Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 811 din 31 iulie 2002  pentru aprobarea Programului social pe perioada 2002-2003    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 811 din 31 iulie 2002 pentru aprobarea Programului social pe perioada 2002-2003

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 611 din 19 august 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ţinând seama de prevederile Programului de guvernare pe perioada 2001-2004, prevãzut în anexa nr. 2 la <>Hotãrârea Parlamentului nr. 39/2000 pentru acordarea încrederii Guvernului,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aproba Programul social pe perioada 2002-2003, Planul de acţiuni şi Lista proiectelor de acte normative ce se vor emite pentru realizarea acestui program, prevãzute în anexele nr. 1-3 care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
(1) Ministerele şi autoritãţile administraţiei publice centrale vor acţiona pentru realizarea mãsurilor din Programul social pe perioada 2002-2003 şi din Planul de acţiuni pentru realizarea Programului social pe perioada 2002-2003, la termenele prevãzute.
(2) Ministerele vor elabora şi vor inainta spre aprobare proiectele de acte normative necesare pentru aducerea la îndeplinire a Programului social pe perioada 2002-2003.
ART. 3
Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale, împreunã cu ministerele responsabile, vor asigura atât la rectificãrile bugetare din anul 2002, cat şi în proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 2003 fondurile necesare - potrivit politicilor economice şi financiare prioritare ale Guvernului - pentru realizarea obiectivelor şi acţiunilor cuprinse în Programul social pe perioada 2002-2003.
ART. 4
Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Administraţiei Publice vor urmãri ca în bugetele locale sa fie cuprinse în mod corespunzãtor fondurile destinate acţiunilor sociale din judeţele şi localitãţile respective.
ART. 5
(1) Ministerele, prefecturile şi consiliile judeţene vor analiza lunar stadiul realizãrii Programului social pe perioada 2002-2003, stabilind mãsurile necesare.
(2) Ministerul Dezvoltãrii şi Prognozei şi Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale, împreunã cu Departamentul de politici sociale din subordinea primului-ministru, vor sintetiza informarile ministerelor şi autoritãţilor locale şi vor prezenta lunar Guvernului un raport cu privire la realizarea Planului de acţiuni pentru realizarea Programului social pe perioada 2002-2003 şi a proiectelor de acte normative pentru implementarea acestui program, propunand mãsurile corespunzãtoare pentru încadrarea în termenele stabilite.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii şi solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

p. Ministrul industriei şi resurselor,
Mihai Berinde

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca

Ministrul dezvoltãrii şi prognozei,
Gheorghe Romeo Leonard Cazan


Bucureşti, 31 iulie 2002.
Nr. 811.


ANEXA 1


PROGRAM SOCIAL
pe perioada 2002-2003

IMPORTANTA ŞI OBIECTIVELE PROGRAMULUI SOCIAL

Guvernul României s-a angajat sa adopte un program social cuprinzator pentru perioada 2002-2003, care sa dea rãspuns cerinţelor şi preocuparilor celor mai largi categorii sociale ale populaţiei şi sa concretizeze, la nivelul acestei etape, prevederile Programului de guvernare pe perioada 2001-2004.
Scopul Programului social pentru perioada 2002-2003 este acela de a consolida politica socialã a guvernului PSD şi de a da expresie solidaritãţii şi echitãţii sociale. În calitatea sa de ţara candidata la integrarea în structurile Uniunii Europene, România este angajata în atingerea obiectivului strategic al Uniunii Europene pentru acest deceniu, şi anume acela de a deveni "cea mai competitivã şi dinamica economie din lume, bazatã pe cunoaştere, capabilã de creştere economicã sustenabila, cu locuri de munca mai bune şi mai multe şi cu o coeziune socialã ridicatã".
Pentru România, care din anul 2000 a început realizarea unei cresteri economice sanatoase dupã doua caderi semnificative ale PIB şi ale nivelului de trai, o faza esenţialã în urmãrirea obiectivului strategic european şi a scopurilor stabilite prin Programul de guvernare pe perioada 2001-2004 o constituie asigurarea şi amplificarea sprijinului populaţiei pentru procesele de reforma economicã.
Acest sprijin se poate obţine numai dacã reforma produce beneficii pentru cat mai mulţi cetãţeni, dacã promoveazã un model social bazat pe echilibrul dintre competiţie, colaborare şi solidaritate.
Tranzitia a fost însoţitã de o accentuare a proceselor de saracire provocate de scãderea veniturilor populaţiei, standardul de viata al cetãţenilor romani inregistrand în perioadele 1991-1994 şi 1997-2000 scaderi semnificative.
Transformãrile structurale ale economiei şi societãţii româneşti, care au ca obiectiv construirea unei economii competitive şi dinamice, capabilã de o creştere economicã durabila, precum şi de ameliorarea cantitativã şi calitativã a ocupãrii forţei de munca şi o mai mare coeziune socialã, au condus la apariţia unor fenomene defavorabile pentru categoriile sociale cele mai vulnerabile. Acestea au fost provocate de scãderea veniturilor ca urmare a somajului de lungã durata, dificil de resorbit numai prin mecanismele naturale ale economiei de piata, de extinderea abandonului şcolar, de inrautatirea stãrii de sãnãtate şi scãderea natalitatii, de deteriorarea condiţiilor de locuit.
Dupã o perioada prea lungã de evoluţie negativa a standardului de viata, anul 2001 a înregistrat creşterea veniturilor populaţiei şi reducerea cu mai mult de 3% a ponderii populaţiei sarace, inclusiv în formele sale severe.
În conceptia de ansamblu a demersului sau, Guvernul considera ca politica socialã reprezintã o parte importanta a reformei şi nu o piedica în calea acesteia. Tranzitia este eficace numai dacã se bucura de sprijinul şi de participarea majoritãţii cetãţenilor. Pentru a beneficia în continuare de acest sprijin Guvernul a decis sa intervinã, pe lângã acţiunile întreprinse pana în prezent, cu un ansamblu de mãsuri sociale concrete şi cu fonduri importante pentru ameliorarea condiţiilor de viata şi de munca pentru largi categorii sociale.
Programul social pe perioada 2002-2003 angajeazã resursele financiare şi instituţionale disponibile în acest moment, atât la nivel naţional, cat şi la nivel local.
În Programul social pe perioada 2002-2003, ca de altfel în toate hotãrârile şi acţiunile sale, Guvernul României aplica principiul de baza al politicii sociale a Uniunii Europene: "consolidarea rolului politicii sociale ca factor productiv", pornind de la ideea ca cea mai mare parte a cheltuielilor sociale destinate educaţiei şi sãnãtãţii înseamnã investiţii în resurse umane, cu efecte economice pozitive.
Programul social pe perioada 2001-2004 cuprinde cheltuieli sociale care respecta atât angajamentele luate prin Programul de guvernare pe perioada 2001-2004, cat şi principiile directoare ale politicii sociale europene, care au ca obiectiv politic principal consolidarea coeziunii sociale.
Guvernul României înţelege sa mobilizeze resurse suplimentare pentru cheltuieli sociale, dimensionate raţional şi în concordanta cu necesitatea atingerii tintelor macroeconomice propuse în Programul de guvernare pe perioada 2001-2004 şi în acordurile încheiate cu instituţiile financiare internaţionale.
În condiţiile tranzitiei, când resursele financiare sunt drastic limitate, politica socialã promovata de Guvern urmãreşte asigurarea unui nivel corespunzãtor de protecţie socialã, servicii sociale cat mai accesibile întregii populaţii, sanse reale pentru toţi cetãţenii şi garanţia exercitãrii de cãtre aceştia a drepturilor fundamentale şi sociale, pe baza unei mai bune coordonari a programelor specifice. Guvernul porneşte de la premisa ca pentru a susţine creşterea productivitatii şi pentru a facilita adaptarea la marile schimbãri impuse de reforma sunt necesare politici sociale şi de ocupare a forţei de munca eficiente.
Familiile cu venituri mici şi sub medie vor beneficia în aceasta iarna de ajutoare pentru plata facturilor la întreţinere şi caldura, intenţia Guvernului fiind de a limita tendinta manifesta de indatorare exagerata a familiilor.
Copiii, mai ales cei din familiile sarace, vor beneficia nu numai de majorarea alocaţiei de stat, ci şi de rechizite gratuite şi de un program prin care elevii din clasele I-IV vor primi zilnic un pahar de lapte şi un corn, continuand, de asemenea, programul de dotare cu microbuze a şcolilor în care urmeazã cursurile copiii care domiciliazã la mari distanţe de şcoala.
Va continua procesul de recorelare şi de indexare a pensiilor la nivelul maxim posibil în acest moment, urmând ca anul viitor sa consolidam acest proces. În acelaşi timp consideram ca este necesar un ajutor suplimentar pentru persoanele retrase din activitate dupã mai multe decenii de munca şi prin crearea altor posibilitãţi de imbunatatire a calitãţii vieţii. Astfel, se va asigura extinderea reţelei de magazine "economat", precum şi fondurile necesare pentru acordarea medicamentelor în regim gratuit şi compensat.
Totodatã, dacã bunãstarea activa înseamnã bunastare din munca, este necesarã revalorizarea muncii începând cu cel mai mic salariu care va avea în România o creştere semnificativã începând cu data de 1 ianuarie 2003.
În anul 2002 seceta a afectat sever culturile agricole din mai multe judeţe. În aceasta situaţie dificila pentru numerosi agricultori Guvernul a decis acordarea unor importante ajutoare pentru reinfiintarea culturilor agricole din toamna acestui an.
Obiectivele Programului social pentru perioada 2002-2003 sunt astfel stabilite încât o data atinse sa constituie premise favorabile pentru o urmãtoare etapa şi pentru un viitor program social, care sa asigure continuarea şi încheierea în cele mai bune condiţii a negocierilor pentru integrarea României în Uniunea Europeanã.
Aceste obiective vizeazã:
a) corelarea permanenta a politicilor economice cu cele sociale în vederea realizãrii unor progrese armonizate cu prevederile Agendei pentru politica socialã, adoptatã de Consiliul European în reuniunea sa din decembrie 2000 de la Nisa. Prin îndeplinirea mãsurilor prevãzute în Programul social pe perioada 2002-2003 se vor ameliora indicatorii structurali de coeziune şi de calitate a angajãrii forţei de munca;
b) o protecţie socialã corespunzãtoare, în special pentru tineri şi pentru categoriile sociale vulnerabile şi defavorizate;
c) ameliorarea condiţiilor de viata, de munca şi de locuire:
- asigurarea populaţiei cu energie electrica, termica şi gaze, precum şi cu produse agroalimentare în perioada toamna-iarna;
- realizarea locuinţelor sociale, stoparea acţiunilor de evacuare a cetãţenilor din apartamente datoritã restantelor la plata întreţinerii; creditarea în sistem colectiv a domeniului locativ;
- ameliorarea stãrii de sãnãtate a populaţiei şi promovarea unor mãsuri sociale în domeniul învãţãmântului;
d) îmbunãtãţirea condiţiilor care sa permitã un nivel ridicat şi durabil al ocupãrii forţei de munca;
e) promovarea şi susţinerea acţiunilor şi factorilor care determina coeziunea socialã (creşterea veniturilor salariale, diminuarea stãrii de saracie şi de saracie persistenta, susţinerea mãsurilor de incluziune socialã şi de prevenire a excluziunii sociale);
f) promovarea şi susţinerea programelor de solidaritate socialã (magazine "economat", sprijinirea producãtorilor agricoli pentru înfiinţarea culturilor din toamna anului 2002, realizarea de locuinţe sociale, programul de dezvoltare din Valea Jiului).
Guvernul este preocupat ca politica socialã ce o promoveazã sa fie durabila şi viabila, sa nu transfere costuri exagerate cãtre generatiile urmãtoare şi sa nu punã în dificultate realizarile reformei economice atât de greu obţinute. Programul social pentru perioada 2002-2003 rãspunde acestor cerinţe.

I. Protecţia socialã pentru categoriile de persoane cu venituri mici, ca urmare a creşterii preţurilor la energie şi combustibili
1. Venitul minim lunar garantat, în funcţie de care se calculeazã ajutorul social, urmeazã sa fie indexat cu 17% începând cu data de 1 ianuarie 2003, dupã cum urmeazã:



- mii lei -
────────────────────────────────────────────────────────────
Componenta Nivelul Nivelul indexat
familiei actual cu 17%
────────────────────────────────────────────────────────────
- persoana singura 630 740
- 2 persoane 1.134 1.328
- 3 persoane 1.575 1.845
- 4 persoane 1.953 2.285
- 5 persoane 2.331 2.728
- pentru fiecare persoana peste
numãrul de 5 din familie 157,5 184
────────────────────────────────────────────────────────────



Efortul financiar suplimentar pentru plata ajutorului social în perioada 1 ianuarie 2003 - 31 decembrie 2003 pentru un numãr de aproximativ 590 mii de beneficiari este de circa 1.273 miliarde lei.
2. În scopul sprijinirii populaţiei pentru plata cheltuielilor de încãlzire în perioada de iarna se au în vedere:
a) acordarea în continuare, pentru intreaga populaţie, a subventiei calculate ca diferenţa între preţul de producţie pe Gcal. al centralelor termice (mai mare) şi preţul naţional de referinta de 800 mii lei/Gcal.
Subvenţia estimatã pentru anul 2002 este de circa 4.780 miliarde lei, din care 2.150 miliarde lei de la bugetul de stat, iar 2.630 miliarde lei de la bugetele locale.
Pentru anul 2003 nivelul subvenţiilor urmeazã sa fie stabilit în funcţie de evoluţia preţurilor de producţie şi a tarifelor de distribuţie a energiei termice;
b) pentru familiile cu venituri reduse se vor acorda în continuare ajutoare pentru încãlzirea locuinţelor pe baza de energie termica furnizatã în regim centralizat, în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie, astfel:



- lei -
─────────────────────────────────────────────────────────────────
Venitul mediu net lunar Nivelul lunar al ajutorului pentru
pe membru de familie perioada noiembrie 2002 - martie 2003
─────────────────────────────────────────────────────────────────
Pana la 1.053.000 980.000
1.053.001-1.287.000 588.000
1.287.001-1.638.000 294.000
1.638.001-2.106.000 154.000
─────────────────────────────────────────────────────────────────


● Nivelul ajutoarelor nu poate fi mai mare decât cheltuielile pentru încãlzire confirmate de asociaţia de proprietari/chiriaşi sau de factura individualã.
● Cheltuielile ce urmeazã sa fie suportate de la bugetul general consolidat în iarna anilor 2002-2003 vor fi de circa 2.000 miliarde lei fata de circa 1.000 miliarde lei în iarna anterioarã;
c) pentru familiile cu venituri reduse se vor acorda în continuare ajutoare pentru încãlzirea locuinţelor cu gaze naturale, în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie, astfel:



- lei -
─────────────────────────────────────────────────────────────────
Venitul mediu net lunar Nivelul lunar al ajutorului pentru
pe membru de familie perioada mai 2002 - martie 2003
─────────────────────────────────────────────────────────────────
Pana la 1.053.000 500.000
1.053.001-1.287.000 300.000
1.287.001-1.638.000 150.000
─────────────────────────────────────────────────────────────────



d) pentru încãlzirea cu combustibili petrolieri, lemne şi cãrbuni familiile care beneficiazã de ajutor social vor primi un ajutor lunar, determinat potrivit <>Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, de 300.000 lei.
3. Continuarea recorelarii pensiilor şi indexarea acestora
Primele doua etape de recorelare a pensiilor au fost aplicate în anul 2002.
3.1. Procesul de recorelare va continua în anul 2003 pentru pensionãrii din sistemul de stat cu pensie pentru limita de varsta şi vechime completa şi pentru cei cu pensie de urmaş, inclusiv pentru cei înscrişi la pensie în anul 1998, precum şi pentru pensionãrii agricultori cu pensii stabilite anterior lunii iulie 1992.
În cadrul acestui proces în anul 2003 vor beneficia de recorelare circa 2.275 mii de pensionari din sistemul de stat, sumele suplimentare ce se vor acorda de la 1 ianuarie 2003 fiind cuprinse între 53 mii lei şi 142 mii lei, iar în luna iulie între 60 mii lei şi 151 mii lei.
De recorelarea pensiilor vor beneficia şi circa 400 mii de pensionari agricultori.
3.2. Pensiile vor fi indexate trimestrial, în raport cu rata inflaţiei; indexarea se va stabili trimestrial prin hotãrâri ale Guvernului, în lunile septembrie şi decembrie 2002, în martie şi iunie 2003. Se va aplica un mecanism de indexare diferenţiatã, care împreunã cu programul de recorelare sa conducã la atenuarea discrepantelor şi la restabilirea proportiilor fireşti între diferitele categorii de pensionari.
Având în vedere ca pensionãrii ale cãror pensii se recoreleaza vor beneficia şi de acoperirea integrala a inflaţiei, recorelarea are ca efect creşterea realã a pensiilor acestei categorii de persoane. Astfel, în anul 2003 pensiile pentru vechime completa, care beneficiazã de recorelare, vor creste în termeni reali, în urma aplicãrii etapelor de recorelare, cu 11%, iar cele de urmaş, cu 8,93%.
Ca urmare a proceselor de indexare diferenţiatã şi recorelare pensia medie neta a persoanelor cu vechime completa, care beneficiazã de recorelare, va creste de la 2.176.075 lei în decembrie 2002 la 2.777.651 lei în decembrie 2003 (27,64%).
3.3. În ultima parte a anului 2002 se vor acorda ajutoare pentru circa 200 mii de veterani de rãzboi, ajutoare anuale pentru acoperirea unei pãrţi din costul chiriei, energiei electrice şi termice, precum şi pentru nevoi casnice, în valoare totalã de 63 miliarde lei.
3.4. În luna decembrie 2002 se vor distribui pentru pensionari tichete de cãlãtorie pentru anul 2003, cu reduceri de 50%, pe calea feratã, mijloace auto şi fluviale. Sumele alocate de la bugetul de stat în acest scop totalizeazã 225 miliarde lei.
3.5. În semestrul II al anului 2002 190 mii de pensionari vor beneficia de bilete de tratament subvenţionate din bugetul asigurãrilor sociale cu 850 miliarde lei, iar în semestrul I al anului 2003 vor fi distribuite 200 de mii de bilete de tratament, pentru care subvenţia va fi de 1.000 miliarde lei.
4. Majorarea salariilor
4.1. Salariul de baza minim brut pe ţara va creste la 1 ianuarie 2003 de la 1,75 milioane lei, cat reprezintã în prezent, la 2,5 milioane lei.
4.2. Personalul bugetar va beneficia în cursul trimestrului IV al anului 2002 de o creştere a salariilor cu 12%, care, adãugatã la majorarea cu 8% din luna ianuarie 2002, va acoperi integral creşterile prognozate ale preţurilor de consum din acest an.
Pana la finele lunii octombrie a anului 2002 va fi definitivat noul proiect de act normativ cu privire la salarizarea personalului bugetar.
4.3. Începând cu data de 1 ianuarie 2003 se va asigura o creştere în termeni reali a salariilor nete, astfel încât, ca medie a anului 2003 fata de media anului 2002, sa se asigure creşterea de 3%.
5. Majorarea alocaţiilor de stat pentru copii
Fata de nivelul actual al alocaţiei de stat pentru copii, de 180 mii lei, începând cu luna iulie 2003 acest nivel va creste cu 17%, ajungând la 210 mii lei/copil.
Majorarea alocaţiilor în anul 2003 urmeazã sa fie aprobatã prin hotãrâre a Guvernului înainte de elaborarea proiectului bugetului de stat pe anul 2003; efortul financiar suplimentar va fi în anul respectiv de peste 1.760 miliarde lei.
6. Stimularea ocupãrii forţei de munca şi reducerea somajului
a) Stimularea angajatorilor pentru încadrarea în programul de ocupare temporarã a forţei de munca pentru executarea de lucrãri şi activitãţi de interes pentru comunitatile locale în perioada sezonului rece (noiembrie-martie).
Subvenţia acordatã pentru fiecare loc de munca urmeazã sa fie la nivelul salariului de baza minim brut pe ţara, la care se adauga contribuţiile sociale datorate de angajator.
Efortul financiar este estimat la 56 miliarde lei în anul 2002 şi la 120 miliarde lei în anul 2003.
b) Acordarea de credite din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, diferenţiat în funcţie de rata somajului din fiecare judeţ, astfel:
- pentru judeţele care înregistreazã constant o rata a somajului mai mica sau egala cu rata medie a somajului la nivel naţional se vor acorda credite cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bãncii Naţionale a României;
- pentru judeţele cu o rata medie a somajului mai mare decât rata la nivel naţional creditele se vor acorda cu dobanda de 25% din dobanda de referinta a Bãncii Naţionale a României.
Mãsura care se va aplica în trimestrul IV al anului 2002 va conduce la creşterea numãrului de locuri de munca durabile, îndeosebi în zonele cu o rata inalta a somajului.

II. Asigurarea populaţiei şi a economiei naţionale cu energie electrica, termica şi gaze naturale în perioada iulie 2002 - martie 2003

1. Consumul total de energie electrica estimat pentru perioada iulie 2002 - martie 2003 este de 43.280 mii GWh şi va fi asigurat de urmãtorii producãtori:



- mii GWh -



- S.C. "Termoelectrica" 22.580
- S.C. "Hidroelectrica" 11.380
- S.N. "Nuclearelectrica" 4.450
- Regia Autonomã pentru Activitãţi
Nucleare (RAAN) 810
- alţi producãtori 4.060



2. Consumul de energie termica furnizatã în regim centralizat insumeaza 24.100 mii Gcal. şi urmeazã sa fie asigurat astfel:



- mii Gcal. -


- S.C. "Termoelectrica" + centralele
transferate la administraţiile
publice locale 14.040
- Regia Autonomã pentru Activitãţi
Nucleare (RAAN) 1.818
- alţi producãtori 8.242



3. Resursele de energie primara necesare Societãţii Comerciale "Termoelectrica" pentru producerea energiei electrice şi termice şi cantitãţile ce urmeazã sa fie asigurate din ţara şi din import sunt urmãtoarele:



Total Ţara Import


- lignit (mii tone) 17.392 17.392 -
- huile (mii tone) 350 350 -
- pacura (mii tone) 1.429 300 1.129
- gaze naturale 2.613 1.045,2 1.567,8
(milioane mc)



4. Necesarul de resurse financiare pentru achiziţionarea combustibililor de cãtre Societatea Comercialã "Termoelectrica" insumeaza 26.850 miliarde lei, din care:
- 19.730 miliarde lei pentru plata combustibililor din ţara;
- 200 milioane dolari S.U.A. (7.120 miliarde lei la un curs mediu de 35.600 lei/dolar S.U.A.) pentru contractarea şi plata combustibililor din import.
Suma de 200 milioane dolari S.U.A. urmeazã sa se asigure prin contractarea unui credit cu garanţia statului de pe pieţele financiare internaţionale, prin intermediul unui consortiu bancar, cel mai târziu pana la data de 31 august 2002.
Suma de 19.730 miliarde lei pentru plata combustibililor din ţara se va asigura din sursele financiare proprii ale Societãţii Comerciale "Termoelectrica" - S.A. şi din credite bancare interne.
5. Combustibilii necesari Regiei Autonome pentru Activitãţi Nucleare (2.800 mii tone lignit şi 120 mii tone pacura) vor fi asiguraţi din resursele financiare proprii
6. Programul detaliat de finanţare şi de eşalonare a plãţilor, de contractare, livrare şi transport al combustibililor din ţara şi din import, în vederea asigurãrii consumului curent şi a stocurilor de siguranta pentru iarna anilor 2002-2003, va fi prezentat spre aprobare Guvernului pana la data de 30 iulie 2002
Programul va cuprinde şi modul de asigurare a surselor proprii de finanţare rezultate din încasarea facturilor pentru livrãrile curente de energie electrica şi termica şi din reesalonarea creanţelor, inclusiv de la instituţiile bugetare.
7. Mãsurile pentru asigurarea functionarii corespunzãtoare a instalaţiilor şi pentru reducerea pierderilor de energie vizeazã:
a) monitorizarea lunarã a programelor de reparaţii la toate instalaţiile prevãzute sa funcţioneze în perioada de iarna, precum şi la cele de rezerva, astfel încât acestea sa se realizeze la termenele stabilite. Valoarea totalã a reparaţiilor cuprinse în programele societãţilor comerciale "Termoelectrica", "Hidroelectrica", "Transelectrica" "Electrica", al Societãţii Naţionale "Nuclearelectrica", al Regiei Autonome pentru Activitãţi Nucleare şi la centralele transferate la administraţiile publice locale insumeaza 9.327 miliarde lei şi vor fi finanţate din surse proprii;
b) reducerea pierderilor la producţia şi transportul energiei electrice şi termice, dupã cum urmeazã:
- reducerea cu 1,85% (114 miliarde lei) a pierderilor în reţeaua de distribuţie, în posturile de transformare şi în staţiile existente la Societatea Comercialã "Electrica", ca urmare a realizãrii programelor de reparaţii şi reabilitare;
- reducerea cu 1,52% (circa 120 miliarde lei) a pierderilor în reţelele de transport ale Societãţii Comerciale "Termoelectrica", pe baza programului de refacere a unor reţele şi izolaţii;
- reducerea cu 0,75% (10 miliarde lei) a pierderilor pe liniile de inalta tensiune ale Societãţii Comerciale "Transelectrica".
8. Consumul rezidential estimat pentru perioada iulie 2002 - martie 2003 va fi asigurat cu urmãtoarele cantitãţi de combustibili considerate necesare:
- 2.482,7 milioane mc gaze naturale (exclusiv consumul centralelor Societãţii Comerciale "Termoelectrica" şi al centralelor transferate la administraţiile publice locale);
- 1 milion tone cãrbune;
- 2,5 milioane mc masa lemnoasã pentru încãlzire şi pentru alte nevoi locale.
Pentru locuitorii din Muntii Apuseni se va acorda în continuare reducerea cu 50% a contravalorii masei lemnoase achiziţionate de la Regia Nationala a Pãdurilor.
Toate resursele de combustibili pentru consumul rezidential se vor asigura din ţara.

III. Asigurarea cu energie termica a localitãţilor în iarna anilor 2002-2003 şi acţiuni pentru reducerea costurilor de producţie

1. Asigurarea cu energie termica a localitãţilor, produsã în centralele termice din subordinea autoritãţilor publice locale, se va realiza prin executarea reparaţiilor şi reviziilor, asigurarea necesarului de combustibili şi a stocurilor pentru iarna anilor 2002-2003, utilizându-se urmãtoarele surse de finanţare:
a) veniturile proprii ale unitãţilor, în cazul reparaţiilor şi reviziilor;
b) resursele proprii, subvenţiile acordate în avans potrivit legii, precum şi creditele cu garanţia statului, în cazul stocurilor de combustibili.
2. Reducerea pierderilor în sistemele de transport şi distribuţie a energiei termice prin reabilitarea reţelelor de transport şi a punctelor termice
3. Asigurarea pentru anul 2002 a fondurilor necesare pentru lucrãrile de modernizare şi reabilitare a centralelor termoelectrice şi termice din subordinea autoritãţilor publice locale, în conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2002 privind asigurarea condiţiilor de funcţionare a centralelor termice şi electrice de termoficare aflate în administrarea consiliilor judeţene şi locale
Pentru finanţarea proiectelor de modernizare, reabilitare şi adaptare a centralelor şi a reţelelor de transport şi distribuţie, în concordanta cu necesarul de caldura al localitãţilor, se vor elabora programe finanţate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Administraţiei Publice, scop în care se vor întreprinde urmãtoarele mãsuri:
a) fiecare localitate va întocmi şi va aproba o strategie la nivel local cu privire la asigurarea serviciilor de încãlzire urbana, care va identifica soluţiile optime cu privire la producere, transport şi distribuţie în funcţie de cererea realã şi de posibilitãţile de asigurare a combustibililor (gaze naturale, pacura, cãrbuni, combustibili neconventionali - masa verde, rumegus);
b) stimularea atragerii capitalului privat prin utilizarea parteneriatului public-privat sau a procedurii "BOT" (construieste, opereazã, transfera);
c) întocmirea de studii de fezabilitate prin care sa se pregãteascã investiţiile pentru urmãtorii ani, avându-se în vedere necesarul real de energie termica al fiecãrei localitãţi.
Ministerul Administraţiei Publice împreunã cu autoritãţile administraţiei publice vor efectua o analiza tehnico-financiarã a producãtorilor şi distribuitorilor de energie termica care au costuri de producţie pentru energia termica mai mari de 1.350.000 lei/Gcal. şi vor întocmi pe aceasta baza grafice de modernizare a acestor capacitãţi în anul 2003 în vederea reducerii costurilor.
4. Asigurarea surselor necesare pentru plata datoriilor pe care instituţiile bugetare le au cãtre furnizorii de energie termica
Se va actualiza situaţia datoriilor pe care instituţiile bugetare le au cãtre furnizorii de energie termica la data de 30 iunie 2002.
5. Asigurarea altor surse financiare pentru plata datoriilor, prin:
a) vânzarea creanţelor rezultate din datoriile cãtre furnizorii de energie termica;
b) introducerea sistemului de scontare a facturilor de cãtre bãnci pentru utilizatorii de energie termica, în vederea achitãrii datoriilor cãtre furnizori.
6. Controale permanente ale Ministerului Industriei şi Resurselor şi ale Ministerului Administraţiei Publice asupra modului de pregãtire pentru perioada de iarna a producţiei de energie electrica şi termica şi a sistemelor de transport şi distribuţie

IV. Aprovizionarea populaţiei cu produse agroalimentare în perioada toamna-iarna

Obiectivele prioritare se referã la susţinerea de cãtre stat a campaniilor agricole din toamna anului 2002 şi primavara anului 2003, sprijinirea producãtorilor agricoli, stimularea obţinerii unor producţii sporite şi competitive prin calitate şi costuri.
1. Aprovizionarea populaţiei cu produse agroalimentare
Din analiza efectuatã rezulta ca din totalul de 13 grupe principale de produse agroalimentare destinate consumului populaţiei la 7 grupe necesarul se asigura integral din producţia interna. Acestea sunt: painea şi produsele de panificatie, uleiul comestibil rafinat, cartofii, ouale, fructele şi legumele proaspete, laptele şi produsele lactate (cu un import rezidual de circa 1%).
La 6 grupe de produse necesarul de consum va fi acoperit parţial din import, în diferite proporţii: 78% la zahãr, 16% la carnea de porcine (inclusiv produse), 4% la carnea de bovine (inclusiv produse), 18% la carnea de pasare, 48% la conserve de legume şi 18% la conserve de fructe.
Pentru asigurarea produselor alimentare necesare populaţiei în perioada 2002-2003 se vor lua urmãtoarele mãsuri:
2. Susţinerea dezvoltãrii industriei alimentare
În acest sens se vor iniţia şi se vor dezvolta urmãtoarele:
a) Programul de sustinere financiarã a dezvoltãrii sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii din industria alimentara prin acordarea de alocaţii financiare nerambursabile, care sa acopere parţial costurile de investiţii pentru achiziţionarea de echipamente şi tehnologii moderne, începând cu anul 2003;
b) Fondul naţional de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care va analiza şi va acorda cu prioritate garanţii pentru investiţiile fezabile ale întreprinderilor mici şi mijlocii din sectorul alimentar.
3. Comercializarea produselor agroalimentare
3.1. Începând cu data de 1 ianuarie 2003 urmeazã sa între în vigoare legea de aprobare a Ordonanţei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piata, care stabileşte principiile generale privind desfãşurarea activitãţilor comerciale, asigurând respectarea liberei concurente, protecţia vieţii, sãnãtãţii, securitãţii şi intereselor economice ale consumatorilor, precum şi protecţia mediului.
Prin aplicarea stricta a prevederilor acestei legi se vor asigura:
a) exercitarea activitãţii comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publica numai cu personal care îndeplineşte anumite cerinţe profesionale, pentru protecţia consumatorilor;
b) delimitarea perioadelor de soldare şi condiţiile în care aceste operaţiuni pot fi efectuate;
c) aducerea la cunostinta cumparatorilor de cãtre primãrii a informaţiilor privind unitãţile comerciale şi perioadele în care se fac reduceri de preţuri atât la produsele din producţia indigena, cat şi la cele din import;
d) promovarea unui sistem de magazine de fabrica, care sa practice preţuri fãrã adaosuri comerciale sau cu adaosuri comerciale minime; totodatã vor fi reglementate vânzãrile promotionale, vânzãrile de soldare, vânzãrile prin magazine sau depozite de fabrica în structurile de vânzare mici, medii şi mari.
3.2. Promovarea infiintarii pieţelor de gros pentru legume şi fructe şi pentru alte produse agroalimentare în judeţele Timis, Iaşi, Cluj, Dolj, Braşov şi Teleorman, în scopul dezvoltãrii unor fluxuri de colectare şi de valorificare a producţiei agricole şi al eliminãrii intermediarilor din pieţele stradale.
4. Amenajãri de îmbunãtãţiri funciare
a) Din administrarea Societãţii Naţionale de Îmbunãtãţiri Funciare
Semestrul II 2002
------------------
- aplicarea udarilor la culturile aflate în vegetaţie, precum şi la culturile ce se seamana în aceasta toamna pe circa 150 mii ha;
- întreţinerea şi repararea amenajãrilor de îmbunãtãţiri funciare, de irigaţii, desecãri-drenaje, combaterea eroziunii solului şi apãrarea impotriva inundatiilor.
Rezulta ca în semestrul II al anului 2002 este necesar sa se suplimenteze bugetul Societãţii Naţionale de Îmbunãtãţiri Funciare cu un total de 750 miliarde lei.
Semestrul I 2003
----------------
- întreţinerea şi repararea amenajãrilor de îmbunãtãţiri funciare, de irigaţii, desecãri-drenaje, combaterea eroziunii solului şi apãrarea impotriva inundatiilor;
- asigurarea aplicãrii udarilor pe o suprafata de 630 mii ha;
- evacuarea apei aflate în exces.
b) Din administrarea asociaţiilor utilizatorilor de apa pentru irigaţii şi a altor agenţi economici
● Subvenţionarea energiei electrice necesare pentru:
- continuarea aplicãrii udarilor pe o suprafata de 20 mii ha, în valoare de 20 miliarde lei;
- udari de aprovizionare şi rasarire pe o suprafata de 20 mii ha, în valoare de 25 miliarde lei.
● Subvenţii pentru întreţinerea şi repararea infrastructurii de irigaţii, în valoare de 15 miliarde lei.
Rezulta ca pentru semestrul II al anului 2002 sunt necesare pentru asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii şi alţi agenţi economici subvenţii suplimentare în valoare de 60 miliarde lei.
5. Dezvoltarea zootehniei
Obiectivul principal în zootehnie în perioada 2002-2003 îl constituie stoparea declinului efectivelor de animale şi al productiilor animaliere, precum şi realizarea unor cresteri la aceşti indicatori.
Se vor aplica în cele mai bune condiţii mãsurile de sustinere a crescatorilor de animale începute în acest an, astfel încât la sfârşitul anului efectivele de animale sa înregistreze o creştere semnificativã fata de anul 2001, ajungandu-se la 3.100 mii bovine, 7.850 mii ovine, 5.070 mii porcine şi 75.000 mii pãsãri.
În acest cadru se va asigura o creştere corespunzãtoare a productiilor animaliere (310 mii tone carne bovine, 116 mii tone carne ovine, 620 mii tone carne porcine, 370 mii tone carne pasare).
Producţia totalã de lapte realizatã la sfârşitul anului va fi de 51,5 milioane hectolitri, iar producţia de oua va fi de 6,2 miliarde bucãţi.
Pentru susţinerea crescatorilor de animale în acest an se va aloca din bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor suma totalã de 3.090 miliarde lei.
În scopul relansarii activitãţii de creştere a animalelor (conform Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 168/2001 privind punerea în valoare a construcţiilor zootehnice dezafectate, destinate creşterii, ingrasarii şi exploatãrii animalelor, precum şi a fabricilor de nutreturi combinate dezafectate) se va accelera punerea în valoare a construcţiilor zootehnice dezafectate, destinate creşterii, ingrasarii şi exploatãrii animalelor, precum şi a fabricilor de nutreturi combinate dezafectate; a fost deja atribuit în folosinta gratuita un numãr de 520 de adaposturi.
Pentru sprijinirea persoanelor fizice care vor prelua în continuare spaţii dezafectate prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 141/2002, a fost elaborat şi se va acţiona pentru aplicarea întocmai a Programului pentru sprijinirea fermierilor privati în vederea achiziţionãrii materialului de reproducţie, creştere şi ingrasare din speciile taurine şi porcine şi procurarea de utilaje noi specifice activitãţii din zootehnie (prin acest program este alocata suma de 200 miliarde lei).
Pentru primul semestru al anului 2003 se va asigura continuarea mãsurilor de sprijinire a crescatorilor de animale începute în anul 2002, urmând sa se acţioneze în urmãtoarele direcţii:
a) asigurarea de material de reproducţie cu valoare zootehnica ridicatã prin identificarea materialului biologic disponibil din unitãţile de cercetare şi fermele de elita, precum şi prin procurarea acestui material din surse externe;
b) reconsiderarea activitãţii tehnice şi organizatorice din oficiile judeţene de reproducţie şi selecţie a animalelor pentru extinderea tehnologiilor moderne de reproducţie.
6. Sprijinirea producãtorilor agricoli pentru înfiinţarea culturilor din toamna anului 2002
În toamna anului 2002 suprafata programata a se insamanta este de 3.200 mii ha.
În vederea realizãrii suprafeţelor programate se va amplifica sprijinul acordat producãtorilor agricoli constând în asigurarea seminţelor certificate:
a) pentru utilizarea de seminţe certificate la culturile de grâu şi orzoaica de toamna producãtorii agricoli vor beneficia din partea statului de reducerea diferenţiatã a preţului de achiziţie la seminţe, insumand circa 1.092 miliarde lei (290 miliarde lei din bugetul anului 2002 şi 802 miliarde lei din bugetul anului 2003);
b) seminţele necesare infiintarii culturilor de toamna vor fi pregãtite în unitãţi specializate şi vor fi puse la dispoziţie producãtorilor agricoli în timp optim.
7. Pentru ajutorarea populaţiei Regia Nationala a Pãdurilor va pune la dispoziţie în aceasta toamna circa 2,5 milioane mc masa lemnoasã pentru încãlzire şi nevoi locale, la un preţ mediu mai mic de 300 mii lei/mc.

V. Asigurarea alimentarii cu apa a localitãţilor şi cetãţenilor; evitarea creşterii necontrolate a tarifului apei potabile

1. Creşterea numãrului de consumatori racordati la sisteme centralizate de alimentare cu apa potabilã prin:
1.1. extinderea sistemelor centralizate de alimentare cu apa potabilã existente:
a) intensificarea lucrãrilor pentru finalizarea programelor de investiţii în vederea extinderii şi modernizãrii sistemelor centralizate de alimentare cu apa potabilã a localitãţilor rurale şi urbane, aflate în derulare (MUDP-I, MUDP-II);
b) urgentarea implementarii programelor noi de investiţii pentru extinderea, retehnologizarea, reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apa în localitãţi urbane: ISPA şi SAMTID (cofinantate de BERD şi BEI);
c) urgentarea implementarii programelor noi de dezvoltare a infrastructurii rurale: SAPARD şi PDR;
d) continuarea politicii de promovare şi implementare a unor noi programe de investiţii având ca obiectiv dezvoltarea, modernizarea, reabilitarea şi retehnologizarea sistemelor centralizate de alimentare cu apa potabilã a localitãţilor urbane şi rurale;
1.2. reducerea pierderilor şi rationalizarea consumurilor:
a) promovarea la nivel local a unor programe vizând lucrãri de reparaţii, reabilitare şi retehnologizare a sistemelor existente;
b) îmbunãtãţirea randamentelor, reducerea consumurilor şi a pierderilor, cu prioritate pe reţelele publice de distribuţie a apei;
c) schimbarea sistemului de tarifare prin introducerea sistemului binom şi a unei grile tarifare progresive, care sa stimuleze economisirea şi utilizarea raţionalã a apei potabile de cãtre consumatori;
d) continuarea şi generalizarea contorizarii la nivel de bransament a tuturor consumatorilor pana la data de 31 decembrie 2003, într-o prima etapa, şi pana la nivel de apartament în etapa a II-a.
2. Preîntâmpinarea şi evitarea creşterii necontrolate a tarifelor şi ridicarea calitãţii serviciilor de alimentare cu apa prin:
a) urgentarea mãsurilor organizatorice necesare pentru intrarea efectivã în funcţiune a Autoritãţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodãrie Comunalã - ANRSC;
b) elaborare şi adoptarea normelor metodologice privind stabilirea, ajustarea, modificarea, avizarea şi aprobarea tarifelor pentru serviciul de alimentare cu apa;
c) licentierea/autorizarea tuturor operatorilor dupã criterii de performanta şi stimularea procesului de concentrare a operatorilor în companii la nivel judeţean sau regional;
d) armonizarea legislaţiei româneşti în concordanta cu reglementãrile Uniunii Europene cu privire la condiţiile tehnice necesare asigurãrii alimentarii cu apa prin sisteme centralizate în situaţiile în care nu exista un sistem centralizat de canalizare pentru evacuarea şi epurarea apelor uzate.
3. Atragerea participãrii capitalului privat la finanţarea şi execuţia obiectivelor de investiţii aferente sistemelor de alimentare cu apa, precum şi la gestionarea şi exploatarea serviciilor publice centralizate de alimentare cu apa a localitãţilor prin:
a) sprijinirea autoritãţilor administraţiei publice locale în realizarea unor contracte de parteneriat public-privat pentru finanţarea nevoilor urgente de investiţii;
b) elaborarea unei metodologii şi a documentelor-cadru pentru pregãtirea şi implementarea proiectelor de investiţii tip BOT;
c) elaborarea procedurilor şi a documentelor-cadru (regulamentul-cadru şi contractul-cadru) pentru delegarea gestiunii serviciului de alimentare cu apa.
4. Crearea unor surse alternative de finanţare prin institutionalizarea creditului local şi extinderea utilizãrii acestuia în finanţarea investiţiilor din infrastructura aferentã sistemelor de alimentare cu apa prin:
a) înfiinţarea şi organizarea Bãncii de Investiţii a Autoritãţilor Locale - BIAL;
b) solicitarea asistenţei tehnice finanţate de Uniunea Europeanã - PHARE pentru întãrirea capacitãţii instituţionale a BIAL.

VI. Stoparea acţiunilor de evacuare a cetãţenilor din apartamente pentru restante la plata întreţinerii

În vederea stoparii acţiunilor de evacuare a cetãţenilor din apartamente pentru restante la plata întreţinerii vor fi luate urmãtoarele mãsuri de natura administrativã:
a) adoptarea unor mãsuri sau programe speciale privind ajutorarea pe perioade limitate a familiilor nevoiase, membre ale asociaţiilor de proprietari sau de locatari, de cãtre adunarea generalã a asociaţiei de proprietari şi/sau de locatari;
b) realizarea unor aranjamente de plata a datoriilor restante pe baza unui grafic şi a unui angajament de plata, elaborate de comun acord între asociaţia de proprietari şi/sau de locatari, pe de o parte, şi proprietarii sau chiriaşii care au debite la întreţinere, pe de alta parte;
c) pe baza hotãrârii adunãrii generale a proprietarilor sau a locatarilor actionarea în justiţie se va face numai dupã informarea consiliului local care poate acorda ajutoare în temeiul <>Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat; se va întreprinde în acest scop o justa şi temeinica analiza a situaţiei sociale a debitorului;
d) asigurarea unor spaţii cu chirie pentru persoanele care sunt în situaţia de a fi evacuate prin executare silitã, ca urmare a aplicãrii unei hotãrâri judecãtoreşti definitive şi irevocabile;
e) acordarea de credite ipotecare necesare achitãrii datoriilor restante şi, în acest sens, implicarea consiliului local în acordarea de consiliere juridicã.

VII. Realizarea de locuinţe cu caracter social

1. Conform prevederilor Programului de guvernare pe perioada 2001-2004 se realizeazã locuinţe cu caracter social în cadrul programului de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, şi al programelor de construcţii pentru locuinţe sociale.
În perioada 2002-2003 vor fi construite circa 21.000 de locuinţe cu caracter social, destinate închirierii pentru tineri şi familii de tineri ale cãror venituri nu le permit achiziţia unei locuinţe în proprietate sau închirierea în condiţiile pieţei.
Programul vizeazã accesul tinerilor la o locuinta, asigurarea stabilitatii specialiştilor prin crearea unor condiţii de locuit decente şi va conduce la crearea de noi locuri de munca pentru persoanele disponibilizate din alte domenii de activitate.
2. Pentru realizarea locuinţelor cu chirie pentru tineri au fost şi vor fi adoptate soluţii constructive moderne, rapide şi ieftine, cu utilizarea preponderenta a materialelor de construcţii de provenienta localã.
Aceste locuinţe vor fi construite în toate judeţele tarii şi în municipiul Bucureşti.
Amplasamentele pentru toate locuintele ce se vor realiza în perioada 2002-2003 au fost puse la dispoziţie de autoritãţile publice locale.
În cadrul Programului "Construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii" se deruleazã şi alte doua subprograme cu caracter social, şi anume:
a) subprogramul construcţiei de locuinţe destinate închirierii de cãtre ţinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socialã care au împlinit varsta de 18 ani;
b) subprogramul construcţiei de locuinţe destinate închirierii de cãtre medici rezidenţi şi alţi tineri specialişti.
3. În cadrul programului au fost preluate 3.750 de apartamente în blocuri de locuinţe aflate în diferite faze de execuţie şi nefinalizate datoritã lipsei sau insuficienţei surselor de finanţare.
Pentru construirea de locuinţe sociale, destinate unor categorii de persoane la care nivelul resurselor şi/sau de existenta nu le permite accesul la o locuinta în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei, prin Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei se deruleazã doua programe de construcţii de locuinţe sociale:
a) programul construcţiei de locuinţe sociale, ce se realizeazã în baza prevederilor <>Legii locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) programul construcţiei de locuinţe sociale cu credit extern contractat şi garantat de Guvern prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 687/1997 privind contractarea şi garantarea de cãtre Guvern a unor credite pentru realizarea unor programe guvernamentale privind pietruirea drumurilor comunale, alimentarea cu apa a satelor, asigurarea cu locuinţe sociale, refacerea şi dezvoltarea infrastructurii în intravilanul localitãţilor rurale.
Chiria nominalã pentru aceste locuinţe va fi subventionata din surse ale bugetelor locale, nivelul maxim al chiriei pentru locuintele sociale fiind de 10% din venitul net lunar pe familie.
4. Finanţarea programelor se realizeazã astfel:
a) pentru programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii - din surse ale bugetului de stat şi/sau credite externe achiziţionate şi garantate de stat prin Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei şi Agenţia Nationala pentru Locuinţe, precum şi din surse ale bugetelor locale şi surse ale agenţilor economici care exploateazã reţelele de utilitãţi;
b) pentru programul de construcţii de locuinţe sociale - din bugetele locale şi/sau bugetul de stat. Pentru programe la nivel naţional finanţarea se face, conform prevederilor acestor programe, din surse ale bugetului de stat şi ale bugetelor locale, inclusiv din credite externe achiziţionate şi garantate de stat prin Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
În anul 2002 alocaţiile de la bugetul de stat pentru programul construcţiei de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, sunt în valoare de 850 miliarde lei. Din creditul extern acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei s-a prevãzut suma de 1.044 miliarde lei.
Pentru programul construcţiei de locuinţe sociale realizat în baza prevederilor <>Legii locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în anul 2002 se finanţeazã construcţia a 368 de unitãţi locative pentru care s-a alocat de la bugetul de stat suma de 30 miliarde lei în completarea sumelor prevãzute din bugetele locale.
Programul construcţiei de locuinţe sociale cu credit extern prevede pentru anul 2002 finanţarea a 1.372 de unitãţi locative pentru care s-au alocat 43,239 milioane dolari S.U.A.
Datele prezentate conduc la concluzia ca prevederile Programului de guvernare privind construcţia de locuinţe cu caracter social pentru perioada 2001-2004 vor fi realizate.


ANEXA 1
-------
la Programul social pe perioada 2002-2003
-----------------------------------------

Distribuţia teritorialã preconizata pentru perioada 2002-2003 în cadrul Programului de construcţii de locuinţe pentru tineret, destinate închirierii (în care autoritatea responsabilã este Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei - Agenţia Nationala a Locuinţelor, iar autoritatea colaboratoare este Ministerul Finanţelor Publice), se prezintã astfel:



───────────────────────────────────────────
Nr. Numãrul
crt. Judeţul unitãţilor
locative
───────────────────────────────────────────
1. Alba 337
───────────────────────────────────────────
2. Arad 186
───────────────────────────────────────────
3. Arges 279
───────────────────────────────────────────
4. Bacau 804
───────────────────────────────────────────
5. Bihor 497
───────────────────────────────────────────
6. Bistrita-Nasaud 386
───────────────────────────────────────────
7. Botosani 721
───────────────────────────────────────────
8. Braşov 219
───────────────────────────────────────────
9. Brãila 462
───────────────────────────────────────────
10. Buzau 197
───────────────────────────────────────────
11. Caras-Severin 346
───────────────────────────────────────────
12. Calarasi 475
───────────────────────────────────────────
13. Cluj 544
───────────────────────────────────────────
14. Constanta 1.289
───────────────────────────────────────────
15. Covasna 150
───────────────────────────────────────────
16. Dambovita 820
───────────────────────────────────────────
17. Dolj 517
───────────────────────────────────────────
18. Galaţi 669
───────────────────────────────────────────
19. Giurgiu 210
───────────────────────────────────────────
20. Gorj 307
───────────────────────────────────────────
21. Harghita 476
───────────────────────────────────────────
22. Hunedoara 650
───────────────────────────────────────────
23. Ialomita 206
───────────────────────────────────────────
24. Iaşi 1.100
───────────────────────────────────────────
25. Ilfov 218
───────────────────────────────────────────
26. Maramures 427
───────────────────────────────────────────
27. Mehedinti 191
───────────────────────────────────────────
28. Mures 681
───────────────────────────────────────────
29. Neamt 802
───────────────────────────────────────────
30. Olt 638
───────────────────────────────────────────
31. Prahova 449
───────────────────────────────────────────
32. Satu Mare 338
───────────────────────────────────────────
33. Salaj 96
───────────────────────────────────────────
34. Sibiu 680
───────────────────────────────────────────
35. Suceava 579
───────────────────────────────────────────
36. Teleorman 786
───────────────────────────────────────────
37. Timis 486
───────────────────────────────────────────
38. Tulcea 312
───────────────────────────────────────────
39. Vaslui 556
───────────────────────────────────────────
40. Valcea 328
───────────────────────────────────────────
41. Vrancea 1.224
───────────────────────────────────────────
42. Bucureşti 309
────────────────────────────────────────────
TOTAL: 20.947
────────────────────────────────────────────



VIII. Creditarea în sistem colectiv a domeniului locativ

1. Ameliorarea situaţiei locative a cetãţenilor cu venituri mici şi mijlocii prin:
a) organizarea unui cadru de finanţare şi creditare prin bãnci specializate pentru construcţia de locuinţe noi sau pentru modernizarea, extinderea, cumpãrarea şi/sau repararea locuinţelor existente;
b) crearea unui mecanism de finanţare în doua faze:
● constituirea unor fonduri provenite de la cei interesaţi (circa 40% din valoarea proiectului);
● obţinerea unor credite pentru completarea capitalului de investiţie necesar (circa 60%).
c) stabilirea unor dobânzi pentru depozite şi pentru credite sub dobanda pieţei prin stricta corelare a celor doua procese;
d) acordarea unor prime de stat calculate în raport cu fondurile economisite pe perioada unui an de cãtre deponenti.
2. Gestionarea fondurilor acumulate prin economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ se va face prin:
a) bãnci specializate sau case de economii, precum şi prin filiale specializate ale unor bãnci strãine;
b) asigurarea unei stricte supravegheri a acestor instituţii din partea Bãncii Naţionale a României şi a posibilitatii de a face plasamente sigure (de exemplu, titlurile de stat);
c) instituirea unor reguli foarte stricte, aprobate de Banca Nationala a României, pentru acordarea creditelor şi pentru auditarea clienţilor.
3. Constituirea unui cadru foarte larg pentru beneficiarii acestui sistem, în care pot fi cuprinse:
a) persoane fizice cu un potenţial de economisire în rate lunare sau anuale;
b) administraţiile locale, pentru proiecte în domeniul locativ (locuinţe sociale);
c) persoane juridice, pentru proiecte în domeniul locativ.
4. Crearea unui cadru unitar privind asigurarea imobilelor în caz de cutremur, inundatii şi incendii şi sprijinirea financiarã a familiilor cu venituri mici pentru a încheia contracte de asigurãri, urmând ca despãgubirile sa fie acordate pana la nivelul pagubei.
5. Stimularea construcţiilor care pot deveni un factor puternic de dezvoltare a economiei naţionale.

IX. Mãsuri sociale în sistemul de învãţãmânt

1. Programul privind crearea de şcoli-centre de zona şi asigurarea cu mijloace de transport
a) În anul 2002 se prevede crearea a peste 200 de şcoli-centre de zona, iar pentru transportul elevilor s-a stabilit achiziţionarea a 224 de microbuze, numãrul elevilor beneficiari de transport şcolar fiind de 6.400. Pana în prezent au fost achiziţionate de la Societatea Comercialã "Aro" - S.A. 195 de microbuze.
b) Fondurile alocate de la buget în acest scop insumeaza 100 miliarde lei.
c) Pentru anul 2003 se propune achiziţionarea a peste 200 de mijloace de transport.
2. Asigurarea rechizitelor şcolare gratuite pentru elevii care provin din familii cu venituri reduse
În anul şcolar 2001-2002 au fost alocate în acest scop 200 miliarde lei, iar fondurile ce vor fi alocate în anul şcolar 2002-2003 vor depãşi suma de 200 miliarde lei.
3. Programul de reabilitare a şcolilor
a) Proiectul iniţial de reabilitare a şcolilor prevedea ca obiectiv reabilitarea a 900 de unitãţi şcolare (termen final de realizare - 31 iulie 2002). Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii va lua mãsuri pentru reabilitarea unui numãr suplimentar de circa 300 de unitãţi şcolare pana la data de 31 ianuarie 2004.
b) Punerea în funcţiune a unitãţilor şcolare reabilitate s-a realizat astfel: 270 de unitãţi şcolare în anul 2001, 66 de şcoli pana la data de 20 aprilie 2002, restul urmând sa fie finalizate pana la sfârşitul anului 2002.
c) Numãrul de elevi care vor beneficia de cele 900 de unitãţi şcolare reabilitate este de aproximativ 200.000, iar al celor care vor beneficia de unitãţile reabilitate suplimentar va fi de circa 70.000.
d) În anul 2003 vor fi reabilitate alte 300 de şcoli, numãrul elevilor care vor beneficia de acestea fiind de circa 93.000. Costurile estimate: 30 milioane dolari S.U.A., cu finanţare din fonduri acordate de Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Guvernul României.
4. Tabere şcolare pentru elevi şi studenţi
a) Fondurile alocate în anul 2002 de la bugetul de stat pentru organizarea taberelor şcolare pentru elevi insumeaza 90 miliarde lei. De aceste tabere beneficiazã peste 29.000 de copii, din care 16.000 în tabere sociale; în anul 2003 se vor aloca în acest scop circa 105 miliarde lei.
b) Pentru organizarea taberelor studenţeşti se va aloca în anul 2002 suma de 14 miliarde lei, fiind contractate aproximativ 7.800 de locuri, iar pentru anul 2003 se prevede suma de 20 miliarde lei, numãrul de locuri ridicandu-se la 9.500. Aceste tabere sunt gratuite, de ele beneficiind studenţii performanti şi cei care se confrunta cu probleme sociale sau medicale.
5. Programul privind acordarea de burse pentru continuarea studiilor pentru studenţi în vederea prevenirii şi combaterii marginalizarii sociale
a) În conformitate cu <>Legea nr. 116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizarii sociale, aceste burse vor fi acordate începând cu anul universitar 2002-2003, finanţarea lor fiind cuprinsã în contractul institutional.
b) Studenţii care beneficiazã de asemenea burse au acces gratuit în tabere de odihna sau de instruire.
6. Acordarea de burse de studii unor studenţi din mediul rural
Pentru îmbunãtãţirea procesului educaţional şi pentru sprijinirea tinerilor care din motive economice nu au acces la forme superioare de educaţie, în anul universitar 2001-2002 Guvernul a aprobat alocarea fondurilor necesare pentru 1.000 de burse de studii acordate unor studenţi din mediul rural, cuantumul lunar al bursei fiind de 1.500.000 lei. Programul burselor pentru studenţii din mediul rural va continua şi în anul universitar 2002-2003.
7. Asigurarea cu produse lactate şi de panificatie pentru elevii din învãţãmântul obligatoriu
Mãsura va fi introdusã în mod gradual, beneficiari fiind, într-o prima etapa, elevii din clasele 1-4 din învãţãmântul de stat, respectiv 1.009 mii elevi, urmati de cei din zonele defavorizate. Produsele vor fi acordate pe durata întregului an şcolar, cheltuielile zilnice reprezentând circa 7 mii lei/elev.

X. Ameliorarea stãrii de sãnãtate a populaţiei

În vederea îmbunãtãţirii stãrii de sãnãtate a populaţiei, scaderii morbiditatii şi reducerii deceselor evitabile, în baza Programului de guvernare, în perioada 2001-2002 Guvernul a adoptat şi a pus în practica o serie de mãsuri privind protecţia socialã a grupurilor de populaţie expuse la risc, acordarea medicamentelor esenţiale în regim compensat şi gratuit, continuarea mãsurilor de protecţie fata de bolile transmisibile şi cronice, acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii în varsta de 0-1 an, precum şi mãsuri de reforma sanitarã, de eficientizare a serviciilor de sãnãtate.
Strategia Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei privind politica de reorganizare a spitalelor, reforma finanţãrii spitalelor, politica medicamentului şi materialelor sanitare, precum şi mãsurile de protecţie a persoanelor cu handicap sunt în derulare şi constituie mãsuri de reorientare a sectorului sanitar cãtre pacient, de creştere a calitãţii actului medical.
În afarã mãsurilor de protecţie socialã luate pana în prezent în sectorul sanitar, Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei va acţiona şi în urmãtoarele direcţii:
1. Restructurarea reţelei spitalelor şi descentralizarea acesteia
a) Transferul bunurilor imobile ale unitãţilor sanitare din patrimoniul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei în patrimoniul consiliilor judeţene şi al consiliilor locale
b) Reorganizarea unor spitale şi/sau secţii exterioare, neperformante, în unitãţi de asistenta medico-socialã în subordinea consiliilor judeţene, a consiliilor locale şi în coordonarea Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, a Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap sau a Ministerului Administraţiei Publice
c) Transformarea imobilelor disponibile din sectorul sanitar în locuinţe sociale sub coordonarea Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei
d) Actualizarea de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate a contractelor de furnizare de servicii medicale încheiate cu unitãţile sanitare ce vor fi reorganizate şi utilizarea fondurilor disponibilizate pentru programe prioritare de asistenta medicalã a batranilor şi persoanelor cu probleme sociale speciale.
2. Dezvoltarea reţelei de diagnostic şi tratament ambulatoriu prin restructurarea şi reabilitarea reţelei ambulatoriului de specialitate
3. Asigurarea medicamentelor gratuite şi compensate
Pentru semestrul II al anului 2002 valoarea medicamentelor gratuite şi compensate prevãzute în bugetul Fondului de asigurãri de sãnãtate este de 3.050 miliarde lei, iar pentru semestrul I al anului 2003 se estimeaza 3.500 miliarde.
Pentru pensionãrii cu venituri de pana la 1,4 milioane lei pe luna lista medicamentelor gratuite va fi suplimentata cu 40-50 de medicamente esenţiale din producţia interna. În acest mod va fi asigurat gratuit un numãr de 2-3 medicamente, în funcţie de specificul fiecãrei afecţiuni cu incidenta majorã asupra morbiditatii la persoanele varstnice, în afarã celor prevãzute în lista actuala de medicamente gratuite.
4. Asigurarea încãlzirii spitalelor în perioada de iarna 2002-2003
a) Societatea Comercialã "Termoelectrica" şi autoritãţile publice locale vor asigura cu prioritate agentul termic furnizat în regim centralizat la parametrii necesari functionarii normale a spitalelor în perioada de iarna.
b) Autoritãţile publice locale vor asigura stocurile de combustibili şi aprovizionarea pentru consumul curent al unitãţilor sanitare la care agentul termic este furnizat de centrale sau sisteme de încãlzire proprii.

XI. Extinderea gradului de cuprindere a persoanelor defavorizate, cu venituri mici, în reţeaua de magazine "economat"

1. Creşterea numãrului de magazine "economat", de la 290 existente în prezent la 833 pana la data de 30 iunie 2003, prin înfiinţarea a 243 de magazine pana la data de 30 decembrie 2002 şi a încã 300 de magazine în semestrul II al anului 2003
Se va acţiona cu deosebire în judeţele care nu dispun de o asemenea reţea sau în care numãrul magazinelor este redus (Arges, Calarasi, Harghita, Ilfov, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Hunedoara, Tulcea, Bucureşti etc.).
a) Numãrul de beneficiari ai facilitãţilor oferite prin aceste magazine va depãşi la sfârşitul acestui an 1 milion de persoane, urmând ca pana la data de 30 iunie 2003 sa acopere circa 75% din totalul persoanelor defavorizate.
b) Pentru creşterea accesibilitatii la acest sistem se vor crea raioane tip economat şi în cadrul unor magazine obişnuite.
2. Înfiinţarea şi extinderea de magazine "economat" prin apelarea la spaţiile disponibile din reţeaua cooperaţiei de consum
3. Se va asigura un numãr minim de 9 produse de prima necesitate, ce vor fi comercializate prin toate magazinele de acest tip din toate judeţele (pâine, ulei, zahãr, fãina, malai, lapte, carne, branza şi margarina).
4. Pentru accelerarea infiintarii de magazine tip economat va fi stimulata practica asocierii consiliilor locale cu societãţile comerciale interesate.
5. Pana la data de 30 septembrie 2002 vor fi efectuate anchete sociale pentru stabilirea numãrului persoanelor care pot beneficia de facilitãţile economatelor, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 469/2002 privind înfiinţarea magazinelor "economat".


ANEXA 2
-------
la Programul social pe perioada 2002-2003
-----------------------------------------

Distribuţia pe judeţe a magazinelor "economat" existente, precum şi a celor ce urmeazã sa se înfiinţeze în semestrul II al anului 2002 şi în semestrul I al anului 2003 se prezintã astfel:



────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul de Numãrul de magazine Total
Judeţul magazine ce se vor infiinta magazine


în sem. în sem. 2003
II 2002 I 2003


────────────────────────────────────────────────────────────
Alba 5 5 11 21
────────────────────────────────────────────────────────────
Arad 1 3 10 14
────────────────────────────────────────────────────────────
Arges - 2 15 17
────────────────────────────────────────────────────────────
Bacau 17 6 - 23
────────────────────────────────────────────────────────────
Bihor 1 3 11 15
────────────────────────────────────────────────────────────
Bistrita-Nasaud 2 7 9 18
────────────────────────────────────────────────────────────
Botosani 4 2 12 18
────────────────────────────────────────────────────────────
Braşov 4 - 11 15
────────────────────────────────────────────────────────────
Brãila 18 2 - 20
────────────────────────────────────────────────────────────
Buzau 8 9 - 17
────────────────────────────────────────────────────────────
Caras-Severin 2 13 - 15
────────────────────────────────────────────────────────────
Calarasi - - 15 15
────────────────────────────────────────────────────────────
Cluj 5 3 8 16
────────────────────────────────────────────────────────────
Constanta 27 4 - 31
────────────────────────────────────────────────────────────
Covasna 3 3 10 16
────────────────────────────────────────────────────────────
Dambovita 3 4 11 18
────────────────────────────────────────────────────────────
Dolj 17 3 - 20
────────────────────────────────────────────────────────────
Galaţi 3 - 12 15
────────────────────────────────────────────────────────────
Giurgiu 3 3 10 16
────────────────────────────────────────────────────────────
Gorj 1 2 10 13
────────────────────────────────────────────────────────────
Harghita - 6 8 14
────────────────────────────────────────────────────────────
Hunedoara 2 2 11 15
────────────────────────────────────────────────────────────
Ialomita 8 - 12 20
────────────────────────────────────────────────────────────
Iaşi 8 4 8 20
────────────────────────────────────────────────────────────
Ilfov - 7 8 15
────────────────────────────────────────────────────────────
Maramures 2 8 10 20
────────────────────────────────────────────────────────────
Mehedinti 3 11 - 14
────────────────────────────────────────────────────────────
Mures 1 17 - 18
────────────────────────────────────────────────────────────
Neamt 5 3 11 19
────────────────────────────────────────────────────────────
Olt 1 4 10 15
────────────────────────────────────────────────────────────
Prahova 17 - - 17
────────────────────────────────────────────────────────────
Satu Mare 5 - 9 14
────────────────────────────────────────────────────────────
Salaj 3 1 10 14
────────────────────────────────────────────────────────────
Sibiu 7 4 - 11
────────────────────────────────────────────────────────────
Suceava 5 6 10 21
────────────────────────────────────────────────────────────
Teleorman 1 12 - 13
────────────────────────────────────────────────────────────
Timis 8 1 8 17
────────────────────────────────────────────────────────────
Tulcea 1 6 9 16
────────────────────────────────────────────────────────────
Vaslui 4 3 10 17
────────────────────────────────────────────────────────────
Valcea 5 9 - 14
────────────────────────────────────────────────────────────
Vrancea 23 14 - 37
────────────────────────────────────────────────────────────
Bucureşti 57 51 11 119
────────────────────────────────────────────────────────────
Sectorul 1 19 8 - 27
────────────────────────────────────────────────────────────
Sectorul 2 14 10 - 24
────────────────────────────────────────────────────────────
Sectorul 3 3 6 4 13
────────────────────────────────────────────────────────────
Sectorul 4 8 4 3 15
────────────────────────────────────────────────────────────
Sectorul 5 3 3 4 10
────────────────────────────────────────────────────────────
Sectorul 6 10 20 - 30
────────────────────────────────────────────────────────────
Total magazine: 290 243 300 833
────────────────────────────────────────────────────────────



XII. Mãsurile organizatorice pentru implementarea şi monitorizarea strategiei de dezvoltare a Vaii Jiului

A. Principii avute în vedere la stabilirea aranjamentului institutional
Se are în vedere propunerea unui aranjament institutional care sa asigure identificarea, prioritatea, pregãtirea, implementarea, evaluarea şi monitorizarea proiectelor, astfel încât sa se asigure realizarea obiectivelor strategice pentru dezvoltarea Vaii Jiului.
Principiile generale care stau la baza propunerii de aranjament institutional sunt:
a) strategia de dezvoltare pe termen mediu şi lung necesita un aranjament institutional sustenabil pe durata sa de implementare;
b) strategia este proprietatea comunitãţii din Valea Jiului, iar participarea activa a acesteia pe durata implementarii strategiei reprezintã un element-cheie al succesului;
c) aranjamentul institutional trebuie sa realizeze o coordonare a resurselor financiare de la diferiţii donatori, inclusiv a celor provenind din surse bugetare;
d) monitorizarea şi evaluarea rezultatelor obţinute prin implementarea strategiei stau la baza evaluãrii eficientei aranjamentului institutional şi a persoanelor angajate în acest demers.

B. Aranjamente instituţionale propuse
Potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 646 din 20 iunie 2002 aranjamentul institutional pentru implementarea acestei strategii se desfãşoarã pe doua niveluri, şi anume: un nivel politic - decizional şi unul executiv - operational, astfel:
1. La nivel politic - decizional
Nivelul politic-decizional este asigurat de un forum în care sunt reprezentate Guvernul, autoritãţile locale şi comunitatea din Valea Jiului.
a) Forma de organizare
-------------------
Având în vedere ca instituţia viitoare trebuie sa fie persoana juridicã pentru a fi capabilã sa adreseze diferiţilor donatori cereri de finanţare, urmeazã ca aceasta sa imbrace forma de asociaţie.
b) Componenta
----------
Prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 646/2002 se specifica ca strategia este rezultatul consultãrii largi a comunitãţii locale. În acest sens, în aceasta asociaţie vor fi reprezentanţi din:
- Guvern, consiliul judeţean şi prefectura;
- administraţiile locale, prin primãriile localitãţilor vizate;
- comunitatea localã prin: organizaţii neguvernamentale, asociaţii de disponibilizaţi, sindicate, patronate, comunitatea oamenilor de afaceri, companii de stat, culte etc.;
c) Reprezentare şi mod de lucru
----------------------------
Exista doua categorii de membri ai asociaţiei, şi anume: cei numiţi, prin poziţia pe care o ocupa în instituţiile statului şi administraţiei locale, şi cei aleşi, reprezentând diferitele categorii din comunitatea localã (organizaţii neguvernamentale, asociaţii patronale, biserica etc.). Numirea acestora din urma se va face pe o perioada limitatã (2 ani) pentru a asigura rotirea reprezentanţilor diferitelor instituţii implicate.
Activitatea este susţinutã de un secretariat executiv cu sarcini pur administrative de organizare, monitorizare şi finalizare a intalnirii membrilor asociaţiei.
d) Conducerea
----------
Conducerea asociaţiei urmeazã sa fie asigurata de un guvernator numit prin hotãrâre a Guvernului.
2. La nivel executiv - operational
Acest nivel are caracter pur executiv, în sensul ca entitatile componente preiau deciziile membrilor asociaţiei şi pun în opera aranjamentele financiare, organizatorice şi monitorizarea pe proiecte. În cadrul acestui nivel se vor infiinta o unitate de implementare şi grupuri de lucru specializate. Datoritã strictei specializãri şi abilitaţi, toate posturile trebuie ocupate prin concurs, cu stabilirea în prealabil a fisei şi cerinţelor postului, urmând ca numirea pe post sa se facã în consens cu principalii donatori. Având în vedere ca beneficiarul final este comunitatea localã cu toatã multitudinea de probleme identificate în strategie, propunem organizarea pe doua niveluri, şi anume:
a) Unitatea de management, care are urmãtoarele roluri:
- organizarea achiziţiilor pe diferitele tipuri de procurare (bunuri, servicii, lucrãri), în funcţie de procedurile donatorului finanţator;
- consolidarea bugetelor pe proiecte;
- negocierea contractelor;
- monitorizarea derulãrii şi finalizarii contractelor;
- întocmirea de rapoarte cãtre instituţiile finanţatoare şi membrii asociaţiei;
- pregãtirea propunerii şi documentaţiilor pentru membrii asociaţiei.
Unitatea de implementare cuprinde urmãtoarele poziţii: director UMP, director financiar, controlor financiar, auditor, ofiţer de procurement, ofiţer tehnic, asistent;
b) grupuri de lucru specializate pe domenii de activitate, identificate din portofoliul de proiecte. În componenta acestor grupuri se disting urmãtoarele poziţii: director grup de lucru, ofiţer de procurement, ofiţer tehnic (expert sau experţi în domeniul vizat), ofiţer financiar. Rolul acestor grupuri este de a derula în numele asociaţiei, sub stricta coordonare a unitãţii de implementare, proiectele de stricta specialitate. Pana în prezent s-au identificat urmãtoarele grupuri de lucru:
- administraţie publica;
- infrastructura şi urbanism;
- industria de turism;
- tehnologia informatiei;
- fermieri;
- mediu.
Pe mãsura identificarii unor alte grupuri de lucru, acestea pot fi înfiinţate sau, în cazul încetãrii activitãţii într-un domeniu dintre cele existente, desfiinţate.
Şi personalul grupurilor de lucru trebuie sa fie selecţionat pe baza de concurs, conform criteriilor şi cerinţelor acceptate de diferiţii donatori.



┌─────────────────┐
│ PREŞEDINTE │
│ (Guvernator) │
│Asociaţia pentru │
│implementarea şi │
│ monitorizarea │
│Strategiei de │
│dezvoltare a Vaii│
│ Jiului │
└────────┬────────┘



v
┌──────────────────────┐
│UNITATEA DE MANAGEMENT│
│ A STRATEGIEI │
└──────────┬───────────┘



v
┌───────────────┬────────────┬─────────────┬─────────────┬─────────┐
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
v v v v v v
┌─────────────┐ ┌─────────┐ ┌─────────┐ ┌───────────┐ ┌─────────┐ ┌──────┐
│Administraţie│ │Urbanism │ │Industria│ │Tehnologia │ │Fermierii│ │Mediul│
│ publica │ │ şi │ │de turism│ │informatiei│ └─────────┘ └──────┘
└─────────────┘ │ infra- │ └─────────┘ └───────────┘
│structura│
└─────────┘



C. Acţiuni necesare pentru implementarea strategiei
1. Convocarea Comitetului de initiativa (acelaşi care a avut initiativa întocmirii strategiei) pentru luarea deciziei de înfiinţare a Asociaţiei pentru implementarea şi monitorizarea Strategiei de dezvoltare a Vaii Jiului (Asociaţia). Întocmirea statutului şi a regulamentului de organizare şi funcţionare a Asociaţiei. Stabilirea sediului;
2. Înregistrarea Asociaţiei la Judecãtoria Petrosani;
3. Promovarea hotãrârii Guvernului privind desemnarea membrilor Asociaţiei care reprezintã instituţiile guvernamentale, cu stabilirea mandatului de reprezentare a acestora;
4. Desemnarea preşedintelui (guvernatorului);
5. Convocarea primei şedinţe a Asociaţiei, având ca ordine de zi:
- stabilirea componentei şi a criteriilor de selecţie a personalului de execuţie din cadrul UMP şi a grupurilor de lucru;
- stabilirea şi aprobarea fişelor posturilor acestui personal;
- organizarea concursurilor de ocupare a posturilor şi supunerea spre aprobare principalilor donori şi Guvernului numirile pe funcţii;
- numirea secretariatului Asociaţiei;
- programul de activitate al Asociaţiei şi stabilirea prioritatilor de finanţare din portofoliul deja existent;
- organizarea primului workshop cu potentialii donori.

D. Posibilitãţi de finanţare
1. Pentru asigurarea fondurilor necesare derulãrii acţiunilor (cheltuieli operationale) exista urmãtoarele posibilitãţi de abordare a acestora, şi anume:
a) costurile estimate pe o perioada de circa un an de desfãşurare a activitãţii sunt de aproximativ 150.000 dolari S.U.A. Se propune ca Guvernul României sa abordeze Banca Mondialã în vederea asigurãrii acestor sume din proiectele PIBL I/II (Public Institution Building Loan). În acest caz toate structurile devin operationale din primul moment;
b) înfiinţarea structurilor pe mãsura începerii derulãrii proiectelor, urmând ca în acest caz secretariatul Asociaţiei şi UMP sa fie retribuite în regim de consultanţa din alte surse atrase.
2. Pentru asigurarea finanţãrii proiectelor din portofoliu aranjamentele financiare vor fi stabilite în funcţie de solicitarea fiecãrui donor.
În cazul instituţiilor financiare internaţionale, care adreseazã împrumuturile statului reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, subimprumutatul, prin AIS (Acord de împrumut subsidiar), va fi Consiliul Judeţean Hunedoara care este şi membru în Asociaţie.
În cazul celorlalţi donori, aranjamentele financiare vor fi stabilite dupã caz.

*
* *

Cerinţele unei bune guvernari impun conferirea unui rol clar şi activ în politica socialã tuturor pãrţilor din proces, participarea statului, a autoritãţilor locale, a partenerilor sociali, a societãţii civile şi a întreprinderilor la gestionarea politicii sociale. Tocmai de aceea, în cele mai multe dintre componentele acestui program social, dialogul şi cooperarea dintre autoritãţi, societatea civilã, comunitatile locale, sindicate şi patronate sunt foarte importante, deoarece coeziunea socialã şi regionala, solidaritatea şi echilibrul social ne privesc şi ne implica pe toţi. Calitatea socialã înseamnã calitatea vieţii tuturor, calitatea muncii şi calitatea viitorului nostru în interiorul Uniunii Europene.
Prin impactul social pozitiv care se va regasi în ameliorarea stãrii sociale a unor segmente importante ale populaţiei tarii, acest program social reprezintã o componenta esenţialã a programului de reforma economicã. El este o etapa importanta în proiectul Guvernului destinat sustinerii încrederii cetãţenilor în succesul tranzitiei şi al eforturilor pentru integrarea în structurile Uniunii Europene şi ale NATO.




ANEXA 2



PLAN DE ACŢIUNI
pentru realizarea Programului social pe perioada 2002-2003




────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Autoritatea Autoritatea
crt. Obiective responsabilã colaboratoare Termen
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cap. I. - Protecţia socialã pentru
categoriile de persoane cu venituri
mici, ca urmare a creşterii
preţurilor la energie şi combustibili

1.1. Indexarea venitului minim lunar Ministerul Ministerul 1.01.2003
garantat, în funcţie de care Muncii şi Finanţelor
se acorda ajutorul social, în medie Solidaritãţii Publice
cu 17%, diferenţiat în raport cu Sociale
numãrul de persoane dintr-o familie.
Ajutorul se va acorda la aproximativ
590 mii de beneficiari în perioada
1 ianuarie-31 decembrie 2003

1.2. Acordarea în continuare pentru Ministerul Ministerul 2002-2003
intreaga populaţie a subventiei Muncii şi Finanţelor
rezultate din diferenţele dintre preţul Solidaritãţii Publice
pe Gcal. la centralele termice Sociale
şi preţul naţional de referinta

1.3. Acordarea de ajutoare pentru Ministerul Organele 11.2002-
încãlzirea locuinţelor pe timp de Muncii şi adminis- 03.2003
iarna (noiembrie 2002-martie 2003), Solidaritãţii tratiei
diferenţiat în funcţie de venitul mediu Sociale publice
net lunar pe membru de familie, astfel: locale
- între 154 mii lei şi 980 mii lei pe 11.2002-
luna pentru familiile cu un venit mediu 03.2003
net lunar pe membru de familie de pana
la 2.100 mii lei, la care încãlzirea
se face în regim centralizat;
- între 150 mii lei şi 500 mii lei pe 11.2002-
luna pentru familiile cu un venit 03.2003
mediu net lunar pe membru de familie
mai mic de 1.638 mii lei, la care
încãlzirea se face cu gaze naturale;
- 300 mii lei pe luna pentru familiile
care beneficiazã de ajutor social şi
la care încãlzirea se face cu combustibil
petrolier, lemne şi cãrbuni

1.4. Continuarea în cursul anului 2003 Ministerul Ministerul 01.2002,
a procesului de recorelare a pensiilor Muncii şi Finanţelor pentru
Solidaritãţii Publice etapa a
Sociale III-a şi
iulie
2003,
pentru
etapa a
IV-a de
recorelare
a
pensiilor

1.5. Indexarea trimestriala a pensiilor Ministerul Ministerul 09.2002,
în raport cu rata inflaţiei Muncii şi Apãrãrii 12.2002,
Solidaritãţii Naţionale 03.2003,
Sociale Ministerul şi 06.2003
de Interne
Serviciul
Roman de
Informaţii
Ministerul
Finanţelor
Publice

1.6. Acordarea de ajutoare anuale pentru Ministerul Ministerul 12.2002
veteranii de rãzboi în vederea acoperirii Muncii şi Finanţelor
unei pãrţi din costul chiriei, energiei Solidaritãţii Publice
electrice şi termice, pentru nevoi Sociale
casnice

1.7. Distribuirea pentru pensionari a Ministerul Ministerul 12.2002
tichetelor de cãlãtorie pe calea Muncii şi Lucrãrilor
feratã, cu mijloace auto şi fluviale, Solidaritãţii Publice,
cu reducere de 50%, pentru anul 2003 Sociale Transpor-
turilor şi
Locuinţei

1.8. Acordarea pentru pensionari a Ministerul Ministerul sem. II
biletelor de tratament subvenţionate Muncii şi Finanţelor 2002 -
de la bugetul asigurãrilor sociale de Solidaritãţii Publice sem. I
stat (190 mii de bilete în semestrul Sociale 2003
II al anului 2002 şi 200 mii de bilete
în semestrul I al anului 2003)

1.9. Creşterea salariului de baza minim Ministerul Ministerul începând
brut pe ţara de la 1,75 milioane lei Muncii şi Finanţelor cu 1
la 2,5 milioane lei Solidaritãţii Publice ianuarie
Sociale 2003

1.10. Asigurarea creşterii în termeni Ministerul Ministerul 1 ianuarie
reali a salariilor nete începând cu Muncii şi Finanţelor 2003
1 ianuarie 2003, astfel ca salariul Solidaritãţii Publice
mediu net din anul 2003 sa fie mai Sociale
mare cu 3% comparativ cu cel
realizat în anul 2002

1.11. Majorarea alocaţiei de stat Ministerul Ministerul iulie
pentru copii, începând cu luna Muncii şi Finanţelor 2003
iulie 2003, de la 180 mii lei/copil Solidaritãţii Publice
în prezent la 210 mii lei Sociale

1.12. Acordarea de credite din bugetul Ministerul Ministerul trim. IV
asigurãrilor pentru şomaj, diferenţiate Muncii şi Finanţelor 2002
pe judeţe în funcţie de rata somajului, Solidaritãţii Publice
începând din trimestrul IV al anului 2002 Sociale

1.13. Elaborarea proiectelor de acte Ministerul Ministerul septembrie
normative privind protecţia socialã a Muncii şi Finanţelor 2002
categoriilor de persoane cu venituri Solidaritãţii Publice
mici, ca urmare şi a creşterii preţurilor Sociale Ministerul
la energie şi combustibili Industriei
şi
Resurselor
Ministerul
Administraţiei
Publice

1.14. Cuprinderea în bugetul de stat şi Ministerul Ministerul octombrie
în bugetele locale a sumelor necesare Finanţelor Adminis- 2002
aplicãrii actelor normative prevãzute Publice tratiei
la pct. 1.13 Publice
Consiliile
judeţene

1.15. Informarea opiniei publice cu Ministerul Ministerul permanent
privire la mãsurile de protecţie Informaţiilor Muncii şi
socialã adoptate Publice Solidaritãţii
Sociale
Ministerul
Administraţiei
Publice
Ministerul
Finanţelor
Publice
Ministerul
Industriei şi
Resurselor

Cap. II. - Asigurarea populaţiei
şi a economiei naţionale cu
energie electrica, termica şi
gaze naturale pentru perioada
iulie 2002 - martie 2003

2.1. Aprobarea Programului pentru iarna Ministerul Ministerul 30.07.2002
anilor 2002-2003, elaborat de Ministerul Industriei şi Finanţelor
Industriei şi Resurselor Resurselor Publice

2.2. Aprobarea garanţiei guvernamentale Ministerul Ministerul 15.08.2002
pentru creditul extern de 200 milioane Industriei şi Finanţelor
dolari S.U.A., necesar pentru asigurarea Resurselor Publice
cantitãţilor de gaze naturale şi pacura
din import

2.3. Contractarea creditului extern de Ministerul Ministerul 31.08.2002
pe pieţele financiare internaţionale Industriei şi Finanţelor
Resurselor Publice
Societatea
Comercialã
"Termoelec-
trica" - S.A.

2.4. Contractarea importurilor de Ministerul Ministerul conform
combustibili necesari pentru consum şi Industriei şi Finanţelor programului
pentru asigurarea stocurilor de siguranta Resurselor Publice de iarna
în perioada de iarna, în conformitate cu Societatea
prevederile programului aprobat de Guvern Comercialã
"Termoelec-
trica" - S.A.

2.5. Asigurarea resurselor financiare Societatea Ministerul permanent
proprii pentru plata combustibililor Comercialã Industriei
din ţara. Monitorizarea încasãrii "Electrica" şi
facturilor pentru livrãrile curente - S.A. Resurselor
de energie electrica şi termica Societatea
şi a creanţelor, conform graficelor Comercialã
convenite "Termoelec-
trica" - S.A.
Societatea
Nationala
"Nuclear-
electrica"
Regia
Autonomã
pentru
Activitãţi
Nucleare

2.6. Asigurarea finanţãrii lucrãrilor de Ministerul lunar
reparaţii la instalaţiile prevãzute sa Industriei
funcţioneze în perioada de iarna şi a şi
celor de rezerva şi monitorizarea Resurselor
realizãrii acestora la termenele
prevãzute în programe: Ministerul
- Societatea Comercialã "Termoelectrica" Societatea Administraţiei
- S.A. 2.987 miliarde lei Comercialã Publice
"Termoelec-
trica" - S.A.
- Societatea Comercialã "Hidroelectrica" Societatea
- S.A. .052 miliarde lei Comercialã
"Hidroelec-
trica" - S.A.
- Regia Autonomã pentru Activitãţi Regia
Nucleare 244 miliarde lei Autonomã
pentru
Activitãţi
Nucleare
- Societatea Comercialã "Transelectrica" Societatea
- S.A. 1.868 miliarde lei Comercialã
"Transelec-
trica" - S.A.
- Societatea Comercialã "Electrica" - S.A. Societatea
2.343 miliarde lei Comercialã
"Electrica" - S.A.
- centralele transferate la autoritãţile Adminis-
publice locale 833 miliarde lei tratiile
publice
locale

2.7. Reducerea pierderilor la producţia Societatea Ministerul permanent
şi transportul energiei electrice Comercialã Industriei
şi termice cu: şi
- 120 miliarde lei la Societatea "Termoelec- Resurselor
Comercialã "Termoelectrica" - S.A. trica" -
S.A.
- 114 miliarde lei la Societatea Societatea
Comercialã "Electrica" - S.A. Comercialã
"Electrica"
- S.A.
- 10 miliarde lei la Societatea Societatea
Comercialã "Transelectrica" - S.A. Comercialã
"Transelec-
trica" - S.A.

2.8. Finanţarea stocului de apa grea Ministerul Ministerul august -
(115 miliarde lei de la bugetul de stat Industriei şi Finanţelor decembrie
şi 40 miliarde lei de la Fondul special Resurselor Publice 2002
pentru sectorul energetic) şi a stocului
de uraniu (38,3 miliarde lei de la
bugetul de stat), conform prevederilor
Legii bugetului de stat pe anul 2002

2.9. Monitorizarea livrãrii cantitãţilor Societatea Ministerul permanent
de combustibili necesari pentru Comercialã de Industriei
Distrigaz-Nord Distribuţie şi Resurselor
consumul rezidential: a Gazelor Ministerul
- 2.483 milioane mc gaze naturale Naturale Administraţiei
- 1.000 mii tone cãrbune Distrigaz- Publice
- 2,5 milioane mc masa lemnoasã Nord - S.A. Ministerul
Targu-Mures Agriculturii,
Societatea Alimentaţiei
Comercialã şi
de Pãdurilor
Distribuţie
a Gazelor
Naturale
Distrigaz-
Sud - S.A.
Bucureşti
Societatea
Nationala a
Lignitului
Regia
Autonomã a
Pãdurilor

2.10. Asigurarea stocului de 2 miliarde Ministerul Ministerul aprilie -
mc gaze naturale inmagazinate pentru Industriei şi Finanţelor octombrie
perioada de iarna (124 milioane dolari Resurselor Publice 2002
S.U.A.)

Cap. III. - Asigurarea cu energie termica
a localitãţilor în iarna anilor 2002-2003
şi acţiuni pentru reducerea costurilor
de producţie

Pentru asigurarea localitãţilor cu energie
termica, produsã în centralele termice
din subordinea autoritãţilor publice locale,
se vor lua urmãtoarele mãsuri:

3.1. Executarea reparaţiilor şi reviziilor Ministerul 1.10.2002
programate şi asigurarea stocurilor Adminis-
de combustibili necesare în iarna tratiei
anilor 2002-2003, utilizându-se Publice
urmãtoarele surse: Ministerul
● veniturile proprii ale unitãţilor Industriei şi
pentru reparaţii şi revizii; Resurselor
● resursele proprii şi subvenţiile Autoritãţile
acordate în avans potrivit legii, administraţiei
precum şi credite cu garanţia statului locale

3.2. Reducerea pierderilor în sistemele Ministerul Autoritãţile 2002-2003
de transport şi distribuţie a energiei Adminis- adminis-
termice prin reabilitarea reţelelor de tratiei tratiei
transport şi a punctelor termice Publice publice
locale

3.3. Asigurarea pentru anul 2002 a Ministerul Ministerul 31.07.2002
fondurilor necesare pentru lucrãrile Finanţelor Adminis-
de modernizare şi reabilitare a Publice tratiei
centralelor din subordinea autoritãţilor Publice
publice locale, în conformitate cu Autoritãţile
Ordonanta de urgenta a Guvernului adminis-
nr. 78/2002 tratiei
publice
locale

3.4. Pentru finanţarea proiectelor de
modernizare, reabilitare şi adaptare a
centralelor, reţelelor de transport şi
distribuţie în concordanta cu necesarul
de caldura al localitãţilor se vor
elabora programe finanţate de la bugetul
de stat prin bugetul Ministerului
Administraţiei Publice. În acest scop
se vor întreprinde urmãtoarele mãsuri:
- pentru fiecare localitate se va întocmi Autoritãţile 31.03.2003
şi se va aproba o strategie la nivel adminis-
local cu privire la asigurarea tratiei
serviciilor de încãlzire urbana, care publice
va identifica soluţiile optime cu privire locale
la producere, transport şi distribuţie,
în funcţie de cererea realã şi de
posibilitãţile de asigurare a
combustibililor (combustibili
petrolieri, gaze naturale, cãrbuni,
combustibili neconventionali - masa
verde, rumegus)
- atragerea capitalului privat prin Ministerul Autori- 31.12.2003
utilizarea parteneriatului public-privat Adminis- tatile
sau a procedurii BOT (construieste, tratiei adminis-
opereazã, transfera) Publice tratiei
publice
locale
- întocmirea studiilor de fezabilitate Autoritãţile 30.06.2003
prin care sa se pregãteascã investiţiile administraţiei
pentru urmãtorii ani, avându-se în vedere publice locale
necesarul real de energie termica şi
electrica al fiecãrei localitãţi

3.5. Ministerul Administraţiei Publice Ministerul Autorita- 30.10.2002
împreunã cu autoritãţile administraţiei Adminis- tile admi-
publice locale vor efectua o analiza tratiei nistratiei
tehnico-financiarã a producãtorilor şi Publice publice
distribuitorilor de energie termica locale
care au costuri de producţie pentru
energia termica mai mari de 1.350.000
lei/Gcal. şi vor întocmi pe aceasta
baza grafice de modernizare a acestor
capacitãţi pentru anul 2003, în
vederea scaderii costurilor

3.6. Asigurarea surselor necesare pentru Ministerul Ministerul 31.10.2002
plata datoriilor pe care instituţiile Finanţelor Adminis-
bugetare le au cãtre furnizorii de Publice tratiei
energie termica Publice
În acest scop se va acţiona pentru:
- actualizarea situaţiei datoriilor pe Ministerul Autorita- 31.07.2002
care instituţiile bugetare le aveau Adminis- tile admi-
cãtre furnizorii de energie termica tratiei nistratiei
la data de 30 iunie 2002 Publice publice
locale
- plata acestor datorii se va face din Ministerul Autorita- 30.10.2002
surse asigurate de la bugetul de stat Finanţelor tile admi-
sau de la bugetele locale, precizate Publice nistratiei
expres în legea de rectificare a publice
bugetului de stat pe anul 2002, sau, locale
dacã este posibil, se vor compensa cu
datoriile pe care producãtorii şi
distribuitorii de energie termica le
au fata de bugetul de stat,
respectiv bugetele locale.

3.7. Asigurarea altor surse financiare Ministerul Autoritãţi- 31.12.2002
pentru plata datoriilor prin: Adminis- le adminis-
tratiei tratiei
Publice publice
locale
- vânzarea creanţelor rezultate din
datoriile cãtre furnizorii de
energie termica
- asigurarea de credite de la bãnci cu
dobanda subventionata pentru plata
datoriilor cãtre furnizorii de
energie termica
- introducerea sistemului de scontare
a facturilor de cãtre bãnci pentru
utilizatorii de energie termica în
vederea achitãrii datoriilor
cãtre furnizori

3.8. Efectuarea de controale permanente Ministerul 31.12.2002
de cãtre Ministerul Industriei şi Administraţiei
Resurselor şi Ministerul Administraţiei Publice
Publice asupra modului de pregãtire Ministerul
pentru perioada de iarna a producţiei Industriei şi
de energie electrica şi termica şi Resurselor
a sistemelor de producere şi distribuţie

Cap. IV. - Aprovizionarea populaţiei
cu produse agroalimentare în perioada
toamna-iarna

4.1. Asigurarea necesarului de consum Ministerul Ministerul permanent
al populaţiei cu produse agroalimentare Agriculturii, Finanţelor
Alimentaţiei Publice
şi Pãdurilor
Ministerul
pentru
Întreprinde-
rile Mici
şi Mijlocii
şi Cooperatie

4.2. Aplicarea udarilor pe: Ministerul Ministerul
- 150 mii ha Agriculturii, Finanţelor sem. II
Alimentaţiei Publice 2002
- 630 mii ha şi Pãdurilor sem. I
Societatea 2003
Nationala de
Îmbunãtãţiri
Funciare

4.3. Întreţinerea şi repararea Ministerul sem. II
amenajãrilor de îmbunãtãţiri funciare, Agriculturii, 2002 şi
irigaţii, desecãri, drenaje, combaterea Alimentaţiei sem. I 2003
eroziunii solului şi apãrarea impotriva şi Pãdurilor
inundatiilor Societatea
Nationala de
Îmbunãtãţiri
Funciare

4.4. Sprijinirea producãtorilor agricoli Ministerul Ministerul 15.11.2002
pentru înfiinţarea culturilor din toamna Agriculturii, Finanţelor
anului 2002 prin: Alimentaţiei Publice
- reducerea diferenţiatã a preţului de şi Pãdurilor
achiziţie la seminţele certificate de
grâu şi orzoaica de toamna
- pregãtirea seminţelor necesare în
unitãţi specializate şi asigurarea
lor în timp optim

4.5. Sprijinirea crescatorilor de
animale prin:
- asigurarea de material de reproducţie Ministerul sem. I 2003
cu valoare zootehnica ridicatã Agriculturii,
Alimentaţiei
şi Pãdurilor
- îmbunãtãţirea activitãţii oficiilor Ministerul sem. I 2003
judeţene de reproducţie şi selecţie a Agriculturii,
animalelor pentru extinderea Alimentaţiei
tehnologiilor moderne de reproducţie şi Pãdurilor
Consiliile
judeţene

4.6. Punerea în valoare a construcţiilor Ministerul sem.II 2002
zootehnice dezafectate, destinate Agriculturii, sem. I 2003
creşterii şi ingrasarii animalelor, Alimentaţiei
precum şi a fabricilor de nutreturi şi Pãdurilor
combinate dezafectate

4.7. Accelerarea mãsurilor vizând Ministerul 2003
realizarea programului privind pentru
înfiinţarea de pieţe de gros pentru Întreprinde-
legume, fructe şi alte rile Mici şi
produse agroalimentare în Timişoara, Mijlocii şi
Iaşi, Cluj, Dolj, Braşov şi Teleorman, Cooperatie
în scopul eliminãrii intermediarilor
şi reducerii preţurilor de vânzare
cu amãnuntul

4.8. Acordarea de alocaţii financiare Ministerul 2003
nerambursabile întreprinderilor mici pentru
şi mijlocii din domeniul industriei Întreprinde-
alimentare pentru cofinantarea rile Mici şi
achiziţionãrii de tehnologii şi Mijlocii şi
echipamente moderne Cooperatie

4.9. Acordarea cu prioritate de garanţii Ministerul 2002-2003
din Fondul naţional de garantare a pentru
creditelor pentru întreprinderile mici Întreprinde-
şi mijlocii, destinate investiţiilor rile Mici şi
fezabile din domeniul industriei Mijlocii şi
alimentare Cooperatie

Cap. V. - Asigurarea alimentarii cu apa
a localitãţilor şi cetãţenilor; evitarea
creşterii necontrolate a tarifului apei
potabile

5.1. Creşterea numãrului de consumatori Ministerul Ministerul 31.12.2003
racordati la sisteme centralizate de Administra- Lucrãrilor
alimentare cu apa potabilã, prin: tiei Publice Publice,
Transpor-
turilor şi
Locuinţei

5.1.1. - extinderea sistemelor
centralizate de alimentare cu
apa potabilã existente:
● finalizarea programelor de investiţii Ministerul Autoritãţile 31.12.2002
pentru extinderea şi modernizarea lucrãrilor publice
sistemelor centralizate de alimentare Publice, locale
cu apa potabilã a localitãţilor urbane, Transpor-
aflate în derulare (MUDP-I, MUDP-II) turilor şi
Locuinţei
● urgentarea implementarii programelor Ministerul Autoritãţile 31.12.2002
noi de investiţii pentru extinderea, Adminis- publice
retehnologizarea, reabilitarea şi tratiei locale
modernizarea sistemelor de alimentare Publice
cu apa în localitãţile urbane, pe baza Ministerul Ministerul
programelor ISPA şi SAMTID Apelor şi Integrãrii
cofinantate de BERD şi BEI) Protecţiei Europene
Mediului
● urgentarea implementarii programelor Ministerul Autoritãţile 31.12.2002
noi de dezvoltare a infrastructurii Adminis- publice
rurale (SAPARD şi PDR) tratiei locale
Publice
Ministerul
Agriculturii,
Alimentaţiei
şi Pãdurilor
● continuarea politicii de promovare Ministerul Ministerul 31.12.2002
şi implementare a unor noi programe de Administra- Finanţelor
investiţii având ca obiectiv dezvoltarea, tiei Publice Publice
modernizarea, reabilitarea şi Autoritãţile
retehnologizarea sistemelor centralizate publice
de alimentare cu apa potabilã a locale
localitãţilor urbane şi rurale

5.1.2. - reducerea pierderilor şi
rationalizarea consumurilor:
● promovarea la nivel local a unor Autoritãţile 31.12.2003
programe vizând lucrãri de reparaţii, publice
reabilitare şi retehnologizare a locale
sistemelor existente
● îmbunãtãţirea randamentelor, reducerea Autoritãţile 31.12.2003
consumurilor şi a pierderilor, cu publice
prioritate pe reţelele publice de locale
distribuţie a apei
● schimbarea sistemului de tarifare Ministerul Ministerul 1.10.2002
prin introducerea sistemului binom şi Finanţelor Administra-
a unei grile tarifare progresive, care Publice tiei Publice
sa stimuleze mãsuri de economisire şi Oficiul
utilizare raţionalã a apei potabile Concurentei
de cãtre consumatori
● continuarea şi generalizarea Autoritãţile 31.12.2003
contorizarii la nivel de bransament a publice locale
tuturor consumatorilor, într-o prima
etapa, şi pana la nivel de apartament,
în etapa a II-a

5.2. Preîntâmpinarea şi evitarea Ministerul Ministerul 31.12.2003
creşterii necontrolate a tarifelor şi Finanţelor Adminis-
ridicarea calitãţii serviciilor de Publice tratiei
alimentare cu apa, prin: Oficiul Publice
Concurentei ANRSC
5.2.1. - urgentarea mãsurilor Ministerul 1.08.2002
organizatorice necesare pentru intrarea Administraţiei
efectivã în funcţiune a Autoritãţii Publice
Naţionale de Reglementare pentru
Serviciile Publice de Gospodãrie
Comunalã - ANRSC
5.2.2. - elaborarea şi adoptarea normelor Ministerul Ministerul 1.10.2002
metodologice privind stabilirea, Finanţelor Adminis-
ajustarea, modificarea, avizarea şi Publice tratiei
aprobarea tarifelor pentru serviciul Oficiul Publice
de alimentare cu apa Concurentei ANRSC
5.2.3. - licentierea/autorizarea tuturor Ministerul 31.03.2003
operatorilor dupã criterii de performanta Adminis-
şi stimularea procesului de concentrare tratiei
a operatorilor în companii la nivel Publice
judeţean sau regional ANRSC
5.2.4. - armonizarea legislaţiei româneşti Ministerul Ministerul 31.12.2002
în concordanta cu reglementãrile Uniunii Apelor şi Adminis-
Europene cu privire la condiţiile tehnice Protecţiei tratiei
necesare asigurãrii alimentarii cu apa Mediului Publice
prin sisteme centralizate în situaţiile
în care nu exista un sistem centralizat
de canalizare pentru evacuarea
şi epurarea apelor uzate

5.3. Atragerea participãrii capitalului Ministerul Ministerul 31.12.2003
privat la finanţarea şi execuţia Adminis- Finanţelor
obiectivelor de investiţii aferente tratiei Publice
sistemelor de alimentare cu apa, precum Publice
şi la gestionarea şi exploatarea
serviciilor publice centralizate de
alimentare cu apa a localitãţilor, prin:
5.3.1. - sprijinirea autoritãţilor Ministerul Ministerul 31.12.2003
administraţiei publice locale în Adminis- Finanţelor
realizarea unor contracte de parteneriat tratiei Publice
public-privat pentru finanţarea nevoilor Publice
urgente de investiţii
5.3.2. - elaborarea unei metodologii şi Ministerul Ministerul 31.10.2002
a documentelor-cadru pentru pregãtirea Adminis- Lucrãrilor
şi implementarea proiectelor de tratiei Publice,
investiţii tip BOT Publice Transpor-
turilor şi
Locuinţei
5.3.3. - elaborarea procedurilor şi Ministerul 31.10.2002
a documentelor-cadru (regulament-cadru Adminis-
şi contract-cadru) pentru delegarea tratiei
gestiunii serviciului de alimentare Publice
cu apa ANRSC

5.4. Crearea unor surse alternative Ministerul Ministerul 30.06.2003
de finanţare prin institutionalizarea Adminis- Finanţelor
creditului local şi extinderea tratiei Publice
utilizãrii acestuia în finanţarea Publice
investiţiilor din infrastructura
aferentã sistemelor de alimentare
cu apa, prin:
5.4.1. - înfiinţarea şi organizarea Ministerul Ministerul 30.06.2003
Bãncii de Investiţii a Autoritãţilor Adminis- Finanţelor
Locale - BIAL tratiei Publice
Publice
5.4.2. - solicitarea unei asistente Ministerul Ministerul 31.08.2002
tehnice finanţate de UE-PHARE pentru Administra- Integrãrii
întãrirea capacitãţii instituţionale tiei Publice Europene
a BIAL

Cap. VI. - Stoparea acţiunilor de
evacuare a cetãţenilor din apartamente
pentru restante la plata întreţinerii

6.1. Adoptarea unor mãsuri sau programe Autoritãţile 31.12.2002
speciale privind ajutorarea familiilor administraţiei
nevoiase, membre ale asociaţiei de publice locale
proprietari sau locatari, pe perioade
limitate, de cãtre adunarea generalã a
asociaţiei de proprietari şi/sau de
locatari, în conformitate cu
atribuţiile stabilite prin Ordinul
ministrului lucrãrilor publice şi
amenajãrii teritoriului nr. 139/N/1997

6.2. Realizarea unor aranjamente de plata Asociaţiile Regiile şi 30.10.2002
a datoriilor restante pe baza unui grafic de societãţile
şi a unui angajament de plata, elaborate proprietari/ de servicii
de comun acord între asociaţia de locatari publice
proprietari/locatari şi proprietarii locale
sau chiriaşii care au debite
la întreţinere

6.3. Pe baza hotãrârii adunãrii generale Autoritãţile Asociaţiile permanent
a proprietarilor sau locatarilor adminis- de proprie-
actionarea în justiţie se va face numai tratiei tari
dupã informarea consiliului local care publice
poate acorda ajutoare în temeiul Legii locale
nr. 416/2001 privind venitul minim
garantat şi care va întreprinde în acest
scop o justa şi temeinica analiza a
situaţiei sociale a debitorului

6.4. Asigurarea unor spaţii cu chirie Autoritãţile permanent
pentru persoanele care sunt în situaţia administraţiei
de a fi evacuate prin executare silitã, publice locale
ca urmare a aplicãrii unei hotãrâri
judecãtoreşti definitive şi irevocabile

6.5. Acordarea de credite ipotecare
necesare achitãrii datoriilor restante Bãncile Autoritãţile permanent
şi în acest sens implicarea consiliului comerciale administraţiei
local în acordarea de consiliere juridicã publice locale

Cap. VII. - Realizarea de locuinţe
cu caracter social

7.1. În perioada 2002-2003 vor fi Ministerul Ministerul 31.12.2003
construite: lucrãrilor Finanţelor
- circa 21.000 de locuinţe cu caracter Publice, Publice 31.12.2003
social destinate închirierii, pentru Transpor-
tineri cu varsta pana la 35 de ani, turilor şi
pentru cei proveniţi din instituţii Locuinţei
de ocrotire socialã, pentru medici
rezidenţi şi alţi specialişti.
Din acestea se finanţeazã: Agenţia 31.12.2002
- 10.000 de locuinţe în anul 2002; Nationala a
Locuinţelor
Consilii
locale
- 11.000 de locuinţe în anul 2003. 31.12.2003

7.2. Finanţarea locuinţelor cu caracter Ministerul Ministerul
social care se realizeazã în anul 2002 lucrãrilor Finanţelor
va fi asigurata astfel: Publice, Publice
- pentru programul de construcţii de Transpor- 31.12.2002
locuinţe pentru tineri, destinate turilor şi
închirierii, s-au alocat de la bugetul Locuinţei
de stat 850 miliarde lei şi din Agenţia
creditul extern acordat de Banca de Nationala a
Dezvoltare a Consiliului Europei, Locuinţelor
1.044 miliarde lei; Consilii
- pentru programul de construcţii de locale 31.12.2002
locuinţe sociale, realizat conform
prevederilor Legii locuinţei
nr. 114/1996, republicatã, cu
modificãrile şi completãrile
ulterioare, s-au acordat 30 miliarde
lei de la bugetul de stat în
completarea sumelor alocate de
la bugetele locale;
- pentru programul de construcţii de 31.12.2002
locuinţe sociale realizate din credit
extern s-a alocat suma de
43,239 milioane dolari S.U.A.

7.3. Finanţarea programului pentru Ministerul Ministerul 31.12.2003
anul 2003 se va realiza astfel: lucrãrilor Finanţelor
- pentru programul de construcţii de Publice, Publice
locuinţe pentru tineri, destinate Transpor-
închirierii, sumele vor fi alocate de turilor şi
la bugetul de stat şi din creditul Locuinţei
extern acordat de Banca de
Dezvoltare a Consiliului Europei;
- pentru programul de construcţii Agenţia 31.12.2003
de locuinţe sociale, realizat conform Nationala a
prevederilor Legii locuinţei Locuinţelor
nr. 114/1996, republicatã, cu Consilii
modificãrile şi completãrile locale
ulterioare, sumele vor fi alocate
de la bugetul de stat în completarea
sumelor alocate de la bugetele locale;
- pentru programul de construcţii de 31.12.2003
locuinţe sociale realizate din credit
extern sumele vor fi alocate din
creditul extern contractat conform
<>Hotãrârii Guvernului nr. 687/1997 .

Cap. VIII. - Creditarea în sistem
colectiv a domeniului locativ

8.1. Ameliorarea situaţiei locative Ministerul Ministerul 31.12.2003
a cetãţenilor cu venituri mici lucrãrilor Adminis-
şi mijlocii prin: Publice, tratiei
Transpor- Publice
turilor şi Ministerul
Locuinţei Finanţelor
Publice
Banca
Nationala
a României
8.1.1. - organizarea unui cadru de 30.06.2003
finanţare şi creditare prin bãnci
specializate pentru construcţia de
locuinţe noi sau pentru modernizarea,
extinderea, cumpãrarea şi/sau repararea
locuinţelor existente
8.1.2. - crearea unui mecanism de
finanţare în doua faze:
● economisirea unor fonduri provenite 31.12.2003
de la cei interesaţi (circa 40% din
valoarea proiectului)
● obţinerea unor credite pentru
completarea capitalului de
investiţie necesar (circa 60%)
8.1.3. - stabilirea unor dobânzi pentru 31.12.2003
depozite şi pentru credite sub dobanda
pieţei, prin stricta corelare a
celor doua procese
8.1.4. - acordarea unor prime de stat, 31.12.2003
calculate în raport cu fondurile
economisite pe perioada unui an
de cãtre deponenti

8.2. Gestionarea fondurilor acumulate Ministerul Ministerul 31.12.2003
prin economisirea şi creditarea în sistem lucrãrilor Adminis-
colectiv pentru domeniul locativ se va Publice, tratiei
face prin: Transpor- Publice
turilor şi Ministerul
Locuinţei Finanţelor
Publice
8.2.1. - bãnci specializate sau case de permanent
economii, precum şi prin filiale
specializate ale unor bãnci strãine
8.2.2. - asigurarea unei stricte Banca permanent
supravegheri a acestor instituţii din Nationala a
partea Bãncii Naţionale a României şi României
posibilitatea de a face plasamente sigure
(de exemplu: titlurile de stat)
8.2.3. - instituirea unor reguli foarte Banca 31.12.2003
stricte aprobate de Banca Nationala a Nationala a
României pentru acordarea creditelor României
şi pentru auditarea clienţilor

8.3. Constituirea unui cadru foarte larg Ministerul Ministerul 30.06.2003
al beneficiarilor acestui sistem, în lucrãrilor Adminis-
care pot fi cuprinşi: Publice, tratiei
Transpor- Publice
turilor şi Autoritãţi
Locuinţei publice
locale
8.3.1. - persoane fizice cu un potenţial 30.06.2003
de economisire în rate lunare sau anuale
8.3.2. - administraţiile locale, pentru Autoritãţi Ministerul 31.03.2003
proiecte în domeniul locativ (locuinţe publice Adminis-
sociale) locale tratiei
Publice
8.3.3. - persoane juridice, pentru 31.03.2003
proiecte din domeniul locativ

8.4. Crearea unui cadru unitar privind Ministerul Ministerul 30.06.2003
asigurarea imobilelor în caz de cutremur, Administraţiei Lucrãrilor
inundatii şi incendii şi sprijinirea Publice Publice,
financiarã a familiilor cu venituri mici Transpor-
pentru a încheia contracte de asigurãri, turilor şi
urmând ca despãgubirile sa fie acordate Locuinţei
pana la nivelul pagubei Ministerul
Finanţelor
Publice

8.5. Stimularea construcţiilor care pot Ministerul Ministerul 31.12.2003
deveni un factor puternic de dezvoltare lucrãrilor Adminis-
a economiei naţionale Publice, tratiei
Transpor- Publice
turilor şi
Locuinţei
Cap. IX. - Mãsuri sociale în
sistemul de învãţãmânt

9.1. Crearea a peste 200 de şcoli Ministerul Ministerul 2002-2003
centre de zona Educaţiei şi Apelor şi
Cercetãrii Protecţiei
Mediului
Ministerul
Finanţelor
Publice

9.2. Achiziţionarea a peste 200 de Ministerul Ministerul 2003
microbuze pentru transportul elevilor Educaţiei şi Finanţelor
la şcolile centre de zona Cercetãrii Publice


9.3. Asigurarea rechizitelor şcolare Ministerul Ministerul 2002-2003
gratuite pentru elevii care provin din Educaţiei şi Finanţelor 2003-2004
familiile cu venituri reduse Cercetãrii Publice

9.4. Programul de reabilitare a şcolilor. Ministerul Ministerul 2002-2003
Fata de programul iniţial, de 900 de Educaţiei şi Finanţelor 2003-2004
unitãţi şcolare, se vor lua mãsuri pentru Cercetãrii Publice
reabilitarea unui numãr suplimentar
de circa 300 de şcoli.

9.5. Asigurarea de tabere şcolare pentru Ministerul Ministerul 2002
elevi şi studenţi. În anul 2002 de Educaţiei şi Finanţelor 2003
taberele şcolare beneficiazã 29.000 Cercetãrii Publice
de copii; pentru studenţi au fost Ministerul
contractate 7.800 de locuri, iar în Tineretului
2003 numãrul de locuri se şi Sportului
va ridica la 9.500. Ministerul
Turismului

9.6. Acordarea de burse pentru Ministerul 2002-2003
continuarea studiilor pentru studenţi Educaţiei şi
în vederea prevenirii şi combaterii Cercetãrii
marginalizarii sociale - în limitele Ministerul
asigurate de bugetul de stat Finanţelor
Publice
Ministerul
Muncii şi
Solidaritãţii
Sociale

9.7. Acordarea de burse de studii unor Ministerul 2002-2003
studenţi din mediul rural Educaţiei şi
Cercetãrii

9.8. Asigurarea de produse lactate şi Ministerul Ministerul 2002
de panificatie pentru elevii din Educatiei şi Finanţelor 2003
învãţãmântul obligatoriu Cercetãrii Publice

Cap. X. - Ameliorarea stãrii de
sãnãtate a populaţiei

10.1. Transferul bunurilor imobile ale Ministerul Ministerul sem.II 2002
unitãţilor sanitare din patrimoniul Sãnãtãţii şi Finanţelor
Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei în Familiei Publice
patrimoniul consiliilor judeţene şi Ministerul
al consiliilor locale Adminis-
tratiei
Publice

10.2. Transformarea unor spitale şi/sau Ministerul Ministerul sem.II 2002
secţii exterioare, neperformante, în Sãnãtãţii şi Muncii şi
unitãţi de asistenta medico-socialã, în Familiei Solidaritãţii
subordinea consiliilor judeţene, Ministerul Sociale
consiliilor locale şi în coordonarea Administra- Secretariatul
Ministerului Muncii şi Solidaritãţii tiei de Stat pentru
Sociale, Secretariatului de Stat pentru Publice Persoanele cu
Persoanele cu Handicap sau a Ministerului Handicap
Administraţiei Publice Ministerul
Finanţelor
Publice

10.3. Transformarea imobilelor Ministerul Ministerul 2003
disponibile din sectorul sanitar în Sãnãtãţii şi Muncii şi
locuinţe sociale, sub coordonarea Familiei Solidaritãţii
Ministerului lucrãrilor Publice, Ministerul Sociale
Transporturilor şi Locuinţei lucrãrilor Ministerul
Publice, Finanţelor
Transpor- Publice
turilor şi
Locuinţei

10.4. Actualizarea de cãtre casele de Ministerul Ministerul sem.II 2002
asigurãri de sãnãtate a contractelor Sãnãtãţii şi Finanţelor
de furnizare de servicii medicale Familiei Publice
încheiate cu unitãţile sanitare ce Casa
vor fi reorganizate şi utilizarea Nationala
fondurilor disponibilizate pentru de Asigurãri
programe prioritare destinate batranilor de Sãnãtate
şi persoanelor cu probleme speciale

10.5. Dezvoltarea reţelei de diagnostic Ministerul Casa sem.II 2002
şi tratament ambulatoriu Sãnãtãţii şi Nationala
Familiei de Asigurãri
de Sãnãtate

10.6. Acordarea de medicamente gratuite Ministerul Ministerul 30.10.2002
pensionarilor cu venituri de pana la Sãnãtãţii şi Finanţelor
1.400.000 lei/luna, prin suplimentarea Familiei Publice
listei medicamentelor gratuite cu 40-50 Casa
de medicamente esenţiale din producţia Nationala de
interna, necesare afectiunilor cu Asigurãri
incidenta majorã asupra morbiditatii de Sãnãtate
la persoanele varstnice

Cap. XI. - Extinderea gradului de
cuprindere a persoanelor defavorizate,
cu venituri mici, în reţeaua
de magazine "economat"

11.1. Realizarea la nivel local a Prefecturile 30.09.2002
anchetelor sociale pentru stabilirea judeţene
numãrului de beneficiari de drept ai
magazinelor "economat" (conform
Hotãrârii Guvernului nr. 469 din
16 mai 2002)

11.2. Înfiinţarea în anul 2002 a unui Consiliile Societãţi 30.12.2002
numãr suplimentar de 240 de magazine locale comerciale
"economat" care sa asigure arondarea în
cadrul acestui tip de magazine a
circa 1 milion de persoane beneficiare
de drept, conform Hotãrârii Guvernului
nr. 469/2002 (înfiinţarea în cadrul
magazinelor existente a unor sectoare
tip economat)

11.3. Înfiinţarea în anul 2003 a încã Consiliile Societãţi sem.II 2003
300 de magazine "economat", asigurându-se locale comerciale
arondarea a circa 75% din numãrul de
persoane stabilite conform Hotãrârii
Guvernului nr. 469/2002

11.4. Asigurarea în fiecare magazin Consiliile Societãţi permanent
"economat" a unui numãr minimal locale comerciale
de produse:
● pâine, ulei, zahãr, fãina, malai,
lapte, carne, branza, margarina

11.5. Realizarea de rapoarte trimestriale Prefecturile permanent
destinate Guvernului privind evoluţia judeţene
infiintarii şi functionarii magazinelor Consiliile
"economat" în fiecare judeţ locale

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────








ANEXA 3

LISTA
cuprinzând proiectele de acte normative pentru realizarea
Programului social pe perioada 2002-2003

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea proiectului Autoritatea Autoritatea
crt. de act normativ responsabilã avizatoare Termen Observaţii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Cap. I. - Protecţia socialã pentru
categoriile de persoane cu venituri
mici, ca urmare a creşterii
preţurilor la energie şi combustibili

1.1. Indexarea nivelului Ministerul Muncii şi Ministerul 09.2002 hotãrâre a
lunar al venitului minim Solidaritãţii Sociale Finanţelor Guvernului
garantat pentru anul 2003 Publice
Ministerul
Justiţiei

1.2. Completarea Legii Ministerul Muncii şi Ministerul 09.2002 ordonanta de
nr. 416/2001 privind Solidaritãţii Sociale Finanţelor urgenta a
venitul minim garantat Publice Guvernului
(adaptarea prevederilor Ministerul
cap. II privind ajutorul Adminis-
pentru încãlzire la tratiei
cerinţele iernii Publice
2002-2003) Ministerul
Industriei
şi
Resurselor
Ministerul
Justiţiei

1.3. Indexarea pensiilor Ministerul Muncii şi Ministerul - 08.2002 hotãrâre a
din sistemul public de Solidaritãţii Sociale Finanţelor Guvernului
pensii, a pensiilor Publice
militare de stat şi Ministerul - 11.2002
a unor venituri Apãrãrii
ale populaţiei Naţionale
Ministerul - 02.2003
de Interne
Ministerul - 05.2003
Justiţiei

1.4. Stabilirea Ministerul Muncii şi Ministerul 07.2002 hotãrâre a
salariului de baza Solidaritãţii Sociale Finanţelor Guvernului
minim brut pe ţara Publice
Ministerul
Justiţiei

1.5. Reglementarea Ministerul Muncii şi Ministerul 10.2002 ordonanta de
drepturilor de natura Solidaritãţii Sociale Finanţelor urgenta a
salariala ale Publice Guvernului
personalului din Ministerul
sectorul bugetar Administraţiei
Publice
Ministerul
Justiţiei

1.6. Majorarea alocaţiei Ministerul Muncii şi Ministerul 09.2002 hotãrâre a
de stat pentru copii Solidaritãţii Sociale Finanţelor Guvernului
începând cu ianuarie 2003 Publice
Ministerul
Educaţiei şi
Cercetãrii
Ministerul
Justiţiei

1.7. Modificarea şi Ministerul Muncii şi Ministerul 09.2002 ordonanta de
completarea Legii Solidaritãţii Sociale Finanţelor urgenta a
nr. 76/2002 privind Publice Guvernului
sistemul asigurãrilor Ministerul
pentru şomaj şi Justiţiei
stimularea ocupãrii
forţei de munca
(stimularea angajarilor
prin majorarea subventiei
pentru o persoana angajata
şi îmbunãtãţirea sistemului
de creditare în funcţie de
rata somajului din
fiecare judeţ)

1.8. Elaborarea Ministerul 20.10.2002 lege
proiectului legii Finanţelor
bugetului asigurãrilor Publice
sociale de stat
pentru anul 2003

1.9. Stabilirea Ministerul Muncii Ministerul 20.11.2002 hotãrâre a
ajutorului anual pentru şi Solidaritãţii Finanţelor Guvernului
acoperirea unei pãrţi Sociale Publice
din costul chiriei, Ministerul Apãrãrii
energiei electrice şi Naţionale
energiei termice pentru
nevoi casnice, cuvenit
veteranilor de rãzboi,
vãduvelor de rãzboi,
precum şi accidentatilor
de rãzboi în afarã
serviciului ordonat

1.10. Aplicarea în luna Ministerul Muncii şi Ministerul 15.12.2002 hotãrâre a
decembrie 2002 a celei Solidaritãţii Sociale Finanţelor Guvernului
de-a treia etape de Publice
recorelare a pensiilor
din sistemul public

1.11. Aplicarea în luna Ministerul Muncii şi Ministerul 20.06.2003 hotãrâre a
iulie 2003 a celei de-a Solidaritãţii Sociale Finanţelor Guvernului
patra etape de recorelare Publice
a pensiilor din sistemul
public

Cap. II. - Asigurarea populaţiei şi a
economiei naţionale cu energie electrica,
termica şi gaze naturale pentru
perioada iulie 2002 - martie 2003

2.1. Program privind Ministerul Industriei Ministerul 31.07.2002 hotãrâre a
asigurarea populaţiei şi şi Resurselor Finanţelor Guvernului
economiei naţionale cu Ministerul Adminis- Publice
energie electrica, şi tratiei Publice
termica şi gaze
naturale pentru iarna
anilor 2002-2003

2.2. Aprobarea garanţiei Ministerul Industriei Ministerul 31.07.2002 hotãrâre a
guvernamentale pentru şi Resurselor Finanţelor Guvernului
un credit extern de Publice
200 milioane dolari
S.U.A. în scopul
asigurãrii de gaze
naturale şi pacura
pentru iarna anilor
2002-2003

Cap. III. - Asigurarea cu energie termica
a localitãţilor în iarna anilor
2002-2003 şi acţiuni pentru reducerea
costurilor de producţie

3.1. Aprobarea Normelor Ministerul 30.07.2002 ordin
de aplicare a Ordonanţei Administraţiei comun al
de urgenta a Guvernului Publice ministrului
nr. 57/2002 privind Ministerul Industriei adminis-
recuperarea arieratelor şi Resurselor tratiei
de cãtre principalii publice
furnizori de resurse şi al
energetice şi apa ministrului
industriei
şi
resurselor

3.2. Constituirea unei Ministerul 30.07.2002 ordin
comisii de control pentru Administraţiei comun al
monitorizarea realizãrii Publice ministrului
mãsurilor din programul Ministerul Industriei adminis-
de pregãtire pentru şi Resurselor tratiei
perioada de iarna publice
şi al
ministrului
industriei
şi
resurselor

Cap. IV. - Aprovizionarea populaţiei
cu produse agroalimentare în perioada
toamna-iarna

4.1. Modificarea Ministerul Ministerul 31.07.2002 hotãrâre a
bugetului de venituri Agriculturii, Finanţelor Guvernului
şi cheltuieli la Alimentaţiei şi Publice
Societatea Nationala Pãdurilor Ministerul
de Îmbunãtãţiri Muncii şi
Funciare pe anul 2002 Solidaritãţii
Sociale
Ministerul
Industriei
şi Resurselor

4.2. Stabilirea Ministerul Ministerul 20.07.2002 hotãrâre a
ajutorului financiar Agriculturii, Finanţelor Guvernului
pentru producţia interna Alimentaţiei Publice
de seminţe certificate şi Pãdurilor Ministerul
oficial, destinatã Industriei
insamantarilor în şi Resurselor
campania agricolã din
toamna anului 2002,
şi aprobarea Normelor
metodologice privind
acordarea, utilizarea
şi controlul
utilizãrii sumelor
reprezentând ajutorul
financiar pentru
producţia de seminţe
certificate

Cap. V. - Asigurarea alimentarii cu apa
a localitãţilor şi cetãţenilor; evitarea
creşterii necontrolate a tarifului
apei potabile

5.1. Program pentru Ministerul Ministerul 30.09.2002 hotãrâre a
generalizarea Administraţiei Justiţiei Guvernului
contorizarii la nivel Publice
de bransament şi de
consumator individual

5.2. Norme metodologice Ministerul Ministerul 30.09.2002 hotãrâre a
privind stabilirea, Administraţiei Finanţelor Guvernului
ajustarea, avizarea şi Publice Publice
aprobarea tarifelor Ministerul
pentru serviciile de Justiţiei
apa şi canalizare

5.3. Aprobarea Ministerul Ministerul 30.09.2002 hotãrâre a
regulamentului-cadru Administraţiei Apelor şi Guvernului
pentru serviciile de Publice Protecţiei
alimentare cu apa Mediului
şi canalizare Ministerul
Finanţelor
Publice
Ministerul
Justiţiei

5.4. Înfiinţarea şi Ministerul Ministerul 31.08.2002 ordonanta a
organizarea Bãncii de Administraţiei Finanţelor Guvernului
Investiţii a Publice Publice
Autoritãţilor Locale Ministerul
(BIAL) Justiţiei

Cap. VI. - Stoparea acţiunilor de evacuare
a cetãţenilor din apartamente datoritã
restantelor la plata întreţinerii

6.1. Modificarea Ministerul Justiţiei Ministerul 30.09.2002 ordonanta
Ordonanţei Guvernului Adminis- de urgenta
nr. 5 din 19 iulie 2001 tratiei a Guvernului
privind procedura Publice
somaţiei de plata
(se vor introduce
clauze speciale cu
privire la datoriile
familiilor cu
venituri mici)

6.2. Aprobarea Normelor Ministerul Ministerul 31.07.2002 hotãrâre a
metodologice privind Administraţiei lucrãrilor Guvernului
organizarea şi Publice Publice,
funcţionarea Transpor-
asociaţiilor turilor şi
de proprietari Locuinţei

Cap. VII. - Realizarea de locuinţe cu
caracter social

7.1. Actualizarea Ministerul Ministerul 07.2002 hotãrâre a
Normelor metodologice lucrãrilor Publice, Finanţelor Guvernului
pentru punerea în Transporturilor Publice
aplicare a prevederilor şi Locuinţei Ministerul
<>Legii nr. 152/1998 Agriculturii,
privind înfiinţarea Alimentaţiei
Agenţiei Naţionale şi Pãdurilor
pentru Locuinţe, Ministerul
aprobate prin Hotãrârea Justiţiei
Guvernului nr. 962/2001,
ca urmare a prevederilor
Ordonanţei de urgenta
a Guvernului nr. 59/2002

7.2. Norme şi proceduri Regia Nationala Ministerul 08.2002 hotãrâre a
pentru alocarea masei a Pãdurilor Agriculturii, Guvernului
lemnoase necesare Alimentaţiei
realizãrii construcţiilor şi Pãdurilor
de locuinţe Ministerul
Lucrãrilor
Publice,
Transporturilor
şi Locuinţei
Ministerul
Finanţelor
Publice
Ministerul
Justiţiei

7.3. Modificarea şi Ministerul Ministerul 09.2002 lege
completarea Legii lucrãrilor Publice, Finanţelor
locuinţei nr. 114/1996, Transporturilor Publice
republicatã, cu şi Locuinţei Ministerul
modificãrile Adminis-
ulterioare, şi a tratiei
Ordonanţei Guvernului Publice
nr. 85/2001, în scopul
creãrii unui cadru
legal unitar de
administrare a
condominiului

Cap. VIII. - Creditarea în sistem
colectiv a domeniului locativ

8.1. Elaborarea Camera lege -
proiectului de lege Deputaţilor initiativa
privind creditarea a Grupului
în sistem colectiv parlamen-
a domeniului locativ tar al PSD

Cap. IX. - Mãsuri sociale în sistemul
de învãţãmânt

9.1. Aprobarea Ministerul Educaţiei Ministerul 2002 hotãrâre a
programului privind şi Cercetãrii Finanţelor Guvernului
acordarea de burse Publice
în vederea continuãrii Ministerul
studiilor pentru Muncii şi
studenţi în vederea Solidaritãţii
prevenirii şi combaterii Sociale
marginalizarii sociale

Cap. X. - Ameliorarea stãrii de
sãnãtate a populaţiei

10.1. Trecerea imobilelor Ministerul Sãnãtãţii Ministerul sem. II hotãrâri
şi terenurilor aferente şi Familiei Finanţelor 2002 ale
ale unitãţilor sanitare Ministerul Publice Guvernului
din domeniul public al Administraţiei Ministerul
statului şi din Publice Justiţiei
administrarea
Ministerului Sãnãtãţii
şi Familiei în domeniul
public al judeţelor şi
municipiului Bucureşti
şi în administrarea
consiliilor judeţene şi
a consiliilor locale

10.2. Transformarea unor Ministerul Sãnãtãţii Ministerul sem. II hotãrâri
unitãţi sanitare şi Familiei Finanţelor 2002 ale
neperformante în unitãţi Ministerul Publice Guvernului
de asistenta Administraţiei Ministerul
medico-socialã în Publice Muncii şi
subordinea consiliilor Solidaritãţii
judeţene, consiliilor Sociale
locale şi în coordonarea Ministerul
Ministerului Muncii şi Justiţiei
Solidaritãţii Sociale,
Secretariatului de Stat
pentru Persoanele cu
Handicap sau a
Ministerului
Administraţiei Publice

10.3. Transformarea unor Ministerul Sãnãtãţii Ministerul 2003 hotãrâre a
imobile din domeniul şi Familiei Administraţiei Guvernului
public al statului şi Ministerul Publice
administrarea lucrãrilor Publice, Ministerul
Ministerului Sãnãtãţii Transporturilor Finanţelor
şi Familiei în locuinţe şi Locuinţei Publice
sociale Ministerul
Justiţiei

10.4. Reorganizarea unor Ministerul Sãnãtãţii sem. II ordin al
unitãţi sanitare şi Familiei 2002 ministrului
sãnãtãţii
şi familiei

10.5. Modificarea Casa Nationala de Ministerul sem. II hotãrâri
reglementãrilor de Asigurãri de Sãnãtãţii 2002 ale
aprobare a Sãnãtate şi Familiei Guvernului
contractului-cadru Colegiul Medicilor Ministerul
privind condiţiile din România Apãrãrii
acordãrii asistenţei Naţionale
medicale în cadrul Ministerul
sistemului de Interne
asigurãrilor sociale Ministerul
de sãnãtate (asistenta Lucrãrilor
ambulatorie de Publice,
specialitate - Hotãrârea Transporturilor
Guvernului nr. 1.245/2001; şi Locuinţei
asistenta medicalã Ministerul
spitaliceasca - Hotãrârea Justiţiei
Guvernului nr. 1.330/2001) Ministerul
Finanţelor
Publice

10.6. Modificarea Casa Nationala de Ministerul sem. II ordine
normelor de aplicare a Asigurãri de Sãnãtãţii 2002 comune ale
contractelor-cadru Sãnãtate şi Familiei presedin-
aprobate prin Hotãrârea Colegiul Medicilor telui Casei
Guvernului nr. 1.245/2001 din România Naţionale
şi Hotãrârea Guvernului de Asigu-
nr. 1.330/2001 rari de
Sãnãtate
şi prese-
dintelui
Colegiului
Medicilor
din
România

10.7. Completarea Ministerul Sãnãtãţii 15.10.2002 ordin comun
Ordinului comun al şi Familiei al minis-
ministrului sãnãtãţii Casa Nationala de trului
şi familiei şi al Asigurãri de sãnãtãţii
preşedintelui Casei Sãnãtate şi familiei
Naţionale de Asigurãri şi al pre-
de Sãnãtate sedintelui
nr. 72/44/2001 pentru Casei
aprobarea listelor Naţionale
cuprinzând medicamentele de Asigu-
din Nomenclatorul de rari de
medicamente de care Sãnãtate
beneficiazã asiguraţii de comple-
pe baza de prescripţie tare a
medicalã, cu şi fãrã Ordinului
contribuţie personalã, ministrului
în vederea acordãrii sãnãtãţii
gratuite a unor şi familiei
medicamente pentru şi al
pensionãrii cu venituri presedin-
de pana la telui Casei
1.400.000 lei/luna Naţionale
de Asigu-
rari de
Sãnãtate
nr.
72/44/2001

Cap. XI. - Extinderea gradului de
cuprindere a persoanelor defavorizate,
cu venituri mici, în reţeaua de
magazine "economat"

11.1. Modificarea şi Ministerul Ministerul 30.09.2002 hotãrâre a
completarea Hotãrârii Administraţiei Muncii şi Guvernului
Guvernului nr. 469/2002 Publice Solidaritãţii
privind înfiinţarea Secretariatul Sociale
magazinelor "economat" General al Ministerul
Guvernului Justiţiei
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016