Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 823 din 10 august 2011  privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 823 din 10 august 2011 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 616 din 31 august 2011

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

     ARTICOL UNIC
    Hotãrârea Guvernului nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 528 din 30 iulie 2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    1. La articolul 1 alineatul (2), literele a) şi b) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "a) activitãţi loto, inclusiv cele organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã;
    b) activitãţi de pariuri mutuale, inclusiv cele organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã;".

    2. La articolul 1 alineatul (2), dupã litera g) se introduc trei noi litere, literele h)-j), cu urmãtorul cuprins:
    "h) activitãţi de bingo organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã;
    i) activitãţi de pariuri on-line;
    j) activitãţi de jocuri de noroc on-line, altele decât cele definite la art. 10 alin. (1) lit. a), e)-h) din ordonanţa de urgenţã."

    3. La articolul 1 alineatul (11), literele a) şi b) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "a) asocierea se realizeazã între 2 sau mai mulţi operatori economici care deţin, fiecare în parte, licenţã de organizare a jocurilor de noroc pentru una dintre activitãţile prevãzute la alin. (2);
    b) asocierea priveşte exploatarea în comun, în aceeaşi incintã, a activitãţilor prevãzute la alin. (2) pentru care cei 2 sau mai mulţi asociaţi deţin autorizaţii pentru exploatarea jocurilor de noroc;".

    4. La articolul 1, dupã alineatul (11) se introduce un nou alineat, alineatul (12), cu urmãtorul cuprins:
    "(12) În înţelesul ordonanţei de urgenţã şi al prezentei hotãrâri, prin comunicaţii se înţelege comunicaţii electronice, iar prin furnizor de internet se înţelege furnizor de servicii de comunicaţii electronice, astfel cum aceste noţiuni sunt definite de legislaţia în vigoare în domeniul comunicaţiilor electronice."

    5. La articolul 2 alineatul (8), dupã litera f) se introduc trei noi litere, literele g)-i), cu urmãtorul cuprins:
    "g) în cazul jocurilor bingo organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, fiecãrui organizator i se acordã o singurã autorizaţie de exploatare a jocurilor de noroc pentru întreaga activitate. Modelul autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc este prezentat în anexa nr. 1b);
    h) în cazul jocurilor de pariuri on-line: fiecãrui organizator i se acordã o singurã autorizaţie de exploatare a jocurilor de noroc pentru întreaga activitate. Modelul autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc este prezentat în anexa nr. 1b);
    i) în cazul jocurilor de noroc on-line, altele decât cele definite la art. 10 alin. (1) lit. a), e)-h) din ordonanţa de urgenţã, fiecãrui organizator i se acordã o singurã autorizaţie de exploatare a jocurilor de noroc pentru întreaga activitate. Modelul autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc on-line este prezentat în anexa nr. 1b)."

    6. La articolul 4, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
    "(5) În termen de 5 zile lucrãtoare de la data efectuãrii plãţii pentru obţinerea licenţei de organizare a jocurilor de noroc şi/sau a autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc, organizatorii sunt obligaţi sã depunã la direcţia de specialitate din Ministerul Finanţelor Publice copia documentelor care atestã plata taxelor datorate pentru eliberarea licenţei de organizare a jocurilor de noroc şi/sau a autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc."

    7. La articolul 6, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Operatorii economici care deţin autorizaţie de exploatare a jocurilor de noroc, astfel cum aceasta este prevãzutã la art. 2 alin. (8) lit. a)-e), g)-i) din prezenta hotãrâre, sunt obligaţi sã afişeze o copie a acesteia într-un loc vizibil în cadrul fiecãrei locaţii în care se exploateazã activitatea respectivã. Originalul autorizaţiei/autorizaţiilor de exploatare a jocurilor de noroc deţinute de operatorul economic în cauzã se pãstreazã la sediul social al acestuia şi va fi prezentat organelor de specialitate ale Ministerului Finanţelor Publice şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, prin unitãţile sale subordonate, inclusiv Garda Financiarã, sau ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, la solicitarea acestora."

    8. La articolul 8, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Se interzice utilizarea ca instrumente de platã care concurã la exploatarea jocurilor de noroc a instrumentelor de platã utilizate în sistemul financiar-bancar (ordine de platã, cambii, bilete la ordin, viramente, foi de vãrsãmânt etc.), a altor hârtii de valoare/cu valoare declaratã sau vouchere, cu excepţia cardurilor bancare de credit şi/sau debit, care pot fi folosite doar în vederea participãrii la joc."

    9. La articolul 8, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) În cazul jocurilor de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi în cazul jocurilor loto şi al pariurilor mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, plãţile, transferurile ori retragerile de bani în/din contul de joc al jucãtorului prevãzut la art. 73^7 se fac prin intermediul unui cont bancar, deschis la o bancã din România sau dintr-un stat membru al Uniunii Europene."

    10. La articolul 10, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 10. - (1) În înţelesul art. 28 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã, prin persoane împuternicite din cadrul Ministerului Finanţelor Publice se înţelege persoanele din cadrul direcţiei de specialitate cu atribuţii de autorizare, iar prin persoane împuternicite din cadrul unitãţilor subordonate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã se înţelege inclusiv personalul Gãrzii Financiare."

    11. La articolul 10, dupã alineatul (2) se introduc douã noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) Personalul cu atribuţii de control în domeniul jocurilor de noroc din cadrul direcţiei de specialitate din Ministerul Finanţelor Publice, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã şi al Gãrzii Financiare are dreptul sã efectueze controale privind respectarea de cãtre persoanele fizice sau juridice a prevederilor ordonanţei de urgenţã şi ale prezentei hotãrâri, precum şi sã aplice sancţiunile prevãzute de actele normative în domeniul jocurilor de noroc.
    (4) Procedura de efectuare a controlului de cãtre personalul cu atribuţii de control în domeniul jocurilor de noroc din cadrul direcţiei de specialitate din Ministerul Finanţelor Publice se va stabili prin ordin al ministrului finanţelor publice, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri."

    12. La articolul 11, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Sunt exceptate de la verificãrile pentru obţinerea aprobãrii de tip (omologare) mijloacele de joc care au certificate similare recunoscute la nivelul Uniunii Europene. În acest caz, operatorii economici depun la Biroul Român de Metrologie Legalã un etalon al programului de joc, o aplicaţie pentru compararea etalonului de joc cu programul instalat în mijlocul de joc respectiv şi traducerea legalizatã a setului de documente obţinut de la organismul autorizat la nivelul Uniunii Europene, care dovedeşte cã mijlocul de joc respectã legislaţia specificã în domeniu existentã în România, în vederea efectuãrii verificãrilor tehnice ulterioare."

    13. La articolul 12, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Organizatorii de jocuri de noroc sunt obligaţi sã informeze comisia cu privire la mutarea mijloacelor de joc pentru care deţin autorizaţie de exploatare cu cel puţin 5 zile lucrãtoare înainte de realizarea operaţiunii. Informarea va cuprinde adresa noii locaţii şi datele de identificare a mijloacelor de joc care fac obiectul mutãrii, potrivit lit. A pct. 9 din anexa nr. 3."

    14. La articolul 15, alineatele (2)-(6) se abrogã.

    15. La articolul 18, alineatele (2), (4) şi (6) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Exploatarea jocurilor tip slot-machine este permisã numai în incinta unor imobile şi numai în condiţiile în care spaţiul respectiv este înregistrat ca punct de lucru de cãtre organizatorul activitãţii la oficiul registrului comerţului, precum şi cu respectarea prevederilor art. 15 alin. (6) din ordonanţa de urgenţã.
    ..................................................................
    (4) În situaţia în care în cadrul incintei se exploateazã numai mijloace de joc tip slot-machine, numãrul minim de mijloace de joc trebuie sã fie de 15. În cadrul acestei incinte se pot desfãşura, adiacent, şi activitãţi economice de alimentaţie publicã care concurã la buna desfãşurare a activitãţii de jocuri de noroc, scopul acestora fiind acela de a asigura participanţilor un grad ridicat de confort.
    ..................................................................
    (6) În incintele în care, pe lângã exploatarea jocurilor de noroc loto sau a jocurilor de pariuri, sunt amplasate şi mijloace de joc tip slot-machine, numãrul acestora nu poate fi mai mic de douã mijloace de joc, dar nu mai mult de 5 mijloace de joc, iar amplasarea acestora în cadrul incintei se va realiza distinct, astfel încât cele douã activitãţi sã nu se suprapunã din punctul de vedere al organizãrii şi exploatãrii."

    16. La articolul 19, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(5) Operatorii economici sunt obligaţi ca, în termen de 9 luni de la intrarea în vigoare a ordinului comun al ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri şi al ministrului finanţelor publice prin care se aprobã Normele tehnice de verificare utilizate de Biroul Român de Metrologie Legalã, sã se doteze cu mijloace de joc care sã permitã îndeplinirea cerinţelor prevãzute la alin. (2), în mãsurã sã permitã înregistrarea şi stocarea informaţiilor aferente pentru cel puţin un an, fãrã posibilitatea de funcţionare a mijlocului de joc neinterconectat cu sistemul de monitorizare, înregistrare şi evidenţiere a tuturor operaţiunilor de exploatare. În situaţia în care mijloacele de joc pentru care deţin autorizaţii de exploatare a jocurilor de noroc valabile la acea datã nu pot îndeplini cerinţele menţionate anterior, sunt obligaţi sã adauge respectivelor mijloace de joc dispozitive de tip black-box."

    17. La articolul 24, alineatele (5) şi (6) se abrogã.

    18. La articolul 26, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Înregistrãrile video pot fi controlate sau ridicate de organele de control ale Ministerului Finanţelor Publice şi ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, prin unitãţile sale subordonate, inclusiv Garda Financiarã, precum şi de organele de control ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, în vederea efectuãrii unor verificãri."

    19. La articolul 29, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Mesele la care sunt exploatate jocuri de noroc la care evenimentele aleatorii se produc prin intermediul zarurilor sau cãrţilor de joc sunt prevãzute cu o serie (numãr de identificare al acestora în cadrul locaţiei) atribuitã de organizator şi unicã la nivelul cazinoului, amplasatã astfel încât sã fie vizibilã clienţilor. Amplasarea tuturor meselor în cazinou se individualizeazã prin înscrierea seriei atribuite fiecãrei mese în schiţa de amplasare, document care face parte integrantã din regulamentul de ordine interioarã, schiţã în care se va menţiona şi numãrul de serie original sau atribuit de verificatorul tehnic pentru fiecare ruletã."

    20. Articolul 34 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 34. - Organizatorii prevãd prin regulamentul de ordine interioarã al cazinoului, fãrã a se limita la acestea, toate detaliile privind organizarea, numãrul meselor şi al maşinilor, condiţiile de angajare, specializare, organizarea evidenţelor contabile, circuitul documentelor, semnãturile obligatorii pe fiecare document, modalitatea de admitere a clienţilor, condiţiile de supraveghere şi de securitate, circuitul jetoanelor si al banilor numai însoţiţi de documente justificative."

    21. Articolul 45 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 45. - Prin jocul bingo desfãşurat în sãli de joc se înţelege jocul de noroc caracterizat prin extrageri şi premieri succesive de numere, în mod aleatoriu, prin folosirea echipamentelor complexe de extragere de tip loteristic, participanţii la joc fiind desemnaţi câştigãtori în condiţiile în care fac cunoscut faptul cã pe cartonul de joc pus la dispoziţie de organizator în schimbul taxei de participare este înscrisã combinaţia completã de numere dintre cele extrase pânã în acel moment, corespunzãtoare urmãtoarelor premii succesive: linie, bingo, bingo acumulat, bila maximã şi premiile speciale din fondurile de rezervã."

    22. La articolul 47, litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "b) unul sau mai multe panouri cu afişaj luminos, comandate electronic, prin intermediul cãrora sunt afişate principalele date de joc: premiul de linie, premiul de bingo, premiul de bingo acumulat, fondul de rezervã, preţul cartonului, intervalul de serie vândut, numãrul de cartoane vândute, bila maximã, numãrul de bile extrase şi premiile speciale. Panoul de date are suficienţi digiţi pentru înscrierea în totalitate a datelor afişate;".

    23. La articolul 56, alineatele (4) şi (5) se abrogã.

    24. La articolul 71, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 71. - (1) În înţelesul ordonanţei de urgenţã şi al prezentei hotãrâri, în categoria jocurilor loto, inclusiv prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, sunt incluse, fãrã a se limita la acestea, urmãtoarele tipuri de jocuri:
    a) jocuri loto cu extrageri pur aleatorii de numere, fãrã a se limita la acestea: 5/40; 6/49; 3/90; 5/55; 5/45 + 1/20 (JOKER), noroc, loto bingo, Keno şi altele asemenea;
    b) jocuri loto cu pretrageri pur aleatorii de numere şi/sau simboluri, fãrã a se limita la acestea: loz în plic, loz randalinat, loz capsat, loz anvelopat, loz rãzuibil şi altele asemenea;
    c) jocuri loto - loterii pasive, care se bazeazã pe extragerea pur aleatorie de bilete, numere şi/sau date de identificare ale biletelor, fãrã a se limita la acestea: Crosul Loteriei; Loteria Cadou; Loteria sãrbãtorilor de iarnã; Loto Zodiac şi altele asemenea;
    d) videoloteria - joc tip loto prin care se obţin aleatoriu câştiguri, rezultatul participãrii la joc fiind relevat jucãtorului prin intermediul terminalului de videoloterie, dexteritatea sau abilitatea jucãtorului neavând nicio influenţã/relevanţã în obţinerea câştigului. Jocul de videoloterie se realizeazã printr-o reţea unitarã de terminale cu circuit închis care funcţioneazã numai conectate on-line la un sistem central la nivel naţional. Sistemul central asigurã activarea, monitorizarea permanentã a terminalelor, centralizarea datelor şi validarea automatã a câştigurilor acordate jucãtorilor. Validarea şi acordarea câştigului nu implicã terminalul utilizat de jucãtor."

    25. La articolul 72, alineatele (4) şi (5) se abrogã.

    26. Dupã articolul 73 se introduce o nouã secţiune, secţiunea a 7-a, cuprinzând articolele 73^1-73^18, cu urmãtorul cuprins:
    "SECŢIUNEA a 7-a
    Jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi jocurile loto si pariuri mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã
    Art. 73^1. - (1) Activitatea de licenţiere a organizãrii şi de autorizare a exploatãrii jocurilor de noroc prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, se realizeazã de cãtre Ministerul Finanţelor Publice prin comisie. În acest sens, comisia acordã licenţe de organizare şi autorizaţii de exploatare pentru organizatorii de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã.
    (2) În vederea obţinerii licenţei de organizare şi a autorizaţiei de exploatare pentru jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, se depun la Ministerul Finanţelor Publice documentele prevãzute în anexa nr. 2, respectiv în anexa nr. 3.
    (3) Solicitantul de licenţã şi autorizaţie al cãrui acţionar/asociat majoritar sau cel care are dreptul numirii majoritãţii organelor de conducere ale operatorului economic este o societate organizatoare de jocuri de noroc dintre cele enumerate la alin. (1), autorizatã în state nemembre ale Uniunii Europene, are obligaţia sã prezinte comisiei, la momentul primei autorizãri, informaţii privind conturile deschise de jucãtorii de cetãţenie românã, înregistraţi pe platformele de joc utilizate în afara României.
    (4) În vederea acordãrii autorizaţiei pentru exploatarea jocurilor de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, organizate de operatori economici care deţin echipamentele tehnice pe teritoriul României, şi a acordãrii autorizaţiei operatorilor economici reglementaţi la art. 19^1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã, denumiţi în continuare operatori de monitorizare şi raportare pentru jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, o echipã de specialişti, formatã din reprezentanţi ai direcţiei de specialitate, ai Ministerului Comunicaţiilor şi Societãţii Informaţionale şi ai organelor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice şi ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, în numãr de cel puţin 5 persoane, se deplaseazã la faţa locului şi întocmeşte o notã de constatare privind îndeplinirea condiţiilor de autorizare.
    (5) Nota de constatare se semneazã de cãtre toţi membrii echipei, precum şi de reprezentantul operatorului economic verificat şi va fi înaintatã comisiei.
    Art. 73^2. - (1) În vederea realizãrii controlului tehnic, monitorizãrii şi raportãrii pentru jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, comisia autorizeazã operatori economici, în calitate de operatori de monitorizare şi raportare, pe o perioadã de 5 ani.
    (2) În cazul în care operatorul de monitorizare şi raportare este o instituţie sau o autoritate de stat, atribuţiile şi competenţele acesteia sunt stabilite prin actele normative care reglementeazã activitatea respectivei instituţii sau autoritãţi de stat.
    (3) Activitatea operatorului de monitorizare şi raportare se desfãşoarã cu respectarea urmãtoarelor obiective fundamentale:
    a) protecţia minorilor şi prevenirea accesului acestora la jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã;
    b) asigurarea integritãţii şi a transparenţei operaţiunilor desfãşurate de cãtre şi prin intermediul organizatorilor de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi a unui sistem de joc echitabil;
    c) prevenirea şi combaterea, prin mijloace specifice, a riscului de spãlare a banilor şi de finanţare a actelor de terorism, precum şi identificarea şi raportarea activitãţilor infracţionale desfãşurate prin intermediul jocurilor de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã;
    d) asigurarea protecţiei, prin mijloace specifice, a organizatorilor de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, autorizaţi în România, şi a jucãtorilor împotriva practicilor neloiale, abuzive şi frauduloase;
    e) asigurarea funcţionãrii corecte şi transparente a activitãţilor de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã şi a unui mediu concurenţial competitiv în desfãşurarea acestora.
    (4) În situaţia în care un operator economic doreşte sã devinã operator de monitorizare şi raportare pentru activitãţile de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, acesta solicitã comisiei obţinerea autorizaţiei şi depune la Ministerul Finanţelor Publice documentele prevãzute în anexa nr. 13.
    (5) Pentru obţinerea autorizaţiei de operator de monitorizare şi raportare operatorii economici trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
    a) sã se constituie ca persoanã juridicã de drept român având ca obiect de activitate activitãţile prevãzute de grupa CAEN 620 şi capitalul social subscris şi vãrsat în cuantum de minimum 2.000.000 lei sau ca persoanã juridicã într-un stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European;
    b) reprezentanţii legali ai operatorului economic sã aibã avizul organelor de poliţie;
    c) sã deţinã echipamentele tehnice prin intermediul cãrora îşi va desfãşura activitatea specificã, în calitate de operator de monitorizare şi raportare, iar acestea sã fie localizate pe teritoriul României şi sã îndeplineascã condiţiile tehnice necesare realizãrii atribuţiilor de monitorizare şi raportare;
    d) sã aibã experienţã, direct sau indirect, prin personal propriu ori colaboratori, de minimum 3 ani în furnizarea de servicii similare celor prevãzute în prezenta hotãrâre, pentru activitãţile de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, cãtre autoritãţi de reglementare sau agenţii guvernamentale din Uniunea Europeanã sau Spaţiul Economic European;
    e) sã aibã experienţã, direct sau indirect, de minimum 5 ani în activitãţile de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, cu privire la furnizarea de servicii complete şi continue privind soluţii de reţea cãtre organizatori de jocuri de noroc, în vederea asigurãrii celor mai bune practici în furnizarea şi menţinerea: (i) ansamblului de soluţii tehnice pentru reţelele de jocuri; (ii) unui management complet al reţelelor; şi (iii) unei strategii de reţea funcţionalã implementabilã atât la nivel naţional, cât şi internaţional;
    f) sã declare, prin intermediul notificãrii, prelucrarea datelor cu caracter personal la Autoritatea Naţionalã de Supraveghere a Prelucrãrii Datelor cu Caracter Personal, potrivit legislaţiei în vigoare;
    g) reprezentantul/reprezentanţii legal/legali al/ai persoanei juridice sã depunã o declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã persoana juridicã nu a fost condamnatã printr-o hotãrâre definitivã de condamnare pentru care nu a intervenit reabilitarea;
    h) reprezentantul/reprezentanţii legal/legali al/ai persoanei juridice sã depunã certificatele de cazier judiciar sau alte acte emise de autoritãţile competente pe a cãror razã de competenţã se aflã ultimul domiciliu/sediu social cunoscut, din care sã rezulte cã împotriva acestuia/acestora nu s-a pronunţat o hotãrâre judecãtoreascã definitivã de condamnare pentru care nu a intervenit reabilitarea, în România sau într-un stat strãin, pentru o infracţiune prevãzutã de ordonanţa de urgenţã sau pentru o altã infracţiune sãvârşitã cu intenţie, pentru care a fost aplicatã o pedeapsã de minimum 2 ani cu închisoarea;
    i) sã nu înregistreze datorii la plata obligaţiilor cãtre bugetul general consolidat;
    j) acţionarii/asociaţii sau cei care au dreptul numirii majoritãţii organelor de conducere ale operatorului economic sã nu deţinã licenţã de organizare şi autorizaţie de exploatare pentru oricare dintre jocurile de noroc reglementate de ordonanţa de urgenţã;
    k) sã întocmeascã şi sã prezinte un plan de securitate a sistemului informatic;
    l) sã prezinte un audit asupra planului de securitate prevãzut şi a soluţiilor informatice folosite în activitatea de monitorizare;
    m) sã nu desfãşoare fãrã aprobarea prealabilã a comisiei alte activitãţi comerciale în afara atribuţiilor prevãzute de prezenta hotãrâre;
    n) personalul şi organele de conducere ale unui operator de monitorizare şi raportare sã nu deţinã, direct sau indirect, prin soţ/soţie ori rude pânã la gradul IV inclusiv, participaţii în societãţi comerciale care desfãşoarã activitãţi de jocuri de noroc în România;
    o) sã nu deţinã în mod direct sau indirect participaţii în societãţi comerciale care desfãşoarã activitãţi de jocuri de noroc pe perioada deţinerii autorizaţiei de operator de monitorizare şi raportare, precum şi sã nu desfãşoare în România jocuri de noroc pe o perioadã de 2 ani de la data expirãrii sau revocãrii autorizaţiei de operator de monitorizare şi raportare;
    p) sã nu angajeze sau sã menţinã în funcţie personal pentru care s-a obţinut aviz negativ din partea organelor de poliţie, pentru cazurile în care s-a prevãzut obligativitatea obţinerii acestui aviz prin prezenta hotãrâre;
    q) sã nu dezvãluie ori sã transmitã orice fel de informaţii referitoare la activitatea organizatorilor de jocuri de noroc monitorizaţi, în afara cazurilor prevãzute de lege; în acest sens, prezintã o declaraţie pe propria rãspundere prin care se angajeazã sã ia toate mãsurile necesare.
    (6) Desfãşurarea activitãţii de monitorizare şi raportare şi exercitarea atribuţiilor stabilite în ordonanţa de urgenţã şi în prezenta hotãrâre sunt finanţate din contribuţiile organizatorilor de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, achitate de cãtre aceştia din urmã direct operatorilor de monitorizare şi raportare, în baza unui contract de monitorizare încheiat între pãrţi, care este prezentat comisiei, în vederea avizãrii, înainte de începerea activitãţii de monitorizare şi raportare a respectivului organizator de jocuri de noroc.
    (7) Excepţie de la prevederile alin. (5) fac persoanele juridice autorizate în acest scop, pentru activitãţi similare într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European. În situaţia în care un operator economic este autorizat într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European sã desfãşoare activitãţile reglementate la art. 73^3 pentru o singurã categorie de jocuri de noroc dintre cele definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, autorizaţia respectivã este recunoscutã în România, dar numai pentru jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, pentru care o deţine. În cazul în care operatorul respectiv are intenţia de a desfãşura activitãţile reglementate la art. 73^3 şi pentru celelalte categorii de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, pentru care nu deţine autorizaţie într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, acesta trebuie sã îndeplineascã toate condiţiile de autorizare reglementate la alin. (5), cu excepţia celei prevãzute la lit. a).
    (8) Direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice ţine registrul operatorilor de monitorizare şi raportare pentru jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã.
    Art. 73^3. - Atribuţiile şi obligaţiile operatorului de monitorizare şi raportare sunt:
    a) identificarea website-urilor prin intermediul cãrora sunt accesate jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, care nu deţin licenţã de organizare şi autorizaţie de exploatare potrivit legislaţiei române;
    b) identificarea website-urilor care, în cadrul unor activitãţi de marketing, reclamã, publicitate sau alte activitãţi cu caracter promoţional, oferã legãturi cãtre jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã sau activitãţi şi servicii conexe acestora, care nu sunt autorizate potrivit legislaţiei române;
    c) comunicarea imediatã a informaţiilor cu privire la activitãţile neautorizate identificate conform lit. a) şi b) cãtre comisie şi cãtre furnizorii de internet, pentru a le permite acestora blocarea accesului cãtre aceste website-uri;
    d) comunicarea informaţiilor privind aceste website-uri neautorizate şi cãtre instituţiile şi organele statului cu competenţe în domeniu, pentru a nu permite plãţile cãtre şi de la aceste site-uri neautorizate;
    e) sesizarea imediatã a comisiei în cazul în care furnizorii de internet nu blocheazã accesul la website-urile ilegale pentru care le-a fost solicitatã blocarea;
    f) realizarea unui audit complet al mijloacelor de joc şi al echipamentelor tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã şi eliberarea unei confirmãri în acest sens, în termen de 60 de zile de la punerea la dispoziţie de cãtre operatorul economic care solicitã obţinerea licenţei de organizare şi a autorizaţiei de exploatare a acestor jocuri de noroc, a tuturor elementelor necesare efectuãrii acestui audit;
    g) eliberarea, în termen de 45 zile de la cererea organizatorului de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, a unui document din care sã rezulte cã programul de joc, procentul teoretic de premiere (RTP) şi generatorul de numere aleatorii utilizate de respectivul organizator de jocuri de noroc, certificate internaţional de organisme/laboratoare recunoscute în domeniu, îndeplinesc condiţiile prevãzute în anexa nr. 14. În cazul în care operatorul de monitorizare şi raportare nu emite un astfel de document în termenul menţionat, organizatorul de jocuri de noroc se poate adresa direct comisiei, pentru a solicita operatorului eliberarea documentului;
    h) monitorizarea permanentã, pe parcursul derulãrii activitãţii organizatorilor de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, a tuturor mijloacelor de joc ale acestora, în vederea depistãrii oricãror alterãri sau modificãri ale elementelor aleatorii, ale datelor iniţiale din orice software deţinut de organizatorul de jocuri de noroc;
    i) monitorizarea permanentã a modului de implementare şi respectare de cãtre organizatorii de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã a prevederilor legale stabilite de ordonanţa de urgenţã şi de prezenta hotãrâre cu privire la protecţia minorilor, protecţia jucãtorilor care prezintã risc de dependenţã patologicã de jocuri, a mãsurilor de prevenire a fraudelor, a mãsurilor de prevenire a spãlãrii banilor şi a mãsurilor de prevenire a finanţãrii actelor de terorism;
    j) asigurarea conectãrii permanente, în timp real, cu platformele de joc utilizate de organizatorii de jocuri de noroc cu care este încheiat un contract de monitorizare şi colaborarea permanentã cu aceştia pentru asigurarea unei conexiuni securizate la sistemul de monitorizare centralizat;
    k) deţinerea programului care sã asigure interfaţa API (application programming interface) prin care sã poatã fi realizatã legãtura între sistemele organizatorilor de jocuri de noroc monitorizaţi şi cele ale comisiei;
    l) arhivarea tuturor tranzacţiilor financiare efectuate între organizatorul de jocuri de noroc monitorizat şi jucãtor în ambele sensuri, pe o perioadã de 5 ani;
    m) informarea comisiei cu privire la orice neregulã constatatã cu privire la jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã;
    n) întocmirea unei evidenţe a neregulilor constatate la organizatorii jocurilor de noroc monitorizaţi, în care evidenţiazã zilnic problemele identificate ori semnalate în activitatea de monitorizare şi raportare, şi predarea cãtre comisie a unui raport lunar privind activitatea de monitorizare şi raportare desfãşuratã pânã în data de 20 a lunii urmãtoare;
    o) ducerea la îndeplinire a deciziilor comisiei şi informarea organizatorului de jocuri de noroc monitorizat despre modul de implementare a respectivei decizii;
    p) furnizarea operativã a informaţiilor solicitate de comisie sau de cãtre celelalte instituţii ale statului cu competenţe în domeniul jocurilor de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã;
    q) achitarea la termen a obligaţiilor de platã cãtre bugetul general consolidat;
    r) luarea oricãror mãsuri necesare în vederea prevenirii şi combaterii participãrii, în mod direct sau prin persoane interpuse, a întregului personal şi a organelor de conducere ale operatorului de monitorizare şi raportare la jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã;
    s) sã depunã eforturi rezonabile pentru asigurarea tuturor mãsurilor organizatorice, logistice şi de management necesare astfel încât sã nu îşi poatã înceta activitatea şi prerogativele de monitorizare şi raportare decât prin decizia comisiei. În cazul în care organismul de monitorizare şi raportare îşi întrerupe ori îşi înceteazã activitatea din orice motiv, este obligat sã punã la dispoziţia comisiei şi organizatorilor de jocuri cu care a încheiat contract de monitorizare toate informaţiile şi documentele necesare pentru a asigura continuarea activitãţii organizatorilor de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã;
    ş) includerea în contractele încheiate cu organizatorii de jocuri de noroc monitorizaţi a prevederilor privind sumele încasate pentru prestaţiile prevãzute de ordonanţa de urgenţã şi de prezenta hotãrâre, care nu vor depãşi 0,7% din încasãrile efectiv realizate anual la nivelul unui organizator de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã. De asemenea, contractele conţin obligaţia organizatorilor de jocuri de a suporta cheltuielile privind testarea iniţialã a mijloacelor de joc şi a echipamentelor tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã;
    t) notificarea comisiei, în termen de 5 zile, cu privire la orice schimbare în structura acţionariatului sau a reprezentanţilor legali relevanţi pentru autorizarea sa ca operator de monitorizare şi raportare potrivit art. 73^3 alin. (5), precum şi la orice modificare a datelor care au fost avute în vedere la acordarea autorizaţiei de operator de monitorizare şi raportare;
    ţ) pãstrarea confidenţialitãţii şi a secretului profesional asupra tuturor faptelor, datelor şi informaţiilor referitoare la activitatea desfãşuratã, precum şi asupra oricãrui/oricãrei fapt, datã sau informaţie aflat/aflatã la dispoziţia sa care priveşte persoane, proprietatea, activitatea, afacerea, relaţiile personale sau de afaceri ale organizatorilor de jocuri de noroc monitorizaţi ori asupra informaţiilor referitoare la solduri, rulaje, operaţiuni derulate de aceştia sau de jucãtori, inclusiv asupra celor referitoare la datele personale ale jucãtorilor, în mãsura în care a luat cunoştinţã despre acestea în orice mod;
    u) notificarea comisiei, în termen de 5 zile, cu privire la orice proceduri judiciare sau extrajudiciare iniţiate împotriva sa ori a acţionarilor/asociaţilor sau a reprezentanţilor legali ai operatorului de monitorizare şi raportare potrivit art. 73^2 alin. (5) sau cu privire la iminenţa unor astfel de cereri;
    v) permiterea accesului organelor de control prevãzute la art. 28 din ordonanţa de urgenţã, în orice moment, în spaţiile deţinute, în vederea efectuãrii de verificãri;
    w) asigurarea securitãţii, integritãţii, continuitãţii şi funcţionãrii neîntrerupte a echipamentelor şi sistemelor utilizate în activitatea de monitorizare şi raportare şi întreţinerea acestora în condiţii corespunzãtoare, în scopul menţinerii normelor şi parametrilor de funcţionare prevãzuţi în verificãrile tehnice;
    x) desfãşurarea activitãţii exclusiv în locaţii autorizate de cãtre comisie. Relocarea echipamentelor tehnice care asigurã suportul pentru monitorizarea şi raportarea jocurilor de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, de cãtre operatorul de monitorizare şi raportare, se poate realiza numai cu acordul prealabil scris al comisiei;
    y) realizarea conectãrii permanente cu comisia de autorizare a jocurilor de noroc, în vederea asigurãrii accesului instituţiilor statului cu atribuţii directe sau indirecte în materie la datele de interes pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice;
    z) efectuarea unui audit anual, condus de o societate specializatã, asupra întregului sistem informatic folosit în activitatea de monitorizare şi raportare.
    Art. 73^4. - (1) Comisia dispune mãsura revocãrii autorizaţiei de operator de monitorizare şi raportare în oricare dintre urmãtoarele situaţii:
    a) neîndeplinirea obligaţiilor de platã faţã de bugetul general consolidat sau plata acestora, conform prevederilor legale în vigoare, cu o întârziere mai mare de 30 de zile de la data la care obligaţiile respective sunt scadente în condiţiile legii;
    b) operatorul nu mai are ca obiect de activitate activitãţile prevãzute de grupa CAEN 620;
    c) dupã retragerea avizului organelor de poliţie acordat reprezentanţilor legali ai persoanei juridice, aceştia îşi menţin poziţia respectivã dupã parcurgerea unui interval de 30 de zile de la data comunicãrii retragerii avizului;
    d) împotriva persoanei juridice s-a pronunţat o hotãrâre definitivã de condamnare pentru care nu a intervenit reabilitarea.
    (2) Comisia poate dispune, în funcţie de consecinţele produse, mãsura revocãrii autorizaţiei de operator de monitorizare şi raportare pentru nerespectarea prevederilor art. 73^2 alin. (5) lit. j), m)-q).
    Art. 73^5. - (1) În cazul în care operatorul de monitorizare şi raportare intenţioneazã sã înceteze activitãţile de monitorizare şi raportare sau aflã cã va fi în imposibilitate de a continua aceste activitãţi, el va informa comisia, cu cel puţin 90 de zile înainte de încetare, despre intenţia sa, respectiv despre existenţa şi natura împrejurãrii care justificã imposibilitatea de continuare a activitãţilor.
    (2) În privinţa operatorilor de monitorizare şi raportare din sectorul privat, sunt considerate cazuri de imposibilitate de continuare a activitãţilor de monitorizare şi raportare, în înţelesul prezentului articol, printre altele, dizolvarea sau lichidarea, voluntarã ori judiciarã, insolvenţa, precum şi orice altã cauzã legalã de încetare a activitãţii.
    (3) Organizatorul de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã nu poate funcţiona în lipsa monitorizãrii de cãtre un operator de monitorizare şi raportare. În situaţia în care activitatea desfãşuratã de un organizator de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã nu este monitorizatã, indiferent de cauzã, acesta este obligat sã îşi suspende activitatea şi sã informeze imediat comisia.
    Art. 73^6. - (1) Operatorul de monitorizare şi raportare îl înştiinţeazã pe fiecare organizator de jocuri cu care are încheiate contracte de monitorizare, cu cel puţin 90 de zile înainte, despre intenţia sa de încetare a activitãţilor de monitorizare şi raportare sau dacã aflã cã va fi în imposibilitatea de a continua aceste activitãţi. Operatorul de monitorizare şi raportare transmite fiecãrui organizator de jocuri de noroc monitorizat un plan de tranziţie care sã cuprindã acţiunile şi suportul tehnic necesar pentru un transfer la un alt operator de monitorizare şi raportare. Planul de tranziţie stabileşte:
    a) furnizarea backup-ului actualizat de date, în formate digitale standard, fie Oracle DataPump, fie text, fie CSV;
    b) faptul cã de la data predãrii datelor la un alt operator de monitorizare şi raportare operatorul care îşi înceteazã activitatea nu va mai avea niciun fel de obligaţii cu privire la acestea.
    (2) Transferul opereazã potrivit urmãtoarelor condiţii:
    a) organizatorul de jocuri menţioneazã identitatea operatorului de monitorizare şi raportare care urmeazã sã preia activitãţile de monitorizare şi raportare de la operatorul care îşi înceteazã activitatea;
    b) operatorul de monitorizare şi raportare care îşi înceteazã activitatea şi se gãseşte în situaţia în care organizatorul de jocuri nu a menţionat un alt operator de monitorizare şi raportare, potrivit lit. a), iar activitãţile sale de monitorizare şi raportare nu sunt preluate va denunţa unilateral contractul de monitorizare, în interiorul termenului de 90 de zile de la data înştiinţãrii organizatorului de jocuri, şi va lua mãsurile organizatorice, logistice şi de management necesare pentru asigurarea conservãrii arhivelor sale, în condiţiile legii, şi pentru ţinerea acestora la dispoziţia comisiei.
    Art. 73^7. - (1) Pentru a participa la jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi la jocurile loto şi pariuri mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, un jucãtor trebuie sã fie înregistrat la un astfel de organizator de jocuri de noroc.
    (2) În vederea înregistrãrii, un jucãtor furnizeazã cel puţin urmãtoarele date cu caracter personal: numele, prenumele, cetãţenia, locul şi data naşterii, adresa de domiciliu, codul numeric personal (CNP), adresa de e-mail valabilã, numãrul şi seria documentului legal de identificare şi detaliile unui cont bancar personal prin intermediul cãruia se vor efectua transferurile în/dinspre contul de joc ce va fi deschis la organizatorul de jocuri de noroc respectiv.
    (3) Înregistrarea jucãtorilor se poate face:
    a) prin accesarea directã a website-ului organizatorului de jocuri de noroc, caz în care jucãtorul pune la dispoziţia organizatorului, în mod obligatoriu, şi o copie a documentului legal de identitate, respectiv pentru cetãţenii care nu aparţin unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene: paşaportul, cartea de identitate diplomaticã sau consularã, legitimaţia provizorie, iar pentru cetãţenii români ori cetãţenii aparţinând unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene: buletinul/cartea de identitate sau alte acte eliberate de organele de poliţie, care poartã o fotografie şi semnãtura titularului;
    b) la oricare dintre spaţiile aparţinând organizatorului de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi de jocuri loto şi pariuri mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, caz în care jucãtorul va prezenta organizatorului de jocuri de noroc în mod obligatoriu unul dintre documentele legale de identificare menţionate la lit. a), în original.
    (4) La primirea informaţiilor furnizate de jucãtor, organizatorul de jocuri de noroc va efectua verificãri în registrele proprii privind persoanele autoexcluse şi în lista persoanelor indezirabile, pentru a se asigura cã jucãtorul respectiv nu este înscris în acestea şi va înregistra definitiv jucãtorul, pe baza unui cod unic generat de sistemul organizatorului de jocuri şi transmis operatorului de monitorizare şi raportare la deschiderea unui cont de joc.
    (5) În cazul în care jucãtorul nu figureazã în registrul persoanelor autoexcluse şi/sau în lista persoanelor indezirabile şi acesta acceptã termenii şi condiţiile Regulamentului de joc, i se va deschide un cont de joc.
    (6) În situaţia prevãzutã la alin. (3) lit. a), în cazul în care jucãtorul, dupã completarea datelor solicitate potrivit alin. (2), nu poate transmite o copie a documentului legal de identificare, organizatorul de jocuri de noroc îi va deschide un cont temporar de joc şi îi va comunica jucãtorului faptul cã trebuie sã transmitã o copie scanatã a acestuia în maximum 30 de zile de la data înregistrãrii temporare.
    (7) În contul temporar deschis pe numele jucãtorului acesta poate depune o sumã maximã reprezentând echivalentul a 500 euro. Nu sunt permise niciun fel de plãţi din contul de joc temporar în contul bancar al jucãtorului.
    (8) Organizatorul de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi de jocuri loto şi pariuri mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, transformã contul de joc temporar într-un cont de joc permanent numai dupã primirea copiei scanate a documentului legal de identificare a jucãtorului.
    (9) Dacã jucãtorul a furnizat informaţii false în legãturã cu înregistrarea sau dacã nu înainteazã, în termen de 30 de zile, documentaţia necesarã pentru verificarea corectitudinii informaţiilor, organizatorul de jocuri de noroc închide contul temporar de joc, conform art. 73^12.
    (10) Un cont temporar de joc nu poate fi deschis pentru un jucãtor care apare în registrul persoanelor autoexcluse sau în lista persoanelor indezirabile.
    (11) Organizatorii de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi de jocuri loto şi pariuri mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, pãstreazã datele cu caracter personal ale unui jucãtor înregistrat conform alin. (1) timp de 5 ani dupã ce contul de joc a fost închis, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar apoi şterg datele respective prin proceduri automatizate, ireversibil.
    Art. 73^8. - (1) Organizatorul de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi de jocuri loto şi pariuri mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, creeazã un singur cont de joc pentru un jucãtor înregistrat.
    (2) Organizatorul de jocuri de noroc acordã jucãtorului acces la informaţiile privind situaţia contului de joc, istoria de joc (inclusiv mizele, câştigurile şi pierderile), depozitele şi retragerile şi alte tranzacţii în legãturã cu acesta. Informaţiile sunt disponibile pentru jucãtor pe contul de joc pentru cel puţin 90 de zile.
    (3) La solicitarea jucãtorului, organizatorul de jocuri de noroc furnizeazã extrase de cont pentru toate tranzacţiile din contul de joc pentru ultimele 12 luni.
    (4) Sumele transferate de cãtre jucãtor cãtre contul de joc se crediteazã imediat dupã primirea fondurilor de cãtre organizatorul de jocuri de noroc.
    (5) Organizatorul de jocuri de noroc nu acceptã o mizã de la un jucãtor decât dacã existã fonduri adecvate în contul de joc pentru a acoperi valoarea mizei.
    (6) Câştigurile obţinute de un jucãtor se crediteazã imediat în contul de joc al acestuia.
    (7) Un organizator de jocuri de noroc nu permite transferuri de bani, impulsuri, jetoane de joc etc. între conturile de joc ale jucãtorilor. O sumã poate fi plãtitã de organizatorul de jocuri de noroc jucãtorului numai în acelaşi cont bancar din care au provenit fondurile transferate de cãtre jucãtor.
    (8) Un organizator de jocuri de noroc nu furnizeazã credit în contul bancar sau în contul de joc al unui jucãtor.
    (9) Organizatorul de jocuri de noroc poate, în cazul în care existã suspiciuni, înainte de a transfera câştigurile în contul bancar al jucãtorului, sã efectueze, într-un termen de 10 zile, verificãrile pe care le considerã necesare, dupã care sã efectueze transferul sau sã înştiinţeze organele competente.
    (10) Fondurile din contul de joc al jucãtorului reprezintã fonduri încredinţate care trebuie depozitate într-un cont ce nu poate fi blocat într-o bancã, care vor fi pãstrate separat de fondurile proprii ale deţinãtorului de licenţã şi autorizaţie pentru jocurile de noroc reglementate de prezenta secţiune şi la care numai acesta poate avea acces. Fondurile din contul de joc al jucãtorului pot fi plãtite numai jucãtorului şi, de aceea, nu pot fi utilizate pentru a acoperi pretenţiile împotriva organizatorului de jocuri de noroc. Fondurile trebuie sã fie asigurate în caz de insolvenţã a organizatorului de jocuri de noroc sau a bãncii în care sunt plasate fondurile jucãtorului.
    (11) Fondurile din contul organizatorului care nu pot fi blocate trebuie sã fie permanent cel puţin egale cu suma totalã din conturile de joc ale jucãtorilor.
    (12) Organizatorul de jocuri de noroc se asigurã cã în caz de întrerupere a jocului din motive tehnice jucãtorul care a efectuat o mizã înainte de întrerupere are posibilitatea de a continua jocul întrerupt. Dacã acest lucru nu este posibil, miza este restituitã jucãtorului.
    (13) Organizatorul de jocuri de noroc este obligat sã blocheze în contul de joc al jucãtorului, în orice moment, suma necesarã plãţii impozitului datorat de jucãtor cãtre bugetul de stat pentru câştigurile realizate de jucãtor pânã în acel moment.
    Art. 73^9. - (1) Informaţii care trebuie conţinute de website-ul organizatorului de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi pentru jocuri loto şi pariuri mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã:
    a) denumirea organizatorului de jocuri de noroc, adresa sediului social, numãrul şi data licenţei de organizare şi autorizaţiei de exploatare şi perioada de valabilitate a acestora, precum şi un link cãtre website-ul Ministerului Finanţelor Publice (domeniul jocurilor de noroc);
    b) declaraţia privind interzicerea participãrii la jocurile de noroc a persoanelor sub 18 ani;
    c) informaţii privind jocul responsabil şi posibilele efecte dãunãtoare ale jocurilor. Informaţiile trebuie elaborate în cooperare cu un centru de tratament;
    d) accesul la o autotestare privind dependenţa de jocuri de noroc;
    e) informaţii despre şi o adresã de contact a unei linii de ajutor unde sã fie disponibile recomandãri privind problemele dependenţei de jocuri de noroc şi centrele de tratament din România sau din ţãri membre ale Uniunii Europene;
    f) regulamentul de joc pentru fiecare joc de noroc oferit;
    g) serviciul de asistenţã oferit jucãtorului;
    h) informaţii privind posibilitatea înregistrãrii reclamaţiilor jucãtorilor;
    i) informaţii privind protecţia şi securitatea tranzacţiilor şi modalitãţile de platã;
    j) termenii şi condiţiile privitoare la drepturile şi obligaţiile fiecãrei pãrţi;
    k) informaţii cu privire la respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Legii nr. 506/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi modalitatea de exercitare a drepturilor persoanelor vizate.
    (2) Regulamentele de joc trebuie sã conţinã: instrucţiunile privind modul de participare la joc, regulile de desfãşurare a jocului şi metodele de gestionare a cazurilor de defecţiuni ale sistemelor şi ale reţelelor de transmisie, metodele şi termenele de platã a premiilor, precum şi modalitatea de colectare şi gestionare a sumelor în şi din contul de joc, datele de identificare ale producãtorului softului jocului şi organismul care a certificat programul de joc, costul participãrii la joc. Informaţiile sunt amplasate într-un spaţiu care iese în evidenţã de pe website-ul organizatorului de jocuri de noroc şi trebuie sã fie accesibile de pe toate paginile website-ului.
    (3) Pe website-ul organizatorului de jocuri de noroc trebuie sã existe un ceas care sã permitã jucãtorului sã fie conştient de timpul petrecut pe pagina de jocuri. Ceasul va indica data şi ora curentã şi trebuie sã fie vizibil în permanenţã pentru jucãtor.
    (4) Pe website-ul organizatorului de jocuri de noroc trebuie sã existe un contor care actualizeazã automat şi afişeazã soldul contului jucãtorului.
    (5) Toate informaţiile care trebuie prezentate pe website-ul organizatorului de jocuri de noroc, conform prezentului articol, trebuie sã fie disponibile în limba românã.
    (6) Organizatorul de jocuri de noroc trebuie sã transmitã un mesaj de atenţionare care sã fie vizibil pentru jucãtor, în cazul în care acesta este activ într-un interval neîntrerupt de minimum 12 ore.
    Art. 73^10. - (1) Orice jucãtor are posibilitatea sã înregistreze o reclamaţie la organizatorul de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi de jocuri loto şi pariuri mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, precizând identitatea jucãtorului şi elementele pe care le reclamã.
    (2) Organizatorul de jocuri de noroc soluţioneazã reclamaţia într-un termen rezonabil, dar nu mai mare de 14 zile de la data înregistrãrii reclamaţiei.
    (3) În cazul în care organizatorul de jocuri de noroc nu soluţioneazã în termenul prevãzut sau respinge reclamaţia jucãtorului, acesta din urmã are posibilitatea de a se adresa direct comisiei, potrivit legii.
    (4) Organizatorul de jocuri de noroc pãstreazã reclamaţiile şi documentele aferente pentru o perioadã de minimum 2 ani de la data înregistrãrii fiecãrei reclamaţii şi le va înainta atât comisiei, cât şi altor organe competente, la solicitarea acestora, cu respectarea legislaţiei privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
    Art. 73^11. - (1) Organizatorul de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi de jocuri loto şi pariuri mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, pune la dispoziţia jucãtorului o aplicaţie care sã îi permitã acestuia sã stabileascã limite de depozit zilnice, sãptãmânale şi lunare. O solicitare din partea jucãtorului pentru stabilirea unei limite de depozit este implementatã imediat, la cerere, dar nu mai târziu de 24 de ore.
    (2) O solicitare din partea jucãtorului de creştere a limitei de depozit fixate anterior nu poate intra în vigoare decât dupã minimum 48 de ore.
    (3) Organizatorul de jocuri de noroc trebuie sã punã la dispoziţia jucãtorului o aplicaţie care sã îi permitã acestuia sã decidã ca sumele obţinute din câştiguri care depãşesc o anumitã valoare sã fie returnate automat jucãtorului în aceeaşi modalitate în care s-a fãcut alimentarea contului de joc.
    (4) Organizatorul de jocuri de noroc trebuie sã punã la dispoziţia jucãtorului o aplicaţie care sã îi permitã acestuia sã solicite o excludere temporarã sau permanentã din joc. O solicitare de excludere din partea jucãtorului trebuie implementatã imediat.
    (5) O excludere temporarã nu se poate aplica pentru mai puţin de o lunã, dar jucãtorul are posibilitatea sã aleagã o perioadã de pauzã scurtã de 24 de ore. O excludere temporarã şi pauza pentru o perioadã scurtã presupun dezactivarea contului jucãtorului pentru acea perioadã.
    (6) Excluderea finalã a unui jucãtor implicã închiderea contului jucãtorului de cãtre organizatorul de jocuri de noroc. Jucãtorul îşi poate deschide un nou cont de joc, conform art. 73^7, numai dupã expirarea unui termen de minimum 6 luni de la data închiderii contului de joc.
    (7) Dacã un jucãtor s-a autoexclus de la participarea în cadrul unui joc al organizatorului de jocuri de noroc, acesta din urmã trebuie sã îl informeze pe jucãtor cu privire la opţiunea de consiliere şi tratament al dependenţei patologice de jocuri de noroc într-un centru de tratament.
    (8) Organizatorul de jocuri de noroc pãstreazã un registru al jucãtorilor care doresc excluderea permanentã sau temporarã.
    (9) Un jucãtor care este listat în registrul prevãzut la alin. (8) poate solicita radierea sa din acest registru numai dupã expirarea unui termen de 6 luni de la înscrierea sa în registrul respectiv.
    (10) Se interzice organizatorilor de jocuri de noroc trimiterea de material publicitar jucãtorilor care s-au autoexclus temporar sau permanent de la participarea la jocuri de noroc.
    Art. 73^12. - (1) Organizatorul de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi de jocuri loto şi pariuri mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, poate proceda la suspendarea sau închiderea contului de joc al unui jucãtor, cu înştiinţarea imediatã a acestuia, în douã situaţii distincte: (i) încãlcarea de cãtre jucãtor a dispoziţiilor legale; sau (ii) încãlcarea regulamentului de joc al organizatorului de jocuri de noroc.
    (2) Dacã în urma verificãrilor efectuate de organizatorul de jocuri de noroc acesta constatã ca întemeiate motivele care au stat la baza suspendãrii contului de joc, închide contul de joc respectiv şi ramburseazã jucãtorului, în cel mult 10 zile lucrãtoare de la data închiderii contului, numai sumele transferate de acesta cãtre contul de joc, câştigurile obţinute cu încãlcarea prevederilor legale urmând a fi reţinute de cãtre organizatorul de jocuri de noroc.
    (3) Sumele obţinute cu încãlcarea legii sunt confiscate conform dispoziţiilor legale în materia confiscãrii, iar sumele obţinute cu încãlcarea regulamentului de joc al organizatorului sunt reţinute de organizator în baza Regulamentului de joc, care cuprinde obligatoriu o astfel de situaţie.
    (4) În cazul luãrii deciziei de confiscare a fondurilor, organizatorul de jocuri de noroc comunicã jucãtorului o decizie justificatã însoţitã de documentaţia aferentã. O copie a deciziei se va trimite comisiei.
    (5) La închiderea unui cont de joc, pentru orice alte motive neimputabile jucãtorului, organizatorul de jocuri de noroc ramburseazã jucãtorului soldul contului de joc, în cel mult 10 zile lucrãtoare de la data închiderii contului. Nu se percep niciun fel de taxe pentru închiderea contului de joc.
    (6) În situaţia în care sumele cuvenite jucãtorului nu pot fi transferate în contul sãu bancar, întrucât acesta nu mai este valid, organizatorul de jocuri de noroc îl înştiinţeazã pe jucãtor, în termen de 5 zile lucrãtoare, cã poate solicita restituirea sumelor cuvenite din contul sãu de joc, în termen de un an de zile.
    (7) Dacã jucãtorul nu îşi manifestã opţiunea de restituire a sumelor cuvenite în termenul prevãzut la alin. (6) ori nu indicã organizatorului de jocuri de noroc un alt cont bancar valid, organizatorul de jocuri de noroc remite soldul din acel cont cãtre bugetul de stat, cu respectarea prevederilor legale în domeniu.
    (8) Dacã nu a fost înregistratã nicio tranzacţie în contul de joc al unui jucãtor pe o perioadã de 3 ani, organizatorul de jocuri de noroc remite soldul din acel cont de joc în contul bancar al jucãtorului, în termenul prevãzut la alin. (5). În cazul în care contul bancar al jucãtorului nu mai este valid, organizatorul de jocuri de noroc remite soldul din acel cont cãtre bugetul de stat, dupã informarea prealabilã a jucãtorului conform alin. (6), cu respectarea reglementãrilor legale în domeniu.
    Art. 73^13. - (1) Organizatorul de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã îndeplineşte cerinţele tehnice pentru conectarea cu sistemele de monitorizare deţinute de operatorul de monitorizare şi raportare cu care are încheiat contract de monitorizare.
    (2) Operatorul de monitorizare şi raportare nu are acces la datele personale ale jucãtorilor înregistraţi ai organizatorilor de jocuri de noroc pe care îi monitorizeazã, accesul sãu fiind limitat la informaţiile despre tranzacţiile financiare derulate între organizatori şi jucãtori, pe baza unui cod unic generat de sistemul organizatorului de jocuri de noroc şi transmis operatorului de monitorizare şi raportare la deschiderea unui cont de joc.
    (3) Niciun fel de modificãri nu pot fi aduse mijloacelor de joc fãrã aprobarea prealabilã scrisã a comisiei; excepţie fac organizatorii care nu deţin echipamentele tehnice pe teritoriul României, pentru care este necesarã prezentarea unui document eliberat de autoritatea competentã în domeniul jocurilor de noroc din ţara unde se aflã echipamentele cu privire la modificãrile aduse mijloacelor de joc.
    (4) Organizatorul de jocuri de noroc pãstreazã o listã cu modificãrile aduse mijloacelor de joc, care va fi uşor accesibilã operatorului de monitorizare şi raportare, precum şi comisiei.
    (5) Atunci când un mijloc de joc este aprobat pentru utilizare, comisia poate, în orice moment, solicita organizatorului de jocuri de noroc efectuarea testãrii, verificãrii şi certificãrii suplimentare ale mijlocului de joc respectiv. Costurile pentru aceasta sunt suportate de cãtre organizatorul de jocuri de noroc.
    (6) Organizatorul de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi de jocuri loto şi pariuri mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, pãstreazã toate datele privind jocurile de noroc reglementate de prezenta secţiune pentru o perioadã de cel puţin 5 ani, în format electronic, astfel încât sã poatã fi oricând puse la dispoziţia organelor de control prevãzute la art. 28 din ordonanţa de urgenţã.
    Art. 73^14. - (1) Platforma de joc înseamnã mediul informatic care aparţine sistemului de procesare al organizatorului de jocuri de noroc reglementate de prezenta secţiune, conectat la sistemul operatorului de monitorizare şi raportare şi accesibil jucãtorului prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţã, prin care organizatorul gestioneazã activitatea de jocuri de noroc.
    (2) Condiţii minime ce trebuie îndeplinite de platforma de joc:
    a) interacţiunea, în timp real, cu sistemul operatorului de monitorizare şi raportare şi cu jucãtorul;
    b) gestionarea formulelor de joc şi a sesiunilor de joc;
    c) obţinerea dreptului de participare la joc;
    d) acordarea premiilor şi a plãţilor aferente;
    e) asistenţa şi informarea jucãtorilor;
    f) oferirea învãţãrii gratuite a jocurilor.
    (3) Platforma de joc garanteazã corectitudinea, integritatea, fiabilitatea, siguranţa, transparenţa şi confidenţialitatea activitãţilor şi a funcţiilor exercitate, precum şi corectitudinea şi promptitudinea plãţii premiilor.
    (4) Platforma de joc garanteazã memorarea şi trasabilitatea datelor privind sesiunile de joc desfãşurate pe o perioadã de 5 ani şi adoptã soluţii care faciliteazã accesul la informaţii pentru exercitarea acţiunii de monitorizare, supraveghere şi control de cãtre operatorul de monitorizare şi raportare autorizat de Ministerul Finanţelor Publice şi organele de control abilitate în acest sens.
    (5) Platforma de joc garanteazã continuitatea serviciului, prin adoptarea sistemelor de înaltã fiabilitate, şi este dezvoltatã şi întreţinutã conform metodelor şi tehnologiilor aliniate celor mai bune standarde în domeniu.
    (6) Platforma de joc este dotatã cu caracteristici de siguranţã capabile sã garanteze protecţia împotriva accesãrilor neautorizate şi a inalterabilitãţii datelor schimbate.
    (7) Componentele software pe care jucãtorul trebuie sã le instaleze, la solicitarea organizatorului de joc, în propriul sistem nu conţin viruşi şi asigurã conectarea exclusivã la site-ul organizatorului de jocuri de noroc autorizat.
    (8) Platforma de joc şi reţelele de transmisie a datelor garanteazã cerinţele stabilite prin prezentul act normativ.
    Art. 73^15. - (1) Organizatorul de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi de jocuri loto şi pariuri mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, ia toate mãsurile necesare pentru reducerea riscului de înţelegeri secrete («aranjarea partidei») şi refuzã acceptarea de poturi din pariuri în cazul în care existã suspiciuni de înţelegeri secrete.
    (2) Organizatorul de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi de jocuri loto şi pariuri mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, nu furnizeazã servicii de jocuri de noroc pentru persoane cu vârsta sub 18 ani.
    (3) Organizatorul de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi de jocuri loto şi pariuri mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, se asigurã cã angajaţii sãi, furnizorii sau orice alte persoane implicate în activitatea de jocuri de noroc nu au acces la participarea la jocurile respectivului organizator.
    Art. 73^16. - (1) Operatorul economic care solicitã licenţã de organizare şi autorizaţie de exploatare pentru jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii generale:
    a) este constituit ca persoana juridicã de drept român în condiţiile legii, având ca obiect principal de activitate activitatea «jocuri de noroc şi pariuri», cod CAEN 9200, şi capitalul social subscris şi vãrsat în cuantumul prevãzut de ordonanţa de urgenţã;
    b) deţine direct sau printr-un acţionar/asociat o licenţã de organizare şi autorizaţie de exploatare pentru jocuri de noroc caracteristice activitãţilor cazinourilor cu cel puţin 20 de mese autorizate ori pentru jocuri de noroc tip slot-machine pentru minimum 500 de posturi sau pentru jocuri de noroc de tip pariuri în cotã fixã având minimum 100 de agenţii ori pentru activitãţi de bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune;
    c) deţine mijloacele de joc şi echipamentele tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc;
    d) dispune de personal specializat cu pregãtire şi experienţã în domeniul tehnologiei informaţiei;
    e) declarã, prin intermediul notificãrii, prelucrarea datelor cu caracter personal la Autoritatea Naţionalã de Supraveghere a Prelucrãrii Datelor cu Caracter Personal, potrivit legislaţiei în vigoare;
    f) are încheiat un contract de monitorizare cu un operator de monitorizare şi raportare autorizat în condiţiile legii, conform modelului aprobat de comisie, avizat de acesta înainte de începerea activitãţii de monitorizare a organizatorului de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã;
    g) deţine toate echipamentele tehnice care asigurã suportul pentru organizarea şi transmiterea jocurilor de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, în mod obligatoriu, pe teritoriul României, excepţie de la aceastã prevedere fãcând organizatorii de astfel de jocuri de noroc autorizaţi într-un alt stat membru al Uniunii Europene şi care deţin echipamentele tehnice necesare funcţionãrii pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, cu obligaţia conectãrii acestora la organismele prevãzute la art. 19^1 din ordonanţa de urgenţã.
    (2) Operatorul economic care solicitã licenţã de organizare şi autorizaţie de exploatare pentru jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii specifice:
    a) pentru jocurile de noroc on-line, altele decât cele definite la art. 10 alin. (1) lit. a), e)-h) din ordonanţa de urgenţã, se pot transmite live jocurile de la mesele de ruletã, prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, numai din locaţii autorizate în România pentru jocuri de noroc caracteristice activitãţii cazinourilor cu cel puţin 20 de mese autorizate, dintre care cel puţin douã mese de ruletã vor fi conectate on-line 24 de ore din 24. Este interzisã transmiterea din studiouri special amenajate cu mese de casino live;
    b) jocurile de noroc de tip bingo organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, se pot transmite live, prin intermediul acestor sisteme, numai din locaţii autorizate în România pentru jocuri de noroc de tip bingo desfãşurate în sãli de joc sau jocuri bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune. Este interzisã transmiterea din studiouri special amenajate;
    c) pentru jocurile de noroc de tip bingo organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, procentul de premiere din totalul rulajului încasãrilor va fi de minimum 60% şi de maximum 80% şi va fi constituit pe fiecare joc obişnuit, cu excepţia jocurilor la care se acordã premii speciale, când se respectã doar procentul minim, iar pentru pariuri on-line procentul de câştiguri din totalul încasãrilor brute va fi de minimum 60%, calculat pentru perioada de valabilitate a autorizaţiei.
    Art. 73^17. - Organizatorul de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi de jocuri loto şi pariuri mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, pune la dispoziţia jucãtorului, în orice moment:
    a) lista sesiunilor de joc, precum şi rundele la care acesta a participat, cu indicarea numãrului biletului de participare şi a codului unic atribuit de organizator pentru identificarea rundelor unice, a preţului de participare, chiar şi în cazul rundelor individuale, a rezultatului obţinut de jucãtor şi a creditãrii eventualului premiu în contul de joc sau al bãncii;
    b) preţul de participare, valoarea sumei colectate destinate fondului de premii, repartizarea corespunzãtoare şi regulile de stabilire şi de acordare a premiilor.
    Art. 73^18. - Este interzisã amplasarea sau facilitarea amplasãrii în spaţii publice, comerciale, de terminale de acces la internet, care prin modul de prezentare sau sistemul constructiv şi funcţional imitã în orice mod aparatele de joc de tip slot-machine sau sunt asemãnãtoare cu acestea, în scopul permiterii accesului jucãtorilor la site-urile de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã."

    27. La articolul 74 alineatul (1), literele a), b) şi d) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "a) sã întreţinã şi sã asigure funcţionarea mijloacelor de joc şi a echipamentelor tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc autorizate, în condiţii corespunzãtoare, în scopul menţinerii normelor şi parametrilor de funcţionare prevãzuţi în verificãrile tehnice şi în regulamentele de desfãşurare a jocurilor aprobate de comisie;
    b) sã asigure securitatea utilajelor, a echipamentelor tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc autorizate, a mijloacelor de joc şi a accesoriilor aferente acestora autorizate, cum ar fi: ceasuri, contoare, indicatoare, afişaje electronice, instalaţie de alimentare cu energie electricã, inclusiv a sigiliilor aplicate;
    .................................................................
    d) sã prezinte toate documentele financiar-contabile, regulamentele de organizare a jocurilor, verificãrile tehnice ale mijloacelor de joc şi ale echipamentelor tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc autorizate sau alte documente solicitate de cãtre organele de control prevãzute de lege;".

    28. La articolul 74, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
    "(5) Organizatorii de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, precum şi de jocuri loto şi pariuri mutuale organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, au urmãtoarele obligaţii:
    a) notificarea comisiei, în termen de 5 zile, cu privire la orice schimbare în structura acţionariatului sau a reprezentanţilor legali relevanţi pentru obţinerea licenţei de organizare şi a autorizaţiei de exploatare a acestor jocuri de noroc;
    b) sesizarea imediatã a organelor cu atribuţii de control şi a comisiei când au suspiciuni cu privire la încãlcarea de cãtre un jucãtor a prevederilor ordonanţei de urgenţã şi ale prezentei hotãrâri sau cu privire la tranzacţiile efectuate prin intermediul unui cont de joc;
    c) permiterea accesului operatorului de monitorizare şi raportare şi a organelor de control prevãzute la art. 28 din ordonanţa de urgenţã, în orice moment, în spaţiile deţinute, în vederea efectuãrii de verificãri, în condiţiile legii, şi furnizarea informaţiilor solicitate de cãtre aceştia;
    d) calcularea, reţinerea şi virarea la bugetul de stat a impozitului aferent tranzacţiilor efectuate pe fiecare cont de jucãtor în parte, cu respectarea legislaţiei fiscale în domeniul jocurilor de noroc;
    e) întocmirea unui registru al persoanelor autoexcluse şi a listei persoanelor indezirabile, cu respectarea prevederilor ordonanţei de urgenţã şi ale prezentei hotãrâri;
    f) în cazul în care existã afiliaţi ai organizatorului de jocuri de noroc înregistraţi într-un stat nemembru al Uniunii Europene, care solicitã licenţã de organizare şi autorizaţie de exploatare pentru jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã şi care au furnizat sau furnizeazã astfel de jocuri de noroc, la data cererii de obţinere a licenţei de organizare sau de autorizare a exploatãrii, cãtre jucãtori din România, organizatorul efectueazã toate demersurile necesare în vederea transferãrii conturilor referitoare la jucãtorii respectivi cãtre baza de date proprie în cel mai scurt termen;
    g) luarea tuturor mãsurilor necesare în vederea reducerii riscului de înţelegeri secrete între jucãtori sau între aceştia şi personalul propriu («aranjarea partidei») şi refuzarea acceptãrii de poturi din pariuri în cazul în care existã suspiciuni privind înţelegeri secrete;
    h) transferarea, în termen de o lunã de la data începerii activitãţii de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, pe teritoriul României, pe platforma de joc utilizatã în România, doar dacã sunt accesate din România, a conturilor de joc înregistrate de cetãţenii români pe platformele de joc din afara teritoriului naţional aparţinând societãţilor organizatoare de astfel de jocuri de noroc autorizate în state nemembre ale Uniunii Europene, care deţin echipamentele tehnice necesare funcţionãrii într-un stat nemembru al Uniunii Europene."

    29. La articolul 76 alineatul (1), literele a) şi e) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "a) nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (10) şi (11), art. 7 alin. (1)-(3), art. 8, art. 9 alin. (2), art. 12 alin. (1) şi (2), art. 18 alin. (4)-(6), art. 21 alin. (6), art. 23 alin. (1)-(3) şi (7), art. 24, art. 30 alin. (2), art. 31-33, art. 35, 38, 50, 62-65, art. 69, art. 73^3 lit. a)-p), r), t)-z), art. 73^5 alin. (1), alin. (3), art. 73^6, art. 73^7 - art. 73^9, art. 73^10 alin. (2)-(4), art. 73^11, art. 73^12, art. 73^13 alin. (3)-(6), art. 73^14, art. 73^15, art. 73^17 ale art. 74 alin. (1) lit. b)-h), j), k), r), alin. (2) lit. b) şi alin. (5);
    .................................................................
    e) nerespectarea prevederilor art. 18 alin. (3), art. 21 alin. (3) şi (5), art. 28 alin. (2), art. 29 alin. (3), art. 36, 37, 39, art. 40-41, art. 47, art. 51-53, art. 56, art. 58-59, art. 68, 70, art. 74 alin. (1) lit. a), i), l), m)-q), s) şi t), precum şi a regulamentului turneului de poker aprobat de comisie, potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) din ordonanţa de urgenţã."

    30. La articolul 76 alineatul (1), dupã litera f) se introduce o nouã literã, litera g), cu urmãtorul cuprins:
    "g) nerespectarea prevederilor art. 73^18."

    31. La articolul 76 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) între 25.000-50.000 lei, faptele prevãzute la alin. (1) lit. a), b), c) şi g);".

    32. La articolul 76, alineatele (4) şi (5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Comisia poate dispune, în funcţie de consecinţele produse, mãsura suspendãrii autorizaţiei/autorizaţiilor de exploatare a jocurilor de noroc pânã la 3 luni, pentru fiecare mijloc de joc în parte sau pentru toate mijloacele de joc situate într-o locaţie, în funcţie de gravitatea faptelor constatate şi a consecinţelor ce decurg din acestea, pentru una dintre faptele prevãzute la alin. (1) lit. d)-f), iar pentru nerespectarea regulamentului turneului de poker comisia poate dispune, în funcţie de consecinţele produse, revocarea dreptului de organizare a turneelor de poker. O nouã solicitare a organizatorului pentru dreptul de organizare a turneelor de poker poate fi fãcutã dupã 6 luni de la data revocãrii.
    (5) În aplicarea prevederilor alin. (3) şi (4), precum şi atunci când organele cu atribuţii de control sesizeazã comisia conform art. 17 alin. (5) din ordonanţa de urgenţã, acestea înainteazã propunerea de sancţionare şi perioada propusã, însoţite de întreaga documentaţie care stã la baza propunerii."

    33. Articolul 79 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 79. - Anexele nr. 1-14 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre."

    34. Anexa nr. 2 "Documentele necesare pentru obţinerea licenţei de organizare a jocurilor de noroc" se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    a) Punctele 5, 8 şi 9 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "5. declaraţie pe propria rãspundere a reprezentantului legal al operatorului economic (în situaţia în care existã mai mulţi reprezentanţi legali, se va prezenta declaraţia fiecãruia) din care sã rezulte urmãtoarele:
    - operatorul economic nu a fost condamnat printr-o hotãrâre definitivã de condamnare pentru care nu a intervenit reabilitarea;
    - reprezentantul legal nu se aflã într-o stare de incompatibilitate, astfel cum aceasta este reglementatã de lege;
    - reprezentantul legal are experienţã în domeniul organizãrii şi exploatãrii de jocuri de noroc;
    - reprezentantul legal cunoaşte legislaţia specificã în vigoare;
    - numai pentru jocurile definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 246/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare ordonanţa de urgenţã, reprezentantul legal/operatorul economic dispune de personal specializat, cu pregãtire şi experienţã în domeniu de minimum 3 ani în domeniul tehnologiei informaţiei.
    .................................................................
    8. numai pentru activitatea de cazinou şi pentru jocurile definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã - dovada înregistrãrii ca operator de date cu caracter personal acordatã de Autoritatea Naţionalã de Supraveghere a Prelucrãrii Datelor cu Caracter Personal;
    9. numai pentru activitatea de pariuri în cotã fixã şi pentru activitãţi de pariuri on-line - declaraţia pe propria rãspundere a reprezentantului legal al operatorului economic cã nu are, direct sau prin interpuşi, legãturã cu activitãţile ale cãror evenimente fac obiectul pariurilor pentru care se solicitã licenţa de organizare şi autorizaţia de exploatare;".
    b) Dupã punctul 9 se introduce un nou punct, punctul 10, cu urmãtorul cuprins:
    "10. în cazul în care existã afiliaţi ai unui organizator de jocuri de noroc înregistraţi într-un stat nemembru al Uniunii Europene, care solicitã licenţã de organizare şi autorizaţie de exploatare pentru jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã şi care au furnizat sau furnizeazã astfel de jocuri, la data cererii de obţinere a licenţei de organizare şi a autorizaţiei de exploatare, cãtre jucãtori din România, organizatorul depune o declaraţie pe propria rãspundere a reprezentantului legal al operatorului economic cã va face toate demersurile necesare transferãrii bazei de date referitoare la jucãtorii respectivi cãtre baza de date proprie a organizatorului de jocuri ce urmeazã a fi autorizat pe teritoriul României în cel mai scurt termen."

    35. Anexa nr. 3 "Documentele necesare pentru obţinerea autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc" se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    a) La litera A "Pentru autorizaţiile de exploatare a mijloacelor de joc tip slot-machine:", punctul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "3. actele privind dreptul de proprietate sau de folosinţã, precum şi dovada înregistrãrii ca punct de lucru a spaţiului de joc;".
    b) La litera B "Pentru autorizaţiile de exploatare a jocurilor de noroc în cazinouri:", punctele 1 şi 4 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "1. cererea privind autorizarea activitãţii. Cererea va fi redactatã şi dactilografiatã în limba românã, va fi semnatã şi ştampilatã de cãtre reprezentantul legal al operatorului economic şi va conţine: datele de identificare ale solicitantului, tipul şi seria mijloacelor de joc care fac obiectul cererii, spaţiul de joc în care urmeazã a se desfãşura activitatea, precum şi programul de funcţionare. În mãsura dezvoltãrii aplicaţiilor informatice suport, cererea va fi redactatã numai prin utilizarea acestui mijloc;
    .................................................................
    4. actele privind dreptul de proprietate sau de folosinţã a spaţiului de joc, precum şi dovada înregistrãrii ca punct de lucru;".
    c) La litera C "Pentru autorizaţiile de exploatare a jocurilor de noroc tip bingo în salã:", punctele 1 şi 4 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "1. cererea privind autorizarea activitãţii. Cererea, redactatã şi dactilografiatã în limba românã, semnatã şi ştampilatã de cãtre reprezentantul legal al operatorului economic, conţine: datele de identificare ale solicitantului, tipul şi seria mijloacelor de joc care fac obiectul cererii, spaţiul de joc în care urmeazã a se desfãşura activitatea, precum şi programul de funcţionare. În mãsura dezvoltãrii aplicaţiilor informatice suport, cererea va fi redactatã numai prin utilizarea acestui mijloc;
    ................................................................
    4. actele privind dreptul de proprietate sau de folosinţã a spaţiului de joc, precum şi dovada înregistrãrii ca punct de lucru;".
    d) La litera E "Pentru autorizaţiile de exploatare a jocurilor bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune:", punctul 8 se abrogã.
    e) Dupã litera E se introduc trei noi litere, literele F-H, cu urmãtorul cuprins:
    "F. Pentru autorizaţiile de exploatare a jocurilor bingo organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã:
    1. cererea privind autorizarea activitãţii. Cererea va fi redactatã şi dactilografiatã în limba românã, va fi semnatã şi ştampilatã de cãtre reprezentantul legal al operatorului economic şi va conţine: datele de identificare ale solicitantului, descrierea mijloacelor de joc şi a echipamentelor tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc care fac obiectul cererii, cu indicarea locaţiei în care se aflã acestea. În mãsura dezvoltãrii aplicaţiilor informatice suport, cererea va fi redactatã numai prin utilizarea acestui mijloc;
    2. documentele care atestã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 73^16 alin. (1) lit. d) din hotãrâre;
    3. regulamentul de funcţionare al fiecãrui joc în parte, în care va fi precizat, în mod obligatoriu, procentul acordat pentru câştiguri din totalul rulajului încasãrilor şi cu respectarea prevederilor legale;
    4. regulamentul de ordine interioarã privind organizarea şi desfãşurarea activitãţii, în care vor fi precizate detaliat: sarcinile şi atribuţiile personalului, sistemul de evidenţã financiar-contabilã, modul de asigurare a securitãţii documentelor, informaţiilor şi datelor, modalitatea de interconectare cu sistemul operatorului de monitorizare şi raportare, precum şi locaţia în care este amplasat serverul, planul de recuperare dupã dezastru, sistemul de backup al bazei de date utilizat;
    5. actele privind dreptul de proprietate sau de utilizare asupra mijloacelor de joc şi a echipamentelor tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc care fac obiectul cererii;
    6. punerea la dispoziţia comisiei a contractului de monitorizare încheiat cu operatorul de monitorizare şi raportare în vederea avizãrii;
    7. confirmarea eliberatã de cãtre operatorul de monitorizare şi raportare privind efectuarea auditului potrivit art. 73^3 lit. f) din hotãrâre asupra echipamentelor tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc care fac obiectul cererii;
    8. documentul eliberat de operatorul de monitorizare şi raportare potrivit cãruia programul de joc, procentul teoretic de premiere (RTP) şi generatorul de numere aleatorii sunt certificate internaţional de organisme/laboratoare recunoscute în domeniu;
    9. dovada privind constituirea fondului de garanţie;
    10. date privind persoana de contact desemnatã la nivelul conducerii executive pentru asigurarea conformitãţii privind condiţiile de autorizare;
    11. declaraţie pe propria rãspundere din partea organizatorului de jocuri cã spaţiul/spaţiile în care urmeazã a fi instalate şi utilizate echipamentele tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc, corespunde/corespund din punct de vedere sanitar şi respectã normele P.S.I., în situaţia în care deţin echipamentele tehnice pe teritoriul României;
    12. pentru realizarea de transmisii live, dovada faptului cã locaţia de unde se realizeazã transmisia live prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, deţine autorizaţie valabilã de exploatare a jocurilor de noroc tip bingo în salã sau autorizaţie valabilã de exploatare a jocurilor bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune;
    13. un document din care sã rezulte dreptul de utilizare acordat organizatorului de cãtre deţinãtorul de drept al programului informatic;
    14. dovada înregistrãrii ca operator de date cu caracter personal acordatã de Autoritatea Naţionalã de Supraveghere a Prelucrãrii Datelor cu Caracter Personal.
    G. Pentru autorizaţiile de exploatare a jocurilor de pariuri on-line:
    1. cererea privind autorizarea activitãţii. Cererea, redactatã şi dactilografiatã în limba românã, semnatã şi ştampilatã de cãtre reprezentantul legal al operatorului economic, conţine: datele de identificare ale solicitantului, descrierea mijloacelor de joc şi a echipamentelor tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc care fac obiectul cererii, cu indicarea locaţiei în care se aflã acestea. În mãsura dezvoltãrii aplicaţiilor informatice suport, cererea este redactatã numai prin utilizarea acestui mijloc;
    2. documentele care atestã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 73^16 alin. (1) lit. d) din hotãrâre;
    3. regulamentul de funcţionare a fiecãrui joc în parte, în care va fi precizat, acolo unde este cazul, procentul acordat pentru câştiguri din totalul rulajului încasãrilor;
    4. regulamentul de ordine interioarã privind organizarea şi desfãşurarea activitãţii, în care sunt precizate detaliat: sarcinile şi atribuţiile personalului, sistemul de evidenţã financiar-contabilã, modul de asigurare a securitãţii documentelor, informaţiilor şi datelor, modalitatea de interconectare cu sistemul operatorului de monitorizare şi raportare, precum şi locaţia în care este amplasat serverul, planul de recuperare dupã dezastru, sistemul de backup al bazei de date utilizat;
    5. actele privind dreptul de proprietate sau de utilizare asupra mijloacelor de joc şi a echipamentelor tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc care fac obiectul cererii;
    6. punerea la dispoziţia comisiei a contractului de monitorizare încheiat cu operatorul de monitorizare şi raportare, în vederea avizãrii;
    7. confirmarea eliberatã de cãtre operatorul de monitorizare şi raportare privind efectuarea auditului potrivit art. 73^3 lit. f) din hotãrâre asupra echipamentelor tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc care fac obiectul cererii;
    8. documentul eliberat de operatorul de monitorizare şi raportare potrivit cãruia programul de joc, procentul teoretic de premiere (RTP) şi generatorul de numere aleatorii sunt certificate internaţional de organisme/laboratoare recunoscute în domeniu;
    9. dovada privind constituirea fondului de garanţie;
    10. date privind persoana de contact desemnatã la nivelul conducerii executive pentru asigurarea conformitãţii privind condiţiile de autorizare;
    11. declaraţie pe propria rãspundere din partea organizatorului de jocuri cã spaţiul/spaţiile în care urmeazã a fi instalate şi utilizate echipamentele tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc corespunde/corespund din punct de vedere sanitar şi respectã normele P.S.I., în situaţia în care deţin echipamentele tehnice pe teritoriul României;
    12. un document din care sã rezulte dreptul de utilizare acordat organizatorului de cãtre deţinãtorul de drept al programului informatic;
    13. dovada înregistrãrii ca operator de date cu caracter personal la Autoritatea Naţionalã de Supraveghere a Prelucrãrii Datelor cu Caracter Personal.
    H. Pentru autorizaţiile de exploatare a jocurilor de noroc online, altele decât cele definite la art. 10 alin. 1 lit. a), e)-h) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 246/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
    1. cererea privind autorizarea activitãţii. Cererea, redactatã şi dactilografiatã în limba românã, semnatã şi ştampilatã de cãtre reprezentantul legal al operatorului economic, conţine: datele de identificare a solicitantului, descrierea mijloacelor de joc şi a echipamentelor tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc care fac obiectul cererii, cu indicarea locaţiei în care se aflã acestea. În mãsura dezvoltãrii aplicaţiilor informatice suport, cererea este redactatã numai prin utilizarea acestui mijloc;
    2. documentele care atestã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 73^16 alin. (1) lit. d) din hotãrâre;
    3. regulamentul de funcţionare a fiecãrui joc în parte, în care va fi precizat, în mod obligatoriu, procentul acordat pentru câştiguri din totalul rulajului încasãrilor;
    4. regulamentul de ordine interioarã privind organizarea şi desfãşurarea activitãţii, în care sunt precizate detaliat: sarcinile şi atribuţiile personalului, sistemul de evidenţã financiar-contabilã, modul de asigurare a securitãţii documentelor, informaţiilor şi datelor, modalitatea de interconectare cu sistemul operatorului de monitorizare şi raportare, precum şi locaţia în care este amplasat serverul, planul de recuperare dupã dezastru, sistemul de backup al bazei de date utilizat;
    5. actele privind dreptul de proprietate sau de utilizare asupra mijloacelor de joc şi a echipamentelor tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc care fac obiectul cererii;
    6. punerea la dispoziţia comisiei a contractului de monitorizare încheiat cu operatorul de monitorizare şi raportare, în vederea avizãrii;
    7. confirmarea eliberatã de cãtre operatorul de monitorizare şi raportare privind efectuarea auditului potrivit art. 73^3 lit. f) din hotãrâre asupra echipamentelor tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc care fac obiectul cererii;
    8. documentul eliberat de operatorul de monitorizare şi raportare potrivit cãruia programul de joc, procentul teoretic de premiere (RTP) şi generatorul de numere aleatorii sunt certificate internaţional de organisme/laboratoare recunoscute în domeniu;
    9. dovada privind constituirea fondului de garanţie;
    10. date privind persoana de contact desemnatã la nivelul conducerii executive pentru asigurarea conformitãţii privind condiţiile de autorizare;
    11. declaraţie pe propria rãspundere din partea organizatorului de jocuri cã spaţiul/spaţiile în care urmeazã a fi instalate şi utilizate echipamentele tehnice care asigurã suportul pentru organizarea, exploatarea şi transmiterea jocurilor de noroc corespunde/corespund din punct de vedere sanitar şi respectã normele P.S.I., în situaţia în care deţin echipamentele tehnice pe teritoriul României;
    12. pentru realizarea de transmisii live, dovada faptului cã locaţia de unde se realizeazã transmisia live prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixã sau mobilã, deţine autorizaţie valabilã de exploatare a jocurilor de noroc în cazinouri;
    13. un document din care sã rezulte dreptul de utilizare acordat organizatorului de cãtre deţinãtorul de drept al programului informatic;
    14. dovada înregistrãrii ca operator de date cu caracter personal la Autoritatea Naţionalã de Supraveghere a Prelucrãrii Datelor cu Caracter Personal."

    36. La anexa nr. 11 "Situaţia privind încasãrile lunare la sala de joc tip bingo/jocuri bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune", punctul 1 al formularului se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "1. ÎNCASĂRI EFECTIVE"

    37. Anexa nr. 12 "Situaţia lunarã privind încasãrile din organizarea de tip pariuri în cotã fixã" se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    a) Titlul formularului se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "SITUAŢIA LUNARĂ
    privind încasãrile din organizarea de pariuri în cotã fixã pentru luna..."
    b) Dupã punctul 2 al formularului se introduce un nou punct, punctul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
    "2^1. Venituri înregistrate"
    c) Instrucţiunile de completare a formularului "Situaţia lunarã privind încasãrile din organizarea de tip pariuri în cotã fixã" se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Instrucţiunile de completare a formularului «Situaţia lunarã privind încasãrile din organizarea de pariuri în cotã fixã pentru luna...»"
    Se întocmeşte în 3 exemplare, de cãtre casierul general, într-un registru de evidenţã alcãtuit din 100 de file, care trebuie şnuruit, numerotat şi vizat de cãtre organul fiscal competent în administrarea, din punct de vedere fiscal, a operatorului economic.
    Modul de completare a formularului:
    - rd. 1.1 - valoarea biletelor de participare vândute pentru jocurile organizate în luna respectivã, cumulat pânã la finele lunii precedente celei de raportare;
    - rd. 1.2 - valoarea biletelor de participare vândute pentru jocurile organizate în luna de raportare; se cumuleazã totalurile zilnice ale vânzãrilor;
    - rd. 1.3 - se cumuleazã valorile de la rd. 1.1 şi rd. 1.2;
    - rd. 2.1. - valoarea premiilor plãtite aferente biletelor de participare vândute pânã la luna de raportare; se cumuleazã totalurile zilnice ale premiilor;
    - rd. 2.2 - valoarea premiilor plãtite aferente biletelor de participare vândute în luna de raportare; se cumuleazã totalurile zilnice ale premiilor;
    - rd. 2.3 - se cumuleazã valorile de la rd. 2.1 şi rd. 2.2;
    - rd. 2^1 - din valoarea de la rd. 1.2 se scade cea de la rd. 2.2, rezultatul reprezentând veniturile înregistrate de operatorul economic;
    - rd. 3 - taxa de autorizare calculatã la valoarea lunii de raportare;
    - rd. 4 - taxa de autorizare efectiv plãtitã;
    - rd. 5 - taxa datoratã calculatã ca diferenţa dintre valorile de la rd. 3 şi rd. 4."

    38. Dupã anexa nr. 12 se introduc douã noi anexe, anexele nr. 13 şi 14, având cuprinsul prevãzut în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

                       PRIM-MINISTRU
                          EMIL BOC

                      Contrasemneazã:
                      ---------------
               Ministrul finanţelor publice,
                   Gheorghe Ialomiţianu

            Ministrul administraţiei şi internelor,
                   Constantin-Traian Igaş

              Ministrul economiei, comerţului
                  şi mediului de afaceri,
                        Ion Ariton

                 Ministrul comunicaţiilor
               şi societãţii informaţionale,
                      Valerian Vreme

    Bucureşti, 10 august 2011.
    Nr. 823.


    ANEXA 1
    (Anexa nr. 13 la Hotãrârea Guvernului nr. 870/2009)

                             DOCUMENTELE
         necesare pentru obţinerea autorizaţiei de monitorizare
         şi raportare a jocurilor de noroc definite la art. 10
       alin. (1) lit. g)-i) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului
                   nr. 77/2009 privind organizarea
                  şi exploatarea jocurilor de noroc

    1. cererea prin care se solicitã Comisiei de autorizare a jocurilor de noroc acordarea autorizaţiei de operator de monitorizare şi raportare a jocurilor de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 246/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare ordonanţa de urgenţã. Cererea, redactatã şi dactilografiatã în limba românã, semnatã şi ştampilatã de cãtre reprezentantul legal al operatorului economic, conţine:
    - datele de identificare a solicitantului;
    - descrierea activitãţii de monitorizare şi raportare, cu indicarea soluţiilor tehnice, a sistemului informatic folosit, precum şi prezentarea personalului angajat;
    - descrierea echipamentelor tehnice;
    - descrierea spaţiului în care vor fi instalate şi operate echipamentele tehnice;
    2. certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului unde îşi are sediul operatorul economic, din care sã rezulte:
    - elementele de identificare a operatorului economic (forma de organizare, denumirea, adresa sediului social, codul unic de înregistrare);
    - capitalul social subscris şi vãrsat;
    - structura acţionariatului sau a asociaţilor, dupã caz;
    - numele, prenumele şi adresa reprezentanţilor legali;
    - cã obiectul de activitate cuprinde activitãţile din grupa CAEN 620;
    - sediile secundare înregistrate şi adresa acestora;
    3. certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului unde îşi are sediul operatorul economic;
    4. documentele care atestã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 73^2 alin. (5) din hotãrâre;
    5. dovada înregistrãrii ca operator de date cu caracter personal la Autoritatea Naţionalã de Supraveghere a Prelucrãrii Datelor cu Caracter Personal;
    6. actele privind dreptul de proprietate sau de utilizare asupra echipamentelor tehnice prin intermediul cãrora îşi va desfãşura activitatea specificã în calitate de operator de monitorizare şi raportare a jocurilor de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã;
    7. o descriere amãnunţitã a activitãţii, inclusiv locaţia în care este amplasat serverul. Se precizeazã modalitatea de interconectare cu organizatorii de jocuri de noroc on-line, modalitatea de colectare a datelor în sistemul informatic, modalitatea şi garantarea securizãrii informaţiilor centralizate solicitate de Comisia de autorizare a jocurilor de noroc, precum şi modalitatea de interconectare cu sistemul instalat la nivelul Ministerului Finanţelor Publice;
    8. manualul de funcţionare a sistemului implementat de cãtre operatorul de monitorizare şi raportare în vederea realizãrii atribuţiilor prevãzute în ordonanţa de urgenţã şi prezenta hotãrâre;
    9. regulamentul de ordine interioarã privind organizarea şi desfãşurarea activitãţii, în care sunt precizate detaliat: sarcinile şi atribuţiile personalului, sistemul de evidenţã financiar-contabilã, modul de asigurare a securitãţii documentelor şi datelor, precum şi locaţia în care este amplasat serverul;
    10. dovada privind constituirea fondului de garanţie;
    11. date privind persoana de contact desemnatã la nivelul conducerii executive pentru asigurarea conformitãţii privind condiţiile de autorizare;
    12. declaraţie pe propria rãspundere din partea operatorului de monitorizare şi raportare cã spaţiul/spaţiile în care sunt instalate şi utilizate echipamentele tehnice care asigurã suportul pentru monitorizarea şi raportarea jocurilor de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã corespunde/corespund din punct de vedere sanitar şi respectã normele P.S.I.;
    13. avizul organelor de poliţie acordat tuturor reprezentanţilor legali ai operatorului economic. În situaţia în care reprezentant legal este un operator economic, se prezintã avizul organelor de poliţie acordat tuturor reprezentanţilor legali ai acestuia;
    14. declaraţie pe propria rãspundere a reprezentantului legal al operatorului economic (în situaţia în care existã mai mulţi reprezentanţi legali se va prezenta declaraţia fiecãruia) din care sã rezulte urmãtoarele:
    - operatorul economic nu a fost condamnat printr-o hotãrâre definitivã de condamnare pentru care nu a intervenit reabilitarea;
    - reprezentantul legal nu se aflã într-o stare de incompatibilitate, astfel cum aceasta este reglementatã de lege;
    - reprezentantul legal cunoaşte legislaţia specificã în vigoare;
    15. certificatele de cazier judiciar sau alte acte emise de autoritãţile competente pe a cãror razã de competenţã se aflã ultimul domiciliu/sediu social cunoscut, din care sã rezulte cã împotriva oricãruia dintre reprezentanţii legali ai operatorului economic nu s-a pronunţat o hotãrâre judecãtoreascã definitivã de condamnare pentru care nu a intervenit reabilitarea, în România sau într-un stat strãin, pentru o infracţiune prevãzutã de ordonanţa de urgenţã sau pentru o altã infracţiune sãvârşitã cu intenţie pentru care a fost aplicatã o pedeapsã de minimum 2 ani cu închisoarea;
    16. certificat de atestare fiscalã, eliberat de organul fiscal competent în administrarea din punct de vedere fiscal a operatorului economic, din care sã rezulte cã nu înregistreazã obligaţii de platã restante faţã de bugetul general consolidat la data solicitãrii autorizaţiei de operator de monitorizare şi raportare;
    17. planul de securitate a sistemului informatic, aprobat prin semnãturã de cãtre reprezentantul legal al operatorului, cuprinzând totalitatea mãsurilor tehnice şi organizatorice prevãzute pentru asigurarea urmãtoarelor cerinţe: confidenţialitatea şi integritatea comunicaţiilor, confidenţialitatea şi nonrepudierea tranzacţiilor, confidenţialitatea şi integritatea datelor, protecţia datelor cu caracter personal, împiedicarea, detectarea şi monitorizarea accesului neautorizat în sistem, restaurarea informaţiilor gestionate de sistem în cazul unor calamitãţi naturale şi evenimente imprevizibile, gestionarea şi administrarea sistemului informatic, orice alte activitãţi sau mãsuri tehnice întreprinse pentru exploatarea în siguranţã a sistemului;
    18. certificãrile, din punctul de vedere al securitãţii, asupra soluţiei informatice sau produselor conţinute în aceasta, emise de organizaţii naţionale ori internaţionale recunoscute;
    19. auditul asupra planului de securitate prevãzut şi a soluţiilor informatice folosite în activitatea de monitorizare, realizat de cãtre o firmã de specialitate, împreunã cu o declaraţie în care este exprimatã independenţa auditorului faţã de sistemul informatic auditat prin intermediul cãreia se certificã faptul cã membrii echipei de audit şi societãţile comerciale la care sunt angajaţi nu au fost implicaţi în misiuni de consultanţã legate de sistemul auditat. Declaraţia va fi semnatã de toţi membrii echipei de audit şi semnatã şi ştampilatã de reprezentantul legal al fiecãrui angajator al membrilor echipei de audit.


    ANEXA 2
    (Anexa nr. 14 la Hotãrârea Guvernului nr. 870/2009)

                              CONDIŢII
                        pentru laboratoarele
                internaţionale/naţionale de certificare

    1. sã aibã o activitate neîntreruptã în ultimii 3 ani în domeniul jocurilor de noroc definite la art. 10 alin (1) lit. g)-i) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 246/2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare ordonanţa de urgenţã;
    2. sã aibã experienţã în activitatea de certificare a software-ului utilizat de organizatori de jocuri de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g)-i) din ordonanţa de urgenţã, recunoscute în domeniu;
    3. sã nu se fi constatat deficienţe în exploatarea programelor certificate de acestea;
    4. sã fie recunoscute/autorizate pentru efectuarea de certificãri ale programelor de joc de autoritãţile competente ale unui stat membru al Uniunii Europene.

                        ------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016