Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 812 din 4 august 2010  pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 852/2006  privind aprobarea Metodologiei de acordare a cotei individuale de lapte, precum si a modului de alocare si reconstituire a rezervei nationale de lapte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 812 din 4 august 2010 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 852/2006 privind aprobarea Metodologiei de acordare a cotei individuale de lapte, precum si a modului de alocare si reconstituire a rezervei nationale de lapte

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 570 din 11 august 2010
HOTĂ?RÂRE nr. 812 din 4 august 2010
pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 852/2006 privind aprobarea <>Metodologiei de acordare a cotei individuale de lapte, precum şi a modului de alocare şi reconstituire a rezervei naţionale de lapte
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 570 din 11 august 2010

În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã , şi al prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 de instituire a unei organizãri comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole ("Regulamentul unic OCP"), cu modificãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
(1) Titlul <>Hotãrârii Guvernului nr. 852/2006 privind aprobarea <>Metodologiei de acordare a cotei individuale de lapte, precum şi a modului de alocare şi reconstituire a rezervei naţionale de lapte, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 569 din 30 iunie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"HOTÃRÂRE
privind aprobarea Metodologiei gestionãrii cotelor de lapte de vacã în România"
(2) Metodologia de acordare a cotei individuale de lapte, precum şi a modului de alocare şi reconstituire a rezervei naţionale de lapte, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 852/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul metodologiei se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"METODOLOGIA
gestionãrii cotelor de lapte de vacã în România"
2. Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Începând cu data de 1 aprilie 2007, comercializarea laptelui, respectiv livrarea laptelui sau vânzarea directã a laptelui şi a produselor lactate, se face numai de cãtre deţinãtorii de cotã, în limita cantitãţilor deţinute pe fiecare componentã a cotei individuale de lapte."
3. Articolele 2, 3 şi 4 se abrogã.
4. La articolul 5, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Producãtorul de lapte, deţinãtor de cotã cu vânzãri directe, ţine evidenţa vânzãrilor sale directe pentru fiecare an de cotã într-un document-tip numit Caietul fermierului, elaborat de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, denumitã în continuare autoritate competentã."
5. La articolul 5 alineatul (2) lit. B, litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"d) vândutã direct consumatorilor finali."
6. La articolul 5, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Producãtorul de lapte, deţinãtor de cotã de vânzãri directe, are obligaţia de a transmite autoritãţii competente, dupã încheierea anului de cotã, înainte de data de 15 mai, declaraţia anualã, pentru justificarea cantitãţii de lapte şi de produse lactate vândute direct."
7. Articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Pentru a opera pe teritoriul României cumpãrãtorul de lapte este aprobat de autoritatea competentã în condiţiile în care deţine capacitatea informaţionalã compatibilã cu sistemul de administrare a cotei de lapte şi se angajeazã sã transmitã declaraţiile solicitate de autoritatea competentã.
(2) Condiţiile de aprobare şi formularistica sunt stabilite prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Cumpãrãtorul are obligaţia de a înregistra toate cantitãţile care îi sunt livrate şi de a transmite autoritãţii competente înainte de data de 15 mai a fiecãrui an declaraţia anualã pentru fiecare producãtor, care justificã cel puţin cantitatea şi procentul de grãsime al laptelui livrat.
(4) Cumpãrãtorul are obligaţia de a înregistra toate cantitãţile care îi sunt livrate şi de a transmite autoritãţii competente pânã la data de 25 a fiecãrei luni rapoarte lunare privind cantitãţile cumpãrate şi conţinutul de grãsime."
8. Articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Rezerva naţionalã a cotei de lapte, denumitã în continuare rezerva naţionalã, reprezintã cantitatea nealocatã din cota naţionalã de lapte necesarã restructurãrii sectorului de producţie al laptelui de vacã.
(2) Rezerva naţionalã se calculeazã anual de cãtre autoritatea competentã şi se alimenteazã prin:
a) reţinerea unui procent din cantitatea cotei vândutã în cadrul tranzacţiilor între producãtori;
b) reţinerea cantitãţilor de cotã neutilizate, ca urmare a inactivitãţii producãtorilor;
c) reţinerea cotele producãtorilor care declarã cã nu mai îndeplinesc calitatea de producãtor agricol;
d) reţinerea cotele producãtorilor care declarã cã laptele produs în exploataţie este folosit în exclusivitate pentru autoconsum;
e) penalizarea producãtorilor care nu depun în termenul legal stabilit declaraţiile anuale;
f) suplimentarea cotei naţionale a României.
(3) Cantitãţile de lapte din rezerva naţionalã se acordã în funcţie de disponibil, pe baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale şi comunicate Comisiei Europene."
9. Articolele 9, 10 şi 12 se abrogã.
10. Articolul 13 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) În cazul producãtorului care în timpul anului de cotã nu realizeazã cel puţin 85% din cota individualã, cota se diminueazã cu cantitatea neutilizatã, cu excepţia situaţiei în care capacitatea de producţie a producãtorului este afectatã temporar, temeinic justificatã şi cu acceptul autoritãţii competente, sau în situaţii în care cantitatea în cauzã este neutilizatã datoritã unor cauze de forţã majorã.
(2) Autoritatea competentã retrage cota individualã de lapte de vânzãri directe pe baza declaraţiei producãtorului care în timpul anului de cotã nu a comercializat nicio cantitate de lapte şi/sau produse lactate, pentru care a deţinut cotã individualã de lapte.
(3) Producãtorul cãruia i s-a retras cota individualã de lapte ca urmare a inactivitãţii beneficiazã de restituirea parţialã sau totalã a cotei individuale de lapte acordate iniţial, dacã pânã la sfârşitul celui de-al doilea an de la declararea inactivitãţii reîncepe activitatea şi solicitã restituirea acesteia.
(4) Pentru producãtorul care deţine cotã individualã pentru componenta de livrãri şi vânzãri directe, inactivitatea se calculeazã cumulat pentru cantitatea de livrãri şi vânzãri directe şi distinct pe fiecare componentã.
(5) Retragerea cantitãţilor de lapte prevãzute la alin. (1) şi (2) se stabileşte prin decizia autoritãţii competente şi se comunicã producãtorilor, decizie ce poate fi contestatã în termen de 30 de zile de la data primirii acesteia."
11. Articolul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Cota individualã de lapte poate fi transferatã la cerere între producãtori, parţial sau în totalitate, temporar pentru anul de cotã în curs sau permanent.
(2) Cota individualã de lapte poate fi transferatã, temporar sau permanent, cu sau fãrã întreaga suprafaţã de teren a exploataţiei sau o parte din aceastã suprafaţã, conform opţiunii producãtorilor stipulate într-un contract încheiat între pãrţi, pe care îl aduc la cunoştinţa autoritãţii competente.
(3) În cazul transferului permanent al exploataţiei în totalitate sau numai a efectivului de animale, dreptul asupra cotei aferente este transferat cumpãrãtorului.
(4) În cazul dãrii în folosinţã a exploataţiei în totalitate sau numai a efectivului de animale, cota aferentã revine celui care a primit folosinţa, pe toatã durata contractului.
(5) Cumpãrãtorul, posesorul sau un alt titular al exploataţiei, dupã caz, trimite la autoritatea competentã documentul care atestã tranzacţia realizatã, în termen de 10 zile de la data semnãrii acestuia.
(6) Reprezentantul autoritãţii competente, pe baza documentului prevãzut la alin. (5), înregistreazã în registrul producãtorilor transferul cantitãţii cotei individuale cumpãrãtorului sau altui posesor titular al exploataţiei.
(7) Autoritatea competentã emite decizia de aprobare/respingere a transferului cantitãţii de cotã, decizie care poate fi contestatã în termen de 30 de zile de la data emiterii.
(8) Data finalã de solicitare a transferului cotei individuale de lapte este 31 ianuarie a fiecãrui an de cotã.
(9) Transferurile pot avea loc numai între producãtorii ale cãror exploataţii agricole sunt situate pe teritoriul aceleiaşi filiale regionale, corespunzãtoare regiunilor de dezvoltare ruralã, cu excepţia cazurilor în care cota este moştenitã."
12. Dupã articolul 14 se introduce un nou articol, articolul 14^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 14^1. - (1) În cazul decesului producãtorului de lapte deţinãtor de cotã, cota individualã de lapte a acestuia se transmite moştenitorilor în condiţiile legii.
(2) Pânã la data ieşirii din indiviziune, persoana cãreia potrivit legii sau convenţiei îi revine atribuţia de a administra cota individualã de lapte va depune o cerere de înregistrare provizorie însoţitã de dovada deţinerii acestei calitãţi la autoritatea competentã care va opera înscrierea temporarã a administratorului.
(3) În termen de 14 zile de la data ieşirii din indiviziune, moştenitorul sau, dupã caz, moştenitorii defunctului are/au obligaţia de a transmite autoritãţii competente o copie de pe actul care atestã calitatea de moştenitor, precum şi cota individualã de lapte ce a revenit acestora, în vederea înregistrãrii definitive.
(4) În cazul în care exploataţia revine, potrivit legii, statului, cota aferentã acelei exploataţii intrã la rezerva naţionalã."
13. Articolul 15 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) În cazul transferului permanent, 5% din cantitatea cotei individuale transferate permanent revin la rezerva naţionalã.
(2) Procentul prevãzut la alin. (1) nu se reţine în urmãtoarele situaţii:
a) în situaţia în care cota individualã de referinţã este supusã transferului permanent între rude de gradul I sau între soţi;
b) în situaţia fuziunii pentru persoanele juridice;
c) în situaţia fuziunii unor exploataţii aparţinând aceluiaşi proprietar.
(3) Transferul permanent al cotei individuale este permis pentru o cantitate minimã de 1.000 kg, cu excepţia cazului în care cota individualã este mai micã de 1.000 kg."
14. La articolul 16, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Transferul temporar se aprobã de autoritatea competentã pentru partea din cota individualã de lapte neutilizatã de producãtor şi este valabil numai pentru anul de cotã în curs."
15. Articolele 17 şi 18 se abrogã.
16. Articolul 19 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - (1) Cota individualã de lapte poate fi supusã conversiei parţiale sau totale, temporar sau permanent, de la livrãri la vânzãri directe sau de la vânzãri directe la livrãri, la solicitarea producãtorului.
(2) Autoritatea competentã emite decizia de aprobare/respingere a conversiei prevãzute la alin. (1), care poate fi contestatã în termen de 30 de zile de la data emiterii.
(3) Conversiile temporare ale cotelor individuale de lapte se realizeazã în timpul anului de cotã. Conversia se aplicã numai pentru cantitatea disponibilã din momentul solicitãrii pânã la sfârşitul anului de cotã.
(4) Termenul final de depunere a solicitãrilor prevãzute la alin. (1) este ultima zi a lunii februarie a fiecãrui an.
(5) Conversiile permanente ale cotelor individuale de lapte se realizeazã în timpul anului de cotã. Conversia permanentã se aplicã numai pentru cantitatea disponibilã din momentul solicitãrii pânã la sfârşitul anului de cotã şi se aplicã şi pentru anii urmãtori de cotã. Solicitãrile se depun pânã la data de 15 decembrie."
17. Articolul 21 se abrogã.
18. Articolul 23 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Realocarea se realizeazã la nivel naţional de cãtre autoritatea competentã, pe baza unui coeficient de realocare, calculat separat pentru cota de lapte pentru livrãri şi pentru cota de lapte pentru vânzãri directe. Coeficientul de realocare reprezintã raportul sumei cotelor individuale neutilizate din cota naţionalã şi a rezervei naţionale la suma depãşirilor cotelor individuale."
19. La articolul 25, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Taxa pe excedent în sectorul laptelui reprezintã suma pe care România o datoreazã Comunitãţii Europene ca urmare a comercializãrii unei cantitãţi de lapte de vacã peste cota naţionalã atribuitã."
20. La articolul 25, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Taxa pe excedent se stabileşte de cãtre autoritatea competentã dupã realocarea la nivel naţional, separat pentru livrãri şi vânzãri directe."
21. La articolul 25, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Taxa pe excedent datoratã, rezultatã din depãşirea cotei individuale de livrãri, este plãtitã de cumpãrãtori, care colecteazã de la producãtori sumele datorate de aceştia în scopul achitãrii înainte de data de 1 septembrie a fiecãrui an a taxei cãtre autoritatea competentã."
22. La articolul 25, dupã alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alineatele (2^1)-(2^4), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Producãtorul cu cotã de livrãri care livreazã lapte unui cumpãrãtor neaprobat trebuie sã plãteascã taxã pentru întreaga cantitate livratã.
(2^2) Cumpãrãtorul neautorizat care preia lapte de la producãtori este obligat sã plãteascã taxa pe întreaga cantitate de lapte achiziţionatã.
(2^3) Cumpãrãtorul plãteşte autoritãţii competente taxa pe excedent, în cazul în care preia cantitãţi de lapte de la un producãtor nedeţinãtor de cotã.
(2^4) Taxa datoratã, rezultatã din depãşirea cotei individuale de vânzãri directe, este plãtitã direct de producãtori autoritãţii competente."
23. La articolul 25, alineatul (6) se abrogã.
24. La articolul 25, alineatul (7) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Valoarea taxei pentru producãtorul care nu deţine cotã individualã de lapte pentru vânzãri directe se calculeazã la nivelul producţiei medii pe cap de animal, obţinutã la nivel naţional."
25. La articolul 26, alineatele (1), (2) şi (4) se abrogã.
26. Articolul 27 se abrogã.
27. În cuprinsul articolului 28, la literele b) şi c), sintagma "DACL" se înlocuieşte cu sintagma "organismele de control", iar la literele d), e), g), i) şi j) cu sintagma "autoritate competentã".
28. La articolul 30, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã."
29. Articolul 32 se abrogã.
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 852/2006 privind aprobarea <>Metodologiei de acordare a cotei individuale de lapte, precum şi a modului de alocare şi reconstituire a rezervei naţionale de lapte, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 569 din 30 iunie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotãrâre, se republicã, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
Adrian Rãdulescu,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,
Bogdan Mãnoiu

Bucureşti, 4 august 2010.
Nr. 812.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016