Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 806 din 30 septembrie 1999  pentru aprobarea Normelor metodologice privind constituirea si gestionarea Fondului special de sustinere a invatamantului de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 806 din 30 septembrie 1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind constituirea si gestionarea Fondului special de sustinere a invatamantului de stat

EMITENT: GUVERN
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 485 din 7 octombrie 1999

În temeiul art. 4 alin. (2) şi al <>art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 75/1999 privind constituirea Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice privind constituirea şi gestionarea Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Intra sub incidenta prezentei hotãrâri şi drepturile salariale aferente lunii septembrie 1999.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
----------------
p. Ministrul educaţiei naţionale,
Jozsef Koto,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor,
Mihai Aristotel Ungureanu,
secretar de stat


ANEXA 1

NORME METODOLOGICE

privind constituirea şi gestionarea Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat

CAP. 1
Constituirea Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat
ART. 1
În baza prevederilor <>art. 2 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/1999 privind constituirea Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat, regiile autonome, societãţile comerciale, companiile naţionale, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, organizaţiile economice strãine cu sediul în România, reprezentantele din România ale societãţilor strãine care angajeazã personal roman, precum şi alte persoane juridice care realizeazã activitãţi economice în România au obligaţia ca, începând cu data de 1 septembrie 1999, sa verse la Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat o cota de 2% aplicatã asupra fondului de salarii brut lunar.
ART. 2
Conform prevederilor <>art. 2 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 75/1999 , persoanele fizice şi juridice, romane şi strãine, pot contribui la constituirea Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat cu donaţii şi sponsorizãri.
ART. 3
Plãtitorii prevãzuţi la art. 1 din prezentele norme metodologice au obligaţia sa calculeze lunar şi sa vireze sumele reprezentând 2% asupra fondului de salarii brut lunar o data cu plata chenzinei a doua a drepturilor salariale pe luna expiratã, dar nu mai târziu de data de 20 a lunii urmãtoare. În cazul virarii cu întârziere a sumelor datorate Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat se aplica penalitãţi în conformitate cu actele normative privind creanţele bugetare. Penalitãţile se fac venit la Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat.
ART. 4
Plãtitorii vireazã sumele datorate Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat, astfel:
a) în contul 30.22 "Disponibil al Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat", deschis la trezoreria statului pe seama inspectoratelor şcolare judeţene. În judeţul Ilfov, unde nu funcţioneazã încã trezoreria statului, se deschide contul 64.22 "Disponibil al Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat", pe seama Inspectoratului Şcolar al Judeţului Ilfov, la filiala sectorului 4 a Bãncii Comerciale Romane - S.A.;
b) în municipiul Bucureşti sumele datorate de cãtre agenţii economici din sectoarele 1, 2, 3 şi 6 se vireazã la trezoreria statului în a carei raza teritorialã îşi au sediul, în contul 30.22 "Disponibil al Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat", deschis pe seama inspectoratelor şcolare ale sectoarelor respective. În sectoarele 4 şi 5 agenţii economici cu sediul în aceste sectoare vireazã sumele în contul 64.22 "Disponibil al Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat", deschis la filialele respective ale Bãncii Comerciale Romane - S.A. pe seama inspectoratelor şcolare ale sectoarelor respective;
c) sumele provenite din donaţii şi/sau sponsorizãri vor fi virate în conformitate cu prevederile lit. a) şi b).
ART. 5
Inspectoratele şcolare au obligaţia sa vireze la data de 25 a fiecãrei luni (sau în prima zi lucrãtoare urmãtoare) disponibilul din conturile menţionate mai sus, în contul 30.22 "Disponibil al Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat", deschis la Trezoreria municipiului Bucureşti pe seama Ministerului Educaţiei Naţionale.
ART. 6
În contabilitatea agenţilor economici cota de 2% aplicatã asupra fondului de salarii brut realizat lunar şi virata la Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat se înregistreazã în creditul contului 447 "Fonduri speciale, taxe şi alte vãrsãminte asimilate" (analitic distinct) prin debitul contului 635 "Cheltuieli cu impozite, taxe şi vãrsãminte asimilate".

CAP. 2
Gestionarea Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat
ART. 7
Ministerul Educaţiei Naţionale repartizeazã cheltuielile Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat, aprobate prin legile bugetare anuale, cu defalcare pe trimestre, pe ordonatori secundari sau, dupã caz, terţiari de credite, care, la rândul lor, le cuprind în proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli întocmit potrivit legii.
ART. 8
Ordonatorii secundari de credite defalcheaza sumele pe fiecare ordonator tertiar de credite bugetare din subordine şi aproba bugetele de venituri şi cheltuieli ale acestora, în conformitate cu <>Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice, cu modificãrile ulterioare.
ART. 9
Ordonatorul principal sau, dupã caz, ordonatorul secundar de credite bugetare aproba, o data cu bugetul de venituri şi cheltuieli al ordonatorilor din subordine, şi listele de investiţii.
ART. 10
În execuţie, lunar, pana la data de 20 a lunii în curs, inspectoratele şcolare judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, pe baza propunerilor primite de la unitãţile de învãţãmânt şi de la centrele de execuţie bugetarã, prezintã Ministerului Educaţiei Naţionale necesarul de fonduri pentru luna urmãtoare, conform anexei nr. 1 la prezentele norme metodologice. În acelaşi termen instituţiile de învãţãmânt superior prezintã Ministerului Educaţiei Naţionale necesarul de fonduri pentru luna urmãtoare.
ART. 11
Dupã analiza şi verificarea solicitãrilor Ministerul Educaţiei Naţionale stabileşte sumele care se aloca din Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat.
Sumele alocate se vireazã cu ordin de plata tip trezorerie din contul 30.22 în contul 50.71 "Disponibil pentru efectuarea de cheltuieli din Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat", deschis la trezoreria statului pe seama inspectoratelor şcolare judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti. În ordinele de plata se înscrie destinaţia cheltuielilor pentru care se aloca sumele din acest fond.
ART. 12
Inspectoratele şcolare judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti repartizeazã suma primitã unitãţilor de învãţãmânt cu contabilitate proprie şi centrelor bugetare, virand-o cu ordine de plata tip trezorerie în contul 50.71 "Disponibil pentru efectuarea de cheltuieli din Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat", deschis la trezoreria statului pe seama unitãţilor şi instituţiilor respective.
ART. 13
Sumele alocate din Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat se angajeazã şi se utilizeazã pe rãspunderea ordonatorilor de credite, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
Unitãţile şi instituţiile de învãţãmânt cu contabilitate proprie, precum şi centrele bugetare au obligaţia sa înregistreze în contabilitatea proprie operaţiunile financiare privind alocarea, primirea şi utilizarea sumelor din Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat şi sa raporteze executarea acestora potrivit normelor metodologice ale Ministerului Finanţelor.
ART. 14
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1
--------
la normele metodologice
------------------------

MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE
Inspectoratul ................
Universitatea ................

NOTA JUSTIFICATIVĂ

privind solicitarea de alocaţii din Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat
Pentru luna ..........


- mii lei -


din care: Fondul special
Total cheltuieli, de la bugetul de stat de sustinere
şi de la alte bugete a învãţãmântului
de stat
--------------------------------------------------------------------------------
Cheltuieli totale,
din care:
1. Cheltuieli curente
2. Cheltuieli de capital,
din care:
- construcţii-montaj;
- modernizãri;
- dotãri independente;
- alte cheltuieli
--------------------------------------------------------------------------------

NOTA:
Cheltuielile curente se fundamenteazã pe articolele şi pe alineatele clasificatiei bugetare. Pentru investiţii se vor mentiona data aprobãrii documentaţiei tehnice, precum şi alte elemente de sustinere.


ANEXA 2
--------
la normele metodologice
-----------------------


CONTURILE SPECIFICE

în care se înregistreazã constituirea şi utilizarea Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat

Conturile specifice în care se înregistreazã constituirea şi utilizarea Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat sunt urmãtoarele:
- contul 181 "Disponibil din Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat";
- contul 381 "Fond special de sustinere a învãţãmântului de stat";
- contul 481 "Cheltuieli din Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat";
- contul 213 "Alte decontãri"
- 213.01 "Decontãri privind Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat".

Precizãri cu privire la folosirea conturilor:

1. Contul 181 "Disponibil din Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat" se desfãşoarã în doua conturi analitice:
a) 181.01 "Disponibil din Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat", care se foloseşte de cãtre inspectoratele şcolare pentru a reflecta încasãrile la Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat şi virarea acestora la Ministerul Educaţiei Naţionale. La acest nivel, contul 181.01 are funcţie de colectare a veniturilor fondului:


- încasarea sumelor la Fondul 181.01 = 381
special de sustinere a
învãţãmântului de stat
- virarea sumelor la Ministerul 381 = 181.01
Educaţiei Naţionale
- încasarea sumelor de 181.01 = 381
cãtre Ministerul Educaţiei
Naţionale


b) 181.02 "Disponibil pentru efectuarea cheltuielilor din Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat", care se foloseşte de cãtre instituţiile de învãţãmânt superior şi de unitãţile cu contabilitate proprie, precum şi de centrele bugetare, pentru evidentierea sumelor primite de la Ministerul Educaţiei Naţionale.
În cadrul contului 181.02 se deschid fise analitice pentru plãţile efectuate pe subdiviziunile bugetului aprobat (titluri, articole şi alineate, dupã caz).
Sumele alocate şi primite din Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat se evidenţiazã astfel:


- la Ministerul Educaţiei Naţionale 213.01 = 181.01
- la nivelul inspectoratelor şcolare 181.02 = 213.01
- la nivelul inspectoratelor şcolare, 213.01 = 181.02
repartizarea sumelor la unitãţile
de învãţãmânt
- la nivelul unitãţilor subordonate 181.02 = 213.01
inspectoratelor şcolare şi,
respectiv, la universitãţi,
primirea sumelor


2. Plãţile efectuate din contul 181.02 se înregistreazã în mod corespunzãtor, potrivit funcţiei conturilor prevãzute în Planul de conturi pentru instituţiile publice.
3. În cadrul contului 481 "Cheltuieli din Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat" se conduce evidenta analitica pe subdiviziunile bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat.
Contul 481 "Cheltuieli din Fondul special de sustinere a învãţãmântului de stat" colecteazã toate cheltuielile materiale şi prestãrile de servicii, precum şi cheltuielile de capital, prin creditul conturilor corespunzãtoare din Planul de conturi pentru instituţiile publice.
4. Închiderea execuţiei Fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat la finele anului:


a) la nivelul unitãţilor care au utilizat 213.01 = 481
sume din Fondul special de sustinere
a învãţãmântului de stat - închiderea
contului de cheltuieli
b) preluarea cheltuielilor din Fondul 481 = 213.01
special de sustinere a învãţãmântului
de stat de cãtre inspectoratele şcolare
c) închiderea contului de cheltuieli la 213.01 = 481
nivelul inspectoratelor şcolare
d) preluarea cheltuielilor de cãtre 481 = 213.01
Ministerul Educaţiei Naţionale de la
inspectoratele şcolare şi de la
universitãţi
e) închiderea contului de cheltuieli 381 = 481


La baza înregistrãrii cheltuielilor stau conturile de execuţie întocmite potrivit normelor în vigoare, în care se cuprind şi cheltuielile efective.
---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016