Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 852 din 13 august 2008  pentru aprobarea normelor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 852 din 13 august 2008 pentru aprobarea normelor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 613 din 20 august 2008

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre reglementeazã normele şi criteriile de atestare a staţiunilor turistice în scopul protejãrii, conservãrii şi valorificãrii resurselor turistice.
ART. 2
Se atestã ca staţiune turisticã de interes naţional sau local, dupã caz, localitatea ori partea unei localitãţi care dispune de resurse naturale şi antropice şi care îndeplineşte cumulativ, pentru una dintre categorii, criteriile prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 3
(1) Atestarea staţiunilor turistice se face de Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, la solicitarea autoritãţilor administraţiei publice locale, şi se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Atestarea ca staţiune turisticã nu schimbã rangul localitãţii stabilit în condiţiile legii.
ART. 4
(1) Autoritãţile administraţiei publice locale transmit Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale o cerere-tip, potrivit modelului prevãzut la anexa nr. 2, şi documentaţia pentru atestarea staţiunii turistice, care trebuie sã cuprindã:
a) monografia turisticã;
b) documentaţiile privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, avizate şi aprobate conform anexei nr. 1 la <>Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv: planul urbanistic general şi regulamentul aferent acestuia şi planul urbanistic zonal şi regulamentul local aferent acestuia;
c) fişa staţiunii turistice, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3 pentru staţiunile turistice de interes naţional şi conform modelului prevãzut în anexa nr. 4 pentru staţiunile turistice de interes local;
d) studii şi documente care sã argumenteze atestarea staţiunii turistice şi a specificului ei determinat de resursele turistice de care dispune.
(2) Monografia turisticã prevãzutã la alin. (1) lit. a) trebuie sã cuprindã urmãtoarele capitole principale:
a) consideraţii generale privind poziţia geograficã, infrastructura, cadrul natural, cadrul socioeconomic, probleme de mediu şi factori naturali de risc;
b) analiza potenţialului turistic în funcţie de tipul staţiunii turistice: factorii naturali de curã, bioclimatul zonei, domeniul schiabil;
c) nivelul actual de valorificare din punct de vedere turistic: structuri de primire turistice şi de agrement, informaţii privind circulaţia turisticã.
ART. 5
Documentaţia pentru atestarea staţiunii turistice se depune la Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, care, în termen de 30 de zile de la înregistrarea acesteia, întocmeşte proiectul de hotãrâre a Guvernului pentru atestarea staţiunii turistice. În cazul în care localitatea sau partea din localitate nu întruneşte toate criteriile pentru a fi atestatã ca staţiune turisticã, Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale va informa în scris, în acelaşi termen, autoritatea administraţiei publice locale interesatã.
ART. 6
(1) În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, autoritãţile locale care au în administrare localitãţi sau pãrţi de localitãţi atestate ca staţiuni turistice de interes local, respectiv naţional au obligaţia de a depune fişa staţiunii turistice, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3, respectiv în anexa nr. 4.
(2) Nedepunerea fişei staţiunii turistice în termenul prevãzut la alin. (1) atrage retragerea statutului de staţiune turisticã al localitãţii sau pãrţii de localitate atestate ca staţiune turisticã.
ART. 7
În scopul unei mai bune informãri a turiştilor şi pentru îmbunãtãţirea cadrului de protejare, conservare şi valorificare a resurselor turistice, localitãţile ori pãrţi ale acestora, atestate ca staţiuni turistice de interes naţional sau local, vor fi semnalizate pe drumurile naţionale şi judeţene cu panouri indicatoare, la intrarea în staţiunea turisticã.
ART. 8
(1) Achiziţionarea panourilor indicatoare se realizeazã de autoritãţile administraţiei publice locale pe a cãror razã teritorialã se aflã staţiunea turisticã, în condiţiile legii.
(2) Panourile indicatoare trebuie sã aibã urmãtoarele caracteristici: dimensiuni de 1.000 mm x 400 mm, se executã din tablã emailatã, în culori alb 100% şi maro pantone 291 C 100%, având conţinutul: "Staţiune turisticã de interes naţional" sau "Staţiune turisticã de interes local", dupã caz, şi se monteazã pe suport la intrarea în localitate, sub indicatorul cuprinzând denumirea localitãţii.
(3) Consiliile locale au obligaţia de a monta şi de a întreţine panourile indicatoare prevãzute la alin. (2).
ART. 9
(1) Staţiunea turisticã atestatã este administratã de consiliul local al unitãţii administrativ-teritoriale pe a cãrei razã teritorialã se aflã.
(2) Autoritatea administraţiei publice locale are obligaţia de a respecta criteriile prevãzute în anexa nr. 1, care au stat la baza atestãrii acesteia.
(3) Veniturile obţinute din taxa hotelierã sunt destinate dezvoltãrii turismului pe plan local şi promovãrii acestuia, precum şi finanţãrii proiectelor de reabilitare a infrastructurii turistice, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 10
(1) Centrele naţionale de informare şi promovare turisticã sunt servicii specializate care funcţioneazã în subordinea consiliilor locale şi judeţene, dupã caz, şi în colaborare cu Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.
(2) Sediile centrelor naţionale de informare şi promovare turisticã trebuie sã fie situate în centrul localitãţilor, pe strãzi cu circulaţie intensã, în apropierea obiectivelor de interes turistic, în clãdiri independente sau la parterul unor imobile cu acces facil pentru turişti.
(3) Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale elaboreazã norme metodologice privind acreditarea centrelor naţionale de informare şi promovare turisticã, care se aprobã prin ordin al ministrului pentru întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, turism şi profesii liberale în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 11
(1) Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale propune retragerea atestãrii unei staţiuni turistice, prin hotãrâre a Guvernului, în cazul în care staţiunea turisticã atestatã conform legislaţiei anterioare nu mai îndeplineşte criteriile prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Evaluarea îndeplinirii normelor şi criteriilor prevãzute în prezenta hotãrâre se realizeazã de cãtre reprezentanţii împuterniciţi ai Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.
ART. 12
Localitãţile sau pãrţile unor localitãţi atestate ca staţiuni turistice de interes naţional ori local, conform legislaţiei anterioare privind atestarea staţiunilor turistice, prezentate în anexa nr. 5, rãmân atestate ca atare în mãsura în care îndeplinesc criteriile de atestare a staţiunilor turistice prevãzute în prezenta hotãrâre.
ART. 13
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 14
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 867/2006 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 609 din 13 iulie 2006.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


───────────────
Ministrul pentru întreprinderi
mici şi mijlocii, comerţ,
turism şi profesii liberale,
Ovidiu Ioan Silaghi

Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Cristian David

Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 13 august 2008.
Nr. 852.


ANEXA 1







┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┐
│Nr. │ Criterii obligatorii de atestare │Staţiune │ Staţiune│
│crt.│ a staţiunii turistice │de interes│de interes│
│ │ │naţional │ local │
│ │ │ │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┤
│ Cadrul natural, factori naturali de curã şi calitatea mediului │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┤
│ 1. │Amplasarea într-un cadru natural fãrã factori poluanţi │ x │ x │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 2. │Existenţa studiilor şi documentelor care atestã prezenţa şi │ │ │
│ │valoarea factorilor naturali de curã (ape minerale, nãmol, │ │ │
│ │lacuri terapeutice, saline, bioclimat etc.) din punct de vedere│ │ │
│ │calitativ şi cantitativ │ x │ x │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 3. │Constituirea perimetrelor de protecţie ecologicã, hidrogeolo- │ │ │
│ │gicã şi sanitarã a factorilor naturali de curã, în conformitate│ │ │
│ │cu legislaţia în vigoare, dupã caz │ x │ x │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┤
│ Accesul şi drumurile spre/în staţiune │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┤
│ 4. │Drum rutier modernizat şi marcat cu semne de circulaţie │ x │ x │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 5. │Transport în comun între staţiunea turisticã şi gara sau │ │ │
│ │autogara care o deserveşte │ x │ x │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┤
│ Utilitãţi urban-edilitare │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┤
│ 6. │Asistenţã medicalã permanentã şi mijloc de transport pentru │ │ │
│ │urgenţe medicale │ x │ - │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 7. │Punct de prim ajutor şi mijloc de transport pentru urgenţe │ │ │
│ │medicale │ - │ x │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 8. │Punct farmaceutic │ x │ x │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 9. │Amenajarea şi iluminarea locurilor de promenadã │ x │ x │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│10. │Apã curentã │ x │ x │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│11. │Canalizare │ x │ x │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│12. │Energie electricã │ x │ x │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│13. │Numãr minim de locuri în structuri de primire turistice │ │ │
│ │clasificate, din care minimum 30% clasificate la categoriile │ │ │
│ │3-5 stele/flori, cu excepţia campingurilor │ 500 │ 100 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│14. │Localitãţile sau pãrţile de localitãţi de pe litoral trebuie sã│ │ │
│ │dispunã de plajã amenajatã, posturi de salvare acvaticã - │ │ │
│ │salvamar şi posturi de prim ajutor. │ x │ x │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│15. │Localitãţile montane trebuie sã dispunã de servicii de salvare │ │ │
│ │montanã - salvamont. │ x │ x │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│16. │Amenajãri şi dotãri pentru relaxare în aer liber şi plimbãri │ │ │
│ │(drumuri pietonale, locuri de promenadã) │ x │ x │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│17. │Terenuri de joacã pentru copii │ x │ x │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┤
│ Informare şi promovare turisticã │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┤
│18. │Semnalizarea obiectivelor turistice cu indicatoare de orientare│ │ │
│ │şi informare, tipãrite pe suport electronic sau web site │ x │ x │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│19. │Realizarea de materiale de promovare a staţiunii turistice şi a│ │ │
│ │zonei │ x │ x │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┘

┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│Nr. │ Criterii suplimentare de atestare │Punctaj acordat│
│crt.│ a staţiunii turistice │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 1.│Trenurile cu regim de rezervare a locurilor, inclusiv vagoanele de │ │
│ │dormit, trebuie sã opreascã în gara care deserveşte staţiunea │ │
│ │turisticã. │ 10 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 2.│Autobuze de linie care deservesc zilnic autogara │ 10 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 3.│Spaţii comerciale şi pentru activitãţi de prestãri de servicii: │ │
│ │bancã, schimb valutar, agenţie de turism │ 10 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 4.│Sãli de spectacole şi de conferinţe cu o capacitate totalã egalã cu │ │
│ │minimum 40% din numãrul locurilor existente în staţiune │ 30 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 5.│Asistenţã medicalã balnearã, dupã caz, acreditatã conform normelor │ │
│ │legale în vigoare │ 20 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 6.│Dotãri tehnice pentru exploatarea, protecţia şi utilizarea resurselor│ │
│ │minerale terapeutice │ 20 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 7.│Amenajãri şi dotãri pentru servicii de revigorare în spaţii │ │
│ │construite, sãli pentru întreţinere (fitness) │ 10 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 8.│Parc amenajat │5 puncte pentru│
│ │ │fiecare, │
│ │ │maximum │
│ │ │30 de puncte │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 9.│Trasee turistice montane omologate, marcate şi afişate, dacã este │5 puncte │
│ │cazul │pentru fiecare,│
│ │ │maximum │
│ │ │30 de puncte │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 10.│Bazã pentru valorificarea resurselor naturale terapeutice, dacã este │ │
│ │cazul │ 30 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 11.│Amenajãri şi dotãri pentru practicarea sporturilor (agrement nautic, │ │
│ │tenis, fotbal etc.) │ 15 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 12.│Localitãţile sau pãrţile de localitãţi care dispun de condiţii pentru│10 puncte │
│ │practicarea schiului trebuie sã aibã amenajate cel puţin o pârtie de │pentru fiecare,│
│ │schi omologatã şi mijloacele de transport pe cablu corespunzãtoare. │maximum 50 │
│ │ │de puncte │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 13.│Organizarea de evenimente turistice, culturale, sportive, cu caracter│10 puncte │
│ │de repetabilitate pe bazã de calendar │pentru fiecare,│
│ │ │maximum 30 │
│ │ │de puncte │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 14.│Centre de informare şi promovare turisticã, cu personal permanent │ │
│ │care sã deserveascã exclusiv centrul │ 30 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 15.│Asigurarea legãturii permanente on-line dintre structurile de primire│ │
│ │turistice cu funcţiuni de cazare şi centrul de informare şi promovare│ │
│ │turisticã │ 20 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│ 16.│Canalizare centralizatã │ 50 │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘



Punctaj minim pentru atestarea ca staţiune de interes naţional - 135 de puncte.
Punctaj minim pentru atestarea ca staţiune de interes local - 90 de puncte.



ANEXA 2

CERERE
de atestare ca staţiune turisticã de interes naţional/local (dupã caz)
(model)

MINISTERUL PENTRU ÎNTREPRINDERI MICI ŞI MIJLOCII, COMERŢ, TURISM ŞI PROFESII LIBERALE

Domnule ministru,

Consiliul Local ........., judeţul ......., vã înainteazã documentaţia prevãzutã la art. 4 din Hotãrârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţ iunilor turistice, în vederea atestãrii ca staţiune turisticã de interes naţional/local (dupã caz) a localitãţii .........................

Reprezentantul consiliului local,
..................................
(numele şi prenumele)

Semnãtura
..................................

Data ........................... .


ANEXA 3

FIŞA
staţiunii turistice de interes naţional

Declar pe propria rãspundere cã îndeplinim criteriile de atestare obligatorii şi suplimentare mai sus prezentate.




┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┐
│Nr. │ Criterii obligatorii de atestare │Criterii │Sunt înde-│
│crt.│ a staţiunii turistice │obliga- │plinite │
│ │ │torii │ Da/Nu │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┤
│ Cadrul natural, factori naturali de curã şi calitatea mediului │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┤
│ 1.│Amplasarea într-un cadru natural fãrã factori poluanţi │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 2.│Existenţa studiilor şi documentelor care atestã prezenţa şi │ │ │
│ │valoarea factorilor naturali de curã (ape minerale, nãmol, │ │ │
│ │lacuri terapeutice, saline, bioclimat etc.) din punct de vedere│ │ │
│ │calitativ şi cantitativ │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 3.│Constituirea perimetrelor de protecţie ecologicã, hidrogeolo- │ │ │
│ │gicã şi sanitarã a factorilor naturali de curã, în conformitate│ │ │
│ │cu legislaţia în vigoare, dupã caz │ x │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┼──────────┤
│ Accesul şi drumurile spre/în staţiune │ │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┼──────────┤
│ 4.│Drum rutier modernizat şi marcat cu semne de circulaţie │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 5.│Transport în comun între staţiunea turisticã şi gara sau │ │ │
│ │autogara care o deserveşte │ x │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┤
│ Utilitãţi urban-edilitare │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┤
│ 6.│Asistenţã medicalã permanentã şi mijloc de transport pentru │ │ │
│ │urgenţe medicale │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 7.│Punct de prim ajutor şi mijloc de transport pentru urgenţe │ │ │
│ │medicale │ - │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 8.│Punct farmaceutic │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 9.│Amenajarea şi iluminarea locurilor de promenadã │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 10.│Apã curentã │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 11.│Canalizare │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 12.│Energie electricã │ x │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┤
│ Structuri de primire turistice şi de agrement │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┤
│ 13.│Numãr minim de locuri în structuri de primire turistice │ │ │
│ │clasificate, din care minimum 30% clasificate la categoriile │ │ │
│ │3-5 stele /flori, cu excepţia campingurilor │ 500 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 14.│Localitãţile sau pãrţile de localitãţi de pe litoral trebuie │ │ │
│ │sã dispunã de plajã amenajatã, posturi de salvare acvaticã - │ │ │
│ │salvamar şi posturi de prim ajutor. │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 15.│Localitãţile montane trebuie sã dispunã de servicii de salvare │ │ │
│ │montanã - salvamont │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 16.│Amenajãri şi dotãri pentru relaxare în aer liber şi plimbãri │ │ │
│ │(drumuri pietonale, locuri de promenadã) │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 17.│Terenuri de joacã pentru copii │ x │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┤
│ Informare şi promovare turisticã │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┤
│ 18.│Semnalizarea obiectivelor turistice cu indicatoare de orientare│ │ │
│ │şi informare, tipãrite pe suport electronic sau web site │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 19.│Realizarea de materiale de promovare a staţiunii turistice şi │ │ │
│ │a zonei │ x │ │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┘

┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┐
│Nr. │ │ Punctaj │ Punctaj │
│crt.│Criterii suplimentare de atestare a staţiunii turistice │ acordat │îndeplinit│
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 1.│Trenurile cu regim de rezervare a locurilor, inclusiv vagoanele│ │ │
│ │de dormit, trebuie sãopreascã în gara care deserveşte staţiunea│ │ │
│ │turisticã. │ 10 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 2.│Autobuze de linie care deservesc zilnic autogara │ 10 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 3.│Spaţii comerciale şi pentru activitãţi de prestãri de servicii:│ │ │
│ │bancã, schimb valutar, agenţie de turism │ 10 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 4.│Sãli de spectacole şi de conferinţe cu o capacitate totala │ │ │
│ │egalã cu minimum 40% din numãrul locurilor existente în │ │ │
│ │staţiune │ 30 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 5.│Asistenţã medicalã balnearã, dupã caz, acreditatã conform │ │ │
│ │normelor legale în vigoare │ 20 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 6.│Dotãri tehnice pentru exploatarea, protecţia şi utilizarea │ │ │
│ │resurselor minerale terapeutice │ 20 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 7.│Amenajãri şi dotãri pentru servicii de revigorare în spaţii │ │ │
│ │construite, sãli pentru întreţinere (fitness) │ 10 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 8.│Parc amenajat │5 puncte │ │
│ │ │pentru │ │
│ │ │fiecare, │ │
│ │ │maximum 30│ │
│ │ │de puncte │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 9.│Trasee turistice montane omologate, marcate şi afişate, dacã │5 puncte │ │
│ │este cazul │pentru │ │
│ │ │fiecare, │ │
│ │ │maximum 30│ │
│ │ │de puncte │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 10.│Bazã pentru valorificarea resurselor naturale terapeutice, dacã│ │ │
│ │este cazul │ 30 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 11.│Amenajãri şi dotãri pentru pentru practicarea sporturilor │ │ │
│ │(agrement nautic, tenis, fotbal etc. ) │ 15 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 12.│Localitãţile sau pãrţile de localitãţi care dispun de condiţii │10 puncte │ │
│ │pentru practicarea schiului trebuie sã aibã amenajate cel puţin│pentru │ │
│ │o pârtie de schi omologatã şi mijloacele de transport pe cablu │fiecare, │ │
│ │corespunzãtoare. │maximum 50│ │
│ │ │de puncte │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 13.│Organizarea de evenimente turistice, culturale, sportive, cu │10 puncte │ │
│ │caracter de repetabilitate pe bazã de calendar │pentru │ │
│ │ │fiecare, │ │
│ │ │maximum 30│ │
│ │ │de puncte │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 14.│Centre de informare şi promovare turisticã, cu personal │ │ │
│ │permanent care sã deserveascã exclusiv centrul │ 30 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 15.│Asigurarea legãturii permanente on-line dintre structurile de │ │ │
│ │primire turistice cu funcţiuni de cazare şi centrul de │ │ │
│ │informare şi promovare turisticã │ 20 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 16.│Canalizare centralizatã │ 50 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 17.│Total │Sunt │ │
│ │ │necesare │ │
│ │ │minimum │ │
│ │ │135 de │ │
│ │ │puncte. │ │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┘



Preşedintele consiliului local,
..................................
(numele şi prenumele)

Semnãtura
..................................

Data
..................................

ANEXA 4

FIŞA
staţiunii turistice de interes local

Declar pe propria rãspundere cã îndeplinim criteriile de atestare obligatorii şi suplimentare mai sus prezentate.





┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┐
│Nr. │ Criterii obligatorii de atestare │Criterii │Sunt înde-│
│crt.│ a staţiunii turistice │obliga- │plinite │
│ │ │torii │ Da/Nu │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┤
├────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┤
│ 1.│Amplasarea într-un cadru natural fãrã factori poluanţi │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 2.│Existenţa studiilor şi documentelor care atestã prezenţa şi │ │ │
│ │valoarea factorilor naturali de curã (ape minerale, nãmol, │ │ │
│ │lacuri terapeutice, saline, bioclimat etc.) din punct de vedere│ │ │
│ │calitativ şi cantitativ │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 3.│Constituirea perimetrelor de protecţie ecologicã, hidrogeolo- │ │ │
│ │gicã şi sanitarã a factorilor naturali de curã, în conformitate│ │ │
│ │cu legislaţia în vigoare, dupã caz │ x │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┤
│ Accesul şi drumurile spre/în staţiune │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┤
│ 4.│Drum rutier modernizat şi marcat cu semne de circulaţie │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 5.│Transport în comun între staţiunea turisticã şi gara sau │ │ │
│ │autogara care o deserveşte │ x │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┤
│ Utilitãţi urban - edilitare │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┤
│ 6.│Punct de prim ajutor şi mijloc de transport pentru urgenţe │ │ │
│ │medicale │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 7.│Punct farmaceutic │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 8.│Amenajarea şi iluminarea locurilor de promenadã │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 9.│Apã curentã │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 10.│Canalizare │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 11.│Energie electricã │ x │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┤
│ Structuri de primire turistice şi de agrement │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┤
│ 12.│Numãr minim de locuri în structuri de primire turistice │ │ │
│ │clasificate, din care minimum 30% clasificate la categoriile │ │ │
│ │3-5 stele/flori, cu excepţia campingurilor │ 100 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 13.│Localitãţile sau pãrţile de localitãţi de pe litoral trebuie │ │ │
│ │sã dispunã de plajã amenajatã, posturi de salvare acvaticã- │ │ │
│ │salvamar şi posturi de prim ajutor. │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 14.│Localitãţile montane trebuie sã dispunã de servicii de salvare │ │ │
│ │montanã-salvamont │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 15.│Amenajãri şi dotãri pentru relaxare în aer liber şi plimbãri │ │ │
│ │(drumuri pietonale, locuri de promenadã) │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 16.│Terenuri de joacã pentru copii │ x │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┤
│ Informare şi promovare turisticã │
├────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┤
│ 17.│Semnalizarea obiectivelor turistice cu indicatoare de orientare│ │ │
│ │şi informare tipãrite pe suport electronic sau web site │ x │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 18.│Realizarea de materiale de promovare a staţiunii turistice şi │ │ │
│ │a zonei │ x │ │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┘

┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────────┐
│Nr. │ │ Punctaj │ Punctaj │
│crt.│Criterii suplimentare de atestare a staţiunii turistice │ acordat │îndeplinit│
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 1.│Trenurile cu regim de rezervare a locurilor, inclusiv vagoanele│ │ │
│ │de dormit, trebuie sã opreascã în gara care deserveşte staţiune│ │ │
│ │turisticã. │ 10 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 2.│Autobuze de linie care deservesc zilnic autogara │ 10 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 3.│Spaţii comerciale şi pentru activitãţi de prestãri de │ │ │
│ │servicii: bancã, schimb valutar, agenţie de turism │ 10 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 4.│Sãli de spectacole şi de conferinţe cu o capacitate totalã │ │ │
│ │egalã cu minimum 40% din numãrul locurilor existente în │ │ │
│ │staţiune │ 30 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 5.│Asistenţã medicalã balnearã, dupã caz, acreditatã conform │ │ │
│ │normelor legale în vigoare │ 20 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 6.│Dotãri tehnice pentru exploatarea, protecţia şi utilizarea │ │ │
│ │resurselor minerale terapeutice │ 20 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 7.│Amenajãri şi dotãri pentru servicii de revigorare în spaţii │ │ │
│ │construite, sãli pentru întreţinere (fitness) │ 10 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 8.│Parc amenajat │5 puncte │ │
│ │ │pentru │ │
│ │ │fiecare, │ │
│ │ │maximum │ │
│ │ │30 de │ │
│ │ │puncte │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 9.│Trasee turistice montane omologate, marcate şi afişate, dacã │5 puncte │ │
│ │este cazul │pentru │ │
│ │ │fiecare, │ │
│ │ │maximum │ │
│ │ │30 de │ │
│ │ │puncte │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 10.│Bazã pentru valorificarea resurselor naturale terapeutice, │ │ │
│ │dacã este cazul │ 30 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 11.│Amenajãri şi dotãri pentru practicarea sporturilor (agrement │ │ │
│ │nautic, tenis, fotbal etc.) │ 15 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 12.│Localitãţile sau pãrţile de localitãţi care dispun de condiţii │10 puncte │ │
│ │pentru practicarea schiului trebuie sã aibã amenajate cel puţin│pentru │ │
│ │o pârtie de schi omologatã şi mijloacele de transport pe cablu │fiecare, │ │
│ │corespunzãtoare. │maximum │ │
│ │ │50 de │ │
│ │ │puncte │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 13.│Organizarea de evenimente turistice, culturale, sportive, cu │10 puncte │ │
│ │caracter de repetabilitate pe bazã de calendar │pentru │ │
│ │ │fiecare, │ │
│ │ │maximum │ │
│ │ │30 de │ │
│ │ │puncte │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 14.│Centre de informare şi promovare turisticã, cu personal │ │ │
│ │permanent care sã deserveascã exclusiv centrul │ 30 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 15.│Asigurarea legãturii permanente on-line dintre structurile de │ │ │
│ │primire turisticã cu funcţiuni de cazare şi centrul de │ │ │
│ │informare şi promovare turisticã │ 20 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 16.│Canalizare centralizatã │ 50 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼──────────┤
│ 17.│Total │Punctaj │ │
│ │ │minim │ │
│ │ │necesar │ │
│ │ │90 de │ │
│ │ │puncte │ │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴──────────┘



Preşedintele consiliului local,
....................................
(numele şi prenumele)

Semnãtura
....................................

Data ...............................



ANEXA 5

LISTA
localitãţilor atestate ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv local


I. Staţiuni turistice de interes naţional:
1. Amara - judeţul Ialomiţa
2. Azuga - judeţul Prahova
3. Buşteni - judeţul Prahova
4. Buziaş - judeţul Timiş
5. Bãile Govora - judeţul Vâlcea
6. Bãile Felix - judeţul Bihor
7. Bãile Herculane - judeţul Caraş-Severin
8. Bãile Olãneşti - judeţul Vâlcea
9. Bãile Tuşnad - judeţul Harghita
10. Câmpulung Moldovenesc - judeţul Suceava
11. Cap Aurora - judeţul Constanţa
12. Cãlimãneşti-Cãciulata - judeţul Vâlcea
13. Costineşti - judeţul Constanţa
14. Covasna - judeţul Covasna
15. Eforie Nord - judeţul Constanţa
16. Eforie Sud - judeţul Constanţa
17. Geoagiu-Bãi - judeţul Hunedoara
18. Gura Humorului - judeţul Suceava
19. Jupiter - judeţul Constanţa
20. Mamaia - judeţul Constanţa
21. Mangalia - judeţul Constanţa
22. Moneasa - judeţul Arad
23. Neptun-Olimp - judeţul Constanţa
24. Poiana Braşov - judeţul Braşov
25. Predeal - judeţul Braşov
26. Pucioasa - judeţul Dâmboviţa
27. Slãnic - judeţul Prahova
28. Saturn - judeţul Constanţa
29. Sinaia - judeţul Prahova
30. Sângeorz-Bãi - judeţul Bistriţa-Nãsãud
31. Slãnic-Moldova - judeţul Bacãu
32. Sovata - judeţul Mureş
33. Târgu Ocna - judeţul Bacãu
34. Techirghiol - judeţul Constanţa
35. Vatra Dornei - judeţul Suceava
36. Venus - judeţul Constanţa
37. Voineasa - judeţul Vâlcea
II. Staţiuni turistice de interes local:
1. 1 Mai - judeţul Bihor
2. Albac - judeţul Alba
3. Albeştii de Muscel - judeţul Argeş
(Bughea de Sus)
4. Arieşeni - judeţul Alba
5. Balvanyos - judeţul Covasna
6. Bazna - judeţul Sibiu
7. Bãlţãteşti - judeţul Neamţ
8. Bãile Homorod - judeţul Harghita
9. Bãile Turda - judeţul Cluj
10. Bãile Bãiţa - judeţul Cluj
11. Borsec - judeţul Harghita
12. Borşa - judeţul Maramureş
13. Bran - judeţul Braşov
14. Breaza - judeţul Prahova
15. Cãlacea - judeţul Timiş
16. Cheia - judeţul Prahova
17. Crivaia - judeţul Caraş-Severin
18. Durãu - judeţul Neamţ
19. Harghita-Bãi - judeţul Harghita
20. Horezu - judeţul Vâlcea
21. Izvoru Mureşului - judeţul Harghita
22. Lacu Roşu - judeţul Harghita
23. Lacu Sãrat - judeţul Brãila
24. Lipova - judeţul Arad
25. Moieciu - judeţul Braşov
26. Ocna Sibiului - judeţul Sibiu
27. Ocna Şugatag - judeţul Maramureş
28. Pãltiniş - judeţul Sibiu
29. Pârâul Rece - judeţul Braşov
30. Praid - judeţul Harghita
31. Sãcelu - judeţul Gorj
32. Sãrata Monteoru - judeţul Buzãu
33. Secu - judeţul Caraş-Severin
34. Semenic - judeţul Caraş-Severin
35. Snagov - judeţul Ilfov
36. Stâna de Vale - judeţul Bihor
37. Straja - judeţul Hunedoara
38. Soveja - judeţul Vrancea
39. Tãşnad - judeţul Satu Mare
40. Timişu de Sus - judeţul Braşov
41. Tinca - judeţul Bihor
42. Trei Ape - judeţul Caraş-Severin
43. Vãlenii de Munte - judeţul Prahova
44. Vaţa de Jos - judeţul Hunedoara
45. Zona Fântânele - judeţul Cluj
46. Zona Muntele Bãişorii - judeţul Cluj

__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Drumea Alexandra
24 Noiembrie 2014
Util in intelegerea normelor.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016