Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 834 din 19 noiembrie 1998  privind aprobarea Protocolului de colaborare dintre Ministerul Educatiei Nationale din Romania si Ministerul Educatiei si Stiintei al Republicii Moldova pentru anul de invatamant 1998/1999, semnat la Chisinau la 20 iunie 1998    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 834 din 19 noiembrie 1998 privind aprobarea Protocolului de colaborare dintre Ministerul Educatiei Nationale din Romania si Ministerul Educatiei si Stiintei al Republicii Moldova pentru anul de invatamant 1998/1999, semnat la Chisinau la 20 iunie 1998

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 455 din 27 noiembrie 1998
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Protocolul de colaborare dintre Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei al Republicii Moldova pentru anul de învãţãmânt 1998/1999, semnat la Chisinau la 20 iunie 1998.
ART. 2
Sumele necesare pentru aducerea la îndeplinire de cãtre partea romana a protocolului de colaborare prevãzut la art. 1 vor fi înscrise în bugetele aprobate pentru Ministerul Educaţiei Naţionale şi pentru Ministerul Apãrãrii Naţionale pentru anul de învãţãmânt 1998/1999, precum şi în Fondul la dispoziţia Guvernului pentru relaţiile cu Republica Moldova.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul educaţiei naţionale,
Andrei Marga

p. Ministrul afacerilor externe,
Mihai Ungureanu,
secretar de stat

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

PROTOCOL
de colaborare între Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei al Republicii Moldova pentru anul de învãţãmânt 1998/1999

Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei al Republicii Moldova, denumite în continuare pãrţi, în baza Acordului interguvernamental privind colaborarea în domeniul ştiinţei, învãţãmântului şi culturii dintre România şi Republica Moldova, semnat la Chisinau la 19 mai 1992, au convenit asupra celor ce urmeazã:

ART. 1
Cele doua pãrţi vor acorda, pentru anul şcolar 1998/1999, burse pentru studii preuniversitare, universitare (complete sau parţiale), postuniversitare (masterat, doctorat şi specializare):
România va acorda, pentru anul de învãţãmânt 1998/1999, urmãtoarele burse:
- 1.200 luni - bursa pentru stagii de specializare cu durata de la o luna la 9 luni, din care: 400 luni - bursa pentru învãţãmântul superior, 400 luni - bursa pentru învãţãmântul preuniversitar (specializãri individuale pe perioade de la o luna la 9 luni sau/şi pentru cursuri pe grupe a câte 25 de persoane/luna) şi 400 luni - bursa pentru practica în producţie a studenţilor care învaţã în Republica Moldova;
- 100 burse pentru doctorat - forma "cu frecventa";
- 40 de burse pentru doctorat - forma "fãrã frecventa";
- 800 de burse pentru studii complete sau parţiale în învãţãmântul superior;
- 165 de burse pentru studii postuniversitare;
- 600 de burse pentru studii în învãţãmântul preuniversitar.
Pãrţile vor sprijini primirea/trimiterea, la solicitare, a unui numãr de bursieri din Transnistria, din bursele menţionate mai sus.
Republica Moldova va acorda, pentru anul de învãţãmânt 1998/1999, urmãtoarele burse:
- 25 de burse pentru doctorat - forma "cu frecventa";
- 50 de burse pentru doctorat - forma "fãrã frecventa";
- 250 de burse pentru studii complete sau parţiale, cursuri de zi, în învãţãmântul superior;
- 10 burse pentru studii în învãţãmântul preuniversitar;
- 40 de burse pentru studii complete sau parţiale, cursuri fãrã frecventa, în învãţãmântul superior;
- pana la 30 de luni - bursa pentru practica în producţie a studenţilor romani care învaţã în România.
ART. 2
Pãrţile pot oferi, suplimentar, burse, în mãsura posibilitãţilor.
ART. 3
Condiţiile de primire la studii sunt înscrise în anexa care face parte integrantã din prezentul protocol.
ART. 4
Pãrţile vor primi la studii, la cerere, la toate formele de învãţãmânt, pe cont propriu nevalutar (fãrã plata taxelor de studii).
Numãrul persoanelor care pot fi primite pe cont propriu nevalutar va fi convenit ulterior de cãtre pãrţi.
ART. 5
Pãrţile pot primi la studii, la toate formele de învãţãmânt, cu plata taxelor în moneda tarii primitoare.
Numãrul persoanelor care vor studia pe cont propriu va fi convenit ulterior de cãtre pãrţi.
Taxele pentru studii se stabilesc conform reglementãrilor în vigoare din statul primitor, în cuantumul prevãzut pentru cetãţenii proprii.
ART. 6
Cele doua pãrţi vor sprijini colaborarea directa dintre instituţiile de învãţãmânt superior şi institutele de cercetare din sistemul învãţãmântului, precum şi dintre şcolile şi inspectoratele şcolare teritoriale. Universitãţile din România şi din Republica Moldova vor putea deschide filiale în celãlalt stat, cu sprijinul ministerelor de resort.
ART. 7
Cele doua pãrţi vor colabora în probleme legate de organizarea şi modernizarea învãţãmântului de toate gradele. În anul de învãţãmânt 1998/1999, fiecare parte va primi delegaţii din cealaltã ţara, dupã cum urmeazã:
- din învãţãmântul preuniversitar, câte 3-4 delegaţii formate din 3-5 persoane, pentru cel mult 5 zile fiecare;
- din învãţãmântul superior, câte 1-2 delegaţii formate din 2-3 persoane, pentru cel mult 5 zile fiecare;
- pentru probleme de conducere şi organizare a cercetãrii ştiinţifice în sistemul învãţãmântului, câte 2-3 delegaţii formate din câte 2-3 persoane, pentru cel mult 5 zile fiecare;
- pentru probleme legate de legislaţia învãţãmântului, îndrumare şi organizare, schimb de informaţii şi de experienta, privind sistemele naţionale de învãţãmânt, asigurarea bazei materiale, relaţiile internaţionale, câte 3-4 delegaţii formate din 3-5 persoane, pentru cel mult 5 zile fiecare.
ART. 8
În cursul anului de învãţãmânt 1998/1999 vor fi invitaţi:
- în Republica Moldova:
* 2-3 specialişti din România în diverse probleme de învãţãmânt, pentru perioade de pana la doua luni fiecare;
* 3-4 specialişti din România pentru schimb de experienta în domeniul perfecţionãrii învãţãtorilor şi a profesorilor de limba şi literatura romana, pentru perioade de 1-3 luni fiecare;
* 2-3 profesori de limba romana care predau în şcoli cu predare în limbile minoritãţilor, pentru a lucra în şcoli similare din Republica Moldova, pentru perioade de 1-3 luni fiecare;
- în România:
* 2-3 profesori de limba romana din Republica Moldova pentru efectuarea unui schimb de experienta în şcolile din România cu predare în limbile minoritãţilor, pentru perioade de 1-3 luni fiecare.
ART. 9
Pãrţile vor colabora în vederea elaborãrii şi armonizarii programelor şi manualelor şcolare. În acest scop, vor fi constituite grupe de lucru, pe discipline de învãţãmânt, formate din câte 2 specialişti din fiecare parte, care se vor intalni de 2-3 ori, pe perioade de pana la 5 zile, alternativ, în România şi în Republica Moldova.
O comisie formatã din câte 2-3 reprezentanţi ai celor doua ministere se va întruni la Bucureşti, pana la data de 15 octombrie 1998, pentru a stabili, în prealabil, disciplinele prioritare pentru realizarea prevederilor acestui articol.
ART. 10
Pãrţile vor colabora pentru:
- realizarea de donaţii şi schimburi de publicaţii şi de materiale didactice;
- sprijinirea în continuare a relaţiilor directe dintre instituţiile de cercetare din domeniul învãţãmântului;
- stabilirea unor relaţii de colaborare între instituţii de învãţãmânt şi bibliotecile acestora din România şi din Republica Moldova.
ART. 11
Ministerul Educaţiei Naţionale din România va pune la dispoziţie Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei al Republicii Moldova cursuri şi cãrţi de specialitate necesare pentru învãţãmântul preuniversitar şi superior din Republica Moldova, în limita sumei aprobate prin hotãrâre a Guvernului din Fondul la dispoziţia Guvernului pentru relaţiile cu Republica Moldova.
Titlurile şi numãrul de exemplare vor fi solicitate de Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei al Republicii Moldova, în limita sumei menţionate şi în baza listei de titluri puse la dispoziţie de Ministerul Educaţiei Naţionale din România.
Pãrţile vor sprijini tipãrirea în Republica Moldova a unor tiraje din manualele solicitate. Condiţiile concrete de realizare a acestei prevederi vor fi convenite ulterior.
ART. 12
Pãrţile au hotãrât sa constituie o comisie mixtã, condusã de miniştrii învãţãmântului, care sa examineze, semestrial, stadiul colaborãrii dintre cele doua pãrţi, potrivit prezentului protocol. Membrii acestei comisii se vor intalni de doua ori pe an, alternativ, la Bucureşti şi la Chisinau.
ART. 13
Pãrţile au convenit ca, pentru selecţionarea bursierilor, în ambele state (învãţãmânt preuniversitar, învãţãmânt superior, învãţãmânt postuniversitar) sa se constituie o comisie mixtã, formatã din câte 4 persoane din fiecare parte, care sa se intalneasca, pentru fiecare nivel de învãţãmânt, la Bucureşti şi, respectiv, la Chisinau.
ART. 14
La solicitarea pãrţilor, cu acordul instituţiilor primitoare, se va crea posibilitatea ca învãţãtori şi profesori din România sa-şi poatã desfasura activitatea ca detasati în Republica Moldova şi învãţãtori şi profesori din Republica Moldova sa fie încadraţi ca detasati în România.
ART. 15
Partea romana va acorda 25 de burse pentru persoane din Republica Moldova, la cursurile de vara de limba şi civilizatie, organizate de universitãţi din România. Cheltuielile de transport vor fi suportate de partea trimitatoare.
ART. 16
Pãrţile vor primi la studii, fãrã plata taxelor şcolare, în învãţãmântul preuniversitar, superior şi postuniversitar, salariaţi ai misiunilor diplomatice, precum şi persoane care lucreazã oficial în instituţiile de stat din România şi, respectiv, din Republica Moldova şi pe copiii acestora, pe baza unei cereri a Ambasadei României la Chisinau şi, respectiv, a Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti.
ART. 17
Pentru bursierii celor doua pãrţi se acorda:
- bursa lunarã, conform reglementãrilor interne din fiecare stat, dupã cum urmeazã:
a) pentru bursierii de la forma de studiu "cu frecventa", pe baza de reciprocitate:
* bursa lunarã timp de 12 luni, pe perioada studiilor;
* pentru absolvenţi - pentru încã 30 de zile dupã examenul de bacalaureat sau de licenta, susţinut în prima sesiune oficialã dupã absolvire;
b) pentru bursierii de la forma "fãrã frecventa":
* bursa cu durata de o luna, la începutul şi la sfârşitul activitãţii academice;
* bursa cu durata de o luna, pentru fiecare examen (laborator, referat etc.) fixat în planul de activitate al bursierului - pentru doctoranzi;
* bursa pe intreaga perioada a sesiunilor oficiale de examene (la care se prezintã) - pentru studenţi;
- cazare gratuita în internate sau în cãmine studenţeşti;
- asistenta medicalã gratuita în instituţiile de stat;
- transport cu o reducere de 50%, în vacante, de la locul de studiu pana la punctul de frontiera şi retur, pe ruta cea mai scurta, cu tren de clasa a II-a sau cu autobuzul;
- reducere pe mijloacele de transport în comun, în condiţiile stabilite pentru elevii şi studenţii proprii.
ART. 18
Copiii bursierilor celor doua pãrţi pot fi primiţi, gratuit, în crese, grãdiniţe, şcoli generale sau licee.
ART. 19
Cele doua pãrţi vor acorda, în anul de învãţãmânt 1998/1999, locuri gratuite în taberele de odihna organizate de cãtre acestea, în timpul vacantelor sau pentru participarea în taberele de pregãtire pentru olimpiade.
Numãrul locurilor va fi comunicat de fiecare parte, cu cel puţin 3 luni înainte de începerea seriilor.
ART. 20
Cele doua pãrţi vor colabora pentru a invita elevi şi studenţi din România şi, respectiv, din Republica Moldova, sa participe la olimpiadele şi concursurile organizate pe teritoriul celuilalt stat.
ART. 21
Pãrţile vor sprijini crearea Consiliului comun al rectorilor din România şi Republica Moldova. Consiliul comun al rectorilor se va întruni de 4 ori pe an, alternativ, în România şi, respectiv, în Republica Moldova.
ART. 22
Pentru acţiunile realizate pe baza de reciprocitate prevãzute la art. 7, 8, 9, 13, 15 şi 21, partea primitoare va suporta cheltuielile de cazare, diurna (masa) şi transport intern, iar partea primitoare, pe cele de transport internaţional.
În cazul acţiunilor iniţiate de una dintre pãrţi, partea respectiva va suporta toate cheltuielile legate de întreţinere şi cazare, precum şi pe cele legate de transportul internaţional.
ART. 23
Pentru realizarea schimburilor prevãzute în prezentul protocol, Ministerul Educaţiei Naţionale din România va colabora direct cu Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei al Republicii Moldova, inclusiv pentru problemele legate de instituţiile de învãţãmânt coordonate în Republica Moldova de alte ministere (instituţii cu profil militar, artistic, agricol, de medicina etc.).
ART. 24
Prezentul protocol nu este limitativ şi nu exclude realizarea altor acţiuni de colaborare în domeniul învãţãmântului şi cercetãrii ştiinţifice universitare.
ART. 25
Prezentul protocol a fost încheiat în doua exemplare originale, ambele având aceeaşi valoare, şi intra în vigoare dupã notificarea de cãtre fiecare parte a îndeplinirii formelor interne de aprobare.
Semnat la Chisinau la 20 iunie 1998.

Ministrul educaţiei naţionale
din România,
Andrei Marga

Ministrul educaţiei şi ştiinţei
al Republicii Moldova,
Anatol Gremalschi


ANEXA 1

CONDIŢII DE PRIMIRE LA STUDII

I. Învãţãmânt preuniversitar
Primirea elevilor la studii se face în perioada 27-30 august, în Republica Moldova, şi în perioada 11-25 septembrie, în România; dupã aceasta data, nu vor mai fi primiţi elevi pentru şcolarizare în anul de învãţãmânt respectiv.
Elevii care nu promoveazã clasa, cu excepţia celor care repeta anul pe motive medicale, nu pot beneficia de repetarea anului ca bursieri.
Ei pot repeta anul de studii, fãrã plata taxelor şcolare, în baza unor documente întocmite la notariat, care sa ateste cine le asigura cheltuielile de întreţinere (persoane particulare, sponsori sau pãrinţii elevilor în cauza).
Dupã promovarea anului de studii repetat în condiţiile de mai sus, ei pot beneficia în continuare de bursa, începând cu anul şcolar imediat urmãtor, pana la încheierea normalã a studiilor.
Elevii absolvenţi ai clasei a VIII-a, şcolarizaţi în România, respectiv în Republica Moldova, bursieri ai statului roman, respectiv ai Republicii Moldova, sau pe cont propriu nevalutar, pot fi înscrişi în clasa a IX-a.
Selecţia bursierilor se va face conform prevederilor art. 13 din prezentul protocol.
Elevii care solicita sa fie şcolarizaţi în România şi, respectiv, în Republica Moldova vor fi admişi la studii în urma efectuãrii unui examen medical riguros, pentru a se evita situaţii limita (elevi cu boli cronice).
Transferul de la o instituţie de învãţãmânt la alta se face dupã încheierea anului şcolar sau în primele doua sãptãmâni dupã începerea anului şcolar respectiv, conform reglementãrilor interne din România şi, respectiv, din Republica Moldova.
Elevilor care urmeazã sa fie şcolarizaţi în România şi, respectiv, în Republica Moldova, li se vor aduce la cunostinta normele şcolare pe care trebuie sa le respecte, condiţiile de cazare, de masa şi cuantumul bursei.
La solicitarea unor tineri din România şi, respectiv, din Republica Moldova, pãrţile pot aproba studii pe cont propriu nevalutar. Familiile, alte persoane care îşi oferã sprijinul pentru şcolarizarea elevilor pot face acest lucru pe baza unor declaraţii autentice la notariat, prin care se angajeazã sa asigure întreţinerea şi sa rãspundã de viata şi de educaţia elevului pe intreaga perioada de şcolarizare, document ce va constitui condiţia esenţialã de primire la studii a unor elevi pe cont propriu nevalutar.

II. Învãţãmânt superior
Selecţia candidaţilor pentru studii se face conform prevederilor art. 13 din prezentul protocol. Candidaţii selecţionaţi de cãtre Comisia mixtã pentru studii universitare complete în România vor fi admişi în anul pregatitor sau într-un an de studii corespunzãtor studiilor efectuate anterior.
Absolvenţii liceelor din România, cetãţeni ai Republicii Moldova, vor depune cerere de opţiune pentru înscriere în învãţãmântul superior romanesc la Ministerul Educaţiei Naţionale din România, pana la data de 5 iulie 1998. Dosarele vor fi analizate de comisia mixtã prevãzutã la art. 13 din prezentul protocol, în limita locurilor stabilite de comun acord de cele doua pãrţi.
Studenţii selecţionaţi ca bursieri, care au început studiile în instituţiile de învãţãmânt superior de stat în statul trimiţãtor, sunt înscrişi în statul primitor într-un an de studii stabilit prin compararea planurilor de învãţãmânt şi prin susţinerea examenelor de diferenţa care rezulta din aceasta comparare.
În timpul anului universitar nu se admit transferãri; cererile de transfer (numai în cazuri excepţionale) vor fi analizate dupã încheierea situaţiei şcolare anuale. Decizia finala este luatã, de comun acord, de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior implicate din cele doua state, cu avizul ministerelor de resort.
Studenţii care repeta un an de studii nu pot beneficia de bursa în acel an. Ei pot repeta anul de studii respectiv pe cont propriu nevalutar, în baza unui document întocmit la notariat, care sa ateste cine le asigura cheltuielile de întreţinere (persoane particulare sau sponsori).
Dupã promovarea anului de studii repetat, aceştia pot beneficia de bursa începând cu anul universitar imediat urmãtor, pana la încheierea normalã a studiilor.
Prelungirea perioadei de scolaritate pe motive medicale nu este consideratã repetentie şi permite continuarea acordãrii bursei.
Listele nominale cuprinzând bursierii din Republica Moldova, propuşi pentru anul de învãţãmânt 1998/1999, vor fi înaintate partii primitoare pana la 1 septembrie 1998. Listele cuprinzând studenţii romani selecţionaţi pentru anul I de studii vor fi transmise Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei al Republicii Moldova pana la 25 septembrie 1998. Candidaţii admişi la studii în Republica Moldova sau în România vor fi înmatriculaţi pana la data de 30 octombrie 1998. Selecţia candidaţilor în Republica Moldova se va face ţinându-se seama de regulamentul de admitere al partii primitoare.
Studenţii şi doctoranzii celor doua state pot urma, în paralel, cursurile unei alte facultãţi numai pe cont propriu nevalutar, cu condiţia absolvirii ultimului an de studii cu cel puţin media 8,00 - pentru studenţi, iar pentru doctoranzi - cu condiţia îndeplinirii sarcinilor prevãzute în planul de studii pana în momentul solicitãrii.
Pentru ţinerii primiţi la studii pe cont propriu nevalutar sau sponsorizati de diferite ministere, firme, asociaţii, organizaţii, persoane particulare etc., pãrţile nu îşi asuma nici un fel de obligaţii privind asigurarea materialã a acestora. Primirea la studii în aceste condiţii se face cu avizul celor doua ministere.
Ţinerii înmatriculaţi la studii ca bursieri sau pe cont propriu nevalutar vor beneficia, pe baza de reciprocitate, de scutire de taxe (de înscriere, pentru restante etc.).
Bursele oferite de Guvernul României sunt pentru toate domeniile de activitate. Repartizarea burselor respective pe diverse ministere se face de cãtre Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei al Republicii Moldova, care este semnatar al prezentului protocol, în baza ofertelor instituţiilor de învãţãmânt superior din Republica Moldova în domeniile de interes pentru partea trimitatoare.

III. Actele necesare pentru înscrierea la studii a elevilor şi studenţilor
1. Certificat medical (inclusiv testul SIDA);
2. Copie legalizatã, tradusa în limba romana, de pe certificatul de naştere;
3. Foaie matricola (copie tradusa în limba romana şi legalizatã la notariat) - pentru elevi;
4. Diploma de bacalaureat sau echivalenta, în original (pentru studenţi);
5. Situaţia şcolarã (tradusa în limba romana şi legalizatã la notariat) - pentru studenţii care sunt înscrişi începând cu anul al doilea de studii;
6. Diploma de licenta (sau echivalenta), în original şi în copie, tradusa şi legalizatã la notariat (pentru învãţãmântul postuniversitar);
7. 3 (trei) fotografii mãrimea 3/4.

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016