

Municipiul/Oraşul/Comuna ...............,
Prin primar ...............
[semnãtura şi ştampila]

Municipiul/Oraşul/Comuna ...............,
Prin primar ...............
[semnãtura şi ştampila]
........................ etc.


ANEXA 4

STATUTUL-CADRU
al Asociaţiei de dezvoltare intercomunitarã de utilitãţi
publice pentru serviciul de alimentare cu apã şi de canalizare
"................................."
(denumirea asociaţiei)

Asociaţii:
1. judeţul ..........., prin Consiliul Judeţean ........., cu sediul în........., str. .... nr. ...., judeţul ......., cod ..., reprezentat de ......., în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean ........., legal împuternicit în acest scop prin Hotãrârea Consiliului Judeţean ........ nr. ...... din .......;
2. municipiul/oraşul/comuna ........, prin Consiliul Local al .........., cu sediul în ........, str. .... nr. ...., judeţul ......., cod ..., reprezentat de ......, în calitate de primar, legal împuternicit în acest scop prin Hotãrârea Consiliului Local ........ nr. ...... din ........;
3. municipiul/oraşul/comuna ........, prin Consiliul Local al .........., cu sediul în ........., str. .... nr. ...., judeţul ......., cod ..., reprezentat de ........., în calitate de primar, legal împuternicit în acest scop prin Hotãrârea Consiliului Local ......... nr. ... din .............;
4. municipiul/oraşul/comuna .........., prin Consiliul Local al ........, cu sediul în ........., str. .... nr. ...., judeţul ........, cod .........., reprezentat de ........., în calitate de primar, legal împuternicit în acest scop prin Hotãrârea Consiliului Local ........ nr. ...... din ........;
5.......................... etc.,
denumiţi colectiv asociaţii şi individual asociatul,
ne exprimãm voinţa de a coopera şi de a ne asocia în conformitate cu prevederile <>Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii serviciilor comunitare de utilitãţi publice nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii serviciului de alimentare cu apã şi de canalizare nr. 241/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 , în cadrul Asociaţiei de dezvoltare intercomunitarã de utilitãţi publice pentru serviciul de alimentare cu apã şi de canalizare "...........(denumirea asociaţiei).........." (denumitã în continuare Asociaţia), persoanã juridicã de drept privat, cu statut de utilitate publicã, în scopurile prevãzute la art. 4 din prezentul statut.

CAP. I
Denumirea, sediul şi durata Asociaţiei

Art. 1. - Denumirea Asociaţiei este "...............", conform dovezii privind disponibilitatea denumirii nr. ........ din ............., eliberatã de Ministerul Justiţiei. Asociaţia va avea ştampilã şi însemne proprii.
Art. 2. - (1) Sediul Asociaţiei este în România, .........(adresa)..............
(2) Sediul Asociaţiei va putea fi mutat în orice alt loc aflat pe raza unitãţilor administrativ-teritoriale membre, în baza unei hotãrâri a adunãrii generale a Asociaţiei sau a consiliului director, conform prezentului statut.
Art. 3. - Asociaţia este constituitã pe o duratã nedeterminatã, începând cu data înscrierii sale în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.

CAP. II
Scopul şi obiectivele Asociaţiei

Art. 4. - (1) Asociaţia se constituie în scopul reglementãrii, înfiinţãrii, organizãrii, finanţãrii, exploatãrii, monitorizãrii şi gestionãrii în comun a serviciului de alimentare cu apã şi de canalizare (denumit în continuare Serviciul) pe raza de competenţã a unitãţilor administrativ-teritoriale membre (denumitã în continuare aria Serviciului), precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional, destinate înfiinţãrii, modernizãrii şi/sau dezvoltãrii, dupã caz, a sistemelor de utilitãţi publice aferente Serviciului, pe baza strategiei de dezvoltare a Serviciului (denumitã în continuare strategia de dezvoltare);
(2) Asociaţii declarã cã interesul comun ce stã la baza constituirii Asociaţiei este interesul general al locuitorilor de pe raza unitãţilor administrativ-teritoriale membre pentru îmbunãtãţirea calitãţii Serviciului, în condiţiile unor tarife care sã respecte limitele de suportabilitate ale populaţiei şi principiul "poluatorul plãteşte", atingerea şi respectarea standardelor europene privind protecţia mediului, precum şi creşterea capacitãţii de atragere a fondurilor pentru finanţarea investiţiilor necesare în infrastructura tehnico-edilitarã aferentã Serviciului.
(3) Modalitatea de gestiune a Serviciului va fi gestiunea delegatã, care se va realiza în baza unui contract de delegare a gestiunii (denumit în continuare contractul de delegare) atribuit direct, conform prevederilor <>art. 31^1 din Legea nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 21^1 din Legea nr. 241/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, unui operator regional, astfel cum este acesta definit de <>art. 2 lit. g^1) din Legea nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al cãrui capital social va fi deţinut integral de unitãţi administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei (denumit în continuare operatorul).
Art. 5. - (1) Obiectivele Asociaţiei sunt urmãtoarele:
a) sã încheie contractul de delegare cu operatorul, prevãzut la art. 17 alin. (2) lit. a) din prezentul statut, în numele şi pe seama asociaţilor, care vor avea împreunã calitatea de delegatar, conform <>art. 30 din Legea nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) sã exercite drepturile specifice de control şi informare privind operatorul, conform prezentului statut şi actului constitutiv al acestuia;
c) sã constituie interfaţa pentru discuţii şi sã fie un partener activ pentru autoritãţile administraţiei publice locale în ceea ce priveşte aspectele de dezvoltare şi de gestiune a Serviciului, în scopul de a coordona politicile şi acţiunile de interes intercomunitar;
d) sã aprobe strategia de dezvoltare a Serviciului;
e) sã monitorizeze derularea proiectelor de investiţii în infrastructura tehnico-edilitarã aferentã Serviciului;
f) sã monitorizeze executarea contractului de delegare şi sã informeze regulat asociaţii despre aceasta;
g) sã identifice şi sã propunã orice acţiuni vizând realizarea obiectivelor Asociaţilor în legãturã cu Serviciul:
1. asigurarea unei politici tarifare echilibrate care sã asigure, pe de o parte, sursele necesare pentru operare, dezvoltare, modernizare şi/sau baza-suport a contractãrii de credite rambursabile ori parţial rambursabile, iar, pe de altã parte, sã nu se depãşeascã limitele de suportabilitate ale populaţiei;
2. aplicarea principiului solidaritãţii;
3. implementarea şi aplicarea permanentã a principiului "poluatorul plãteşte";
4. creşterea progresivã a nivelului de acoperire al Serviciului;
5. buna prestare din punct de vedere tehnic a Serviciului şi gestiunea administrativã şi comercialã eficientã a acestuia;
6. menţinerea calitãţii tehnice şi întreţinerea eficientã a echipamentelor şi lucrãrilor legate de Serviciu;
7. buna gestiune a resurselor umane;
h) sã acorde sprijin asociaţilor şi operatorului în vederea obţinerii resurselor financiare necesare implementãrii strategiei de dezvoltare.
Acest articol poate fi completat şi cu alte obiective, în funcţie de condiţiile specifice Serviciului şi de particularitãţile locale.
(2) Pentru realizarea obiectivelor Asociaţiei, prin prezentul statut asociaţii mandateazã Asociaţia, conform <>art. 10 alin. (5) din Legea nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sã exercite în numele şi pe seama lor urmãtoarele drepturi şi obligaţii legate de Serviciu:
a) elaborarea şi aprobarea strategiei de dezvoltare, a programelor de reabilitare, extindere şi modernizare a sistemelor de utilitãţi publice existente, a programelor de înfiinţare a unor noi sisteme, precum şi a programelor de protecţie a mediului;
b) coordonarea proiectãrii şi execuţiei lucrãrilor tehnico-edilitare, în scopul realizãrii acestora într-o concepţie unitarã şi corelatã cu programele de dezvoltare economico-socialã a localitãţilor, de amenajare a teritoriului, urbanism şi mediu;
c) urmãrirea, monitorizarea şi raportarea indicatorilor de performanţã ai Serviciului, stabiliţi prin contractul de delegare a gestiunii în vederea asigurãrii gestionãrii şi administrãrii Serviciului de cãtre operator pe criterii de eficienţã economicã şi managerialã şi aplicarea mãsurilor corective şi a penalitãţilor prevãzute de contractul de delegare, în situaţia în care operatorul nu respectã nivelul indicatorilor de performanţã şi eficienţã la care s-a obligat şi nu asigurã continuitatea Serviciului;
d) consultarea asociaţiilor de utilizatori în vederea stabilirii politicilor şi strategiilor locale şi a modalitãţilor de organizare şi funcţionare a Serviciului;
e) medierea conflictelor dintre utilizatori şi operator, la cererea uneia dintre pãrţi;
f) monitorizarea şi controlul modului de respectare a obligaţiilor şi responsabilitãţilor asumate de operator prin contractul de delegare cu privire la:
(i) modul de respectare şi de îndeplinire a obligaţiilor contractuale asumate de operator, în special respectarea indicatorilor de performanţã, inclusiv în relaţia cu utilizatorii;
(ii) modul de administrare, exploatare, conservare şi menţinere în funcţiune, dezvoltare sau modernizare a sistemelor de utilitãţi publice, mai ales exploatarea eficientã şi în condiţii de siguranţã a sistemelor de utilitãţi publice sau a altor bunuri aparţinând patrimoniului public şi/sau privat al asociaţilor, afectate Serviciului;
(iii) asigurarea protecţiei mediului şi a domeniului public;
(iv) asigurarea protecţiei utilizatorilor;
g) solicitarea de informaţii cu privire la nivelul şi calitatea Serviciului furnizat/prestat şi cu privire la modul de întreţinere, exploatare şi administrare a bunurilor din proprietatea publicã sau privatã a asociaţilor, încredinţate pentru realizarea Serviciului;
h) invitarea operatorului pentru audieri, în vederea concilierii diferendelor apãrute în relaţia cu utilizatorii Serviciului;
i) stabilirea unei politici tarifare coerente la nivelul întregii arii a delegãrii prevãzute în contractul de delegare;
j) aprobarea, de la data la care asociaţii hotãrãsc trecerea la un sistem de tarif unic, a modulului de formare şi a stabilirii preţurilor şi tarifelor, respectiv ajustarea şi modificarea preţurilor şi tarifelor propuse de operator;
k) monitorizarea respectãrii angajamentelor asumate de cãtre delegatar faţã de operator prin clauzele contractuale stabilite prin contractul de delegare a gestiunii Serviciului;
l) elaborarea şi aprobarea caietului de sarcini şi a regulamentului Serviciului, consolidat şi armonizat pentru întreaga arie a Serviciului;
m) pãstrarea, în condiţiile legii, a confidenţialitãţii datelor şi informaţiilor economico-financiare privind activitatea Operatorului, altele decât cele de interes public.

CAP. III
Patrimoniul Asociaţiei

Art. 6. - (1) Patrimoniul Asociaţiei este compus din bunurile şi resursele proprii, necesare acoperirii cheltuielilor de organizare şi funcţionare şi desfãşurãrii activitãţilor proprii, pe de o parte, şi din dreptul de folosinţã gratuitã asupra unor bunuri din domeniul public sau privat al asociaţilor, acordat sau ce va fi acordat Asociaţiei de cãtre asociaţi.
(2) Patrimoniul iniţial al Asociaţiei este de .......... lei, constituit din contribuţia în numerar şi/sau în naturã a asociaţilor, dupã cum urmeazã:
Pentru fiecare membru al Asociaţiei se specificã în ce constã contribuţia - în numerar şi/sau naturã, cu indicarea în acest caz a bunurilor cu care contribuie - şi valoarea contribuţiei.
(3) Patrimoniul iniţial al Asociaţiei include şi dreptul de folosinţã gratuitã, pe termen limitat, a urmãtoarelor bunuri aparţinând domeniului public şi/sau privat al asociaţilor, altele decât bunurile ce compun sistemele de alimentare cu apã şi de canalizare aferente Serviciului:
- ..........(datele de identificare ale bunului).........., aparţinând patrimoniului public/privat al ............(Se indicã unitatea administrativ-teritorialã.)............ conform Hotãrârii Consiliului Judeţean/Local nr. ....../.......
(Se specificã bunurile care se dau în folosinţã gratuitã Asociaţiei, dacã sunt din domeniul public sau privat, local ori judeţean, termenul pentru care sunt date în folosinţã - dreptul de folosinţã nu poate fi acordat pentru o duratã nedeterminatã, conform <>art. 124 din Legea nr. 215/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu indicarea hotãrârii autoritãţii deliberative a asociatului, prin care se aprobã darea în folosinţã a acestora.)
- .................................;
- etc.
Alin. (3) al acestui articol este opţional, dupã cum asociaţii dau în folosinţã gratuitã sau nu Asociaţiei bunuri aflate din domeniul public sau privat al lor.
Art. 7. - Sursele de venit ale Asociaţiei sunt urmãtoarele:
a) contribuţiile asociaţilor la formarea patrimoniului iniţial, cotizaţiile asociaţilor şi alte contribuţii de la bugetele locale ale acestora;
b) dobânzile rezultate din plasarea sumelor disponibile, în condiţiile legii;
c) donaţii, sponsorizãri sau legate;
d) orice alte surse de venituri prevãzute de lege sau de prezentul statut.
Art. 8. - Asociaţia nu are calitatea de operator şi nu va desfãşura activitãţi economice.
Art. 9. - Asociaţia are un buget propriu de venituri şi cheltuieli. Situaţiile financiare se întocmesc şi se publicã în conformitate cu legislaţia în vigoare.

CAP. IV
Asociaţii

Art. 10. - Asociaţii au urmãtoarele drepturi:
a) sã aleagã şi sã fie aleşi în organele de conducere ale Asociaţiei, prin reprezentanţii lor în aceste organe;
b) sã participe la luarea hotãrârilor care privesc activitatea Asociaţiei, conform prevederilor prezentului statut;
c) sã primeascã, la cerere, toate informaţiile disponibile care privesc activitatea Asociaţiei.
Art. 11. - Asociaţii au urmãtoarele obligaţii:
a) sã respecte statutul, actul constitutiv şi hotãrârile organelor de conducere ale Asociaţiei;
b) sã plãteascã cotizaţia anualã, plata urmând sã se facã pânã la............ . Cotizaţia pentru primul an este fixatã prin prezentul statut la suma de .......... lei/an;
c) sã promoveze şi sã participe activ la acţiunile desfãşurate de Asociaţie;
d) sã participe, prin reprezentanţii lor, la şedinţele adunãrii generale a Asociaţiei.
Art. 12. - (1) Calitatea de asociat înceteazã în cazul retragerii sau excluderii din Asociaţie, conform prevederilor prezentului articol.
(2) Retragerea din Asociaţie nu poate avea loc decât în situaţia în care asociatul respectiv se retrage unilateral din contractul de delegare. Dacã oricare dintre asociaţi doreşte sã se retragã din contractul de delegare şi, respectiv, din Asociaţie, acest asociat va notifica preşedintelui Asociaţiei şi celorlalţi asociaţi intenţia sa. Preşedintele Asociaţiei va convoca adunarea generalã a Asociaţiei în cel mult 30 de zile de la data primirii unei astfel de notificãri.
(3) Adunarea generalã a Asociaţiei va analiza consecinţele retragerii şi modificãrile care se impun la actul constitutiv al operatorului cãruia i s-a atribuit direct contractul de delegare a gestiunii serviciului şi/sau la contractul de delegare (în special în ceea ce priveşte investiţiile), conform prevederilor contractului de delegare, şi va hotãrî modificarea corespunzãtoare a prezentului statut şi a actului constitutiv al Asociaţiei.
(4) În cazul în care un asociat nu aprobã contractul de delegare ce urmeazã sã fie încheiat cu operatorul prevãzut la art. 17 alin. (2) lit. a) din prezentul statut sau se retrage unilateral din contractul de delegare dupã semnarea acestuia, indiferent cã retragerea are loc înainte sau dupã intrarea în vigoare a contractului de delegare, acest asociat va fi exclus din Asociaţie.
Este asimilat refuzului de a delega gestiunea Serviciului şi neadoptarea, în douã şedinţe consecutive ale autoritãţii deliberative a respectivului asociat, a hotãrârii de aprobare a delegãrii gestiunii Serviciului cãtre operatorul prevãzut la art. 17 alin. (2) lit. a) din alte motive decât un vot negativ.
Adunarea generalã va hotãrî excluderea din Asociaţie, va analiza consecinţele excluderii şi modificãrile ce se impun la contractul de delegare (în special cu privire la investiţii), conform prevederilor acestuia, şi va hotãrî modificarea corespunzãtoare a prezentului statut şi a actului constitutiv al Asociaţiei.
(5) Orice asociat care se retrage sau este exclus din Asociaţie este obligat sã plãteascã:
a) sumele corespunzãtoare rambursãrii de cãtre operator a împrumuturilor contractate pentru finanţarea dezvoltãrii (modernizare, reabilitare, bunuri noi, indiferent dacã sunt extinderi sau înlocuiri) infrastructurii aferente Serviciului respectivului asociat, de care a beneficiat în perioada în care a fost membru al Asociaţiei, plus cheltuielile aferente acestor împrumuturi;
b) sumele corespunzãtoare investiţiilor de care a beneficiat în perioada în care a fost membru al Asociaţiei, altele decât cele prevãzute la lit. a);
c) sumele prevãzute ca despãgubiri în contractul de delegare.
Art. 13. - Asociaţia poate accepta noi membri, cu acordul tuturor asociaţilor şi cu încheierea unui act adiţional la prezentul statut, prin care noii membri sunt menţionaţi în preambulul statutului. Orice unitate administrativ-teritorialã care devine membru al Asociaţiei acceptã în totalitate prevederile prezentului statut şi deleagã gestiunea Serviciului operatorului, prin act adiţional la contractul de delegare ce va fi semnat de Asociaţie în numele şi pe seama unitãţii administrativ-teritoriale respective.

CAP. V
Organele Asociaţiei

Adunarea generalã a Asociaţiei
Art. 14. - (1) Adunarea generalã este organul de conducere al Asociaţiei, format din toţi reprezentanţii asociaţilor, desemnaţi prin hotãrâre a autoritãţilor deliberative ale acestora.
Se recomandã ca aceşti reprezentanţi sã fie primarii, pentru municipii, oraşe şi comune, respectiv preşedintele consiliului judeţean, pentru judeţe.
(2) Fiecare asociat va depune toate diligenţele pentru a-şi asigura reprezentarea permanentã în cadrul adunãrii generale a Asociaţiei.
(3) Hotãrârile de numire/revocare/înlocuire a reprezentanţilor vor fi transmise în copie asociaţilor şi preşedintelui Asociaţiei în termen de 3 (trei) zile lucrãtoare de la data emiterii lor.
Art. 15. - Adunarea generalã a Asociaţiei alege dintre membrii sãi preşedintele Asociaţiei, care are atribuţiile prevãzute în prezentul statut şi care reprezintã Asociaţia în raporturile cu terţii, cu excepţia situaţiilor în care se prevede expres altfel.
Art. 16. - (1) Adunarea generalã a Asociaţiei îndeplineşte atribuţiile care îi revin conform <>art. 21 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 , precum şi atribuţiile speciale prevãzute de prezentul statut, în exercitarea competenţelor privind Serviciul delegat conform mandatului încredinţat de cãtre asociaţi prin prezentul statut, precum şi drepturile speciale de control asupra operatorului prevãzut la art. 17 alin. (2) lit. a) din prezentul statut.
(2) Atribuţiile adunãrii generale a Asociaţiei cu privire la activitatea proprie sunt:
a) stabilirea strategiei şi a obiectivelor generale ale Asociaţiei;
b) acordarea descãrcãrii de gestiune a membrilor consiliului director pentru perioada încheiatã, pe baza raportului de activitate prezentat adunãrii generale de consiliul director;
c) aprobarea situaţiilor financiare ale Asociaţiei pentru exerciţiul financiar încheiat şi a proiectului bugetului de venituri şi cheltuieli al Asociaţiei pentru urmãtorul exerciţiu financiar;
d) alegerea şi revocarea membrilor consiliului director;
e) alegerea şi revocarea membrilor comisiei de cenzori şi stabilirea regulilor generale de organizare şi funcţionare a comisiei de cenzori;
f) aprobarea organigramei şi a politicii de personal a Asociaţiei, inclusiv a organizãrii aparatului tehnic al Asociaţiei;
g) aprobarea contractelor ce vor fi încheiate de Asociaţie în nume propriu, a cãror valoare depãşeşte echivalentul în lei al sumei de......... euro;
h) modificarea actului constitutiv şi a statutului Asociaţiei;
i) dizolvarea şi lichidarea Asociaţiei, precum şi stabilirea destinaţiei bunurilor rãmase dupã lichidare;
j) aprobarea primirii de noi membri în Asociaţie, precum şi a retragerii şi excluderii unor membri din Asociaţie;
k) aprobarea cotizaţiei anuale;
l) orice alte atribuţii prevãzute de lege sau de prezentul statut.
Acestea constituie clauze minimale care pot fi completate cu alte atribuţii.
(3) Atribuţiile adunãrii generale a Asociaţiei cu privire la exercitarea mandatului acordat de asociaţi, conform art. 5 alin. (2), sunt:
a) aprobarea strategiei de dezvoltare, a programelor de reabilitare, extindere şi modernizare a sistemelor de utilitãţi publice existente, a programelor de înfiinţare a unor noi sisteme, precum şi a programelor de protecţie a mediului, elaborate şi prezentate de consiliul director al Asociaţiei, conform art. 23 alin. (3) lit. a);
b) aprobarea mãsurilor propuse în rapoartele de monitorizare a executãrii contractului de delegare, elaborate şi prezentate de consiliul director, conform art. 23 alin. (3) lit. g);
c) aprobarea unei politici tarifare coerente la nivelul întregii arii a Serviciului prevãzute în contractul de delegare;
d) aprobarea stabilirii, ajustãrii şi modificãrii preţurilor şi tarifelor propuse de operator de la data la care asociaţii hotãrãsc trecerea la un sistem de tarif unic;
e) adoptarea de hotãrâri privind aplicarea mãsurilor corective şi a penalitãţilor prevãzute de contractul de delegare în situaţia în care operatorul nu respectã nivelul indicatorilor de performanţã;
f) aprobarea caietului de sarcini şi a regulamentului Serviciului, consolidat şi armonizat pentru întreaga arie a Serviciului, elaborate şi prezentate de consiliul director conform art. 23 alin. (3) lit. b).
(4) Adunarea generalã a Asociaţiei adoptã, de asemenea, orice hotãrâri în exercitarea drepturilor speciale de informare şi de control asupra operatorului, acordate Asociaţiei conform art. 17 alin. (2) lit. a) pct. 4 din prezentul statut.
Art. 17. - (1) În temeiul art. 16 alin. (3), adunarea generalã a Asociaţiei hotãrãşte asupra aspectelor legate de obiectivele Asociaţiei, având în vedere interesul comun al asociaţilor, în special:
a) operatorul;
b) strategia de dezvoltare;
c) politica tarifarã;
d) contractul de delegare.
(2) În legãturã cu acestea, asociaţii convin:
a) Operatorul
1. Operatorul, înfiinţat potrivit <>art. 31^1 din Legea nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, va fi o societate comercialã înfiinţatã în una dintre formele prevãzute de legislaţia privind societãţile comerciale, având ca acţionari/asociaţi toate sau o parte din unitãţile administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei.
2. Operatorul va avea ca obiect principal de activitate furnizarea Serviciului pentru asociaţi.
3. Asociaţia va fi consultatã cu privire la propunerile de modificare a actului constitutiv al operatorului înainte de aprobarea acestora. Autoritãţile deliberative ale asociaţilor care sunt în acelaşi timp şi acţionari/asociaţi ai operatorului vor respecta avizul Asociaţiei.
4. În aplicarea prevederilor <>art. 31^1 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în vederea exercitãrii de cãtre Asociaţie a controlului direct şi a influenţei dominante asupra deciziilor strategice şi/sau semnificative ale operatorului, asociaţii care sunt acţionari/asociaţi ai operatorului acordã Asociaţiei, potrivit prezentului statut, dreptul de a:
a) propune lista de persoane din rândul cãrora adunarea generalã a operatorului are dreptul sã numeascã membrii consiliului de administraţie al operatorului;
b) propune revocarea membrilor consiliului de administraţie al operatorului;
c) propune introducerea unei acţiuni în justiţie împotriva membrilor consiliului de administraţie al operatorului pentru prejudiciile aduse acestuia;
d) acorda avizul conform asupra regulamentului de organizare şi funcţionare al operatorului înainte de aprobarea acestuia de cãtre consiliul de administraţie al societãţii;
e) acorda avizul conform asupra programului de activitate şi strategiei propuse de consiliul de administraţie al societãţii înainte de aprobarea acestora de cãtre adunarea generalã a operatorului;
f) acorda avizul conform asupra propunerii de înfiinţare de filiale, cu condiţia ca obiectul principal de activitate al acestora sã nu îl constituie captarea, tratarea şi distribuţia apei (cod CAEN 3600) sau colectarea şi epurarea apelor uzate (cod CAEN 3700);
g) acorda avizul conform asupra constituirii altor fonduri decât fondul de rezervã prevãzut de legea societãţilor comerciale şi a celor prevãzute în contractul de delegare, asupra destinaţiei şi cuantumului acestora, necesar pentru ca adunarea generalã a Operatorului sã poatã lua o hotãrâre în acest domeniu;
h) aviza propunerile de modificare a actului constitutiv al operatorului înainte de adoptarea lor;
i) fi informatã, în aceeaşi mãsurã ca oricare acţionar/asociat al operatorului, despre activitatea acestuia.
b) Strategia de dezvoltare
1. Asociaţia va asigura elaborarea şi aprobarea strategiei de dezvoltare. Pe baza strategiei de dezvoltare vor fi stabilite investiţiile necesare atingerii obiectivelor prevãzute de aceastã strategie şi prioritizarea acestora, precum şi planul de implementare şi analiza macrosuportabilitãţii. Planurile de investiţii vor fi actualizate periodic, ţinând seama de strategia de dezvoltare.
2. Sursele de finanţare a investiţiilor pot fi fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeanã sau de instituţii financiare, fonduri de la bugetul de stat sau de la bugetele locale ale asociaţilor, fondurile proprii sau atrase ale operatorului.
3. Listele de investiţii prioritare şi planurile de finanţare a acestora vor fi discutate în şedinţele adunãrii generale a Asociaţiei şi aprobate de autoritãţile deliberative ale asociaţilor beneficiari ai investiţiilor (proprietarii bunurilor rezultate în urma investiţiilor), precum şi ale asociaţilor deserviţi de bunurile rezultate în urma investiţiilor. Acestea vor fi anexate la contractul de delegare şi fac parte integrantã din acesta.
4. Studiile de fezabilitate aferente listelor de investiţii vor fi supuse avizului consultativ al Asociaţiei înainte de a fi aprobate de autoritãţile deliberative ale Asociaţilor beneficiari ai investiţiilor (proprietarii bunurilor rezultate în urma investiţiilor).
c) Politica tarifarã
1. Fiecare autoritate deliberativã a asociaţilor va aproba tarifele care vor fi aplicate de operator pentru furnizarea Serviciului aflat în competenţa acesteia, conform politicii tarifare stabilite de Asociaţie şi dupã consultãri prealabile în cadrul acesteia. Tarifele vor fi stabilite, ajustate şi modificate conform legislaţiei în vigoare.
2. De îndatã ce asociaţii vor hotãrî trecerea la un sistem de tarif unic în cadrul contractului de delegare, Asociaţia va avea atribuţia de a aproba stabilirea, ajustarea şi modificarea acestui tarif unic, în numele şi pe seama acestora.
d) Contractul de delegare a gestiunii Serviciului
1. Contractul de delegare va fi semnat, pe de o parte, de Asociaţie, în numele şi pe seama asociaţilor care vor avea împreunã calitatea de delegatar, şi, pe de altã parte, de operator.
2. Prin contractul de delegare Asociaţia, în numele şi pe seama asociaţilor, va conferi operatorului dreptul exclusiv de a furniza Serviciul ca serviciu comunitar de utilitãţi publice pe raza lor de competenţã teritorialã, precum şi concesiunea exclusivã asupra bunurilor publice, care constituie sistemele de alimentare cu apã şi de canalizare aferente Serviciului. Operatorul va fi responsabil de implementarea programelor de investiţii, va întreţine, moderniza, reabilita şi extinde sistemele de alimentare cu apã şi de canalizare şi va gestiona Serviciul pe riscul şi rãspunderea sa, conform dispoziţiilor contractului de delegare. Realizarea acestor responsabilitãţi se face prin indicatori de performanţã care pot monitoriza implementarea sistemului.
3. Asociaţia va monitoriza îndeplinirea de cãtre operator a obligaţiilor ce îi incumbã în temeiul contractului de delegare.
4. Asociaţia, în temeiul mandatului conferit de asociaţi prin prezentul statut, va exercita în numele şi pe seama acestora drepturile şi obligaţiile contractuale care le revin în calitate de delegatar.
Art. 18. - Reprezentanţii în adunarea generalã sunt rãspunzãtori pentru activitatea lor în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Art. 19. - (1) Adunarea generalã a Asociaţiei va fi convocatã, ori de câte ori este necesar, de cãtre preşedintele Asociaţiei sau de un numãr de cel puţin ............ membri.
(2) Convocarea va fi transmisã prin scrisoare, fax sau e-mail cu cel puţin 5 (cinci) zile lucrãtoare înainte de data şedinţei (Acesta este un termen minim, pãrţile putând stabili şi un termen mai mare.) şi va cuprinde data, ora, locul şi ordinea de zi ale şedinţei.
(3) În funcţie de problemele înscrise pe ordinea de zi a şedinţei, convocarea va fi trimisã numai reprezentanţilor asociaţilor care au dreptul sã participe şi sã voteze cu privire la luarea respectivelor hotãrâri conform prevederilor prezentului statut.
(4) Şedinţele adunãrii generale a Asociaţiei vor fi conduse de preşedintele Asociaţiei sau, în absenţa acestuia (inclusiv în cazul în care asociatul al cãrui reprezentant este preşedintele Asociaţiei nu participã la şedinţã deoarece nu este asociat implicat), de persoana desemnatã de adunarea generalã dintre membrii sãi.
(5) Adunarea generalã va alege dintre participanţii la şedinţã un secretar, care va redacta procesul-verbal al şedinţei.
(6) Procesul-verbal este semnat de preşedinte şi de secretar. O copie a procesului-verbal va fi transmisã, în termen de maximum 5 (cinci) zile lucrãtoare de la data şedinţei (Acesta este un termen maxim, pãrţile putând stabili şi un termen mai mic.), fiecãrui asociat, indiferent dacã reprezentantul acestuia a fost sau nu prezent la şedinţã.
(7) Hotãrârile adunãrii generale a Asociaţiei se consemneazã într-un registru de procese-verbale, care se pãstreazã la sediul Asociaţiei.
Art. 20. - (1) Fiecare asociat, prin reprezentantul sãu, are un vot egal în adunarea generalã a Asociaţiei.
(2) Pentru luarea hotãrârilor care privesc numai anumiţi asociaţi, respectiv asociaţii în competenţa cãrora este organizat şi funcţioneazã Serviciul la data şedinţei adunãrii generale, asociaţii beneficiari ai investiţiilor (proprietarii bunurilor rezultate în urma investiţiilor), precum şi asociaţii deserviţi de bunurile rezultate în urma investiţiilor, denumiţi în prezentul statut asociaţi implicaţi, au dreptul de a participa şi de a vota în cadrul şedinţei adunãrii generale doar pe reprezentanţii acestora.
(3) Pentru a fi valabile, hotãrârile adunãrii generale a Asociaţiei adoptate în exercitarea atribuţiilor prevãzute la art. 16 alin. (2) lit. a)-h) şi l) se iau în prezenţa a [trei pãtrimi] din numãrul asociaţilor şi cu majoritatea voturilor asociaţilor prezenţi. Dacã la prima convocare cvorumul nu este îndeplinit, adunarea generalã se convoacã pentru o datã ulterioarã care nu poate fi mai târziu de 15 zile calendaristice de la data stabilitã pentru prima convocare, iar la a doua convocare adunarea generalã este valabil întrunitã indiferent de numãrul de asociaţi prezenţi.
(4) Pentru a fi valabile, hotãrârile adunãrii generale a Asociaţiei adoptate în exercitarea atribuţiilor prevãzute la art. 16 alin. (3) lit. b) şi e) şi la art. 16 alin. (4) se iau în prezenţa tuturor asociaţilor/asociaţilor implicaţi şi cu votul favorabil fie a cel puţin jumãtate din numãrul asociaţilor/asociaţilor implicaţi, care însumeazã cel puţin douã treimi din numãrul total al populaţiei tuturor asociaţilor/asociaţilor implicaţi, fie a cel puţin douã treimi din numãrul asociaţilor/asociaţilor implicaţi care însumeazã cel puţin jumãtate din numãrul total al populaţiei tuturor asociaţilor/asociaţilor implicaţi.
Dacã la prima convocare cvorumul nu este îndeplinit, adunarea generalã se convoacã pentru o datã ulterioarã care nu poate fi mai târziu de 15 zile calendaristice de la data stabilitã pentru prima convocare, iar la a doua convocare adunarea generalã este valabil întrunitã indiferent de numãrul de membri prezenţi.
(5) Pentru a fi valabile, hotãrârile adunãrii generale a Asociaţiei adoptate în exercitarea atribuţiilor prevãzute la art. 16 alin. (2) lit. i)-k) şi art. 16 alin. (3) lit. a), c), d) şi f) se iau în prezenţa şi cu votul favorabil al tuturor asociaţilor, cvorum şi majoritate obligatorii la orice convocare.
(6) În oricare dintre situaţiile prevãzute la alin. (3)-(5) de mai sus, dacã o hotãrâre a adunãrii generale a Asociaţiei priveşte în mod direct Serviciul propriu sau bunurile care aparţin unui anumit asociat, nicio hotãrâre nu poate fi luatã fãrã prezenţa şi votul favorabil al reprezentantului acestuia.
Pentru adoptarea hotãrârilor în exercitarea atribuţiei prevãzute de art. 16 alin. (3) lit. a) din prezentul statut este necesar votul favorabil al reprezentantului judeţului, dacã acesta este membru al Asociaţiei.
(7) În cazul în care reprezentantul unuia dintre asociaţi nu poate participa la şedinţa unei adunãri generale la care a fost convocat, acesta poate fi înlocuit de un alt reprezentat al unitãţii administrativ-teritoriale, împuternicit în acest scop.
Art. 21. - (1) Hotãrârile adunãrii generale luate în exercitarea atribuţiilor prevãzute la art. 16 alin. (2) lit. i)-k) şi art. 16 alin. (3) lit. a), c), d) şi f) nu pot fi votate de reprezentanţii asociaţilor în adunarea generalã a Asociaţiei decât în baza unui mandat special, acordat expres, în prealabil, prin hotãrâre a autoritãţii deliberative a asociatului al cãrui reprezentant este.
(2) Hotãrârile luate de adunarea generalã a Asociaţiei trebuie aduse la cunoştinţa asociaţilor în termen de cel mult 5 (cinci) zile calendaristice de la data şedinţei (Acesta este un termen maxim, pãrţile putând stabili şi un termen mai mic.). De asemenea, Asociaţia este obligatã sã publice toate hotãrârile adunãrii generale pe propria paginã de internet sau pe pagina de internet a consiliului judeţean.
(3) Asociatul care se considerã vãtãmat într-un drept al sãu ori într-un interes legitim printr-o hotãrâre a adunãrii generale a Asociaţiei, dintre cele luate în exercitarea atribuţiilor prevãzute la art. 16 alin. (3) din prezentul statut, poate iniţia acţiune în justiţie, conform prevederilor legale în vigoare.
(4) Adunarea generalã a Asociaţiei poate delega consiliului director, prin hotãrâre adoptatã în aceleaşi condiţii ca cele prevãzute la art. 20 alin. (3), atribuţia privind aprobarea schimbãrii sediului Asociaţiei.
Consiliul director
Art. 22. - (1) Consiliul director este organul executiv de conducere al Asociaţiei, format din preşedintele Asociaţiei şi încã 2 (doi) membri (Asociaţii pot sã prevadã şi un alt numãr de membri, cu condiţia ca numãrul total de membri în consiliul director, inclusiv preşedintele, sã fie impar.) numiţi de adunarea generalã, pe o perioada de ....... ani (Durata mandatului este convenitã de asociaţi, dar nu va fi mai mare de 4 ani.). Componenţa consiliului director va asigura cât mai bine reprezentativitatea în cadrul acestui organ a tuturor asociaţilor, utilizând principiul reprezentãrii prin rotaţie.
(2) Preşedintele Asociaţiei este şi preşedinte al consiliul director.
(3) Membrii consiliului director sunt rãspunzãtori pentru activitatea lor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Art. 23. - (1) Consiliul director asigurã punerea în executare a hotãrârilor adunãrii generale şi exercitã atribuţiile prevãzute de prezentul statut şi cele ce îi vor fi delegate de adunarea generalã.
(2) Consiliul director exercitã urmãtoarele atribuţii privind activitatea proprie a Asociaţiei:
a) prezintã adunãrii generale raportul de activitate pe perioada anterioarã, execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al exerciţiului financiar viitor şi proiectul programelor Asociaţiei;
b) propune cuantumul cotizaţiei pentru anul urmãtor, care se va include în proiectul de buget al Asociaţiei, supus spre aprobare adunãrii generale;
c) aprobã actele juridice ce vor fi încheiate de Asociaţie în nume propriu, cu excepţia contractelor a cãror valoare depãşeşte echivalentul în lei al sumei de......... euro;
d) angajeazã personalul Asociaţiei, inclusiv membrii aparatului tehnic, cu respectarea politicii de personal aprobate de adunarea generalã şi ţinând cont de bugetul aprobat de adunarea generalã;
e) în relaţia cu Asociaţii, monitorizeazã plata cotizaţiei anuale de cãtre aceştia la bugetul Asociaţiei şi decide mãsurile care urmeazã sã fie luate împotriva asociaţilor care nu şi-au achitat cotizaţia datoratã în termenul prevãzut de prezentul statut;
f) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute în statut sau stabilite de adunarea generalã.
(3) Consiliul director are urmãtoarele atribuţii cu privire la exercitarea mandatului acordat de asociaţi, conform art. 5 alin. (2):
a) asigurã elaborarea strategiei de dezvoltare, utilizând principiul planificãrii strategice multianuale, a programelor de reabilitare, extindere şi modernizare a sistemelor de utilitãţi publice existente, a programelor de înfiinţare a unor noi sisteme, inclusiv cu consultarea operatorului, precum şi a programelor de protecţie a mediului, pe care le supune spre aprobare adunãrii generale a Asociaţiei;
b) asigurã elaborarea caietului de sarcini şi a regulamentului Serviciului, consolidat şi armonizat pentru întreaga arie a Serviciului, pe care le supune spre aprobare adunãrii generale;
c) asigurã coordonarea proiectãrii şi execuţiei lucrãrilor tehnicoedilitare, în scopul realizãrii acestora într-o concepţie unitarã şi corelatã cu programele de dezvoltare economico-socialã a localitãţilor, de amenajare a teritoriului, urbanism şi mediu;
d) asigurã consultarea asociaţiilor utilizatorilor în vederea stabilirii politicilor şi strategiilor locale şi a modalitãţilor de organizare şi funcţionare a Serviciului;
e) solicitã informaţii cu privire la nivelul şi calitatea Serviciului furnizat/prestat şi cu privire la modul de întreţinere, exploatare şi administrare a bunurilor din proprietatea publicã sau privatã a asociaţilor, încredinţate pentru realizarea Serviciului;
f) monitorizeazã şi controleazã modul de respectare a obligaţiilor şi responsabilitãţilor asumate de operator prin contractul de delegare, cu privire la:
(i) modul de respectare şi de îndeplinire a obligaţiilor contractuale asumate de operator, în special respectarea indicatorilor de performanţã stabiliţi prin contractul de delegare, inclusiv în relaţia cu utilizatorii;
(ii) gestionarea şi administrarea Serviciului de cãtre operator pe criterii de eficienţã economicã şi managerialã;
(iii) modul de administrare, exploatare, conservare şi menţinere în funcţiune, dezvoltare sau modernizare a sistemelor de utilitãţi publice, mai ales exploatarea eficientã şi în condiţii de siguranţã a sistemelor de utilitãţi publice sau a altor bunuri aparţinând patrimoniului public şi/sau privat al asociaţilor, afectate Serviciului;
(iv) asigurarea protecţiei mediului şi a domeniului public;
(v) asigurarea protecţiei utilizatorilor, şi în acest sens elaboreazã rapoarte de monitorizare trimestriale pe care le prezintã adunãrii generale a Asociaţiei;
g) asigurã medierea conflictelor dintre utilizatori şi operator, la cererea uneia dintre pãrţi;
h) invitã operatorul pentru audieri, în vederea concilierii diferendelor apãrute în relaţia cu utilizatorii.
Art. 24. - (1) Pentru realizarea scopului şi obiectivelor sale, Asociaţia va constitui un aparat tehnic propriu.
(2) Aparatul tehnic va fi condus de un director executiv numit de consiliul director. Membrii aparatului tehnic vor avea statut de salariaţi ai Asociaţiei.
(3) Din aparatul tehnic vor face parte cel puţin urmãtoarele persoane:
a) un secretar;
b) un contabil;
c) unul sau mai mulţi consilieri juridici;
d) un numãr suficient de specialişti pentru monitorizarea executãrii contractului de delegare, conform mandatului acordat Asociaţiei prin prezentul statut.
(4) La calculul cuantumului propus al cotizaţiei anuale, consiliul director va lua în considerare sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare a aparatului tehnic al Asociaţiei.
Art. 25. - (1) Consiliul director se întruneşte în şedinţe, cel puţin o datã pe lunã sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea preşedintelui Asociaţiei.
(2) Deciziile consiliului director se iau în prezenţa şi cu votul a cel puţin jumãtate plus unu din numãrul membrilor consiliului director.
(3) Consiliul director va alege dintre participanţii la şedinţã un secretar, care va redacta procesul-verbal al şedinţei. Procesele-verbale se semneazã de toţi membrii consiliului director prezenţi. Deciziile consiliului director se consemneazã în registrul de procese-verbale, care se pãstreazã la sediul Asociaţiei.
Controlul financiar intern al Asociaţiei
Art. 26. - (1) Controlul financiar intern al Asociaţiei este asigurat de o comisie de cenzori formatã din minimum 3 membri numiţi de adunarea generalã pentru o perioadã de 3 (trei) ani, cu posibilitatea prelungirii.
(2) Membrii consiliului director nu pot fi cenzori. Cel puţin unul dintre cenzori trebuie sã fie contabil autorizat sau expert contabil, în condiţiile legii.
(3) Comisia de cenzori îşi poate elabora un regulament intern de funcţionare.
(4) Comisia de cenzori are atribuţiile prevãzute la <>art. 27^2 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 .

CAP. VI
Dizolvarea şi lichidarea

Art. 27. - Asociaţia se dizolvã:
a) de drept;
b) prin hotãrârea instanţei judecãtoreşti competente;
c) prin hotãrârea adunãrii generale.
Art. 28. - Asociaţia se dizolvã de drept prin:
a) imposibilitatea realizãrii scopului şi obiectivelor pentru care a fost constituitã, dacã în termen de 3 (trei) luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop;
b) imposibilitatea constituirii adunãrii generale sau a consiliului director în conformitate cu prezentul statut, dacã aceastã situaţie dureazã mai mult de un an de la data la care adunarea generalã sau, dupã caz, consiliul director trebuia sã se constituie;
c) reducerea numãrului de asociaţi sub limita de 3, dacã acesta nu a fost completat în termenul legal prevãzut în acest scop.
Art. 29. - Asociaţia se dizolvã prin hotãrârea instanţei judecãtoreşti competente când:
a) scopul sau activitatea sa a devenit ilicitã sau contrarã ordinii publice;
b) realizarea scopului sãu este urmãritã prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
c) asociaţia urmãreşte un alt scop decât cel pentru care s-a constituit;
d) asociaţia a devenit insolvabilã.
Art. 30. - (1) Lichidarea Asociaţiei se va face în condiţiile prevãzute de legislaţia privind asociaţiile.
(2) Bunurile Asociaţiei rãmase în urma lichidãrii vor fi transmise cãtre persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop identic sau asemãnãtor, conform hotãrârii adunãrii generale sau a instanţei judecãtoreşti competente.
Art. 31. - (1) Dupã terminarea lichidãrii, lichidatorii trebuie sã cearã radierea Asociaţiei din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
(2) Asociaţia îşi înceteazã existenţa la data radierii ei din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.

CAP. VII
Dispoziţii finale

Art. 32. - (1) Prezentul statut poate fi modificat doar prin acte adiţionale semnate de reprezentanţii tuturor asociaţilor, special împuterniciţi în acest scop.
(2) Prezentul statut este guvernat de legea românã. În situaţia în care intervin modificãri ale legislaţiei în domeniu, prezentul statut va fi modificat în conformitate cu noile prevederi.
(3) Toate disputele nãscute din sau în legãturã cu acest statut, inclusiv orice problemã privind interpretarea, validitatea sau încetarea acestuia, care nu pot fi rezolvate pe cale amiabilã, vor fi deduse spre soluţionare instanţelor judecãtoreşti competente.
Prezentul statut a fost semnat în... (...) exemplare originale, astãzi, data autentificãrii sale.

ASOCIAŢII:

Judeţul ............................................,
Prin preşedintele Consiliului Judeţean ............................,
[semnãtura şi ştampila]

Municipiul/Oraşul/Comuna .....................................,
Prin primar ..................................................
[semnãtura şi ştampila]

Municipiul/Oraşul/Comuna .....................................,
Prin primar ..................................................
[semnãtura şi ştampila]
......................... etc.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016