Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 808 din 13 noiembrie 1998  privind infiintarea Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 808 din 13 noiembrie 1998 privind infiintarea Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului "Minvest" - S.A.

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 444 din 20 noiembrie 1998
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se înfiinţeazã Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A., societate comercialã pe acţiuni cu capital integral de stat, cu sediul în municipiul Deva, str. Piata Unirii nr. 9, judeţul Hunedoara, prin reorganizarea Regiei Autonome a Cuprului Deva, care se desfiinţeazã.
ART. 2
(1) Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. este persoana juridicã romana, se organizeazã şi funcţioneazã în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare şi cu statutul propriu prevãzut în anexa nr. 1.
(2) Capitalul social al Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. este deţinut în întregime de statul roman, reprezentat de Ministerul Industriei şi Comerţului.
ART. 3
Capitalul social al Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. la data de 30 iunie 1998 este de 21.686.800 mii lei, fiind integral vãrsat.
ART. 4
(1) Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. are ca obiect principal de activitate: extractia şi prelucrarea minereurilor cuprifere, auroargentifere, feroase, polimetalice, nemetalifere, a zgurilor metalurgice şi a produselor din cariere şi din balastiere, comercializarea la intern şi extern a produselor rezultate, cercetarea geologica şi ştiinţificã în domeniu, confecţionarea, repararea şi întreţinerea utilajelor şi echipamentelor proprii şi pentru terţi, activitãţi de conservare şi de închidere a minelor, efectuarea de transporturi tehnologice şi uzinale auto şi pe calea feratã, transporturi de marfa şi de persoane, aferente domeniului sau de activitate, şi pentru terţi, determinãri de noxe şi analize de laborator, operaţiuni de import şi export, precum şi alte servicii legate de obiectul sau de activitate, în condiţiile legii.
(2) Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. poate desfasura, complementar, şi alte activitãţi conexe pentru realizarea obiectului sau de activitate.
ART. 5
(1) Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. participa, în numele statului, la capitalul social al urmãtoarelor societãţi comerciale, ca acţionar unic, acestea constituind filialele sale:
- Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor feroase şi neferoase - Societatea Comercialã "Devamin" - S.A., cu sediul în municipiul Deva, str. Piata Unirii nr. 9, judeţul Hunedoara;
- Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase - Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A., cu sediul în oraşul Abrud, str. Dobrogeanu Gherea nr. 1, judeţul Alba;
- Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase - Societatea Comercialã "Balan" - S.A., cu sediul în oraşul Balan, Str. Minei nr. 1, judeţul Harghita.
(2) Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. are, în structura sa, activitatea de cercetare geologica şi ştiinţificã în domeniu, comercializarea produselor rezultate din extractia şi prelucrarea minereurilor feroase şi neferoase, activitatea de conservare şi de închidere a minelor, precum şi efectuarea de analize de laborator şi determinãri de noxe.
(3) Filialele sunt organizate ca societãţi comerciale pe acţiuni, persoane juridice romane, în cadrul cãrora se organizeazã sedii secundare cu statut de sucursala.
(4) Sucursalele nu au personalitate juridicã şi vor efectua operaţiuni contabile pana la nivelul balanţei de verificare, în condiţiile <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , cu modificãrile ulterioare.
(5) Filialele şi sucursalele sunt prevãzute în anexa nr. 2 la prezenta hotãrâre.
(6) Filialele Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A., prevãzute la alin. (5), se organizeazã şi funcţioneazã potrivit dispoziţiilor legale în vigoare şi statutelor prevãzute în anexele nr. 3.1, 3.2 şi 3.3.
(7) Relaţiile dintre Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. şi filialele sale sunt stabilite prin statutele-anexa la prezenta hotãrâre.
ART. 6
(1) Capitalul social iniţial al Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A., la data infiintarii, este de 21.686.800 mii lei şi este folosit pentru activitatea de cercetare geologica şi ştiinţificã, comercializarea produselor rezultate din extractia şi prelucrarea minereurilor feroase şi neferoase la intern şi la extern, pentru activitãţi de conservare şi de închidere a minelor, de efectuare a analizelor de laborator şi a determinarilor de noxe, precum şi pentru alte activitãţi legate de obiectul sau de activitate, în condiţiile legii.
(2) Participatiile Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. la filialele sale sunt repartizate dupã cum urmeazã:
a) 311.178.400 mii lei pentru Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor feroase şi neferoase - Societatea Comercialã "Devamin" - S.A.;
b) 286.765.100 mii lei pentru Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase - Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A.;
c) 38.033.300 mii lei pentru Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase - Societatea Comercialã "Balan" - S.A.
ART. 7
(1) Capitalul social al Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. se constituie prin preluarea activului şi pasivului Regiei Autonome a Cuprului Deva, care se desfiinţeazã, pe baza bilanţului contabil la data de 30 iunie 1998, care va fi actualizat, conform legii.
(2) Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. şi filialele sale pot participa cu capital social, în condiţiile legii, la constituirea de societãţi comerciale cu obiect de activitate similar, împreunã cu persoane fizice şi/sau juridice romane şi/sau strãine.
(3) Bunurile proprietate publica a statului, aflate în patrimoniul Regiei Autonome a Cuprului Deva, identificate prin anexa nr. 4, se atribuie, în condiţiile legii, Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. şi nu se includ în capitalul social al acesteia, urmând regimul juridic prevãzut la art. 135 alin. (4) şi (5) din Constituţia României.
ART. 8
(1) Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. se afla în coordonarea Ministerului Industriei şi Comerţului.
(2) Acţiunile Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. sunt deţinute în totalitate de cãtre stat, care îşi exercita drepturile şi obligaţiile în calitatea sa de acţionar unic prin Ministerul Industriei şi Comerţului.
ART. 9. - (1) Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. este condusã de adunarea generalã a actionarilor, constituitã din reprezentanţii statului, şi de cãtre un consiliu de administraţie, format din 9 membri.
(2) Filialele Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. sunt conduse fiecare de adunarea generalã a actionarilor şi de cãtre un consiliu de administraţie alcãtuit din 5 membri.
(3) Reprezentanţii statului în adunarea generalã a actionarilor şi membrii Consiliului de administraţie al Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. sunt numiţi şi revocaţi prin ordin al ministrului industriei şi comerţului.
(4) Membrii consiliilor de administraţie ale filialelor Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. se numesc, la propunerea Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A., prin ordin al ministrului industriei şi comerţului.
(5) Conducerea executivã a Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. este asigurata de un director general, care este şi preşedintele consiliului de administraţie.
(6) Atribuţiile adunãrii generale a actionarilor şi ale consiliilor de administraţie sunt prevãzute în statute.
ART. 10
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. preia toate drepturile şi va fi ţinuta de toate obligaţiile Regiei Autonome a Cuprului Deva, în mãsura în care, potrivit reglementãrilor legale sau contractuale, acestea nu se sting, repartizarea lor cãtre filiale urmând sa se facã pe baza de protocol în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, şi se substituie în toate litigiile în curs ale Regiei Autonome a Cuprului Deva.
ART. 11
(1) Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. şi filialele sale pot beneficia de alocaţii de la buget, în condiţiile legii.
(2) Finanţarea programelor de investiţii şi de retehnologizare ale Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. se asigura din surse proprii, din credite bancare şi, în completare, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Industriei şi Comerţului.
(3) Sumele alocate de la bugetul de stat pentru realizarea programelor de investiţii majoreazã capitalul social al Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A.
ART. 12
Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A., precum şi filialele sale vor negocia noi contracte colective de munca, potrivit legii.
ART. 13
Anexele nr. 1, 2, 3.1, 3.2, 3.3 şi 4 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 14
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.287/1990 privind înfiinţarea Regiei Autonome a Cuprului Deva, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 145 bis din 17 decembrie 1990, cu modificãrile ulterioare, <>Hotãrârea Guvernului nr. 459/1997 privind înfiinţarea de societãţi comerciale prin reorganizarea unor subunitati din cadrul Regiei Autonome a Cuprului Deva, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 211 din 27 august 1997, şi Hotãrârea Guvernului nr. 569/1997 privind înfiinţarea de societãţi comerciale prin reorganizarea unor subunitati din cadrul Regiei Autonome a Cuprului Deva, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 262 din 2 octombrie 1997.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul industriei
şi comerţului,
Radu Berceanu

Ministrul reformei,
preşedintele Consiliului
pentru Reforma,
Ioan Muresan

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

ANEXA 1

STATUTUL
Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A.

CAP. 1
Denumirea, forma juridicã, sediul, durata

ART. 1
Denumirea
Denumirea societãţii comerciale este Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A.
În toate actele, facturile, scrisorile sau în publicaţiile emanând de la Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. se menţioneazã denumirea acesteia, precedatã sau urmatã de cuvintele "societate pe acţiuni" sau de initialele "S.A." , de capitalul social, din care cel efectiv vãrsat potrivit ultimului bilanţ contabil aprobat, sediul, numãrul de înmatriculare în registrul comerţului şi de codul fiscal.
ART. 2
Forma juridicã
Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A., denumita în continuare companie, este persoana juridicã romana, având forma juridicã de societate comercialã pe acţiuni, şi îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu legile romane şi cu prezentul statut.
ART. 3
Sediul
Sediul companiei este în municipiul Deva, str. Piata Unirii nr. 9, judeţul Hunedoara.
Sediul companiei poate fi schimbat în alta localitate din România, pe baza hotãrârii adoptate de adunarea generalã a actionarilor, potrivit legii.
La data infiintarii sale, compania cuprinde:
- Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor feroase şi neferoase - Societatea Comercialã "Devamin" - S.A.;
- Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase - Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A.; şi
- Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase - Societatea Comercialã "Balan" - S.A.
Compania poate infiinta în viitor filiale şi sedii secundare fãrã personalitate juridicã, cu aprobarea adunãrii generale a actionarilor.
ART. 4
Durata
Compania se constituie pentru o durata nelimitatã, cu începere de la data înmatriculãrii ei în registrul comerţului.

CAP. 2
Scopul şi obiectul de activitate

ART. 5
Scopul
Compania are ca scop îndeplinirea strategiei naţionale stabilite pentru extractia şi valorificarea minereurilor feroase şi neferoase, prin efectuarea, cu respectarea legislaţiei romane, de acte de comerţ corespunzãtoare obiectului de activitate aprobat prin prezentul statut.
ART. 6
Obiectul de activitate
Obiectul de activitate al companiei este:
1. cercetarea geologica;
2. extractia şi prelucrarea minereurilor cuprifere, auroargentifere, feroase, polimetalice, nemetalifere, zgurilor metalurgice şi a produselor din cariere şi balastiere;
3. comercializarea la intern şi la extern a produselor rezultate;
4. confecţionarea, repararea şi întreţinerea utilajelor şi echipamentelor proprii şi pentru terţi;
5. conservarea şi închiderea minelor;
6. efectuarea de transporturi tehnologice şi uzinale, auto şi pe calea feratã, transport de marfa şi de persoane, aferent obiectului sau de activitate şi pentru terţi;
7. acţiuni de import-export;
8. importul-exportul de materiale, piese de schimb, utilaje, echipamente şi de tehnologii;
9. cooperarea internationala în domeniul activitãţii miniere de baza, extractiei şi preparãrii;
10. elaborarea, aprobarea sau, dupã caz, avizarea documentelor cu caracter formativ care reglementeazã activitatea de producţie şi de desfacere a produselor din obiectul sau de activitate;
11. desfãşurarea de programe, studii şi analize pentru reducerea impactului exploatãrii resurselor minerale asupra mediului;
12. realizarea operaţiunilor financiare pe pieţele interne şi externe de capital şi de cooperare economicã internationala, în vederea asigurãrii:
- resurselor financiare pentru finanţarea activitãţii proprii;
- participãrii pe piata internationala cu acţiuni şi operaţiuni specifice;
- constituirii de societãţi mixte;
13. participarea cu capital social, în condiţiile legii, la constituirea de societãţi comerciale, împreunã cu persoane fizice şi/sau persoane juridice, romane sau strãine, de drept privat;
14. operaţiuni de comision şi intermediere;
15. vânzarea en gros şi en d&#63643;tail prin valorificarea materialelor rezultate din stocuri, reparaţii, demolãri, casãri şi a produselor secundare rezultate din activitatea proprie;
16. gestionarea bunurilor proprii, precum şi a celor de natura bunurilor prevãzute la art. 135 alin. (4) din Constituţie, date spre administrare;
17. închirierea şi/sau vânzarea de spaţii de locuit; închirierea de spaţii de cazare la tarifele stabilite de companie pentru personalul propriu şi pentru terţi;
18. vânzarea, darea în locatie de gestiune şi închirierea de spaţii, terenuri şi bunuri ale companiei unor persoane fizice şi juridice, în condiţiile legii;
19. operaţiuni de leasing conform legislaţiei în vigoare;
20. editarea de publicaţii şi de lucrãri tehnico-ştiinţifice specifice activitãţilor pe care le desfãşoarã;
21. pregãtirea şi perfecţionarea personalului din activitatea proprie;
22. cercetarea, proiectarea, expertizarea şi ingineria tehnologicã pentru activitatea proprie şi pentru terţi;
23. coordonarea activitãţii de management în domeniul resurselor umane:
- întreprinde acţiunile necesare pentru reorganizarea activitãţilor de personal în concordanta cu cerinţele economiei de piata;
- numeşte şi revoca conducerile filialelor;
24. gestionarea brevetelor de invenţii şi inovaţii în folosul companiei şi cumpãrarea de licenţe şi brevete;
25. proiectarea şi implementarea sistemului informaţional şi decizional la nivelul companiei, bazat pe utilizarea echipamentelor de calcul şi pe conceptul de "sistem suport pentru decizie" ;
26. rezolvarea litigiilor dintre subunitatile membre ale companiei;
27. elaborarea şi implementarea strategiei de ansamblu a companiei în direcţiile de restructurare şi de retehnologizare;
28. elaborarea strategiei de privatizare a subunitatilor;
29. conducerea politicii investitionale, în sensul promovãrii investiţiilor strãine în subunitatile membre şi a investiţiilor companiei în strãinãtate;
30. coordonarea activitãţii de cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã;
31. acţiuni de extindere a cooperãrii economice atât pe plan intern, cat şi pe plan internaţional;
32. stabilirea criteriilor de apreciere a activitãţii economice şi productive desfãşurate în subunitatile sale;
33. asigurarea disciplinei financiare, organizarea controlului financiar, aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale subunitatilor şi întocmirea bilanţului contabil al companiei;
34. elaborarea strategiei de plasament de capital;
35. promovarea acţiunilor de organizare ergonomica a locurilor de munca, în vederea creşterii productivitatii muncii;
36. coordonarea activitãţilor de achiziţii de bunuri şi de lucrãri de investiţii;
37. stabilirea programelor unitare de perfecţionare şi de reorientare a personalului din toate subunitatile sale;
38. prestarea de activitãţi conexe legate de valorificarea patrimoniului propriu (turism, agrement, alimentaţie publica), în scopul identificarii de alternative pentru reconversia forţei de munca disponibilizate din minerit;
39. furnizarea de apa, energie termica şi energie electrica;
40. închirierea de mijloace de transport şi de utilaje pentru terţi;
41. realizarea de activitãţi sociale, medicale, bancare, hoteliere, servicii de alimentaţie publica, culturale, pentru personalul propriu şi pentru terţi;
42. organizarea activitãţilor specifice în domeniul securitãţii şi protecţiei muncii, al sãnãtãţii personalului, precum şi al prevenirii şi stingerii incendiilor;
43. comerţ intern prin magazine de prezentare şi desfacere şi prin cantine;
44. creşterea pasarilor şi animalelor în gospodãrii-anexa, producerea şi comercializarea produselor animaliere şi vegetale.

CAP. 3
Capitalul social, acţiunile

ART. 7
Capitalul social
Capitalul social iniţial al companiei la data infiintarii este de 21.686.800 mii lei şi se constituie prin preluarea patrimoniului Regiei Autonome a Cuprului Deva, conform bilanţului contabil la data de 30 iunie 1998, fiind împãrţit în 216.868 acţiuni nominative, fiecare acţiune în valoare de 100.000 lei.
Participatiile companiei la filialele sale sunt repartizate dupã cum urmeazã:
a) 311.178.400 mii lei pentru Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor feroase şi neferoase - Societatea Comercialã "Devamin" - S.A.;
b) 286.765.100 mii lei pentru Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase - Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A.;
c) 38.033.300 mii lei pentru Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase - Societatea Comercialã "Balan" - S.A.
Capitalul social este deţinut de statul roman, ca acţionar unic, pana la transmiterea acţiunilor din proprietatea statului cãtre persoane fizice sau juridice, romane sau strãine, în condiţiile legii.
În capitalul social nu sunt incluse bunuri de natura celor prevãzute la art. 135 alin. (3)-(5) din Constituţie.
Compania este în coordonarea Ministerului Industriei şi Comerţului.
Compania participa la capitalul social al filialelor sale ca acţionar unic.
ART. 8
Reducerea sau majorarea capitalului social
Majorarea capitalului social se face în condiţiile legii.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor va putea decide majorarea capitalului social, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data majorãrii lui.
Capitalul social va putea fi majorat prin:
a) noi aporturi în numerar şi/sau în natura;
b) încorporarea rezervelor (în care vor putea fi incluse diferenţele favorabile rezultate din reevaluarea patrimoniului social), cu excepţia rezervelor legale, precum şi a beneficiilor sau a primelor de emisiune;
c) compensarea unor creanţe lichide şi exigibile asupra companiei cu acţiuni ale acesteia;
d) alte surse stabilite de adunarea generalã a actionarilor ori de cãtre consiliul de administraţie, dupã caz, potrivit legii;
Reducerea capitalului social se face în condiţiile legii.
În cazul în care administratorii constata pierderea a jumãtate din capitalul social, ei sunt obligaţi sa convoace, în termen de maximum 60 de zile, adunarea generalã extraordinarã a actionarilor, care va decide fie reconstituirea capitalului social, fie limitarea lui la valoarea rãmasã, fie dizolvarea companiei.
Reducerea capitalului social va putea fi facuta numai dupã doua luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a hotãrârii generale extraordinare a actionarilor, potrivit prevederilor legale.
ART. 9
Acţiunile
Acţiunile nominative ale companiei vor cuprinde toate elementele prevãzute de lege.
Acţiunile nominative emise de companie vor fi în forma dematerializatã, prin înscriere în cont. În condiţiile legii, prin decizie a adunãrii generale a actionarilor vor putea fi emise acţiuni preferenţiale cu dividend prioritar, fãrã drept de vot.
Evidenta acţiunilor va fi ţinuta într-un registru numerotat, sigilat şi parafat de preşedintele consiliului de administraţie, registru care se pãstreazã la sediul companiei, sub îngrijirea secretarului consiliului de administraţie.
Modificãrile care se opereazã în registru vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare.
Acţiunile emise de companie pot fi grevate de un drept de uzufruct sau pot fi gajate, în condiţiile legii.
Persoanele fizice sau juridice, romane sau strãine, vor putea deţine acţiuni ale companiei, potrivit reglementãrilor în vigoare.
ART. 10
Obligaţiuni
Compania este autorizata sa emita obligaţiuni, în condiţiile legii.
ART. 11
Drepturi şi obligaţii decurgând din acţiuni
Fiecare acţiune subscrisã şi vãrsatã de acţionari potrivit legii, cu excepţia acţiunilor preferenţiale cu dividend prioritar, conferã acestora dreptul la un vot în adunarea generalã a actionarilor, dreptul de a alege şi de a fi aleşi în organele de conducere, dreptul de a participa la distribuirea profitului, conform prevederilor prezentului statut şi dispoziţiilor legale, respectiv alte drepturi prevãzute în statut.
Deţinerea acţiunii certifica adeziunea de drept la statut.
Drepturile şi obligaţiile legate de acţiuni urmeazã acţiunile în cazul trecerii lor în proprietatea altor persoane.
Când o acţiune nominativã devine proprietatea mai multor persoane, nu se va înscrie transmiterea ei decât în condiţiile în care acestea desemneazã un reprezentant unic pentru exercitarea drepturilor rezultând din acţiuni.
Obligaţiile companiei sunt garantate cu capitalul social al acesteia, iar actionarii rãspund în limita valorii acţiunilor pe care le deţin.
Patrimoniul companiei nu poate fi grevat de datorii sau de alte obligaţii personale ale actionarilor.
ART. 12
Cesiunea acţiunilor
Acţiunile sunt indivizibile cu privire la companie, care nu recunoaşte decât un singur proprietar pentru fiecare acţiune. Cesiunea parţialã sau totalã a acţiunilor între acţionari sau cãtre terţi se efectueazã în condiţiile şi cu procedura prevãzute de lege.
Transmiterea dreptului de proprietate asupra acţiunilor nominative emise de companie se realizeazã prin declaraţie facuta în registrul actionarilor, subscrisã de cedent şi de cesionar sau de mandatarii lor. De asemenea, transmiterea se mai poate realiza şi prin act autentic, cu efectuarea mentiunilor corespunzãtoare în registrul actionarilor.
ART. 13
Pierderea acţiunilor
În cazul pierderii unor acţiuni, proprietarul va trebui sa anunţe consiliul de administraţie şi sa facã public faptul prin presa, în cel puţin doua ziare de larga circulaţie.
Acţiunile pierdute se anuleazã. Anularea lor se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. Dupã 6 luni acţionarul va putea obţine un duplicat al acţiunilor pierdute.

CAP. 4
Adunarea generalã a actionarilor

ART. 14
Atribuţii
Adunarea generalã a actionarilor companiei este organul de conducere al acesteia, care decide asupra activitãţii sale, precum şi asupra politicii ei economice şi comerciale.
Reprezentanţii statului în adunarea generalã a actionarilor şi membrii consiliului de administraţie sunt numiţi şi revocaţi, dupã caz, prin ordin al ministrului industriei şi comerţului.
Pentru activitatea depusa reprezentanţii statului în adunarea generalã a actionarilor primesc o indemnizaţie, conform reglementãrilor legale în vigoare.
Adunãrile generale ale actionarilor sunt ordinare şi extraordinare.
Adunarea generalã ordinarã a actionarilor are urmãtoarele atribuţii principale:
a) aproba propunerile privind strategia globalã de dezvoltare, retehnologizare, modernizare, de restructurare economico-financiarã a companiei;
b) alege cenzorii, conform prevederilor legale;
c) propune descãrcarea de gestiune a consiliului de administraţie şi revocarea membrilor acestuia;
d) stabileşte nivelul remuneraţiei membrilor consiliului de administraţie, precum şi a cenzorilor;
e) aproba bugetul de venituri şi cheltuieli pe exerciţiul financiar urmãtor;
f) aproba bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi dupã analizarea rapoartelor consiliului de administraţie;
g) aproba repartizarea profitului conform legii;
h) hotãrãşte cu privire la folosirea dividendelor aferente acţiunilor gestionate pentru restructurare şi dezvoltare;
i) hotãrãşte cu privire la contractarea de împrumuturi bancare pe termen lung, inclusiv a celor externe, stabileşte competentele şi nivelul de contractare a împrumuturilor bancare curente de pe piata interna şi externa, a creditelor comerciale şi a garanţiilor, inclusiv prin gajarea acţiunilor potrivit legii;
j) hotãrãşte cu privire la înfiinţarea sau desfiinţarea subunitatilor, la fuziunea, divizarea, participarea la constituirea de noi persoane juridice sau la asocierea cu alte persoane juridice sau fizice din ţara sau din strãinãtate;
k) analizeazã rapoartele consiliului de administraţie privind stadiul şi perspectivele referitoare la profit şi la dividende, poziţia pe piata interna şi internationala, nivelul tehnic, calitatea, forta de munca, protecţia mediului, relaţiile cu clienţii;
l) se pronunţa asupra gestiunii administratorilor şi asupra modului de recuperare a prejudiciilor produse companiei de cãtre aceştia;
m) hotãrãşte cu privire la gajarea sau la închirierea unor bunuri, unitãţi sau sedii proprii;
n) aproba regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului de administraţie;
o) aproba delegarile de competenta pentru consiliul de administraţie;
p) reglementeazã dreptul de preemptiune al actionarilor şi al salariaţilor companiei cu privire la cesiunea acţiunilor şi aproba şi condiţiile pentru cesionarea cãtre salariaţii companiei a unui numãr de acţiuni proprii;
r) încheie contractul de administrare cu membrii consiliului de administraţie.
Pentru atribuţiile menţionate la lit. e), f), g), h), i), k), l), m) şi n) adunarea generalã a actionarilor nu va putea lua hotãrâri decât în urma obţinerii de cãtre fiecare reprezentant a unui mandat special prealabil de la organul care l-a numit.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor se întruneşte pentru a hotãrî urmãtoarele:
a) schimbarea formei juridice a companiei;
b) mutarea sediului companiei;
c) schimbarea obiectului de activitate;
d) majorarea capitalului social, precum şi reducerea sau reîntregirea lui prin emisiune de noi acţiuni, în condiţiile legii;
e) fuziunea cu alte societãţi comerciale sau divizarea companiei;
f) dizolvarea anticipata a companiei;
g) emisiunea de obligaţiuni;
h) modificarea numãrului de acţiuni sau a valorii nominative a acestora, precum şi cesiunea acţiunilor;
i) orice alta modificare a actului constitutiv sau orice alta hotãrâre pentru care este cerutã aprobarea adunãrii generale extraordinare a actionarilor;
j) aproba conversia acţiunilor nominative, emise în forma dematerializatã, în acţiuni nominative în forma materializata şi invers;
k) aproba conversia acţiunilor preferenţiale şi nominative dintr-o categorie în alta, în condiţiile legii.
Pentru atribuţiile adunãrii generale extraordinare a actionarilor fiecare reprezentant trebuie sa obţinã un mandat special prealabil de la organul care l-a numit.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor va putea delega consiliului de administraţie exerciţiul atribuţiilor sale menţionate la lit. b), c), d) şi j).
ART. 15
Convocarea adunãrii generale a actionarilor
Adunarea generalã a actionarilor se convoacã de cãtre preşedintele consiliului de administraţie sau de cãtre un membru al acestuia, în baza împuternicirii date de preşedinte.
Adunãrile generale ordinare ale actionarilor au loc cel puţin o data pe an, în cel mult doua luni de la încheierea exerciţiului financiar, pentru examinarea bilanţului contabil şi a contului de profit şi pierderi pe anul precedent şi pentru stabilirea programului de activitate şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul în curs.
Adunarea generalã a actionarilor va fi convocatã ori de câte ori va fi nevoie, în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi cu dispoziţiile statutului, cu cel puţin 15 zile înainte de data stabilitã.
Convocarea va cuprinde locul şi data ţinerii adunãrii generale a actionarilor, precum şi ordinea de zi, cu menţionarea explicita a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor acesteia.
Când pe ordinea de zi figureazã propuneri pentru modificarea statutului, convocarea va trebui sa cuprindã textul integral al propunerilor.
Adunarea generalã a actionarilor se întruneşte la sediul companiei sau în alt loc indicat în convocare.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor va fi convocatã ori de câte ori este cazul, la solicitarea acţionarului unic sau la cererea consiliului de administraţie ori a cenzorilor.
ART. 16
Organizarea adunãrii generale a actionarilor
Adunarea generalã ordinarã a actionarilor este constituitã valabil şi poate lua hotãrâri, dacã la prima convocare actionarii prezenţi sau reprezentaţi deţin cel puţin doua treimi din capitalul social, iar la a doua convocare, dacã aceştia deţin cel puţin jumãtate din capitalul social.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor este constituitã valabil şi poate lua hotãrâri, dacã la prima convocare actionarii prezenţi sau reprezentaţi deţin cel puţin trei pãtrimi din capitalul social, iar la a doua convocare, dacã aceştia deţin cel puţin jumãtate din capitalul social.
În ziua şi la ora precizate în convocare, şedinţa adunãrii generale a actionarilor se va deschide de cãtre preşedintele consiliului de administraţie sau, în lipsa acestuia, de cãtre cel care îl înlocuieşte.
Adunarea generalã a actionarilor va alege dintre actionarii prezenţi un secretar, care sa verifice lista de prezenta a actionarilor, indicând capitalul social pe care îl reprezintã fiecare şi îndeplinirea tuturor formalitãţilor cerute de lege şi de statut pentru ţinerea şedinţei, şi va întocmi procesul-verbal al adunãrii generale a actionarilor.
Procesul-verbal va fi semnat de persoana care a prezidat şedinţa şi de secretarul care l-a întocmit.
Procesul-verbal se va scrie într-un registru sigilat şi parafat.
La procesul-verbal se vor anexa actele referitoare la convocare, precum şi listele de prezenta a actionarilor.
La şedinţele ordinare şi extraordinare ale adunãrii generale a actionarilor, în care se dezbat probleme privitoare la raporturile de munca cu personalul companiei, pot fi invitaţi şi reprezentantii sindicatului şi/sau reprezentanţii salariaţilor care nu sunt membri de sindicat, care nu vor avea drept de vot.
ART. 17
Exercitarea dreptului de vot în adunarea generalã a actionarilor
Hotãrârile adunãrilor generale ale actionarilor se iau prin vot deschis.
La propunerea persoanei care prezideazã adunarea generalã a actionarilor sau a unui grup de acţionari prezenţi sau reprezentaţi, care deţin cel puţin o pãtrime din capitalul social, se va putea decide ca votul sa fie secret.
Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administraţie şi a cenzorilor, pentru revocarea lor şi pentru luarea hotãrârilor referitoare la rãspunderea administratorilor.
Pentru a fi opozabile terţilor hotãrârile adunãrii generale a actionarilor vor fi depuse în termen de 15 zile la oficiul registrului comerţului, pentru a fi menţionate, în extras, în registru şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Ele nu vor putea fi executate înainte de aducerea la îndeplinire a formalitãţilor prevãzute mai sus.
Hotãrârile luate de adunãrile generale ale actionarilor, în limitele legii şi ale statutului, sunt obligatorii chiar şi pentru actionarii care nu au luat parte la adunarea generalã a actionarilor sau care au votat impotriva.
Actionarii care nu sunt de acord cu hotãrârile luate de adunãrile generale ale actionarilor cu privire la schimbarea obiectului de activitate, a sediului sau a formei juridice au dreptul de a se retrage din companie şi de a recupera contravaloarea acţiunilor pe care le deţin, conform prevederilor legale.
ART. 18
Reprezentare
În perioada în care statul este acţionar unic la companie, interesele acestuia vor fi reprezentate de cãtre Ministerul Industriei şi Comerţului.

CAP. 5
Consiliul de administraţie

ART. 19
Organizare
Compania este administratã de un consiliu de administraţie compus din 9 membri, dintre care unul va fi reprezentantul Ministerului Finanţelor.
Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pentru o perioada de 4 ani prin ordin al ministrului industriei şi comerţului.
Administratorii pot avea calitatea de acţionar.
În situaţia în care se creeazã un loc vacant în consiliul de administraţie, adunarea generalã a actionarilor propune un nou administrator pentru ocuparea locului vacant. Durata pentru care este ales noul administrator pentru a ocupa locul vacant va fi egala cu perioada care a rãmas pana la expirarea mandatului predecesorului sau.
Consiliul de administraţie se întruneşte lunar la sediul companiei ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui sau a unei treimi din numãrul membrilor sãi.
Consiliul de administraţie este prezidat de preşedinte, iar în lipsa acestuia, de cãtre un membru, în baza mandatului dat de preşedinte.
Preşedintele numeşte un secretar fie dintre membrii consiliului de administraţie, fie din afarã acestuia.
Conducerea companiei se asigura de cãtre un director general care este şi preşedintele consiliului de administraţie.
Pentru valabilitatea deciziilor este necesarã prezenta a cel puţin doua treimi din numãrul membrilor consiliului de administraţie, iar deciziile se iau cu unanimitate de voturi.
Dezbaterile consiliului de administraţie au loc conform ordinii de zi stabilite şi comunicate de preşedinte cu cel puţin 7 zile înainte de data ţinerii şedinţei. Dezbaterile se consemneazã în procesul-verbal al şedinţei, care se scrie într-un registru sigilat şi parafat de preşedintele consiliului de administraţie.
Procesul-verbal se semneazã de toţi membrii consiliului de administraţie şi de secretar. Pe baza procesului-verbal secretarul consiliului de administraţie redacteazã hotãrârea acestuia, care se semneazã de cãtre preşedinte.
Consiliul de administraţie poate delega prin statut o parte din atribuţiile sale directorului general al companiei şi poate recurge, de asemenea, la experţi pentru soluţionarea anumitor probleme.
În relaţiile cu terţii compania este reprezentatã de cãtre directorul general, pe baza şi în limitele împuternicirilor date de consiliul de administraţie, care semneazã actele de angajare fata de aceştia.
Preşedintele consiliului de administraţie este obligat sa punã la dispoziţie actionarilor şi cenzorilor, la cererea acestora, toate documentele companiei.
Membrii consiliului de administraţie rãspund individual sau solidar, dupã caz, fata de companie pentru prejudiciile rezultate din infracţiuni sau din abateri de la prevederile legale, pentru abaterile de la statut sau pentru greşeli în administrarea companiei.
În astfel de situaţii, ei vor putea fi revocaţi prin hotãrârea adunãrii generale a actionarilor.
Membrii consiliului de administraţie vor depune o garanţie conform prevederilor legale.
Sunt incompatibile cu calitatea de membru în consiliul de administraţie persoanele prevãzute în <>Legea nr. 31/1990 , republicatã.
Nu pot fi directori ai companiei, ai filialelor şi ai sucursalelor acesteia persoanele care sunt incompatibile potrivit <>Legii nr. 31/1990 , republicatã.
Administratorii sunt reeligibili pentru un nou mandat.
ART. 20
Atribuţiile consiliului de administraţie, ale directorului general şi ale directorilor executivi
A. Consiliul de administraţie are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) aproba structura organizatoricã şi regulamentul de organizare şi funcţionare a companiei;
b) numeşte şi elibereazã din funcţie directorul general al companiei;
c) aproba nivelul garanţiilor şi modul de constituire a acestora pentru directorul general, directorii executivi ai companiei şi pentru persoanele care au calitatea de gestionar;
d) încheie actele juridice prin care compania sa dobândeascã, sa înstrãineze, sa închirieze, sa schimbe sau sa constituie în garanţie bunuri aflate în patrimoniul acesteia, cu aprobarea adunãrii generale a actionarilor, atunci când legea impune aceasta condiţie;
e) aproba delegarile de competenta pentru directorul general şi pentru persoanele din conducerea companiei, în vederea executãrii operaţiunilor companiei;
f) aproba încheierea oricãror contracte pentru care nu a delegat competenta directorului general al companiei;
g) numeşte şi revoca membrii consiliilor de administraţie ale filialelor;
h) supune anual adunãrii generale a actionarilor, în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, raportul cu privire la activitatea companiei, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi pe anul precedent, precum şi proiectul programului de activitate şi proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli ale companiei pe anul în curs;
i) convoacã adunarea generalã extraordinarã a actionarilor ori de câte ori este nevoie;
j) aproba încheierea contractelor de import-export pana la limita cuantumului valoric stabilit de adunarea generalã a actionarilor;
k) stabileşte drepturile, obligaţiile şi responsabilitãţile personalului companiei, conform structurii organizatorice aprobate;
l) stabileşte competentele şi nivelul de contractare a împrumuturilor bancare curente, a creditelor comerciale pe termen scurt şi mediu şi aproba eliberarea garanţiilor;
m) aproba numãrul de posturi şi normativul de constituire a compartimentelor functionale şi de producţie;
n) aproba programele de producţie, cercetare, dezvoltare, investiţii;
o) stabileşte şi aproba politici pentru protecţia mediului înconjurãtor, securitatea muncii, potrivit reglementãrilor legale în vigoare;
p) aproba documentele cu caracter de norme şi regulamente care reglementeazã activitãţile filialelor;
q) stabileşte tactica şi strategia de marketing;
r) stabileşte şi aproba, în limita bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de adunarea generalã a actionarilor, modificãri în structura acestuia, în limita competentelor pentru care a primit delegaţie;
s) negociaza contractul colectiv de munca şi aproba statutul personalului ;
t) rezolva orice alte probleme stabilite de adunarea generalã a actionarilor.
B. Directorul general reprezintã compania în raporturile cu terţii şi este numit de cãtre consiliul de administraţie.
Directorul general are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) aplica strategia şi politicile de dezvoltare a companiei, stabilite de consiliul de administraţie;
b) angajeazã, promoveazã şi concediazã personalul salariat în condiţiile legii;
c) numeşte, suspenda sau revoca directorii executivi;
d) participa la negocierea contractului colectiv de munca, în limita mandatului dat de cãtre consiliul de administraţie;
e) negociaza, în condiţiile legii, contractele individuale de munca;
f) încheie acte juridice, în numele şi pe seama companiei, în limitele împuternicirilor aprobate de cãtre consiliul de administraţie;
g) stabileşte îndatoririle şi responsabilitãţile personalului companiei, pe compartimente;
h) aproba operaţiunile de încasãri şi plati potrivit competentelor legale şi prezentului statut;
i) aproba operaţiunile de vânzare şi cumpãrare de bunuri, potrivit competentelor legale şi prezentului statut;
j) împuterniceşte directorii executivi şi orice alta persoana sa exercite orice atribuţii din sfera sa de competenta;
k) rezolva orice alta problema pe care consiliul de administraţie a stabilit-o în sarcina sa.
C. Directorii executivi sunt numiţi de directorul general şi se afla în subordinea acestuia, sunt funcţionari ai companiei, executa operaţiunile acesteia şi sunt rãspunzãtori fata de aceasta pentru îndeplinirea îndatoririlor lor, în aceleaşi condiţii ca şi administratorii.
Atribuţiile directorilor executivi sunt stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare a companiei.

CAP. 6
Comitetul director

ART. 21
Consiliul de administraţie poate delega o parte din atribuţiile sale unui comitet director, în condiţiile legii.
Deciziile comitetului director se iau cu majoritatea absolutã a voturilor membrilor sãi.
Comitetul director prezintã raportul sau de activitate consiliului de administraţie.
ART. 22
Cenzorii
Gestiunea companiei este controlatã de acţionari şi de 3 cenzori aleşi de adunarea generalã a actionarilor. Cel puţin unul dintre cenzori trebuie sa fie expert contabil.
În perioada în care statul deţine mai mult de 20% din capitalul social, unul dintre cenzori va fi recomandat de care Ministerul Finanţelor.
Adunarea generalã a actionarilor alege, de asemenea, acelaşi numãr de cenzori supleanţi, care îi vor înlocui, în condiţiile legii, pe cenzorii titulari.
Pentru a putea exercita dreptul de control, cenzorilor li se pot prezenta, la cerere, date cu privire la activitatea companiei, la situaţia patrimoniului, a profitului şi a pierderilor.
Cenzorii au urmãtoarele obligaţii principale:
a) în cursul exerciţiului financiar verifica gospodãrirea mijloacelor fixe şi a mijloacelor circulante, a portofoliului de efecte, casa şi registrele de evidenta contabila şi informeazã consiliul de administraţie despre neregulile constatate;
b) la încheierea exerciţiului financiar controleazã exactitatea inventarului, a documentelor prezentate de consiliul de administraţie asupra conturilor companiei, a bilanţului contabil şi a contului de profit şi pierderi, prezentând adunãrii generale a actionarilor un raport scris;
c) la lichidarea companiei controleazã operaţiunile de lichidare;
d) prezintã adunãrii generale a actionarilor punctul lor de vedere la propunerile de reducere a capitalului social sau de modificare a statutului şi a obiectului de activitate ale companiei.
Cenzorii sunt obligaţi, de asemenea:
a) sa facã, în fiecare luna şi inopinat, inspecţii ale casei şi sa verifice existenta titlurilor sau a valorilor care sunt proprietatea companiei sau care au fost primite în gaj, cauţiune sau depozit;
b) sa ia parte la adunãrile generale ordinare şi extraordinare ale actionarilor, inserand în ordinea de zi propunerile pe care le vor considera necesare;
c) sa constate depunerea garanţiei de cãtre administratori;
d) sa vegheze ca dispoziţiile legii şi ale statutului sa fie îndeplinite de administratori şi de lichidatori.
Cenzorii se întrunesc la sediul companiei şi iau decizii în unanimitate. Dacã nu se realizeazã unanimitatea, raportul cu divergenţe se înainteazã adunãrii generale a actionarilor.
Cenzorii pot convoca adunarea generalã extraordinarã a actionarilor, dacã aceasta nu a fost convocatã de consiliul de administraţie, în cazul în care capitalul social s-a diminuat cu mai mult de 10% timp de 2 ani consecutivi, sau ori de câte ori considera necesar, pentru alte situaţii privind încãlcarea dispoziţiilor legale şi statutare.
Atribuţiile, drepturile şi obligaţiile cenzorilor se completeazã cu dispoziţiile legale în domeniu.
Cenzorii şi cenzorii supleanţi sunt numiţi pe o perioada de maximum 3 ani şi pot fi realeşi; numãrul cenzorilor trebuie sa fie impar.
Sunt incompatibile cu calitatea de cenzor persoanele prevãzute în <>Legea nr. 31/1990 , republicatã.
Cenzorii sunt obligaţi sa depunã înainte de începerea activitãţii o garanţie egala cu o treime din garanţia stabilitã pentru membrii consiliului de administraţie.
În caz de deces, împiedicare fizica sau legalã, încetare sau renunţare la mandat a unui cenzor, cenzorul supleant cel mai în varsta îl înlocuieşte.
Dacã în acest mod numãrul cenzorilor nu poate fi completat, cenzorii rãmaşi numesc alta persoana pe locul vacant pana la cea mai apropiatã adunare generalã a actionarilor.
În cazul în care nu mai rãmâne în funcţie nici un cenzor, consiliul de administraţie va convoca adunarea generalã a actionarilor, care va proceda la numirea altor cenzori.
Cenzorii vor consemna într-un registru special deliberãrile, precum şi constatãrile fãcute în exerciţiul mandatului lor.
Revocarea cenzorilor se va putea face numai de adunarea generalã a actionarilor.

CAP. 7
Activitatea

ART. 23
Finanţarea activitãţii proprii
Pentru îndeplinirea obiectului de activitate şi în conformitate cu atribuţiile stabilite, compania utilizeazã sursele de finanţare constituite potrivit legii, credite bancare şi alte surse financiare.
ART. 24
Exerciţiul financiar
Exerciţiul financiar începe la 1 ianuarie şi se încheie la 31 decembrie ale fiecãrui an. Primul exerciţiu financiar începe la data înmatriculãrii companiei în registrul comerţului.
ART. 25
Personalul
Personalul de conducere şi de execuţie din cadrul companiei este numit, angajat şi concediat de directorul general.
Angajarea şi concedierea personalului din filialele companiei se fac de cãtre conducãtorul filialei.
Plata salariilor şi a impozitelor aferente, a cotelor de asigurãri sociale, precum şi a altor obligaţii fata de bugetul de stat se va face potrivit legii.
Drepturile şi obligaţiile personalului companiei se stabilesc prin statutul acesteia, prin contractul colectiv de munca şi prin statutul personalului.
Drepturile de salarizare şi celelalte drepturi de personal se stabilesc de cãtre consiliul de administraţie pentru personalul de conducere şi prin contractul colectiv de munca pentru personalul de execuţie.
ART. 26
Amortizarea mijloacelor fixe
Amortizarea activelor corporale şi necorporale din patrimoniul companiei se va calcula potrivit modului de amortizare stabilit de cãtre consiliul de administraţie, în conformitate cu prevederile legale.
ART. 27
Evidenta contabila şi bilanţul contabil
Compania va tine evidenta contabila în lei, va întocmi anual bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, cu respectarea normelor metodologice elaborate de Ministerul Finanţelor.
Bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, conform legii.
ART. 28
Calculul şi repartizarea profitului
Profitul companiei se stabileşte pe baza bilanţului contabil aprobat de adunarea generalã a actionarilor. Profitul impozabil se stabileşte în condiţiile legii.
Profitul companiei rãmas dupã plata impozitului pe profit se va repartiza conform hotãrârii adunãrii generale a actionarilor şi dispoziţiilor legale în vigoare, pentru constituirea de fonduri destinate dezvoltãrii, investiţiilor, modernizãrii, cercetãrii sau de alte asemenea fonduri, precum şi pentru fondul cuvenit actionarilor pentru plata dividendelor.
Compania îşi constituie fond de rezerva şi alte fonduri în condiţiile legii.
Plata dividendelor cuvenite actionarilor se face de cãtre companie în condiţiile legii, dupã aprobarea bilanţului contabil de cãtre adunarea generalã a actionarilor.
În cazul înregistrãrii de pierderi, adunarea generalã a actionarilor va analiza cauzele şi va hotãrî în consecinta, potrivit legii.
ART. 29
Registrele
Compania va tine prin grija administratorilor şi, respectiv, a cenzorilor toate registrele prevãzute de lege.

CAP. 8
Asocierea

ART. 30
Compania poate constitui, singura sau împreunã cu alte persoane juridice sau fizice, romane sau strãine, alte companii naţionale sau alte persoane juridice, în condiţiile prevãzute de lege şi de prezentul statut.
ART. 31
Compania poate încheia contracte de asociere cu alte persoane juridice sau fizice, fãrã constituirea de noi persoane juridice, dacã asocierea este destinatã realizãrii scopului şi obiectului sau de activitate.
ART. 32
Condiţiile de participare a companiei la constituirea de noi persoane juridice sau la contracte de asociere vor fi stabilite prin actele constitutive sau prin contractul de asociere, care vor fi aprobate de adunarea generalã a actionarilor.
ART. 33
Modificarea formei juridice
Modificarea formei juridice a companiei se va putea face numai în temeiul hotãrârii adunãrii generale extraordinare a actionarilor şi cu îndeplinirea tuturor formalitãţilor prevãzute de lege.
În perioada în care statul este acţionar unic, transformarea formei juridice a companiei se va putea face numai cu aprobarea Ministerului Industriei şi
Comerţului, prin împuterniciţii mandatati sa reprezinte interesele capitalului de stat.
Noua societate comercialã va îndeplini formalitãţile legale de înregistrare şi de publicitate cerute la înfiinţarea societãţilor comerciale.
ART. 34
Dizolvarea
Dizolvarea companiei va avea loc în urmãtoarele situaţii:
a) imposibilitatea realizãrii obiectului sau de activitate;
b) declararea nulitãţii companiei;
c) hotãrârea adunãrii generale a actionarilor;
d) pierderea unei jumãtãţi din capitalul social, dupã ce s-a consumat fondul de rezerva pentru motive care nu atrag raspunderi de orice natura, dacã adunarea generalã a actionarilor nu decide reconstituirea capitalului social sau reducerea lui la suma rãmasã;
e) deschiderea procedurii privind falimentul companiei;
f) când numãrul actionarilor scade sub minimul legal;
g) alte cauze prevãzute de lege sau de statutul companiei.
Dizolvarea companiei trebuie sa fie înscrisã în registrul comerţului şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
ART. 35
Lichidarea
Dizolvarea companiei are ca efect deschiderea procedurii de lichidare.
Lichidarea companiei şi repartizarea patrimoniului se fac în condiţiile şi cu respectarea procedurii prevãzute de lege.
ART. 36
Litigii
Litigiile de orice fel apãrute între companie şi persoane fizice sau juridice, romane sau strãine, sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti de drept comun.
Litigiile nãscute din raporturile contractuale dintre companie şi persoane juridice, romane şi strãine, pot fi soluţionate şi prin arbitraj, potrivit legii.

CAP. 9
Dispoziţii finale

ART. 37
Prevederile prezentului statut se completeazã cu dispoziţiile legale referitoare la societãţile comerciale cu capital de stat, ale <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, şi ale Codului comercial.

ANEXA 2



LISTA
cuprinzând filialele Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Locali-
crt. filialelor tatea Sediul
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Filiala de extracţie şi Deva Str. Piata Unirii nr. 9, Deva
prelucrare a minereurilor judeţul Hunedoara
feroase şi neferoase - Societatea
Comercialã "Devamin" - S.A.

2. Filiala de extracţie şi Abrud Str. Dobrogeanu Gherea nr. 1,
prelucrare a minereurilor Abrud, judeţul Alba
neferoase - Societatea
Comercialã "Avram Iancu" - S.A.

3. Filiala de extracţie şi Balan Str. Minei nr. 1, Balan, judeţul
prelucrare a minereurilor Harghita
neferoase - Societatea
Comercialã "Balan" - S.A.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────


LISTA
cuprinzând sucursalele din componenta Filialei de extracţie şi prelucrare a minereurilor feroase şi neferoase - Societatea Comercialã "Devamin" - S.A.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea
crt. sucursalei Sediul
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Sucursala Miniera Moldova Noua Str. Portului nr. 1, localitatea
Moldova Noua, judeţul Caras-Severin
2. Sucursala Miniera Brad Str. Independentei nr. 3, localita-
tea Brad, judeţul Hunedoara
3. Sucursala Miniera Poiana Rusca Str. Minei nr. 42, localitatea
Teliuc Teliucu Inferior, judeţul Hunedoara
4. Sucursala Miniera Certej Str. Principala nr. 89, localitatea
Certeju de Sus, judeţul Hunedoara
5. Sucursala Miniera Deva Str. Horea nr. 201, localitatea
Deva, judeţul Hunedoara
6. Sucursala Miniera Vetel Str. Barajului nr. 2, localitatea
Mintia, judeţul Hunedoara
7. Sucursala Miniera Baita Bihor Str. Cuza Voda nr. 9, localitatea
Stei, judeţul Bihor
8. Sucursala Miniera Altan Tepe Str. Principala nr. 1, localitatea
Mina Altan Tepe, judeţul Tulcea
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

LISTA
cuprinzând sucursalele din componenta Filialei de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase - Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A.
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea
crt. sucursalei Sediul
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Sucursala Miniera Baia de Aries Str. Minerului nr. 1, localitatea
Baia de Aries, judeţul Alba
2. Sucursala Miniera Rosia Montanã Str. Minei nr. 1, localitatea Rosia
Montanã, judeţul Alba
3. Sucursala Miniera Zlatna Str. Horea nr. 2, localitatea Zlatna,
Teliuc judeţul Alba
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 3.1

STATUTUL
Filialei de extracţie şi prelucrare a minereurilor feroase şi neferoase - Societatea Comercialã "Devamin" - S.A.

CAP. 1
Denumirea, forma juridicã, sediul, durata

ART. 1
Denumirea
Denumirea societãţii comerciale este Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor feroase şi neferoase -Societatea Comercialã "Devamin" - S.A.
În toate actele, facturile, scrisorile sau publicaţiile emanând de la Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor feroase şi neferoase -Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. se menţioneazã denumirea acesteia, precedatã sau urmatã de cuvintele "societate pe acţiuni" sau de initialele "S.A." , capitalul social, sediul, numãrul de înmatriculare în registrul comerţului şi de codul fiscal.
ART. 2
Forma juridicã
Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor feroase şi neferoase - Societatea Comercialã "Devamin" - S.A., denumita în continuare Societatea Comercialã "Devamin" - S.A., este persoana juridicã romana, având forma juridicã de societate pe acţiuni, şi îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu legile romane şi cu prezentul statut.
ART. 3
Sediul
Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. are sediul în municipiul Deva, str. Piata Unirii nr. 9, judeţul Hunedoara.
Sediul Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. poate fi schimbat în alte localitãţi din România, pe baza hotãrârii adoptate de adunarea generalã a actionarilor, potrivit legii.
Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. poate infiinta sedii secundare fãrã personalitate juridicã, cu aprobarea adunãrii generale a actionarilor.
ART. 4
Durata
Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. se constituie pe o durata nelimitatã, cu începere de la data înmatriculãrii ei în registrul comerţului.

CAP. 2
Scopul şi obiectul de activitate

ART. 5
Scopul
Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. are ca scop îndeplinirea strategiei cu privire la cercetarea geologica, extractia şi prelucrarea zãcãmintelor cuprifere, auro-argentifere, feroase, polimetalifere şi nemetalifere, inclusiv valorificarea produselor obţinute.
ART. 6
Obiectul de activitate
Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. are ca obiect de activitate:
1. cercetarea geologica în cadrul perimetrelor aprobate şi în extinderea acestora, pentru creşterea gradului de asigurare cu rezerve;
2. extractia şi prelucrarea resurselor minerale utile;
3. lucrãri topografice pentru activitatea proprie şi pentru terţi;
4. cercetarea, proiectarea şi ingineria tehnologicã pentru activitatea proprie şi pentru terţi;
5. lucrãri de construcţii-montaj, construcţii civile, drumuri, confecţionarea, întreţinerea şi repararea utilajelor, sculelor şi echipamentelor pentru activitatea proprie şi pentru terţi;
6. dezvoltarea, întreţinerea şi exploatarea sistemelor de depozitare a deşeurilor rezultate în procesul de producţie pentru activitatea proprie şi pentru terţi;
7. efectuarea şi prestarea serviciilor de transport tehnologic, transport de mãrfuri şi de persoane cu mijloace proprii sau închiriate;
8. consultanţa şi asistenta tehnica, lucrãri de reparaţii, întreţinere şi exploatare, punere în funcţiune etc., precum şi valorificarea la intern a materialelor rezultate din stocuri, reparaţii, demolãri, casãri şi a produselor secundare rezultate din activitatea de baza;
9. închirierea şi/sau vânzarea de spaţii la tarifele stabilite de companie pentru personalul propriu şi pentru terţi;
10. operaţiuni de leasing, conform legislaţiei în vigoare;
11. prestãri de activitãţi conexe, legate de valorificarea patrimoniului propriu (turism, agrement, alimentaţie publica etc.);
12. elaborarea şi analizarea documentaţiilor tehnico-economice proprii sau ale terţilor, în vederea menţinerii şi dezvoltãrii capacitãţilor de producţie;
13. elaborarea de programe, studii şi analize pentru reducerea impactului exploatãrii resurselor minerale utile asupra mediului;
14. gestionarea bunurilor proprii, precum şi a celor de natura bunurilor prevãzute la art. 135 alin. (3)-(5) din Constituţia României, date spre administrare;
15. vânzarea, darea în locatie de gestiune şi închirierea de spaţii, terenuri şi bunuri ale filialei, cu aprobarea companiei, unor persoane fizice sau juridice, în condiţiile legii;
16. închirierea de mijloace de transport şi utilaje pentru terţi;
17. activitãţi specifice în domeniul securitãţii şi protecţiei muncii, al sãnãtãţii personalului, precum şi al prevenirii şi stingerii incendiilor;
18. pregãtirea şi perfecţionarea personalului din activitatea proprie;
19. promovarea conceptelor moderne de management al producţiei, organizarea cooperãrii pentru realizarea produselor finite, în vederea creşterii productivitatii muncii, reducerii costurilor de fabricaţie şi realizãrii de economii;
20. promovarea acţiunilor de organizare ergonomica a locurilor de munca, în vederea creşterii productivitatii;
21. coordonarea elaborãrii şi aplicãrii unor norme unitare de protecţie a muncii şi de prevenire şi stingere a incendiilor;
22. realizarea de activitãţi sociale, medicale, bancare, hoteliere, servicii de alimentaţie publica şi culturale pentru personalul propriu şi pentru terţi;
23. activitãţi de comerţ intern prin magazine de prezentare şi desfacere şi prin cantine;
24. creşterea pasarilor şi animalelor în gospodãrii-anexa, producerea şi comercializarea produselor animaliere şi vegetale.

CAP. 3
Capitalul social, acţiunile

ART. 7
Capitalul social
Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. este filiala Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A.
Capitalul social iniţial al Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. este de 311.178.400 mii lei, împãrţit în 3.111.784 acţiuni nominative, fiecare acţiune fiind în valoare nominalã de 100.000 lei.
Capitalul social iniţial este în întregime subscris şi vãrsat de companie din capitalul deţinut la aceasta filiala de statul roman, reprezentat de Ministerul Industriei şi Comerţului.
Capitalul social constituie o participaţie a companiei, conform bilanţului contabil încheiat la data de 30 iunie 1998.
În capitalul social nu sunt incluse bunuri de natura celor prevãzute la art. 135 alin. (3)-(5) din Constituţie.
Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. face parte din companie pe o durata nelimitatã, cu începere de la data înmatriculãrii ei în registrul comerţului.
ART. 8
Reducerea sau majorarea capitalului social
Majorarea capitalului social se face în condiţiile legii.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor sau, în situaţia prevãzutã la art. 14 ultimul alineat, consiliul de administraţie va putea decide majorarea capitalului social, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data majorãrii.
Capitalul social va putea fi majorat prin:
a) noi aporturi în numerar şi/sau în natura;
b) încorporarea rezervelor (în care vor putea fi incluse diferenţele favorabile rezultate din reevaluarea patrimoniului social), cu excepţia rezervelor legale, precum şi a beneficiilor sau a primelor de emisiune;
c) compensarea unor creanţe lichide şi exigibile asupra Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. cu acţiuni ale acesteia;
d) alte surse stabilite de adunarea generalã a actionarilor ori de cãtre consiliul de administraţie, dupã caz, potrivit legii.
Reducerea capitalului social se face în condiţiile legii.
În cazul în care administratorii constata pierderea a jumãtate din capitalul social, ei sunt obligaţi sa convoace, în termen de maximum 60 de zile, adunarea generalã extraordinarã a actionarilor, care va decide fie reconstituirea capitalului social, fie limitarea lui la valoarea rãmasã, fie dizolvarea Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A.
Reducerea capitalului social se va putea face numai dupã doua luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, a hotãrârii adunãrii generale extraordinare a actionarilor ori, în situaţia prevãzutã la art. 14 ultimul alineat, a consiliului de administraţie, potrivit prevederilor legale.
ART. 9
Acţiunile
Acţiunile nominative ale Societãţii Comerciale "Devamin" -S.A. vor cuprinde toate elementele prevãzute de lege.
Acţiunile nominative emise de Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. vor fi în forma dematerializatã, prin înscriere în cont. În condiţiile legii, prin decizie a adunãrii generale a actionarilor, vor putea fi emise acţiuni preferenţiale cu dividend prioritar, fãrã drept de vot.
Evidenta acţiunilor se va tine într-un registru numerotat, sigilat şi parafat de preşedintele consiliului de administraţie, registru care se pastreaza la sediul Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A., sub îngrijirea secretarului consiliului de administraţie.
Modificãrile care se opereazã în registru vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare.
Acţiunile emise de Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. pot fi grevate de un drept de uzufruct sau pot fi gajate, în condiţiile legii.
Persoanele fizice sau juridice, romane şi strãine, vor putea deţine acţiuni ale Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A., potrivit reglementãrilor în vigoare.
ART. 10
Obligaţiuni
Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. este autorizata sa emita obligaţiuni în condiţiile legii.
ART. 11
Drepturi şi obligaţii decurgând din acţiuni
Fiecare acţiune subscrisã şi vãrsatã de acţionari, potrivit legii, cu excepţia acţiunilor preferenţiale cu dividend prioritar, conferã acestora dreptul la un vot în adunarea generalã a actionarilor, dreptul de a alege şi de a fi aleşi în organele de conducere, dreptul de a participa la distribuirea profitului, conform prevederilor prezentului statut şi dispoziţiilor legale, respectiv alte drepturi prevãzute în statut.
Deţinerea acţiunii certifica adeziunea de drept la statut.
Drepturile şi obligaţiile legate de acţiuni urmeazã acţiunile în cazul trecerii lor în proprietatea altor persoane.
Când o acţiune nominativã devine proprietatea mai multor persoane, nu se va înscrie transmiterea ei decât în condiţiile în care acestea desemneazã un reprezentant unic pentru exercitarea drepturilor rezultând din acţiuni.
Obligaţiile Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. sunt garantate cu capitalul social al acesteia, iar actionarii rãspund în limita valorii acţiunilor pe care le deţin.
Patrimoniul Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. nu poate fi grevat de datorii sau de alte obligaţii personale ale actionarilor.
ART. 12
Cesiunea acţiunilor
Acţiunile sunt indivizibile cu privire la Societatea Comercialã "Devamin" - S.A., care nu recunoaşte decât un singur proprietar pentru fiecare acţiune.
Cesionarea parţialã sau totalã a acţiunilor între acţionari sau cãtre terţi se efectueazã în condiţiile şi cu procedura prevãzute de lege.
Transmiterea dreptului de proprietate asupra acţiunilor nominative emise de Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. se realizeazã prin declaraţie facuta în registrul actionarilor, subscrisã de cedent şi de cesionar sau de mandatarii lor.
De asemenea, transmiterea se mai poate realiza şi prin act autentic, cu efectuarea mentiunilor corespunzãtoare în registrul actionarilor.
ART. 13
Pierderea acţiunilor
În cazul pierderii unor acţiuni, proprietarul va trebui sa anunţe consiliul de administraţie şi sa facã public faptul prin presa, în cel puţin doua ziare de larga circulaţie.
Acţiunile pierdute se anuleazã. Anularea lor se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. Dupã 6 luni acţionarul va putea obţine un duplicat al acţiunilor pierdute.

CAP. 4
Adunarea generalã a actionarilor

ART. 14
Adunarea generalã a actionarilor Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. este organul de conducere care decide asupra activitãţii acesteia şi asupra politicii ei economice.
Adunãrile generale ale actionarilor sunt ordinare şi extraordinare.
Adunarea generalã ordinarã a actionarilor are urmãtoarele atribuţii principale:
a) aproba propunerile privind strategia globalã de dezvoltare, retehnologizare, modernizare şi de restructurare economico-financiarã;
b) alege cenzorii, conform prevederilor legale;
c) propune descãrcarea de gestiune a consiliului de administraţie şi revocarea membrilor acestuia;
d) stabileşte nivelul remuneraţiei membrilor consiliului de administraţie, precum şi a cenzorilor;
e) aproba bugetul de venituri şi cheltuieli pe exerciţiul financiar urmãtor;
f) aproba bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, dupã analizarea rapoartelor consiliului de administraţie şi cenzorilor;
g) aproba repartizarea profitului conform legii;
h) hotãrãşte cu privire la folosirea dividendelor aferente acţiunilor gestionate, pentru restructurare şi dezvoltare;
i) hotãrãşte cu privire la contractarea de împrumuturi bancare pe termen lung, inclusiv a celor externe; stabileşte competentele şi nivelul de contractare a împrumuturilor bancare de pe piata interna şi externa;
j) hotãrãşte cu privire la înfiinţarea sau desfiinţarea subunitatilor, fuziunea, divizarea, participarea la constituirea de noi persoane juridice sau la asocierea cu alte persoane juridice sau fizice din ţara sau din strãinãtate;
k) analizeazã rapoartele consiliului de administraţie privind stadiul şi perspectivele referitoare la profit şi dividende, poziţia pe piata interna şi internationala, nivelul tehnic, calitatea, forta de munca, protecţia mediului, relaţiile cu clienţii;
l) se pronunţa asupra gestiunii administratorilor şi asupra modului de recuperare a prejudiciilor produse de cãtre aceştia;
m) hotãrãşte cu privire la gajarea sau la închirierea unor bunuri, unitãţi sau sedii proprii;
n) aproba regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului de administraţie;
o) aproba delegarile de competenta pentru consiliul de administraţie;
p) încheie contractul de administrare cu membrii consiliului de administraţie.
Pentru atribuţiile menţionate la lit. e), f), g), h), i), k), l) şi m), adunarea generalã a actionarilor nu va putea lua hotãrâri decât în urma obţinerii de cãtre fiecare reprezentant a unui mandat special prealabil de la organul care l-a numit.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor se întruneşte pentru a hotãrî urmãtoarele:
a) schimbarea formei juridice a Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A.;
b) mutarea sediului Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A.;
c) schimbarea obiectului de activitate;
d) majorarea capitalului social, precum şi reducerea sau reîntregirea lui prin emisiuni de noi acţiuni, în condiţiile legii;
e) fuziunea cu alte societãţi comerciale sau divizarea Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A.;
f) dizolvarea anticipata a Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A.;
g) emisiunea de obligaţiuni;
h) modificarea numãrului de acţiuni sau a valorii nominale a acestora, precum şi cesiunea acţiunilor;
i) orice alta modificare a actului constitutiv sau orice alta hotãrâre pentru care este cerutã aprobarea adunãrii generale extraordinare a actionarilor;
j) aproba conversia acţiunilor nominative, emise în forma dematerializatã, în acţiuni nominative, emise în forma materializata, şi invers;
k) aproba conversia acţiunilor preferenţiale şi nominative dintr-o categorie în alta, în condiţiile legii.
Pentru atribuţiile adunãrii generale extraordinare a actionarilor fiecare reprezentant trebuie sa obţinã un mandat special, prealabil de la organul care l-a numit.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor va putea delega consiliului de administraţie exerciţiul atribuţiilor sale menţionate la lit. b), c), d) şi j).
ART. 15
Convocarea adunãrii generale a actionarilor
Adunarea generalã a actionarilor se convoacã de cãtre preşedintele consiliului de administraţie.
Adunãrile generale ordinare ale actionarilor au loc cel puţin o data pe an, în cel mult doua luni de la încheierea exerciţiului financiar, pentru examinarea bilanţului contabil şi a contului de profit şi pierderi pe anul precedent şi pentru stabilirea programului de activitate şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul în curs.
Adunarea generalã a actionarilor va fi convocatã ori de câte ori va fi nevoie, în conformitate cu dispoziţiile statutului, cu cel puţin 15 zile înainte de data stabilitã.
Convocarea poate fi facuta prin scrisoare recomandatã sau prin scrisoare simpla, expediatã cu cel puţin 15 zile înainte de data ţinerii adunãrii generale a actionarilor la adresa acţionarului, înscrisã în registrul actionarilor.
Convocarea mai poate fi facuta şi prin afişare la sediul Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A., însoţitã de un convocator care va fi semnat de acţionari cu cel puţin 15 zile înainte de data ţinerii adunãrii generale a actionarilor.
Convocatorul poate fi semnat şi de cãtre împuterniciţii actionarilor. Semnatura actionarilor sau a imputernicitilor acestora şi data semnãrii vor fi certificate de un funcţionar anume desemnat.
Alegerea modalitatii concrete de convocare a adunãrilor generale ale actionarilor reprezintã un atribut al consiliului de administraţie.
Convocarea va cuprinde locul şi data ţinerii adunãrii generale a actionarilor, precum şi ordinea de zi, cu menţionarea explicita a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor acesteia.
Când pe ordinea de zi figureazã propuneri pentru modificarea statutului, convocarea va trebui sa cuprindã textul integral al propunerilor.
Adunarea generalã a actionarilor se întruneşte la sediul Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. sau în alt loc indicat în convocare.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor va fi convocatã ori de câte ori este cazul, la solicitarea acţionarului unic sau la cererea consiliului de administraţie ori a cenzorilor.
Prevederile prezentului articol se vor completa cu dispoziţiile legale în vigoare.
ART. 16
Organizarea adunãrii generale a actionarilor
Adunarea generalã ordinarã a actionarilor este constituitã valabil şi poate lua hotãrâri, dacã la prima convocare actionarii prezenţi sau reprezentaţi deţin cel puţin doua treimi din capitalul social, iar la a doua convocare, dacã aceştia deţin cel puţin jumãtate din capitalul social.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor este constituitã valabil şi poate lua hotãrâri, dacã la prima convocare actionarii prezenţi sau reprezentaţi deţin cel puţin trei pãtrimi din capitalul social, iar la a doua convocare, dacã aceştia deţin cel puţin jumãtate din capitalul social.
În ziua şi la ora precizate în convocare şedinţa adunãrii generale a actionarilor se va deschide de cãtre preşedintele consiliului de administraţie sau, în lipsa acestuia, de cãtre cel care îl înlocuieşte.
Adunarea generalã a actionarilor va alege dintre actionarii prezenţi un secretar care va verifica lista cu prezenta actionarilor, indicând capitalul social pe care-l reprezintã fiecare şi îndeplinirea tuturor formalitãţilor cerute de lege şi de statut pentru ţinerea şedinţei, şi va întocmi procesul-verbal al adunãrii generale a actionarilor.
Procesul-verbal va fi semnat de persoana care a prezidat şedinţa şi de secretarul care l-a întocmit.
Procesul-verbal al adunãrii generale a actionarilor se va scrie într-un registru sigilat şi parafat.
La procesul-verbal se vor anexa actele referitoare la convocare, precum şi listele cu prezenta actionarilor.
La şedinţele ordinare şi extraordinare ale adunãrii generale a actionarilor, în care se dezbat probleme referitoare la raporturile de munca cu personalul Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A., pot fi invitaţi şi reprezentanţii sindicatului şi/sau reprezentanţii salariaţilor care nu sunt membri de sindicat.
ART. 17
Exercitarea dreptului de vot în adunarea generalã a actionarilor
Hotãrârile adunãrilor generale ale actionarilor se iau prin vot deschis.
La propunerea persoanei care prezideazã adunarea generalã a actionarilor sau a unui grup de acţionari prezenţi sau reprezentaţi, care deţin cel puţin o pãtrime din capitalul social, se va putea decide ca votul sa fie secret.
Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administraţie şi a cenzorilor, pentru revocarea lor şi pentru luarea hotãrârilor referitoare la rãspunderea administratorilor.
Pentru a fi opozabile terţilor, hotãrârile adunãrii generale a actionarilor vor fi depuse în termen de 15 zile la oficiul registrului comerţului, pentru a fi menţionate, în extras, în registru şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Ele nu vor putea fi executate înainte de aducerea la îndeplinire a formalitãţilor prevãzute mai sus.
Hotãrârile luate de adunãrile generale ale actionarilor, în limitele legii şi ale statutului, sunt obligatorii chiar şi pentru actionarii care nu au luat parte la adunarea generalã a actionarilor sau care au votat impotriva.
Actionarii care nu sunt de acord cu hotãrârile luate de adunãrile generale ale actionarilor cu privire la schimbarea obiectului de activitate, a sediului sau a formei juridice au dreptul de a se retrage şi de a recupera contravaloarea acţiunilor pe care le deţin, conform prevederilor legale.

CAP. 5
Consiliul de administraţie

ART. 18
Organizare
Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. este administratã de un consiliu de administraţie compus din 5 membri, dintre care unul va fi reprezentantul Ministerului Finanţelor.
Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pentru o perioada de 4 ani de cãtre Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A., cu avizul Ministerului Industriei şi Comerţului.
Administratorii pot avea calitatea de acţionar.
În situaţia în care se creeazã un loc vacant în consiliul de administraţie, adunarea generalã a actionarilor propune un nou administrator în vederea ocupãrii acestuia. Durata pentru care este ales noul administrator pentru a ocupa locul vacant va fi egala cu perioada care a rãmas pana la expirarea mandatului predecesorului sau.
Consiliul de administraţie se întruneşte lunar la sediul Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. sau ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui sau a unei treimi din numãrul membrilor sãi. Consiliul de administraţie este prezidat de preşedinte, iar în lipsa acestuia, de cãtre un membru, în baza mandatului dat de preşedinte. Preşedintele numeşte un secretar fie dintre membrii consiliului de administraţie, fie din afarã acestuia.
Conducerea Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. se asigura de cãtre un director general care este numit de consiliul de administraţie.
Pentru valabilitatea deciziilor este necesarã prezenta a cel puţin 3 dintre membrii consiliului de administraţie, iar deciziile se iau cu unanimitate de voturi.
Dezbaterile consiliului de administraţie au loc conform ordinii de zi stabilite şi comunicate de preşedinte cu cel puţin 7 zile înainte de data ţinerii şedinţei. Dezbaterile vor fi consemnate în procesul-verbal al şedinţei, care se va scrie într-un registru sigilat şi parafat de preşedintele consiliului de administraţie.
Procesul-verbal se semneazã de toţi membrii consiliului de administraţie şi de secretar. Pe baza procesului-verbal, secretarul consiliului de administraţie redacteazã hotãrârea acestuia, care se semneazã de cãtre preşedinte.
Consiliul de administraţie poate delega, prin regulamentul de organizare şi funcţionare, o parte din atribuţiile sale directorului general al Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. şi poate recurge, de asemenea, la experţi pentru soluţionarea anumitor probleme.
În relaţiile cu terţii, Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. este reprezentatã de cãtre directorul general, pe baza şi în limitele împuternicirilor date de consiliul de administraţie, care semneazã actele de angajare fata de aceştia.
Preşedintele consiliului de administraţie este obligat sa punã la dispoziţie actionarilor şi cenzorilor, la cererea acestora, toate documentele Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A.
Membrii consiliului de administraţie rãspund individual sau solidar, dupã caz, fata de Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. pentru prejudiciile rezultate din infracţiuni sau din abateri de la prevederile legale, pentru abaterea de la statut sau pentru greşeli în administrare. În astfel de situaţii, ei vor putea fi revocaţi prin hotãrârea adunãrii generale a actionarilor.
Membrii consiliului de administraţie vor depune o garanţie conform prevederilor legale.
Sunt incompatibile cu calitatea de membru în consiliul de administraţie persoanele prevãzute în <>Legea nr. 31/1990 , republicatã.
Nu pot fi directori ai Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. şi ai sucursalelor acesteia persoanele care sunt incompatibile potrivit <>Legii nr. 31/1990 , republicatã.
Administratorii sunt reeligibili pentru un nou mandat.
ART. 19
Atribuţiile consiliului de administraţie, ale directorului general şi ale directorilor executivi
A. Consiliul de administraţie are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) aproba structura organizatoricã a Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A., numãrul de posturi, normativul de constituire a compartimentelor functionale, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare;
b) numeşte şi revoca directorii executivi ai Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A.;
c) aproba nivelul garanţiilor şi modul de constituire a acestora pentru directorul general, directorii executivi ai Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. şi pentru persoanele care au calitatea de gestionar;
d) stabileşte drepturile, obligaţiile şi responsabilitãţile personalului, conform structurii organizatorice aprobate;
e) hotãrãşte asupra utilizãrii profitului obţinut;
f) încheie acte juridice prin care sa dobândeascã, sa înstrãineze, sa închirieze, sa schimbe sau sa constituie în garanţie bunuri aflate în patrimoniul Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A., cu aprobarea adunãrii generale a actionarilor, atunci când legea impune aceasta condiţie;
g) aproba delegarile de competenta pentru directorul general şi pentru persoanele din conducerea Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A., în vederea executãrii operaţiunilor acesteia;
h) aproba încheierea oricãror contracte pentru care nu a delegat competenta directorului general al Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A.;
i) stabileşte principiile salarizarii personalului şi negociaza contractul colectiv de munca;
j) supune anual adunãrii generale a actionarilor, în termen de 60 zile de la încheierea exerciţiului financiar, raportul cu privire la activitatea Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A., bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi pe anul precedent, precum şi proiectul programului de activitate şi proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul în curs;
k) convoacã adunarea generalã extraordinarã a actionarilor ori de câte ori este nevoie;
l) stabileşte şi aproba politici pentru protecţia mediului înconjurãtor şi securitatea muncii, potrivit reglementãrilor legale;
m) stabileşte tactica şi strategia de marketing;
n) stabileşte şi aproba, în limita bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de adunarea generalã a actionarilor, modificãri în structura acestuia, în limita competentelor în care a primit delegaţie;
o) rezolva orice alta problema cu care a fost însãrcinat de adunarea generalã a actionarilor.
B. Directorul general reprezintã Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. în raporturile cu terţii şi este numit de cãtre consiliul de administraţie.
Directorul general are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) aplica strategia şi politicile de dezvoltare stabilite de consiliul de administraţie;
b) selecteaza, angajeazã, promoveazã şi concediazã personalul salariat;
c) participa la negocierea contractului colectiv de munca, în limita mandatului dat de cãtre consiliul de administraţie;
d) negociaza, în condiţiile legii, contractele individuale de munca;
e) încheie acte juridice în numele Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A., în limitele împuternicirilor acordate de cãtre consiliul de administraţie;
f) stabileşte îndatoririle şi responsabilitãţile personalului, pe compartimente;
g) aproba operaţiunile de încasãri şi plati, potrivit competentelor legale şi prezentului statut;
h) aproba operaţiunile de vânzare şi cumpãrare de bunuri, potrivit competentelor legale şi prezentului statut;
i) împuterniceşte directorii executivi şi orice alta persoana sa exercite orice atribuţie din sfera sa de competenta;
j) rezolva orice alta problema pe care consiliul de administraţie a stabilit-o în sarcina sa.
C. Directorii executivi se afla în subordinea directorului general şi sunt funcţionari ai Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A., executa operaţiunile acesteia şi sunt rãspunzãtori fata de ea pentru îndeplinirea îndatoririlor lor, în aceleaşi condiţii ca şi administratorii.
Atribuţiile directorilor executivi sunt stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare a Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A.

CAP. 6
Comitetul director

ART. 20
Consiliul de administraţie poate delega o parte din atribuţiile sale unui comitet director, în condiţiile legii.
Deciziile comitetului director se iau cu majoritatea absolutã a voturilor membrilor sãi.
Comitetul director prezintã raportul sau de activitate consiliului de administraţie.
ART. 21
Cenzorii
Gestiunea Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. este controlatã de acţionari şi de 3 cenzori aleşi de adunarea generalã a actionarilor. Cel puţin unul dintre cenzori trebuie sa fie expert contabil.
În perioada în care statul deţine mai mult de 20% din capitalul social, unul dintre cenzori va fi recomandat de cãtre Ministerul Finanţelor.
Cenzorii trebuie sa fie acţionari sau reprezentanţi ai actionarilor, cu excepţia cenzorilor contabili.
Adunarea generalã a actionarilor alege, de asemenea, acelaşi numãr de cenzori supleanţi, care îi vor înlocui, în condiţiile legii, pe cenzorii titulari.
Pentru a putea exercita dreptul de control, cenzorilor li se pot prezenta, la cerere, date cu privire la activitatea Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A., la situaţia patrimoniului, a profitului şi a pierderilor.
Cenzorii au urmãtoarele obligaţii principale:
a) în cursul exerciţiului financiar verifica gospodãrirea mijloacelor fixe şi a mijloacelor circulante, a portofoliului de efecte, casa şi registrele de evidenta contabila şi informeazã consiliul de administraţie despre neregulile constatate;
b) la încheierea exerciţiului financiar controleazã exactitatea inventarului, a documentelor şi a informaţiilor prezentate de consiliul de administraţie asupra conturilor Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A., a bilanţului şi a contului de profit şi pierderi, prezentând adunãrii generale a actionarilor un raport scris;
c) la lichidarea Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. controleazã operaţiunile de lichidare;
d) prezintã adunãrii generale a actionarilor punctul lor de vedere la propunerile de reducere a capitalului social sau de modificare a statutului şi a obiectului de activitate ale Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A.
Cenzorii sunt obligaţi, de asemenea:
a) sa facã, în fiecare luna şi inopinat, inspecţii ale casei şi sa verifice existenta titlurilor sau a valorilor care sunt proprietatea Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. sau care au fost primite în gaj, cauţiune sau depozit;
b) sa ia parte la adunãrile generale ordinare şi extraordinare ale actionarilor, inserand în ordinea de zi propunerile pe care le vor considera necesare;
c) sa constate depunerea garanţiei de cãtre administratori;
d) sa vegheze ca dispoziţiile legii şi ale statutului sa fie îndeplinite de administratori şi de lichidatori.
Cenzorii se întrunesc la sediul Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. şi iau decizii în unanimitate. Dacã nu se realizeazã unanimitatea, raportul cu divergenţe se înainteazã adunãrii generale a actionarilor.
Cenzorii pot convoca adunarea generalã extraordinarã a actionarilor, dacã aceasta nu a fost convocatã de consiliul de administraţie, în cazul în care capitalul social s-a diminuat cu mai mult de 10% timp de 2 ani consecutivi sau ori de câte ori considera necesar pentru alte situaţii privind încãlcarea dispoziţiilor legale şi statutare.
Atribuţiile, drepturile şi obligaţiile cenzorilor se completeazã cu dispoziţiile legale în acest domeniu.
Cenzorii şi cenzorii supleanţi sunt numiţi pe o perioada de maximum 3 ani şi pot fi realeşi.
Sunt incompatibile cu calitatea de cenzor persoanele prevãzute în <>Legea nr. 31/1990 , republicatã.
Cenzorii sunt obligaţi sa depunã înainte de începerea activitãţii o garanţie egala cu o treime din garanţia stabilitã pentru membrii consiliului de administraţie.
În caz de deces, împiedicare fizica sau legalã, încetare sau renunţare la mandat a unui cenzor, cenzorul supleant cel mai în varsta îl înlocuieşte.
Dacã în acest mod numãrul cenzorilor nu se poate completa, cenzorii rãmaşi numesc alta persoana pe locul vacant, pana la cea mai apropiatã adunare generalã a actionarilor.
În cazul în care nu mai rãmâne în funcţie nici un cenzor, consiliul de administraţie va convoca adunarea generalã a actionarilor, care va proceda la numirea altor cenzori.
Cenzorii vor consemna într-un registru special deliberãrile, precum şi constatãrile fãcute în exerciţiul mandatului lor.
Revocarea cenzorilor se va putea face numai de adunarea generalã a actionarilor.

CAP. 7
Activitatea

ART. 22
Finanţarea activitãţii proprii
Pentru îndeplinirea obiectului de activitate şi în conformitate cu atribuţiile stabilite, Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. utilizeazã sursele de finanţare constituite conform legii, credite bancare şi alte surse financiare.
ART. 23
Exerciţiul financiar
Exerciţiul financiar începe la 1 ianuarie şi se încheie la 31 decembrie ale fiecãrui an. Primul exerciţiu financiar începe la data înmatriculãrii Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. în registrul comerţului.
ART. 24
Personalul
Personalul de conducere şi de execuţie din cadrul Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. este numit şi concediat de directorul general.
Plata salariilor şi a impozitelor aferente, a cotelor de asigurãri sociale, precum şi a altor obligaţii fata de bugetul de stat se va face potrivit legii.
Drepturile şi obligaţiile personalului Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare, contractul colectiv de munca şi prin statutul personalului.
Drepturile de salarizare şi celelalte drepturi de personal se stabilesc de cãtre consiliul de administraţie pentru personalul de conducere şi prin contractul colectiv de munca pentru personalul de execuţie.
ART. 25
Amortizarea mijloacelor fixe
Amortizarea activelor corporale şi necorporale din patrimoniul Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. se va calcula potrivit modului de amortizare stabilit de cãtre consiliul de administraţie, în conformitate cu prevederile legale.
ART. 26
Evidenta contabila şi bilanţul contabil
Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. va tine evidenta contabila în lei şi va întocmi anual bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, având în vedere normele metodologice elaborate de cãtre Ministerul Finanţelor.
Bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, conform prevederilor legale.
ART. 27
Calculul şi repartizarea profitului
Profitul Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. se stabileşte pe baza bilanţului aprobat de adunarea generalã a actionarilor.
Profitul impozabil se stabileşte în condiţiile legii.
Profitul Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. rãmas dupã plata impozitului pe profit se va repartiza conform hotãrârii adunãrii generale a actionarilor şi dispoziţiilor legale în vigoare, pentru constituirea de fonduri destinate dezvoltãrii, investiţiilor, modernizãrii, cercetãrii sau pentru alte asemenea fonduri, precum şi pentru fondul cuvenit actionarilor pentru plata dividendelor.
Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. îşi constituie fond de rezerva şi alte fonduri în condiţiile legii.
Plata dividendelor cuvenite actionarilor se face de cãtre Societatea Comercialã "Devamin" - S.A., în condiţiile legii, dupã aprobarea bilanţului contabil de cãtre adunarea generalã a actionarilor.
În cazul înregistrãrii de pierderi, adunarea generalã a actionarilor va analiza cauzele şi va hotãrî în consecinta, potrivit legii.
Suportarea pierderilor de cãtre acţionari se va face proporţional cu aportul la capitalul social.
ART. 28
Registrele
Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. va tine, prin grija administratorilor şi, respectiv, a cenzorilor, toate registrele prevãzute de lege.

CAP. 8
Asocierea

ART. 29
Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. poate constitui, singura sau împreunã cu alte persoane juridice sau fizice, romane sau strãine, filiale sau alte persoane juridice, în condiţiile prevãzute de lege şi de prezentul statut.
Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. poate încheia contracte de asociere cu alte persoane juridice sau fizice, fãrã constituirea de noi persoane juridice, dacã asocierea este destinatã realizãrii scopului şi obiectului sau de activitate.
Condiţiile de participare a Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. la constituirea de noi persoane juridice sau în contracte de asociere vor fi stabilite prin actele constitutive sau prin contractul de asociere, care vor fi aprobate de adunarea generalã a actionarilor.
ART. 30
Modificarea formei juridice
Modificarea formei juridice a Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. se va putea face numai în temeiul hotãrârii adunãrii generale extraordinare a actionarilor şi cu îndeplinirea tuturor formalitãţilor prevãzute de lege.
Noua societate comercialã va îndeplini formalitãţile legale de înregistrare şi de publicitate cerute la înfiinţarea societãţilor comerciale.
ART. 31
Dizolvarea
Dizolvarea Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. va avea loc în urmãtoarele situaţii:
a) imposibilitatea realizãrii obiectului sau de activitate;
b) declararea nulitãţii;
c) hotãrârea adunãrii generale a actionarilor;
d) pierderea unei jumãtãţi din capitalul social, dupã ce s-a consumat fondul de rezerva, pentru motive ce nu atrag raspunderi de orice natura, dacã adunarea generalã a actionarilor nu decide reconstituirea capitalului social sau reducerea lui la suma rãmasã;
e) deschiderea procedurii privind falimentul;
f) când numãrul actionarilor scade sub minimul legal;
g) alte cauze prevãzute de lege sau de statutul Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A.
Dizolvarea Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. trebuie sa fie înscrisã la oficiul registrului comerţului şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
ART. 32
Lichidarea
Dizolvarea Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. are ca efect deschiderea procedurii de lichidare.
Lichidarea Societãţii Comerciale "Devamin" - S.A. şi repartizarea patrimoniului se fac în condiţiile legii şi cu respectarea procedurii prevãzute de lege.
ART. 33
Litigiile
Litigiile de orice fel apãrute între Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. şi persoane fizice sau juridice, romane sau strãine, sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti de drept comun.
Litigiile nãscute din raporturile contractuale dintre Societatea Comercialã "Devamin" - S.A. şi persoanele juridice, romane şi strãine, pot fi soluţionate şi prin arbitraj, potrivit legii.

CAP. 9
Dispoziţii finale

ART. 34
Prevederile prezentului statut se completeazã cu dispoziţiile legale referitoare la societãţile comerciale cu capital de stat, cu cele ale <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, precum şi cu cele ale Codului comercial.

ANEXA 3.2.

STATUTUL
Filialei de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase - Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A.

CAP. 1
Denumirea, forma juridicã, sediul, durata

ART. 1
Denumirea
Denumirea societãţii comerciale este Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase - Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A.
În toate actele, facturile, scrisorile sau în publicaţiile emanând de la Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase - Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. se menţioneazã denumirea acesteia, precedatã sau urmatã de cuvintele "societate pe acţiuni" sau de initialele "S.A." , de capitalul social, sediul, numãrul de înmatriculare în registrul comerţului şi de codul fiscal.
ART. 2
Forma juridicã
Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase - Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A., denumita în continuare Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A., este persoana juridicã romana, având forma juridicã de societate pe acţiuni, şi îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu legile romane şi cu prezentul statut.
ART. 3
Sediul
Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. are sediul în localitatea Abrud, str. Dobrogeanu Gherea nr. 1, judeţul Alba.
Sediul Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. poate fi schimbat în alte localitãţi din România, pe baza hotãrârii adoptate de adunarea generalã a actionarilor, potrivit legii.
Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. poate infiinta sedii secundare fãrã personalitate juridicã, cu aprobarea adunãrii generale a actionarilor.
ART. 4
Durata
Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. se constituie pe o durata nelimitatã, cu începere de la data înmatriculãrii ei în registrul comerţului.

CAP. 2
Scopul şi obiectul de activitate

ART. 5
Scopul
Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. are ca scop îndeplinirea strategiei cu privire la cercetarea geologica, extractia şi prelucrarea zãcãmintelor cuprifere, inclusiv la valorificarea produselor obţinute.
ART. 6
Obiectul de activitate
Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. are ca obiect de activitate:
1. cercetarea geologica în cadrul perimetrelor aprobate şi în extinderea acestora, pentru creşterea gradului de asigurare cu rezerve;
2. extractia şi prelucrarea resurselor minerale utile;
3. lucrãri topografice pentru activitatea proprie şi pentru terţi;
4. cercetarea, proiectarea şi ingineria tehnologicã pentru activitatea proprie şi pentru terţi;
5. lucrãri de construcţii-montaj, construcţii civile, drumuri, confecţionarea, întreţinerea şi repararea utilajelor, sculelor şi echipamentelor pentru activitatea proprie şi pentru terţi;
6. dezvoltarea, întreţinerea şi exploatarea sistemelor de depozitare a deşeurilor rezultate în procesul de producţie pentru activitatea proprie şi pentru terţi;
7. efectuarea şi prestarea serviciilor de transport tehnologic, transport de mãrfuri şi de persoane cu mijloace proprii sau închiriate;
8. consultanţa şi asistenta tehnica, lucrãri de reparaţii, întreţinere şi exploatare, punere în funcţiune, precum şi valorificarea la intern a materialelor rezultate din stocuri, reparaţii, demolãri, casãri şi a produselor secundare rezultate din activitatea de baza;
9. închirierea şi/sau vânzarea de spaţii la tarifele stabilite de Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. pentru personalul propriu şi pentru terţi;
10. operaţiuni de leasing, conform legislaţiei în vigoare;
11. prestarea de activitãţi conexe legate de valorificarea patrimoniului propriu (turism, agrement, alimentaţie publica etc.);
12. elaborarea şi analizarea documentaţiilor tehnico-economice proprii sau ale terţilor, în vederea menţinerii şi dezvoltãrii capacitãţilor de producţie;
13. elaborarea de programe, studii şi analize pentru reducerea impactului exploatãrii resurselor minerale utile asupra mediului;
14. gestionarea bunurilor proprii, precum şi a celor de natura bunurilor prevãzute la art. 135 alin. (4) din Constituţie, date spre administrare;
15. vânzarea, darea în locatie de gestiune şi închirierea de spaţii, terenuri şi bunuri ale Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A., cu aprobarea Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A., unor persoane fizice sau juridice, în condiţiile legii;
16. închirierea de mijloace de transport şi utilaje pentru terţi;
17. activitãţi specifice în domeniul securitãţii şi protecţiei muncii, al sãnãtãţii personalului, precum şi al prevenirii şi stingerii incendiilor;
18. pregãtirea şi perfecţionarea personalului din activitatea proprie;
19. promovarea conceptelor moderne de management al producţiei, organizarea cooperãrii pentru realizarea produselor finite, în vederea creşterii productivitatii muncii, reducerii costurilor de fabricaţie şi realizãrii de economii;
20. promovarea acţiunilor de organizare ergonomica a locurilor de munca, în vederea creşterii productivitatii;
21. coordonarea elaborãrii şi aplicãrii unor norme unitare de protecţie a muncii şi de prevenire şi stingere a incendiilor;
22. realizarea de activitãţi sociale, medicale, bancare, hoteliere, servicii de alimentaţie publica şi culturale pentru personalul propriu şi pentru terţi;
23. activitãţi de comerţ intern prin magazine de prezentare şi desfacere şi prin cantine;
24. creşterea pasarilor şi animalelor în gospodãrii-anexa, producerea şi comercializarea produselor animaliere şi vegetale.

CAP. 3
Capitalul social, acţiunile

ART. 7
Capitalul social
Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. este filiala Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A.
Capitalul social iniţial al Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. este de 286.765.100 mii lei, împãrţit în 2.867.651 acţiuni nominative, fiecare acţiune fiind în valoare nominalã de 100.000 lei.
Capitalul social iniţial este în întregime subscris şi vãrsat de Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. din capitalul deţinut la Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. de statul roman, reprezentat de Ministerul Industriei şi Comerţului. Capitalul social constituie participaţia Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A., conform bilanţului contabil încheiat la data de 30 iunie 1998.
În capitalul social nu sunt incluse bunuri de natura celor prevãzute la art. 135 alin. (3)-(5) din Constituţie.
Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. face parte din Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. pe o durata nelimitatã, cu începere de la data înmatriculãrii ei în registrul comerţului.
ART. 8
Reducerea sau majorarea capitalului social
Majorarea capitalului social se face în condiţiile legii.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor sau, în situaţia prevãzutã la art. 14 ultimul alineat, consiliul de administraţie va putea decide majorarea capitalului social, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data majorãrii acestuia.
Capitalul social va putea fi majorat prin:
a) noi aporturi în numerar şi/sau în natura;
b) încorporarea rezervelor (în care vor putea fi incluse diferenţele favorabile rezultate din reevaluarea patrimoniului social), cu excepţia rezervelor legale, precum şi a beneficiilor sau a primelor de emisiune;
c) compensarea unor creanţe lichide şi exigibile asupra Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. cu acţiuni ale acesteia;
d) alte surse stabilite de adunarea generalã a actionarilor ori de cãtre consiliul de administraţie, dupã caz, potrivit legii.
Reducerea capitalului social se face în condiţiile legii.
În cazul în care administratorii constata pierderea a jumãtate din capitalul social, ei sunt obligaţi sa convoace, în termen de maximum 60 de zile, adunarea generalã extraordinarã a actionarilor, care va decide fie reconstituirea capitalului social, fie limitarea lui la valoarea rãmasã, fie dizolvarea Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A.
Reducerea capitalului social se va putea face numai dupã doua luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a hotãrârii adunãrii generale extraordinare a actionarilor ori, în situaţia prevãzutã la art. 14 ultimul alineat, a consiliului de administraţie, potrivit prevederilor legale.
ART. 9
Acţiunile
Acţiunile nominative ale Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. vor cuprinde toate elementele prevãzute de lege.
Acţiunile nominative emise de Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. vor fi în forma dematerializatã, prin înscriere în cont. În condiţiile legii, prin decizie a adunãrii generale a actionarilor vor putea fi emise acţiuni preferenţiale cu dividend prioritar, fãrã drept de vot.
Evidenta acţiunilor se va tine într-un registru numerotat, sigilat şi parafat de preşedintele consiliului de administraţie, registru care se pãstreazã la sediul Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A., sub îngrijirea secretarului consiliului de administraţie.
Modificãrile care se opereazã în registru vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare.
Acţiunile emise de Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. pot fi grevate de un drept de uzufruct sau pot fi gajate, în condiţiile legii.
Persoanele fizice sau juridice, romane şi strãine, vor putea deţine acţiuni ale Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A., potrivit reglementãrilor în vigoare.
ART. 10
Obligaţiuni
Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. este autorizata sa emita obligaţiuni în condiţiile legii.
ART. 11
Drepturi şi obligaţii decurgând din acţiuni
Fiecare acţiune subscrisã şi vãrsatã de acţionari potrivit legii, cu excepţia acţiunilor preferenţiale cu dividend prioritar, conferã acestora dreptul la un vot în adunarea generalã a actionarilor, dreptul de a alege şi de a fi aleşi în organele de conducere, dreptul de a participa la distribuirea profitului, conform prevederilor prezentului statut şi dispoziţiilor legale, respectiv alte drepturi prevãzute în statut.
Deţinerea acţiunii certifica adeziunea de drept la statut.
Drepturile şi obligaţiile legate de acţiuni urmeazã acţiunile în cazul trecerii lor în proprietatea altor persoane.
Când o acţiune nominativã devine proprietatea mai multor persoane, nu se va înscrie transmiterea ei decât în condiţiile în care acestea desemneazã un reprezentant unic pentru exercitarea drepturilor rezultând din acţiuni.
Obligaţiile Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. sunt garantate cu capitalul social al acesteia, iar actionarii rãspund în limita valorii acţiunilor pe care le deţin.
Patrimoniul Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. nu poate fi grevat de datorii sau de alte obligaţii personale ale actionarilor.
ART. 12
Cesiunea acţiunilor
Acţiunile sunt indivizibile cu privire la Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A., care nu recunoaşte decât un singur proprietar pentru fiecare acţiune.
Cesionarea parţialã sau totalã a acţiunilor între acţionari sau cãtre terţi se efectueazã în condiţiile şi cu procedura prevãzute de lege.
Transmiterea dreptului de proprietate asupra acţiunilor nominative emise de Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. se realizeazã prin declaraţie facuta în registrul actionarilor, subscrisã de cedent şi de cesionar sau de mandatarii lor. De asemenea, transmiterea se mai poate realiza şi prin act autentic, cu efectuarea mentiunilor corespunzãtoare în registrul actionarilor.
ART. 13
Pierderea acţiunilor
În cazul pierderii unor acţiuni, proprietarul va trebuie sa anunţe consiliul de administraţie şi sa facã public faptul prin presa, în cel puţin doua ziare de larga circulaţie.
Acţiunile pierdute se anuleazã. Anularea lor se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. Dupã 6 luni acţionarul va putea obţine un duplicat al acţiunilor pierdute.

CAP. 4
Adunarea generalã a actionarilor

ART. 14
Adunarea generalã a actionarilor Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. este organul de conducere al acesteia, care decide asupra activitãţii şi asupra politicii ei economice.
Adunãrile generale ale actionarilor sunt ordinare şi extraordinare.
Adunarea generalã ordinarã a actionarilor are urmãtoarele atribuţii principale:
a) aproba propunerile privind strategia globalã de dezvoltare, retehnologizare, modernizare, de restructurare economico-financiarã;
b) alege cenzorii, conform prevederilor legale;
c) propune descãrcarea de gestiune a consiliului de administraţie şi revocarea membrilor acestuia;
d) stabileşte nivelul remuneraţiei membrilor consiliului de administraţie, precum şi a cenzorilor;
e) aproba bugetul de venituri şi cheltuieli pe exerciţiul financiar urmãtor;
f) aproba bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, dupã analizarea rapoartelor consiliului de administraţie şi cenzorilor;
g) aproba repartizarea profitului conform legii;
h) hotãrãşte cu privire la folosirea dividendelor aferente acţiunilor gestionate pentru restructurare şi dezvoltare;
i) hotãrãşte cu privire la contractarea de împrumuturi bancare pe termen lung, inclusiv a celor externe; stabileşte competentele şi nivelul de contractare a împrumuturilor bancare de pe piata interna şi externa;
j) hotãrãşte cu privire la înfiinţarea sau desfiinţarea subunitatilor, fuziunea, divizarea, participarea la constituirea de noi persoane juridice sau la asocierea cu alte persoane juridice sau fizice din ţara sau din strãinãtate;
k) analizeazã rapoartele consiliului de administraţie privind stadiul şi perspectivele referitoare la profit şi dividende, poziţia pe piata interna şi internationala, nivelul tehnic, calitatea, forta de munca, protecţia mediului, relaţiile cu clienţii;
l) se pronunţa asupra gestiunii administratorilor şi asupra modului de recuperare a prejudiciilor produse de cãtre aceştia;
m) hotãrãşte cu privire la gajarea sau la închirierea unor bunuri, unitãţi sau sedii proprii;
n) aproba regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului de administraţie;
o) aproba delegarile de competenta pentru consiliul de administraţie;
p) încheie contractul de administrare cu membrii consiliului de administraţie.
Pentru atribuţiile menţionate la lit. e), f), g), h), i), k), l) şi m), adunarea generalã a actionarilor nu va putea lua hotãrâri decât în urma obţinerii de cãtre fiecare reprezentant a unui mandat special prealabil de la organul care l-a numit.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor se întruneşte pentru a hotãrî urmãtoarele:
a) schimbarea formei juridice a Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A.;
b) mutarea sediului Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A.;
c) schimbarea obiectului de activitate;
d) majorarea capitalului social, precum şi reducerea sau reîntregirea lui prin emisiuni de noi acţiuni, în condiţiile legii;
e) fuziunea cu alte societãţi comerciale sau divizarea Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A.;
f) dizolvarea anticipata a Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A.;
g) emisiunea de obligaţiuni;
h) modificarea numãrului de acţiuni sau a valorii nominale a acestora, precum şi cesiunea acţiunilor;
i) orice alta modificare a actului constitutiv sau orice alta hotãrâre pentru care este cerutã aprobarea adunãrii generale extraordinare a actionarilor;
j) aproba conversia acţiunilor nominative, emise în forma dematerializatã, în acţiuni nominative emise în forma materializata şi invers;
k) aproba conversia acţiunilor preferenţiale şi nominative dintr-o categorie în alta, în condiţiile legii.
Pentru atribuţiile adunãrii generale extraordinare a actionarilor, fiecare reprezentant trebuie sa obţinã un mandat special prealabil de la organul care l-a numit.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor va putea delega consiliului de administraţie exerciţiul atribuţiilor sale menţionate la lit. b), c), d) şi j).
ART. 15
Convocarea adunãrii generale a actionarilor
Adunarea generalã a actionarilor se convoacã de cãtre preşedintele consiliului de administraţie.
Adunãrile generale ordinare ale actionarilor au loc cel puţin o data pe an, în cel mult doua luni de la încheierea exerciţiului financiar, pentru examinarea bilanţului contabil şi a contului de profit şi pierderi pe anul precedent şi pentru stabilirea programului de activitate şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul în curs.
Adunarea generalã a actionarilor va fi convocatã ori de câte ori va fi nevoie, în conformitate cu dispoziţiile din statut, cu cel puţin 15 zile înainte de data stabilitã.
Convocarea poate fi facuta prin scrisoare recomandatã sau prin scrisoare simpla, expediatã cu cel puţin 15 zile înainte de data ţinerii adunãrii generale a actionarilor la adresa acţionarului, înscrisã în registrul actionarilor.
Convocarea mai poate fi facuta şi prin afişare la sediul Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A., însoţitã de un convocator care va fi semnat de acţionari cu cel puţin 15 zile înainte de data ţinerii adunãrii generale a actionarilor.
Convocatorul poate fi semnat şi de cãtre împuterniciţii actionarilor. Semnatura actionarilor sau a imputernicitilor acestora şi data semnãrii vor fi certificate de un funcţionar anume desemnat.
Alegerea modalitatii concrete de convocare a adunãrilor generale ale actionarilor reprezintã un atribut al consiliului de administraţie.
Convocarea va cuprinde locul şi data ţinerii adunãrii generale a actionarilor, precum şi ordinea de zi, cu menţionarea explicita a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor acesteia.
Când pe ordinea de zi figureazã propuneri pentru modificarea statutului, convocarea va trebui sa cuprinsã textul integral al propunerilor.
Adunarea generalã a actionarilor se întruneşte la sediul Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. sau în alt loc indicat în convocare.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor va fi convocatã ori de câte ori este cazul, la solicitarea acţionarului unic sau la cererea consiliului de administraţie ori a cenzorilor.
Prevederile prezentului articol se vor completa cu dispoziţiile legale în vigoare.
ART. 16
Organizarea adunãrii generale a actionarilor
Adunarea generalã ordinarã a actionarilor este constituitã valabil şi poate lua hotãrâri, dacã la prima convocare actionarii prezenţi sau reprezentaţi deţin cel puţin doua treimi din capitalul social, iar la a doua convocare, dacã aceştia deţin cel puţin jumãtate din capitalul social.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor este constituitã valabil şi poate lua hotãrâri, dacã la prima convocare actionarii prezenţi sau reprezentaţi deţin cel puţin trei pãtrimi din capitalul social, iar la a doua convocare, dacã aceştia deţin cel puţin jumãtate din capitalul social.
În ziua şi la ora precizate în convocare, şedinţa adunãrii generale a actionarilor se va deschide de cãtre preşedintele consiliului de administraţie sau, în lipsa acestuia, de cãtre cel care îl înlocuieşte.
Adunarea generalã a actionarilor va alege dintre actionarii prezenţi un secretar care va verifica lista de prezenta a actionarilor, indicând capitalul social pe care-l reprezintã fiecare şi îndeplinirea tuturor formalitãţilor cerute de lege şi de statut pentru ţinerea şedinţei, şi va întocmi procesul-verbal al adunãrii generale a actionarilor.
Procesul-verbal va fi semnat de persoana care a prezidat şedinţa şi de secretarul care l-a întocmit.
Procesul-verbal al adunãrii generale a actionarilor se va scrie într-un registru sigilat şi parafat.
La procesul-verbal se vor anexa actele referitoare la convocare, precum şi listele de prezenta a actionarilor.
La şedinţele ordinare şi extraordinare ale adunãrii generale a actionarilor, în care se dezbat probleme referitoare la raporturile de munca cu personalul Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A., pot fi invitaţi şi reprezentanţii sindicatului şi/sau reprezentanţii salariaţilor care nu sunt membri de sindicat.
ART. 17
Exercitarea dreptului de vot în adunarea generalã a actionarilor
Hotãrârile adunãrilor generale ale actionarilor se iau prin vot deschis.
La propunerea persoanei care prezideazã adunarea generalã a actionarilor sau a unui grup de acţionari prezenţi sau reprezentaţi, care deţin cel puţin o pãtrime din capitalul social, se va putea decide ca votul sa fie secret.
Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administraţie şi a cenzorilor, pentru revocarea lor şi pentru luarea hotãrârilor referitoare la rãspunderea administratorilor.
Pentru a fi opozabile terţilor, hotãrârile adunãrii generale a actionarilor vor fi depuse în termen de 15 zile la oficiul registrului comerţului pentru a fi menţionate, în extras, în registru şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Ele nu vor putea fi executate înainte de aducerea la îndeplinire a formalitãţilor prevãzute mai sus.
Hotãrârile luate de adunãrile generale ale actionarilor, în limitele legii şi ale statutului, sunt obligatorii chiar şi pentru actionarii care nu au luat parte la adunarea generalã a actionarilor sau care au votat impotriva.
Actionarii care nu sunt de acord cu hotãrârile luate de adunãrile generale ale actionarilor cu privire la schimbarea obiectului de activitate, a sediului sau a formei juridice au dreptul sa se retragã din Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. şi sa recupereze contravaloarea acţiunilor pe care le deţin, conform prevederilor legale.

CAP. 5
Consiliul de administraţie

ART. 18
Organizare
Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. este administratã de un consiliu de administraţie, compus din 5 membri, dintre care unul va fi reprezentantul Ministerului Finanţelor.
Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pentru o perioada de 4 ani de cãtre Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A., cu avizul Ministerului Industriei şi Comerţului.
Administratorii pot avea calitatea de acţionar.
În situaţia în care se creeazã un loc vacant în consiliul de administraţie, adunarea generalã a actionarilor propune un nou administrator în vederea ocupãrii acestuia. Durata pentru care este ales noul administrator pentru a ocupa locul vacant va fi egala cu perioada care a rãmas pana la expirarea mandatului predecesorului sau.
Consiliul de administraţie se întruneşte lunar la sediul Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. sau ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui sau a unei treimi din numãrul membrilor sãi. Consiliul de administraţie este prezidat de preşedinte, iar în lipsa acestuia, de cãtre un membru, în baza mandatului preşedintelui. Preşedintele numeşte un secretar fie dintre membrii consiliului de administraţie, fie din afarã acestuia.
Conducerea Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. se asigura de cãtre un director general care este numit de consiliul de administraţie.
Pentru valabilitatea deciziilor este necesarã prezenta a cel puţin 3 dintre membrii consiliului de administraţie, iar deciziile se iau cu unanimitate de voturi.
Dezbaterile consiliului de administraţie au loc, conform ordinii de zi stabilite şi comunicate de preşedinte cu cel puţin 7 zile înainte de data ţinerii şedinţei. Dezbaterile se consemneazã în procesul-verbal al şedinţei, care se scrie într-un registru sigilat şi parafat de preşedintele consiliului de administraţie.
Procesul-verbal se semneazã de toţi membrii consiliului de administraţie şi de secretar. Pe baza procesului-verbal secretarul consiliului de administraţie redacteazã hotãrârea acestuia, care se semneazã de cãtre preşedinte.
Consiliul de administraţie poate delega prin regulamentul sau de organizare şi funcţionare o parte din atribuţiile sale directorului general al Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. şi poate recurge, de asemenea, la experţi pentru soluţionarea anumitor probleme.
În relaţiile cu terţii, Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. este reprezentatã de cãtre directorul general, pe baza şi în limitele împuternicirilor date de consiliul de administraţie, care semneazã actele de angajare fata de aceştia.
Preşedintele consiliului de administraţie este obligat sa punã la dispoziţie actionarilor şi cenzorilor, la cererea acestora, toate documentele Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A..
Membrii consiliului de administraţie rãspund individual sau solidar, dupã caz, fata de Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. pentru prejudiciile rezultate din infracţiuni sau din abateri de la prevederile legale, pentru abaterea de la statut sau pentru greşeli în administrarea acesteia. În astfel de situaţii, ei vor putea fi revocaţi prin hotãrârea adunãrii generale a actionarilor.
Membrii consiliului de administraţie vor depune o garanţie conform prevederilor legale.
Sunt incompatibile cu calitatea de membru în consiliul de administraţie persoanele prevãzute în <>Legea nr. 31/1990 , republicatã.
Nu pot fi directori ai Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. şi ai sucursalelor acesteia persoanele care sunt incompatibile potrivit <>Legii nr. 31/1990 , republicatã.
Administratorii sunt reeligibili pentru un nou mandat.
ART. 19
Atribuţiile consiliului de administraţie, ale directorului general şi ale directorilor executivi
A. Consiliul de administraţie are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) aproba structura organizatoricã a Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A., numãrul de posturi, normativul de constituire a compartimentelor functionale, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare;
b) numeşte şi revoca directorii executivi;
c) aproba nivelul garanţiilor şi modul de constituire a acestora pentru directorul general şi directorii executivi;
d) stabileşte drepturile, obligaţiile şi responsabilitãţile personalului Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A., conform structurii organizatorice aprobate;
e) hotãrãşte asupra utilizãrii profitului obţinut de Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A.;
f) încheie acte juridice prin care sa dobândeascã, sa înstrãineze, sa închirieze, sa schimbe sau sa constituie în garanţie bunuri aflate în patrimoniul Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A., cu aprobarea adunãrii generale a actionarilor, atunci când legea impune aceasta condiţie;
g) aproba delegarile de competenta pentru directorul general şi pentru persoanele din conducerea Societãţii Comerciale "Avram Iancu " - S.A., în vederea executãrii operaţiunilor;
h) aproba încheierea oricãror contracte pentru care nu a delegat competenta directorului general;
i) stabileşte principiile salarizarii personalului şi negociaza contractul colectiv de munca;
j) supune anual adunãrii generale a actionarilor, în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, raportul cu privire la activitatea Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A., bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi pe anul precedent, precum şi proiectul programului de activitate şi proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul în curs;
k) convoacã adunarea generalã extraordinarã a actionarilor ori de câte ori este nevoie;
l) stabileşte şi aproba politici pentru protecţia mediului înconjurãtor şi securitatea muncii, potrivit reglementãrilor legale;
m) stabileşte tactica şi strategia de marketing;
n) stabileşte şi aproba, în limita bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de adunarea generalã a actionarilor, modificãri în structura acestuia, în limita competentelor pentru care a primit delegaţie;
o) rezolva orice alta problema cu care a fost însãrcinat de adunarea generalã a actionarilor.
B. Directorul general reprezintã Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. în raporturile cu terţii şi este numit de cãtre consiliul de administraţie.
Directorul general are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) aplica strategia şi politicile de dezvoltare stabilite de consiliul de administraţie;
b) selecteaza, angajeazã, promoveazã şi concediazã personalul salariat;
c) participa la negocierea contractului colectiv de munca, în limita mandatului dat de cãtre consiliul de administraţie;
d) negociaza, în condiţiile legii, contractele individuale de munca;
e) încheie acte juridice, în numele şi pe seama Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A., în limitele împuternicirilor acordate de cãtre consiliul de administraţie;
f) stabileşte îndatoririle şi responsabilitãţile personalului, pe compartimente;
g) aproba operaţiunile de încasãri şi plati, potrivit competentelor legale şi prezentului statut;
h) aproba operaţiunile de vânzare şi cumpãrare de bunuri, potrivit competentelor legale şi prezentului statut;
i) împuterniceşte directorii executivi şi orice alta persoana sa exercite orice atribuţii din sfera sa de competenta;
j) rezolva orice alta problema pe care consiliul de administraţie a stabilit-o în sarcina sa.
C. Directorii executivi se afla în subordinea directorului general şi sunt funcţionari ai Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A., executa operaţiunile acesteia şi sunt rãspunzãtori fata de aceasta pentru îndeplinirea îndatoririlor lor, în aceleaşi condiţii ca şi administratorii.
Atribuţiile directorilor executivi sunt stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare a Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A.

CAP. 6
Comitetul director

ART. 20
Consiliul de administraţie poate delega o parte din atribuţiile sale unui comitet director, în condiţiile legii.
Deciziile comitetului director se iau cu majoritatea absolutã a voturilor membrilor sãi.
Comitetul director prezintã raportul sau de activitate consiliului de administraţie.
ART. 21
Cenzorii
Gestiunea Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. este controlatã de acţionari şi de 3 cenzori aleşi de adunarea generalã a actionarilor. Cel puţin unul dintre cenzori trebuie sa fie expert contabil.
În perioada în care statul deţine mai mult de 20 % din capitalul social, unul dintre cenzori va fi recomandat de cãtre Ministerul Finanţelor.
Cenzorii trebuie sa fie acţionari sau reprezentanţi ai actionarilor, cu excepţia cenzorilor contabili.
Adunarea generalã a actionarilor alege, de asemenea, acelaşi numãr de cenzori supleanţi, care îi vor înlocui, în condiţiile legii, pe cenzorii titulari.
Pentru a putea exercita dreptul de control, cenzorilor li se pot prezenta, la cerere, date cu privire la activitatea Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A., la situaţia patrimoniului, a profitului şi a pierderilor.
Cenzorii au urmãtoarele obligaţii principale:
a) în cursul exerciţiului financiar verifica gospodãrirea mijloacelor fixe şi a mijloacelor circulante, a portofoliului de efecte, casa şi registrele de evidenta contabila şi informeazã consiliul de administraţie despre neregulile constatate;
b) la încheierea exerciţiului financiar controleazã exactitatea inventarului, a documentelor şi informaţiilor prezentate de consiliul de administraţie asupra conturilor Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A., a bilanţului şi a contului de profit şi pierderi, prezentând adunãrii generale a actionarilor un raport scris;
c) la lichidarea Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. controleazã operaţiunile de lichidare;
d) prezintã adunãrii generale a actionarilor punctul lor de vedere la propunerile de reducere a capitalului social sau de modificare a statutului şi a obiectului de activitate ale Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A.
Cenzorii sunt obligaţi, de asemenea:
a) sa facã, în fiecare luna şi inopinat, inspecţii ale casei şi sa verifice existenta titlurilor sau a valorilor care sunt proprietatea Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. sau care au fost primite în gaj, cauţiune sau în depozit;
b) sa ia parte la adunãrile generale ordinare şi extraordinare ale actionarilor, inserand în ordinea de zi propunerile pe care le vor considera necesare;
c) sa constate depunerea garanţiei de cãtre administratori;
d) sa vegheze ca dispoziţiile legii şi ale statutului sa fie îndeplinite de administratori şi de lichidatori.
Cenzorii se întrunesc la sediul Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. şi iau decizii în unanimitate. Dacã nu se realizeazã unanimitatea, raportul cu divergenţe se înainteazã adunãrii generale a actionarilor.
Cenzorii pot convoca adunarea generalã extraordinarã a actionarilor, dacã aceasta nu a fost convocatã de consiliul de administraţie, în cazul în care capitalul social s-a diminuat cu mai mult de 10% timp de 2 ani consecutivi sau ori de câte ori considera necesar pentru alte situaţii privind încãlcarea dispoziţiilor legale şi statutare.
Atribuţiile, drepturile şi obligaţiile cenzorilor se completeazã cu dispoziţiile legale în domeniu.
Cenzorii şi cenzorii supleanţi sunt numiţi pe o perioada de maximum 3 ani şi pot fi realeşi.
Sunt incompatibile cu calitatea de cenzor persoanele prevãzute în <>Legea nr. 31/1990 , republicatã.
Cenzorii sunt obligaţi sa depunã înainte de începerea activitãţii o garanţie egala cu o treime din garanţia stabilitã pentru membrii consiliului de administratie.
În caz de deces, împiedicare fizica sau legalã, încetare sau renunţare la mandat a unui cenzor, cenzorul supleant cel mai în varsta îl înlocuieşte.
Dacã în acest mod numãrul cenzorilor nu poate fi completat, cenzorii rãmaşi numesc alta persoana pe locul vacant pana la cea mai apropiatã adunare generalã a actionarilor.
În cazul în care nu mai rãmâne în funcţie nici un cenzor, consiliul de administraţie va convoca adunarea generalã a actionarilor, care va proceda la numirea altor cenzori.
Cenzorii vor consemna într-un registru special deliberãrile, precum şi constatãrile fãcute în exerciţiul mandatului lor.
Revocarea cenzorilor se va putea face numai de adunarea generalã a actionarilor.

CAP. 7
Activitatea

ART. 22
Finanţarea activitãţii proprii
Pentru îndeplinirea obiectului de activitate şi în conformitate cu atribuţiile stabilite, Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. utilizeazã sursele de finanţare constituite conform legii, credite bancare şi alte surse financiare.
ART. 23
Exerciţiul financiar
Exerciţiul financiar începe la 1 ianuarie şi se încheie la 31 decembrie ale fiecãrui an. Primul exerciţiu financiar începe la data înmatriculãrii Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. în registrul comerţului.
ART. 24
Personalul
Personalul de conducere şi de execuţie din cadrul Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. este numit şi concediat de directorul general.
Plata salariilor şi a impozitelor aferente, a cotelor de asigurãri sociale, precum şi a altor obligaţii fata de bugetul de stat se va face potrivit legii.
Drepturile şi obligaţiile personalului Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare, contractul colectiv de munca şi prin statutul personalului.
Drepturile de salarizare şi celelalte drepturi de personal se stabilesc de cãtre consiliul de administraţie pentru personalul de conducere şi prin contractul colectiv de munca pentru personalul de execuţie.
ART. 25
Amortizarea mijloacelor fixe
Amortizarea activelor corporale şi necorporale din patrimoniul Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. se va calcula potrivit modului de amortizare stabilit de cãtre consiliul de administraţie, în conformitate cu prevederile legale.
ART. 26
Evidenta contabila şi bilanţul contabil
Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. va tine evidenta contabila în lei, va întocmi anual bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, având în vedere normele metodologice elaborate de cãtre Ministerul Finanţelor.
Bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, conform prevederilor legale.
ART. 27
Calculul şi repartizarea profitului
Profitul Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. se stabileşte pe baza bilanţului aprobat de adunarea generalã a actionarilor.
Profitul impozabil se stabileşte în condiţiile legii.
Profitul Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. rãmas dupã plata impozitului pe profit se va repartiza conform hotãrârii adunãrii generale a actionarilor şi dispoziţiilor legale în vigoare, pentru constituirea de fonduri destinate dezvoltãrii, investiţiilor, modernizãrii, cercetãrii sau pentru alte asemenea fonduri, precum şi pentru fondul cuvenit actionarilor pentru plata dividendelor.
Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. îşi constituie fond de rezerva şi alte fonduri în condiţiile legii.
Plata dividendelor cuvenite actionarilor se face de cãtre Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. în condiţiile legii, dupã aprobarea bilanţului contabil de cãtre adunarea generalã a actionarilor.
În cazul înregistrãrii de pierderi, adunarea generalã a actionarilor va analiza cauzele şi va hotãrî în consecinta, potrivit legii.
Suportarea pierderilor de cãtre acţionari se va face proporţional cu aportul la capitalul social.
ART. 28
Registrele
Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. va tine prin grija administratorilor şi, respectiv, a cenzorilor toate registrele prevãzute de lege.

CAP. 8
Asocierea

ART. 29
Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. poate constitui, singura sau împreunã cu alte persoane juridice sau fizice, romane sau strãine, filiale sau alte persoane juridice, în condiţiile prevãzute de lege şi de prezentul statut.
Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. poate încheia contracte de asociere cu alte persoane juridice sau fizice, fãrã constituirea de noi persoane juridice, dacã asocierea este destinatã realizãrii scopului şi obiectului sau de activitate.
Condiţiile de participare a Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. la constituirea de noi persoane juridice sau la contracte de asociere vor fi stabilite prin actele constitutive sau prin contractul de asociere, care vor fi aprobate de adunarea generalã a actionarilor.

ART. 30
Modificarea formei juridice
Modificarea formei juridice a Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. se va putea face numai în temeiul hotãrârii adunãrii generale extraordinare a actionarilor şi cu îndeplinirea tuturor formalitãţilor prevãzute de lege.
Noua societate comercialã va îndeplini formalitãţile legale de înregistrare şi de publicitate, cerute la constituirea societãţilor comerciale.
ART. 31
Dizolvarea
Dizolvarea Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. va avea loc în urmãtoarele situaţii:
a) imposibilitatea realizãrii obiectului sau de activitate;
b) declararea nulitãţii;
c) hotãrârea adunãrii generale a actionarilor;
d) pierderea unei jumãtãţi din capitalul social, dupã ce s-a consumat fondul de rezerva, pentru motive care nu atrag raspunderi de orice natura, dacã adunarea generalã a actionarilor nu decide reconstituirea capitalului social sau reducerea lui la suma rãmasã;
e) deschiderea procedurii privind falimentul;
f) când numãrul actionarilor scade sub minimul legal;
g) alte cauze prevãzute de lege sau de statut.
Dizolvarea Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. trebuie sa fie înscrisã la oficiul registrului comerţului şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
ART. 32
Lichidarea
Dizolvarea Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. are ca efect deschiderea procedurii de lichidare.
Lichidarea Societãţii Comerciale "Avram Iancu" - S.A. şi repartizarea patrimoniului se fac în condiţiile legii şi cu respectarea procedurii prevãzute de lege.
ART. 33
Litigiile
Litigiile de orice fel apãrute între Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A.şi persoane fizice sau juridice, romane sau strãine, sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti de drept comun.
Litigiile nãscute din raporturile contractuale dintre Societatea Comercialã "Avram Iancu" - S.A. şi persoane juridice, romane şi strãine, pot fi soluţionate şi prin arbitraj, potrivit legii.

CAP. 9
Dispoziţii finale

ART. 34
Prevederile prezentului statut se completeazã cu dispoziţiile legale referitoare la societãţile comerciale cu capital de stat, cu cele ale <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, precum şi cu cele ale Codului comercial.

ANEXA 3.3.

STATUTUL
Filialei de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase - Societatea Comercialã "Balan" - S.A.

CAP. 1
Denumirea, forma juridicã, sediul, durata

ART. 1
Denumirea
Denumirea societãţii comerciale este Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase - Societatea Comercialã "Balan" - S.A.
În toate actele, facturile, scrisorile sau publicaţiile emanând de la Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase - Societatea Comercialã "Balan" - S.A. se menţioneazã denumirea acesteia, precedatã sau urmatã de cuvintele "societate pe acţiuni" sau de initialele "S.A." , de capitalul social, sediul, numãrul de înmatriculare în registrul comerţului şi de codul fiscal.
ART. 2
Forma juridicã
Filiala de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase Societatea Comercialã "Balan" - S.A. -, denumita în continuare Societatea Comercialã "Balan" - S.A., este persoana juridicã romana având forma juridicã de societate pe acţiuni şi îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu legile romane şi cu prezentul statut.
ART. 3
Sediul
Societatea Comercialã "Balan" - S.A. are sediul în localitatea Balan, Str. Minei nr. 1, judeţul Harghita.
Sediul Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. poate fi schimbat în alte localitãţi din România, pe baza hotãrârii adoptate de adunarea generalã a actionarilor, potrivit legii.
Societatea Comercialã "Balan" - S.A. poate infiinta sedii secundare fãrã personalitate juridicã, cu aprobarea adunãrii generale a actionarilor.
ART. 4
Durata
Societatea Comercialã "Balan" - S.A. se constituie pe o durata nelimitatã, cu începere de la data înmatriculãrii ei în registrul comerţului.

CAP. 2
Scopul şi obiectul de activitate

ART. 5
Scopul
Societatea Comercialã "Balan" - S.A. are ca scop îndeplinirea strategiei cu privire la cercetarea geologica, extractia şi prelucrarea zãcãmintelor cuprifere, inclusiv la valorificarea produselor obţinute.
ART. 6
Obiectul de activitate
Societatea Comercialã "Balan" - S.A. are ca obiect de activitate:
1. cercetarea geologica în cadrul perimetrelor aprobate şi în extinderea acestora, pentru creşterea gradului de asigurare cu rezerve;
2. extractia şi prelucrarea resurselor minerale utile;
3. lucrãri topografice pentru activitatea proprie şi pentru terţi;
4. cercetarea, proiectarea şi ingineria tehnologicã pentru activitatea proprie şi pentru terţi;
5. lucrãri de construcţii-montaj, construcţii civile, drumuri, confecţionarea, întreţinerea şi repararea utilajelor, sculelor şi echipamentelor pentru activitatea proprie şi pentru terţi;
6. dezvoltarea, întreţinerea şi exploatarea sistemelor de depozitare a deşeurilor rezultate în procesul de producţie, pentru activitatea proprie şi pentru terţi;
7. efectuarea şi prestarea serviciilor de transport tehnologic, transport de mãrfuri şi de persoane cu mijloace proprii sau închiriate;
8. consultanţa şi asistenta tehnica, lucrãri de reparaţii, întreţinere şi exploatare, punere în funcţiune, precum şi valorificarea la intern a materialelor rezultate din stocuri, reparaţii, demolãri, casãri şi a produselor secundare rezultate din activitatea de baza;
9. închirierea şi/sau vânzarea de spaţii la tarifele stabilite de Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. pentru personalul propriu şi pentru terţi;
10. operaţiuni de leasing, conform legislaţiei în vigoare;
11. prestarea de activitãţi conexe legate de valorificarea patrimoniului propriu (turism, agrement, alimentaţie publica etc.);
12. elaborarea şi analizarea documentaţiilor tehnico-economice proprii sau ale terţilor, în vederea menţinerii şi dezvoltãrii capacitãţilor de producţie;
13. elaborarea de programe, studii şi analize pentru reducerea impactului exploatãrii resurselor minerale utile asupra mediului;
14. gestionarea bunurilor proprii, precum şi a celor de natura bunurilor prevãzute la art. 135 alin. (4) din Constituţie, date spre administrare;
15. vânzarea, darea în locatie de gestiune şi închirierea de spaţii, terenuri şi bunuri ale Societãţii Comerciale "Balan" - S.A., cu aprobarea Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A., unor persoane fizice sau juridice, în condiţiile legii;
16. închirierea de mijloace de transport şi de utilaje pentru terţi;
17. activitãţi specifice în domeniul securitãţii şi protecţiei muncii, al sãnãtãţii personalului, precum şi al prevenirii şi stingerii incendiilor;
18. pregãtirea şi perfecţionarea personalului din activitatea proprie;
19. promovarea conceptelor moderne de management al producţiei, organizarea cooperãrii pentru realizarea produselor finite, în vederea creşterii productivitatii muncii, a reducerii costurilor de fabricaţie şi a realizãrii de economii;
20. promovarea acţiunilor de organizare ergonomica a locurilor de munca, în vederea creşterii productivitatii;
21. coordonarea elaborãrii şi aplicãrii unor norme unitare de protecţie a muncii şi de prevenire şi stingere a incendiilor;
22. realizarea de activitãţi sociale, medicale, bancare, hoteliere, servicii de alimentaţie publica şi culturale pentru personalul propriu şi pentru terţi;
23. activitate de comerţ intern prin magazine de prezentare şi desfacere şi prin cantine;
24. creşterea pasarilor şi animalelor în gospodãrii-anexa, producerea şi comercializarea produselor animaliere şi vegetale.

CAP. 3
Capitalul social, acţiunile

ART. 7
Capitalul social
Societatea Comercialã "Balan" - S.A. este filiala Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A.
Capitalul social iniţial al Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. este de 38.033.300 mii lei, împãrţit în 380.333 acţiuni nominative, fiecare acţiune în valoare nominalã de 100.000 lei.
Capitalul social iniţial este în întregime subscris şi vãrsat de Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. din capitalul deţinut la Societatea Comercialã "Balan" - S.A. de statul roman, reprezentat de Ministerul Industriei şi Comerţului. Capitalul social constituie o participaţie a Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A., conform bilanţului contabil încheiat la data de 30 iunie 1998.
În capitalul social nu sunt incluse bunuri de natura celor prevãzute la art. 135 alin. (3)-(5) din Constituţie.
Societatea Comercialã "Balan" - S.A. face parte din Compania Nationala a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A. pe o durata nelimitatã, cu începere de la data înmatriculãrii ei în registrul comerţului.
ART. 8
Reducerea sau majorarea capitalului social
Majorarea capitalului social se face în condiţiile legii.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor sau, în situaţia prevãzutã la art. 14 ultimul alineat, consiliul de administraţie va putea decide majorarea capitalului social, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data majorãrii.
Capitalul social va putea fi majorat prin:
a) noi aporturi în numerar şi/sau în natura;
b) încorporarea rezervelor (în care vor putea fi incluse diferenţele favorabile rezultate din reevaluarea patrimoniului social), cu excepţia rezervelor legale, precum şi a beneficiilor sau a primelor de emisiune;
c) compensarea unor creanţe lichide şi exigibile asupra Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. cu acţiuni ale acesteia;
d) alte surse stabilite de adunarea generalã a actionarilor ori de cãtre consiliul de administraţie, dupã caz, potrivit legii.
Reducerea capitalului social se face în condiţiile legii.
În cazul în care administratorii constata pierderea a jumãtate din capitalul social, ei sunt obligaţi sa convoace, în termen de maximum 60 de zile, adunarea generalã extraordinarã a actionarilor, care va decide fie reconstituirea capitalului social, fie limitarea lui la valoarea rãmasã, fie dizolvarea Societãţii Comerciale "Balan" - S.A.
Reducerea capitalului social se va putea face numai dupã doua luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a hotãrârii adunãrii generale extraordinare a actionarilor ori, în situaţia prevãzutã la art. 14 ultimul alineat, a consiliului de administraţie, potrivit prevederilor legale.
ART. 9
Acţiunile
Acţiunile nominative ale Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. vor cuprinde toate elementele prevãzute de lege.
Acţiunile nominative emise de Societatea Comercialã "Balan" - S.A. vor fi în forma dematerializatã, prin înscriere în cont. În condiţiile legii, prin decizie a adunãrii generale a actionarilor vor putea fi emise acţiuni preferenţiale, cu dividend prioritar, fãrã drept de vot.
Evidenta acţiunilor se va tine într-un registru numerotat, sigilat şi parafat de preşedintele consiliului de administraţie, registru care se pãstreazã la sediul Societãţii Comerciale "Balan" - S.A., sub îngrijirea secretarului consiliului de administraţie.
Modificãrile care se opereazã în registru vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare.
Acţiunile emise de Societatea Comercialã "Balan" - S.A. pot fi grevate de un drept de uzufruct sau pot fi gajate, în condiţiile legii.
Persoanele fizice sau juridice, romane şi strãine, vor putea deţine acţiuni ale Societãţii Comerciale "Balan" - S.A., potrivit reglementãrilor în vigoare.
ART. 10
Obligaţiuni
Societatea Comercialã "Balan" - S.A. este autorizata sa emita obligaţiuni în condiţiile legii.
ART. 11
Drepturi şi obligaţii decurgând din acţiuni
Fiecare acţiune subscrisã şi vãrsatã de acţionari potrivit legii, cu excepţia acţiunilor preferenţiale cu dividend prioritar, conferã acestora dreptul la un vot în adunarea generalã a actionarilor, dreptul de a alege şi de a fi aleşi în organele de conducere, dreptul de a participa la distribuirea profitului, conform prevederilor prezentului statut şi dispoziţiilor legale, respectiv alte drepturi prevãzute în statut.
Deţinerea acţiunii certifica adeziunea de drept la statut.
Drepturile şi obligaţiile legate de acţiuni urmeazã acţiunile în cazul trecerii lor în proprietatea altor persoane.
Când o acţiune nominativã devine proprietatea mai multor persoane, nu se va înscrie transmiterea ei decât în condiţiile în care acestea desemneazã un reprezentant unic pentru exercitarea drepturilor rezultând din acţiuni.
Obligaţiile Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. sunt garantate cu capitalul social al acesteia, iar actionarii rãspund în limita valorii acţiunilor pe care le deţin.
Patrimoniul Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. nu poate fi grevat de datorii sau de alte obligaţii personale ale actionarilor.
ART. 12
Cesionarea acţiunilor
Acţiunile sunt indivizibile cu privire la Societatea Comercialã "Balan" - S.A., care nu recunoaşte decât un singur proprietar pentru fiecare acţiune. Cesionarea parţialã sau totalã a acţiunilor între acţionari sau cãtre terţi se efectueazã în condiţiile şi cu procedura prevãzute de lege.
Transmiterea dreptului de proprietate asupra acţiunilor nominative emise de Societatea Comercialã "Balan" - S.A. se realizeazã prin declaraţie facuta în registrul actionarilor, subscrisã de cedent şi de cesionar sau de mandatarii lor.
De asemenea, transmiterea se mai poate realiza şi prin act autentic, cu efectuarea mentiunilor corespunzãtoare în registrul actionarilor.
ART. 13
Pierderea acţiunilor
În cazul pierderii unor acţiuni, proprietarul va trebui sa anunţe consiliul de administraţie şi sa facã public faptul prin presa, în cel puţin doua ziare de larga circulaţie.
Acţiunile pierdute se anuleazã. Anularea lor se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. Dupã 6 luni acţionarul va putea obţine un duplicat al acţiunilor pierdute.

CAP. 4
Adunarea generalã a actionarilor

ART. 14
Adunarea generalã a actionarilor Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. este organul de conducere al acesteia, care decide asupra activitãţii şi politicii ei economice.
Adunãrile generale ale actionarilor sunt ordinare şi extraordinare.
Adunarea generalã ordinarã a actionarilor are urmãtoarele atribuţii principale:
a) aproba propunerile privind strategia globalã de dezvoltare, retehnologizare, modernizare, de restructurare economico-financiarã;
b) alege cenzorii, conform prevederilor legale;
c) propune descãrcarea de gestiune a consiliului de administraţie şi revocarea membrilor acestuia;
d) stabileşte nivelul remuneraţiei membrilor consiliului de administraţie, precum şi a cenzorilor;
e) aproba bugetul de venituri şi cheltuieli pe exerciţiul financiar urmãtor;
f) aproba bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, dupã analizarea rapoartelor consiliului de administraţie şi cenzorilor;
g) aproba repartizarea profitului conform legii;
h) hotãrãşte cu privire la folosirea dividendelor aferente acţiunilor gestionate, pentru restructurare şi dezvoltare;
i) hotãrãşte cu privire la contractarea de împrumuturi bancare pe termen lung, inclusiv a celor externe; stabileşte competentele şi nivelul de contractare a împrumuturilor bancare de pe piata interna şi externa;
j) hotãrãşte cu privire la înfiinţarea sau desfiinţarea subunitatilor, fuziunea, divizarea, participarea la constituirea de noi persoane juridice sau la asocierea cu alte persoane juridice sau fizice din ţara sau din strãinãtate;
k) analizeazã rapoartele consiliului de administraţie privind stadiul şi perspectivele referitoare la profit şi dividende, poziţia pe piata interna şi internationala, nivelul tehnic, calitatea, forta de munca, protecţia mediului, relaţiile cu clienţii;
l) se pronunţa asupra gestiunii administratorilor şi asupra modului de recuperare a prejudiciilor produse de cãtre aceştia;
m) hotãrãşte cu privire la gajarea sau la închirierea unor bunuri, unitãţi sau sedii proprii;
n) aproba regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului de administraţie;
o) aproba delegarile de competenta pentru consiliul de administraţie;
p) încheie contractul de administrare cu membrii consiliului de administraţie.
Pentru atribuţiile menţionate la lit. e), f), g), h), i), k), l) şi m), adunarea generalã a actionarilor nu va putea lua hotãrâri decât în urma obţinerii de cãtre fiecare reprezentant a unui mandat special prealabil de la organul care l-a numit.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor se întruneşte pentru a hotãrî urmãtoarele:
a) schimbarea formei juridice a Societãţii Comerciale "Balan" - S.A.;
b) mutarea sediului Societãţii Comerciale "Balan" - S.A.;
c) schimbarea obiectului de activitate;
d) majorarea capitalului social, precum şi reducerea sau reîntregirea lui prin emisiuni de noi acţiuni, în condiţiile legii;
e) fuziunea cu alte societãţi comerciale sau divizarea Societãţii Comerciale "Balan" - S.A.;
f) dizolvarea anticipata a Societãţii Comerciale "Balan" - S.A.;
g) emisiunea de obligaţiuni;
h) modificarea numãrului de acţiuni sau a valorii nominale a acestora, precum şi cesiunea acţiunilor;
i) orice alta modificare a actului constitutiv sau orice alta hotãrâre pentru care este cerutã aprobarea adunãrii generale extraordinare a actionarilor;
j) aproba conversia acţiunilor nominative emise în forma dematerializatã în acţiuni nominative emise în forma materializata şi invers;
k) aproba conversia acţiunilor preferenţiale şi nominative dintr-o categorie în alta, în condiţiile legii.
Pentru atribuţiile adunãrii generale extraordinare a actionarilor, fiecare reprezentant trebuie sa obţinã un mandat special prealabil de la organul care l-a numit.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor va putea delega consiliului de administraţie exerciţiul atribuţiilor sale menţionate la lit. b), c), d) şi j).
ART. 15
Convocarea adunãrii generale a actionarilor
Adunarea generalã a actionarilor se convoacã de cãtre preşedintele consiliului de administraţie.
Adunãrile generale ordinare ale actionarilor au loc cel puţin o data pe an, în cel mult doua luni de la încheierea exerciţiului financiar, pentru examinarea bilanţului contabil şi a contului de profit şi pierderi pe anul precedent şi pentru stabilirea programului de activitate şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul în curs.
Adunarea generalã a actionarilor va fi convocatã ori de câte ori va fi nevoie, în conformitate cu dispoziţiile din statut, cu cel puţin 15 zile înainte de data stabilitã.
Convocarea poate fi facuta prin scrisoare recomandatã sau prin scrisoare simpla, expediatã cu cel puţin 15 zile înainte de data ţinerii adunãrii generale a actionarilor la adresa acţionarului, înscrisã în registrul actionarilor.
Convocarea mai poate fi facuta şi prin afişare la sediul Societãţii Comerciale "Balan" - S.A., însoţitã de un convocator care va fi semnat de acţionari cu cel puţin 15 zile înainte de data ţinerii adunãrii generale a actionarilor.
Convocatorul poate fi semnat şi de cãtre împuterniciţii actionarilor. Semnatura actionarilor sau a imputernicitilor acestora şi data semnãrii vor fi certificate de un funcţionar anume desemnat.
Alegerea modalitatii concrete de convocare a adunãrilor generale ale actionarilor reprezintã un atribut al consiliului de administraţie.
Convocarea va cuprinde locul şi data ţinerii adunãrii generale a actionarilor, precum şi ordinea de zi, cu menţionarea explicita a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor acesteia.
Când pe ordinea de zi figureazã propuneri pentru modificarea statutului, convocarea va trebui sa cuprindã textul integral al propunerilor.
Adunarea generalã a actionarilor se întruneşte la sediul Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. sau în alt loc indicat în convocare.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor va fi convocatã ori de câte ori este cazul, la solicitarea acţionarului unic sau la cererea consiliului de administraţie ori a cenzorilor.
Prevederile prezentului articol se vor completa cu dispoziţiile legale în vigoare.
ART. 16
Organizarea adunãrii generale a actionarilor
Adunarea generalã ordinarã a actionarilor este constituitã valabil şi poate lua hotãrâri, dacã la prima convocare actionarii prezenţi sau reprezentaţi deţin cel puţin doua treimi din capitalul social, iar la a doua convocare, dacã aceştia deţin cel puţin jumãtate din capitalul social.
Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor este constituitã valabil şi poate lua hotãrâri, dacã la prima convocare actionarii prezenţi sau reprezentaţi deţin cel puţin trei pãtrimi din capitalul social, iar la a doua convocare, dacã aceştia deţin cel puţin jumãtate din capitalul social.
În ziua şi la ora precizate în convocare, şedinţa adunãrii generale a actionarilor se va deschide de cãtre preşedintele consiliului de administraţie sau, în lipsa acestuia, de cãtre cel care îl înlocuieşte.
Adunarea generalã a actionarilor va alege dintre actionarii prezenţi un secretar care va verifica lista de prezenta a actionarilor, indicând capitalul social pe care-l reprezintã fiecare şi îndeplinirea tuturor formalitãţilor cerute de lege şi de statut pentru ţinerea şedinţei, şi va întocmi procesul-verbal al adunãrii generale a actionarilor.
Procesul-verbal va fi semnat de persoana care a prezidat şedinţa şi de secretarul care l-a întocmit.
Procesul-verbal al adunãrii generale a actionarilor se va scrie într-un registru sigilat şi parafat.
La procesul-verbal se vor anexa actele referitoare la convocare, precum şi listele de prezenta a actionarilor.
La şedinţele ordinare şi extraordinare ale adunãrii generale a actionarilor, în care se dezbat probleme referitoare la raporturile de munca cu personalul Societãţii Comerciale "Balan" - S.A., pot fi invitaţi şi reprezentanţii sindicatului şi/sau reprezentanţii salariaţilor care nu sunt membri de sindicat.
ART. 17
Exercitarea dreptului de vot în adunarea generalã a actionarilor
Hotãrârile adunãrilor generale ale actionarilor se iau prin vot deschis.
La propunerea persoanei care prezideazã adunarea generalã a actionarilor sau a unui grup de acţionari prezenţi sau reprezentaţi, care deţin cel puţin o pãtrime din capitalul social, se va putea decide ca votul sa fie secret.
Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administraţie şi a cenzorilor, pentru revocarea lor şi pentru luarea hotãrârilor referitoare la rãspunderea administratorilor.
Pentru a fi opozabile terţilor, hotãrârile adunãrii generale a actionarilor vor fi depuse în termen de 15 zile la oficiul registrului comerţului, pentru a fi menţionate, în extras, în registru, şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Ele nu vor putea fi executate înainte de aducerea la îndeplinire a formalitãţilor prevãzute mai sus.
Hotãrârile luate de adunãrile generale ale actionarilor, în limitele legii şi ale statutului, sunt obligatorii chiar şi pentru actionarii care nu au luat parte la adunarea generalã a actionarilor sau care au votat impotriva.
Actionarii care nu sunt de acord cu hotãrârile luate de adunãrile generale ale actionarilor cu privire la schimbarea obiectului de activitate, a sediului sau a formei juridice au dreptul sa se retragã din Societatea Comercialã "Balan" - S.A. şi sa recupereze contravaloarea acţiunilor pe care le deţin, conform prevederilor legale.

CAP. 5
Consiliul de administraţie

ART. 18
Organizare
Societatea Comercialã "Balan" - S.A. este administratã de un consiliu de administraţie compus din 5 membri, dintre care unul va fi reprezentantul Ministerului Finanţelor.
Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pentru o perioada de 4 ani de cãtre Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A., cu avizul Ministerului Industriei şi Comerţului.
Administratorii pot avea calitatea de acţionar.
În situaţia în care se creeazã un loc vacant în consiliul de administraţie, adunarea generalã a actionarilor propune un nou administrator în vederea ocupãrii acestuia. Durata pentru care este ales noul administrator pentru a ocupa locul vacant va fi egala cu perioada care a rãmas pana la expirarea mandatului predecesorului sau.
Consiliul de administraţie se întruneşte lunar la sediul Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. sau ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui sau a unei treimi din numãrul membrilor sãi. Consiliul de administraţie este prezidat de preşedinte, iar în lipsa acestuia, de cãtre un membru, în baza mandatului dat de preşedinte. Preşedintele numeşte un secretar fie dintre membrii consiliului de administraţie, fie din afarã acestuia.
Conducerea Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. se asigura de cãtre un director general care este numit de consiliul de administraţie.
Pentru valabilitatea deciziilor este necesarã prezenta a cel puţin 3 dintre membrii consiliului de administraţie, iar deciziile se iau cu unanimitate de voturi.
Dezbaterile consiliului de administraţie au loc conform ordinii de zi stabilite şi comunicate de preşedinte cu cel puţin 7 zile înainte de data ţinerii şedinţei. Dezbaterile se consemneazã în procesul-verbal al şedinţei, care se scrie într-un registru sigilat şi parafat de preşedintele consiliului de administraţie.
Procesul-verbal se semneazã de toţi membrii consiliului de administraţie şi de secretar. Pe baza procesului-verbal secretarul consiliului de administraţie redacteazã hotãrârea acestuia, care se semneazã de cãtre preşedinte.
Consiliul de administraţie poate delega prin regulamentul sau de organizare şi funcţionare o parte din atribuţiile sale directorului general al Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. şi poate recurge, de asemenea, la experţi pentru soluţionarea anumitor probleme.
În relaţiile cu terţii, Societatea Comercialã "Balan" - S.A. este reprezentatã de cãtre directorul general, pe baza şi în limitele împuternicirilor date de consiliul de administraţie, care semneazã actele de angajare fata de aceştia.
Preşedintele consiliului de administraţie este obligat sa punã la dispoziţie actionarilor şi cenzorilor, la cererea acestora, toate documentele Societãţii Comerciale "Balan" - S.A.
Membrii consiliului de administraţie rãspund individual sau solidar, dupã caz, fata de Societatea Comercialã "Balan" - S.A. pentru prejudiciile rezultate din infracţiuni sau abateri de la prevederile legale, pentru abaterea de la statut sau pentru greşeli în administrarea acesteia. În astfel de situaţii, ei vor putea fi revocaţi prin hotãrârea adunãrii generale a actionarilor.
Membrii consiliului de administraţie vor depune o garanţie conform prevederilor legale.
Sunt incompatibile cu calitatea de membru în consiliul de administraţie persoanele prevãzute în <>Legea nr. 31/1990 , republicatã.
Nu pot fi directori ai Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. şi ai sucursalelor acesteia persoanele care sunt incompatibile potrivit <>Legii nr. 31/1990 , republicatã.
Administratorii sunt reeligibili pentru un nou mandat.
ART. 19
Atribuţiile consiliului de administraţie, ale directorului general şi ale directorilor executivi
A. Consiliul de administraţie are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) aproba structura organizatoricã a Societãţii Comerciale "Balan" - S.A., numãrul de posturi, normativul de constituire a compartimentelor functionale, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare;
b) numeşte şi revoca directorii executivi;
c) aproba nivelul garanţiilor şi modul de constituire a acestora pentru directorul general, directorii executivi şi pentru persoanele care au calitatea de gestionar;
d) stabileşte drepturile, obligaţiile şi responsabilitãţile personalului, conform structurii organizatorice aprobate;
e) hotãrãşte asupra utilizãrii profitului obţinut de Societatea Comercialã "Balan" - S.A.;
f) încheie acte juridice prin care sa dobândeascã, sa înstrãineze, sa închirieze, sa schimbe sau sa constituie în garanţie bunuri aflate în patrimoniul Societãţii Comerciale "Balan" - S.A., cu aprobarea adunãrii generale a actionarilor, atunci când legea impune aceasta condiţie;
g) aproba delegarile de competenta pentru directorul general şi pentru persoanele din conducerea Societãţii Comerciale "Balan" - S.A., în vederea executãrii operaţiunilor;
h) aproba încheierea oricãror contracte pentru care nu a delegat competenta directorului general;
i) stabileşte principiile salarizarii personalului şi negociaza contractul colectiv de munca;
j) supune anual adunãrii generale a actionarilor, în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, raportul cu privire la activitatea Societãţii Comerciale "Balan" - S.A., bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi pe anul precedent, precum şi proiectul programului de activitate şi proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul în curs;
k) convoacã adunarea generalã extraordinarã a actionarilor ori de câte ori este nevoie;
l) stabileşte şi aproba politici pentru protecţia mediului înconjurãtor şi securitatea muncii, potrivit reglementãrilor legale;
m) stabileşte tactica şi strategia de marketing;
n) stabileşte şi aproba, în limita bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de adunarea generalã a actionarilor, modificãri în structura acestuia, în limita competentelor pentru care a primit delegaţie;
o) rezolva orice alta problema cu care a fost însãrcinat de adunarea generalã a actionarilor.
B. Directorul general reprezintã Societatea Comercialã "Balan" - S.A. în raporturile cu terţii şi este numit de cãtre consiliul de administraţie.
Directorul general are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) aplica strategia şi politicile de dezvoltare stabilite de consiliul de administraţie;
b) selecteaza, angajeazã, promoveazã şi concediazã personalul salariat;
c) participa la negocierea contractului colectiv de munca, în limita mandatului dat de cãtre consiliul de administraţie;
d) negociaza, în condiţiile legii, contractele individuale de munca;
e) încheie acte juridice, în numele şi pe seama Societãţii Comerciale "Balan" - S.A., în limitele împuternicirilor acordate de cãtre consiliul de administraţie;
f) stabileşte îndatoririle şi responsabilitãţile personalului, pe compartimente;
g) aproba operaţiunile de încasãri şi plati, potrivit competentelor legale şi prezentului statut;
h) aproba operaţiunile de vânzare şi cumpãrare de bunuri, potrivit competentelor legale şi prezentului statut;
i) împuterniceşte directorii executivi şi orice alta persoana sa exercite orice atribuţie din sfera sa de competenta;
j) rezolva orice alta problema pe care consiliul de administraţie a stabilit-o în sarcina sa.
C. Directorii executivi se afla în subordinea directorului general şi sunt funcţionari ai Societãţii Comerciale "Balan" - S.A., executa operaţiunile acesteia şi sunt rãspunzãtori fata de aceasta pentru îndeplinirea îndatoririlor lor, în aceleaşi condiţii ca şi administratorii.
Atribuţiile directorilor executivi sunt stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare a Societãţii Comerciale "Balan" - S.A.

CAP. 6
Comitetul director

ART. 20
Consiliul de administraţie poate delega o parte din atribuţiile sale unui comitet director, în condiţiile legii.
Deciziile comitetului director se iau cu majoritatea absolutã a voturilor membrilor sãi.
Comitetul director prezintã raportul sau de activitate consiliului de administraţie.
ART. 21
Cenzorii
Gestiunea Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. este controlatã de acţionari şi de 3 cenzori aleşi de adunarea generalã a actionarilor. Cel puţin unul dintre cenzori trebuie sa fie expert contabil.
În perioada în care statul deţine mai mult de 20% din capitalul social, unul dintre cenzori va fi recomandat de cãtre Ministerul Finanţelor.
Cenzorii trebuie sa fie acţionari sau reprezentanţi ai actionarilor, cu excepţia cenzorilor contabili.
Adunarea generalã a actionarilor alege, de asemenea, acelaşi numãr de cenzori supleanţi, care îi vor înlocui, în condiţiile legii, pe cenzorii titulari.
Pentru a putea exercita dreptul de control, cenzorilor li se pot prezenta, la cerere, date cu privire la activitatea Societãţii Comerciale "Balan" - S.A., situaţia patrimoniului, a profitului şi a pierderilor.
Cenzorii au urmãtoarele obligaţii principale:
a) în cursul exerciţiului financiar verifica gospodãrirea mijloacelor fixe şi a mijloacelor circulante, a portofoliului de efecte, casa şi registrele de evidenta contabila şi informeazã consiliul de administraţie asupra neregulilor constatate;
b) la încheierea exerciţiului financiar controleazã exactitatea inventarului, a documentelor şi informaţiilor prezentate de consiliul de administraţie asupra conturilor Societãţii Comerciale "Balan" - S.A., a bilanţului şi a contului de profit şi pierderi, prezentând adunãrii generale a actionarilor un raport scris;
c) la lichidarea Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. controleazã operaţiunile de lichidare;
d) prezintã adunãrii generale a actionarilor punctul lor de vedere la propunerile de reducere a capitalului social sau de modificare a statutului şi a obiectului de activitate al Societãţii Comerciale "Balan" - S.A.
Cenzorii sunt obligaţi, de asemenea:
a) sa facã, în fiecare luna şi inopinat, inspecţii ale casei şi sa verifice existenta titlurilor sau a valorilor care sunt proprietatea Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. sau care au fost primite în gaj, cauţiune sau depozit;
b) sa ia parte la adunãrile generale ordinare şi extraordinare ale actionarilor, inserand în ordinea de zi propunerile pe care le vor considera necesare;
c) sa constate depunerea garanţiei de cãtre administratori;
d) sa vegheze ca dispoziţiile legii şi ale statutului sa fie îndeplinite de administratori şi de lichidatori.
Cenzorii se întrunesc la sediul Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. şi iau decizii în unanimitate. Dacã nu se realizeazã unanimitatea, raportul cu divergenţe se înainteazã adunãrii generale a actionarilor.
Cenzorii pot convoca adunarea generalã extraordinarã a actionarilor, dacã aceasta nu a fost convocatã de consiliul de administraţie, în cazul în care capitalul social s-a diminuat cu mai mult de 10% timp de 2 ani consecutivi sau ori de câte ori considera necesar pentru alte situaţii privind încãlcarea dispoziţiilor legale şi statutare.
Atribuţiile, drepturile şi obligaţiile cenzorilor se completeazã cu dispoziţiile legale în acest domeniu.
Cenzorii şi cenzorii supleanţi sunt numiţi pe o perioada de maximum 3 ani şi pot fi realeşi.
Sunt incompatibile cu calitatea de cenzor persoanele prevãzute în <>Legea nr. 31/1990 , republicatã.
Cenzorii sunt obligaţi sa depunã înainte de începerea activitãţii o garanţie egala cu o treime din garanţia stabilitã pentru membrii consiliului de administraţie.
În caz de deces, împiedicare fizica sau legalã, încetare sau renunţare la mandat a unui cenzor, cenzorul supleant cel mai în varsta îl înlocuieşte.
Dacã în acest mod numãrul cenzorilor nu se poate completa, cenzorii rãmaşi numesc alta persoana în locul vacant, pana la cea mai apropiatã adunare generalã a actionarilor.
În cazul în care nu mai rãmâne în funcţie nici un cenzor, consiliul de administraţie va convoca adunarea generalã a actionarilor, care va proceda la numirea altor cenzori.
Cenzorii vor trece într-un registru special deliberãrile, precum şi constatãrile fãcute în exerciţiul mandatului lor.
Revocarea cenzorilor se va putea face numai de adunarea generalã a actionarilor.

CAP. 7
Activitatea

ART. 22
Finanţarea activitãţii proprii
Pentru îndeplinirea obiectului de activitate şi în conformitate cu atribuţiile stabilite, Societatea Comercialã "Balan" - S.A. utilizeazã sursele de finanţare constituite conform legii, credite bancare şi alte surse financiare.
ART. 23
Exerciţiul financiar
Exerciţiul financiar începe la 1 ianuarie şi se încheie la 31 decembrie ale fiecãrui an. Primul exerciţiu financiar începe la data înmatriculãrii Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. în registrul comerţului.
ART. 24
Personalul
Personalul de conducere şi de execuţie din cadrul Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. este numit şi concediat de directorul general.
Plata salariilor şi a impozitelor aferente, a cotelor de asigurãri sociale, precum şi a altor obligaţii fata de bugetul de stat se va face potrivit legii.
Drepturile şi obligaţiile personalului Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare, contractul colectiv de munca şi prin statutul personalului.
Drepturile de salarizare şi celelalte drepturi de personal se stabilesc de cãtre consiliul de administraţie pentru personalul de conducere şi prin contractul colectiv de munca, pentru personalul de execuţie.
ART. 25
Amortizarea mijloacelor fixe
Amortizarea activelor corporale şi necorporale din patrimoniul Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. se va calcula potrivit modului de amortizare stabilit de cãtre consiliul de administraţie, în conformitate cu prevederile legale.
ART. 26
Evidenta contabila şi bilanţul contabil
Societatea Comercialã "Balan" - S.A. va tine evidenta contabila în lei, va întocmi anual bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, având în vedere normele metodologice elaborate de cãtre Ministerul Finanţelor.
Bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, conform prevederilor legale.
ART. 27
Calculul şi repartizarea profitului
Profitul Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. se stabileşte pe baza bilanţului aprobat de adunarea generalã a actionarilor.
Profitul impozabil se stabileşte în condiţiile legii.
Profitul Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. rãmas dupã plata impozitului de profit se va repartiza conform hotãrârii adunãrii generale a actionarilor şi dispoziţiilor legale în vigoare, pentru constituirea de fonduri destinate dezvoltãrii, investiţiilor, modernizãrii, cercetãrii sau pentru alte asemenea fonduri, precum şi pentru fondul cuvenit actionarilor pentru plata dividendelor.
Societatea Comercialã "Balan" - S.A. îşi constituie fond de rezerva şi alte fonduri în condiţiile legii.
Plata dividendelor cuvenite actionarilor se face de cãtre Societatea Comercialã "Balan" - S.A. în condiţiile legii, dupã aprobarea bilanţului contabil de cãtre adunarea generalã a actionarilor.
În cazul înregistrãrii de pierderi, adunarea generalã a actionarilor va analiza cauzele şi va hotãrî în consecinta, potrivit legii.
Suportarea pierderilor de cãtre acţionari se va face proporţional cu aportul la capitalul social.
ART. 28
Registrele
Societatea Comercialã "Balan" - S.A. va tine prin grija administratorilor şi, respectiv, a cenzorilor toate registrele prevãzute de lege.

CAP. 8
Asocierea

ART. 29
Societatea Comercialã "Balan" - S.A. poate constitui, singura sau împreunã cu alte persoane juridice sau fizice, romane sau strãine, filiale sau alte persoane juridice, în condiţiile prevãzute de lege şi de prezentul statut.
Societatea Comercialã "Balan" - S.A. poate încheia contracte de asociere cu alte persoane juridice şi fizice, fãrã constituirea de noi persoane juridice, dacã asocierea este destinatã realizãrii scopului şi obiectului sau de activitate.
Condiţiile de participare a Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. la constituirea de noi persoane juridice sau în contracte de asociere se vor stabili prin actele constitutive sau prin contractul de asociere, care vor fi aprobate de adunarea generalã a actionarilor.
ART. 30
Modificarea formei juridice
Modificarea formei juridice a Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. se va putea face numai în temeiul hotãrârii adunãrii generale extraordinare a actionarilor şi cu îndeplinirea tuturor formalitãţilor prevãzute de lege.
Noua societate va îndeplini formalitãţile legale de înregistrare şi de publicitate, cerute la constituirea societãţilor comerciale.
ART. 31
Dizolvarea
Dizolvarea Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. va avea loc în urmãtoarele situaţii:
a) imposibilitatea realizãrii obiectului sau de activitate;
b) declararea nulitãţii;
c) hotãrârea adunãrii generale a actionarilor;
d) pierderea unei jumãtãţi din capitalul social, dupã ce s-a consumat fondul de rezerva, pentru motive care nu atrag raspunderi de orice natura, dacã adunarea generalã a actionarilor nu decide reconstituirea capitalului social sau reducerea lui la suma rãmasã;
e) deschiderea producerii privind falimentul;
f) când numãrul actionarilor scade sub minimul legal;
g) alte cauze prevãzute de lege sau de statut.
Dizolvarea Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. trebuie sa fie înscrisã la oficiul registrului comerţului şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
ART. 32
Lichidarea
Dizolvarea Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. are ca efect deschiderea procedurii de lichidare.
Lichidarea Societãţii Comerciale "Balan" - S.A. şi repartizarea patrimoniului se fac în condiţiile legii şi cu respectarea procedurii prevãzute de lege.
ART. 33
Litigiile
Litigiile de orice fel apãrute între Societatea Comercialã "Balan" - S.A. şi persoane fizice sau juridice, romane sau strãine, sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti de drept comun.
Litigiile nãscute din raporturile contractuale dintre Societatea Comercialã "Balan" - S.A. şi persoanele juridice romane şi strãine pot fi soluţionate şi prin arbitraj, potrivit legii.

CAP. 9
Dispoziţii finale

ART. 34
Prevederile prezentului statut se completeazã cu dispoziţiile legale referitoare la societãţile comerciale cu capital de stat, cu cele ale <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, precum şi cu cele ale Codului comercial.

ANEXA 4



LISTA
cuprinzând bunurile proprietate publica aflate în administrarea Regiei Autonome a Cuprului Deva, atribuite Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului "Minvest" - S.A.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Locali-
zarea Limi-
(locali- Supra- ta de
Nr. Denumirea tatea, fata adan-
crt. Unitatea perimetrului judeţul) (ha) cime Substanta
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Exploatarea MUSCA Lupsa, 437 +500 cuprifer
Miniera ABRUD Bucium,
Rosia Montanã,
judeţul Alba

2. Exploatarea ALTAN TEPE Stejaru, 20,43 -435 pirita
Miniera ALTAN TEPE judeţul cuprifera
Tulcea

3. Sucursala CARPEN Criscior, 41,3 +220 auro-
Miniera BRAD judeţul argentifer
Hunedoara

VALEA MORII Criscior, 22,2 +179 auro-
VECHE judeţul argentifer
Hunedoara

VALEA MORII Criscior, 45 +179 auro-
NOUA judeţul argentifer
Hunedoara

BRADISOR Criscior, 75,5 +69 auro-
judeţul argentifer
Hunedoara

MUSARIU Luncoiu de 96,4 +129 auro-
Jos, argentifer
judeţul
Hunedoara

4. Sucursala FAGUL CETATII Balan, 129,1 +440 cuprifer
Miniera BALAN CENTRAL-ALI- judeţul
NIAMENT CEN- Harghita
TRAL

FAGUL CETATII Balan, 47,9 +440 cuprifer
SUD-ALINIA- judeţul
MENT CENTRAL Harghita

5. Exploatarea BAIA DE Baia de 73,44 +660 auro-
Miniera BAIA DE ARIES Aries, argentifer
ARIES judeţul complex
Alba

6. Exploatarea BAIATA Baiata, 133,2 +100 cupru,
Miniera BAITA MOLIBDEN judeţul molibden,
Bihor bismut,
wolfram,
plumb, zinc,
bor, aur,
argint,
wollastonit

7. Exploatarea CERTEJ Certeju 1.000,2 -200 auro-
Miniera CERTEJ de Sus, argentifer
judeţul complex
Hunedoara

8. Exploatarea DEVA Deva, 123,88 -300 cuprifer
Miniera DEVA judeţul cu aur
Hunedoara

BOLCANA Baita, 36,5 +250 aurifer
judeţul
Hunedoara

BRUSTURI Halmagiu, 52,88 +639 polimetalic
judeţul Arad

MUNCEL EST Vetel, 28,48 +560 complex
judeţul
Hunedoara

MUNCEL Vetel, 60,25 +555 complex
CENTRAL judeţul
Hunedoara

BRAZNIC Ilia, 9,88 +165 balast
judeţul de rau
Hunedoara

9. Exploatarea ROSIA Rosia 1.200 +500 auro-
Miniera ROSIA MONTANĂ Montanã, argentifer
MONTANĂ judeţul Alba

10. Sucursala MINA CEN- Moldova 247,9 -230 cuprifer
Miniera MOLDOVA TRALA - Noua
NOUA CARIERA DE judeţul
BANATITE Caras-Severin

VARAD Moldova 27,11 +20 cuprifer
Noua
judeţul
Caras-Severin

FLORIMUNDA- Moldova 101,7 +87 cuprifer
ORAŞUL Noua
GRECILOR judeţul
Caras-Severin

SASCA Sasca 375,5 +125 cuprifer
MONTANĂ Montanã,
judeţul
Caras-Severin

11. Sucursala GHELARI Ghelari, 143,43 -178,2 fier
Miniera POIANA judeţul
RUSCA TELIUC Hunedoara

TELIUC Teliucu 99,23 -100 fier
Inferior,
judeţul
Hunedoara

BAISOARA Iara, 338,82 +96 fier
CACOVA judeţul
Cluj

FAGETU Iara, 83,22 +515 nisip
IERII judeţul cuartos
Cluj

12. Exploatarea VETEL Vetel, 11,75 +185 cuprifer
Miniera MINTIA judeţul
VETEL Hunedoara

TROITA Baita, 101,5 +163 auro-
judeţul argentifer
Hunedoara polimetalic

VORTA 1 Vorta, 53,22 +134 polimetalic
judeţul
Hunedoara

VORTA 2 Vorta, 32 +139 polimetalic
judeţul
Hunedoara

13. Exploatarea ZLATNA Almasu 4.772,5 +375 auro-
Miniera ZLATNA Mare, argentifer
judeţul Alba polimetalic
Stanija,
judeţul
Hunedoara

14. Exploatarea DOCLIN Doclin, 57,87 +210 nisip
Miniera BOCSA judeţul silicios
Caras-Severin

DELIUS Ocna de 2,04 +480 calcar
Fier, cristalin
judeţul
Caras-Severin
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────


------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016