Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 826 din 21 septembrie 2000  pentru stabilirea nivelului reducerii pretului de cumparare al semintelor de grau din productia interna provenita de la agenti economici autorizati, folosite in campania agricola din toamna anului 2000, si pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea, utilizarea si controlul utilizarii sumelor reprezentand reduceri ale pretului de cumparare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 826 din 21 septembrie 2000 pentru stabilirea nivelului reducerii pretului de cumparare al semintelor de grau din productia interna provenita de la agenti economici autorizati, folosite in campania agricola din toamna anului 2000, si pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea, utilizarea si controlul utilizarii sumelor reprezentand reduceri ale pretului de cumparare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 467 din 26 septembrie 2000
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 44 alin. 2 din Legea nr. 75/1995 privind producerea, controlul calitãţii, comercializarea şi folosirea seminţelor şi materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante agricole, republicatã, cu modificãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Nivelul maxim al reducerii preţului de cumpãrare al seminţelor de grâu din producţia interna, provenite de la agenţi economici autorizaţi, potrivit legii, pentru cultura de grâu din categoriile biologice prebaza, baza şi certificatã, folosite în campania agricolã din toamna anului 2000, se stabileşte la 37% din preţul de cumpãrare al seminţelor.
ART. 2
Sumele maxime (lei/U.M.) reprezentând reduceri ale preţului de cumpãrare al seminţelor sunt prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 3
Termenul maxim pana la care pot fi cumpãrate seminţele de grâu care fac obiectul prezentei hotãrâri este 31 octombrie 2000.
ART. 4
Suma totalã de 357 miliarde lei, necesarã pentru acordarea reducerii preţului de cumpãrare al seminţelor de grâu folosite la insamantarile din toamna anului 2000, este suportatã din alocaţiile cu aceasta destinaţie prevãzute în bugetul rectificat al Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei pentru anul 2000 în suma de 320 miliarde lei, şi pentru anul 2001, de 37 miliarde lei.
ART. 5
Pentru seminţele de grâu provenite din producţia interna şi comercializate de agenţii economici autorizaţi preţurile de livrare pot fi diferenţiate, cu condiţia respectãrii nivelului maxim de reducere şi a sumelor maxime (lei/U.M.) prevãzute la art. 1 şi 2.
ART. 6
Beneficiarii sumelor reprezentând reduceri ale preţului de cumpãrare al seminţelor sunt agenţii economici autorizaţi conform <>Legii nr. 75/1995 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, care au obligaţia sa livreze seminţele de grâu cu preţ redus societãţilor comerciale cu profil agricol, societãţilor agricole, asociaţiilor agricole fãrã personalitate juridicã, producãtorilor agricoli individuali, precum şi altor proprietari şi deţinãtori legali de terenuri agricole.
ART. 7
(1) Cantitãţile de seminţe de grâu care se livreaza cu preţ redus potrivit prevederilor prezentei hotãrâri vor fi tratate cu insectofungicide şi/sau fungicide specifice, conform tehnologiei de cultura.
(2) Agenţii economici care efectueazã tratamentul seminţelor de grâu pentru care se acorda reduceri ale preţului de cumpãrare au obligaţia sa organizeze licitaţii în condiţiile legii, în vederea achiziţionãrii insectofungicidelor sau fungicidelor specifice, necesare acestei operaţiuni.
(3) Direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, dupã caz, au obligaţia sa verifice înainte de aprobarea deconturilor justificative dacã achiziţionarea insectofungicidelor şi/sau fungicidelor necesare pentru tratarea seminţelor s-a efectuat în condiţiile prevãzute la art. 7 alin. (2), precum şi dacã seminţele de grâu cumpãrate cu reducerea preţului de livrare au fost insamantate.
ART. 8
(1) Cantitãţile de seminţe de grâu cumpãrate cu preţ redus în condiţiile prezentei hotãrâri nu pot fi comercializate sau folosite în alte scopuri decât pentru insamantare.
(2) Beneficiarii reducerii de preţ care dau seminţelor de grâu cumpãrate o alta destinaţie decât cea prevãzutã la alin. (1) sunt obligaţi la plata diferenţei dintre preţul de livrare şi preţul subventionat.
(3) Constatarea încãlcãrii dispoziţiilor alin. (1) se face de cãtre persoanele împuternicite de organele teritoriale ale Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, prin acte de constatare ce se transmit agenţilor economici autorizaţi care au livrat seminţe cu preţ redus şi direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara în a cãror raza teritorialã sunt înregistraţi respectivii agenţi economici autorizaţi.
(4) Agenţii economici autorizaţi care au livrat seminţe cu preţ redus şi care au primit acte de constatare de la organele abilitate prevãzute la alin. (3) vor lua mãsuri de recuperare a sumelor de la cei vinovaţi, pe care le vor vãrsa la bugetul de stat.
ART. 9
Se aproba Normele metodologice privind acordarea, utilizarea şi controlul utilizãrii sumelor reprezentând reduceri ale preţului de cumpãrare al seminţelor de grâu folosite în campania agricolã din toamna anului 2000, prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 10
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
Ioan Avram Muresan

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Ministru de stat,
preşedintele Consiliului
de Coordonare Economico-Financiarã,
Mircea Ciumara


ANEXA 1


SUMELE MAXIME (lei/U.M.)
reprezentând reducerea preţului de cumpãrare al seminţelor de grâu provenite de la agenţii economici autorizaţi, folosite în campania agricolã din toamna anului 2000



┌────┬─────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ Nr.│ │Sumele maxime reprezentând│
│crt.│ Categoria biologica │reducerea preţului de │
│ │ │cumpãrare al seminţelor │
│ │ │ de grâu (lei/kg) │
├────┼─────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ 1. │ Prebaza │ 1.924 │
│ 2. │ Baza │ 1.850 │
│ 3. │ Certificatã │ 1.776 │
└────┴─────────────────────────┴──────────────────────────┘




ANEXA 2


NORME METODOLOGICE
privind acordarea, utilizarea şi controlul utilizãrii sumelor reprezentând reduceri ale preţului de cumpãrare al seminţelor de grâu folosite în campania agricolã din toamna anului 2000

ART. 1
În sensul prezentelor norme metodologice:
a) societãţile comerciale cu profil agricol sunt societãţile constituite în temeiul <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile ulterioare, care deţin în proprietate sau în administrare terenuri agricole şi care au în obiectul de activitate exploatarea agricolã a pãmântului, uneltelor şi creşterea animalelor. Exploatarea agricolã poate consta în: organizarea şi efectuarea de lucrãri agricole şi îmbunãtãţiri funciare, utilizarea de maşini şi instalaţii agricole, aprovizionarea, prelucrarea şi valorificarea produselor agricole, precum şi alte asemenea activitãţi;
b) societãţile agricole sunt societãţile constituite în temeiul <>Legii nr. 36/1991 privind societãţile agricole şi alte forme de asociere în agricultura, astfel cum sunt definite la art. 5 din lege;
c) producãtorii agricoli individuali sunt persoanele fizice care, singure sau asociate, pe baza de înţelegere, în formele prevãzute la <>art. 2 din Legea nr. 36/1991 , sunt proprietari de teren agricol şi au ca scop exploatarea terenurilor agricole, creşterea animalelor, aprovizionarea, depozitarea, condiţionarea, prelucrarea şi vânzarea produselor agricole, prestarea unor servicii specifice, precum şi alte asemenea activitãţi;
d) deţinãtorii legali de terenuri agricole sunt proprietarii, uzufructuarii sau alţi deţinãtori legali de terenuri agricole, cum ar fi: institutele şi staţiunile de cercetãri agricole, consiliile locale, instituţiile clericale, instituţiile de învãţãmânt - unitãţi ale Ministerului Apãrãrii Naţionale -, arendaşii care au încheiat contractele în condiţiile prevãzute de <>Legea arendãrii nr. 16/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi persoanele fizice sau juridice care au concesionat terenuri proprietate privatã ori publica a statului sau a unitãţilor administrativ teritoriale, dupã caz, conform prevederilor legale.
ART. 2
(1) Corespunzãtor tehnologiei de cultura, seminţele vor fi tratate cu insectofungicide şi/sau fungicide specifice. Direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, dupã caz, prin serviciile publice de protecţie a plantelor vor certifica tratamentul seminţelor.
(2) Preţul cu ridicatã luat în calculul reducerii de preţ cuprinde şi tratamentul cu insectofungicide şi/sau fungicide specifice şi este preţul loco depozit furnizor, exclusiv ambalajul şi T.V.A.
ART. 3
Valoarea seminţelor, exclusiv reducerea preţului lei/U.M., se poate achitã şi prin schimb cu cereale boabe, în echivalenta valoricã, la preţuri negociate.
ART. 4
Agenţii economici autorizaţi conform prevederilor <>Legii nr. 75/1995 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, beneficiari ai sumelor reprezentând reduceri la preţurile de cumpãrare ale seminţelor, sunt obligaţi sa verifice încadrarea cumparatorilor în prevederile art. 6 din prezenta hotãrâre şi sa înscrie pe facturi preţurile de livrare şi suma reprezentând reducerea de preţ, stabilitã prin prezenta hotãrâre, astfel încât sa reiasã clar suma ce urmeazã sa fie primitã de la bugetul de stat, precum şi suma suportatã de cumpãrãtor.
ART. 5
Agenţii economici autorizaţi conform prevederilor <>Legii nr. 75/1995 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, vor întocmi deconturile justificative conform modelului prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice, care vor fi verificate şi aprobate, pentru cantitãţile de seminţe livrate, de direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, dupã caz, care rãspund de exactitatea şi realitatea datelor înscrise în deconturi şi de respectarea prevederilor prezentei hotãrâri.
ART. 6
(1) Deconturile justificative înaintate de agenţii economici la direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, dupã caz, vor fi însoţite de urmãtoarele documente:
a) situaţia privind provenienta seminţelor care fac obiectul decontului justificativ, care va conţine: denumirea producãtorului, sediul/adresa acestuia, cantitatea, soiul, categoria biologica, numãrul şi data documentului de intrare (factura, nota de intrare-recepţie), documentul de plata;
b) autorizaţia agentului economic potrivit prevederilor <>Legii nr. 75/1995 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, privind producerea, prelucrarea şi/sau comercializarea seminţelor, cu viza pentru anul în curs. Persoanele fizice autorizate sa comercializeze seminţe potrivit <>Legii nr. 75/1995 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, trebuie sa prezinte şi dovada ca s-au înregistrat la primãrie conform <>Decretului-lege nr. 54/1990 privind organizarea şi desfãşurarea unor activitãţi economice pe baza liberei iniţiative, cu modificãrile ulterioare, la administraţia financiarã şi ca li s-a atribuit cod fiscal;
c) lista cuprinzând cumpãrãtorii de seminţe cu preţ redus, care va conţine: beneficiarul, numãrul şi data facturii, categoria biologica a seminţelor, cantitatea cumpãratã (kg), preţul de livrare (lei/kg), reducerea acordatã (lei/kg) şi totalul reducerii (mii lei) ce urmeazã sa fie primit de la bugetul de stat.
(2) Un exemplar din aceste situaţii va rãmâne la direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, dupã caz.
ART. 7
(1) Dupã primirea aprobãrii direcţiei generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, dupã caz, deconturile justificative însoţite de un exemplar din situaţiile prevãzute la art. 6 vor fi trimise în termen de 5 zile, dar nu mai târziu de 30 noiembrie 2000, de cãtre agenţii economici autorizaţi la Direcţia generalã strategii, sinteze, politici agroalimentare şi politici comerciale europene din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, pentru verificare.
(2) Dupã verificarea şi aprobarea deconturilor Direcţia generalã economicã şi relaţii bugetare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei va solicita Ministerului Finanţelor deschiderea creditelor bugetare.
ART. 8
(1) Prin sondaj Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei poate solicita de la agenţii economici beneficiari ai sumelor de la bugetul de stat reprezentând reduceri la preţul de cumpãrare al seminţelor de grâu intreaga documentaţie care a stat la baza verificãrii şi aprobãrii decontului justificativ de cãtre direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, dupã caz.
(2) Cererea de deschidere a creditelor bugetare va fi însoţitã de situaţia centralizatoare a deconturilor justificative privind acordarea de la bugetul de stat a sumelor reprezentând reducerea preţului de cumpãrare al seminţelor, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice. Dupã aprobarea deschiderii creditelor bugetare Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei va vira sumele respective în contul agenţilor economici beneficiari.
ART. 9
Agenţii economici care au beneficiat de sume reprezentând reducerea preţului de cumpãrare al seminţelor de grâu, alocate de la bugetul de stat în baza deconturilor justificative întocmite potrivit prevederilor prezentei hotãrâri, au obligaţia de a tine o evidenta distinctã a sumelor încasate şi rãspund, conform legilor în vigoare, de realitatea şi corectitudinea datelor înscrise în aceste deconturi.
ART. 10
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------

Judeţul .......................
AGENTUL ECONOMIC ..............
Adresa/Sediul .................
codul fiscal ..................
Numãrul de înregistrare în registrul comerţului ..............
BANCA .........................
Contul nr. ....................
Perioada livrãrii .............


Verificat şi aprobat
--------------------
DIRECŢIA GENERALĂ PENTRU AGRICULTURA ŞI INDUSTRIE ALIMENTARA

Director general,
.................

Inspectoratul pentru calitatea Direcţia fitosanitara
seminţelor şi materialului sãditor

Avizam categoria biologica Atestam efectuarea
şi calitatea seminţelor de grâu. tratamentului
la samanta de grâu.


DECONT JUSTIFICATIV
privind sumele (lei/U.M.) reprezentând reduceri ale preţului de cumpãrare al seminţelor de grâu conform Hotãrârii Guvernului nr. 826/2000



┌───┬──────┬───────┬────┬───────┬───────┬───────┬──────┬──────────────────────┐
│Nr.│Semin-│Catego-│ │Preţul │Nivelul│ Suma │ │Alocaţia de primit de │
│crt│ te │ ria │ │ cu │ maxim │maxima │Canti-│ la bugetul de stat │
│ │ │biolo- │U.M.│ridica-│de re- │repre- │tatea │────────────┬─────────│
│ │ │ gica │ │ ta │ducere │zentand│livra-│ (lei/U.M.) │ Total │
│ │ │ │ │(lei/ │a pre- │reduce-│ ta │ │(mii lei)│
│ │ │ │ │ /U.M.)│tului │rea de │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ (%) │ preţ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │(lei/ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │/U.M.) │ │ │ │
├───┼──────┼───────┼────┼───────┼───────┼───────┼──────┼────────────┼─────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
├───┼──────┼───────┼────┼───────┼───────┼───────┼──────┼────────────┼─────────┤
│ 1.│Grâu │Total │ kg │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼───────┼────┼───────┼───────┼───────┼──────┼────────────┼─────────┤
│ │ │Prebaza│ kg │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼───────┼────┼───────┼───────┼───────┼──────┼────────────┼─────────┤
│ │ │Baza │ kg │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼───────┼────┼───────┼───────┼───────┼──────┼────────────┼─────────┤
│ │ │Certi- │ kg │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ficata │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴──────┴───────┴────┴───────┴───────┴───────┴──────┴────────────┴─────────┘





ANEXA 2
-------
la normele metodologice
------------------------


MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI


SITUAŢIA CENTRALIZATOARE
privind acordarea de la bugetul de stat a sumelor (lei/U.M.) reprezentând reducerea preţului de cumpãrare al seminţelor de grâu conform Hotãrârii Guvernului nr. 826/2000




┌───┬──────┬───────┬────┬───────┬──────┬──────────────────────┐
│Nr.│Jude- │Catego-│ │Preţul │ │Alocaţia de primit de │
│crt│ tul │ ria │ │ cu │Canti-│ la bugetul de stat │
│ │ │biolo- │U.M.│ridica-│tatea │────────────┬─────────│
│ │ │ gica │ │ ta │livra-│ (lei/U.M.) │ Total │
│ │ │ │ │(lei/ │ ta │ │(mii lei)│
│ │ │ │ │ /U.M.)│ │ │ │
├───┼──────┼───────┼────┼───────┼──────┼────────────┼─────────┤
│ 1.│ │Total │ kg │ │ │ │ │
├───┼──────┼───────┼────┼───────┼──────┼────────────┼─────────┤
│ 2.│ │Prebaza│ kg │ │ │ │ │
├───┼──────┼───────┼────┼───────┼──────┼────────────┼─────────┤
│ 3.│ │Baza │ kg │ │ │ │ │
├───┼──────┼───────┼────┼───────┼──────┼────────────┼─────────┤
│ 4.│ │Certi- │ kg │ │ │ │ │
│ │ │ficata │ │ │ │ │ │
└───┴──────┴───────┴────┴───────┴──────┴────────────┴─────────┘


Ordonator principal de credite,
...............................



---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016