Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 818 din 14 septembrie 2000  pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Apararii Nationale al Romaniei si Ministerul Apararii al Republicii Moldova privind colaborarea in domeniul invatamantului militar, semnat la Brasov la 3 martie 2000    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 818 din 14 septembrie 2000 pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Apararii Nationale al Romaniei si Ministerul Apararii al Republicii Moldova privind colaborarea in domeniul invatamantului militar, semnat la Brasov la 3 martie 2000

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 484 din 4 octombrie 2000
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 5 alin. 1 din Legea nr. 4/1991 privind încheierea şi ratificarea tratatelor,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aproba Protocolul dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale al României şi Ministerul Apãrãrii al Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul învãţãmântului militar, semnat la Braşov la 3 martie 2000.
ART. 2
Se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 95/1994 pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale al României şi Ministerul Apãrãrii al Republicii Moldova privind formarea şi perfecţionarea pregãtirii unor tineri din Republica Moldova în instituţiile militare de învãţãmânt din România, semnat la Chisinau la 14 septembrie 1993, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 80 din 29 martie 1994.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul apãrãrii naţionale,
Sorin Frunzaverde

p. Ministru de stat,
ministrul afacerilor externe,
Stelian Oancea,
secretar de stat

p. Ministrul educaţiei naţionale,
Adrian Miroiu,
secretar de stat


PROTOCOL

între Ministerul Apãrãrii Naţionale al României şi Ministerul Apãrãrii al Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul învãţãmântului militar

Ministerul Apãrãrii Naţionale al României şi Ministerul Apãrãrii al Republicii Moldova, denumite în continuare pãrţi contractante, în baza Acordului de colaborare dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale al României şi Ministerul Apãrãrii al Republicii Moldova, încheiat în anul 1992, convin sa colaboreze în domeniul învãţãmântului militar, dupã cum urmeazã:

ART. 1
Direcţiile în care cele doua pãrţi contractante dezvolta colaborarea sunt urmãtoarele:
a) pregãtirea personalului în instituţiile militare de învãţãmânt;
b) organizarea şi modernizarea învãţãmântului militar;
c) elaborarea şi armonizarea planurilor de învãţãmânt, a programelor analitice şi manualelor;
d) realizarea de donaţii şi schimburi de manuale, regulamente, instrucţiuni şi publicaţii.
ART. 2
Pregãtirea personalului în instituţiile militare de învãţãmânt vizeazã:
a) pregãtirea elevilor în liceele militare şi în ciclul liceal de muzica;
b) formarea ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor;
c) perfecţionarea pregãtirii şi specializarea ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor, militarilor angajaţi pe baza de contract şi salariaţilor civili din instituţiile militare ale pãrţilor contractante;
d) pregãtirea în domeniul politico-militar a personalitatilor militare şi civile din structurile militare sau ale societãţii civile;
e) pregãtirea prin doctorat în ramurile de ştiinţa militarã şi tehnice a ofiţerilor şi salariaţilor civili din instituţiile militare ale pãrţilor contractante.
ART. 3
Pãrţile contractante primesc sau trimit la studii în instituţii militare de învãţãmânt: absolvenţi de liceu cu examen de bacalaureat sau similar acestuia, militari angajaţi pe baza de contract, subofiteri, maiştri militari, ofiţeri, salariaţi civili din unitãţile militare şi personalitãţi militare sau civile din structuri militare sau ale societãţii civile, în limita numãrului burselor de studii aprobate anual de guvernele de care aparţin.
ART. 4
Stagiul la comanda şi practica pedagogica a personalului care se pregãteşte în instituţiile militare de învãţãmânt se desfãşoarã, conform planurilor de învãţãmânt, în instituţiile partii contractante care primeşte la studii.
ART. 5
(1) Persoanele trimise la studii sunt obligate sa respecte legile tarii şi regulamentele militare ale partii contractante care primeşte la studii şi toate reglementãrile cu caracter interior ale acesteia.
(2) Se interzice persoanelor aflate la studii sa desfãşoare pe teritoriul statului partii contractante care primeşte la studii acţiuni precum: activitatea/propaganda politica, comerţul şi alte fapte incompatibile cu calitatea de militar, clasificate astfel potrivit legii interne a acestuia.
(3) Partea contractantã care primeşte la studii are dreptul sa exercite jurisdicţia, în ceea ce priveşte persoanele care comit infracţiuni ori sunt implicate în procese civile, potrivit dispoziţiilor Acordului dintre statele pãrţi la Tratatul Atlanticului de Nord şi celelalte state participante la Parteneriatul pentru Pace cu privire la statutul forţelor lor şi ale Protocolului adiţional, încheiate la Bruxelles la 19 iunie 1995, care se aplica mutatis mutandis prezentului protocol.
ART. 6
(1) Partea contractantã care primeşte la studii în instituţiile militare de învãţãmânt asigura gratuit persoanelor selecţionate pentru pregãtire, în contul burselor de studii acordate de stat, aceleaşi drepturi ca şi pentru elevii, studenţii şi cursanţii proprii aflaţi la studii. Aceste drepturi se referã la: instruire, cazare, hranire, transport pe calea feratã, asistenta medicalã, echipament şi materiale de întreţinere - numai pentru elevii şi studenţii militari - şi echipamente speciale.
(2) Hranirea ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor, militarilor angajaţi pe baza de contract şi a salariaţilor civili se face prin popotele militare. Aceştia primesc contravaloarea normelor de hrana la care au dreptul ofiţerii, maistrii militari, subofiterii şi militarii angajaţi pe baza de contract ai partii contractante care primeşte la studii plus 50% din valoarea acestora, din care achitã costul meselor servite.
(3) Hranirea cursanţilor de la Colegiul Naţional de Apãrare se face în conformitate cu prevederile dispoziţiilor care reglementeazã efectuarea de cheltuieli pentru acţiuni de protocol de cãtre ministere. Acestea sunt cuprinse în planurile de relaţii internaţionale ale pãrţilor contractante la capitolul "Primiri în ţara" sau la capitolul similar acestuia.
ART. 7
(1) Partea contractantã care primeşte la studii asigura persoanelor venite la studii în instituţiile militare de învãţãmânt, fãrã rambursarea cheltuielilor de cãtre partea contractantã care trimite la studii, urmãtoarele drepturi bãneşti lunare:
- elevilor liceelor militare şi elevilor din ciclul liceal de muzica: o indemnizaţie pentru acoperirea unor cheltuieli personale;
- studenţilor şi elevilor militari: solda stabilitã potrivit dispoziţiilor legale proprii, majoratã cu 100%;
- ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor, militarilor angajaţi pe baza de contract şi salariaţilor civili: 50% din solda lunarã, respectiv salariul, comunicate de partea contractantã care trimite la studii.
(2) Partea contractantã care primeşte la studii asigura persoanelor venite la studii în instituţii militare de învãţãmânt, cu rambursarea cheltuielilor de cãtre partea contractantã care trimite la studii, urmãtoarele:
a) cheltuielile solicitate în plus fata de cele prevãzute sa fie asigurate gratuit şi acceptate în prealabil de partea contractantã care trimite la studii;
b) înapoierea în patrie a celor care nu corespund criteriilor înscrise în anexele la protocol, exmatriculati sau retrasi din instituţiile militare de învãţãmânt;
c) cercetarea şi întocmirea documentelor doveditoare pentru cei care pe timpul studiilor suferã invaliditati care, potrivit legilor specifice, dau dreptul la despãgubiri sau compensaţii din partea partii contractante care trimite la studii;
d) întocmirea actelor necesare, conservarea, protecţia sanitarã şi transportul în ţara al celor decedati;
e) achitarea valorii eventualelor pagube materiale provocate instituţiilor militare de învãţãmânt.
(3) Rambursarea-decontarea cheltuielilor se face trimestrial, între instituţiile financiare ale celor doua pãrţi contractante, în dolari S.U.A., la cursul monedei naţionale a partii contractante care primeşte la studii, existent la data efectuãrii acestora, dupã cum urmeazã: pana la data de 15 a ultimei luni din trimestrul curent pentru trimestrul urmãtor, pe baza notei de fundamentare transmise de partea contractantã care primeşte la studii, urmând ca regularizãrile, dacã este cazul, sa se facã pe baza de decont, o data cu avansul pentru trimestrul care urmeazã.
ART. 8
(1) Necesarul de locuri pentru pregãtirea în instituţiile militare de învãţãmânt, pe arme şi specialitãţi militare, este comunicat o singura data pe an, pana la 30 martie, pentru anul de învãţãmânt urmãtor. Comunicarea se face între organele centrale de învãţãmânt militar ale pãrţilor contractante.
(2) Solicitarile au în vedere posibilitãţile concrete de pregãtire ale partii contractante care primeşte la studii şi vor purta avizul Ministerului Educaţiei Naţionale, respectiv al Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei, al statului beneficiar de burse de studii.
ART. 9
(1) Selecţia persoanelor care vor urma cursurile în instituţiile militare de învãţãmânt se face de cãtre partea contractantã care trimite la studii, pe baza criteriilor proprii. Pentru armonizarea nivelului de pregãtire al persoanelor selecţionate în vederea trimiterii la studii cu cel al candidaţilor partii contractante care primeşte la studii, precum şi pentru asigurarea condiţiilor apropriate de pregãtire selecţia are în vedere şi criteriile acestei pãrţi contractante, înscrise în anexele la protocol, care fac parte din acesta.
(2) Persoanele care nu corespund criteriilor înscrise în anexe pierd dreptul la studii, urmând sa se înapoieze în patrie.
(3) Ţinerii selecţionaţi pentru arma aviatie-naviganti efectueazã vizita medicalã specialã şi în cadrul instituţiei specializate în domeniu a partii contractante care primeşte la studii.
ART. 10
(1) Fiecãrei persoane selecţionate pentru a urma cursurile unei instituţii militare de învãţãmânt i se întocmeşte un dosar de studii. Acesta trebuie sa cuprindã urmãtoarele documente: copie legalizatã de pe certificatul de naştere, fotocopiile sau copiile legalizate de pe actele de studii, certificatul medical privind starea de sãnãtate, care sa confirme posibilitatea de a urma studiile în alta ţara şi care sa fie emis cu cel mult doua luni înainte de data plecãrii la studii, certificatul medical privind seropozitivitatea HIV şi certificatul medical privind vaccinarea antidifterica şi antitifoidica.
(2) Cu 45 de zile înainte de începerea anului de învãţãmânt sau a cursului de pregãtire pãrţile contractante îşi transmit reciproc tabelele nominale şi dosarele de studii ale persoanelor selecţionate.
ART. 11
(1) Prezentarea la studii în instituţiile militare de învãţãmânt a persoanelor selecţionate se face la datele comunicate de pãrţile contractante, cu cel puţin 3 zile înainte de începerea anului de învãţãmânt sau a cursului de pregãtire, respectiv cu 7 zile înainte la Colegiul Naţional de Apãrare.
(2) Persoanele selecţionate trebuie sa posede pasaport valabil pe intreaga durata a efectuãrii studiilor la partea contractantã care primeşte la studii.
ART. 12
(1) Pe timpul activitãţilor de învãţãmânt elevii liceelor militare, elevii ciclului liceal de muzica, studenţii şi elevii militari poarta uniforme militare, însemne de arma şi grade onorifice ale partii contractante care primeşte la studii, iar ofiţerii, maistrii militari, subofiterii şi militarii angajaţi pe baza de contract poarta uniformele militare, însemnele de arma şi gradele partii contractante care trimite la studii.
(2) În afarã instituţiilor militare de învãţãmânt şi a activitãţilor de învãţãmânt persoanele aflate la studii poarta ţinuta civilã.
ART. 13
Jurãmântul militar al studenţilor şi elevilor trimişi la studii se depune în anul I de învãţãmânt, cu acordul celor doua pãrţi contractante, la data şi în locul convenite, în cadrul unui ceremonial organizat de partea contractantã care trimite la studii, folosindu-se textul jurãmântului şi drapelul tarii acesteia.
ART. 14
(1) Transferul studenţilor şi elevilor militari de la o arma sau specialitate militarã la alta sau de la o instituţie militarã de învãţãmânt la alta, repetarea anului de învãţãmânt sau retragerea de la studii se face la cererea lor, cu avizul partii contractante care trimite la studii, potrivit prevederilor normativelor partii contractante care primeşte la studii.
(2) Exmatricularea din instituţiile militare de învãţãmânt se face potrivit prevederilor normativelor partii contractante care primeşte la studii, cu informarea partii contractante care trimite la studii.
ART. 15
(1) Dupã terminarea studiilor şi promovarea examenelor sau a altor forme de verificare, stabilite prin planurile de învãţãmânt, se elibereazã fiecãrui absolvent urmãtoarele documente:
a) actul de studii care face dovada absolvirii studiilor;
b) copie de pe foaia matricola pentru intreaga perioada de şcolarizare şi rezultatele examenului de licenta/absolvire sau ale altor forme de verificare, dupã caz;
c) aprecierea de serviciu pentru fiecare an de învãţãmânt sau pe durata cursului.
(2) Recunoaşterea actelor de studii eliberate se face în conformitate cu reglementãrile în vigoare ale celor doua pãrţi contractante.
ART. 16
Acordarea gradului de ofiţer, maistru militar sau subofiţer se face de cãtre partea contractantã care trimite la studii, potrivit prevederilor normativelor proprii.
ART. 17
Cele doua pãrţi contractante colaboreazã în probleme legate de organizarea şi modernizarea învãţãmântului militar. În acest sens, anual, cu ocazia vizitelor reciproce ale reprezentanţilor pãrţilor contractante, au loc informãri şi schimburi de experienta.
ART. 18
Pãrţile contractante colaboreazã în vederea elaborãrii şi armonizarii planurilor de învãţãmânt, programelor analitice şi manualelor şcolare sau cursurilor.
ART. 19
Schimburile de manuale, regulamente, instrucţiuni şi publicaţii între pãrţile contractante se fac în funcţie de solicitãri, în limita fondurilor aprobate prin hotãrâre a Guvernului, puse la dispoziţie pãrţilor contractante, iar donaţiile de carte de specialitate se fac la initiativa oricãrei pãrţi contractante.
ART. 20
(1) Colaborarea în domeniul învãţãmântului militar dintre cele doua pãrţi contractante şi schimburile de informaţii potrivit prezentului protocol sunt asigurate de Direcţia management resurse umane, ca reprezentant al partii contractante din România, şi Direcţia personal şi învãţãmânt militar, ca reprezentant al partii contractante din Republica Moldova.
(2) Între cele doua pãrţi contractante au loc informãri reciproce şi operative cu privire la situaţia persoanelor aflate la studii în instituţiile militare de învãţãmânt.
ART. 21
(1) Pãrţile contractante nu pot transmite drepturile care rezulta din prezentul protocol unui terţ, persoana fizica sau juridicã.
(2) Pe durata de valabilitate a protocolului pãrţile contractante pot conveni modificarea acestuia. Modificãrile vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile art. 22.
(3) Orice divergenta se va rezolva pe cale amiabila.
ART. 22
(1) Prezentul protocol se încheie pe o durata de 10 ani. Valabilitatea acestuia se prelungeşte pe noi perioade de câte 5 ani, dacã nici una dintre pãrţile contractante nu înştiinţeazã în scris cealaltã parte contractantã asupra intentiei sale de a-l denunta, cu cel puţin 3 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate.
Prezentul protocol intra în vigoare la data ultimei notificãri prin care pãrţile contractante se înştiinţeazã reciproc despre îndeplinirea procedurilor legale pentru intrarea în vigoare a înţelegerilor internaţionale.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentului protocol îşi înceteazã valabilitatea Protocolul dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale al României şi Ministerul Apãrãrii al Republicii Moldova privind formarea şi perfecţionarea pregãtirii unor tineri din Republica Moldova în instituţiile militare de învãţãmânt din România, semnat în anul 1993.
Semnat la Braşov la 3 martie 2000, în doua exemplare originale, în limba romana.

Pentru Ministerul Apãrãrii Naţionale al României,
colonel Ion Gurgu,
şeful Direcţiei management resurse umane

Pentru Ministerul Apãrãrii Republicii Moldova,
colonel Ion Savciuc,
şeful Direcţiei personal şi învãţãmânt militar



ANEXA 1


la protocol
-----------
CRITERIILE
privind selecţia persoanelor care urmeazã studiile în instituţiile
militare de învãţãmânt din România

I. Învãţãmânt liceal


─────────────┬────────────┬─────────────────────────┬────────────────────┬─────┐
Forma de │Instituţia │ │ │ Ob- │
organizare │ de │ Criterii generale │ Criterii specifice │ ser-│
a pregãtirii │învãţãmânt │ │ │vatii│
─────────────┼────────────┼─────────────────────────┼────────────────────┼─────┤
Învãţãmânt │- licee │● sa cunoascã │● sa fie absolvent │ │
liceal │ militare │ limba romana │ al învãţãmântului │ │
│- ciclul │ │ gimnazial │ │
│- liceal │● sa fie apt medical şi │●sa aibã varsta pana│ │
│ de muzica │ sa aibã o dezvoltare │ la 17 ani la data │ │
│ din cadrul│ fizica armonioasã │ începerii anului │ │
│ Şcolii de │● sa aibã o dictie buna │ şcolar │ │
│ Aplicaţie │● sa aibã o conduita │● sa aibã mediile │ │
│ pentru │ corecta, iar familia │ generale anuale, │ │
│ Muzicile │ (mediul) din care │ în ultimele │ │
│ Militare │ provine sa fie de │ 3 clase, de cel │ │
│ │ o moralitate │ puţin 6,00 │ │
│ │ recunoscuta │● sa fi obţinut la │ │
│ │ │ purtare media │ │
│ │ │ anuala minimum │ │
│ │ │ 8,00 în ultimii │ │
│ │ │ 2 ani de şcoala │ │
─────────────┴────────────┴─────────────────────────┴────────────────────┴─────┤
II. Învãţãmânt universitar şi postliceal │
─────────────┬────────────┬──────────────────────────┬───────────────────┬─────┤
Învãţãmânt │- Academia │● sa cunoascã limba romana│● sa fie absolvent │ │
de formare │ Tehnica │● sa fie apt medical şi │ al liceului cu │ │
ofiţeri, │ Militarã │ sa aibã o dezvoltare │ diploma de baca- │ │
maiştri │- Institutul│ fizica armonioasã │ laureat sau simi-│ │
militari │ Medico- │● sa aibã o dictie buna │ lar acestuia │ │
şi sub- │ Militar │● sa aibã o conduita │● sa aibã varsta de│ │
ofiţeri │- Academia │ corecta, iar familia │ - 18-23 ani pentru│ │
│ Navala │ (mediul) din care │ profilul ofiţeri│ │
│ "Mircea cel│ provine sa fie de │ - 18-25 ani pentru│ │
│ Batran" │ o moralitate │ profilurile │ │
│- Academia │ recunoscuta │ maiştri militari│ │
│ Trupelor │ │ şi subofiteri │ │
│ de Uscat │ │● sa fi obţinut la │ │
│ "Nicolae │ │ purtare media │ │
│ Balcescu" │ │ anuala minimum │ │
│- Academia │ │ 8,00 în ultimii │ │
│ Aviaţiei │ │ 2 ani de şcoala │ │
│ şi Apãrãrii│ │ │ │
│ Antiaeriene│ │ │ │
│ "Henri │ │ │ │
│ Coanda" │ │ │ │
│- şcolile │ │ │ │
│ militare │ │ │ │
│ de mastri │ │ │ │
│ şi sub- │ │ │ │
│ ofiţeri │ │ │ │
│ │ │ │ │
─────────────┴────────────┴──────────────────────────┴───────────────────┴─────┘

III. Cursuri pentru perfecţionare şi specializare

───────────┬──────┬─────┬───────┬──────────────┬─────┬──────────────┬──────────┐
Forma de │Insti-│Tipul│Natura │ │ Du- │ Criterii de │ │
organi- │tutia │ de │corela-│ │rata │ baza în │Observaţii│
zare │ de │curs │tiei cu│ Obiectivele │ │ selecţia │ │
a prega- │inva- │ │evolu- │ cursurilor │ │ candidaţilor │ │
tirii │tamant│ │tia │ │ │ │ │
│ │ │profe- │ │ │ │ │
│ │ │sionala│ │ │ │ │
───────────┴──────┴─────┴───────┴──────────────┴─────┴──────────────┴──────────┤
A. Ofiţeri de comanda, stat major şi logistica │
───────────┬──────┬─────┬───────┬──────────────┬─────┬──────────────┬──────────┤
│ │ │ │.specializarea│ │. absolvent al│Cursul de │
│ │ │ │ iniţialã în │pana │ academiei │baza pen- │
│ │ │ │ arma şi pre- │ la │ categoriei │tru ofite-│
│ │ │ │ gatirea pen- │1 an │ de forte │rii de ma-│
│ │ │ │ tru prima │ │ ale armatei │rina se │
│ │Curs │ │ funcţie │ │. gradul de │realizeazã│
│ │ de │ │ │ │ sublocote- │pe par- │
│ │baza │ │ │ │ nent │cursul pe-│
│ │ │ │ │ │ │rioadei de│
│ │ │ │ │ │ │formare în│
│ │ │ │ │ │ │Academia │
│ │ │ │ │ │ │Navala │
│ │ │ │ │ │ │"Mircea │
│ │ │ │ │ │ │ cel │
│ │ │ │ │ │ │ Batran". │
│ ├─────┤ ├──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │. pregãtirea │ │.minimum 4 ani│ │
Cursuri │-Scoa-│ │ │ pentru fun- │ │ în funcţia de│ │
de perfec-│ la de│ │ │ ctia de co- │ │ comandant de │ │
tionare şi│ apli-│Curs │ Curs │ mandant de │ │ pluton │ │
speciali- │catie │avan-│ de │ companie │ │.minimum 2 ani│ │
zare în │ a │ sat │cariera│ (similare) │ │ în gradul de │ │
arme │ armei│ │ │. pregãtirea │ │ locotenent │ │
│ │ │ │ pentru fun- │ │.apreciat în │ │
│ │ │ │ ctia de co- │ │ ultimii 2 ani│ │
│ │ │ │ mandant de │pana │ cel puţin cu │ │
│ │ │ │ nava │ la │ calificativul│ │
│ │ │ │ (secund) │ 6 │ "Bun" │ │
│ ├─────┤ ├──────────────┤luni ├──────────────┼──────────┤
│ │ │ │. formarea │ │.minimum 3 ani│ │
│ │ │ │ abilitãţilor│ │ în funcţia de│ │
│ │Curs │ │ necesare în │ │ comandant de │ │
│ │ de │ │ lucru de │ │ companie │ │
│ │stat │ │ stat major │ │ (similare) │ │
│ │major│ │. pregãtirea │ │.gradul de │ │
│ │ │ │ iniţialã │ │ cãpitan │ │
│ │ │ │ interarme │ │.2 ani califi-│ │
│ │ │ │ │ │ cativ "Foarte│ │
│ │ │ │ │ │ bun" │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├─────┤ ├──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │. readaptarea │ │.absolvent al │Este şi │
│ │Curs │ │ la specificul│ │ Facultãţii │curs de │
│ │pre- │ │ armei şi pre-│ │ Interarme din│ nivel. │
│ │mer- │ │ gatirea pen- │ │ Academia de │ │
│ │gator│ │ tru funcţia │pana │ Înalte Studii│ │
│ │pre- │ │ de comandant │ la │ Militare │ │
│ │lua- │ │ de batalion │ 1 │.propunere de │ │
│ │rii │ │ (similare) │luna │ numire în │ │
│ │fun- │ │ sau comandant│ │ funcţia de │ │
│ │ctiei│ │ de nava de │ │ comandant de │ │
│ │ de │ │ gradul I │ │ batalion │ │
│ │co- │ │ (grupuri de │ │ (similare) │ │
│ │man- │ │ nave) │ │ sau de coman-│ │
│ │dant │ │ │ │ dant de nava │ │
│ │ de │ │ │ │ de gradul I -│ │
│ │bata-│ │ │ │ grupuri de │ │
│ │lion │ │ │ │ nave │ │
│ ├─────┼───────┼──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │. formarea de │ │.propunere │Se proiec-│
│ │ │ │ abilitaţi ne-│ │ pentru încã- │teaza şi │
│ │ │ │ cesare inde- │ │ drarea pe o │se organi-│
│ │ │ │ plinirii a- │ │ funcţie care │zeaza con-│
│ │ │ │ tributiilor │pana │ necesita o │form nevo-│
│ │Curs │ │ functionale │ la │ pregãtire │ilor arma-│
│ │ de │ Curs │ într-o moda- │ 3 │ profesionalã │tei. │
│ │spe- │ de │ litate noua │luni │ suplimentarã │ │
│ │cia- │ nivel │ sau ocupãrii │ │ │ │
│ │liza-│ │ altor funcţii│ │ │ │
│ │re │ │ situate la │ │ │ │
│ │ │ │ acelaşi nivel│ │ │ │
│ │ │ │ al carierei │ │ │ │
│ │ │ │ militare │ │ │ │
───────────┼──────┼─────┼───────┼──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │. absolvenţi │Studiile │
│ │ │ │ │ │ cu diploma de│academice │
│ │ │ │ │ │ licenta ai │postuni- │
│ │ │ │ │ │ academiilor │versitare │
│ │ │ │ │ │ categoriilor │se organi-│
│ │ │ │ │ │ de forte ale │zeaza în- │
│ │ │ │ │ │ armatei │cepand cu │
│ │ │ │ │ │. absolvenţi │anul în │
│ │ │ │ │ │ ai cursului │care ab- │
│ │ │ │ │ │ de stat major│solventii │
│ │ │ │ │ │. gradul minim│primei │
│ │ │ │ │ │ cãpitan │promotii a│
│- Fa- │Stu- │ │ │ │. varsta mini-│academii- │
Studii │ cul- │dii │Curs │. pregãtire │pana │ ma, 33 de ani│lor câte- │
academice │ tatea│aca- │ de │ interarme │ la │. varsta maxi-│goriilor │
postuni- │ În- │demi-│cariera│ │ 2 │ ma, 38 de ani│de forte │
versitare │ ter- │ce │ │ │ ani │ │ale arma- │
- învaţã- │ arme │post-│ │ │ │ │tei inde- │
mant de │ din │uni- │ │ │ │ │plinesc │
speciali- │ Aca- │ver- │ │ │ │ │condiţiile│
zare avan-│ de- │sita-│ │ │ │ │de admite-│
sata │ mia │re │ │ │ │ │re. În pe-│
(înalte │ de │ în │ │ │ │ │rioada de │
studii │ Stu- │şti- │ │ │ │ │tranzitie,│
militare) │ dii │inta │ │ │ │ │pentru ab-│
│ Mili-│mili-│ │ │ │ │solventii │
│ tare │ţara │ │ │ │ │şcolilor │
│ │ │ │ │ │ │militare │
│ │ │ │ │ │ │de ofiţeri│
│ │ │ │ │ │ │pregãtirea│
│ │ │ │ │ │ │interarme │
│ │ │ │ │ │ │se reali- │
│ │ │ │ │ │ │zeaza în │
│ │ │ │ │ │ │Facultatea│
│ │ │ │ │ │ │Interarme.│
│ │ │ │ │ │ │În aceasta│
│ │ │ │ │ │ │perioada │
│ │ │ │ │ │ │Academia │
│ │ │ │ │ │ │de Înalte │
│ │ │ │ │ │ │Studii Mi-│
│ │ │ │ │ │ │litare a- │
│ │ │ │ │ │ │sigura │
│ │ │ │ │ │ │continua- │
│ │ │ │ │ │ │rea studi-│
│ │ │ │ │ │ │ilor mili-│
│ │ │ │ │ │ │tare supe-│
│ │ │ │ │ │ │rioare şi │
│ │ │ │ │ │ │elibereaza│
│ │ │ │ │ │ │diploma de│
│ │ │ │ │ │ │licenta în│
│ │ │ │ │ │ │ştiinţa │
│ │ │ │ │ │ │militarã. │
───────────┼──────┼─────┼───────┼──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │. dezvoltarea │ │. absolvenţi │ │
│ │Curs │ │ competentelor│ │ ai învaţã- │ │
│- Co- │ de │ │ necesare în │ │ mantului su- │ │
│ legi-│per- │ │ conducerea │ │ perior mili- │ │
│ ul de│fec- │ │ marilor uni- │ │ tar sau civil│ │
│Coman-│tio- │ │ tati operati-│ │ (în situaţia │ │
│da şi │nare │ │ ve din cadrul│ │ formãrii pe │Se proiec-│
│Stat │ în │ │ categoriilor │ │ filiera în- │teaza şi │
│Major │acti-│ │ de forte ale │ │ directa) │se organi-│
│din │vi- │ │ armatei şi │pana │. propunere │zeaza în │
│Acade-│tati │ │ de asigurare │ la │ pentru încã- │raport cu │
│mia de│ de │ │ a acţiunilor │ 4 │ drarea pe o │nevoile │
│Înalte│co- │ │ de lupta la │luni │ funcţie care │armatei. │
│Studii│manda│ │ esaloane │ │ necesita o │ │
│Mili- │ şi │ │ operative şi │ │ pregãtire │ │
│tare │stat │ │ strategice │ │ profesionalã │ │
│ │major│ │ │ │ suplimentarã │ │
│ │şi de│ │ │ │. grad minim │ │
│ │asi- │ │ │ │ de locote- │ │
│ │gu- │ │ │ │ nent-colonel │ │
│ │rare │ │ │ │ │ │
│ │a ac-│Curs de│ │ │ │ │
│ │tiu- │cariera│ │ │ │ │
│ │nilor│ sau │ │ │ │ │
│ │ de │curs de│ │ │ │ │
│ │lupta│ nivel │ │ │ │ │
│ │a u- │ │ │ │ │ │
│ │nita-│ │ │ │ │ │
│ │tilor│ │ │ │ │ │
│ │ şi │ │ │ │ │ │
│ │mari-│ │ │ │ │ │
│ │lor │ │ │ │ │ │
│ │uni- │ │ │ │ │ │
│ │tati │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────┼─────┼───────┼──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │. dezvoltarea │ │. propunere │ │
│ │Curs │ │ competentelor│ │ pentru încã- │ │
Cursuri │- Co- │ de │ │ necesare │ │ drarea pe o │ │
preuni- │ legi-│per- │ │ conducerii │ │ funcţie de │ │
versitare │ul Su-│fec- │ │ esaloanelor │ │ conducere în │ │
de perfec-│perior│tio- │ │ operativ │ │ statele ma- │ │
tionare │ de │nare │ │ strategice │ │ jore de mari │Se proiec-│
│Stat │în- │ │ │ │ unitãţi ope- │teaza şi │
│Major │ter- │Curs de│ │ │ rative, în │se organi-│
│din │câte-│cariera│ │pana │ statele majo-│zeaza în │
│Acade-│gorii│ sau │ │ la │ re ale câte- │raport cu │
│mia de│ de │curs de│ │ 6 │ goriilor de │nevoile │
│Înalte│forte│ nivel│ │luni │ forte ale │armatei. │
│Studii│ ale │ │ │ │ armatei, de- │ │
│Mili- │arma-│ │ │ │ partamente şi│ │
│tare │tei │ │ │ │ direcţii cen-│ │
│ │ │ │ │ │ trale, în │ │
│ │ │ │ │ │ Statul Major │ │
│ │ │ │ │ │ General │ │
│ │ │ │ │ │. grad minim │ │
│ │ │ │ │ │ de locote- │ │
│ │ │ │ │ │ nent-colonel │ │
├──────┼─────┼───────┼──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │. pregãtirea │ │. absolvenţi │ │
│- Aca-│ Curs│ │ în domenii │ │ ai învaţã- │Se organi-│
│ demia│ de │Curs │ conexe acti- │ │ mantului su- │zeaza în │
│ de │per- │ de │ vitatii de │pana │ perior mili- │raport cu │
│Înalte│fec- │nivel │ comanda şi │ la │ tar sau civil│nevoile │
│Studii│tio- │ │ stat major │1 an │ │armatei. │
│Mili- │nare │ │ (de exemplu: │ │ │ │
│tare │ │ │ cunoaşterea │ │ │ │
│ │ │ │ limbilor │ │ │ │
│ │ │ │ strãine) │ │ │ │
───────────┼──────┼─────┼───────┼──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │.pregãtirea │ │. absolvenţi │ │
│ │Curs │ │ politico- │ │ ai învaţã- │ │
│ │ de │ │ militarã a │ │ mantului │ │
│- Co- │per- │ │ liderilor │ │ superior │ │
Cursuri │ legi-│fec- │ Curs │ militari şi │pana │ militar sau │ │
preuni- │ ul │tio- │ de │ a factorilor │ la │ civil │ │
versitare │ Nati-│nare │ nivel │ responsabili │ 6 │. ofiţerii sa │ │
de prega- │ onal │poli-│ │ din structu- │luni │ aibã gradul │ │
tire │ de │tico-│ │ rile politice│ │ minim de │ │
politico- │ Apa- │mili-│ │ guvernamen- │ │ locotenent- │ │
militarã │ rare │ţara │ │ tale şi negu-│ │ colonel │ │
│ │ │ │ vernamentale │ │ │ │
│ │ │ │ ale societa- │ │ │ │
│ │ │ │ tii civile │ │ │ │
───────────┼──────┼─────┼───────┼──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │. perfectiona-│ │.absolvenţi cu│ │
│- Aca-│Curs │ │ rea pregati-│ │ diploma de │ │
│ demia│ de │ Curs │ rii profe- │pana │ licenta ai │ │
Curs │ de │per- │ de │ sionale în │ la │ Academiei de │ │
de │Înalte│fec- │ nivel │ vederea a- │ 3 │ Înalte Studii│ │
capacitate│Studii│tio- │ │ cordarii │luni │ Militare ori │ │
│Mili- │nare │ │ gradului │ │ ai altei în- │ │
│tare │ │ │ de colonel │ │ stitutii │ │
│ │ │ │ │ │ militare de │ │
│ │ │ │ │ │ învãţãmânt │ │
│ │ │ │ │ │.stagiu, 6-8 │ │
│ │ │ │ │ │ ani la uni- │ │
│ │ │ │ │ │ tati şi mari │ │
│ │ │ │ │ │ unitãţi │ │
───────────┴──────┴─────┴───────┴──────────────┴─────┴──────────────┴──────────┤
B. Ofiţeri ingineri │
───────────┬──────┬─────┬───────┬──────────────┬─────┬──────────────┬──────────┤
│ │Stu- │ │ │ │. absolvenţi │ │
│ │dii │ │ │ │ ai învaţã- │ │
│ │apro-│ │ │ │ mantului │ │
│ │fun- │ │. aprofundarea│ │ tehnic supe-│ │
Studii │ │date │ │ specializa- │ │ rior cu di- │ │
aprofundate│ │ în │ │ rii într-un │ │ ploma de │ │
│ │şti- │ │ domeniu al │ 1-2 │ licenta │ │
│ │inte │ │ stiintelor │ ani │. cel mult 5 │ │
│ │teh- │ │ tehnice │ │ ani de la │ │
│ │nice;│ │ militare │ │ absolvirea │ │
│ │doc- │ │ │ │ facultãţii │ │
│ │torat│ │ │ │ │ │
│ │ în │ │ │ │ │ │
│ │ramu-│ │ │ │ │ │
│ │ra de│ │ │ │ │ │
│ │şti- │ │ │ │ │ │
│ │inta │ │ │ │ │ │
│ │teh- │ │ │ │ │ │
│ │nica │ Curs │ │ │ │ │
───────────┤ ├─────┤ de ├──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
│ │Curs │ nivel │. perfectio- │ │ │ │
│ │ de │ │ narea prega- │ │ │ │
│ │per- │ │ tirii profe- │ │ │ │
│ │fec- │ │ sionale pen- │ │ │Se proiec-│
│ │tio- │ │ tru încadra- │ │ │teaza şi │
│- Aca-│nare │ │ rea în fun- │ │ │se organi-│
Cursuri │ demia│teh- │ │ ctii de con- │pana │. propunere │zeaza în │
postuni- │ Teh- │nica │ │ ducere din │ la │ de numire │raport cu │
versitare │ nica │ şi │ │ organele │1 an │ în funcţie │nevoile │
de perfec-│ Mili-│mana-│ │ tehnice ale │ │ │armatei pe│
tionare │ ţara │geri-│ │ marilor uni- │ │ │niveluri │
│- Aca-│ala │ │ tati tactice │ │ │de prega- │
│ demia│ │ │ şi operative,│ │ │tire. │
│Navala│ │ │ în direcţii │ │ │ │
│Mircea│ │ │ centrale, în │ │ │ │
│ cel │ │ │ Regia Autono-│ │ │ │
│Batran│ │ │ ma de Tehnica│ │ │ │
│ │ │ │ Militarã │ │ │ │
│ ├─────┼───────┼──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │. formarea │ │ │ │
│ │ │ │ unor abili- │ │ │ │
│ │ │ │ tati necesare│ │ │ │
│ │ │ │ îndeplinirii │ │. ofiţeri în- │ │
│ │Curs │ │ atribuţiilor │ │ gineri ab- │ │
│ │ de │ │ functionale │pana │ solventi ai │Se organi-│
│ │per- │ │ într-o moda- │ la │ invataman- │zeaza şi │
│ │fec- │ │ litate noua │ 3 │ tului supe- │pentru │
│ │tio- │ │ sau ocupãrii │ani │ rior militar│subingi- │
│ │nare │ │ altor funcţii│ │ sau civil │neri │
│ │ │ │ situate la │ │ │ │
│ │ │ │ acelaşi nivel│ │ │ │
│ │ │ │ al carierei │ │ │ │
│ │ │ │ militare │ │ │ │
───────────┤ ├─────┤ ├──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
Studii │ │Stu- │ │. specializa- │ │. absolvenţi │ │
postuniver-│ │dii │ │ rea într-un │ cel │ ai invataman-│ │
sitare de │ │ de │ │ domeniu al │puţin│ tului superi-│Se finali-│
speciali- │ │spe- │ Curs │ ştiinţei şi │1 an │ or militar │zeaza cu │
zare │ │cia- │ de │ tehnicii │ │ sau civil (în│certificat│
│ │liza-│cariera│ militare │ │ situaţia for-│de speci- │
│ │re │ │ │ │ marii pe fi- │alizare │
│ │post-│ │ │ │ liera indi- │postuni- │
│ │uni- │ │ │ │ recta) cu │versitara.│
│ │ver- │ │ │ │ diploma de │ │
│ │sita-│ │ │ │ licenta │ │
│ │re │ │ │ │ │ │
───────────┤ ├─────┤ ├──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
│ │Stu- │ │. perfectio- │ │. absolvenţi │Se finali-│
│ │dii │ │ narea pre- │ │ cu diploma │zeaza cu │
Studii │ │post-│ │ gatirii │ │ ai invataman-│diploma de│
academice │ │uni- │ │ profesionale│ │ tului supe- │studii │
postuni- │ │ver- │ │ în domenii │ 2-3 │ rior militar │academice │
versitare │ │sita-│ │ de interes │ ani │ sau civil │postuni- │
│ │re │ │ pentru │ │ │versitare.│
│ │pen- │ │ armata │ │ │ │
│ │tru │ │ │ │ │ │
│ │ab- │ │ │ │ │ │
│ │sol- │ │ │ │ │ │
│ │venti│ │ │ │ │ │
│ │ cu │ │ │ │ │ │
│ │di- │ │ │ │ │ │
│ │ploma│ │ │ │ │ │
│ │ de │ │ │ │ │ │
│ │li- │ │ │ │ │ │
│ │centa│ │ │ │ │ │
───────────┴──────┴─────┴───────┴──────────────┴─────┴──────────────┴──────────┤
C. Ofiţeri medici şi farmacisti militari │
───────────┬──────┬─────┬───────┬──────────────┬─────┬──────────────┬──────────┤
│ │Curs │ │. specializa- │ │. sa fi fost │ │
│ │ de │ │ rea în me- │ │ admis în │Se organi-│
Studii │ │pre- │ Curs │ dicina mili-│ │ învãţãmântul│zeaza în │
de │ │gati-│ de │ ţara şi │peste│ medical su- │timpul │
speciali- │ │ re │cariera│ farmacie, │ 1 an│ perior prin │studiilor │
zare │ │medi-│ │ la pace şi │ │ Institutul │de formare│
│ │co- │ │ în campanie │ │ Medico- │profesi- │
│ │mili-│ │ │ │ Militar │onala │
│ │ţara │ │ │ │ │ │
───────────┤ ├─────┼───────┼──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
Şcoala │ │Curs │ │ │ │ │ │
postuni- │ │ de │ │ │ │ │ │
versitara │ │spe- │ Curs │. pregãtirea │ │. sa fi fost │ │
│ │cia- │ de │ ca medic │peste│ admis prin │ │
│ │li- │cariera│ militar │ 2 │ rezidentiat │ │
│ │zare │ │ specialist │ ani │ │ │
│ │post-│ │ │ │ │ │
│ │uni- │ │ │ │ │ │
│ │ver- │ │ │ │ │ │
│ │sita-│ │ │ │ │ │
│ │ra │ │ │ │ │ │
───────────┤ ├─────┼───────┼──────────────┼─────┼──────────────┤ │
Studii │ │Curs │ │ │ │ │ │
postuni- │ │ de │ │ │ │ │ │
versitare │- În- │per- │ │. perfectio- │ │ │Se proiec-│
de perfec-│ şti- │fec- │ Curs │ narea pre- │pana │ │teaza şi │
tionare │ tu- │tio- │ de │ gatirii │ la │ │se organi-│
│ tul │nare │ nivel │ medico- │1 an │ │zeaza în │
│ Medi-│medi-│ │ militare │ │ │raport cu │
│ co- │co- │ │ │ │ │ nevoile │
│ Mili-│mili-│ │ │ │ │ armatei │
│ tar │ţara │ │ │ │ │ │
───────────┤ ├─────┼───────┼──────────────┼─────┼──────────────┤ │
│ │Stu- │ │.specializarea│ │ │ │
│ │dii │ │ medico-mili- │ │. absolvenţi │ │
Studii │ │ de │ │ ţara a medi- │ │ ai învaţã- │ │
postuni- │ │spe- │ Curs │ cilor şi │1 an │ mantului │ │
versitare │ │cia- │ de │ farmacistilor│ │ medical │ │
de specia-│ │liza-│cariera│ formati pe │ │ superior cu │ │
lizare │ │re │ │ filiera │ │ diploma de │ │
│ │medi-│ │ indirecta │ │ licenta │ │
│ │co- │ │ │ │ │ │
│ │mili-│ │ │ │ │ │
│ │ţara │ │ │ │ │ │
───────────┴──────┴─────┴───────┴──────────────┴─────┴──────────────┴──────────┤
D. Ofiţeri de pregãtire fizica şi sport │
───────────┬──────┬─────┬───────┬──────────────┬─────┬──────────────┬──────────┤
│ │Stu- │ │. specializa- │ │. absolvenţi │ │
Studii │ │dii │ │ rea în edu- │ │ ai învaţã- │ │
postuni- │ │ de │ │ catie fizica│ │ mantului │ │
versitare │ │spe- │ │ militarã şi │ │ superior │ │
de specia-│ │cia- │ │ sport a pro-│1 an │ civil în │ │
lizare │ │li- │ │ fesorilor de│ │ educaţie │ │
│ │zare │ │ educaţie fi-│ │ fizica şi │ │
│ │post-│ │ zica şi sport│ │ sport, cu │ │
│ │uni- │ │ formati pe │ │ diploma de │ │
│ │ver- │ │ filiera │ │ licenta │ │
│ │sita-│ │ indirecta │ │ │ │
│ │re │ Curs │ │ │ │ │
───────────┤ ├─────┤ de ├──────────────┼─────┼──────────────┤ │
│ │Curs │cariera│. perfectio- │ │ │ │
│- Fa- │ de │ │ narea prega- │ │ │ │
│ cul- │per- │ │ tirii profe- │ │ │ │
Cursuri │ tatea│fec- │ │ sionale pen- │ │ │Se proiec-│
postuni- │ Mili-│tio- │ │ tru încadra- │ │ │teaza şi │
versitare │ ţara │nare │ │ rea în fun- │ │ │se organi-│
de specia-│ de │mana-│ │ ctii de con- │pana │. propunere │zeaza în │
lizare │ Edu- │geri-│ │ ducere la │ la │ de numire │raport cu │
│ catie│ala │ │ esaloanele │ 6 │ în funcţie │nevoile │
│Fizica│ │ │ operative │luni │ │armatei. │
│ şi │ │ │ şi strategice│ │ │ │
│ Sport│ │ │ cluburi şi │ │ │ │
│"Gene-│ │ │ asociaţii │ │ │ │
│ ral │ │ │ sportive │ │ │ │
───────────┤Virgil├─────┼───────┼──────────────┼─────┼──────────────┤ │
│Badu- │ │ │. perfectio- │ │. absolvenţi │ │
│lescu"│Curs │ │ narea prega-│ │ ai învaţã- │ │
│ │ de │ │ tirii pro- │ │ mantului │ │
│ │per- │ │ fesionale │ │ superior │ │
│ │fec- │ │ │ │ (în domeniu)│ │
Cursuri │ │tio- │ │ │pana │ militar sau │ │
de per- │ │nare │ Curs │ │ la │ civil │ │
fectio- │ ├─────┤ de ├──────────────┤ 3 ├──────────────┼──────────┤
nare şi │ │Curs │ nivel │. specializa- │luni │. propunere │Se proiec-│
speciali- │ │ de │ │ rea în edu- │ │ pentru în- │teaza şi │
zare │ │spe- │ │ catie fizica│ │ cadrarea pe │se organi-│
│ │cia- │ │ şi sport │ │ o funcţie │zeaza în │
│ │liza-│ │ │ │ care necesi-│raport cu │
│ │re*) │ │ │ │ ta o prega- │nevoile │
│ │ │ │ │ │ tire profe- │statelor │
│ │ │ │ │ │ sionala │majore ale│
│ │ │ │ │ │ superioarã │categorii-│
│ │ │ │ │ │ │lor de │
│ │ │ │ │ │ │forte ale │
│ │ │ │ │ │ │armatei │
───────────┴──────┴─────┴───────┴──────────────┴─────┴──────────────┴──────────┤
E. Personalul de conducere şi didactic din învãţãmântul militar │
───────────┬──────┬─────┬───────┬──────────────┬─────┬──────────────┬──────────┤
│ │Curs │ │ │ │ │ │
│ │ de │ │ │ │ │ │
│ │per- │ │ │ │ │ │
│ │fec- │ │ │ │ │ │
│ │tio- │ │ │ │. propunere │ │
│ │nare │ │. dezvoltarea │ │ de a fi │ │
│ │ în │ │ aptitudini- │ │ încadrat │ │
│ │do- │ │ lor manage- │ │ pe o funcţie│ │
│ │meni-│ │ riale în │ │ de conducere│ │
│ │ul │ │ învãţãmântul│ │ a procesului│ │
│ │mana-│ │ militar │ │ de învaţã- │ │
│ │ge- │ │ │ │ mant │ │
│ │men- │ │ │ │ │ │
Cursuri │ │tului│ │ │ │ │ │
postuni- │- Cen-│edu- │ │ │ │ │ │
versitare │ trul │câţi-│ │ │ │ │ │
(arondate │ de │onal │ │ │ │ │Se proiec-│
la Univer-│ Pre- │mili-│ │ │ │ │teaza şi │
sitatea │ ga- │tar │ Curs │ │pana │ │se organi-│
Bucureşti)│ tire ├─────┤ de ├──────────────┤ la ├──────────────┤zeaza în │
│ Mana-│Curs │cariera│ │ 4 │ │raport cu │
│ ge- │ de │ │ │luni │ │nevoile │
│ ment │per- │ │ │ │ │armatei. │
│ Re- │fec- │ │ │ │ │ │
│surse │tio- │ │ │ │. propunere │ │
│Umane │nare │ │. dezvoltarea │ │ de a fi │ │
│ │ în │ │ aptitudini- │ │ încadrat │ │
│ │do- │ │ lor manage- │ │ pe o funcţie│ │
│ │meni-│ │ riale în │ │ de conducere│ │
│ │ul │ │ domeniul │ │ din domeniul│ │
│ │mana-│ │ resurselor │ │ resurselor │ │
│ │ge- │ │ umane │ │ umane │ │
│ │men- │ │ │ │ │ │
│ │tului│ │ │ │ │ │
│ │re- │ │ │ │ │ │
│ │sur- │ │ │ │ │ │
│ │selor│ │ │ │ │ │
│ │umane│ │ │ │ │ │
───────────┼──────┼─────┼───────┼──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
│ │Curs │ │ │ │ │ │
│ │ de │ │ │ │ │ │
│ │spe- │ │ │ │ │ │
│ │cia- │ │. dezvoltarea │ │ │ │
│ │liza-│ │ aptitudini- │ │ │ │
│ │re │ │ lor mana- │ │ │ │
│ │psi- │ │ geriale şi │ │ │ │
│ │ho- │ │ didactice │ │. propunere │ │
│ │peda-│ │. formarea şi │ │ de a fi │ │
│ │gogi-│ │ dezvoltarea │ │ încadrat │ │
│ │ca, │ │ capacitãţii │ │ pe o funcţie│ │
│ │de │ │ de a pro- │ │ didactica │ │
│ │mana-│ │ iecta situa-│ │ │ │
│ │ge- │ │ tii educa- │ │ │ │
Cursuri │ │ment │ Curs │ tionale şi │ │ │ │
se per- │ │edu- │ de │ de a utiliza│ │ │ │
fectio- │ │ca- │ nivel │ softul edu- │ │ │ │
nare şi │ │tio- │ │ cational în │ │ │ │
specia- │ │nal │ │ procesul de │ │ │ │
lizare │ │şi │ │ învãţãmânt │ │ │ │
│ │în- │ │ │ │ │ │
│ │stru-│ │ │ │ │ │
│ │ire │ │ │ │ │ │
│ │asis-│ │ │ │ │ │
│ │tata │ │ │ │ │ │
│ │de │ │ │ │ │ │
│ │cal- │ │ │ │ │ │
│ │cula-│ │ │ │ │ │
│ │tor │ │ │ │ │ │
───────────┴──────┴─────┴───────┴──────────────┴─────┴──────────────┴──────────┤
F. Subofiteri │
───────────┬──────┬─────┬───────┬──────────────┬─────┬──────────────┬──────────┤
│ │ │ │. specializa- │ │. absolvenţi │Poate sa │
│ │ │ │ rea iniţialã│ │ ai şcolii │ocupe o │
│ │Curs │ │ în arma şi │1 an │ militare de │funcţie de│
│ │ de │ │ pregãtirea │ │ mastri şi │subofiţer │
│ │baza │ │ pentru prima│ │ subofiteri │din unita-│
│ │ │ │ funcţie │ │ a categoriei│tile ope- │
│ │ │ │ │ │ de forte │rative. │
│ ├─────┤ ├──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │. formarea │ │. avizul pri- │Conditi- │
│ │ │ │ aptitudini- │ │ vînd apţi- │oneaza │
│ │Curs │ │ lor metodi- │ │ tudinile │ocuparea │
│ │ de │ │ co-pedagogi-│ │ pentru una │funcţiilor│
│ │ în- │ │ ce necesare │ │ dintre cele │de: sub- │
│ │struc│ │ îndeplinirii│ │ trei direc- │ofiţer, │
│ │tori │ │ funcţiei de │ │ tii princi- │instructor│
│ │ │ │ instructor │ │ pale, obti- │de specia-│
│ │ │ │ de speciali-│ │ nut de la │litate, │
│ │ │ │ tate │ │ comandantul │subofiţer │
│ ├─────┤ ├──────────────┤ │ de companie │de stat │
│ │ │ │. formarea │ │. minimum 3 │major, │
│ │Curs │ │ aptitudini- │ │ ani în fun- │subofiţer │
│ │ de │ │ lor specifi-│ │ ctia de co- │de admi- │
│ │stat │ │ ce activita-│ │ mandant de │nistratie.│
│ │major│ │ tilor de │ │ pluton │Cursul de │
│ │ │ │ deservire a │ │. apreciat în │subofiţer │
│ │ │ │ statelor │ │ ultimii 3 │de admi- │
│ │ │ │ majore │ │ ani cel pu- │nistratie │
│ ├─────┤ ├──────────────┤ │ ţin cu cali-│se organi-│
│ │ │ │. formarea │ │ ficativul │zeaza la │
Cursuri │-Scoa-│Curs │ │ aptitudini- │ │ "Foarte bun"│Şcoala de │
de per- │ la de│ de │ │ lor specifi-│ │. maximum 20 │Aplicaţie │
fectionare│apli- │admi-│ │ ce gestiona-│ │ de ani de │pentru │
şi specia-│catie │nis- │ │ rii şi admi-│ │ serviciu │Logistica.│
lizare în │ a │tra- │ │ nistrarii │ │ militar │ │
arma │armei │tie │ │ bunurilor │ │ │ │
│ │ │ │ armatei │pana │ │ │
│ ├─────┤ ├──────────────┤ la ├──────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ 3 │. minimum 3 │ │
│ │ │ │ │luni │ ani în fun- │ │
│ │ │ │ │ │ ctia de co- │Se proiec-│
│ │ │ │ │ │ mandant de │teaza şi │
│ │Curs │ │. perfectio- │ │ grupa, echi-│se organi-│
│ │ de │ │ narea pre- │ │ paj, piesa │zeaza în │
│ │co- │ │ gatirii în │ │. maximum 10 │raport cu │
│ │man- │ │ arma şi │ │ ani de ser- │nevoile │
│ │dant │ │ formarea │ │ viciu mili- │armatei. │
│ │ de │ │ abilitãţilor│ │ tar │ │
│ │plu- │ │ de comandant│ │. apreciat în │ │
│ │ton │ │ de pluton │ │ ultimii 3 │ │
│ │ │ │ │ │ ani cel pu- │ │
│ │ │ │ │ │ ţin cu cali-│ │
│ │ │ │ │ │ ficativul │ │
│ │ │ │ │ │ "Foarte Bun" │ │
│ │ │ │ │ │. gradul minim│ │
│ │ │ │ │ │ de plutonier│ │
│ ├─────┼───────┼──────────────┤ ├──────────────┼──────────┤
│ │ │ │. formarea │ │ │ │
│ │ │ │ unor abili- │ │. propunere │Se proiec-│
│ │ │ │ tati, altele│ │ pentru în- │teaza şi │
│ │ │ │ decât cele │ │ cadrare pe │se organi-│
│ │Curs │ │ prevãzute pe│ │ o funcţie │zeaza în │
│ │ de │ Curs │ timpul pre- │ │ care nece- │raport cu │
│ │spe- │ de │ gatirii ini-│ │ sita prega- │nevoile │
│ │cia- │ nivel │ tiale sau │ │ tire supli- │armatei. │
│ │liza-│ │ pentru fun- │ │ mentara │ │
│ │re │ │ ctii de co- │ │ │ │
│ │ │ │ mandant de │ │ │ │
│ │ │ │ pluton, sub-│ │ │ │
│ │ │ │ ofiţer-în- │ │ │ │
│ │ │ │ structor, │ │ │ │
│ │ │ │ subofiţer de│ │ │ │
│ │ │ │ stat major │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
───────────┴──────┴─────┴───────┴──────────────┴─────┴──────────────┴──────────┤
G. Maiştri militari │
───────────┬──────┬─────┬───────┬──────────────┬─────┬──────────────┬──────────┤
│ │ │ │. specializa- │ │. absolvent │Poate sa │
│ │ │ │ rea iniţialã│ │ al şcolii │ocupe o │
│ │ │ │ în arma şi │ 1-2 │ militare de │funcţie de│
│ │Curs │ │ pregãtirea │ ani │ maiştri şi │exploatare│
│ │ de │ │ pentru pri- │ │ subofiteri │întreţine-│
│ │baza │ │ ma funcţie │ │ a categoriei│re şi re- │
│ │ │ │ │ │ de forte ale│parare de │
│ │ │ │ │ │ armatei │a tehnicii│
│ │ │ Curs │ │ │ │din uni- │
│ │ │ de │ │ │ │tati. │
│ ├─────┤cariera├──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │. formarea │ │. minimum 5 │Conditio- │
Cursuri │-Scoa-│ │ │ aptitudini- │ │ ani în fun- │neaza ocu-│
de per- │ la de│ │ │ lor metodi- │pana │ ctii de ex- │pãrea fun-│
fectionare│ apli-│Curs │ │ co-pedagogi-│ la │ ploatare, │ctiilor de│
şi specia-│ catie│ de │ │ ce necesare │ 3 │ întreţinere │instructor│
lizare în │ a │în- │ │ îndeplinirii│luni │ şi reparare │de specia-│
arma │armei │struc│ │ funcţiei de │ │ a tehnicii │litate în │
│ │tori │ │ instructor │ │ din unitãţi │institu- │
│ │ │ │ de speciali-│ │. gradul de │tiile de │
│ │ │ │ tate │ │ maistru mi- │învãţãmânt│
│ │ │ │ │ │ litar clasa │ │
│ │ │ │ │ │ a II-a │ │
│ ├─────┼───────┼──────────────┼─────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │. formarea │ │. propunere │- Introdu-│
│ │ │ │ unor abili- │ │ pentru în- │ cere de │
│ │ │ │ tati, altele│ │ cadrarea pe │ noi pro- │
│ │ │ │ decât cele │ │ o funcţie │ cedee de │
│ │Curs │ │ prevãzute │ │ care necesi-│ lupta │
│ │ de │ Curs │ pe timpul │ │ ta pregãtire│- Introdu-│
│ │spe- │ de │ pregãtirii │ │ suplimentarã│ cere de │
│ │cia- │ nivel │ iniţiale │ │ │ noi mate-│
│ │liza-│ │ │ │ │ riale şi │
│ │re │ │ │ │ │ tehnici │
│ │ │ │ │ │ │ de lupta │
│ │ │ │ │ │ │- Introdu-│
│ │ │ │ │ │ │ cere de │
│ │ │ │ │ │ │ noi misi-│
│ │ │ │ │ │ │ uni │
───────────┴──────┴─────┴───────┴──────────────┴─────┴──────────────┴──────────┘


---------------
*) Se organizeazã şi pentru subofiteri.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016