Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 817 din 14 septembrie 2000  pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Republica Bulgaria privind pregatirea personalului militar si civil pe baza de reciprocitate, semnat la Sofia la 29 martie 2000    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 817 din 14 septembrie 2000 pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Republica Bulgaria privind pregatirea personalului militar si civil pe baza de reciprocitate, semnat la Sofia la 29 martie 2000

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 480 din 2 octombrie 2000
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 5 alin. 1 din Legea nr. 4/1991 privind încheierea şi ratificarea tratatelor,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba Protocolul dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Bulgaria privind pregãtirea personalului militar şi civil pe baza de reciprocitate, semnat la Sofia la 29 martie 2000.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul apãrãrii naţionale,
Sorin Frunzaverde

p. Ministru de stat,
ministrul afacerilor externe,
Stelian Oancea,
secretar de stat


PROTOCOL
între Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Bulgaria privind pregãtirea personalului militar şi civil pe baza de reciprocitate

Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Bulgaria, denumite în continuare pãrţi contractante,
în dorinta de a dezvolta colaborarea în domeniul pregãtirii personalului militar şi civil şi
luând în considerare domeniile şi principiile de cooperare stabilite în Acordul de cooperare între Ministerul Apãrãrii Naţionale al României şi Ministerul Apãrãrii al Republicii Bulgaria, semnat la 29 ianuarie 1994 la Bucureşti,

au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Pãrţile contractante vor primi şi vor trimite personal militar şi civil (studenţi militari, maiştri militari, subofiteri, ofiţeri şi civili), denumit în continuare cursanţi, în vederea pregãtirii în instituţii militare de învãţãmânt ale Ministerului Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerului Apãrãrii din Republica Bulgaria, potrivit cifrei de şcolarizare, specialitatilor şi termenelor ce vor fi stabilite de ambele pãrţi contractante.
ART. 2
1. Trimiterea la cursuri se face pe baza unui program de cooperare, care se semneazã anual. Programul de cooperare cuprinde: nr. crt., denumirea instituţiei militare de învãţãmânt, forma de studii şi denumirea cursului, data începerii şcolarizãrii, numãrul de locuri, durata studiilor (luni, zile) şi condiţiile pe care trebuie sa le îndeplineascã cursanţii. În vederea întocmirii programului de cooperare pãrţile contractante vor face schimburi de planuri şi programe de învãţãmânt.
2. Pregãtirea se va desfasura în limba statului partii contractante care primeşte, conform planurilor şi programelor din instituţiile militare de învãţãmânt în care se organizeazã cursurile. Pentru cursanţii primiţi la studii în instituţiile militare, care nu stapanesc corespunzãtor limba statului partii contractante care primeşte, va fi organizat un curs de limba cu terminologie generalã şi de specialitate, cu o durata de pana la un an.
3. Anual, pana la 31 mai, pãrţile contractante vor trimite cereri scrise care vor cuprinde:
a) specialitatile de învãţãmânt, numãrul de locuri, separat pe forme de studii şi cursuri, condiţii de participare şi scopul instruirii; în cazul candidaţilor la studii de doctorat: gradul, numele şi prenumele, studiile militare şi tema lucrãrii de doctorat;
b) necesitatea organizãrii unui curs pentru însuşirea terminologiei generale şi de specialitate, în limba romana sau bulgara.
4. Pana la data de 31 august a anului respectiv pãrţile contractante vor confirma posibilitatea de primire în instituţiile lor a numãrului de cursanţi solicitat.
5. Pana la data de 31 octombrie a anului respectiv pãrţile contractante vor semna programul de cooperare pentru anul şcolar urmãtor.
6. Cu 90 de zile înainte de începerea cursurilor pãrţile contractante îşi vor transmite lista nominalã cu candidaţi, în doua exemplare, în care se vor mentiona gradul, numele şi prenumele, data naşterii, funcţia ocupatã, specialitatea şi instituţia militarã de învãţãmânt.
ART. 3
Partea contractantã care primeşte asigura:
a) personalul didactic;
b) dotãrile necesare în procesul de pregãtire, în conformitate cu planurile şi programele de învãţãmânt;
c) cazarea şi hranirea pe toatã durata studiilor, conform normelor interne;
d) accesul la biblioteci, sali de lectura, sali de sport şi alte spaţii necesare în procesul de învãţãmânt;
e) asistenta medicalã în condiţiile Acordului de cooperare în domeniul asistenţei medicale şi stiintelor medicale dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria, semnat la Bucureşti la 28 februarie 1996;
f) transportul pentru asigurarea procesului de învãţãmânt;
g) echipamentul special pentru lucrul pe instalaţii şi ţinuta de instrucţie, potrivit normelor adoptate în ţara de primire, pe toatã durata cursului. Acestea vor fi înapoiate la terminarea pregãtirii.
ART. 4
1. Selecţia candidaţilor în vederea trimiterii la studii şi controlul medical al acestora se asigura de partea contractantã care trimite, ţinând seama de cerinţele partii contractante care primeşte.
2. Partea contractantã care trimite la studii asigura:
a) sosirea cursanţilor la pregãtire în instituţiile militare de învãţãmânt, la termenele indicate în programul de cooperare, precum şi întoarcerea cursanţilor din concediu înainte de începerea cursurilor;
b) transportul cursanţilor şi al bagajelor acestora din ţara la locul de şcolarizare şi la întoarcerea în ţara, precum şi pentru motive personale deosebite;
c) transportul de la locul de cazare la instituţia de învãţãmânt şi retur.
3. În caz de deces al cursantului, survenit pe timpul şederii în ţara în care se face instruirea, partea contractantã care trimite asigura, pe cheltuiala sa, întocmirea formalitãţilor legate de eveniment şi transportul corpului neinsufletit în ţara.
În cazurile respective partea contractantã care primeşte se obliga sa acorde ajutor deplin partii contractante care trimite, precum şi informaţiile privind cauzele decesului.
4. Pe timpul pregãtirii, din punct de vedere militar cursanţii se afla sub conducerea atasatului apãrãrii al partii contractante care trimite în ţara partii contractante care primeşte. Acesta soluţioneazã, împreunã cu reprezentanţii competenţi ai instituţiei de învãţãmânt, toate problemele legate de pregãtirea cursanţilor şi de şederea acestora în ţara partii contractante care primeşte.
5. Reprezentanţii partii contractante care trimite pot vizita instituţiile militare de învãţãmânt, în scopul cunoaşterii rezultatelor pregãtirii cursanţilor lor, precum şi a problemelor organizatorice şi a condiţiilor de trai, dupã punerea de acord cu partea contractantã care primeşte.
ART. 5
1. Cursanţii se vor prezenta la instituţia militarã de învãţãmânt respectiva cu urmãtoarele documente:
a) copii autentificate de pe documentele de studii, verificate de partea contractantã care trimite;
b) certificate de sãnãtate eliberate cu cel mult doua luni înainte de începerea pregãtirii;
c) certificat medical asupra seropozitivitatii HIV;
d) certificat medical privind vaccinarea antidifterica şi impotriva febrei tifoide.
Cursanţii vor fi dotati cu un set complet de echipament militar pentru uz cotidian.
2. În cazul în care cursanţii nu se prezintã la instituţiile militare de învãţãmânt în termen de 15 zile de la data începerii cursurilor, aceştia pierd dreptul de a le urma.
Reînscrierea cursanţilor care nu s-au prezentat la cursuri este posibila numai dupã innoirea cererii de cãtre partea contractantã care trimite.
3. Pe timpul pregãtirii cursanţii trebuie sa respecte legile statului în care studiazã, precum şi disciplina şi regulamentele militare obligatorii din instituţia militarã de învãţãmânt a partii contractante care primeşte.
4. Cursanţii care vor incalca prevederile paragrafului 3 al acestui articol, care nu îndeplinesc în mod repetat cerinţele programei, cei consideraţi inapti pentru continuarea studiilor datoritã stãrii de sãnãtate, precum şi cei chemaţi de la studii prin hotãrârea partii contractante care trimite, înainte de absolvirea cursului, vor fi trimişi în ţara pe cheltuiala partii contractante care trimite.
Partea contractantã care primeşte va informa în prealabil partea contractantã care trimite asupra cauzelor care au dus la trimiterea în ţara a cursanţilor.
5. Cursanţilor care şi-au insusit conţinutul planului de învãţãmânt, care au susţinut şi au promovat examenele şi lucrãrile de diploma (proiecte, teme) li se înmâneazã documente de studii şi insigne. Instituţiile de învãţãmânt vor anexa foaia matricola, orarul şi conţinutul programului de învãţãmânt.
ART. 6
1. Cursanţii care studiazã în instituţiile militare ale partii contractante care primeşte vor beneficia anual de concediu, stabilit conform planului de învãţãmânt al instituţiilor respective.
2. Partea contractantã care primeşte nu are obligaţii pentru organizarea concediului cursanţilor.
3. În perioada şcolarizãrii în instituţiile militare de învãţãmânt cursanţii pot fi vizitati de membrii familiilor lor, costurile fiind suportate de cursanţi.
4. Deplasarea cursanţilor în afarã planului de învãţãmânt se va face pe cont propriu.
ART. 7
1. În cazul chemãrii în ţara a cursanţilor de cãtre partea contractantã care trimite, cheltuielile de întreţinere se suspenda pe durata absentei.
2. Dacã cursanţii absenteazã mai mult de 20% din orele alocate prin planul de învãţãmânt, în cazul imbolnavirii sau în alte cazuri serioase, pãrţile contractante vor face demersuri în scopul trimiterii cursanţilor în ţara de origine.
3. În cazul deteriorarii ori al pierderii, din vina cursanţilor, a bunurilor partii contractante care primeşte, valoarea reparaţiilor sau a înlocuirii obiectelor este în sarcina partii contractante care trimite. Calculul se va face pe baza actelor de constatare semnate de reprezentanţii celor doua pãrţi contractante.
4. Plata costurilor reparatiei bunurilor deteriorate, precum şi plata costurilor bunurilor pierdute vor fi fãcute de partea contractantã care trimite, în valuta convertibilã, partii contractante care primeşte, într-o perioada de 45 de zile de la data semnãrii actului de constatare.
ART. 8
1. Prezentul protocol va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri prin care pãrţile contractante se înştiinţeazã reciproc despre îndeplinirea procedurilor legale interne necesare în vederea intrãrii lui în vigoare.
2. Amendamente la prezentul protocol pot fi aduse prin acordul scris al ambelor pãrţi contractante. Amendamentele vor intra în vigoare conform paragrafului 1 al prezentului articol.
3. Prezentul protocol se încheie pentru o perioada de 5 ani şi se va prelungi automat pe noi perioade de câte 5 ani, dacã nici una dintre pãrţile contractante nu va înştiinţa în scris cealaltã parte contractantã, cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, despre intenţia de a-l denunta. În cazul notificãrii intentiei de denunţare a protocolului de cãtre una dintre pãrţile contractante activitãţile începute vor fi continuate pana la sfârşitul perioadei pentru care au fost convenite anterior.
Prezentul protocol a fost semnat la Sofia la 29 martie 2000, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, bulgara şi engleza.
În cazul unor diferenţe de interpretare textul în limba engleza va prevala.

Pentru Ministerul
Apãrãrii Naţionale din România,
Sorin Frunzaverde,
ministrul apãrãrii naţionale

Pentru Ministerul Apãrãrii
din Republica Bulgaria,
Boiko Noev,
ministrul apãrãrii

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016