Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 810 din 21 iunie 2006  pentru aprobarea Programului de reconstructie a caselor de locuit afectate de calamitati naturale - inundatii si alunecari de teren - in localitatile riverane fluviului Dunarea si in judetul Gorj    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 810 din 21 iunie 2006 pentru aprobarea Programului de reconstructie a caselor de locuit afectate de calamitati naturale - inundatii si alunecari de teren - in localitatile riverane fluviului Dunarea si in judetul Gorj

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 562 din 29 iunie 2006
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al art. 2^1 şi al <>art. 6^1 alin. (4) din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aprobã Programul de reconstrucţie a caselor de locuit afectate de calamitãţi naturale - inundaţii şi alunecãri de teren - în localitãţile riverane fluviului Dunãrea şi în judeţul Gorj, denumit în continuare Program, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre, care se va realiza în condiţiile legii.
ART. 2
Pentru anul 2006 finanţarea Programului se asigurã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, potrivit legii.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Radu Mircea Berceanu

Ministrul delegat pentru lucrãri publice şi amenajarea
teritoriului,
Laszlo Borbely

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

p. Ministrul finanţelor publice,
Doina-Elena Dascãlu,
secretar de stat

Bucureşti, 21 iunie 2006.
Nr. 810.

ANEXĂ

PROGRAM
de reconstrucţie a caselor de locuit afectate de calamitãţi naturale - inundaţii şi alunecãri de teren - în localitãţile riverane fluviului Dunãrea şi în judeţul Gorj

ART. 1
(1) Programul de reconstrucţie a caselor de locuit afectate de calamitãţi naturale - inundaţii şi alunecãri de teren - în localitãţile riverane fluviului Dunãrea şi în judeţul Gorj, denumit în continuare Program, are drept scop reconstrucţia cu finanţare de la bugetul de stat a unor case distruse sau grav avariate şi care nu mai pot fi utilizate pentru locuit în urma inundaţiilor produse în localitãţile riverane fluviului Dunãrea şi a alunecãrilor de teren produse în judeţul Gorj, care nu pot fi reconstruite în regie proprie de cãtre proprietari datoritã incapacitãţii fizice a acestora de a realiza asemenea lucrãri şi/sau a lipsei surselor de finanţare pentru contractarea lor cu prestatori de servicii şi executanţi specializaţi.
(2) Programul se realizeazã prin Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe, aflatã sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, conform abilitãrii date prin <>Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
(1) Instituţiile prefectului monitorizeazã inventarierea caselor de locuit afectate, situate în raza administrativ-teritorialã în care îşi exercitã autoritatea, şi fac propuneri pentru reconstrucţia acestora, propuneri pe care le transmit Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe în vederea includerii în programul de reconstrucţie a caselor distruse sau grav avariate ca efect al calamitãţilor naturale, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1 la prezentul program, pentru fiecare zonã de autoritate a consiliilor locale din judeţ.
(2) Pentru efectuarea propunerilor precizate la alin. (1) instituţiile prefectului vor lua urmãtoarele mãsuri:
a) constituirea unei comisii de inventariere din care sã facã parte primarul sau viceprimarul localitãţii, un reprezentant al instituţiei prefectului, un reprezentant al inspectoratului judeţean în construcţii sau al direcţiei de urbanism judeţene şi, dupã caz, experţi sau specialişti în construcţii ori în economia construcţiilor;
b) constituirea unei comisii sociale care va analiza starea socialã a familiilor sinistrate, numãrul de persoane din fiecare familie, situaţia materialã a acestora şi alte aspecte de naturã sã conducã la concluzia cã respectivii nu-şi pot reconstrui locuinţa în regie proprie.
(3) Comisia de inventariere prevãzutã la alin. (2) lit. a) va prezenta instituţiei prefectului inventarul caselor distruse sau grav avariate, dupã modelul prevãzut în anexa nr. 1, defalcat pentru fiecare razã administrativ-teritorialã în care îşi exercitã autoritatea consiliile locale, inventar care va fi şi însoţit în mod obligatoriu de fişele tehnice ale caselor de locuit, întocmite conform modelului prevãzut în anexa nr. 2 la prezentul program.
(4) Propunerile instituţiilor prefectului, prevãzute la alin. (1), se întocmesc în baza inventarelor efectuate în condiţiile alin. (3) şi a rezultatelor anchetelor sociale prezentate de comisiile prevãzute la alin. (2) lit. a), selectându-se numai casele care nu pot fi reconstruite în regie proprie de cãtre proprietari datoritã incapacitãţii fizice a acestora de a realiza asemenea lucrãri şi/sau a lipsei surselor de finanţare pentru contractarea lor cu prestatori de servicii şi executanţi specializaţi. Propunerile de case care urmeazã sã se reconstruiascã prin prezentul program se comunicã spre ştiinţã consiliilor locale în a cãror razã de autoritate administrativ-teritorialã sunt situate, în vederea preluãrii terenurilor de construcţie de la deţinãtorii acestora, prin proces-verbal întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 3 la prezentul program.
(5) Consiliile locale, cu sprijinul direcţiilor de urbanism judeţene şi al oficiilor de cadastru, vor asigura întocmirea planurilor de urbanism pentru amplasamente noi propuse, în cazul strãmutãrii gospodãriilor afectate, stabilind şi regimul juridic cu privire la dreptul de proprietate şi/sau de folosinţã asupra terenurilor de construcţie din noile amplasamente.
ART. 3
(1) Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe, în baza solicitãrilor transmise de instituţiile prefectului, va promova şi va dezvolta, în condiţiile prevãzute de lege pentru investiţiile publice, un program de investiţii pentru reconstrucţia caselor distruse sau grav avariate ca efect al calamitãţilor naturale, pe mãsura eliberãrii amplasamentelor de resturile clãdirilor distruse, a retragerii apelor şi a obţinerii rezultatelor expertizelor tehnice, precum şi pe mãsura asigurãrii terenurilor de construcţii, în cazul strãmutãrii amplasamentelor respective.
(2) Pentru dezvoltarea programului de investiţii prevãzut la alin. (1) Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe preia terenurile de construcţie şi documentaţia de urbanism prin convenţii încheiate cu consiliile locale în a cãror razã de autoritate administrativ-teritorialã sunt situate terenurile, conform modelului prevãzut în anexa nr. 4 la prezentul program.
(3) La solicitarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe primarii sau, dupã caz, preşedinţii consiliilor judeţene vor elibera conform legii, în regim de urgenţã, autorizaţiile de construire pentru casele de locuit cuprinse în Program.
(4) Construcţia locuinţelor din cadrul prezentului program se va realiza cu utilizarea unor soluţii arhitecturale moderne şi a unor tehnologii de execuţie rapidã, achiziţionate conform legii, în urma unor concursuri de soluţii.
ART. 4
(1) Instituţiile prefectului vor monitoriza realizarea alimentãrii cu apã, a reţelelor de alimentare cu energie electricã şi, dupã caz, a celor de alimentare cu gaze naturale, precum şi a branşãrii la acestea a caselor de locuit reconstruite, în concordanţã cu programul de finalizare şi punere în funcţiune a construcţiilor.
(2) Consiliile locale vor asigura folosinţa gratuitã a unor terenuri de cãtre antreprenorii generali, prin care se executã lucrãrile de reconstrucţie a caselor de locuit, în vederea realizãrii organizãrii de şantier, şi vor asigura prin obiective de investiţii proprii realizarea drumurilor şi a cãilor de acces pentru amplasamentele noi, în cazul strãmutãrii gospodãriilor afectate de calamitãţile naturale.
ART. 5
Dupã finalizarea lucrãrilor de construcţie şi punerea în funcţiune a caselor de locuit, Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe le transmite prin proces-verbal de predare-primire, împreunã cu terenurile aferente, consiliilor locale ale localitãţilor de care aparţin, în vederea predãrii acestora cãtre beneficiari.

ANEXA 1
───────
la Program
──────────
INSTITUTIA PREFECTULUI din JUDETUL ...................
Nr. ....../.............

FISA
de analiza in teren a caselor de locuit distruse sau grav
avariate ca efect al calamitatilor naturale, care se
propun pentru a fi reconstruite in localitatile aflate pe
raza de autoritate a Consiliului Local .............





┌────┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬───────────────┬───────────────┬────────────────┬───────────┐
│Nr. │ │ │ │ │ │ │ Descriere │ Situatia │Proces-verbal de│ Observatii│
│crt.│ │ │ │ │ │ │ casa de locuit│amplasamentului│predare-primire │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │a terenului │ │
│ │ │ │ │ │ │ ├────┬─────┬────┼──────┬────────┼───────┬────────┼───────────┤
│ │A│B│C│D│E│F│ G │ H │ J │ K │ L │ DA │ NU │ │
├────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼────┼─────┼────┼──────┼────────┼───────┼────────┼───────────┤
│ 0 │1│2│3│4│5│6│ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │
├────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴────┴─────┴────┴──────┴────────┴───────┴────────┴───────────┤
│1.Localitatea (1)......... │
├────┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬────┬─────┬────┬──────┬────────┬───────┬────────┬───────────┤
│ x │x│x│x│x│x│x│x │x │x │x │(x) │x │(x) │x │
├────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼────┼─────┼────┼──────┼────────┼───────┼────────┼───────────┤
│ x │x│x│x│x│x│x│x │x │x │x │(x) │x │(x) │x │
├────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴────┴─────┴────┴──────┴────────┴───────┴────────┴───────────┤
│n.Localitatea (n)......... │
├────┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬────┬─────┬────┬──────┬────────┬───────┬────────┬───────────┤
│ x │x│x│x│x│x│x│x │x │x │x │(x) │x │(x) │x │
├────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼────┼─────┼────┼──────┼────────┼───────┼────────┼───────────┤
│ x │x│x│x│x│x│x│x │x │x │x │(x) │x │(x) │x │
├────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴────┴─────┴────┴──────┴────────┴───────┴────────┴───────────┤
│TOTAL case propuse pentru a fi reconstruite pe raza de autoritate a │
│ Consiliului local .................. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Legenda
────────
A = Nume si prenume proprietar
B = Numar membri de familie
C = Adresa casei de locuit
D = Suprafata totala a terenului (mp)
E = Deschiderea terenului la strada (m)
F = Numar cadastral (parcela)
G = Numar camere
H = Materialul din care a fost construita
J = Suprafata construita (mp)
K = Eliberat
L = Neeliberat

Nota:
Coloana 1 - se mentioneaza numele si prenumele proprietarului
Coloana 2 - se va inregistra numarul membrilor familiei care
gospodaresc efectiv in casa de locuit
Coloana 3 - adresa va fi cat mai exacta pentru a se putea
identifica in teren
Coloana 4 - suprafata totala a terenului pe care se afla casa
de locuit (nu se cuprind alte terenuri)
Coloana 5 - se va mentiona deschiderea terenului la strada in ml
Coloana 6 - se mentioneaza numarul cadastral (parcela)
Coloanele 7,8,9 - cuprind date referitoare la casa de locuit, respectiv
nr. de camere (se va detalia numarul camerelor de locuit,
vestibul, bucatarie, etc.), tipul de material din care a fost
construita, suprafata desfasurata construita (fara anexe
gospodaresti)
Coloanele 10,11 - se va marca cu semnul X situatia existenta la
momentul intocmirii fisei
Coloanele 12,13 - intocmirea procesului verbal de predare-primire a
terenului pentru reconstructia locuintei distruse si
insusirea acestuia de catre parti se va marca cu X in coloana
corespunzatoare
Coloana 14 -se vor trece orice observatii se considera necesar a fi
mentionate, inclusiv date despre starea terenului
respectiv, mlastinos, uiscat, etc.

PREFECT
..........




ANEXA 2


────────
la Program
──────────





Localitatea ............................................................
Judeţul ................................................................

Vizat
──────
Consiliul Local
al .............................
Primar,
............................

FIŞA TEHNICĂ
a casei de locuit
Numele şi prenumele:
Numãrul membrilor familiei locatare a casei distruse:
Adresa casei distruse:
Suprafaţa totalã a terenului pe care este amplasatã construcţia (mp):
Deschiderea terenului la stradã (m):
Numãrul parcelei:
Descrierea casei distruse:
- numãrul de camere, din care:
●'c7numãrul camerelor de locuit;
●'c7bucãtãrie;
●'c7vestibul;
●'c7cãmarã;
- materialul din care a fost construitã:
- suprafaţa desfãşuratã construitã a casei (fãrã anexe gospodãreşti) (mp):
Starea terenului: eliberat/neeliberat
Proces-verbal de predare-primire a terenului pentru reconstrucţia locuinţei
distruse (între proprietar şi autoritatea publicã localã): nr./data

............... ..........................
(data) (semnãtura proprietarului)

Se completeazã de cãtre reprezentanţii autoritãţii publice locale
în comisia de inventariere.



ANEXA 3


──────
la Program
────────────





PROCES -VERBAL
de predare-primire a terenului aflat în proprietatea/folosinţa ...........
pe perioada de execuţie a lucrãrilor de reconstrucţie a locuinţei distruse
ca efect al calamitãţilor naturale
Încheiat astãzi, ..........................,

între ................................., în calitate de proprietar,
şi
Consiliul Local ............., reprezentat de dl/dna ..................,
primarul localitãţii.
1. Obiectul procesului-verbal
1.1. Obiectul procesului-verbal îl constituie transmiterea dreptului de
folosinţã gratuitã pe perioada de execuţie a lucrãrilor de reconstrucţie
a casei de locuit, a terenului aferent acesteia, în suprafaţã de ...... mp,
identificat prin numãr cadastral (parcelã) ......... şi adresã: ..........,
precum şi a cãilor de acces, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
2. Obligaţiile pãrţilor
2.1. Proprietarul se obligã:
- sã transmitã dreptul de folosinţã gratuitã a terenului în suprafaţã
de ........... mp pe întreaga perioadã de reconstrucţie a casei distruse;
- sã participe în mod necondiţionat la demolarea casei distruse sau grav
avariate şi la eliberarea terenului de materialele şi resturile rezultate,
precum şi a altor dotãri, utilaje şi echipamente existente pe amplasament;
- sã asigure accesul neîngrãdit al antreprenorului general pe amplasament
cu materiale de construcţii, mijloace de transport şi utilaje, pe întreaga
perioadã de execuţie a lucrãrilor;
- sã nu intervinã asupra antreprenorului general în modificarea proiectului
aprobat;
- sã participe la recepţia finalã a lucrãrilor de construcţii.
2.2. Consiliul local se obligã:
- sã primeascã în folosinţã gratuitã terenul în suprafaţã de ......... mp
pe durata executãrii lucrãrilor de reconstrucţie a casei distruse;
- sã asigure proprietarului un drept de folosinţã asupra terenului, în
cazul gospodãriilor strãmutate;
- sã asigure utilajele şi mijloacele de transport şi sã urmãreascã
demolarea casei distruse sau grav avariate şi eliberarea terenului de
materialele şi resturile rezultate, precum şi de alte dotãri, utilaje şi
echipamente existente pe amplasament;
- sã predea proprietarului, la finalizarea lucrãrilor, casa de locuit şi
terenul aferent, liber de materialele de construcţii rezultate din procesul
de reconstrucţie a locuinţei.
3. Prezentul proces-verbal va putea fi modificat şi completat cu acordul
pãrţilor.
4. Încheiat astãzi, ............, în 4 (patru) exemplare.

Proprietar, Consiliul Local
........................ al ..........................
(semnãtura) Primar,
.............................
(semnãtura)
L.S.



ANEXA 4


────────
la Program
──────────

AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU LOCUINŢE
Nr. ........./............

Consiliul Local
al ..............................
Nr. ....../.........

CONVENŢIE
În temeiul prevederilor <>art. 2^1 din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru determinarea regimului juridic, în condiţiile legii, al terenurilor destinate reconstruirii caselor de locuit distruse sau grav avariate ca efect al unor calamitãţi naturale, s-a încheiat prezenta convenţie:
între:
Consiliul Local al ....................................................,
cu sediul în ..........................................................,
reprezentat prin primar ...............................................,
şi
Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe,
cu sediul în ..........................................................,
reprezentatã prin director general ................................... .

CAP. I
Obiectul convenţiei

ART. 1
(1) Obiectul convenţiei îl constituie transmiterea dreptului de folosinţã gratuitã a terenurilor din anexa care face parte integrantã din prezenta convenţie cãtre Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe, pentru reconstrucţia locuinţelor distruse de inundaţii.
(2) Identificarea terenurilor prevãzute la art. 1 alin. (1) se realizeazã pe baza unei documentaţii care face parte integrantã din prezenta convenţie şi care cuprinde pentru fiecare:
a) schiţa cu amplasamentul terenului, suprafaţa acestuia, precum şi categoria de folosinţã;
b) procesul-verbal de predare-primire a terenului, încheiat între consiliul local şi proprietar;
c) extrasul de carte funciarã;
d) fişa tehnicã a casei de locuit;
e) documentaţiile de urbanism (P.U.G., P.U.Z., P.U.D.), aprobate conform legii.
ART. 2
Terenurile identificate conform prevederilor art. 1 alin. (1) se transmit de cãtre consiliul local în folosinţa gratuitã a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pe durata executãrii lucrãrilor de reconstrucţie a caselor de locuit.

CAP. II
Obligaţiile pãrţilor

ART. 3
Consiliul local se obligã:
a) sã transmitã terenurile în folosinţa gratuitã a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, pentru reconstrucţia locuinţelor distruse sau grav avariate ca efect al unor calamitãţi naturale, identificate conform prevederilor din anexã;
b) sã punã la dispoziţie Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe terenuri libere de orice sarcinã;
c) sã elaboreze şi sã aprobe pe cheltuialã proprie documentaţiile de urbanism (P.U.G., P.U.Z., P.U.D.);
d) sã asigure pe cheltuialã proprie, potrivit legii, obţinerea în regim de urgenţã a avizelor şi autorizaţiilor de construire;
e) sã asigure prin obiective de investiţii proprii realizarea utilitãţilor aferente construcţiei (energie electricã şi, dupã caz, apã, canalizare, gaze, telefonie, cãi de acces) pânã la predarea locuinţelor, conform convenţiei încheiate cu operatorii furnizori de utilitãţi;
f) sã asigure eventuale schimburi de terenuri în cazul necesitãţilor de strãmutare a amplasamentelor existente;
g) sã realizeze operaţiunile de publicitate imobiliarã şi sã obţinã extrasele de carte funciarã pentru terenurile de amplasament ale construcţiilor;
h) sã urmãreascã întocmirea şi sã certifice fişele tehnice ale imobilelor distruse;
i) sã preia casele de locuit finalizate prin Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe şi sã asigure efectuarea operaţiunilor de publicitate imobiliarã, odatã cu predarea acestora proprietarilor, conform obligaţiilor asumate faţã de aceştia;
j) sã participe la recepţia finalã a lucrãrilor de reconstrucţie a caselor de locuit.
ART. 4
Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe se obligã:
a) sã primeascã terenurile identificate potrivit prevederilor art. 1 pct. 1.1 în folosinţã gratuitã, pe durata executãrii lucrãrilor de reconstrucţie a caselor de locuit distruse sau grav avariate ca efect al calamitãţilor naturale, libere de orice sarcinã;
b) sã asigure reconstrucţia caselor de locuit, prin antreprenori specializaţi, prin obiective de investiţii finanţate din fonduri alocate cu aceastã destinaţie, potrivit legii;
c) la finalizarea obiectivelor de investiţii, Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe va preda consiliului local terenurile şi construcţiile prin proces-verbal de predare-primire.

CAP. III
Litigii

ART. 5
(1) Orice neînţelegere decurgând din prezenta convenţie va fi soluţionatã pe cale amiabilã.
(2) În cazul în care nu se va putea ajunge la un acord pe cale amiabilã, pãrţile convin ca neînţelegerile sã fie soluţionate de instanţele judecãtoreşti competente.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 6
Orice modificare a prezentei convenţii se face numai cu acordul scris al pãrţilor.
ART. 7
Prezenta convenţie se încheie în 4 exemplare, câte douã exemplare pentru fiecare parte.





AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU LOCUINŢE CONSILIUL LOCAL
Director general, Primar,
................................. ....................
L.S. L.S.
Director general adjunct economic, Director economic/contabil-şef,
................................... .............................
Director general adjunct tehnic, Director tehnic/şef compartiment tehnic,
............................... .................................
Jurist, Secretar,
............................... .................................


___________


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016