Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 827 din 31 iulie 2002  privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse aparate frigorifice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 827 din 31 iulie 2002 privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse aparate frigorifice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 638 din 29 august 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre stabileşte Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse aparate frigorifice, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice.
ART. 2
(1) Prevederile prezentei hotãrâri se aplica aparatelor frigorifice alimentate exclusiv de la reţeaua de energie electrica de joasa tensiune, fabricate în ţara sau importate, prevãzute în anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 573/2001 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata.
(2) Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplica aparatelor frigorifice prevãzute la <>art. 2 din Hotãrârea Guvernului nr. 573/2001 .
ART. 3
Performanta de mediu a grupului de produse prevãzut la art. 2 alin. (1) şi compatibilitatea utilizãrii acestora cu cerinţele de mediu se evalueaza pe baza criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru aparate frigorifice, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 4
La solicitarea acordãrii etichetei ecologice agenţii economici, producãtori, importatori, prestatori de servicii sau comercianţi, au obligaţia sa prezinte autoritãţii competente - Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului - urmãtoarele documente:
a) o copie de pe documentaţia tehnica prevãzutã la pct. 3 din anexa nr. 3 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 573/2001 ;
b) declaraţia de conformitate a produsului cu criteriile de acordare a etichetei ecologice.
ART. 5
Numãrul de cod atribuit în scopuri administrative grupului de produse aparate frigorifice este "012".
ART. 6
(1) Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse aparate frigorifice sunt valabile pana la data de 31 decembrie 2004.
(2) Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse aparate frigorifice se modifica în funcţie de progresul tehnic şi se aproba prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 7
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 6 luni de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul apelor
şi protecţiei mediului,
Ioan Jelev,
secretar de stat

Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Bucureşti, 31 iulie 2002.
Nr. 827.

ANEXA 1

CRITERII
de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse
aparate frigorifice

Criteriile prevãzute în prezenta anexa au ca scop:
a) reducerea efectelor cu impact negativ sau a riscurilor datorate folosirii energiei (încãlzirea globalã, acidificarea, epuizarea resurselor neregenerabile de energie), prin reducerea consumului de energie;
b) reducerea efectelor cu impact negativ sau a riscurilor datorate folosirii substanţelor care au efect de distrugere a stratului de ozon şi a altor substanţe periculoase, prin limitarea folosirii acestora;
c) reducerea efectelor cu impact negativ sau a riscurilor datorate folosirii substanţelor care pot avea un efect de încãlzire globalã;
d) încurajarea aplicãrii celor mai bune practici în scopul protecţiei mediului şi dezvoltarea gradului de constientizare a aspectelor de mediu de cãtre consumatori.
Criterii esenţiale
1. Eficienta energetica
Aparatul frigorific trebuie sa aibã un indice de eficienta energetica mai mic de 42%, calculat conform prevederilor Standardului naţional SR 13339:1996 "Eficienta energetica şi etichetarea", utilizându-se clasificarea aparatului frigorific prevãzutã în acelaşi standard.
Metoda de mãsurare a consumului de energie al aparatelor frigorifice este prevãzutã în Standardul naţional SR EN 153:1997 "Metode de mãsurare a consumului de energie electrica şi a caracteristicilor asociate ale racitoarelor, conservatoarelor şi congelatoarelor de uz casnic şi ale combinatiilor lor", care adopta Standardul european EN 153 al cãrui numãr de referinta a fost publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene.
2. Reducerea potenţialului de distrugere a stratului de ozon al agenţilor de rãcire şi al agenţilor de expandare
Substantele chimice utilizate ca agenţi de rãcire în circuitul de rãcire al aparatelor frigorifice şi cele utilizate ca agenţi de expandare pentru materialele termoizolante, ce intra în componenta aparatului frigorific, trebuie sa aibã un potenţial de distrugere a ozonului egal cu zero.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligaţia sa declare în scris ca produsul este în conformitate cu aceasta cerinta şi sa indice autoritãţii competente tipul de agent de rãcire şi agentul de expandare pentru materialele termoizolante utilizate, precum şi potenţialul lor de distrugere a ozonului.
3. Reducerea potenţialului de încãlzire globalã al substanţelor chimice utilizate ca agenţi de rãcire sau ca agenţi de expandare
Substantele chimice utilizate ca agenţi de rãcire în circuitul de rãcire al aparatului frigorific şi cele utilizate ca agenţi de expandare pentru materialele termoizolante, ce intra în componenta aparatului frigorific, trebuie sa aibã un potenţial de încãlzire globalã egal cu sau mai mic de 15 (raportat la CO(2) echivalent pe o perioada de 100 de ani).
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligaţia sa declare în scris ca produsul este în conformitate cu aceasta cerinta şi sa indice autoritãţii competente tipul de agent de rãcire şi tipul de agent de expandare utilizat, precum şi potentialele lor de încãlzire globalã.
Criterii suplimentare
4. Durata de utilizare
Producãtorul are obligaţia sa ofere un termen de garanţie pentru funcţionarea aparatului frigorific de cel puţin 3 ani. Aceasta garanţie este valabilã începând cu data livrãrii produsului cãtre consumator.
Piesele de schimb şi asistenta service se asigura de cãtre producãtor, reprezentantul sau autorizat sau de importator cel puţin 12 ani de la data încetãrii fabricaţiei acestui tip de produs.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligaţia sa declare în scris autoritãţii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice ca produsul este în conformitate cu cerinţele menţionate anterior.
5. Reciclarea produsului la sfârşitul perioadei de utilizare
Marcarea componentelor din material plastic contribuie la reciclarea produsului.
Producãtorul are obligaţia sa preia gratuit pentru reciclare aparatul frigorific şi componentele acestuia care au fost înlocuite, cu excepţia celor contaminate de utilizator (de exemplu, aparate frigorifice provenind din instituţii medicale sau unitãţi nucleare).
5.1. Producãtorul asigura soluţii tehnice ce permit demontarea uşoarã a aparatului frigorific şi furnizeazã un prospect cuprinzând informaţii referitoare la demontarea acestuia. Din acest prospect rezulta urmãtoarele:
a) balamalele sunt uşor de identificat şi accesibile;
b) ansamblurile electronice sunt uşor de identificat şi de demontat;
c) aparatul se demonteaza uşor cu ajutorul uneltelor obişnuite;
d) materialele incompatibile şi periculoase sunt separabile.
5.2. Componentele din material plastic care au o masa mai mare de 50 g trebuie sa fie prevãzute cu un marcaj permanent care identifica materialul din care sunt fãcute, conform Standardului SR ISO 11469:1998 privind materialele plastice, identificarea generica şi marcarea produselor din material plastic. Acest criteriu nu se aplica pieselor din material plastic extrudat.
5.3. Componentele din material plastic care au o masa mai mare de 25 g nu trebuie sa conţinã urmãtoarele substanţe chimice ignifuge:



──────────────────────────────────────────────────
Denumirea Numãr CAS
──────────────────────────────────────────────────
Decabromobifenil 13654-09-6
Oxid de 4-bromofenil şi de fenil 101-55-3
Oxid de bis (4-bromofenil) 2050-47-7
Oxid de tribromodifenil 49690-94-0
Oxid de tetrabromodifenil 40088-47-9
Oxid de pentabromodifenil 32534-81-9
Oxid de hexabromodifenil 36483-60-0
Oxid de heptabromodifenil 68928-80-3
Oxid de octabromodifenil 32536-52-0
Oxid de nonabromodifenil 63936-56-1
Oxid de bis (pentabromofenil) 1163-19-5
Cloroparafine cu catena compusa
din 10-13 atomi de carbon, care
conţin clor în proporţie mai mica
de 50% din greutate 85535-84-8
──────────────────────────────────────────────────



5.4. Componentele din material plastic cu masa mai mare de 25 g nu trebuie sa conţinã substanţe chimice ignifuge sau preparate ale acestor substanţe, cãrora li se poate atribui una dintre urmãtoarele fraze de risc: R45 (poate cauza cancer), R46 (poate determina modificãri genetice ereditare), R50 (foarte toxic pentru organismele acvatice), R51 (toxic pentru organismele acvatice), R52 (nociv pentru organismele acvatice), R53 (poate cauza efecte dãunãtoare pe termen lung pentru mediul acvatic), R60 (poate afecta fertilitatea) sau R61 (risc în timpul sarcinii pentru fat) sau orice combinatii ale acestor fraze de risc, asa cum sunt definite în anexa nr. 5 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 490/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase.
Aceasta cerinta nu se aplica atunci când substantele chimice ignifuge îşi schimba natura chimica în momentul tratarii suprafeţei pieselor şi nu mai necesita atribuirea prin frazele de risc menţionate anterior şi nici atunci când mai puţin de 0,1% din substanta chimica ignifuga cu care a fost tratata piesa îşi pãstreazã natura iniţialã.
5.5. Tipul de agent de rãcire şi tipul de agent de expandare sunt indicate pe aparatul frigorific în apropierea placutei pe care se scrie seria produsului, pentru a facilita eventuala recuperare a acestora.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligaţia sa declare în scris ca produsul este în conformitate cu cerinţele prevãzute la pct. 5 şi sa furnizeze autoritãţii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice o copie de pe prospectul cuprinzând informaţii referitoare la demontare. Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligaţia sa indice autoritãţii competente care sunt agenţii de rãcire şi agenţii de expandare utilizaţi şi, dacã este cazul, ce substanţe chimice ignifuge s-au utilizat în/sau pe componentele din material plastic cu masa mai mare de 25 g.
6. Manualul de utilizare
Aparatul frigorific se comercializeazã pe piata însoţit de manualul de utilizare care furnizeazã şi indicaţii privind utilizarea corecta din punct de vedere al protecţiei mediului.
6.1. Manualul de utilizare trebuie sa conţinã pe coperta urmãtorul text: "Acest manual conţine indicaţii privind modalitãţile de reducere a impactului asupra mediului".
6.2. Manualul de utilizare trebuie sa conţinã, de asemenea, urmãtoarele:
a) recomandãri pentru utilizarea optima a aparatului frigorific din punct de vedere al consumului de energie;
b) instrucţiuni privind amplasarea sau instalarea aparatului frigorific, indicând, printre altele, dimensiunile minime de spaţiu liber în jurul acestuia care trebuie respectate pentru a asigura circulaţia aerului, precizând ca instalarea aparatului într-un loc neincalzit sau puţin încãlzit permite realizarea economiei de energie;
c) indicaţii privind evitarea instalãrii aparatului frigorific în apropierea unei surse de caldura (cuptor, radiator etc.) sau a expunerii sale direct la lumina solara şi, dacã este cazul, indicaţii privind izolarea aparatului de sursele de încãlzire murale sau prin pardoseala;
d) indicaţii privind reglajul termostatului în funcţie de temperatura ambientala şi necesitatea de a verifica reglajul temperaturii folosindu-se un termometru adecvat, furnizand în acelaşi timp explicaţii asupra modului în care trebuie sa se verifice acest reglaj;
e) indicaţii privind faptul ca usa sau capacul aparatului frigorific trebuie deschis doar atât cat este necesar, mai ales în cazul unui congelator vertical;
f) indicaţii privind lãsarea alimentelor calde sa se raceasca înainte de a le introduce în aparatul frigorific, deoarece vaporii calzi care se degaja contribuie la jivrajul evaporatorului, cu precizarea ca perioada de rãcire a alimentelor calde trebuie sa fie cat mai scurta din motive de securitate alimentara;
g) indicaţii privind evitarea acumularii unui strat gros de gheaţa pe evaporator, menţionând ca decongelarea frecventa faciliteazã eliminarea acestuia;
h) indicaţii privind înlocuirea elementelor utilizate pentru etansarea usii, atunci când acestea nu mai asigura etanseitate perfecta;
i) indicaţii privind timpul de aclimatizare înainte de a pune aparatul frigorific în funcţiune dupã schimbarea locului de amplasare;
j) indicaţii privind evitarea acumularii prafului sau a grasimii pe condensatorul din spatele aparatului frigorific şi pe suprafata situata sub acesta;
k) menţiune referitoare la respectarea indicaţiilor enumerate anterior pentru evitarea consumului ridicat de energie electrica.
6.2.1. Indicaţii referitoare la evitarea deteriorarii condensatorului din spatele aparatului frigorific sau la evitarea pierderii agentului de rãcire în mediu, avându-se în vedere riscurile pentru sãnãtate şi mediu determinate de astfel de incidente. Manualul trebuie sa precizeze ca este interzisã folosirea obiectelor ascutite (cutit, surubelnita etc.) pentru a curata gheaţa, deoarece acestea pot contribui la defectarea evaporatorului.
6.2.2. Indicaţii asupra faptului ca aparatul frigorific conţine fluide, piese şi materiale reutilizabile şi/sau reciclabile.
6.2.3. Indicaţii pentru consumator privind procedura prin care fabricantul preia de la consumator aparatul frigorific scos din uz.
Agenul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligaţia sa furnizeze autoritãţii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice un exemplar din manualul de utilizare.
7. Limitarea emisiilor de zgomot
Nivelul de zgomot transmis prin aer de aparatele frigorifice nu trebuie sa depãşeascã 42 dB(A), acesta fiind nivelul de putere acustica calculat, exprimat în dB, raportat la o putere acustica de 1 picowatt (pW).
Informaţiile despre nivelul de zgomot al aparatului frigorific trebuie sa fie înscrise în mod vizibil, lizibil şi durabil pe eticheta care indica consumul de energie şi clasa de eficienta energetica.
Metodele de determinare a nivelului de zgomot al aparatului frigorific şi informaţiile despre acesta sunt indicate conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 672/2001 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a aparatelor electrocasnice în funcţie de nivelul zgomotului transmis prin aer, utilizând Standardul EN 28960. Standardul urmeazã sa fie adoptat ca standard naţional pana la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
Cerinţele prevãzute la prezentul punct nu sunt aplicabile congelatoarelor orizontale.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligaţia sa declare în scris autoritãţii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice ca produsul este în conformitate cu cerinţele menţionate anterior.
8. Informarea consumatorilor
Pentru informarea consumatorilor se va scrie urmãtorul text vizibil pentru consumator (dacã este posibil, lângã eticheta): "Acest produs rãspunde criteriilor de acordare a etichetei ecologice în România, deoarece are un consum de energie redus, protejeaza stratul de ozon şi contribuie într-o mãsura minima la efectul de sera".

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016