Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 809 din 14 iulie 2005  pentru modificarea   Hotararii Guvernului nr. 115/2004 privind stabilirea cerintelor esentiale de securitate ale echipamentelor individuale de protectie si a conditiilor pentru introducerea lor pe piata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 809 din 14 iulie 2005 pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 115/2004 privind stabilirea cerintelor esentiale de securitate ale echipamentelor individuale de protectie si a conditiilor pentru introducerea lor pe piata

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005
HOTĂ?RÂRE nr. 809 din 14 iulie 2005
pentru modificarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 115/2004 privind stabilirea cerinţelor esenţiale de securitate ale echipamentelor individuale de protecţie şi a condiţiilor pentru introducerea lor pe piata
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 723 din 10 august 2005

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 115/2004 privind stabilirea cerinţelor esenţiale de securitate ale echipamentelor individuale de protecţie şi a condiţiilor pentru introducerea lor pe piata, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 166 din 26 februarie 2004, se modifica dupã cum urmeazã:
1. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Termenii definiţi la art. 2 se completeazã cu termenii definiţi la <>art. 4 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
2. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) În cazul în care EIP fac obiectul şi al altor reglementãri tehnice armonizate referitoare la alte aspecte şi care prevãd, de asemenea, aplicarea marcajului CE, acesta atesta ca EIP este considerat conform cu prevederile tuturor reglementãrilor tehnice armonizate aplicabile.
(2) În cazul în care una sau mai multe dintre reglementãrile tehnice armonizate prevãzute la alin. (1) permit producãtorului, într-o perioada de tranzitie, sa aleagã reglementãrile tehnice armonizate pe care le aplica, marcajul CE trebuie sa indice conformitatea numai cu prevederile acelor reglementãri care au fost aplicate de producãtor. În acest caz trebuie specificate în documentele, notele sau în instrucţiunile care însoţesc aceste EIP elementele de identificare specifice ale reglementãrilor tehnice armonizate aplicate."
3. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) În cazul în care se constata ca standardele prevãzute la art. 9 alin. (2) nu îndeplinesc în totalitate cerinţele esenţiale relevante prevãzute la art. 7, Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei sau Comisia Europeanã sesizeazã Comitetul permanent de pe lângã Comisia Europeanã, înfiinţat în scopul aplicãrii procedurii de furnizare a informaţiilor în domeniul standardelor şi reglementãrilor tehnice, precum şi al regulilor referitoare la serviciile informationale, precizând şi motivele sesizãrii.
(2) Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei desemneazã un reprezentant în vederea participãrii la comitetul constituit potrivit prevederilor Directivei nr. 98/37/CE pentru dezbaterea problemelor ce pot apãrarea în implementarea prezentei hotãrâri."
4. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Înaintea introducerii pe piata a unui model de EIP, producãtorul ori reprezentantul sau autorizat are obligaţia sa întocmeascã documentaţia tehnica prevãzutã în anexa nr. 3, astfel încât sa o poatã prezenta spre examinare, la cerere, organului de control."
5. Alineatul (2) al articolului 24 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru a verifica conformitatea EIP, trebuie sa se examineze un esantion corespunzãtor de EIP, prelevat de organismul notificat, şi sa se efectueze incercarile adecvate, definite în standardele prevãzute la art. 9 alin. (2), sau alte încercãri necesare pentru a demonstra conformitatea cu cerinţele esenţiale ale prezentei hotãrâri."
6. Alineatul (2) al articolului 25 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Organismul notificat trebuie sa transmitã producãtorului un raport de încercare şi, în cazul în care concluziile raportului arata ca producţia nu este omogenã sau ca EIP examinate nu sunt conforme cu modelul descris în certificatul de examinare EC de tip sau cu cerinţele esenţiale relevante, acesta ia mãsurile corespunzãtoare în funcţie de natura defectului sau defectelor constatate şi informeazã Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei."
7. La articolul 29, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) a obiectivelor calitãţii, a organigramei, a responsabilitãţilor personalului de conducere şi a atribuţiilor acestuia în ceea ce priveşte calitatea produselor;".
8. Alineatul (3) al articolului 33 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei aplica în evaluarea organismelor care urmeazã a fi recunoscute criteriile prevãzute în anexa nr. 5. Se considera ca organismele respective îndeplinesc criteriile de evaluare stabilite în anexa nr. 5, dacã satisfac condiţiile prevãzute în standardele romane şi/sau standardele naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene, care adopta standarde europene armonizate relevante."
9. Articolul 40 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - Prevederile art. 12, art. 13 alin. (4), art. 22 alin. (7), art. 33 alin. (1) şi ale art. 34 alin. (2) se aplica de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã."
10. Partea introductivã a articolului 41 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - Pana la data aderãrii României la Uniunea Europeanã:".
11. La articolul 41, litera g) va avea urmãtorul cuprins:
"g) în situaţia în care evaluarea conformitatii EIP destinate pieţei naţionale se realizeazã prin utilizarea procedurilor prevãzute la art. 17, 23 şi 27 de cãtre organismele prevãzute la lit. d), producãtorul sau reprezentantul acestuia aplica marcajul CS şi emite declaraţia de conformitate EC conform modelului prezentat în anexa nr. 4."
12. Articolul 43 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 43. - Certificatele emise pentru EIP pana la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri îşi menţin valabilitatea pana la termenul de expirare, dar nu mai târziu de data aderãrii României la Uniunea Europeanã."
13. Articolul 48 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - Prezenta hotãrâre transpune prevederile Directivei europene nr. 89/686/EEC privind armonizarea legislaţiei statelor membre referitoare la echipamente individuale de protecţie, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 399/1989, modificatã de Directiva nr. 93/68/CEE , publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L220/1993, Directiva nr. 93/95/CEE , publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L276/1993, şi Directiva nr. 96/58/CEE , publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L236/1996."
14. La punctul 1.4 din anexa nr. 2, ultimul paragraf va avea urmãtorul cuprins:
"Aceste fise de instrucţiuni, care trebuie sa fie redactate în mod clar şi inteligibil, trebuie furnizate în limba oficialã a statului/limbile oficiale ale statelor în care este utilizat echipamentul."
15. La punctul 2.12 din anexa nr. 2, al doilea paragraf va avea urmãtorul cuprins:
"Aceste marcaje trebuie sa fie complete, precise şi inteligibile, astfel încât sa împiedice orice interpretãri; în particular, dacã astfel de marcaje incorporeaza cuvinte sau fraze, acestea din urma trebuie sa apara în limba oficialã a statului/limbile oficiale ale statelor în care este utilizat echipamentul."
16. La punctul 3.5 din anexa nr. 2, primul paragraf va avea urmãtorul cuprins:
"EIP proiectate pentru a preveni efectele dãunãtoare ale zgomotului trebuie sa aibã capacitatea de a asigura atenuarea acestuia în asemenea mãsura încât nivelurile sonore echivalente percepute de utilizator sa nu depãşeascã în nici o împrejurare valorile limita zilnice stabilite de Normele generale de protecţie a muncii aprobate prin Ordinul ministrului muncii şi solidaritãţii sociale şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 508/933/2002, care transpune Directiva europeanã nr. 86/188/CEE referitoare la protecţia muncitorilor impotriva riscurilor de expunere la zgomot în timpul lucrului."
17. Anexa nr. 4 va avea urmãtorul cuprins:

"Model de declaraţie de conformitate EC

DECLARAŢIE DE CONFORMITATE EC

Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat stabilit în .............(numele, adresa completa; în cazul reprezentantului autorizat, se indica, de asemenea, numele şi adresa producãtorului)............ declara ca EIP nou descris mai jos ...........(descrierea EIP: marca, tipul, numãrul de serie etc.).......... este în conformitate cu prevederile ..........................(<>Hotãrârea Guvernului nr. 115/2004 / Directiva europeanã nr. 89/686/EEC , amendata prin directivele europene nr. 93/68/EEC , 93/95/EEC şi 96/58/EEC ).......... şi, dacã este cazul, cu cele ale standardului naţional care transpune standardul armonizat nr. .................. [pentru EIP prevãzute la art. 15 alin. (1) lit. b) şi c) din hotãrâre], este identic cu EIP care este obiectul certificatului de conformitate prin examinare «EC» de tip nr. ............ eliberat de*1) ...........(numele şi adresa organismului notificat desemnat).......... este supus procedurii "Sistemul de control al calitãţii EC pentru produsul final" prevãzute de secţiunea a 4-a pct. A sau procedurii "Sistemul de asigurare a calitãţii EC a producţiei prin supraveghere" prevãzute de secţiunea a 4-a pct. B*1) din <>Hotãrârea Guvernului nr. 115/2004 , sub controlul organismului notificat ............... (numele şi adresa organismului notificat desemnat)..........

Emisã la ........., data .........

Semnatura
...................
(numele şi funcţia semnatarului investit cu puterea de a semna
în numele producãtorului sau al reprezentantului sau autorizat)
--------------
*1) Se elimina procedura care nu este aplicabilã."

ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 115/2004 privind stabilirea cerinţelor esenţiale de securitate ale echipamentelor individuale de protecţie şi a condiţiilor pentru introducerea lor pe piata, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Ministrul economiei şi comerţului,
Codrut Ioan Seres

Ministrul integrãrii europene,
Ene Dinga

Bucureşti, 14 iulie 2005.
Nr. 809.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016